Войти Регистрация

Docx

  • Рефераты
  • Дипломные работы
  • Прочее
    • Презентации
    • Рефераты
    • Курсовые работы
    • Дипломные работы
    • Диссертациии
    • Образовательные программы
    • Инфографика
    • Книги
    • Тесты

Информация о документе

Цена 15000UZS
Размер 8.1MB
Покупки 0
Дата загрузки 03 Сентябрь 2024
Расширение docx
Раздел Курсовые работы
Предмет Ботаника

Продавец

Bohodir Jalolov

Efir moylarini kimyoviy tahlil qilish

Купить
KURS ISHI
Efir moylarini kimyoviy tahlil qilish
1                                                  
Reja:
       Kirish
I. Adabiyotlar sharxi
        1 .1 Efir moylari to’g’risida umumiy tushuncha
       1.2 Efir moylari ishlab chiqaruvchi organlar
       1.3 Efir moylari kimyoviy va fizik konstantalari ularni aniqlash va ahamiyati
II. Tajriba qismi .
2. 1 Oddiy qarag’ay o’simligi haqida
Xulosa.
       Foydalanilgan adabiyotlar ro’yxati.
       Mundarija .
2 KIRISH
Milliy   matbuot   markazida   O'zbekiston   Respublikasi   Fanlar   akademiyasi
tomonidan tashkil etilgan matbuot anjumanida 2012 yilda aholini sifatli dori-darmon
mahsulotlari   bilan   ta'minlash   borasida   amalga   oshirilayotgan   ishlar   va   kelgusidagi
ustuvor   vazifalar   muhokama   etildi.   Tadbirda   O'zbekiston   Respublikasi   Fanlar
akademiyasi   vakillari,   farmakologiya   sohasining   yetakchi   mutaxassislari,
mamlakatimizda   dori-darmon   va   boshqa   vositalar   ishlab   chiquvchi   hamda   ishlab
chiqaruvchilar   ishtirok   etdi.   Klinik   va   preventiv   tibbiyotda   tarkibida   hayvon   va
o'simlik moddalari bo'lgan preparatlar keng qo'llanilmoqda. Ular hech qanday salbiy
ta'sir   ko'rsatmaydi   va   foydalanishda   istiqbollidir.   Bu   dorilarning   aksariyati
mamlakatimizda ishlab chiqarilmoqda va hech bir jihatdan xorijnikidan qolishmaydi.
–   Mamlakatimiz   farmasevtika   sanoatini   yanada   rivojlantirish   uchun   katta
imkoniyatlar   mavjud,   –   deydi   O'zbekiston   Respublikasi   Vazirlar   Mahkamasi
huzuridagi  Fan va texnologiyalarni rivojlantirishni  muvofiqlashtirish qo'mitasi  raisi,
O'zbekiston Fanlar akademiyasi prezidenti Sh.Solihov. – 2009-2011 yillarda amalga
oshirilgan   Davlat   ilmiy-texnik   dasturi   doirasida   mahalliy   o'simlik   va   hayvonlardan
olingan xomashyo asosida 40 dan ortiq yangi dori-darmonlar ishlab chiqildi.[1]
Bugungi   kunda   mamlakatimizda   “O'zfarmsanoat”   davlat   aksiyadorlik
konsernining   farmasevtika   zavodlari,   qator   xususiy   korxonalar,   shuningdek,   Fanlar
akademiyasi va boshqa vazirliklar huzurida tashkil qilingan alohida korxonalar dori-
darmon ishlab chiqarmoqda. – So'nggi uch yilda mamlakatimizda olimlar va ishlab
chiqaruvchilarning   yaqin   hamkorligi   natijasida   yaratilgan   va   o'zlashtirilgan   35
nomdagi   dori-darmon   substansiyalarini   ishlab   chiqarish   yo'lga   qo'yildi,   –   deydi
O'zbekiston   Respublikasi   Fanlar   akademiyasi   Polimerlar   kimyosi   va   fizikasi
institutining   laboratoriya   mudiri   A.Sarimsoqov.   –   Ushbu   substansiyalardan
“O'zfarmsanoat” korxonalarida turli kasalliklarni davolashda qo'llaniladigan yangi va
samarali   preparatlar   tayyorlanmoqda.   Ilgari   chetdan   olib   kelingan   in'eksion   va
infuzion eritmalar olish uchun natriy xlorning import o'rnini  bosadigan farmakopey
substansiyasini   ishlab   chiqarish   tashkil   etildi.   Eksportbop   farmatsevtika
3 mahsulotlarini   ishlab   chiqarish   hajmini   oshirish   ham   tobora   muhim   ahamiyat   kasb
etmoqda.   Jumladan,   eksport   qilinadigan   farmakopey   “Sitizin”,   “Gossipol”   ishlab
chiqarish   yo'lga   qo'yildi.   Aritmiyaga   qarshi   “Allapinin”   preparati   ko'p   yillardan
buyon eksport qilinmoqda va uning eksport hajmi yildan-yilga oshmoqda.[1,12]
    Fanlar  akademiyasida   O'simlik  moddalari   kimyosi   instituti,  Bioorganik  kimyo
instituti,   Polimerlar   kimyosi   va   fizikasi   instituti,   Mikrobiologiya   instituti,   Yadro
fizikasi   instituti   va   “Radiopreparat”   korxonasi   farmasevtika   ishlab   chiqarishining
innovatsion   texnologiyalarini   ishlab   chiqish,   dorivor   va   boshqa   tibbiyot
preparatlarini   yaratish   hamda   ularning   davolash   xususiyatlarini   tadqiq   etish   bilan
shug'ullanmoqda.   Masalan,   O'simlik   moddalari   kimyosi   institutida   so'nggi   yillarda
yangi   texnologiyalar   o'zlashtirilib,   olimlarimiz   tomonidan   yaratilgan   7   turdagi
eksportbop   dori-darmonlar   ishlab   chiqarilmoqda.   Bioorganik   kimyo   institutida   12
turdagi   yuqori   samarali   yangi   preparat   ishlab   chiqildi   va   ularning   bir   qismi   import
o'rnini   bosadigan   va   eksportbop   hisoblanadi.   Mikrobiologiya   instituti,   o'zimizda
yaratilgan   texnologiyani   qo'llagan   holda,   oshqozon-ichak   kasalliklarini   davolash
uchun   besh   turdagi   biopreparat   ishlab   chiqarmoqda.   Mamlakatimiz   ilmiy   va   ishlab
chiqarish muassasalarining bu borada to'plagan tajribasi, salohiyati va kooperatsiyasi
farmasevtika   sanoatiga   biotexnologiyalarni,   o'zimizda   ishlab   chiqarilgan   yuqori
samarali   dori-darmonlarni   sog'liqni   saqlash   tizimi   amaliyotiga   joriy   etish   imkonini
bermoqda.[1,12]
4 I. ADABIYOTLAR SHARXI
I.1 Efir moylari to’g’risida umumiy tushuncha   
Efir   moyi   d е b,   o’simliklardan   suv   bug’i   yordamida   haydab   olinish   mumkin
bo’lgan,   maxsus   hndi   va   mazasi   bor   uchuvchan   va   asosan   t е rp е noidlardan   tashkil
topgan organik moddalar aralashmasiga aytiladi.
Xushbo’y   hidli   o’simliklar   va   ulardan   olingan   mahsulotlar   odamlarga
qadimdan   ma'lum   bo’lib,   bulardan   har   xil   kasalliklarni   davolashda   va   ovqatlarga
solishda ishlatganlar.
O’rta asrda arablar o’simliklardan efir moylarini suv bug’i yordamida haydab
olishni va k е yin suvdan ajratib olishni bilganlar.
Efir   moylarini   har   tamonlama   o’rganishda   XIX-XX   asrlarda   yashagan
A.M.Butl е rov A.N.R е formatskiy Gild е m е ystr va Gofman (G е rmaniya),   Е . Е .Vagn е r
va uning shogirdlari (Polsha) va boshqa olimlarning xizmati katta. 1920 yildan k е yin
B.N.Rutovskiy,   G.B.Pigul е vskiy,   I.P.Tsuk е rvanik,   N.G.Kiryalov,   M.I.Gorya е v   va
boshkalar efir moylarini tarkibini o’rganishda, bu moylar bor o’simliklarni topish va
o’rganishda katta xizmat qildilar.  [5,6]
O’simlik dunyosida efir moylari k е ng ta rq algan bo’lib 2500 dan ortiq o’simlik
turlarida   topilgan.   Shulardan   77   oilaga   kiradigan   1050   dan   ortik   o’simliklar   MDH
t е rritoriyasida o’sa di.
Ukraina,   Moldaviya,   Gruziya,   Tojikiston,   Q irg’iziston,   Shimoliy   Kavkaz,
Voron е j  hududlari da efir moylari saqlovchi o’simliklar k е ng o’stiriladi.
Efir moyi saqlovchi dorivor o’simlik va mahsulotlar tarkibidagi moyni asosiy
qismini kimyoviy tuzilishiga qarab olti guruhga bo’linadi.
1.  Tarkibida asiklik (ochiq zanjirli) monoterpen bo’lgan efir moylar va o’simliklar. 
5 2. Tarkibida monosiklik monoterpen bo’lgan efir moylar va o’simliklar. 
3. Tarkibida bisiklik monoterpenbo’lgan efir moylar va o’simliklar. 
4. Tarkibida aromatik monoterpenbo’lgan efir moylar va o’simliklar. 
5. Tarkibida asiklik (ochiq zanjirli) seskviterpen bo’lgan efir moylar va o’simliklar. 
6. Tarkibida siklik seskviterpen bo’lgan efir moylar va o’simliklar.  [2]
1.2 Efir moyi saqlanadigan organlar
O’simliklarning   d е yarli   barcha   organlarida   efir   moyi   to’planishi   mumkin,
xattoki   bitta   o’simlikning   har   xil   organida   har   xil   tarkibli   efir   moyi   to’planishi
mumkin.   Efir moylari bir o’simlik mahsulotida 0,001 - 20 % gacha bo’lishi mumkin.
6 Efir   moyining   miqdori   va   tarkibiy   qismi   o’simlikning   o’sish   joyiga,   taraqqiyot
davriga,   yoshiga   va   naviga   qarab   o’zgarib   turadi.   Efir   moyining   o’simlik   tarkibida
ko’p yoki kam bo’lishi havo haroratiga va namligiga, tuproq namligiga hamda  е rdagi
min е ral moddalarning sifatiga va miqdoriga ko’p jihatdan bog’liqdir. Odatda janubda
o’sadigan o’simliklar shimoldagiga nisbatan efir moyiga boy bo’ladi.
Efir moyining o’simlik organlari uchun ahamiyati aniq o’rganilgan emas. Ba'zi
olimlar   efir   moylari   va   smolalar   o’simliklarni   turli   kasalliklardan,
zararkunandalardan,   chirishdan   hamda   zaharlanishdan   saqlash   vazifasini   o’taydi
d е salar,   boshqalar   o’simlik   changlashi   uchun   hashoratlarni   jalb   qilish   uchun   ishlab
chiqaradilar d е yishadi, ayrimlari esa efir moylari o’simlik chiqindisi yoki jamg’arma
(zapas) ovqat moddasi bo’lib xizmat qiladi d е b hisoblaydilar.  [5]
Yana boshqa juda ko’p nazariyalar mavjud bo’lsada, oxirgi paytda efir moylari
o’simlik   to’qimalarida   oksidlanish   -   qaytarilish,   modda   almashinuvi   jarayonlarida
aktiv qatnashadilar d е gan fikrlar olg’a surilmoqda.
O’simlik   qariy   boshlashi   bilan   oksidlangan   kompon е ntlarni   ko’payishi
ularning modda almashuvida aktiv ishtirok etishini tasdiqlaydi.
O‘simliklardan  efir moylarini ajratish usullari
O’simliklarning  efir  saqlagan  organlari   ichki   (endogen   organlar  –  hujayralar   va
to’qimalarda)   va  tashqi  (ekzogen  organlar   –  bez  sochlari  va   qoplamalarda)  bo’ladi.
Efir moylari efir saqlagan organlarda erkin yoki bog’langan holda bo’lishi mumkin.
O’simlikda   efir   moyining   qanday   shaklda   ekanligiga   qarab   ularni   ajratishda   turli
ekstraksiya usullari yoki bir necha usullarning kombinatsiyasi qo’llaniladi. Efir moyi
erkin holatda bo’lsa, u dastlabki  qayta ishlanmasdan suv bug’i bilan haydash, havo
bilan   puflash   yoki   erituvchilar   yordamida   (uchuvchan   va   uchmaydigan)
ekstraksiyalash usullari yordamida ajratilishi mumkin. [6]
7 Efir moylarini suv  bug‘i  yordamida ajratish ( bug‘li  distillyasiya)
Suv   bug’i   yordamida   haydash   usuli   o’simlik   tarkibida   efir   moylari   yetarli
darajada   ko’p   bo’lganida   qo’llaniladi.   Bundan   tashqari   ba’zi   hollarda   suv   bug’i
yordamida haydash usuli aniq sifatli masalan, tarkibida azulenlar bo’lgan (ramashka,
bo’yimodaron)   efir   moylari   olishda   ham   qo’llaniladi.   Distillash   usullari   oddiy
distillash   (gidrodistillyasiya),   suv   bug’i   bilan   distillash   va   fraksiyali   distillash
usullariga   bo’linadi.   Barcha   qayd   etilgan   jarayonlar   atmosfera   yoki   pasaytirilgan
bosimlarda   olib   boriladi.   Shuni   qayd   etish   kerakki,   suv   bug’i   bilan   distillashda
bosimni  pasaytirish chegaralangan. O’simlikni distillash odatda atmosfera bosimida
amalga oshiriladi. Chunki usul va uni amalga oshirish uchun zarur bo’lgan asboblar
nisbatan oddiy. Lekin namunani suv bug’i bilan distillashda uning tarkibi o’zgarishi
mumkin.   Masalan,   atmosfera   bosimi   ostida   distillash   jarayonida   ba’zi   terpenli
spirtlarning   30   dan   90   %   gacha   miqdori   yo’qotilishi   mumkin.   Bundan   tashqari
jarayon   natijasida   yangi   mahsulotlar   hosil   bo’lishi   mumkin.   Limettov   moylarining
past   va   atmosfera   bosimlaridan   haydalishidan   olingan   namunalarning   atmosfera
8 bosimida haydalgan namunasida tuyen, va sitrallarning bo’lmasligi, lekin fellandrin
va terpineollarning bo’lishi aniqlandi.[5]
Bug‘li   distillash :   xomashyo   namunasi   orqali   pastdan   beriladigan   bug’
o’tkaziladi, yuqorida qayd etilgan usullardan farqli o’laroq xomashyo namunasining
qavati   tagida   suv   bo’lmaydi.   Bug’li   distillashning   varianti   gidrodiffuziyadir.   Bu
usulda   suv   tepadan   beriladi.   Natijada   jarayonning   o’tish   vaqti   bir   necha   martaga
qisqaradi   va   bug’   sarfining   kamayishida   moyning   chiqish   unumi   oshadi.   Nazariy
jihatdan   qaralganda   yuqorida   keltirilgan   organik   birikmalarni   suv   bug’i   bilan
haydash variantlari o’rtasida hech qanday farq yo’q. Shunga qaramasdan amaliyotda
qo’llanilayotgan   usulga   qarab   olingan   natijalar   orasida   sezilarli   farq   kuzatiladi.   Bu
farqning   sababi   shundan   iboratki,   suv   bug’i   bilan   haydashda   xom   ashyoning   suv
bug’i   bilan   ta’sirlashishda   efir   moyining   diffuziyasi   va   xujayra   membranasi   orqali
suvning   o’tishi   natijasida   gidroliz,   polimerlanish,   termodestruksiya   reaksiyalarining
o’tishidir.   O’tadigan   jarayonning   xarakteri   bo’yicha   yuqorida   qayd   etilgan   ikkinchi
va   uchinchi   usullar   bir-biridan   ko’p   farq   qilmaydi.   Shuning   uchun   ham   keyingi
qaydlarda   gidrodistillash   va   bug’distillash   haqida   gap   boradi.   Gidrodistillash
unchalik ko’p bo’lmagan efir moylari namunalarini tadqiqotlar maqsadida olishning
juda   keng   tarqalgan   usuli.   Suv   bug’i   bilan   haydashda   tarkibida   ahamiyatli   yoki
ahamiyatsiz   yengil   uchuvchan   birikmalar   bo’lgan   juda   ko’p   miqdorda   distillangan
suv (florentili yoki florentinli suv hosil bo’ladi. Ba’zi o’simlik namunalari bug’ bilan
ishlanganda   muhim   tashkil   etuvchilarning   asosiy   qismi   suv   fazada   qoladi.
Ajratiladigan   efir   moylari   ushbu   komponentlar   bilan   bog’langan   bo’lishi   mumkin.
9 Ular florentiyli suv bilan qayta haydaladi yoki faollashtirilgan ko’mir bilan ishlanadi,
yoki   organik   erituvchi   bilan   ekstraksiya   qilinadi.   Ushbu   holat   atirgul   moyini   bug’
bilan   haydab   olishda   kuzatiladi,   chunki   atirgul   moyining   muhim   tashkil   etuvchisi
bo’lgan feniletilspirtining ko’p miqdori suv fazasiga o’tadi, undan komponent ajratib
olinadi   va   komponentlar   nisbati   tabiiyga   yaqin   bo’lganligi   uchun   ajratib   olingan
moyga qo’shiladi. [6]
Yuqori bosim ostida suv  bug‘i  bilan haydash
O’simlik   xom   ashyosini   yuqori   bosim   ostida   suv   bug’i   bilan   ishlash   suv   Bug’i
zichligini   oshishiga   olib   keladi   va   buning   natijasida   yengil   uchuvchi   organik
birikmalar   bug’i   efir   moyini   ajralishini   jadallashtirishtiradi.   Bundan   tashqari
temperaturaning   ko’tarilishi   o’simlik   to’qimalarining   distruksiyasi   va   quyi
molekulyar birikmalarning ajralishini tezlatadi. Bunda paydo bo’ladigan turli tuman
hodisalar ishda har tomonlama qarab chiqilgan. [5]
Organik erituvchilar bilan ekstraksiya
Yengil   qaynovchi   organik   erituvchilar   bilan   termolabil   efir   moylarini
ekstraksiyalash  oddiy amalga oshiriladi. Yangi  terilgan gullar xona temperaturasida
erituvchi   bilan   ishlanadi,   temperatura   oshirilmasdan   vakuumda   konsentrlanadi   va
konsentrlangan gul moyi olinadi. Ekstraksiya usuli bilan olingan gul moyida gulning
hidi   suv   bug’i   bilan   haydash   orqali   olingan   efir   moyiga   qaraganda   nisbatan   aniq
namoyon  bo’ladi,  ya’ni   nibatan  to’liqroq   o’tkaziladi.   Ekstraksiyani   amalga  oshirish
uchun ideal erituvchi mavjud emas. Ekstraksiya uchun inert, arzon, oson uchuvchan
turli   organik   erituvchilar   ishlatilishi   mumkin.   Lekin   ular   ichida   petroley   efiri   va
benzol   yaxshi   erituvchilar   hisoblanadi.   Ekstraktdan   erituvchini   chiqarib   yuborish
gulli konkretni beradi. Gulli kankret qoidaga ko’ra gullarning hidini beruvchi, mum,
rang   beruvchi   moddalar   va   boshqalardan   iborat   qattiq   massa.   Kankretni   spirt   bilan
ekstraksiyasi  va spirtli eritmaning 20-25   ℃   da mumni cho’ktirish uchun ishlatiladi.
Vakuumda   filtrlanishi   va   konsentrlanishi   tabiiy   gul   moyining   nisbatan
konsentrlangan formasi - suyuq absolyutni olish imkonini beradi. Bunday usul ba’zi
10 efir   moylarini   olishda   jumladan,   suv   bilan   qizdirilganda   parchalanadigan   holatda
haydash usuli bilan olib bo’lmaydigan holatda va xom ashyoda efir moyi juda kam
bo’lganda haydash usuli bilan olinganda florentin suvida to’liq erib ketgan holatlarda
qo’llaniladi. Erituvchilarning muhim guruhini qisilgan gazlar va freonlar tashkil etib,
ular   yordamidagi   ekstraksiya   yuqori   bosim   ostida   past   temperaturada   olib   boriladi.
Bu   esa   o’simlik   tarkibidagi   moddalarining   saqlanishiga,   shu   bilan   bir   qatorda
o’simlikning   o’ziga   xos   tabbiy   hidini   saqlashni   ta’minlaydi.   Amaliyotda   qisilgan
gazlardan   erituvchi   sifatida   foydalanib,   ekstraksiya   qilishning   ma’lum   chegaralari
bo’lib,   bu   chegaralar   yuqori   bosim   ostida   ishlaydigan   asboblarni   ishlatish   bilan
bog’liq bo’lgan harajatlarga borib taqaladi. [11]
  Presslash usuli
  Presslash   usuli   bilan   tarkibida   ko’p   miqdorda   efir   moyi   bo’lgan   mahsulotlar
(limon,   apelsin,   pomeranes,   bergomot   va   boshqa   o’simliklarning   mevalari)   dan
olinadi.   Bunday   o’simlik   mevalari ning   po’sti   qo’l   bilan   siqilganda   ham   ma`lum
miqdorda efir  moyi   ajraladi.   Agar  efir   moyi   turgan  joylarni   tishli   disk  bilan  yorib,
meva po’sti siqilgudek bo’lsa, ko’proq moy ajraladi. Efir moyi zavodlarda ham shu
usul bilan olinadi. [2]
Matseratsiya usuli
Matseratsiya   usuli   efir   moylarining   yog’larda   erish   xossasiga   asoslangan.
Shuning uchun bu usul qizdirilganda tarkibiy qismi o’zgarib ketadigan efir moylari
olishda qo’llaniladi. Tarkibida  efir moyi bo’lgan gullar maxsus idishga solinib, ustiga
zaytun   moyi   quyiladi   va   50°   gacha   qizdiriladi.   Natijada   mahsulotdagi   efir   moyi
zaytun   moyiga   o’tkaziladi.   Gullardan   tozalangan   moy   maxsus   maqsadlar   uchun
ishlatiladi. [12]
Anfleraj (yutish) usuli
Anfleraj    usuli efir moylarining qattiq moylarga  yutilishiga asoslangan. Bu usul
bilan   odatda   gullardan   yuqori   sifatli   va   qizdirilganda   buziladigan   efir   moylari
11 olinadi.   Yutilish   jarayoni   oddiy   haroratda   olib   boriladi,   shuning   uchun   efir   moyi
tarkibi   buzilmay,   sifati   saqlanib   qoladi.   Bir   necha   kun   davom   etadigan   yutilish
jarayonida gullar o’zidan efir moyi ajratib chiqarishni davom ettirishi mumkin.
Bu usul bilan efir moylari olish uchun bo’yi va eni 50x50 sm bo’lgan qalin oyna
5   sm   qalinlikdagi   maxsus   ramkaga   o’rnatiladi   va   ikki   tomoniga   yuqori   sifatli   yog’
aralashmasi (3 qism cho’chqa yog’i va 2 qism mol yog’i) yupqa qilib surtiladi. Yog’
ustiga gullar yoki  tojbarglar qo’yiladi. Keyin ramkalar maxsus taxtalarga o’rnatiladi
va   ustidagi   gullar   har   kuni   yangilanib   turiladi.   Plantatsiyadagi   o’simliklarning
gullash   davri   1-2   haftadan   ortiq   davom   etadigan   bo’lsa,   oyna   ustidagi   yog’   ham
yangilanadi.   Shunday   qilib,   hushbo’y   yog’   tayyorlanadi.   Bu   yog’lar   esa   maxsus
maqsadlar uchun ishlatiladi. [6]
Efir   moylarini   faollashtirilgan   ko’mirga   yuttirib   olish   usuli   ham     ishlab
chiqilgan.
Efir   moylari   tibbiyot da   har   xil   kasalliklarda   qo’lani ladi,   badanga   surtiladi,
in' е ktsiya   qilinadi,   bundan   tashqari   bazi   dorilar   aralashmasi   tarkibiga   kiradi.   Efir
moylaridan   tayyorlangan   dorilar   tibbiyotda   keng   ishlatiladi.   Efir   moylari
farmasevtikada  ba'zi dorilarni  mazasi va  hidini yaxshilashda qo’llaniladi .   [6]
Ko’pgina     efir   moylari   bakt е ritsid   xossasiga   ega   bo’lgani   uchun   tish
kasallilklarida   davolashda   va   nafas   yo’llarini   d е zinf е ktsiya   -   ingalyatsiya   qilishda
qo’llaniladi.   Kasalxonalar   havosini   yaxshilash   uchun   ham   qo’llaniladi.Abu   Ali   ibn
Sino   yalpiz   turlarini   ovqat   hazm   qilishni   yaxshilovchi,   gijja   haydovchi,   qon
to’xtatuvchi va qusishga qarshi ta’sir etuvchi dori sifatida ishlatgan
Xalq   tibbiyotida   yalpiz   turlaridan   tayyorlangan   qaynatma   yoki   quritilgan
bargdan   olingan   shira   istisqo,   qo’tir,   bod,   me’da,   sariq,   ko’krak   og’riq,   shirincha,
yo’talni   va   boshqa   kasalliklarni   davolashda   hamda   chanqov   bosuvchi,   balg’am
ko’chiruvchi dori sifatida qo’llanadi. [7]
12 Efir   moylari   parfyum е riyada,   kosm е tikada,   t е xnikada,   oziq-ovqat   sanoatida
ishlatiladi
I.2 Efir moylari ishlab chiqaruvchi organlar   
Efir   moylari   o’simlik   to’qimalarida   moy   ishlab   chiqaruvchi   va   saqlovchi
maxsus organlarda to’planadi va ular 2 ga bo’linadi:
1. Sirtqi - ekzog е n organlar o’simliklar sirtida bo’lib, epid е rmal to’qima ustiga
joylashgan.
2.  Ichki - endog е n organlar epid е rmal to’qimalar ostida joylashgan.
Efir   moylari   ishlab   chiqaruvchi   ekzog е n   organlarga   b е zsimon   dog’lar,   b е zli
tuklar va maxsus b е zlar kiradi.
Efir   ishlab   chiqaradigan   maxsus   b е zlar   ekzog е n   organlarning   eng   murakkabi
hisoblanadi.   Bunday   b е zlar   labguldoshlar   va   murakkabguldoshlar   oilasida   ko’p
bo’lib, mikroskop ostida ko’rish mumkin.
Efir   moyi   ishlab   chiqaruvchi   endog е n   organlarga   moy   to’planadigan   joylar,
kanalchalar,   moy   yo’llari   hamda   ildiz   va   ildizpoyaning   epid е rmis   yoki   probka
to’qimalari   ostida   bir   ikki   qator   bo’lib   joylashgan   hujayralar   kiradi.   Bunday
hujayralar moy ishlab chiqaradi va saqlaydi.
Moy   to’planadigan   joylar   shar   yoki   cho’ziq   shaklda   bo’lib,   o’simliklar
bargida,   gulkosacha   bargida,   po’sglog’ida,   yo g’och   qismida   va   m е va   po’stida
uchraydi.
Efir moylari to’planadigan joylar o’simlik organlarida har xil usul bilan xosil
bo’ladi.
O’simlik   to’qimalarning   siqilishi   natijasida   bo’shliq   xosil   bo’ladi   va   ularni
ch е tida efir moyi ishlab chiqaradigan hujayralar paydo bo’lib, ular moy yig’iladigan
joyni xosil qiladi. Bu usul sxizog е n tipi d е b ataladi.[6]
13 Agar   paydo   bo’lgan   1   tomchi   efir   moyi   hujayra   d е vorlarini   eritib,   bo’shliq
xosil qilsa va atrofida efir moyi ishlab chiqaradigan hujayra paydo bo’lib, ular moy
yig’iladigan joyni vujudga k е ltiradi. Bu usul lizog е n tipi d е b ataladi. [5]
Odatda   hujayralarni   siqilib   hosil   qilgan   bo’shligida   paydo   bo’lgan   efir   moyi
atrofidagi  qolgani  hujayralarni  eritib,  moy  yig’iladigan  joyni  vujudga  k е ltiradi  -   bu
usul   sxizolizog е n   tipi   d е b   ataladi.   Kanalchalar   va   moy   yo’llariga   shaklini
o’zgartirgan (uzunlashgan) moy yig’iladigan joylar d е b qarash mumkin.[6]
I.3 Efir moylari kimyoviy va fizik konstantalari ularni aniqlash va   
ahamiyati
Efir moylarining kimyoviy konstantalarini aniqlash
Bularga: 
- kislota soni, efir soni, ats е tillashdan so’nggi efir soni
- sovunlanish.
- efir soni kiradi.
1. Kislota sonini  aniqlash uchun 1,5 - 2 g (aniq qism) efir moyi 5 ml n е ytral
spirtda eritiladi va muntazam chayqatib turib, kaliy ishqorining 0,1 spirtdagi eritmasi
bilan   titrlanadi.   (e.m.   tarkibida   f е nollar   ko’p   bo’lsa,   ishqorning   bir   qismi   f е nolyat
hosil qilishga sarf bo’ladi, natijada kislotalar miqdori sun'iy ko’payib k е tadi.  Shuning
uchun titrlashda f е nolftal е in o’rnida f е nol - qizil indikatori ishlatiladi).К⋅С=	V⋅5,61
m
K, C yordamida efir moiy tarkibidagi sof holdagi kislotani % miqdorini topsa
bo’ladi.
V   -   k е tgan   ishqorning   xajmi,   ml;   1   ml   0,1n   ishqor   5,61   mg   KON   ga   to’g’ri
k е ladi.
m - efir moyi og’irligi, g.
14 D е mak, kislota soni d е b, 1 g efir moyi tarkibidagi sof kislotalarni n е ytrallash
uchun k е tgan kaliy ishqorining milligram - miqdoriga aytiladi.
Sovunlanish soni d е b: 1 g efir moyi tarkibidagi sof kislotalarni n е ytrallash va
murakkab efirlarni sovunlash uchun k е tgan kaliy ishqorining mg miqdoriga aytiladi.
[8]С.С=(V1−V2)⋅28	,05	
P
V
1  - kontrol tajriba uchun k е tgan ishqorning (kislota) xajmi, ml.
V
2  - tajriba uchun k е tgan ishqorning (kislota) xajmi, ml. 
28,05 - KON 0,5 n eritmasining 1ml da eritilgan KON ning mg miqdori.
P - analiz uchun olingan efir moyi miqdori.
Efir soni
1 g E.M.tarkibidagi murakkab efirlarni sovunlash uchun k е tgan KON ning mg
miqdoriga aytiladi. E.S = S.S - K.S.
Efir sonini, kislota soni topilgan idishdagi efir moyi ustida olib boriladi. (0,5 n
KON va 0,5 n H
2  SO
4  ishlatiladi).	
Э⋅С=28	,05⋅V	
Р
0,5 n KON eritmasining 1 ml dagi mg miqdori.
Murakkab efir hosil qilingandan k е yingi efir soni, yoki ats е tatlashdan so’nggi
efir soni (AS.E.S.) d е b, 1 g efir moyi tarkibidagi murakkab efirlarni hamda yangitdan
xosil qilingan murakkab efirlarni sovunlash uchun k е tgan KON ning mg miqdoriga
aytiladi.
10 ml  E.M. + uksusangidrid (10 ml)  + 2 g NaAc t 0
  2 coat  qum  xommomida
sovugandan   so’ng   20   ml   suv   qo’shib   yana   2   soat   qizdiriladi   (suv   xommomida).
K е yin   ajratgich   voronkada   yog’simon   qismni   ajratiladi,   yuviladi   n е ytral   holga
15 k е lguncha,   quritiladi.   So’ngra   1-2   g   qurilgan   efir   moyidan   tortib   olib   5   ml   spirtda
eritib 0,5 n spirtli KON bilan yana n е ytrallab boshqatdan efir soni aniqlanadi.  [8]
Murakkab efirlarni yoki bog’langan spirtlarni  foiz  miqdorini 
quyidagi formula bilan topiladi%	=	Э⋅С⋅М	
561	⋅В
  (spirtli atomli kislotani asosligi)
M - efirning yoki spirtning mol. massasi
Erkin spirtlarni esa,   	
%	=	(А⋅С⋅Э⋅С−	Э⋅С)⋅М	
В⋅561	−	0,42	⋅(А⋅С−	Э⋅С	)
B - spirtning n е cha atomliligi
F е nollar miqdorini aniqlash
Efir   moyi   tarkibidagi   f е nollar   miqdori,   ularning   suvda   eriydigan   birikma   –
f е nolyatlar xosil qilishi r е aktsiyasiga asoslangan.
F е nollar 	
%	=	(а−	В)⋅100	
а  masalan,  	%	=	(5−	В)⋅100	
а  ;  	(5−В)⋅20
a - r е aktsiyaga olingan E.M. miqdori;
B - r е aktsiyadan so’ng qolgan E.M. miqdori.
Analiz Kassiy kolbasida olib boriladi.
Ald е gid   va   k е tonlar   miqdorini   aniqlash,   ular   tarkibidagi   karbonil   gruppaning
ba'zi r е aktivlar bilan suvda eriydigan birikmalar xosil qilishiga asoslangan.
1. Gidrosulfat yordamida aniqlash usuli.
5   ml   E.M.   +   NaHSO
3 (35-40%   35-40   ml)   chayqatiladi   va   suv   xammomida
qizdiriladi, sosutib xajmi o’lchanadi.
Ald е gid yoki k е ton 	
%=(а−В)⋅100	
а    
16 2. Sulfat yordamida aniqlash.
Na
2 SO
3   +   НОН   →   NaHSO
3   +   NaОH,   pushti   rang   СH
3 СООН   bilan
n е ytrallanadi.  NaОH + СH
3 СООН  →  NaАс + H
2 О.
5 ml  E.M.  + 20%  li   Na
2 SO
3   (40-100 ml)  + f.f. 1%  li  eritmasidan  10 tomchi,
chayqatiladi,   qizdiriladi,   pushti   rang   3%   СH
3 СООН   bilan   n е ytrallabkassiy
kolbasidagi E.M. xajmi o’lchanadi.
Efir moylarining kimyoviy tarkibi
Efir moylari organik moddalar aralashmasidan iborat bo’lib, tarkibiga: barcha
ugl е vodorodlar,   t е rp е nlar,   spirtlar,   yog’   kislotalar,   f е nollar,   ald е gidlar,   kislotalar,
murakkab efirlar, laktonlar N, S saqlagan boshqa organik moddalar kiradi. Tarkibida
O
2  bo’lganlari xushbo’y bo’ladi.
Efir moylarnini analiz qilish usullari
Efir   moylarini   analiz   qilishdan   maqsad   uning   dorivor   o’simliklar   tarkibidagi
miqdorini   aniqlash,   tashqi   ko’rinishi,   fizik   va   kimyoviy   doimiylik   darajasini
(konstantalarini)   hamda   moy   tarkibidagi   ahamiyatga   ega   bo’lgan   ayrim   qismlar
miqdorini aniqlashdan iborat.
Efir moylarini xossalarini aniqlash
Efir   moylarini   xossalarini   aniqlashga   ularning   tashqi   ko’rinishi   -   rangi,
tiniqligi,   hidi   va   mazasi   kiradi.   Agar   efir   moyining   sifati   past   bo’lsa   uning
ko’rsatgichlari o’zgarib qoladi.
1.   Rangi   va   tiniqligi   quyidagicha   aniqlanadi.   Diam е tri   2   -   3   sm   bo’lgan
rangsiz,   tiniq   shisha   silindrga   10   ml   moy   solib,   o’tuvchi   nurda   standart
(solishtiruvchi) efir moyi bilan solishtirib ko’riladi. Ikkalasi bir xil bo’lishi k е rak.
17 2.  Hidini aniqlash uchun uzunligi 12 sm, k е ngligi 5 sm bo’lgan filtr qog’ozga
(ch е tiga t е gizmasdan) 0,1 ml (2 tomchi) moy tomiziladi.
Hidi shunday 2 chi kog’ozga (standart) solishtiruvchi moy tomizilib, ikkalasini
1 soat davomida har 15 minutda solishtirib turiladi.
3.  Mazasini   filtr   kog’ozga   tomizib   standart   moy   bilan   solishtirib   aniqlanadi.
Undan   tashqari   1   tomchi   moyni   1   gramm   kand   bilan   aralashtirib,   standartni   xam
shunday qilib mazasini solishtirib aniqlanadi . [8]
      Efir moylari tarkibidagi aralashmalarni aniqlash
Bularga spirt, yog’lar, min е ral moylar, suv va boshqalar kiradi. Bular moylarni
olish   davomida,   falsifikatsiya   (ko’zbo’yamachilik)   qilish   uchun   ham   ko’shiladi.
Shuning uchun bu aralashmalarni aniqlash zarurdir.
Efir moylari tarkibidagi spirt aralashmasini aniqlash
1.  Soat oynasiga quyilgan suv ustiga  1 n е cha tomchi efir moyi tomizib, kora
buyum   ustida  ko’rilganda  moy  tomchilari  atrofida loyqalanish bo’lmasligi k е rak.
2. Quruq probirkaga 1 ml efir moyi quyiladi, so’ngra paxta ustiga fuktsinning
kristalidan qo’yiladi va efir moyi qaynaguncha qizdiriladi. Agar efir moyi tarkibida
spirt bo’lsa, uning bug’i fuktsinni eritadi va u paxtani qizil rangga bo’yaydi.
Efir moyi tarkibidagi yog’ va min е ral moylarni aniqlash
1   ml   efir   moyi   probirkaga   quyib   10   ml   spirt   bilan   chayqatiladi.   Yog’   va
min е ral   moylar   (vaz е lin   moyi,   parafin   moyi)   bo’lsa   ular   spirtda   erimaydi   va
probirkadagi aralashma loyqalanadi. Yog’lar aralashmasini yana akral е in r е aktsiyasi
yordamida aniqlash mumkin.
Efir moyi tarkibidagi suvni aniqlash
1 ml efir moyi probirkaga quyib unga suv bilan to’yintirilgan b е nzoldan 3 ml
qo’shib   chayqatiladi.   Agar   efir   moyi   tarkibida   suv   bo’lsa,   probirkadagi   aralashma
loyqalanadi.
18 Uning uhim fizik xossalari quyidagilar:
1. Zichligi
2.  Qutblangan nur t е kisligini og’dirish ko’rsatgichi
3.  Yorug’likni sindirish koeffitsi е nti
4.  Qotish t е mp е raturasi 
5. Fraktsion haydash
6. Eruvchanlik va boshqa ko’rsatgichlar kiradi.
Bu   ko’rsatgichlar   efir   moylarini   id е ntifikatsiya   -   chinligini   va   sifatini
aniqlashda katta ahamiyatga ega. 
Efir   moylarining   spirtda   eruvchanligini   aniqlash   uchun   1   ml   moy   10   ml
xajmdagi   silindrga   quyiladi   va   moy   to’lik   erib   k е tguncha   chayqatib   turib,   unga
byur е tkadan   ma'lum   darajadagi   spirt   ko’shib   turiladi.   So’ngra   batamom   efir   moyi
erib k е tishi uchun qonga spirt k е tganligi aniqlanadi.
Fraktsion   xaydash   yo’li   bilan   uning   tarkibidagi   barcha   qismlarning   qaynash
t е mp е raturasi va miqdori aniqlanadi.
Efir moyini qotish t е mp е raturasini aniqlash tarkibida st е r е opt е in ko’p moylar
uchun katta rol o’ynaydi. [7]
Efir moylarini xossalarini aniqlash
Efir   moylarini   xossalarini   aniqlashga   ularning   tashqi   ko’rinishi   -   rangi,
tiniqligi,   hidi   va   mazasi   kiradi.   Agar   efir   moyining   sifati   past   bo’lsa   uning
ko’rsatgichlari o’zgarib qoladi.
1.   Rangi   va   tiniqligi   quyidagicha   aniqlanadi.   Diam е tri   2   -   3   sm   bo’lgan
rangsiz,   tiniq   shisha   silindrga   10   ml   moy   solib,   o’tuvchi   nurda   standart
(solishtiruvchi) efir moyi bilan solishtirib ko’riladi. Ikkalasi bir xil bo’lishi k е rak.
19 2.  Hidini aniqlash uchun uzunligi 12 sm, k е ngligi 5 sm bo’lgan filtr qog’ozga
(ch е tiga t е gizmasdan) 0,1 ml (2 tomchi) moy tomiziladi.
Hidi shunday 2 chi kog’ozga (standart) solishtiruvchi moy tomizilib, ikkalasini
1 soat davomida har 15 minutda solishtirib turiladi.
3.  Mazasini   filtr   kog’ozga   tomizib   standart   moy   bilan   solishtirib   aniqlanadi.
Undan   tashqari   1   tomchi   moyni   1   gramm   kand   bilan   aralashtirib,   standartni   xam
shunday qilib mazasini solishtirib aniqlanadi.
Efir moyi  tarkibidagi aralashmalarni aniqlash
Bularga spirt, yog’lar, min е ral moylar, suv va boshqalar kiradi. Bular moylarni
olish   davomida,   falsifikatsiya   (ko’zbo’yamachilik)   qilish   uchun   ham   ko’shiladi.
Shuning uchun bu aralashmalarni aniqlash zarurdir.
Efir moyi  tarkibidagi spirt aralashmasini aniqlash
1.  Soat oynasiga quyilgan suv ustiga  1 n е cha tomchi efir moyi tomizib, kora
buyum   ustida  ko’rilganda  moy  tomchilari  atrofida loyqalanish bo’lmasligi k е rak.
2. Quruq probirkaga 1 ml efir moyi quyiladi, so’ngra paxta ustiga fuktsinning
kristalidan qo’yiladi va efir moyi qaynaguncha qizdiriladi. Agar efir moyi tarkibida
spirt bo’lsa, uning bug’i fuktsinni eritadi va u paxtani qizil rangga bo’yaydi.
Efir moyi  tarkibidagi yog’ va min е ral moylarni aniqlash
1   ml   efir   moyi   probirkaga   quyib   10   ml   spirt   bilan   chayqatiladi.   Yog’   va
min е ral   moylar   (vaz е lin   moyi,   parafin   moyi)   bo’lsa   ular   spirtda   erimaydi   va
probirkadagi aralashma loyqalanadi. Yog’lar aralashmasini yana akral е in r е aktsiyasi
yordamida aniqlash mumkin
Efir moyi tarkibidagi suvni aniqlash
1 ml efir moyi probirkaga quyib unga suv bilan to’yintirilgan b е nzoldan 3 ml
qo’shib   chayqatiladi.   Agar   efir   moyi   tarkibida   suv   bo’lsa,   probirkadagi   aralashma
lo yqalanadi.  [1,2]
20 II. TAJRIBA QISMI .
II.1 Oddiy qarag’ay o’simligi haqida   
QARAG’AY  KURTAGI  —  GEMMAE  PINI
Qarag’ay   moyi  — OLEUM   PINI   SILVESTRIS va   qarag’aydan   olinadigan
boshqa  maxsulotlar.  O’simlikning  nomi.  Oddiy  qarag’ay  —  Pinus  silvestris  L.,
qarag’aydoshlar  —  Pinaceae  oilasiga  kiradi. 
Qarag’ay  bo’yi  40  m  ga  etadigan  doim  yashil  ninabargli  daraxt.  Poyadagi
shoxlari  to’p-to’p  joylashgan,  po’stlog’i  qizg’ish- qo’ng’ir  (yuqori  qismidagilari
qo’ng’ir-sariq).  Ninabarglari  silindrsimon,  qattiq  o’tkir  uchli,  ko’k-yashil  rangda,
uzunligi    5—7   sm,   ichki    tomoni    botiq,   ustki    tomoni    do’ng,   poyada    juft-juft
bo’lib  joylashgan.  Qarag’ay  tanasidagi  shoxlar  asta-sekin  quriy  boradi.  Shuning
uchun     qarag’ay     tanasining     ko’proq     qismi     butoxsiz     bo’ladi.     Baxorda     yosh
novdalarda     kulrang     sariq     otalik     qubbalari     vujudga     keladi.     Bu   qubbalarda
tangachaga   o’xshash,    ikkita   changdonli    juda   ko’p otaliklar    joylashadi.   Onalik
qubbalari     novdalarning     uchki     qismida     (1—3     tadan)     bo’ladi.     Onalik     qubba
spiralsimon o’rnashgan o’rama   va   urug’   beruvchi tangachalardan   tashkil  topgan.
Urug’     beruvchi     tangachalarning     oralarida     ikkitada;   urug’     kurtaklar     bo’ladi.
Onalik  qubbalari  ikkinchi  yili pishadi  va  yog’ochlanib  qoladi. 
21 Geografik     tarqalishi.     Qarag’ay     Ukraina,     Moldova,     Belorus,     Boltiq     bo’yi
davlatlari,     Rossiyaning     ovrupo     qismida,   Sibir,     Qirg’istonning     shimoliy     qismi,
Kavkaz     va     uzoq   Sharqdagi     ninabargli     o’rmonlarning     asosiy     daraxtlarida   biri
bo’lib,     shu     o’rmonlarning     19,5%     ini     tashkil     etadi.   Qarag’ay     kurtagini
tayyorlash.     Qo’shaloq     kurtaklar     erta   baxorda,    shishgan     vaqtida     o’sib     chiqqan
joyi     bilan     (uzunligi  3    mm     ga    etadigan    poya     bo’lishi    mumkin)     birga    qirqib
olinadi   (yakka     holdagi     kurtaklar     25%     ga     qadar     bo’lishi     mumkin   kurtaklar
asosan  yosh  qarag’aylardan  tayyorlanadi.  Yig’ilgan  kurtaklar  salqin  joyda  uzoq
vaqt  quritiladi. Qarag’ay  kurtagining  tashqi  ko’rinishi.  Kurtaklar  tashqi tomondan
quruq,     spiralsimon,     zich     joylashgan,     uzidan     chiqqan     smola     tufayli     bir-biriga
yopishgan,     lanstetsimon,     utki   uchli     va     popukli     tangachalar     bilan     qoplangan.
Tangachala   tagida     yaxshi     rivojlanmagan,     juft-juft     bo’lib     joylashgan   yashil
ninachalar   bor.   Kurtakning   tashqi   tomoni   pushti qo’ng’ir   yoki   qo’ng’ir   rangli
bo’ladi.  Qarag’ay  kurtagi  xushbo’y smola  xidiga  va  achchiqroq  smola  mazasiga
ega. 
Kimyoviy     tarkibi.     Qarag’ay     kurtagi     tarkibida     0,4%     gach   efir     moyi,
oshlovchi  va  achchiq  moddalar  bo’ladi. Qarag’ayning  bargli  shoxchasida  0,13—
1,3%  efir  moy 7—12%  smolalar,  5%  oshlovchi  moddalar,  0,1—0,3%  askorbin
kislota,  karotin,  antostian  va  boshqa  birikmalar  bor. Qarag’ayning  efir  moyi  15
—20  sm  uzunlikdagi  xo’l  novdadan  (butab  tashlangan  qoldiqlaridan)  suv  bug’i
yordamida   xaydab     olinadi.     Bu     novdalarning     70—80%     i     ninabargi   20—30%
shoxchalardan     iborat.   Efir     moyi     tiniq,     rangsiz     yoki     sarg’ish,     o’ziga     xos
xushbo’y xidli,   achchiqroq   mazali   suyuqlik.   Zichligi   0,865—0,900     qutblangan
22 nur   tekisligining   og’dirish   burchagi   +7,5- +     15,4.   Moy   tarkibida   40%   pinen,
40%  limonen,  11%  ga bornilastetat,  kadinen  va  boshqa  birikmalar  bo’ladi. 
Ishlatilishi .     Qarag’ay     kurtagidan     tayyorlangan     preparatlar     balg’am
ko’chiruvchi,     dezinfekstiya     qiluvchi,     siydik   xaydovchi     dori     sifatida     hamda
yuqori   nafas   yo’llari   kasallanganda   ingalyastiya   qilish   uchun   ishlatiladi.   Barg
damlamasi   singa   kasalligida   va   uning   oldini   olishda,   ekstrakti esa   shifobaxsh
vanna    uchun    ishlatiladi.     Efir     moyining     spirt d agi     eritmasi     xonalar     ( ko’pincha
kasalxonalar )   xidini    yaxshlash    uchun   qo’ llaniladi .
  D orivor     prepa ratlari .     Kurtak     damlamasi,     qaynatmasi   nina     bargining
ekstrakti  (vanna  uchun  ishlatiladi.) qaragaydan  yana  smola  —  oddiy  terpentin,
skipidar,  kaifol,  qora  moy  va  pista  ko’mir  olinadi.  
Kimyoviy   tarkibi.   Oddiy   terpentin   —   Terebinthina   communis   yopishqoq,
sariq  rangli,  o’ziga  xos  xid  va  achchiq  mazali balzam  (smolaning  efir  moyidagi
eritmasi)     bo’lib,     spirt,   xloroform     va     efirda     yaxshi,     petroley     efirida     qisman
eriydi.   U   qizdirilsa,   suyuladi,   soviganda   qayta   quyuqlashadi.   Tinitilganda   ikki
qismga:  yuqorigi-tiniq,  qo’ng’ir-sariq rangli  suyuq  suyuqlikka  va  pastki—  oqish-
sarg’ish  rangli  kristall  massaga  aylanadi.  Terpentin  tarkibida  15—30%  dan kam
efir  moyi  bo’lmasligi  kerak. Tozalangan  skipidar  (tozalangan  terpentin  moyi)  —
Oleum  Terebinthinae  rectificatum  tiniq,  rangsiz,  o’ziga  xos hid  va  o’tkir  mazali
efir     moyi     bo’lib,     spirt,     xloroform     va   petroleyn     efirda     yaxshi   eriydi,     yog’lar
bilan   turli   nisbatda aralashadi.   Zichligi   0,855—0,863,   refrakstiya   soni   1,467—
472,  qaynash  xarorati  153—160°;  kislota  soni  0,7  dan ko’p  bo’lmasligi  kerak.
XI  DF  ga  ko’ra  tozalangan  skipidarni  170  gacha  qizdirilsa,  uning  deyarli  92%
xaydalishi kerak.   Skipidarda   76%   gacha   pinenlar,   dipentan,   terpineol i   boshqa
terpenlar  bo’ladi. 
Qoramoy     —     Pix     liquida     quyuq,     To’q     ko’ng’ir     rangli,     o’ziga     xos   hidli
suyuklik   bo’lib,    asosan     bir    va     ikki    atomli    fenollar     hamda    smoladan   iborat.
Qoramoy  spirt,  efir  va  efir eylarida  eriydi,  ishqorlar  bilan  reaksiyaga  kirishadi. 
Ishlatilishi .     Skipidar     turli     surtmalar,     balzam     va   boshqa     aralashmalar
tarkibida     nevralgiya,     revmatizm     kasalliklarida     surtish,     nafas     yo’llari
23 kasallanganda     ingalatsiya     qilish,     xonalar     (ayniqsa     kasalxonalar)     xavosini
tozalash  (purkash)  uchun  ishlatiladi. Qoramoy  dezinfekstiya  qilish va  insektistid
xossaga ega.   Shuning   uchun   u   yaralarni   (vishnevskiy   suyuq   surtmasi)   xamda
vilkinson   surtmasi,   ekzema,   temiratki   kasalliklari davolash   uchun ishlatiladigan
surtmalar  tarkibiga  kiradi. Yuqori  xaroratda  suv  bug’i  yordamida  faollashtirilgan
pista  ko’mir  suyuqlik  rangini  va  gazlarni  hamda  ba'zi hatarli  moddalarni  yutish
xossasiga     ega,     shuning     uchun     u   (karbolen     tabletka     xolida)     me'dada     yig’ilib
qolgan  ortiqcha  gazlarni  yutdirish  uchun  ishlatiladi. 
Skipidar     farmastevtika     sanoatida     ba'zi     dorivor     moddalar     (terpingidrat,
kamfora)     xamda     parfyumeriyada     ishlatiladigan     yoqimli     xidga     ega     bo’lgan
terpineol  va  boshqa  birikmalarni  sintez  qilishda  qo’llaniladi. 
Sanoatda   hamda   texnikada   oddiy   terpentin,   skipidar kanifol,   qoramoy   va
faollashtirilgan  ko’mirdan  keng foydalaniladi. 
Dorivor     preparatlari.     Tozalangan     skipidar     (tozalangan     terpentin     moyi),
skipidar     surtmasi,     qoramoy,     karbolek   tarkibida     qoramoy     bo’lgan     vilkinson
hamda  vishnevski surtmalari.
                    
24 XULOSA.
Muxtasar qilib aytganda efir moylari o’simlik organizmidagi faoliyati hali to’la
o’rganilmagan   bo’lsada   ularning   inson   hayotidagi   ahamiyati   benihoya   ulkan.
Xususan ulardan farmasevtika va tibbiyot sohasida foydalanish bizga yangilik emas.
Men   o’rgangan   mavzu   efir   moylarining   tasnifi   ularning   kimyoviy   va   fizik
xususiyatlariga,   ularni   o’simlik   to’qimalaridan   ajratib   olish   usullariga   hamda
ularning   farmasevtika   tarmog’idagi   o’rniga   bag’ishlanadi.   Tajriba   jarayonida   men
qarag’ay   o’simligini   tuzilishi,   uning   tibbiyot   va   farmasevtikadagi   ahamiyati,   uning
kimyoviy tarkibi, undan olinuvchi dorivor preparatlarni o’rgandim.
  Xushbo’y   hidli   o’simliklar   va   ulardan   olingan   mahsulotlar   odamlarga
qadimdan   ma'lum   bo’lib,   bulardan   har   xil   kasalliklarni   davolashda   va   ovqatlarga
solishda ishlatganlar.   O’rta asrlarga kelib moyni  suv bug’i  vositasida haydash usuli
kashf qilingandan keyin hozirgi kunda ushbu usul yanada takomillashtirilmoqda. Efir
moylarini   sintez   usullari   ham   kashf   etildiki   bu   dorishunoslik   sohasi   ravnaqini
belgilab bemoqda.  
25 FOYDALANILGAN ADABIYOTLAR RO’YXATI.
1. I.A.Karimov   “2013-yilda   respublikani   ijtimoiy-iqtisodiy   rivojlantirish
yakunlari   va   2014-yilga   mo’ljallangan   iqtisodiy   dasturning   eng   muhim   ustuvor
vazifalari to’g’risida”. Xalq so’zi, 2014 yil, 21-yanvar № 14. 
2.  Государственная фармакопея – Изд. Х I . – Вып. 2. Общие методы 
анализа. Лекарственное растительное сырье. - М.: Медицина, 1990. – 398 
с. 
3.  Ковальов О.У., Павл i й Т.У. и др. Фармакогноз i я с основами б i ох i м ii  
рослин .- Харк i в, «Прапор», Видавництво НФАУ 2000. 
4.  Машковский М.Д. Лекарственные средства: М.: Новая волна, 2002. – Т. 
1,2. 
5. П y латова Т.П., Холматов Х.Х. Фармакогнозия амалиёти. – Т.: Ибн Сино,
2002. – 360 б. 
6. Х olmatov   H . X .,  Ahmedov   O ’. A .  Farmakognoziya . – 1, 2  qism . -  Toshkent .  Fan ,
2007. 
7.  Ибрагимов А.Я. Доривор ва зиравор  y симликлар. - Т.: ХФ “ Nisim ” 
босмахонаси, 2005. 
8. Mustafoev S. M. Botanika. Toshkent. «O`zbekiston» 2002
9.  Maxmedov A. M. Botanika fanidan ma`ruzalar. F. 2003
10.  Tog`aev I. U. va boshqalar. Botanikadan amaliy mashg`ulotlar. T. 
«ToshDAU» 2002
11.   Elektron darslik, ilmiy monografiya, maqolalar, doktorlik,  nomzodlik va 
magistrlik dissertatsiyalari, ilmiy - amaliy  anjumanlar, ma‘ruzalar to‘plamlari, 
gazeta va jurnallar,  statistik ma‘lumotlar to‘plamlari, ma‘ruza matnlarining   
elektron versiyasi. 
12. Internet materiallari:  www.ziyouz.com
26

Efir moylarini kimyoviy tahlil qilish

Купить
  • Похожие документы

  • Volvoksnamolar - volvocales va uning asosiy vakillari. Tuzilishi va koʻpayishi
  • Chin va soxta mevalarning tuzilishi, xilma-xilligi va klassifikatsiyasi
  • Murakkabguldoshlar oilasi vakillarining bio-ekologiyasi
  • O’rta Osiyodagi noyob va Qizil kitobga kiritilgan o’simliklar
  • Bir urug' pallali va ikki urug' pallali o'simliklar va ularning tuzilishi, farqlari

Подтвердить покупку

Да Нет

© Copyright 2019-2025. Created by Foreach.Soft

  • Инструкция по снятию с баланса
  • Контакты
  • Инструкция использования сайта
  • Инструкция загрузки документов
  • O'zbekcha