Kirish Roʻyxatdan oʻtish

Docx

  • Referatlar
  • Diplom ishlar
  • Boshqa
    • Slaydlar
    • Referatlar
    • Kurs ishlari
    • Diplom ishlar
    • Dissertatsiyalar
    • Dars ishlanmalar
    • Infografika
    • Kitoblar
    • Testlar

Dokument ma'lumotlari

Narxi 20000UZS
Hajmi 3.0MB
Xaridlar 4
Yuklab olingan sana 16 May 2024
Kengaytma docx
Bo'lim Kurs ishlari
Fan Iqtisodiyot

Sotuvchi

Asadbek Mamarizayev

Ro'yxatga olish sanasi 09 Aprel 2024

135 Sotish

Ishlab chiqarish rejasining resurslar bilan ta’minlanganligi

Sotib olish
Oʻ ZBEKISTON RESPUBLIKASI OLIY TA’LIM, 
FAN VA INNOVATSIYALAR VAZIRLIGI
ANDIJON MASHINASOZLIK INSTITUTI 
«IQTISODIYOT» 
kafedrasi
«Sanoat iqtisodiyoti» fanidan 
KURS ISHI
Mavzu: Ishlab chiqarish rejasining resurslar bilan
ta’minlanganligi.
Bajardi: 
Talabasi: ___________________________________
Tekshirdi: __________________________________
Reyting bali _________________________________ 
Andijon – 2024 Mavzu: Ishlab chiqarish rejasining resurslar bilan ta’minlanganligi.
Reja:
Kirish.
1. Ishlab chiqarish rejasining resurslar bilan ta’minlanganligi .
2. Ishlab chiqarish rejasining ishlab chiqarish quvvatlari bilan asoslanishi.
3. Ishlab chiqarish rejasi tarkibi va ko’rsatkichlar tizimi.
4. “ Alimov’s” misolida ishlab chiqarish dasturini rejalashtirish .
Xulosa va takliflar.
Foydalanilgan adabiyotlar va internet saytlar ro’yxati. Kirish
Kurs   ishining   dolzarbligi:   Ishlab   chiqarish   jarayonida   turli   usullarda
foydalaniladigan   moddiy   resurslarning   xilma-xilligi   tufayli   ularni   tasniflash
zaruriyati   yuzaga   keladi.Tasniflash   moddiy   resurslar(turli   mezonlarga   ko'ra
ularning alohida  guruhlarini  ajratib ko'rsatish)  ularga  bo'lgan ehtiyojni  aniqlash
va   asoslash,   oqilona   ixtisoslashuv   va   samarali   boshqaruv   siyosatini   yo'lga
qo'yish   zarur.   Umumiy   tasnif   bir   nechta   mezonlar   bo'yicha   amalga   oshirilishi
mumkin.   2022-2026-yillarga   mo’ljallangan   yangi   O’zbekistonning   Taraqqiyot
strategiyasida     94   ta   milliy   maqsadlarni   qamrab   olgan   quyidagi   yettita   ustuvor
yo’nalishdan   iborat: 1
 Birinchi, inson qadrini yuksaltirish va erkin fuqarolik jamiyatini yanada 
rivojlantirish orqali xalqparvar davlat barpo etish;
 Ikkinchi,mamlakatimizda adolat va qonun ustuvorligi tamoyillarini 
taraqqiyotning eng asosiy va zarur shartiga aylantirish;
 Uchinchi, milliy iqtisodiyotni rivojlantirish, uning o’sish suratlarini zamon 
talablari darajasida ta’minlash;
 To’rtinchi,   adolatli ijtimoiy siyosat yuritish, inson kapitalini rivojlantirish;
 Beshinchi,ma’naviy taraqqiyotni taminlash, ushbu sohani tubdan isloh etish 
va yangi bosqichga olib chiqish;
 Oltinchi,   umumbashariy   muammolarga   milliy   manfaatlardan   kelib
chiqqan holda yechim topish;
 Yettinchi,   mamlakatimiz   xavfsizligi   va   mudofaa   salohiyatini   kuchaytirish,
ochiq va pragmatik, faol tashqi siyosat olib borish kabi yo’nalishlar belgilangan
bo’lib,   bu   kabi   yo’nalishlarni   amalga   joriy   etishda   albatta   davlat   byudjetining
roli   katta   hisoblanadi.Zero,davlat   byudjetining   holatini   bilmay   turib,uning
1 mablag’larini   to’g'ri   yo’naltirmay   turib   ushbu   yo’nalishlardagi   maqsadlarga
erishib bo’lmaydi.
Ushbu strategiyani amalga oshirishda har bir shaxs,inson, har bir oilaning tinch
va   farovon   hayot   haqidagi   ezgu   niyat   va   xohish-istaklarini   ro’yobga
chiqarish,aholi turmush darajasini barqaror o’sib borishini ta’minlash e’tiborimiz
markazida bo’ladi. 2
Kurs   ishining   maqsadi. Iqtisodiy   resurslar   va   ularningnr   funktsiyalari
haqidato'liq   o'rgangan   holda,   iqtisodiyresurslardan   samarali   va   to'liq
yuklashusullarini yo'lga qo'yish : 3
Kurs ishining vazifalari quyidagilardan iborat :
 mehnat resurslari va uning ijtimoiy – iqtisodiy mazmunini yoritib berish;
  mehnat resurslaridan foydalanishning xorij tajribasini tadqiq etish;
 mehnat resurslari shakllanishi va ulardan foydalanish yo’nalishlarini
aniqlash;
 korxonani mehnat resurslari bilan ta’minlanganligini tahlil etish;
Kurs   ishining   predmeti .   Ishlab   chiqarishda   mehnat   resurslaridan
foydalanish jarayonida amalgaoshiriladigan ijtimoiy-iqtisodiy munosabatlar.
Kurs ishining tuzilish va hajmi . Kurs ishi kirish, asosiy qism ya’ni 4 ta
reja, xulosa va foydalanilgan adabiyotlar ro’yxatidan iborat.
2
Yangi O’zbekiston strategiyasi / Sh.M.Mirziyoyev Toshkent O’zbekiston nashriyoti 2021.464 bet
3
https://kun.uz yangiliklari 1.Ishlab chiqarish rejasining resurslar bilanta’minlanganligi
Ishlab chiqarish jarayonini rejalashtirish jarayonida kompaniya o'z mahsuloti
yoki xizmati qanday ishlab chiqarilishini aniqlaydi. Biznes-rejaga kiritish uchun
ishlab   chiqarish   jarayoni   rejasini   tuzayotganda,   firma   o'zining   mavjud   ishlab
chiqarish   usullari   va   texnologiyalarini   sinchkovlik   bilan   tahlil   qilishi   va
baholashi va aniq ishlab chiqarish maqsadlariga erishishga eng samarali yordam
beradiganlarini tanlashi kerak. Har qanday ishlab chiqarish jarayonini tanlashda,
ishlab   chiqarishda   ham,   xizmat   ko'rsatish   sohasida   ham   bor   turli   xil   variantlar.
Masalan,   sayohatingizni   boshlash   restoran   biznesi,   kompaniya   tezkor   xizmat
ko'rsatish   biznesini   tanlashi   mumkin;   cheklangan   menyuga   ega   tez   ovqatlanish
restorani;   yuk   tashish   kompaniyasi   tayyor   ovqatlar   yoki   avtoulovchilar
xizmatida;   u   gurme   taomlarini   taklif   qiluvchi   hashamatli   restoranni   tanlashi
mumkin   va   hokazo.   Ishlab   chiqarish   jarayonini   rejalashtirayotganda,   firma
o'zining yakuniy tanlovini aniqlaydigan bir qator asosiy savollarga javob berishi
kerak.   U   qanday   texnologiyadan   foydalanadi:   standartmi   yoki
moslashtirilganmi?   Uni   ishlab   chiqarish   jarayoni   qay   darajada
avtomatlashtiriladi?   Kompaniya   uchun   nima   muhimroq:   ishlab   chiqarish
tizimining samaradorligi yoki moslashuvchanligi.  Ishlab chiqarish dasturi hisob-
kitob   qilingan   va   quvvatlar   tanlangandan   so’ng   moddiy   resurslarga   ehtiyoj
aniqlanadi.   Resurslarga   bo’lgan   talabni,   ehtiyojlarni   hisoblash   quyidagilar
bo’yicha amalga oshiriladi:
•   aylanma   mablag’larga   talab,   ehtiyoj   (   masalan,   xom-ashyo,   yarim   tayyor
mahsulotlar, ehtiyot qismlar va boshqalar);
• uzoq muddatli aktivlarga talab, extiyoj (asosiy ishlab chiqarish fondlari);
• ish haqi to’lovlari uchun mablag’larga talab.
Resurslarga   ehtiyojni   aniqlash   uchun   determinant   (normativ),   statistik   va
empirik (tajriba asosidagi) kabi turli usullar qo’llanishi mumkin. Determinant   (normativ)   usul   bilan   mahsulot   chiqarish   uchun   resurslarga
bo’lgan   ehtiyojni   aniqlash   maqsadga   muvofiq.   Empirik   va   boshqa   usullardan
ta’mirlash-ekspluatatsiya   ishlariga   materiallar   extiyojlarini   hisoblashda
foydalanish mumkin.
Moddiy   zahiralar   hajmini   aniqlash.   Zahiralar   asosan   ishlab   chiqarish
jarayonini   noma’lum   xarakterli   xaridlarga   bog’liqligini   kamaytirish,   texnologik
ishlov   berish   bo’yicha   kelgusi   operatsiyalarni   ishlab   chiqarish   bosqichidagi
avvalgi   xatolardan   mustaqil   bo’lishi,   shuningdek,   xaridorlar   talabi   barqaror
bo’lmagan   hollarda   tayyor   mahsulotning   barqaror   taklifini   ta’minlash   uchun
mo’ljallanadi.
Moddiy   zahiralarni   rejalashtirishda   ularning   optimal   hajmiga   rioya   qilish
kerak,   chunki   zahiralarning   kamayib   ketishi   mahsulot   ishlab   chiqarish   va
sotishda  uzilishlarga sabab  bo’lishi,  ortiqcha zahiralarning to’planib  qolishi  esa
aylanma   vositalarning   bog’lanib   qolishi,   kerditorlik   qarzlarining   ko’payishi,
materiallarni   olib   kelish   va   saqlash   uchun   xarajatlarning   ortishiga   olib   kelishi
mumkin. Bu esa korxonaning moliyaviy holatini yomonlashtiradi. Ushbu   vazifani   hal   qilish   uchun   korxona   zahiralarning   belgilangan   normasi   –
moddiy   resurslar   minimal   hajmiga   amal   qilishi   lozim   bo’lib,   bu   resurslar
korxonaning to’xtovsiz sur’atlarda ishlashini ta’minlashi lozim bo’ladi.
Zahiralar hajmini uchta asosiy omil belgilab beradi:
• kundalik material iste’moli hajmi;
• materiallar sarflanishi xarakteri (iste’molning bir xillik darajasi);
• ikki marta material olib kelish o’rtasidagi vaqt.
Korxona   aylanma   mablag’larini   normalashtirish   tadbirlari   ishlab   chiqarish
zahiralarini   normalashtirish,   shuningdek,   tugallanmagan   ishlab   chiqarishning
optimal   kattaligi,   tayyor   mahsulot   qoldiqlari   va   kelgusi   davr   xarajatlarini
aniqlash bilan bog’liq vazifalarni echishga olib keladi.
Ishlab   chiqarish   zahiralarini   normalashtirish,   korxonaning   uzluksiz   faoliyat
yuritishini   ta’minlash   maqsadida   amalga   oshiriladi.   Agar   ishlab   chiqarish
zahiralari   normativlardan   past   bo’lsa,   ishlab   chiqarish   jarayonining   izdan
chiqishi,   ishchi   kuchi   va   uskunalarning   bekor   turib   qolishi,   korxonaning   ishlab
chiqarish va iqtisodiy ko’rsatkichlari pasayishiga olib kelishi mumkin. Shu bilan
bir paytda, ishlab chiqarish zahiralarining belgilangan norma va normativlardan
oshib ketishiga ham yo’l qo’ymaslik kerak, chunki bu mablag’larning «muzlab»
qolishiga va natijada korxonaning zarar ko’rishiga olib keladi.
Ishlab   chiqarish   zahiralari   joriy,   sug’urta   (kafolatli),   tayyorlov   (texnologik)
va mavsumiy turlarga bo’linadi.
Xom-ashyo   va   materiallar   xaridi   korxonaning   xo’jalik   faoliyatida   muhim
qadam   hisoblanadi.   Bunda   vazifa   xarid   qilinayotgan   materiallar   optimal   hajmi
qanday bo’lishini aniqlashga borib taqaladi, chunki bir martalik xarid qilinadigan
materiallar partiyasi qanchalik katta bo’lsa, shuncha ko’p aylanma mablag’larni
«bog’lab» qo’yishga to’g’ri keladi va aksincha. Resurslardan   foydalanishni   baholash.   Biznes-rejani   ishlab   chiqishda
korxonaning resurslardan foydalanishini yoritib berish zarur.
Gap   shundaki,   talab   qilinuvchi   resurslar   hajmini   aniqlash   bu   hali
rejalashtirishning   boshlanishi   bo’lib,   amaldagi   biznesda   bu   resurslar   qanday
foydalanilishi muhim ahamiyat kasb etadi.
Natural va qiymat o’lchamidagi amaldagi (o’tgan yilgi) va rejadagi (bashorat
qilingan)   ko’rsatkichlar   resurslardan   foydalanishni   tavsiflash   uchun   asos   bo’la
oladi.   Rejadagi   ko’rsatkichlarning   amaldagi   ko’rsatkichlardan   ortib   ketishi
korxonaning   resurslardan   foydalanish   siyosatida   ijobiy   o’zgarishlar   ro’y
berganligidan darak beradi.
4
https.diagramma uz Asosiy   ishlab   chiqarish   fondlariga   bo’lgan   talabni   (extiyojni)   aniqlash.   Bu
moddada   mavjud   asosiy   ishlab   chiqarish   fondlarining   qisqacha   tavsifi   beriladi:
tarkibi,   tuzilmasi,   qiymati,   texnik   tavsifi,   eskirish   darajasi,   ta’mirlash   va
rekonstruktsiya   qilish   zaruriyati   ko’rsatiladi   Ishlab   chiqarish   rejasi   tarkibi   va
ko’rsatkichlar tizimi
        Mahsulotni   ishlab   chiqarish   rejasi   biznes-rejaning   muhim   bo’limi   bo’lib,
odatda ishlab chiqarish faoliyati bilan shug’ullanuvchi korxona tomonidan ishlab
chiqiladi. Ushbu bo’limda korxonaning ishlab chiqarish strategiyasi aks ettirilib,
ishlab chiqarish jarayoni texnologik va tashkiliy nuqtai nazardan batafsil bayon
qilinadi.   Ishlab   chiqarish   rejasining   asosiy   vazifasi   korxonaning   belgilangan
muddatda  kerakli   mahsulotni  kerakli   miqdorda  ishlab   chiqarish  imkoniyatlarini
asoslab berishdan iborat.
Ishlab chiqarish rejasi bo’limi quyidagi tuzilmaga ega bo’lishi mumkin
• ishlab chiqarish texnologiyasi;
• ishlab   chiqarish kooperatsiyasi
• ishlab chiqarish jarayoni nazorati;
• atrof muhit muhofazasi tizimi;
• ishlab chiqarish dasturi;
• ishlab chiqarish rejasining ishlab chiqarish quvvatlari bilan asoslanishi;
• ishlab chiqarish rejasining resurslar bilan ta’minlanganligi.
• xarajatlar bashorati
Noishlab   chiqarish   firmalari   uchun   uzoq   muddatli   aktivlar   va   aylanma
mablag’larga   bo’lgan   talab   va   harajatlar   bashorati   «Moliyaviy   reja»   bo’limida
aniqlanadi.
Ishlab chiqarish rejasi
Ishlab chiqarish dasturini   rejalashtirish Dizaynni rеjalashtirish
Assortimеntni rеjalashtirish
Mahsulot hajmini rеjalashtirish
Ishlab chiqarish dasturini bajarishni rеjalashtirish
Ishlab chiqarish tеxnologiyasini rеjalashtirish
Oqim tarzida ishlab chiqarish
Tayyorlash turini rеjalashtirish: - Donalab; -Sеriyali
Tayyorlashning sеx tamoyili
Ommaviy
Ishlab   chiqarish   rejasining   tarkibini   sxematik   tarzda   quyidagicha   aks   ettirish
mumkin. 2 . Ishlab chiqarish rejasining ishlab chiqarish quvvatlari
bilan asoslanishi
      Ishlab   chiqarish   texnologiyasi.   Ushbu   bo’limning   muhim   tashkil
etuvchilaridan   biri   ishlab   chiqarish   jarayonini   bayon   etish,   ta’riflashdir.   Unda
ishlab   chiqarish   shakli   (donalab,     ommaviy),   uni   tashkil   etish   uslublari,   ishlab
chiqarish   tsikli   (davri)   tuzilmasi   aks   ettiriladi.   Texnologik   jarayon   chizmasini
hamda yuk oqimi chizmasini keltirish mumkin. Mavjud texnologiyani quyidagi
yo’nalishlar bo’yicha baxolanadi:
• texnologiyaning zamonaviy talablarga mos kelishi:
• ishlab chiqarish jarayonining avtomatlashganligi darajasi:
• ishlab chiqarish jarayonining moslashuvchanligi, qayta sozlashga sarflanadigan
vaqtni qisqartirish:
• mahsulot chiqarishni tezda qisqartirish yoki ko’paytirish imkoniyatlari.
Biznes-rejada   ko’zda   tutilgan   texnologiyani   takomillashtirish   va
rivojlantirishning asosiy yo’nalishlari belgilanadi.
Biznes-rejada texnologiyadagi taklif etilayotgan o’zgarishlar natijasida mahsulot
sifati, ishlab chiqarish harajatlari va mahsulot bahosidagi o’zgarishlarni ko’rsatib
o’tish kerak.
Ishlab chiqarish kooperatsiyasi. Agar ishlab chiqarish jarayonida ma’lum bir
ishlarni   subpudratchilar   ya’ni   chetdan   jalb   qilinadigan   ishlab   chiqaruvchilar
ishtirok   etadigan   bo’lsa,   buni   biznes-rejada   alohida   qayd   etish   lozim.
Kooperatsiya to’g’risidagi qarorning asoslanishi hamda subpudratchi tomonidan
etkazib beriladigan qismlar va yarim fabrikatlarni ishlab chiqarish xarajatlarining
minimumlari,   tashib   keltirish,   nazorat   nuqtai   nazaridan   aniq   hamkorlarni
tanlashni   asoslash   bayon   etiladi   Biznes-rejada   subpudratchi-firmalarning   nomi,
joylashgan   joyi   va   manzilgohi,   ular   tomonidan   bajariladigan   ishlar   turi   va
shartlari ko’rsatiladi. Ishlab   chiqarish   jarayonini   nazorat   qilish.   Korxonada   foydalaniladigan
mahsulot   (xizmat)   sifatini   boshqarish   tizimi   ko’rib   chiqiladi.   Mahsulot   sifatini
nazorat,   tarkibi   bayon   qilinadi.   Mahsulot   tayyorlash,   xizmat   ko’rsatish   sifatini
tartibiga soluvchi me’yoriy-texnik xujjatlar ko’rsatilishi mumkin.
Bundan tashqari tannarxga kiruvchi materiallar, mehnat va boshqa elementlar
bo’yicha xarajatlarni nazorat qilish uslublari ko’rsatilishi ham mumkin.
Atrof   muxitni   himoya   qilish   tizimi.   Biznes-rejada   atmosfera,   suv   resurslari
kabilarga   ta’sirni   baholash   keltiriladi.   Chiqindilarni   qayta   ishlash,   yo’q   qilish
bo’yicha tadbirlar xarajatlari ko’rsatiladi.
Ishlab chiqarish dasturi bozorni o’rganish, korxona quvvatlarini baholash va
sotuv   hajmini   bashorat   qilishdan   so’ng   ishlab   chiqiladi.   Gap   shundaki,
loyihalarning   aksari   qismi   uchun   korxona   ish   boshlagan   dastlabki   yildayoq
muvaffaqiyatga erishishi real vazifa emas. Ishlab chiqarish faoliyati boshlangan
zahoti belgilangan quvvat bilan mahsulot ishlab chiqarish imkoniyatiga bo’lgan
engil   va   oziq-ovqat   sanoati   uchun   ham   birinchi   yilda   ishlab   chiqarish   hajmi
korxona   quvvatlari   yo’l   qo’yishi   mumkin   bo’lgandan   kamroq   miqdorda
rejalashtiriladi. Biroq bu doimiy qoidaga aylanib qolmasligi kerak.
Biznes-rejada   har   bir   turdagi   mahsulotning   natural   birliklaridagi   ishlab
chiqarish xajmi va uning oxirgi uch yildagi o’zgarishlari to’g’risidagi hamda bu
ko’rsatkichlarning   kelgusi   3-5   yildagi   qiymatlari   keltiriladi.   Ishlab   chiqarish
dasturining   asosiy,   tayyor   (tovar)   mahsulot   va   tugallanmagan   ishlab   chiqarish
(ishlov berish tugallanmagan mahsulot) hisoblanadi.
Korxonaning   ishlab   chiqarish   quvvati   bu   belgilangan   muddat   ichida
tayyorlanishi mumkin bo’lgan mahsulot birligi yoki hajmidir. Qisqa vaqt uchun
olingan   korxona   quvvatlari   doimiy   kattalik   bo’lishi   mumkin.   Bunda   ishlab
chiqarish   hajmi   va   chiqarilayotgan   mahsulot   nomenklaturasi   o’zgargan   sari
o’zgartirishlar kiritish zarurligini nazarda tutish kerak. Korxonaning   zarur   quvvatlarini   aniqlash   quyidagilarni   hisobga   olgan   holda
texnik-iqtisodiy tadqiqotlar davomida amalga oshiriladi:
• muayyan mahsulot turi uchun bozorga kirib borish darajasi va talab bashorati;
• talab qilinuvchi resurslar mavjudligi;
• ishlab chiqarish turi (donalab, seriyali va hokazo);
• chiqarilayotgan mahsulot yoki ko’rsatilayotgan xizmat turi;
• qo’llanayotgan texnologiya;
• mazkur ishlab chiqarishning o’zini qoplovchi (rentabelli) minimal hajmi.
Korxonaning   boshlang’ich   (yil   boshidagi),   chiqish   (yil   oxiridagi),   o’rtacha
yillik   va   loyiha   quvvatini   ajratib   ko’rsatish   mumkin.   Bulardan   oxirgisi   qurilish
loyihasida   ko’rsatilgan   quvvatdir.   Qayta   ta’mirlash,   kengaytirish   va   texnik
jihatdan qayta jihozlashdan so’ng loyiha quvvatiga o’zgartirish kiritish mumkin.
Shu sababli amaliyotda ko’pincha loyiha quvvati korxonaning amaldagi quvvati
bilan   taqqoslab   ko’riladi.   Korxonaning   amaldagi   quvvati   ishlab   chiqarish
dasturini tayyorlash uchun asos bo’lib xizmat qiladi.
Korxonaning   ishlab   chiqarish   quvvati   odatda   etakchi   (asosiy)   tsexlarning
quvvatiga,   tsexlar   quvvati,   uchastkalar   quvvati   esa   etakchi   asbob-uskunalar
quvvatiga   asosan   aniqlanadi.   Korxonaning   ishlab   chiqarish   quvvatini   belgilab
beruvchi asosiy elementlar quyidagilardan iborat:
• asbob-uskunalarning tarkibi va turlari bo’yicha soni;
•   asbob-uskuna,   qurilma   va   stanoklardan   foydalanishning   texnik-iqtisodiy
normalari;
• asbob-uskunalarning ishlash vaqti fondi;
•   ishchilar soni
• chiqarilayotgan mahsulot nomenklaturasi va assortimenti.
Korxonadagi   etakchi   bo’g’in   (tsex)   ishlab   chiqarish   quvvatini   quyidagi
formula asosida hisoblash mumkin: bu erda:
M   -   sexning,   uchastkaning   ishlab   chiqarish   quvvati,   belgilangan   o’lchov
birligida;
n - sexda (uchastkada)  
Fmaks   -   etakchi   asbob-uskuna   ishlab   berishi   mumkin   bo’lgan   maksimal   vaqt
fondi, soat;
Mm   -   etakchi   asbob-uskunada   mahsulot   tayyorlash   uchun   mehnat   sig’imining
progressiv normasi, soat.
Korxonada   mavjud   quvvatlarning   ishlab   chiqarish   dasturiga   mos   kelishini
aniqlash   uchun   o’rtacha   yillik   ishlab   chiqarish   quvvati   hisoblab   chiqiladi.   U
quyidagicha topiladi:
bu erda:
Mo’r. yil. - korxonaning o’rtacha yillik quvvati;
My.b. –   yil boshidagi
Mk - yil davomida kiritilgan quvvat;
Mch - yil davomida ishlab chiqarishdan chiqib ketuvchi quvvat;
n1, n2 – mos holda quvvatlarni kiritish va chiqib ketishi davridan yil oxirigacha
bo’lgan to’liq oylar soni.
Quvvatlarni   kiritish,   chiqib   ketishi   va   asosiy   ishlab   chiqarish   fondlaridan
foydalanishni   yaxshilash   bilan   bog’liq   boshqa   tadbirlar   ko’pincha   ishlab
chiqarish   quvvatlarining   balansini   tuzish   yo’li   bilan   hal   qilinadi.   Bunda
korxonaning zarur quvvatlarga ehtiyoji va ularni qoplash manbalari aniqlanadi. 3.  Ishlab chiqarish rejasi tarkibi va ko’rsatkichlar tizimi.
Mahsulotni   ishlab   chiqarish   rejasi   biznes-rejaning   muhim   bo’limi   bo’lib,
odatda ishlab chiqarish faoliyati bilan shug’ullanuvchi korxona tomonidan ishlab
chiqiladi. Ushbu bo’limda korxonaning ishlab chiqarish strategiyasi aks ettirilib,
ishlab chiqarish jarayoni texnologik va tashkiliy nuqtai nazardan batafsil bayon
qilinadi.   Ishlab   chiqarish   rejasining   asosiy   vazifasi   korxonaning   belgilangan
muddatda  kerakli   mahsulotni  kerakli   miqdorda  ishlab   chiqarish  imkoniyatlarini
asoslab berishdan iborat.
Ishlab chiqarish rejasi bo’limi quyidagi tuzilmaga ega bo’lishi   mumkin
 ishlab chiqarish texnologiyasi;
 ishlab chiqarish kooperatsiyasi;
 ishlab   chiqarish jarayoni nazorati ;
 atrof muhit muhofazasi tizimi;
 ishlab chiqarish dasturi;
 ishlab chiqarish rejasining ishlab chiqarish   quvvatlari bilan asoslanishi ;
 ishlab chiqarish rejasining resurslar bilan ta’minlanganligi.
 xarajatlar bashorati
Noishlab   chiqarish   firmalari   uchun   uzoq   muddatli   aktivlar   va   aylanma
mablag’larga   bo’lgan   talab   va   harajatlar   bashorati   «Moliyaviy   reja»   bo’limida
aniqlanadi.
 Ishlab chiqarish rеjasi
 Ishlab chiqarish   dasturini rеjalashtirish
 Dizaynni rеjalashtirish
 Assortimеntni rеjalashtirish
 Mahsulot   hajmini rеjalashtirish
 Ishlab chiqarish dasturini bajarishni rеjalashtirish  Ishlab chiqarish tеxnologiyasini rеjalashtirish
 Oqim   tarzida ishlab chiqarish
 Tayyorlash turini rеjalashtirish
 Donalab
 Sеriyali
 Tayyorlashning sеx tamoyili
 Ommaviy
Ishlab chiqarish rejasining tarkibini sxematik tarzda quyidagicha aks ettirish
mumkin.
Ishlab   chiqarish   texnologiyasi.   Ushbu   bo’limning   muhim   tashkil   etuvchilaridan
biri ishlab chiqarish   jarayonini bayon etish , ta’riflashdir. Unda ishlab chiqarish
shakli   (donalab,   seriyalab,   ommaviy),   uni   tashkil   etish   uslublari ,   ishlab
chiqarish   tsikli   (davri)   tuzilmasi   aks   ettiriladi.   Texnologik   jarayon   chizmasini
hamda yuk oqimi chizmasini keltirish mumkin. Mavjud texnologiyani quyidagi
yo’nalishlar bo’yicha baxolanadi:
 texnologiyaning zamonaviy talablarga mos kelishi:
 ishlab chiqarish jarayonining avtomatlashganligi darajasi:
 ishlab   chiqarish   jarayonining   moslashuvchanligi,   qayta   sozlashga
sarflanadigan vaqtni qisqartirish:
 mahsulot chiqarishni tezda qisqartirish yoki ko’paytirish imkoniyatlari.
Biznes-rejada   ko’zda   tutilgan   texnologiyani   takomillashtirish   va
rivojlantirishning asosiy yo’nalishlari belgilanadi.
Biznes-rejada   texnologiyadagi   taklif   etilayotgan   o’zgarishlar   natijasida
mahsulot   sifati ,   ishlab   chiqarish   harajatlari   va   mahsulot   bahosidagi
o’zgarishlarni ko’rsatib o’tish kerak.
Ishlab   chiqarish   kooperatsiyasi.   Agar   ishlab   chiqarish   jarayonida   ma’lum   bir ishlarni   subpudratchilar   ya’ni   chetdan   jalb   qilinadigan   ishlab   chiqaruvchilar
ishtirok etadigan bo’lsa, buni biznes-rejada alohida qayd etish lozim.
Kooperatsiya   to’g’risidagi   qarorning   asoslanishi   hamda   subpudratchi
tomonidan   etkazib   beriladigan   qismlar   va   yarim   fabrikatlarni   ishlab   chiqarish
xarajatlarining   minimumlari,   tashib   keltirish ,   nazorat   nuqtai   nazaridan   aniq
hamkorlarni   tanlashni   asoslash   bayon   etiladi.   Hamkorlarni   tanlashda   ularning
ishonchliligi,   ishlab   chiqarish ,   moliyaviy,   xodimlar   bo’yicha   imkoniyatlari ,
nufuzi hisobga olinadi.
Biznes-rejada   subpudratchi-firmalarning   nomi,   joylashgan   joyi   va
manzilgohi , ular tomonidan bajariladigan ishlar turi va shartlari ko’rsatiladi.
Ishlab   chiqarish   jarayonini   nazorat   qilish.   Korxonada   foydalaniladigan
mahsulot   (xizmat)   sifatini   boshqarish   tizimi   ko’rib   chiqiladi.   Mahsulot   sifatini
nazorat   qilishning   uslublari   va   vositalari,   tarkibi   bayon   qilinadi.   Mahsulot
tayyorlash ,   xizmat   ko’rsatish   sifatini   tartibiga   soluvchi   me’yoriy-texnik
xujjatlar   ko’rsatilishi   mumkin.   Bundan   tashqari   tannarxga   kiruvchi   materiallar,
mehnat   va   boshqa   elementlar   bo’yicha   xarajatlarni   nazorat   qilish   uslublari
ko’rsatilishi ham mumkin.
Atrof   muxitni   himoya   qilish   tizimi.   Biznes-rejada   atmosfera ,   suv   resurslari
kabilarga   ta’sirni   baholash   keltiriladi.   Chiqindilarni   qayta   ishlash,   yo’q   qilish
bo’yicha tadbirlar xarajatlari ko’rsatiladi.
Ishlab   chiqarish dasturi bozorni o’rganish, korxona quvvatlarini baholash va
sotuv   hajmini   bashorat   qilishdan   so’ng   ishlab   chiqiladi.   Gap   shundaki,
loyihalarning   aksari   qismi   uchun   korxona   ish   boshlagan   dastlabki   yildayoq
muvaffaqiyatga erishishi real vazifa emas. Ishlab chiqarish faoliyati boshlangan
zahoti belgilangan quvvat bilan mahsulot ishlab chiqarish imkoniyatiga bo’lgan
engil   va   oziq-ovqat   sanoati   uchun   ham   birinchi   yilda   ishlab   chiqarish   hajmi korxona   quvvatlari   yo’l   qo’yishi   mumkin   bo’lgandan   kamroq   miqdorda
rejalashtiriladi. Biroq bu doimiy qoidaga aylanib qolmasligi kerak.
Biznes-rejada   har   bir   turdagi   mahsulotning   natural   birliklaridagi   ishlab
chiqarish xajmi va uning oxirgi uch yildagi o’zgarishlari to’g’risidagi hamda bu
ko’rsatkichlarning   kelgusi   3-5   yildagi   qiymatlari   keltiriladi.   Ishlab   chiqarish
dasturining   asosiy   ko’rsatkichlari   yalpi   mahsulot ,   tayyor   (tovar)   mahsulot   va
tugallanmagan   ishlab   chiqarish   (ishlov   berish   tugallanmagan   mahsulot)
hisoblanadi.
Tayyor   (tovar)   mahsulot   hajmi   ishlab   chiqarish   dasturiga   muvofiq,   har   bir
mahsulot turi uchun belgilangan narxlar bo’yicha quyidagicha aniqlanadi:
bu yerda
Qtm   -   tayyor mahsulot hajmi , qiymati, so’m;
a, , ... n — mahsulot (ish, xizmat) nomenklaturasi;
Qa,   Qb,…   Qn   –   mos   keluvchi   mahsulot   turlari   bo’yicha   ishlab   chiqarishning
yillik hajmi , o’lchov birliklarida;
BBa,   BBb,   ...   BBn   —   mos   keluvchi   mahsulot   birligining   bozor   bahosi   (narxi),
so’m/birl.
Tugallanmagan   ishlab   chiqarish   hajmi   quyidagi   formulaga   asosan
hisoblanadi:
Qtug   = Qs    T  d    TN  r K  mah
bu erda:
Qtug   - tugallanmagan   ishlab chiqarish hajmi , so’m;
Qs   - o’rtacha 1 sutkada mahsulot ishlab chiqarish xajmi, o’lchov birliklarida;
Td   - ishlab chiqarish davri (tsikli) muddati, kun;
TNr   -   rejadagi mahsulot tannarxi , so’m/birl.;
Kmah   - mahsulot bo’yicha xarajatlar o’sishining o’rtacha koeffitsienti (0,5
- 0,75 atrofida). Yalpi mahsulot   quyidagicha aniqlanishi mumkin:
Qya   =   Qtm   Q     tug
bu   erda:   Q  tug   -   yil   boshida   va   yil   oxirida   tugallanmagan   ishlab   chiqarish
qoldiqlarining o’zgarishi.
Ishlab   chiqarish   xajmini   mahsulot   turlariga   ko’ra   davrlar   bo’yicha
bashorat   qilish   quyidagicha   amalga   oshiriladi:   birinchi   yil-choraklar   bo’yicha
(zarur hollarda oylar bo’yicha), ikkinchi yil-yarim yillik yoki choraklar bo’yicha,
keyingi davrlar-butun yil bo’yicha. 4.  Alimov’s misolida ishlab chiqarish dasturini rejalashtirish.
Alimov’sning qisqacha tavsifi
Alimov’sning   qandolatchilik   do'koni   2005   yildan   buyon   faoliyat   yuritib
kelmoqda,   Toshkent   shahri   markazida   Oybek   ko'chasi   15-uyda   joylashgan
bo'lib,   uning   joylashuvi   mahsulot   sotish   uchun   juda   qulay.   Sexda   keng   turdagi
qandolat va non mahsulotlari ishlab chiqariladi.
Qandolat sexi yil davomida, haftada yetti kun, 2 smenada ishlaydi: 1-smenada
qandolat mahsulotlari, 2-smenada non mahsulotlari ishlab chiqariladi.
Uskunala
r nomlari Ko'rinish
Mahsulotlar
(mahsulotlar) Normlar
Chiqish
Tayyor
Mahsulotlar,
% Og'irligi 1
Mahsulotlar, 
kg Ud. Og'irligi
Mahsulotlar
Umuman
Chiqarish,
%
TM-1M Xamirturush
Shimgichli 
xamir 140 1 5
ShJE-
0,85 Qisqa non 
pishiriqlari 180 1 13
Yog'li 
bulochkalar 135 0.1 8
FTL-2 Bug'doy noni 157 0,7 62
Krem   tmln
so’mkasi 142 0,5 12
Unga ehtiyoj Mahsulot turlari Un   iste'moli,
c. Miqdori,   mln
so’m
1. Bug'doy noni 2490.8 3113500
2. qaynatish tmln so’mkasi 536,8 671000
3. Sariyog'li bulochkalar 373,8 467250
4.   Xamirturushli   shimgichli
xamir 225.3 281625
5.Shortbread <yulduz> 455,5 569375
Unga ehtiyoj
Xamirturushli xamir 31,54: 140* 100= 22,53 (t)
Non pishiriqlari 81,99: 180* 100= 45,55
Sariyog'li bulochkalar 50,46: 135* 100= 37,38
Krem tmln so’mkasi 75,69: 141* 100= 53,68
Bug'doy noni 391,05: 157* 100= 249,0
Hisob-kitoblarga   asoslanib,   unga   bo'lgan   ehtiyoj   quyidagicha   ekanligini   ko'rish
mumkin:
Bug'doy noni 2490,8 c.
Dilimlangan non 536,8 c.
Sariyog'li bulochkalar 373,8 c.
Xamirturushli shimgichli xamir 225,3 c.
Qisqa non pishiriqlari 455,5 c.
Yechim
1. 1,8*0,96*365=630,72
2. Xamirturushli shimgichli xamir Qisqa non pishiriqlari
Yog'li bulochkalar
Bug'doy noni
Krem tmln so’mkasi
Un, asosiy va yordamchi xomashyo sarfi.
Tuz 1,3* 2490,8= 3238,04
Xamirturush 0,25* 2490,8= 622,7
Yog '0,15* 2490,8= 373,62
Bug'doy noni
Xomas
hyo 100
kg
uch
un
iste'
mol
dara
jasi. Iste'
mol
qilin
gan,
kg. 1
kguchunulg
urjinarx.
Mlnso’mda
. Iste'molqilinganxom
ashyomiqdori,
mlnso’m.
tuz 1.3 323
804 17.5 5666570
Xamirt
urush 0,25 622
70 200 12454000
O'siml
ik
yog'i 0,15 373
62 35 1307670 Jami
Hisob-kitoblarga   asoslanib,   tariq   noni   uchun   qancha   xom   ashyo   (kg)
sarflanganligini ko'rishingiz mumkin.
Krem tmln so’mkasi:
Shakar 2,80* 536,8= 1503,04
Margarin 1,93 *536,8= 1036,02
Tuxum 1,44 *536,8= 772,99
Sut 0,96 *536,8=515,33
Soda 0,001*536,8=0,54
Xomashy
o 100   kg   uchun
iste'mol
darajasi. Ishlatilgan
kg 1   kg   mln
so’m   uchun
ulgurji narx. Mln so’mda iste'mol
qilinadigan   xom
ashyo.
Shakar 2.80 150304 40 6012160
Margarin 1.93 103602 40 4144080
Tuxum 1.44 77299 65 502435
Sut 0,96 51533 17.5 901827.5
Soda 0,001 54 24 1296
Jami
Hisob-kitoblarga   asoslanib,   muhallabi   tmln   so’mkasi   uchun   qancha   xom
ashyo (kg) sarflanganini ko'rishingiz mumkin.
Yog'li bulochkalar:
Tuz 1,3*373,8=485,94
Xamirturush 0,35*373,8=130,83
Yog '1,1*373,8=408,87
Shakar 5*373,8=1869
Margarin 3,2*373,8=1196,16 Xomashyo 100   kg
uchun
iste'mol
darajasi Ishlatilga
n kg Ulgurji
narx   1
kg
uchun,
mln
so’m. Iste'mol
qilingan
xom
ashyo
miqdori,
mln so’m.
tuz 1.3 48594 17.5 850395
Xamirturus
h 0,35 13083 200 2616600
O'simlik
yog'i 1.1 40887 35 1431045
Shakar 5 186900 40 7476000
Margarin 3.2 119616 40 4784640
Jami
Hisob-kitoblarga   asoslanib,   bulka   uchun   qancha   xom   ashyo   (kg)
sarflanganini ko'rishingiz mumkin.
Xamirturush xamiri:
Tuz 1*225,3=225,3
Xamirturush 2*225,3=450,6
Shakar 22*225,3=4956,6
Margarin 14*225,3=3154,2
Tuxum 1*225,3=225,3
Sut 30*225,3=6759
Xomashyo 100   kg Iste'mol 1   kg Sarflangan uchun
iste'mol
stavkalari qilingan,
kg uchun
ulgurji
narx.
surtish miqdor
Xom ashyo,
mln so’m
tuz 1 22530 17.5 394275
Xamirturus
h 2 45060 200 9012000
Shakar 22 495660 40 19826400
Margarin 14 315420 40 12616800
Tuxum 1 22530 65 1464450
Sut o'ttiz 675900 17.5 11828250
Hisob-kitoblarga asoslanib, xamirturush xamiri uchun qancha xom ashyo
(kg) sarflanganligini ko'rishingiz mumkin.
Qisqa non pishiriqlari:
Shakar 2,80*455,5=1275,4
Margarin 1,93*455,5=879,12
Tuxum 1,44*455,5=655,92
Sut 0,96*455,5=437,28
Xomas
hyo 100   kg
uchun
iste'mol
stavkalari Ishlatil
gan kg Ulgurji
narx
1   kg
uchun Iste'mol
qilingan
xom   ashyo
miqdori, silang mln so’m.
Shakar 2.80 125740 40 5029600
Margar
in 1.93 87912 40 3516480
Tuxum 1.44 65592 65 4263480
Sut 0,96 43728 17.5 765240
Soda 0,001 46 24 1104
Jami
Jami 115114692,5
Xulosa: ushbu hisob-kitoblardan foydalanib, siz bir yoki bir nechta mahsulotni
ishlab  chiqarish   uchun  qancha  pul  kerakligini   aniqlashingiz  mumkin.  Alimov’s
tomonidan non mahsulotlari ishlab chiqarish uchun umumiy talab 115 114 692,5
ming mln so’mlni tashkil qiladi. XULOSA
Avvalo,   korxonangiz   ishlayaptimi   yoki   endigina   yaratilmoqdami   degan
savolga   javob   bering.   Bu   birinchi   navbatda   sizning   investorlaringiz   va
hamkorlaringizni   qiziqtiradi.   Ko'pincha   ishlab   chiqarish   rejasi   mahsulotlarning
marketing rejasi asosida tuziladi. Ushbu bo'limda mahsulotingizni qanday ishlab
chiqarishni   rejalashtirayotganingiz   haqida   yozing   va   mahsulot   yoki   xizmatni
yaratish   bilan   bog'liq   barcha   bosqichlarni   ko'rib   chiqing.   Uni   taqvim   rejasi
shaklida  tashkil   qilish  eng  yaxshisidir,   unda  voqealar   vaqtini   prognoz   qilish   va
ularni amalga oshirish uchun zarur bo'lgan mablag'lar miqdori kiradi.
Xom ashyo va materiallarni sotib olishdan boshlab amalga oshirishgacha
bo'lgan   texnologik   jarayonning   barcha   nuanslarini   (eng   yaxshi   vizual
diagrammalar   bilan)   batafsil   tavsiflang.   tayyor   mahsulotlar   ulgurji   sotuvchilar.
Jarayonni   qanday   yaxshilash   mumkinligi   va   buning   uchun   nima   kerakligini
o'ylab ko'ring. Ishlab chiqarish quvvatlarining tarkibi va tuzilishini juda batafsil
ko'rib chiqish mumkin emas. Moddiy resurslarni me'yorlash usullari xilma-xildir,
lekin   ularning   har   biri   materiallar   va   zaxiralarning   (xom   ashyo,   tugallanmagan
ishlab   chiqarish   va   tayyor   mahsulot)   optimal   hajmini   yaratish   zarurligiga
asoslanadi.Zaxiralarga   bo'lgan   ehtiyoj   to'g'ridan-to'g'ri   sotish   hajmiga   va
inventar moddalarni sarflash tezligiga bog'liq.
Zaxiralar   darajasining   asossiz   pasayishi   korxonaning   moliyaviy   holatiga
salbiy   ta'sir   qiladi,   ishlab   chiqarish   jarayonining   uzluksizligini   ta'minlamaydi.
Natijada   ishlab   chiqarish   hajmi,   sotish   hajmi   va   rentabellik   pasayadi.Tovar-
moddiy   zaxiralar   darajasining   oshishi   ularni   sotib   olish,   ishlab   chiqarish
(tugallanmagan   ishlab   chiqarish   va   tayyor   mahsulotlarda),   texnik   xizmat
ko'rsatish   va   saqlash   xarajatlarining   oshishini   anglatadi.Har   bir   korxona   uchun
asosiy   narsa   optimal   ishlashi   uchun   zarur   bo'lgan   inventarizatsiya   darajasini
aniqlashdir.   Ushbu   muammoni   muvaffaqiyatli   hal   qilish   uchun   quyidagilar zarur:mahsulot  birligini  ishlab chiqarishga  sarflanadigan  xarajatlar  normasining
optimal   hajmini  aniqlash;  nmateriallar  iste'moli   bo'yicha  statistik  ma'lumotlarni
to'plash va standartlarga o'z vaqtida tuzatishlar kiritish;
xomashyo   va   materiallar   zahiralarining   zarur   darajasini   hisoblab   chiqing
(standart yoki limit belgilashingiz mumkin), shu bilan birga yangi xom ashyoni
yetkazib   berish   muddatlarini   belgilang   va   omborlardagi   zaxiralar   balansini
doimiy ravishda kuzatib boring. Foydalanilgan adabiyotlar
1.A.V.   Vahobov,   A.T.   Ibrohimov,   N.F.   Ishonqulov   "Moliyaviy   va   boshqaruv
tahlili" - Toshkent, 2019 yil.
2. Pardayev A.X.,Pardayev B.X. "Boshqaruv hisobi" - Toshkent, 2018 yil.
3.   Jo'raev   N.,   Xolbekov   R.,   Abduvaxidov   F.,   Ilxomov   I.   "Buxgalteriya   xisobi,
iqtisodiy tahlil va audit" Darslik. -Toshkent, 2017 yil.
4.   Раматов,   Ж.   С.,   Муратова,   Д.,   Султанов,   С.   X ,Тухтабоев,   Э.,   Кушаков,
Ф.,   &Хасанов,   М.   Н.   (2022).   ИЖТИМОИЙ   АДОЛАТ   ВА   КАДРИЯТЛАР
ПЛЮРАЛИЗМИ. 102-108.
5.   Ж.   С.   Раматов,   Л.   А.   Валиев,   &   М.   Н.   Хасанов   (2022).   АУРОБИНДО
ГХОШ   ТАЛКИНИДА   ИНСОН   БОРЛИГИНИНГ   АНТРОПОЛОГИК
ЖИХДТЛАРИ.  Academic research in educational sciences, 3 (6), 688-695. Internet saytlari
1.http://www.press-service.uz   (O‘zbekiston   Respublikasi   Prezidenti   portali).
2.www.gov.uz   (O‘zbeksiton   Respublikasi   hukumatining   rasmiy   sayti).
3.www.gki.uz (O‘zbekiston Respublikasi Davlat mulk qo‘mitasi).
4.www.rmm.uz (―Respublika mulk markazi YoAJning sayti).
5.www.sion.uz (Ko‘chmas mulk agentligi)
6.www.wikipedia.ru (Ma‘lumotlar qidiruv portali)

Ishlab chiqarish rejasining resurslar bilan ta’minlanganligi

Sotib olish
  • O'xshash dokumentlar

  • O’z Milliy bank amaliyot hisoboti
  • Iqtisodiyot va moliya bo‘limi amaliyot hisoboti amaliyot hisoboti
  • Ipoteka bank amaliyot Mirobod filiali
  • "Trastbank" bitiruv oldi amaliyot
  • Turonbank bitiruv oldi amaliyoti

Xaridni tasdiqlang

Ha Yo'q

© Copyright 2019-2025. Created by Foreach.Soft

  • Balansdan chiqarish bo'yicha ko'rsatmalar
  • Biz bilan aloqa
  • Saytdan foydalanish yuriqnomasi
  • Fayl yuklash yuriqnomasi
  • Русский