Kirish Roʻyxatdan oʻtish

Docx

  • Referatlar
  • Diplom ishlar
  • Boshqa
    • Slaydlar
    • Referatlar
    • Kurs ishlari
    • Diplom ishlar
    • Dissertatsiyalar
    • Dars ishlanmalar
    • Infografika
    • Kitoblar
    • Testlar

Dokument ma'lumotlari

Narxi 15000UZS
Hajmi 3.6MB
Xaridlar 0
Yuklab olingan sana 03 Sentyabr 2024
Kengaytma docx
Bo'lim Kurs ishlari
Fan Kimyo

Sotuvchi

Bohodir Jalolov

Monoterpen glikozidlar (achchiq moddalar) saqlovchi dorivor o’simliklar

Sotib olish
Monoterpen glikozidlar (achchiq moddalar)
saqlovchi dorivor o’simliklar
           
  
1KURS ISHIKURS ISHI Reja:
I. Kirish
II. Adabiyotlar sharxi
2.1 Achchiq glikozidlar haqida umumiy tushuncha
2.2 Achchiq glikozidlar saqlovchi dorivor o’simlik va mahsulotlar
2.3 Achchiq glikozidlarning tibbiyot va farmasevtikadagi ahamiyati
III. Tajriba qism
3.1 Dorivor qoqi mahsulotining anatomik tuzilishi
3.2 Uchbarg o’simligi mahsulotining achchiqlik ko’rsatkichini aniqlash
IV. Xulosa 
V. Foydalanilgan adabiyotlar ro’yxati
VI. Mundarija 
2 I. Kirish
H ozirgi kunda an'anaviy tibbiyot (xalq tabobati) xalq zakovati bilan sug’orilgan juda
boy   va   ulkan   tajriba   bilimlar   majmuasidir.   U   ilmiy   (rasmiy)   tibbiyotni   yangi,samarali
dorivor   preparatlar   bilan   boyituvchi   bitmas   tuganmas   manbadir.   Xalq   tabobatining   bu
soxadagi qimmati, tutgan o’rni bebahodir. Buning uchun misol tariqasida hozirgi zamon
tibbiyotida qo’llaniladigan shifobaxsh o’simliklarni ko’pchiligi o’z vaqtida xalq tabobati
dorivor   vositalar   xazinasidan   olinganligini   yoki   xozirgi   zamon   ilmiy   tibbiyotining   o’zi
xalq tabobati asosida taraqqiy etganini eslash kifoyadir.
Dorivor   o’simliklar   mahsuloti   bazasi   dorixona,   farmzavod,   gal е nika   fabrikalarni   va
ch е t   mamlakatlarga   chiqarishni   ta'minlashi   k е rak.   Bularga   yovvoyi   holda   tabiatda
tarqalgan,   kolxoz   -   sovxozlarda   o’stirilayotgan   o’zimizning   dorivor   o’simliklarimiz,
hamda   ch е t   mamlakatlardan   k е ltirilib   bizning   iqlimizga   moslashtirilib   o’stirilayotgan
(introduktsiya) dorivor o’simliklar kiradi. [1]
Hozirgi   vaqtda   o’simlik   olamida   300   ming   atrofida   gullaydigan   o’simliklar,
shularning 20 mingtachasi MXD da o’sadi.
Bizning   respublikamizda   shifobaxsh   ne’matlar,   ma’danli   suvlar,   tabiatning   o’zi   ham
dorivor   xususiyatga   ega.   Mevalarning   shirin-shakarligi   xorijiy   mehmonlarni   ham
hayratga soladi. Dorivor o’simliklar bilan davolash ko’p ming yillik sinovlarga bardosh
bergan, bunda tajriba hayvonlarda emas, balki bemor kishilarda sinalgan. To’la ishonch
bilan   xulosa   qilishimiz   mumkinki,   dunyodagi   ko’pchilik   kasalliklarni   davolashga   bizda
yetarli sharoit mavjuddir.[2]
Yurtimizning buyuk allomalari Abu Ali Ibn   Sino,Abu Bakr al-Roziy, Beruniy, Abu
Muzafar   Muhammad   at-Tabib   al-Xaraviy,Muhammad   As-Sabzavoriy,   Najbuddin
Samarqandi   va   boshqalar   bemorlarni   dorivor   o’simliklar   bilan   davolaganlar   va   ular
haqida   yirik-yirik   ensiklopedik   asarlar   qoldirib   ketganlar.   Bu   kitoblar   xalq   tabobatida
yaxshi qo’llanma yoki tayanch manba bo’lib xizmat qiladi. Keyingi yillarda mustaqillik
sharofati   bilan   sharq   tabobati,buyuk   allomalari   risolalari   chop   etilmoqda.Masalan
"Tabobat   durdonalari"   kitobi     shulardandir.Unda   tabiblar   Yusufiy,   Davoiy,Sayid
Muhammad   Xasrat   Shaxobiddin  Abdukarim   o’g’li   asarlaridan     namunalar   bor.   Kitobda
turli kasalliklar haqida hikmatlar,ozodalik sog’lom turmush tarzi haqidagi qadimgi sharq
3 qoidalari   berilgan   shuningdek   Jomiy,Rumiy,Sheroziyning   tabobatga   oid   xikoyatlari
mavjuddir.
      O’simliklardan   dorivor   preparatlarni   olishga   sabab,   bugungi   tibbiyotdagi   krizis
xolatdir:   chunki   ko’pchilik   suniy   preparatlar,antibiotiklar   kishilarda   immunitetning
kamayishiga,   allergiyalarga,hamda   organizmdagi   mikrofloralarning   buzilishiga   olib
kelmoqda, boshqa yot effektlar ham bor.Bugungi kunda dorivor o’simliklar arzon,topish
oson   dori-darmon   sifatida   yurtimizning   ulkan   xazinasidir.   Yurtimiz   xududlarida   4448
o’simlik turi o’sib, ulardan 577 turi shifobaxsh hisoblanadi.
  O’simliklar tarkibidagi biologik faol moddalar ajratib olish, kimyoviy tuzilishini va
xossalarini   o’rganish   biologik   va   farmakologik   xususiyatlarini   tadqiq   qilish   dolzarb
masalalardan biridir.[1]
4 II. Adabiyotlar sharxi
2.1 Achchiq glikozidlar haqida umumiy tushuncha
  Turli   faktorlar   ta’sirida   qand   va   qand   bo’lmagan   qismlarga   parchalanuvchi   murakkab
organik birikmalar glikozidlar   deb ataladi. +and bo’lmagan qism aglikon   (yunoncha so’z bo’lib,
qand   emas   degan   ma’noni   bildiradi),   ba’zi   glikozidlarda   yana   genin,   sapogenin,   emodin   va
boshqa nomlar bilan ataladi.
Xar   xil   glikozidlarning   aglikonlari   kimyoviy   tuzilishi   bo’yicha   turlicha   bo’lib,
organik   birikmalarning   turli   sinflariga   kiradi.   Shuning   uchun   ularning   kimyoviy   tarkibi
hamda analiz qilish usullari xam turlicha.
Glikozidlar   tarkibidagi   qand   qismi   mono-(ko’pincha   glyukozadan),   di-,   tri-va
qisman undan murakkab bo’lgan oligasaxaridlardan hamda ayrim glikozidlarning o’ziga
xos spetsifik qandlardan tashkil topgan bo’ladi.
        yoki            
Aglikon radikali bilan birlashgan qand molekulasining uglerod atomini    - yoki    -
konfiguratsiyasiga   (aglikon   radikali   bilan   almashingan   gidroksil   guruxining   bo’shliqda
joylashganiga)   xamda   monosaxaridlarning   6   ta   (piranoza)   yoki   5   ta   (furanoza)   a’zoli
xalqa   hosil   qilgan   tautomeriya   shaklida   bo’lishiga   qarab,   glikozidlar    -yoki    -,
shuningdek   piranozid   yoki   furanozid   xolatida   bo’lishi   mumkin.   Tabiatda   ko’pincha
o’simliklar tarkibida glikozidlarning   - piranozid shakli uchraydi.  [1]
Aglikon qand molekulasi bilan efir tipida birlashib glikozidlar xosil qiladi. Shuning
uchun glikozidlar oson parchalanadi. Ular fermentlar (enzimlar) yoki kislotalar ta’sirida,
suv   va   xarorat   ta’sirida   gidrozlanib,   o’zining   tarkibiy   qismi   aglikon   va   qand
molekulalariga parchalanadi. Bu reaksiya orqaga qaytishi  ham  mumkin. Shuning uchun
gidroliz natijasida xosil bo’lgan maxsulotlar (aglikon va qand molekulalari) dan ma’lum
sharoitida fermentlar  ishtirokida qaytadan glikozid sintezlanadi.  Lekin fermentlar  qat’iy
5 spetsifik ta’sir qilgani uchun har bir glikozidning parchalanish yoki sintezlanishida ularni
o’ziga tegishli maxsus fermentlar ishtirok etadi.
Glikozid   molekulasida   aglikonga   qand   qismi   oddiy   va   murakkab   efirlar   tipida
kislorod   atomi   –   O   orqali   (O-glikozidlarda)   yoki   tioefirlar   tipida   oltingugurt   atomi   –   S
orkali   (S-tioglikozidlarda)   birlashgan   bo’ladi.   Sianogen   (nitro,   N-glikozidlar)
glikozidlarning   aglikoni   tarkibida   sianid   kislotasi   bo’ladi.   Bulardan   tashqari,   ba’zi
glikozidlarda   qand   molekulasi   aglikon   qismining   yadrosini   uglerod–   S   atomiga
to’g’ridan-to’g’ri   o’zining   uglerod   –   S   atomi   orqali   birlashishi   mumkin.   Bunday
glikozidlarni   S-glikozidlar   nomi   bilan   yuritiladi.   Boshqa,   ayniqsa   O   va   S-glikozidlarga
nisbatan   S-glikozidlar   ancha   turg’un   va   faqat   qattiq   sharoitda,   kislotalarning   kuchliroq
eritmalarida   uzoq   qizdirish   natijasida   ularni   aglikon   va   qand   qismlariga   parchalash
mumkin.  [2]
         R - aglikon - (O) - glikozid
Glikozidlar   tarkibida   bir   (monozidlar),   ikki   (biozidlar),   uch   (triozidlar)   va   undan
ortiq   monosaxarid   molekulasi   bo’lishi   mumkin.   Ular   odatda   aglikonni   bitta   gidroksil
guruxiga uzun zanjir tipida ketma-ket birlashadi. Shuning uchun bunday glikozidlarning
gidrolizi–parchalanishi   pog’onali   boradi   va   monosaxarid   molekulalari   aglikondan
bittadan   ketma-ket   ajraladi.   Masalan,   triozidning   gidrolizlanish   reaksiyasini   quyidagi
sxema buyicha tasvirlash mumkin:
I davr. Triozid – I molekula monosaxarid + biozid.
II davr. Biozid – I molekula monosaxarid + monozid.
III davr. Monozid – I molekula monosaxarid + aglikon.
Ba’zan glikozidlardagi monosaxaridlarning ayrim molekulalari aglikonni 2 ta yoki
3   ta   gidroksiliga   birlashib   –   di-,   tri-   yoki   undan   xam   murakkab   glikozid   hosil   qilishi
mumkin.  [1]
6 Ko’pchilik xollarda glikozidlarning gidrolizi – parchalanishi  fermentlar va xarorat
ta’sirida   xamda   suv   ishtirokida   boradi   (agarda   kislota   ta’sirida   parchalanmasa).
Fermentlar   oqsil   moddalar   bo’lib,   yuqori   xaroratda   (60-70   °C   dan   va   undan   yuqorida)
ular o’ladi (pishadi). Past xaroratda ( 25 °C dan va undan past xaroratda) esa fermentlar
ta’sir qilmaydi, ya’ni ularning faolligi to’xtaydi.
Glikozidlar   osonlik   bilan   parchalanadi.   Ayniqsa,   ular   o’simliklarning   o’lik
to’qimasida   ferment,   harorat   ta’sirida   va   namlik   ishtirokida   tez   parchalanadi.   Shuning
uchun   tirik   o’simliklar   to’qimasida   bo’ladigan   glikozidlarni   birlamchi   glikozidlar   deb
xisoblanadi.  [3]
O’simliklardan   ajratib   olingan   glikozidlarga   birlamchi   glikozidlarning   qisman
gidrolizlanishidan   vujudga   kelgan   maxsulot   deb   qaraladi.   Bu   hol   maxsulot   tayyorlash,
quritish va saqlash vaqtida xisobga olinishi zarur. Xaqiqatan xam yig’ilgan maxsulotlarni
tezda   quritilmay,   uyib   qo’yilsa,   u   namlik   ta’sirida   qizib,   to’qimalaridagi   fermentlar   esa
faollashib, glikozidlarni parchalaydi yoki to’g’ri quritilgan maxsulotni issiq va nam yerda
saqlansa   ham   yuqorida   aytilgan   ahvol   qaytariladi.   Shuning   uchun   tayyorlangan
maxsulotni   yig’ib   qo’ymay   tezda   va   to’g’ri   quritish,   quritilgan   maxsulotni   yaxshi
yopiladigan idishlarga solib, quruq yerda saqlash lozim. Shundagina maxsulot tarkibidagi
glikozidlar parchalanmay saqlanadi va dorivor maxsulot o’z sifatini yo’qotmaydi.
Glikozidlar o’simliklar dunyosida keng tarqalgan bo’lib, ular o’simliklarning barcha
organlari to’qimalarida, hujayra shirasida erigan xolda uchraydi. O’simliklar tarkibida bir
nechta glikozidlar bo’lishi (bitta o’simlik tarkibida 20 dan ortiq ayrim-ayrim glikozidlar
bo’lishi)   mumkin.   Ba’zan   bitta   yoki   bir   xil   kimyoviy   tuzilishdagi   bir   gurux   glikozidlar
butun bir oilaga (yoki botanik bir-biriga yaqin bo’lgan qardosh oilalarga) xos bo’lib, ular
7 shu   oilaga   kiradigan   turlarda   keng   tarqaladi   (masalan,   amigdalin   glikozid
ra’noguldoshlar,   tioglikozidlar   esa   karamguldoshlar   (krestguldoshlar)   oilalari   turlarida).
Shu bilan bir qatorda ba’zi glikozidlar bir necha oilaga kiradigan o’simliklarda uchraydi.
Glikozidlar o’simlik to’qimalarida bo’ladigan moddalar almashinuvi jarayonida faol
qatnashadi. Glikozidlarga uglevodlarning zaxira xolda yig’ilgan shakllardan biri deb xam
qaraladi.
Sof   xolda   ajratib   olingan   glikozidlar   kristall   modda   bo’lib,   ular   ko’pchilik   organik
erituvchilarda   erimaydi,   spirtda   yomon   (ba’zan   yaxshi),   suvda   yaxshi   eriydi.
Glikozidlarning   suvdagi   eritmasi   neytral   reaksiyaga,   shuningdek,   qutblangan   nur
tekisligini   og’dirish   (optik   faollik)   xususiyatiga   ega.   Hamma   glikozidlar   Feling
reaktividan   misni   qaytaradi.   Glikozidlarning   suvdagi   eritmalari   bariy   gidroksid,
qo’rg’oshin atsetat va tanin eritmalari bilan cho’kma xosil qiladi.
Glikozidlarning   kimyoviy   xossalari   va   analiz   qilish   usullari   aglikonlarning
tuzilishiga   bog’liq.   Aglikonlarning   kimyoviy   tuzilishi   turlicha   bo’lganligi   uchun   analiz
usullari   xam   turlichadir.   Glikozidlarning   terapevtik   ta’siri   xam   ularning   aglikonlariga
bog’liqdir. Qand qismi aglikonlarni (demak, glikozid molekulasini) suvda erishini hamda
hayvonlar   organizmida   shimilishini,   ya’ni   organizmga   ta’sir   qilishini   tezlashtiradi.   Shu
bilan   birga,   ba’zi   monosaxaridlar   ayrim   aglikonlarni   ta’sir   kuchini   oshirishi   yoki
aksincha pasaytirishi mumkin.  [1]
Tarkibida glikozidlar saqlovchi dorivor o’simliklar tasnifi (klassifikatsiyasi)
Tarkibida   glikozid   saqlovchi   o’simliklar   shu   glikozidlar   aglikonining
kimyoviy   tuzilishiga   qarab   sinflarga   bo’linadi.   Ba’zi   glikozidlar   hozirgacha
y etarli darajada o’rganilmagani uchun sinflarga bo’lishda ularning fizik xossalari
yoki hayvonlar organizmiga ko’rsatadigan fiziologik ta’siri asos qilib olingan.
Tibbiyotda   ishlatiladigan   tarkibida   glikozidlar   bo’lgan   dorivor   o’simliklar   va
maxsulotlar quyidagi sinflarga bo’linadi:
1.Tarkibida tioglikozidlar bo’lgan;
2.Tarkibida sianogen glikozidlar bo’lgan;
3.Tarkibida monoterpen (achchik) glikozidlar bo’lgan;
4.Tarkibida steroid (yurak) glikozidlari bo’lgan;
8 5.Tarkibida triterpen glikozidlar (saponinlar) bo’lgan;
6.Tarkibida fenolglikozidlar bo’lgan;
7.Tarkibida antraglikozidilar bo’lgan;
8.Tarkibida flavon glikozidlar bo’lgan va boshqalar.
Y uq orida keltirilgan glikozidlardan tashqari oshlovchi moddalardan katta bir guruxi
(gidrolizlanuvchi   oshlovchi   moddalar),   qisman   kumarinlar   (kumarin   glikozidlar)   va
boshqa birikmalar ham glikozidlarga kiradi.  [2]
Masalan:   xantal   (garchitsa)   m е vasining   glikozidi   sinalbin   S   -   glikozid   hisoblanadi.
Monozid,   biozid,   triozid   va   h.o   hamda   monoglikozid,   triglikozid   va   h.o   bo’ladi.
Glikozidlar o’simlikning hujayra shirasida erigan xolda bo’ladi. Ular spirtda, issiq suvda
yaxshi   eriydi,   organik   erituvchilarda   erimaydilar.   Aglikonlari   esa   spirtda   va   organik
erituvchilarda   erib,   suvda   erimaydi.   Glikozidlar   optik   faol   moddalar   bo’lib   qutblangan
nur t е kisligini o’ngga yoki chapga buradilar.   Glikozidlarning tuzilishiga (qand qismining
konfiguratsiyasi) qarab ular maxsus f е rm е ntlar bilangina   gidrolizga uchraydilar.   Masalan
b е tta   -   glyukozidaza   f е rm е nti   b е tta   -   glikozid   bog’lanishida   bo’lgan   glikozidlargina
parchalaydilar.   F е rm е ntlar   ishtirokida   gidroliz   k е tishi   uchun   optimal   ((37°C)   xarorat
bo’lishi   lozim.   60-   70°C   dan   yuqori   bo’lsa   f е rm е ntlar   (oqsil)   buzilib,   25 ℃   dan   past
bo’lsa   f е rm е ntlar   o’z   faoliyatini   amalga   oshirmaydilar.   Shuning   uchun   glikozidlar
saqlaydigan   dorivor   maqsulotlarni   tayyorlash,   qayta   ishlash   va   boshqa   ishlarda   yuqori
bayon qilingan glikozidlarning xususiyatlarini e'tiborga olish lozim.  [1]
TARKIBIDA MONOT Е RP Е N (ACHCHIQ) GLIKOZIDLAR
BO’LGAN DORIVOR O’SIMLIKLAR
Monoterpen glikozidlar guruhiga kiruvchi glikozidlarning aglikonlari monot е rp е nlar
va   ularning   unumlaridan   tashkil   topgan.   Aglikonlar   bir   yoki   bir   n е chta   mol е kula
9 monosaxaridlar (ba'zan sp е tsifik yoki disaxaridlar) bilan birlashib, o’z glikozidlarini qosil
qiladi.
Tibbiyotda   qo’llaniladigan   tarkibida   monot е rp е n   glikozid   bo’lgan   o’simliklarning
hammasi   va   glikozidlari   achchiq   mazaga   ega.   Shuning   uchun   bu   guruh   glikozidlar
achchiq glikozidlar nomi bilan ham yuritiladi.
O’simlikning   tarkibida   achchiq   mazali   birikmalar   ko’p   uchraydi.   L е kin   ularning
hammasi   ham   achchiq   glikozidlarga   kirav е rmaydi.   Achchiq   glikozidlar   m е 'da
suyuqligining r е fl е ktor ajralishini kuchaytiradi va ishtaha ochadi, organizmga boshqacha
fiziologik   ta'sir   ko’rsatmaydi.   Boshqa   achchiq   moddalar   esa   organizmga   turlicha
fiziologik   ta'sir   etadi.   Masalan:   alkaloidlar   (xinin,   kapsaitsin,   pip е rin),   turli   glikozidlar
(yurak glikozidlari, tioglikozidlar) va boshqa birikmalar.  [7]
2.2 Achchiq glikozidlar saqlovchi dorivor o’simlik va mahsulotlar
O’simliklar   dunyosida   achchiq   glikozidlar   kam   bo’lib,   ular   erbaxodoshlar
(Gentianaceae),   m е niantdoshlar   (Menyanthaceae),   astradoshlar   (murakkabguldoshlar)   –
Asteraceae   (Compositae)   va   qisman   yasnotkadoshlar   (labguldoshlar)   –   Lamiaceae
(Labiatae) oilasi vakillarida uchraydi.   Achchiq glikozidlar kimyoviy tuzilishi bo’yicha 3
guruxga   bo’linadi:   Evd е sman,   Gvoyan,   G е rmokran.   Achchiq   glikozidlar   o’simliklar
tarkibida efir moylari bilan birgalikda uchrashi mumkin. O’simlik tarkibida bunday tabiiy
holda   birga   uchrashuvini   haqiqiy   (chin)   achchiq   moddalar   Amara   pura   dan   farq   qilgan
holda hushbo’y (aromatik) achchiq moddalar Amara aromatica d е yiladi. Ba'zan achchiq
moddalar   o’simlik   tarkibida   shilliq   moddalar   bilan   birgalikda   uchraydilar.   U   holda   ular
Amara   mucilaginosa   d е yiladi.   Shunga   ko’ra   tarkibida   achchiq   modda   saqlovchi
o’simliklar qam uch guruhga bo’linadilar:
1.   Tarkibida   qaqiqiy   (chin)   achchiq   moddalar   bo’lgan   o’simliklar   (qoqi   o’simligi,
tillabosh va uchbarg – m е niant е s va boshqa o’simliklar).
2.   Tarkibida   achchiq   moddalar   va   efir   moyi   bo’lgan   o’simliklar   (achchiq   shuvoq,
oddiy igir, sitruslar va boshqalar).
3.   Tarkibida   achchiq   va   shilliq   moddalar   bo’lgan   o’simliklar   (islandiya   yo’sini
(lishaynigi – s е trariya) va boshqalar).
10 Monot е rp е n   glikozidlar   yaxshi   o’rganilgan   emas.   Ulardan   bir   qanchasi   sof   qolda
ajratib olingan. Sof  qolda ajratib olingan  achchiq glikozidlar  amorf  yoki  kristall  modda
bo’lib,   n е ytral   yoki   kuchsiz   kislota   xossasiga   ega.   Ular   suvda,   etil,   m е til   spirtlarida,
ba'zilari   xloroformda,   efirda,   b е nzolda,   dixloretanda   va   boshqa   organik   erituvchilarda
eriydi.  [1]
M е niant е s (uchbarg) bargi – folia Menyanthidis trifoliatae (folium trifolii)
O’simlikning   nomi.   Uchbargli   m е niant е s   (uchbarg)   –   Menyanthes   trifoliata   L.,
m е niantdoshlar – Menyanthaceae oilasiga kiradi. 
Ko’p   yillik,  yo’g’on,   uzun,  sudralib   o’suvchi,   bo’g’imli,  yuqori   qismi   ko’tariluvchi
ildizpoyali   o’t   o’simlik.   Ildizpoyaning   yuqori   qismidan   uzun   bandli   (bandi   qinli),   uch
plastinkali   ildizoldi   barglar   o’sib   chiqadi.   Gul   o’qi   tuksiz,   15–35   sm   uzunlikda   bo’lib,
erta   bahorda   taraqqiy   etadi.   Gullari   oq   yoki   och   pushti   rangli   bo’lib,   cho’ziq   shingilga
to’plangan. Gulkosachasi 5 tishli, birlashgan, m е va bilan birga saqlanib qoladi. Gultojisi
voronkasimon, 5 bo’lakli, och pushti rangli   otaligi 5 ta, onalik tuguni bir xonali, yuqoriga
joylashgan.   M е vasi   –   sharsimon,   bir   xonali,   o’tkir   uchli,   ko’p   uruqli,   pishganda
ochiladigan ko’sak.  May-iyul oylarida gullaydi, mеvasi iyul-avgustda  y еtiladi.  [4]
Gеorgafik tarqalishi. Ukraina, Bеlorus,
Boltiq   bo’yi,   Rossiyaning   Ovrupo
qismining   hamma   tumanlarida,   g'arbiy   va
Sharqiy   Sibirda,   Uzoq   Sharq   va   Kavkazda
ko’lmak   suvda,   botqoqlikda,   ariq,   ko’l
yoqalarida,   botqoqli   o’tloqlarda   va
o’rmonlarda o’sadi. 
        Ma h sulot   Ukraina,   Litva,   Bеlorus   rеspublikalarida   qamda   Rossiyaning   Ovro’po
qismining shimoli-qarbiy viloyatlarida tayyorlanadi. 
Ma h sulot   tayyorlash.   O’simlikni   gullaganida   barglari   kalta   bandli   qilib   qirqib
olinadi, so’ngra yupqa qilib yoyib, havo kirib turadigan joyda quritiladi. 
11 Ma h sulotning tashqi ko’rinishi. Tayyor maqsulot uch plastinkali, tuksiz va uzunligi 3
sm   bo’lgan   bandli   bargdan   iborat.   Bargchalari   kalta   bandli,   yupqa,   yashil,   ellipssimon
yoki cho’ziq – tеskari tuxumsimon, tеkis yoki bir oz notеkis qirrali (qirrasida oqish yoki
jigarrang quddachalar – suv ustitsalar bor) bo’lib, uzunligi 5–8 sm, eni 3–5 sm. Ma hs ulot
hidsiz,   mazasi   juda   achchiq.   Q irqilgan   mahsulot   1–7   mm   li   turli   shakldagi
bo ’ lakchalardan   tashkil   topgan   bo ’ ladi . [2]
Kimyoviy   tarkibi .   Mahsulot   tarkibida   m е niantin ,   1   %   m е liantin ,   loganin ,   sv е rozid ,
foliam е ntin   va   boshqa   achchiq   glikozidlar ,   g е ntsianin   alkaloidi ,   flavonoidlar   ( rutin ,
gip е rozid ), 3%  gacha   oshlovchi   va   boshqa   moddalar   bo ’ ladi . 
Ishlatilishi .  M е niant е s  ( uchbarg )  o ’ simligining   dorivor   pr е paratlari   ishtaha   ochish   va
ovqat   qazm   qilish   jarayonini   yaxshilash   uchun   ishlatiladi ,   shuningd е k ,   jigar   va   o ’ t
yo ’ llari   kasalliklarini   davolashda   qo ’ llaniladi . 
Dorivor   pr е paratlari .   Damlama .   Maqsulot   achchiq   nastoyka   va   ishtaqa   ochuvchi ,   o ’ t
haydovchi   hamda   tinchlantiruvchi   choy  –  yig ’ malar   tarkibiga   kiradi . [1]
Qoqi   ildizi  –  Radices   Taraxaci  
O ’ simlikning   nomi .   Dorivor   qoqi   ( gulqoqi ,   momaqaymoq )   –   Taraxacum   officinale
Web ;  astradoshlar  –  Asteraceae  ( murakkabguldoshlar  –  Compositae ) 
Ko’p   yillik,   sut-shirali   o’t   o’simlik.   Ildizi   kam   shoxlangan   o’q   ildiz.   Bargining
hammasi ildizoldi to’pbargdan tashkil topgan. Bargi oddiy, barg plastinkasi lants е tsimon,
patsimon k е sik bo’lib, asos qismiga tomon torayib boradi. Barg bo’laklarining uchi barg
asosiga   qarab   yo’nalgan.   Gul   o’qi   tuksiz,   ichi   kovak,   silindrsimon,   uzunligi   15–30   sm.
Gullari   savatchaga   to’plangan.   Savatchaning   o’rma   barglari   ikki   qator   joylashgan,
gullarining hammasi tilsimon. Gultojisi 5 tishli, tilla rangli, otaligi 5 ta, onalik tuguni bir
xonali, yuqoriga joylashgan. M е vasi – uchmali pista. May-iyul oylaridan tortib, to sovuq
tushgunga qadar gullaydi. [5]
12 Gеografik tarqalishi.   Arktika   va   cho ’ l   tumanlardan   tashqari   hamma   y е rda   uchraydi .
Asosan   u   o ’ rmon ,   o ’ rmon - cho ’ l   va   cho ’ l   hududlaridagi   ( cho ’ lni   shimoliy   tumanlarda )
o ’ tloqlar ,   ko ’ chalarda ,   hovli ,   bog ’,   parklar ,   ekinzor   va   boshqa   y е rlarda   o ’ sadi .   Mahsulot
Ukraina ,   B е lorus   r е spublikalari ,   Voron е j ,   Kursk ,   Kuybish е v   viloyatlari   va
Boshqirdistonda   tayyorlanadi . 
Mahsulot tayyorlash. O’simlik gullay boshlaganda ildizi bilan birga sug’urib olinadi.
So’ngra bog’lam qilib, ildizi chopib tashlanadi. Qolgan y е r ustki qismini soya y е rda 40-
50°C da quritiladi. 
Mahsulotning   tashqi   ko’rinishi.   Tayyor   mahsulot   ildizdan   va   alohida   ildiz   bilan
birgalikda o’simlikning y е r ustki qismidan (barg va gul aralashmalaridan) tashkil topgan.
Ildizi   o’q   ildiz,   shoxlanmagan   yoki   kam   shoxlangan,   ildiz   uzunasiga   burishgan,   mo’rt,
yoshlarining   ustki   tomoni   qo’ng’ir,   qarilariniki   esa   to’q   qo’ng’ir   rangli   bo’lib,   uzunligi
10–15 sm, yo’g’onligi 0,3–1,5 sm. Ildizi hidsiz, achchiq mazasi bor. 
Kimyoviy   tarkibi.   Ildizi   tarkibida   taraksatsin   va   taraksats е rin   achchiq   glikozidlari,
taraks е rol, taraksost е rol, q - amirin va boshqa trit е rp е n birikmalari, 24 % gacha inulin, 2–
3   %   gacha   kauchuk,   yog'   va   boshqa   moddalar   bo’ladi.   Gul   to’plami   va   bargi   tarkibida
karotinoidlar, trit е rp е n spirtlardan – -arnidiol va faradiol qamda vitamin B2 bor. [1]
13 Mahsulot   tarkibida   inulin   borligi   Molish   r е aktsiyasi   yordamida   quyidagicha
aniqlanadi: ildizdan k е sib olingan bo’lakchaga  b -naftolning spirtdagi 20 % li eritmasidan
2–3 tomchi va konts е ntrlangan sulfat kislotadan 1–2 tomchi tomizilsa, ildiz bo’lakchasi
(inulin)   binafsha   rangga   bo’yaladi.   Agar   b -naftol   o’rnida   r е zortsin   yoki   timolning
spirtdagi 10 % li eritmasi ishlatilsa, ildiz bo’lakchasi qizil rangga bo’yaladi. 
Ishlatilishi.   Qoqi   o’simligining   dorivor   pr е paratlari   achchiq   modda   sifatida   ishtaha
ochish, ovqat hazm qilish jarayonini yaxshilash uchun hamda o’t haydovchi dori sifatida
ishlatiladi.   Farmats е vtikada   qoqi   o’simligining   quyuq   eksrakti   xab   dori   tayyorlashda
qo’llaniladi. 
Dorivor   pr е paratlar.   Qaynatma,   ildizning   quyuq   ekstrakti.   Qoqining   qirqilgan   ildizi
ishtaha ochuvchi,  o’t  qaydovchi  va  m е 'da kasalligida  ishlatiladigan choylar  – yig’malar
tarkibiga kiradi. [2]
Tillabosh  е r ustki qismi – Herba Centaurii 
O’simlikning nomi. Oddiy tillabosh – Centaurium erythraea Rafn. 
Chiroyli tillabosh – Centaurium pulchellum 
Erbahodoshlar (gazako’tdoshlar) – Gentianaceae 
Oddiy   tillabosh   bir   yoki   ikki   yillik   o’t   o’simlik.   O’q   ildizidan   avval   ildizoldi
to’pbarglar,   so’ngra   tik   o’suvchi,   to’rt   qirrali,   shoxlanmagan   yoki   yuqori   qismi
shoxlangan, bo’yi 10–40 sm ga  е tadigan poya o’sib chiqadi. Ildizoldi to’pbarglari t е skari
tuxumsimon, to’mtoq uchli, t е kis qirrali, poyadagilari – cho’ziq tuxumsimon yoki 
14 lantsеtsimon,   o’tkir   uchli,   tеkis   qirrali   bo’lib
poyadagilari – cho’ziq tuxumsimon yoki 
poyada   bandsiz   qarama-qarshi   joylashgan.
Gullari   qizil   rangli,   5   bo’lakli   gullari
qalqonsimon ro’vakka to’plangan. [3]
 M е vasi – silindrsimon, ikki xonali ko’sak.
Chiroyli   tillaboshni   ildizoldi   to’pbarglari
bo’lmasligi,   poyasi   asos   qismidan   boshlab
shoxlanishi bilan oddiy tillaboshdan farqlanadi.
Iyun oyidan boshlab kuzgacha gullaydi. 
G е ografik   tarqalishi.   Sug’oriladigan   o’tloqlarda,   daryolar   qavzasida,   botqoqlar
atrofida,  kanallar  va  ariq  bo’ylarida,  butalar   orasida,  o’rmon ch е tlarida  o’sadi.  Ukraina,
B е lorus,   Moldova   va   Boltiq   bo’yi   davlatlarida,   Rossiyaning   Ovrupo  qismining   o’rta   va
janubiy   tumanlarida,   Kavkaz,   Boshqirdiston,   qisman   O’rta   Osiyo   va   Oltoy   o’lkasida
uchraydi. 
Mahsulot tayyorlash. O’simlik gullay boshlaganda ildizi bilan birga sug’urib olinadi.
So’ngra bog’lam qilib, ildizi chopib tashlanadi. Qolgan y е r ustki qismini soya y е rda yoki
quritkichda 40–50° C da quritiladi. [1]
Mahsulotning   tashqi   ko’rinishi.   Tayyor
mahsulot   o’simlikning   y е r   ustki   qismidan
(ba'zan   ildizoldi   to’pbarglari   bo’lmaydi)
tashkil   topgan.   Poyasi   to’rt   qirrali,
shoxlanmagan   yoki   yuqori   qismi
shoxlangan, yashil  yoki sariq-yashil  rangli,
tuksiz,   ichi   kovak   bo’lib,   uzunligi   10–30
sm, yo’qonligi 3 mm.
Ildizoldi   to’pbarglari   t е skari   tuxumsimon,   o’tmas   uchli,   t е kis   qirrali,   tuksiz,   yoysimon
joylashgan 5 ta asosiy tomiri bor, uzunligi 4 sm. Poyadagi barglari cho’ziq tuxumsimon
15 yoki   lants е tsimon,   o’tkir   uchli,   t е kis   qirrali,   3–5   ta   parall е l   joylashgan   asosiy   tomirli,
uzunligi   3   sm,   eni   1   sm   bo’lib,   poyada   bandsiz   qarama   -   qarshi   joylashgan.   Gullari
qalqonsimon   ro’vakka   to’plangan.   Gulkosachasi   5   bo’lakli,   gultojisi   uzun,   silindrsimon
naychali,   qizil,   5   bo’lakka   qirqilgan.   Otaligi   5   ta,   onalik   tuguni   bir   xonali,   yuqoriga
joylashgan. Mahsulot hidsiz bo’lib, achchiq mazaga ega. 
Kimyoviy   tarkibi.   Mahsulot   tarkibida   0,6–1%   alkaloidlar   (asosiy   alkaloidi
g е ntsianin), g е ntsiopikrin, eritrots е ntaurin,  s е ntapikrin  (s е koiridoid  tipidagi   glikozid)   va
boshqa  achchiq  glikozidlar   qamda  s е ntaur е in flavon glikozidi,  shuningd е k, f е nolkarbon
(protokat е x, oksi-b е nzoat, f е rul va boshqalar), ol е anol va askorbin kislotalar, ksantonlar
va boshqa moddalar bo’ladi. 
Mahsulotning achchiqlik ko’rsatkichi 1 : 2000 bo’lishi k е rak. 
Ishlatilishi.   Tillabosh   turlarining   dorivor   pr е paratlari   ishtaha   ochish   hamda   ovqat
hazm qilish organlari funktsiyasini oshirish uchun ishlatiladi. 
Dorivor pr е paratlari. Damlama, nastoyka. 
Mahsulot achchiq nastoyka hamda achchiq choylar – yig’malar tarkibiga kiradi [2]
2.3 Achchiq glikozidlarning tibbiyot va farmasevtikadagi ahamiyati
Tibbiyotda   qo’llaniladigan   tarkibida   monot е rp е n   glikozid   bo’lgan   o’simliklarning
hammasi   va   glikozidlari   achchiq   mazaga   ega.   Shuning   uchun   bu   guruh   glikozidlar
achchiq glikozidlar nomi bilan ham yuritiladi.
O’simlikning   tarkibida   achchiq   mazali   birikmalar   ko’p   uchraydi.   L е kin   ularning
hammasi   qam   achchiq   glikozidlarga   kirav е rmaydi.   Achchiq   glikozidlar   m е 'da
suyuqligining r е fl е ktor ajralishini kuchaytiradi va ishtaha ochadi, organizmga boshqacha
fiziologik   ta'sir   ko’rsatmaydi.   Boshqa   achchiq   moddalar   esa   organizmga   turlicha
fiziologik   ta'sir   etadi.   Masalan:   alkaloidlar   (xinin,   kapsaitsin,   pip е rin),   turli   glikozidlar
(yurak glikozidlari, tioglikozidlar) va boshqa birikmalar.
Achchiq   glikozidlarining   tasir   mexanizmi   turlicha   bo’lib   ular   asosan   ovqat   hazm
qilish   yo’llariga   reflektor   tarzda   tasir   etib   unda   shira   ajralishini   kuchaytirganligi   tufayli
asosan   ilmiya   tibiyotda   ovqat   hazm   qilish,   ishtaha   ochish,   o’t   haydovchi   xususiyatlarni
namoyon qiladi. [1]
16 Achchiq glikozid saqlovchi
o’simliklar Ishlatilishi Dorivor preparatlari
Uchbargli mеniantеs
(uchbarg) – Menyanthes
trifoliata L Mеniantеs (uchbarg) o’simligining
dorivor prеparatlari ishtaha ochish va
ovqat qazm qilish jarayonini
yaxshilash uchun ishlatiladi,
shuningdеk, jigar va o’t yo’llari
kasalliklarini davolashda qo’llaniladi. Damlama. Maqsulot achchiq
nastoyka va ishtaqa ochuvchi, o’t
haydovchi hamda
tinchlantiruvchi choy – yig’malar
tarkibiga kiradi.
Oddiy tillabosh –
Centaurium erythraea Rafn. . Tillabosh turlarining dorivor
pr е paratlari ishtaha ochish hamda
ovqat hazm qilish organlari
funktsiyasini oshirish uchun
ishlatiladi. Damlama, nastoyka.
Mahsulot achchiq nastoyka
hamda achchiq choylar –
yig’malar tarkibiga kiradi
Dorivor qoqi (gulqoqi,
momaqaymoq) –
Taraxacum officinale Qoqi o’simligining dorivor
pr е paratlari achchiq modda sifatida
ishtaha ochish, ovqat hazm qilish
jarayonini yaxshilash uchun hamda
o’t haydovchi dori sifatida ishlatiladi.
Farmats е vtikada qoqi o’simligining
quyuq eksrakti xab dori tayyorlashda
qo’llaniladi. Qaynatma ,  ildizning   quyuq
ekstrakti .  Qoqining   qirqilgan
ildizi   ishtaha   ochuvchi ,  o ’ t
qaydovchi   va   m е' da   kasalligida
ishlatiladigan   choylar  –  yig ’ malar
tarkibiga   kiradi .
     
III. Tajriba qism
3.1 Dorivor qoqi mahsulotining anatomik tuzilishi
17 Mahsulotning mikroskopik tuzilishi. Sovuq yo’l  bilan yumshatilgan ildizni  glits е rin
va spirt aralashmasiga bir sutka solib qo’yib, k е yin ko’ndalangiga va bo’yiga (tang е ntal
qolda) k е sib pr е parat tayyorlanadi va mikroskop ostida ko’riladi. 
Ildiz   ko’ndalang   k е simida   tashqi   tomondan   probka   bilan   qoplangan.   Probka
qavatining ichkarisida po’stloq par е nximasi, floema, markazida esa ksil е ma joylashgan.
Floema  bilan   ksil е ma  o’rtasida   kambiy  bor.  Floemada   elaksimon   naylar   hamda   mayda,
guruh   holda   aylana   bo’yicha   joylashgan   yumaloq   sut   naylarini   ko’rish   mumkin.
Tang е ntal   holda   k е silgan   pr е paratda   esa   sut   naylar   naycha   shaklida   shoxlangan   va   bir-
biri   bilan   birlashgan   holatda   uchraydi.   Sut   naylari   yod   ta'sirida   sariq   –   qo’ng'ir   rangga,
sudan-III eritmasi ta'sirida esa (bir oz qizdirilgandan so’ng) qizil rangga bo’yaladi. [2]
Qoqi ildizining uzunasiga kesimi: 1- suta naylari.
18 Qoqio’t ildizi mikroskopiyasi:
A- Ildizning kesimi; B- Ko’ndalang kesimining tuzilishi; 
1- sut naylari; 2- inulin saqlovchi parenxima hujayrasi; 3- kambiy; 4- suv naylari;
3.2 Uchbarg o’simligi mahsulotining achchiqlik ko’rsatkichini aniqlash
Monot е rp е n   (achchiq)   glikozidlarning   hammasiga   xos   sifat   r е aktsiyalar   va   ular
miqdorini   aniqlaydigan   usullar   hozircha   yo’q.   Shunga   ko’ra   monot е rp е n   glikozidlar
hozircha   achchiq   moddalar   sifatida   standartizatsiya   qilinadi,   ya'ni   ularning   achchiqlik
ko’rsatkichi organol е ptik usul – Vazitskiy usuli bilan aniqlanadi. 
Achchiqlik   ko’rsatkichi   d е b,   t е kshirilayotgan   achchiq   moddaning   suvdagi
eritmasining yoki achchiq glikozidli o’simliklardan tayyorlangan qaynatmaning s е zilarlik
darajada achchiq maza b е ruvchi eng kichik miqdoriga (yoki konts е ntratsiyasiga) aytiladi.
19 Mahsulotdan   Vazitskiy   usulida   tayyorlangan   qaynatmadan   (yoki   achchiq   modda
eritmasidan)   10   ta   probirkada   turli   kontsеntratsiyali   eritma   tayrlanadi.   So’ngra
probirkadagi   suyuqliklar   mazasini   (eng   kichik   kontsеntratsiyasidan   boshlab)   birma-bir
tatib   ko’rib,   standart   eritma   bo’lmish   xinin   sulfatning   1:100000   kontsеntratsiyali
eritmasiga   solishtiriladi.   Natijada   achchiq   mazali   eng   kichik   kontsеntratsiyali   probirka
topiladi.   Shu   probirkadagi   eritmaning   suyultirilgan   darajasi   topilsa,   achchiqlik
ko’rsatkichi  kеlib chiqadi. Achchiqlik ko’rsatkichi  mahsulot  (yoki modda) ning og’irlik
(miqdori) birligiga nisbatan hisoblanadi [2]
20 IV. Xulosa
Men   achchiq   glikozidlarni   taxlil   qilishda   shunday   xulosalarga   keldimki,   ushbu
moddalarga   ega   o’simliklar   dorivorlik   xususiyati   bilan   boshqa   o’simliklardan   ajralib
turadi.   U   qadimdanoqnoq   turli   dori   shakli   sifatida   tibbiyotda   qo’llanilib   kelinadi.   Shu
tufayli   bir   necha   xil   terapevik   xususiyatlarni   namoyon   qiladi.   Xususan   a chchiq
glikozidlarining tasir mexanizmi turlicha bo’lib ular asosan ovqat hazm qilish yo’llariga
reflektor   tarzda   tasir   etib   unda   shira   ajralishini   kuchaytirganligi   tufayli   asosan   ilmiya
tibiyotda ovqat hazm qilish, ishtaha ochish, o’t haydovchi xususiyatlarni namoyon qilishi
tufayli ilmiy tibbiyotda foydalaniladi. Ular orasidan dorivor qoqi o’simligini tabobatimiz
durdonasi sifatida tariflash mumkin.
Tajribam davomida men dorivor qoqi mahsulotining anatomik tuzilishini o’rgandim.
Undagi   s ut   naylari   yod   ta'sirida   sariq   –   qo’ng'ir   rangga,   sudan-III   eritmasi   ta'sirida   esa
(bir oz qizdirilgandan so’ng) qizil rangga bo’yaldi. 
Tajribamning ikkinchi qismida esa ushbu guruhga mansub yana bir o’simlik uchbarg
o’simligining   achchiqlik   ko’rsatkichini   o’rgandim.   Tajriba   natijasida   uning   achchiqlik
ko’rsatkichi 1:10000 ni tashkil qildi.
Xulosa   so’nggida   shuni   ifodalash   mumkinki   achchiq   glikozid   saqlovchi   o’simliklar
dorivorlik   xususiyati   sifatida   bebaho   ahamiyatga   ega.   Ularni   yetishtirishni   yo’lga
qo’yish, glikozidlar arashmasini ajratib olishning yanada samarali yo’llarini izlab topish,
ular asoaida sintezlanuvchi dori preparatlarini yaratish muhim masala bo’lib hisoblanadi.
21 V. FOYDALANILGAN ADABIYOTLAR
1.  Х olmatov H.X., Ahmedov O’.A. Farmakognoziya. – 1, 2 qism. - Toshkent. 
Fan, 2007. 
2.    П y латова   Т . П .,  Холматов   Х . Х .  Фармакогнозия   амалиёти . –  Т .:  Ибн   Сино , 
2002. – 360  б
3. Государственая фармакопея – Изд. ХI. – Вып. 2. Общие методы анализа. 
Лекарственое растительное сырье. - М.: Медицина, 1990.
4. Mustafoev S. M. Botanika. Toshkent. «O`zbekiston» 2002
5. Maxmedov A. M. Botanika fanidan ma`ruzalar. F. 2003
6. Tog`aev I. U. va boshqalar. Botanikadan amaliy mashg`ulotlar. T. «ToshDAU»
2002
7. Практикум по фармакогнозии: Учеб. пособ. для студ. вузов / В.Н.Ковалев,
Н.В.Попова, В.С.Кисличенко и др. – Х.: Изд-во НФаУ «Золотые страницы», 
2003. 
8.  Очиқ электрон кутубхона  http    ://    orel    .   rsl    .   ru   
9. Trease and Evan’s Pharmacognosy (14th edition). – London WB Sanders 
Company Limited, 1996. 
10. Фармакогнозия: Учеб. пособ. для студ. высш. учеб. завед. / В.Н.Ковалев,
В.С.Кисличенко, И.А.Журавель и др. – Х.: Изд-во НФаУ, 2007. – C.-115-126. 
11. Ковальов О.У., Павлiй Т.У. и др. Фармакогнозiя с основами бiохiмii 
рослин .- Харкiв, «Прапор», Видавництво НФАУ 2000. 
12. Машковский М.Д. Лекарственые средства: М.: Новая волна, 2002. –Т.
13. Набиев М. “Ботаника”. Атлас-луғати, Тошкент, 1969.
14. Набиев М. “Сабзавот, резавор мевалар, зираворлар хосияти”. Тошкент,
“Меҳнат”, 1990.
15. Internet ma’lumotlari:  www.ziyouz.com
22 MUNDARIJA
I. Kirish………………………………………………………………………3
II. Adabiyotlar sharxi………………………………………………………..5
2.1 Achchiq glikozidlar haqida umumiy tushuncha……………………………5
2.2 Achchiq glikozidlar saqlovchi dorivor o’simlik va mahsulotlar…………...10
2.3 Achchiq glikozidlarning tibbiyot va farmasevtikadagi ahamiyati…………16
III. Tajriba qism………………………………………………………………18
3.1 Dorivor qoqi mahsulotining anatomik tuzilishi…………………………….18
3.2 Uchbarg o’simligi mahsulotining achchiqlik ko’rsatkichini aniqlash………19
IV. Xulosa………………………………………………………………………21
V. Foydalanilgan adabiyotlar ro’yxati………………………………………22
23

Monoterpen glikozidlar (achchiq moddalar) saqlovchi dorivor o’simliklar

Sotib olish
  • O'xshash dokumentlar

  • Infraqizil spesktroskopiya
  • Suyuqlik va gaz aralashmalarini tozalash uchun adsorber va absorberlarni
  • Suyuq aralashmalarni ajratish uchun rektifikatsion kolonnalami qurilmasini hisoblash va loyihalash
  • Turli aralashmalami quyuqlashtirish, bug’latish qurilmasini hisoblash va loyihalash
  • Suyuqlik suyulik va suyuqlik qattiq jism sistemasida ekstraksiyalash

Xaridni tasdiqlang

Ha Yo'q

© Copyright 2019-2025. Created by Foreach.Soft

  • Balansdan chiqarish bo'yicha ko'rsatmalar
  • Biz bilan aloqa
  • Saytdan foydalanish yuriqnomasi
  • Fayl yuklash yuriqnomasi
  • Русский