Tuban zamburugʻlar vakillarining tuzilishi va ularning xalq xoʻjaligidagi ahamiyati

O‘ZBEKISTON RESPUBLIKASI OLIY TA’LIM, FAN VA
INNOVACIYALAR VAZIRLIGI
AJINIYOZ NOMIDAGI   NUKUS  DAVLAT PEDAGOGIKA INSTITUTI
TABIIY FANLAR FAKULTETI
Botanika, ekologiya va uni o’qitish metodikasi kafedrasi
                 Biologiya  ta’lim yo’nalishi  2-kurs o’zbek guruhi talabasi
Mohiraning  Biologiya o’qitish texnologiyalari va loyihalash  fanidan
KURS ISHI
Mavzu:   Tuban zamburug lar vakillarining tuzilishi va ularning xalq xo jaligidagiʻ ʻ
ahamiyati.
Bajardi:                                                                               Boltaboyeva Munira
Ilmiy rahbar:                                                                          
 Kafedra mudiri:                                                                 U. Kudaybergenova 
Nukus-202 4
1   MUNDARIJA 
KIRISH ……………………………………………….………………………………….3
I BOB.  Tuban zamburug lar vakillarining tuzilishi va ularning xalq xo jaligidagi ʻ ʻ
ahamiyati .  
1.1.  Tuban Zamburug’lar haqida tushuncha………………...…………………………..5 
1.2.  Tuban Zamburug’larning ko’payishi………………….…………………………….7
II BOB. Foydali zamburug’lar.  
2.1. Zamburug’larning sifati…………………………………….………………………23
2.2. Zamburug’larning foydali jihatlari……………………………….…...……………24
III BOB. Zamburug’larning sanoat va xo’jalik faoliyatidagi ahamiyati.  
3.1. Qishloq xo’jaligida foydalaniladigan zamburug’lar…………………….…...……..26
3.2. Zamburug’lar mikoriza sifatida…………………………………...……….……….27
Xulosa ……………………………………………………………………….………….30
Foydalanilgan adabiyotlar ……………………………………………….……………32
2 Kirish
Mavzu   dolzarbligi :   Zamburug’lar   tabiatda   keng   tarqalgan   va   katta   ahamiyatga
ega.   Ular tabiatda moddalar aylanishida ishtirok etadi. Bakteriyalar  bilan birga organik
moddalarning:   o’simlik   qoldiqlari   va   hayvon   jasadlarining
parchalanishi   asosan   zamburug’lar   ishtirokida   boradi.  
Aholini   o‘sib   borayotgan   extiyojini   ekologik   toza   va   to‘la   qimmatli   qishloq   xo‘jaligi
maxsulotlari bilan ta’minlashda ekinlarda uchraydigan turli fitopotolik kasalliklarni kelib
chiqish sabablari,  tarqalishi,  o‘simlik  va inson xayotiga hamda  tevarak  atrofga ta’sirini
o‘rganish   hozirgi   kunnig   eng   dolzarb   muammolaridan   biridir.  
Shu   uchun   o‘simliklarni   har   xil   zamburug‘lar   keltirib   chiqaradigan   kasalliklardan
himoya qilish muhim o‘rin tutadi. Hozirgi kunda qishloq xo‘jaligi mutaxasislari har bir
fermer   ekinlarni   tuproqqa   ekishdan   boshlab   to   hosilni   yig‘ishtirib   olgunga   qadar
fitopotologik   kasalliklarni   yuqtirib   olish   xavfini   bilgan   xolda   hushyor   bo‘lmog‘i   zarur.
Tarqalgan yoki tarqalish xavfi bor bo‘lgan kasaliklarga nisbatan kimyoviy vositalardan
betartib foydalanishga yo‘l qo‘ymaslik, balki kasallikdan oldin profilaktika ishlarini olib
borish soha mutaxassislaridan kuchli bilim talab etadi. Tuproqda xilma-xil zamburug’lar
guruhi   uchraydi.   Zamburug’lar   saprofitlar   sifatida   to’nka   va   ildizlar   qoldiqlarida
yashaydi. Ba’zi  zamburug’lar yuksak  o’simliklar bilan simbioz holda yashab,  mikoriza
hosil qiladi. Zamburug’lar tuproqda yashab uni chirindi moddalar bilan boyitadi, tuproq
hosildorligini   oshiradi,   inson   va   hayvonot   dunyosi   uchun   ozuqa   moddalarni   yetkazib
beradi.   Zamburug’lar   juda   keng   tarqalgan   bo’lib,   ko’proq   o’rmonlarda   uchraydi.  
Mikoriza – yuksak o’simliklar ildizi bilan zamburug’larning simbioz hayot kechirishidan
3 iborat.   Quruqlikda   tarqalgan   ko’pchilik   o’simliklar   tuproqdagi   zamburug’lar   bilan   ana
shunday hamkorlikda yashaydi. Mikorizaning tuzilishiga ko’ra ikki asosiy turi ajratiladi:
tashqi   (ektotrof)   va   ichki   (endotrof).   Ektotrof   mikorizada   o’simlik   ildizining   uchki
qismini   zich   g’ilof   ko’rinishida   zamburug’   mitseliysi   o’rab   oladi.   Endotrof   mikorizada
zamburug’   ildizning   ichki   to’qimalariga   kirib   oladi.  
Tashqi  mikoriza asosan o’rmonlardagi  qayin, eman va ninabargli  daraxtlarda uchraydi.
Zamburug’   daraxt   ildizidan   karbonsuv   va   vitaminlarni   o’zlashtiradi.   Shu   bilan   birga
tuproqning   gumusi   tarkibidagi   oqsillarni   aminokislotalarga   parchalaydi.
Aminokislotalarning   bir   qismi   o’simlik   tomonidan   o’zlashtiriladi.   Bundan   tashqari
zamburug’   daraxtning   ildiz   tizimini,   shimish   yuzasini   oshiradi,   bu   esa   o’z   navbatida
unumsiz   tuproqlarda   o’sayotgan   o’simlik   uchun   muhim   ahamiyatga   ega   hisoblanadi.  
Ichki   mikoriza   ko’pincha   o’t   o’simliklarda   uchraydi.   Ammo   uning   simbioz   hayot
kechirishdagi   roli   haqida   ma’lumotlar   yetarli     emas.  
Ishning   maqsad   va   vazifalari.   Ishning   maqsad   va   vazifalari   zamburug’lar   dunyosiga
mansub   bo’lgan   zamburug’lar   bilan   tanishish,   ularning   ahamiyatini   o’rganish,   foydali
zamburug’lardan amaliyotda foydalanishni keng joriy etish. Zamburug’lar vakillarining
hozirgi   zamon   ta’lim   tizimidagi   o’rni   va   ularning   foydali   jihatlarini   aniqlash   ishning
asosiy   vazifalaridan   biri   hisoblanadi.  
Kurs ishi mavzusi bo’yicha tadqiqot obyekti va predmeti.  Asosiy tadqiqot obyektlari
zamburug’lar   dunyosi   va   ularga   mansub   bo’lgan   vakillari.   Zamburug’lar   dunyosining
umumiy   tuzilishi,   ko’payishi,   foydali   va   zararli   jihatlari   hamda   o’ziga
xos     belgilarini   o’rganish.  
Ishning   amaliy   ahamiyati.   Zamburug’larni   o’rganishda,   avvalo,   ularni   qanday
sharoitda   va   muhitda   o’sishini   aniqlash   lozimdir.   Zamburug’lar   dunyosi   vakillarining
ichki   va   tashqi   tuzilishi   hamda   ko’payishini   o’rganish   ko’lami   foydali   zamburug’larni
foydali   jihatlarini   tushuntirib   berishda   amaliy   ahamiyatga   ega   hisoblanadi.  
Ishning   xajmi.   Kurs   ishi   3   bobdan   iborat   bo’lib,   unda   zamburug’lardan   amaliyotda
foydalanish,   ularning   tarkibi,   ko’payishi   to’la   yoritilib   berilgan.
Zamburug’larning   ahamiyati   bayon   etib   berilgan.  
4 Asosiy qism
Zamburug’lar inson uchun ikkita muhim, bir-biriga zid bo’lgan – yemiruvchi, lekin
foydali   vazifani   bajaradi.   Zamburug’lar   chiqindilarni   parchalab,   ularning   ko’payishiga
imkon bermaydi. Shuningdek, ular o’simliklar rivojlanishi uchun zarur bo’lgan mineral
tuzlarni   tuproqqa   qaytaradi.   Ayrim   zamburug’lardan   ko’plab   kasalliklarga   davo
bo’luvchi   dorivor   moddalar   olinadi.   Zamburug’ning   o’simlik   va   hayvonlarni   kasalga
chalintiruvchi   ayrim   turlarini   zararsizlantirish   uchun   inson   doim   ularga   qarshi   kurash
olib   boradi.  
Zamburug’lar boshqa o’simliklar yordamida ko’payadi. Boshqa o’simliklar ozuqa uchun
xlorofill   ko’magida   karbonat   angidrid   va   suvdan   shakar   ishlasa,   xlorofillsiz
zamburug’lar bunday xusususiyatdan mahrum. Shuning uchun ham ular ozuqa moddani
yashil   o’simliklardan   oladi.   Zamburug’larning   turi   ko’p.   Ularning   aksariyati   tuzilish
jihatidan   bir-biridan   keskin   farq   qiladi.   Ayrim   zamburug’lar,   masalan   bakteriya   va
achitqilar,   bitta     hujayradan   iborat.  
Shilimshiqli   unli   motor   ham   zamburug’   turiga   kiradi.   U   boshqa   o’simliklardan   farqli
o’laroq, chirigan daraxt tanasi yoki nam jism yuzasini qoplovchi ilviroq yupqa pardaday
katta miqdordagi protoplazmadan hosil bo’ladi. Zamburug’larning bakteriya, achitqi va
unli   mog’ordan   boshqa   turlari   rangsiz   tolalardan   iborat.   Ular   ,,mitseliy”
yoki ,,zamburug’ tanasi” deb ataladi. Zamburug’ o’simtalari boshqa o’simlik yoki jism
ichkarisiga   kirib,   ozuqa   shimadi.   Zamburug’ning   rivojlanishi   va   ozuqani   hazm   qilishi
uchun   suv   zarur.   Shu   sababdan   ham   ular   quruq   iqlim   sharoitida   o’sa   olmaydi.  
Po’panak zamburug’i non va namda qolgan matolarni chiritadi. Zamburug’larning ayrim
turlari   pishloqlarga   o’ziga   xos   hid   berish   va   dori   ishlab   chiqarishda   qo’llaniladi.  
Tanovul   qilinishi   mumkin   bo’lgan   va   zaharli   hisoblangan   qo’ziqorinlar   ham
zamburug’lar   oilasiga   kiradi.   Bunday   qo’ziqorinlar   bandininng   asosiy   qismi   yer   tagida
bo’lib, tepasidagi spora ishlovchi qalpoqchasi yer yuzasiga chiqishdan oldin shakllanadi.
Zamburug’lar   (micota)   –   tuban   o’simliklarning   xlorofilsiz   va   tuzilishi   juda   turli-tuman
bo’lgan   eng   katta   bo’lim   hisoblanadi.   Zamburug’lar   tayyor   organik   moddalar   hisobiga
5 yashaydi, ya’ni geterotrof organizm hisoblanadi. Odatda o’simliklarda, tuproqda, suvda,
hayvonlarda yoki ularning qoldiqlarida hayot kechiradi. Oziqlanish usuliga qarab parazit
va saprofit zamburug’larga bo’linadi. Parazit xolda ovqatlanish tirik organizm hisobiga,
saprofit  holda oziqlanish o’lik organizm  hisobiga boradi. Yer  yuzida zamburug’larning
odamlar va hayvonlar uchun zararli va foydali bo’lgan 100.000 dan ortiq turi uchraydi.
O’zbekistonda esa 3000 ga yaqin turi tarqalgan. Zamburug’lar haqidagi fan mikologiya
deb   ataladi.  
Tuzilishi.   Ko’pchilik   zamburug’larning   (ba’zi   hujayra   ichki   parazitlaridan   tashqari)
vegetativ tanasi mitseliy ko’rinishida, ya’ni oziqlanish substrat sirtiga yoki ichiga taralib,
uchidan   o’sadigan   ingichka   ipcha   –   gifalardan   iborat.   Gifalar   qisqa   yoki   uzun,   oddiy
yoki shoxlangan, bir hujayrali yoki ko’p hujayrali, tarmoqlangan yoki tarmoqlanmagan,
bir yadroli, ikki yadroli, ko’p yadroli bo’ladi. Gifalarning eni 1 – 15 millimetr, bo’yi esa
bir   necha   metrgacha   bo’lishi   mumkin.   Gifalar   asosan   monopodial,   qisman   simpodial
o’sadi.   Gifalarning   hujayra   po’sti   xitin   moddasidan   tuzilgan.   Gifalar   to’planib   mitseliy
hosil qiladi. Zamburug’larning tanasi yoki mitseliysi substrat ichida rivojlansa, endogen
Ko’pchilik zamburug’larda  endogen mitseliy uchraydi. Bunday  mitseliy  oziq moddalar
bilan   to’la   taminlanishga   imkon   beradi,   hamda   ularning   vegetativ   tanasini   haroratning
keskin   o’zgarishidan:   sovuqda   muzlab   qolishidan,   issiqda   qurib   qolishidan   saqlaydi.
Mitseliy   hujayralari   po’st,   sitoplazma   va   yadrodan   iborat.   Zamburug’larda   zaxira   oziq
moddalar   sifatida   –   glikogen,   valyutin   va   moy   tomchilari   hosil   bo’ladi.  
Ayrim zamburug’larning vegetativ tanasi murakkab tuzilgan bo’lib, ularning spora hosil
qiluvchi organi mevatana ham mitseliy gifalarining o’zaro zichlashib, birikib o’sishidan
Bir   hujayrali   zamburug’lar.   Ular   yumaloq   yoki   ellips   shakildagi   alohida-alohida
Hujayrasi   qobig’ining   kimyoviy   tarkibi   bir   xil   emas.   Po’st   hech   qachon   sellyulozali
bo’lmay, unga turli azotli moddalar aralashgan bo’ladi. Ularda bir nechta yadro bo’ladi.
Ular   kraxmal   hosil   qilmaydi,   uning   o’rniga   boshqa   uglevod   glikogen   hosil   qiladi.
Hujayrada   ozuqa   modda   sifatida   glikogen   va   yog’   tomchilari   to’planadi.  
Alohida tuzilmalar – mevatanalar ko’payish funksiyasini bajaradi. Parazit Zamburug’lar
tallofit   o’simliklardir,   chunki   ular   ham   hech   qachon   suvo’tlari   singari   haqiqiy   to’qima
6 hosil   qilmaydi   va   ularning   tanasi   qismlarga   (bargga,   poyaga,   ildizga)   bo’linmagan.
1.2.   Zamburug`larning   ko`payishi.  
Zamburug’lar   vegetativ   va   reproduktiv   (jinssiz   va   jinsiy)   usullarda   ko’payadi.  
Vegetativ   ko’payishi.   Vegetativ   ko’payishi   mitseliy   ipchalarining   bo’linishi   bilan
amalga   oshadi.   Bu   bo’lakchalar   har   xil   yo’l   bilan   tarqalib,   qulay   sharoitga   tushganda
yangi   mitseliysi   hosil   bo’ladi.   Ba’zi   bir   zamburug’larda   vegetativ   ko’payishda
kurtaklanib   ko’payadi.   Bunga   achitqi   zamburug’ini   misol   qilib   keltirish   mumkin.
Achitqi   zamburug’i   bir   hujayrali,   haqiqiy   mitseliysi   bo’lmagan   mikroskopik
organizmdir.   Hujayrasi   bir   yadroli,   oval   shaklda   bo’ladi.   Uning   hujayrasi   qobiq   bilan
o’ralgan   sitoplazma,   mag’iz   va   vakuoldan   tashkil   topgan.   Achitqi   zamburug’i   xamir
tarkibidagi   kraxmal   moddasi   bilan   oziqlanadi   va   uni   parchalab,   spirt   bilan   karbonat
angidrid   gaziga   aylantiradi.   Hosil   bo’lgan   gaz   pufakchalari   og’ir   xamir   massasini
ko’tarib chiqadi, xamir oshadi. Natijada xamir g’ovak va yengil bo’lib qoladi. Kraxmal
parchalanganda hosil bo’lgan spirt esa xamirga tam beradi. Achitqi zamburug’lar yaxshi
sharoitda   juda   tez,   kurtaklanib   ko’payadi.   Bunda   zamburug’   hujayrasi   ustida   bo’rtma
hosil   bo’ladi   va   u   o’sib   kattalashadi,   so’ngra   ona   hujayradan   ajralib   chiqib,   mustaqil
yashay   boshlaydi.   Achitqi   zamburug’larining   ishtirokisiz   non   yopib,   pivo   tayyorlab
bo’lmaydi.   Respublikamizda   non   zavodlari,   pivo   zavodlari,   novvoyxonalar   va   uy
sharoitida   non   yopish   ehtiyojini   ta’minlash   uchun   zavodlarda   achitqilar   (turishlar)
tayyorlanadi.  
Achitqilar   –   achitqi   zamburug’larining   to’plamidir.   Quritilib,   taxtakachlangan   achitqi
zamburug’lari sovuqda ko’paymaydi, lekin uzoq vaqtgacha tirik turadi. Achitqini shakar
eritmasiga   solib,   iliq   joyga   qo’yilsa,   undagi   zamburug’lar   darrov   jonlanib,   haddan
tashqari   tez   ko’paya   boshlaydi.   Achitqi   zamburug’lari   xalq   xo’jaligida   va   turmushda
Jinssiz   ko’payishi.   Jinssiz   ko’payishi   sporalar   yoki   zoosporalar   yordamida   bo’ladi.
Suvda   yashaydigan   zamburug’lar   zoospora   hosil   qilib   ko’payadi.   Quruqlikda
yashaydiganlari   esa,   spora   hosil   qilib   ko’payadi.   Sporalari   nixoyatda   mayda,   quruq   va
ko’p   miqdorda   bo’ladi.   Masalan:   shampinon   deb   atalgan   zamburug’   ikki   sutkada   ikki
milliard   spora   hosil   qiladi.   Yong’oqning   tanasida   uchraydigan   pukok   parazit
7 zamburug’ida bir yilda o’n milliard spora hosil bo’ladi. Sporalar hosil bo’lishiga qarab
endogen   va   ekzogen   bo’ladi.   Endogen   sporalar   odatda   gifa   (sporangiy   yoki
zoosporangiy)   ning   sharsimon   uchlarida   ko’p   miqdorda   rivojlanadi.   Ekzogen   sporalar
(konidiyalar)   mitseliyning   maxsus   shoxchalarida   yakka,   guruh   bo’lib,   ko’pincha
zanjirsimon   rivojlanadi.   Masalan,   po’panak   zamburug’i   yaxshi   sharoitda   jinssiz
ko’payadi.   Bunda   zamburug’ning   vegetativ   tanasidan   shoxlanmagan   gifa
(sporangiyband) tik ko’tarilib chiqadi. Sporangiy bandining uchida sharsimon bo’rtma –
sporangiy hosil bo’ladi. Sporangiy ichida esa sporalar shakllanadi. Bir zamburug’da bir
necha o’nlab sporangiy, bir sporangiyda esa 10.000 dan ortiq spora yetishadi. Sporangiy
voyaga yetgach (ichidagi sporalar tayyor bo’lgach) qoramtir rangga kiradi. Sporangiyda
yetilgan   sporalardan   qulay   sharoitda   yangi   mitseliy   hosil   bo’ladi.  
Jinsiy ko’payishi.  Jinsiy ko’payishi ikki xil usulda amalga oshadi:
a. Oogamiya 
b. Konyugatsiya 
Yuqori   darajada   murakkab   tuzilgan   zamburug’larning   jinsiy   ko’payishi   biroz
soddalashgan bo’ladi. Ularda fiziologik jihatdan har xil bo’lgan ikkita (hujayra) sporalar
qo’shilib ko’payadi. Bu sporalarni bipolyar sporalar, ya’ni ikki qutbli sporalar deyiladi.
Bittasi   ,,   -   “   ,   ikkinchisi   ,,   +   “   qutbli   bo’ladi.  
Jinsiy   ko’payish   tuban   zamburug’larda   suvo’tlarga   o’xshash,   yuksak   zamburug’lar   esa
maxsus   jinsiy   organlarning   qo’shilishi,   bir   hujayra   mahsulotining   ikkinchisiga   ko’chib
o’tishi   va   yadrolarning   juft   –   juft   bo’lib   qo’shilishi   kabi   ko’rinishlarda   amalga   oshadi.
Zamburug’lar   hamma   joyda   keng   tarqalgan.   Aksariyat   zamburug’larning   tabiatda   umri
qisqa.   Ularning   mitseliysi   bir   necha   sutkada   rivojlanib,   spora   hosil   qilgach,   o’sishdan
Tanasining tuzilishi va ko’payish xususiyatlariga qarab, zamburug’lar tipi quyidagi 6 ta
1.Arximitsetlar   yoki   xitridiomitsetlar   sinfi   –   Archimycetes   yoki   chytridiomycetes.  
2.Oomitsetlar   sinfi   Oomycetes.  
3.   Zigomitsetlar   (bular   tuban   zamburug’lar)   sinfi   –   Zygomycetes.  
8 4.   Xaltachali   zamburug’lar   yoki   askomitsetlar   sinfi   –   Ascomycetes.  
5.   Bazidiyali   zamburug’lar   yoki   bazidiyamitsetlar   sinfi   (bular   yuksak   zamburug’lar)   –
Basidiomycetes.  
6.   Takomillashmagan   zamburug’lar   sinfi   –   Fungi   imperfecti.  
Arximitsetlar   (xitridiomitsetlar),   oomitsetlar   va   zigomitsetlar   sinflari   tuban
zamburug’lar,   askomitsetlar   (xaltachali   zamburug’lar),   bazidiyamitsetlar   sinflari   esa
yuksak   zamburug’lar   deb   yuritiladi.   Takomillashmagan   zamburug’lar   mitseliysining
tuzilishi   yuksak   zamburug’larga   yaqin   tursa   ham   u   xaltacha   yoki   bazidiya   hosil
qilmaydi.   Shuning   uchun   bu   sinf   vakillarini   takomillashmagan   zamburug’lar   deb
yuritiladi.  
1. Arximitsetlar yoki xitridiomitsetlar sinfi. Bu sinfga kiruvchi zamburug’larning tanasi
yalang’och   yoki   uncha   yaxshi   rivojlanmagan   mitseliy   va   rizomitseliydan   iborat.   Bir
xivchinli   zoosporalar   yordamida   jinssiz   izogamiya,   geterogamiya   va   oogamiya   yo’li
bilan   jinsiy   ko’payadi.  
Bizning sharoitimizda bu sinfning ko’p uchraydigan vakili, yosh karam ko’chatlarining
ildiz   bo’g’zini   zararlaydigan,   uning   qorayishiga,   keyinchalik   esa   qurib   qolishiga   sabab
bo’ladigan   karam   olpidiumi   (Olpidium   brassica)   zamburug’idir.   Bunday   kasllikni
karamning   ,,qora   oyoq”   kasalligi   deb   ham   yuritiladi.   O’simlikning   zararlangan   joyida
yadroli,   yalang’och   hujayralardan   iborat   bo’lgan   parazit   tanalar   hosil   bo’ladi.
Keyinchalik bu tanalar po’st bilan o’ralib, zoosporangiylarga aylanadi. Zoosporangiylar
o’sib,   tashqariga   chiqib   turadigan   uzun   bo’yincha   hosil   qiladi   va   shu   bo’yinchalardan
ko’plab   bir   xivchinli   zoosporalar   tashqariga   chiqadi.   Qulay   sharoitga   tushgan
zoosporalar   yangi   karam   ko’chatlariga   tushib,   ularni   zararlashni   yana   davom   ettiradi.  
Jinsiy   ko’payishdan   hosil   bo’lgan   zigota   dastlab   ikki   yadroli,   keyinchalik   ular   bir-biri
bilan   qo’shilib,   haqiqiy   diploid   yadroni   hosil   qiladi.   Izogametalar   o’zaro   qo’shilib,
zigota   hosil   bo’lganda   ularning   xivchinlari   saqlanib   qoladi.   Shu   xivchinlar   yordamida
harakatlanadigan   zigota   yangi   karam   ko’chatlarining   hujayralariga   kirib,   ularni
zararlaydi   va   sistalarga   aylanadi.  
Karamning   bu   kasalligiga   qarshi   kurash   uchun   ko’chatlarni   zich   qoldirmaslik,   havo
9 almashinishini   yaxshilash   va   ortiqcha   namlikka   yo’l   qo’ymaslik   choralari   ko’riladi.  
2.   Oomitsetlar   sinfining   mitseliysi   shoxlangan   alohida   hujayralarga   bo’lingan   vakili   –
fitoftora   (Phytopthora   infestans)   ko’pincha   kartoshka,   pomidor   kabi   sabzavot   va   poliz
ekinlarining   vegetativ   organlari   hamda   hujayra   oraliqlarida   parazit   holda   hayot
kechiradi.   Fitoftora   zamburug’i   kartoshka,   pomidor   va   poliz   ekinlari   bargida   qo’ng’ir
dog’lar   hosil   qiladi.  
Kartoshka pishib yetilishi oldidan, uning barglarida qo’ng’ir dog’lar paydo bo’ladi. Ular
Fitoftora sporalar hosil qilib ko’payadi. Sporangiylar mitseliyning maxsus shoxchalarida
paydo   bo’lib,   bu   shoxchalar   kartoshka   bargining   og’izchalaridan   tashqariga   chiqib
turadi. Ularda oson ajralib ketadigan bittadan ovalsimon sporangiy yetishadi. U namlik
ta’sirida unib, 8-16 ta gacha ikki xivchinli zoosporalar keyinchalik barg epidermasidagi
og’izchalar   orqali   uning   to’qimasiga   kiradigan   gifalarni   hosil   qiladi.   Agar   sporangiy
suvsiz   muhit   ta’sirida   bo’lsa,   u   zoospora   hosil   qilmasdan,   bevosita   o’sib,   gifalarga
aylanadi. Bu hoda sporangiy quruqlikka moslashgan zamburug’larga xos bo’lgan jinssiz
3. Zigomitsetlar kenja sinfiga 500 ga yaqin tur kiradi. Uning eng ko’p tarqalgan, saprofit
holda   yashovchi   vakillaridan   biri   oq   po’panak   (Mucor   mucedo)   zamburug’idir.   Oq
po’panak   mitseliysi   asosan   substrat   ichida,   qisman   uning   yuzasida   joylashib,   ularda
sporangiybandlari   ko’tarilib   turadi.   Bandlarning   uchlari   qavarib,   shar   shaklidagi
sporangiylarni hosil qiladi. Ularning asosida to’siq yuzaga keladi va u sporangiy ichiga
botib,   kichkina   ko’rinishdagi   ustuncha   hosil   qiladi.   Sporangiy   ichidagi   ko’p   yadroli
sitoplazma   alohida-alohida   bir   qancha   sporalarga   aylanadi.   Sporangiy   po’sti   yorilishi
bilan   sporalar   tashqariga   chiqadi   va   shamol   ta’sirida   tarqalib,   qulay   sharoitda   yangi
mitseliyga aylanadi. Namiqib qolgan nonda, go’ngda va boshqa organik substratlarda oq
Substratdagi oziq moddalar kamayganda ular jinsiy (zigogamiya) ko’payishga o’tadi. Bu
jarayon   natijasida   har   xil   tupdan   chiqqan   gifalar   uchlari   bilan   bir-biriga   qarab   o’sadi.
Uchlari   shishib   tutashgan   joyida   ularni   ikkiga   ajratuvchi   to’siqlar   paydo   bo’ladi.
Keyinchalik   bu   to’siq   eriydi,   moddalar   esa   qo’shilib   zigospora   hosil   qiladi.   Zigospora
o’simtali   qalin,   qoramtir   po’st   bilan   o’raladi.   Ma’lum   vaqt   tinim   davrini   kechirgandan
so’ng o’sib, shoxlanmagan qisqa sporangiybandi uchida yosh sporangiyga aylanadi. Bu
10 4. Xaltachali zamburug’lar sinfi. Bu sinf vakillari maxsus xaltachalar ichida spora hosil
qilishi   bilan   harakterlanadi.   Mitseliysi   bir   yoki   ko'p   yadro’li   hujayralardan   tashkil
topgan. Sporalari asosan xaltachalarda yetiladi. Eng soda vakillarida xaltacha to’g’ridan-
to’g’ri zigotadan hosil bo’ladi. Mitseliyning ikkita hujayrasi bir-biri bilan qo’shilib hosil
bo’lgan zigota xaltachaga aylanadi. Shuning uchun ham bu sinfga kiruvchi zamburug’lar
xaltachali   zamburug’lar   deb   ataladi.   Bu   sinfga   tuzilishi   va   yashovchanligi   xilma-xil
bo’lgan   250.000   dan   ortiq   tur   kiradi.   Xaltacha   ichida   ko’pincha   sakkiztadan   spora
xaltacha,   ya’ni   askospora   yetishadi.   Xaltachalar   hosil   bo’lishi   oldidan   jinsiy   jarayon
bo’lib o’tadi. Bu zamburug’larning ko’p vakillarida xaltachalar mevatanalarida yetiladi.
1.   Kleystokarpiylar   –   yopiq   mevatanachalar.   Xaltachalar   mevatanasining   ichida   turadi.
Xaltachasporalar yetilgan meva po’stining yemirilishi yoki yorilishi natijasida tashqariga
2.   Peritetsiylar   –   chala   ochiq   mevatana.   Ular   ko’zasimon   bo’lib,   uni   bir   qadar   ochiq
bo’ladi. Xaltachalar mevatanasining tagida to’p bo’lib vertikal joylashadi, yetilishi bilan
sporalar   teshikcha   orqali   birin-ketin   tashqariga   otilib   chiqadi   va   atrofga   tarqaladi.  
3.   Apotetsiylar   –   ochiq   mevatana.   Ko’pincha   tarelkasimon   yoki   piyolasimon   bo’lib,
xaltachalar betida keng qatlam hosil qiladi va erkin joylashib osonlik bilan tarqala oladi. 
Xaltachali   zamburug’larning   ko’pgina   vakillarida   mevatana   va   xaltachalari   paydo
bo’lishi oldidan bir necha juft jinsiy organlar (to’da-to’da bo’lib) hosil bo’ladi. Bu jinsiy
organlarning   hosil   bo’lishi   mevatanasining   boshlanishidir.  
Xaltachali   zamburug’larning   urg’ochi   jinsiy   organi   arxikarp,   erkak   jinsiy   organi   esa
anteridiy   deb   ataladi.   Arxikarp   ikki   hujayradan   iborat   bo’lib,   ularning   ostki   sharsimon
shakldagisi   askogen,   ustki   silindirsimoni   esa   trixigina   deb   ataladi.  
Anteridiy   bitta   silindirik   hujayradan   iborat.   Bu   erkak   va   urg’ochi   jinsiy   organlarning
hujayralari   ko’p   yadroli   bo’lib,   ichidagi   moddasi   endomitsetlarnikiga   o’xshash,   ayrim
gametalarga   differensiallashmagan   emas.   Bularning   atalish   jarayoni   quyidagicha:
anteridiy   trixoginaning   uchi   bilan   qo’shilib,   ichidagi   moddasini   unga   qo’yadi.
Trixoginaning tagidagi teshikchadan anteridiy yadrolari askogenga o’tib, uning yadrosi
bilan   juftlashib,   o’zaro   qo’shilmay   turadi,   faqat   ularning   sitoplazmalarigina   birlashadi
xolos. Bundan qo’sh yadro yoki dikarion deb ataladigan shoxlangan o’simtachalar hosil
11 bo’ladi.   U   yerda   ularning   juftlashgan   yadrolari   bir   vaqtda   baravar   va   teng   bo’lina
boshlaydi.   Chunki   dikariondagi   yadrolarning   biri   erkak,   ikkinchisi   urg’ochi   bo’lishi
lozim.   Keyin   dikarionlar   askogen   iplariga   o’tib   shoxchalarning   o’zida   taraqqiy   etadi.
Askogen   ichidagi   yadrolar   qo’shiladi,   so’ngra   diploid   yadro   izchillik   bilan   uch   marta
(birinchisi   reduksion)   bo’linadi.   Natijada   sakkizta   gaploid   yadro   hosil   bo’ladi.   Ular
Demak,   otalangan   bitta   askogendan   askogen   iplar   orqali   bir   qancha   xaltachali   sporalar
Shu   bilan   birga,   jinsiy   organlarni   hosil   qilgan   mitseliy   gifalari   xaltachalar   atrofida
o’ralib,   jinsiy   organlarga   va   undan   hosil   bo’lgan   askogen   iplariga   mevatanasining
Xaltachali   zamburug’larning   ko’pchilik   turlarida   jinsiy   organlarning   qo’shilishi
reduksiyalangan.   Ba’zan   erkak   jinsiy   organi   bo’lmaydi   yoki   urg’ochi   jinsiy   organi
o’smay   qoladi.   Keyingi   o’sish   esa   oogamiya   (askogen   yadrolar   yaqinlashib   qo’sh
yadroga   aylanadi)   yordamida   bo’lib,   askogen   iplari   yetilgach,   uchida   xaltachalar   hosil
Xaltachasi bevosita mitseliyda hosil bo’ladigan zamburug’larga achituvchi zamburug’lar
misol   bo’la   oladi.   Dastlabki   xaltachalilar   (Protoascales)   tartibining   vakili   xamirturush
yoki   achitqi   zamburug’idir   (Saccharomyces   cerevisiae).   Ko’pincha   uning   haqiqiy
mitseliysi   bo’lmay,   tanasi   alohida-alohida   hujayralarga   ajraladigan,   kurtaklanib
Kurtaklanish   paytida, hujayrada  o’simta  yoki   kurtakcha  hosil   bo’ladi.  Bu  o’simta asta-
sekin kattalashib o’saveradi va ona hujayradan ajralib ketadi. Xuddi shunday yo’l bilan
ikkinchi,   uchinchi   va   hokazo   kurtaklar   paydo   bo’laveradi.   Natijada   yumaloq   yoki
ovalsimon hujayralardan tashkil topgan va osongina uzilib ketadigan zanjir hosil bo’ladi.
Kurtaklanish   paytida   ba’zi   hujayralar   bir-biriga   qarama-qarshi   tomondan   o’simtalar
chiqaradi va ular o’sib birlashadi. Ayni vaqtda ularning yadrolari ham qo’shiladi, yadro
uch   marta   bo’lingach,   hujayrada   sakkizta   askospora   vujudga   keladi.   Achitqi
zamburug’lari ko’pincha shakarli muxitda saprofit hayot kechiradi va uni bijg’ishga olib
keladi. Bunda, asosan, spirt hosil bo’ladi. Bu jarayon qandning etil spirti bilan karbonat
Hosil   bo’lgan   karbonat   angidrid   xamirni   ko’pchitadi,   non   esa   g’ovak   bo’ladi.  
Achitqi   zamburug’larning   bir   qancha   turlari   sanoat   tarmoqlarida   keng   qo’llaniladi.   Bu
zamburug’lar ichida eng muhimlari pivo achitqisi (Saccharomyces cerevisiae) va vino 5.
Bazidiyali   zamburug’lar   sinfi.   Ularning   mitseliysi   ko’p   hujayrali,   yaxshi   rivojlangan,
12 sporalari  maxsus   bazidiyalarda yetiladi.  Ularda ona  hujayra –  bazidiya  vujudga keladi.
Bazidiyaning   sirtida   bazidiya   sporalar   ekzogen   usul   bilan   hosil   bo’ladi.  
Mitseliyning   ikki   hujayrasi   o’zaro   qo’shilgandan   keyin,   yadro   ikki   marta   bo’linib,
bazidiyali to’rtta o’simta hosil bo’ladi. Bu o’simtalarning uchi sharsimon qavarib, ularga
bittadan   yadro   o’tadi   va   bazidiya   spora   deb   ataladigan   to’rtta   spora   vujudga   keladi.
Bazidiya   sporalar   hamisha   bir   hujayrali,   ko’pincha   bir   yadroli,   yumaloq   yoki   ipsimon
cho’zilgan   bo’ladi.   Bazidiyada   sporalar   ikkita,   sakkizta   va   bittadan   bo’lishi   mumkin.  
Bazidiyali   zamburug’larning   ko’pchiligida   bazidiya   hujayra,   ya’ni   spora   hosil   qiluvchi
ona hujayra qismlariga bo’linmay butun holicha qoladi. Bular xolobazidiya deb ataladi.
Ba’zi   xollarda   bazidiyaning   diploid   yadrosi   bo’linishi   bilan   bazidiya   ham   eniga   yoki
bo’yiga qarab to’rtta hujayraga ajraladi. Bular fragmabazidiya deyiladi. Bazidiyalarning
ana shunday ikki xil hosil bo’lishiga qarab bazidiomitsetlar sinfi xolobazidiyamitsetlar 6.
Takomillashmagan  zamburug’lar  sinfi  (Fungi  imperfecti)  ga mitseliysi  yuksak  darajali,
ko’p   hujayralardan   tashkil   topgan,   biroq   xaltacha   va   bazidiyalar   hosil   qilmay,
konidiyalar yordamida hamda bevosita mitseliy bilan ko’payadigan zamburug’lar kiradi.
Ular tabiatda juda keng tarqalgan bo’lib, tuproq va o’simlik qoldiqlarida saprofit, yuksak
o’simliklarda   parazit   holda   yashaydi.   Zamburug’larning   foydali   turlari   ham   mavjud.
Bunga   moddalar   almashinuvida   faol   qatnashuvchi   tuproq   saprofitlari,   nematodlarni
tutishga   qobiliyatli   yirtqich   zamburug’lar,   o’zidan   har   xil   fermentlar,   antibiotiklar,
toksinlar chiqaruvchi zamburug’lar misol bo’ladi. Bu sinf quyidagi uchta asosiy tartibga
bo’linadi.  
1.   Gifomitsetlar   (Hypomycetales)   tartibi   vakillarining   konidiyabandlari   vegetativ
mitseliyda   bittadan   joylashadi   yoki   ular   qo’shilib   ensiz   bog’lam   hosil   qiladi.  
2.   Melankoniumlar   (Melanconiales)   tartibi   vakillari   konidiobandlari   chuvalgan   3.
Sferopsidlar   (Sphaerosidales)   tartibi   vakillari   konidiobandlari   ko’pincha   uchi   ingichka
teshikli,   ichi   bo’sh,   dumaloq   yoki   tuxumsimon   tanacha   –   piknidiya   rivojlanadi.  
Gifomitsetlar tartibi orasida madaniy o’simliklarga katta zarar yetkazadigan turlari juda
ko’p.  
Zamburug’lar   organik   moddalarni   chiritishda   ishtirok   etadi.   Simbioz   hayot   kechiradi
13 (mikoriza). Qo’ziqorin va qalpoqchali zamburug’lar oziq – ovqat sifatida foydalaniladi. 
Bakteriyalar   tashqi   ko‘rinishi   ham   xar   xildir.   Ularni   sharsimon,   tayoqchasimon   va
egilgan   (buralgan)   shakllarga   ajratilgan.   SHarsimon   shakllardagi   bakteriyalar   ham   xar
Agar bitta shardan iborat bo‘lsa, monokokki, ikkita sharligi diplokkokki, to‘rtta sharligi
tetrokokki,   ko‘p   sharligi,   ammo   munchoqsimon   tuzilganlari   streptokokki,   agar
hujayralar bo‘linishi 3ta perendikulyar tomonga bo‘lsa sarsina deb nomlanadilar. Har xil
yo‘nalishda, uzum shingilini eslatuvchi ko‘rinishda bo‘lishi va ko‘rinishda bo‘lganlarini
stafilokka   deb   nomlanadi.   SHarsimon   bakteriyalardan   spora   hosil   qilmaydiganlarni
Verglsimon, ozgina buralgan shakldagi bakteriyalarni vibrional deyiladi. YOn o‘simtasi
mavjud   bo‘lgan   uzun   tayoqcha   va   ipsimon   bakteriyalarni   mikobakteriyalar   guruhiga
birlashtirilgan.  
Ko‘p   hujayrali   ipsimon   va   shilimshiq   va   shilimshiq   bakteriyalarni   miksobakteriyalar
deyiladi.   Bakteriyalar   shakliga   qarab   har   xil   kattalikda   bo‘ladilar.   SHarsimonlarning
diametri   1 2   mikron   silindrsimonlarining   uzunligi   1-4   mikron,   eni   0,5-1   mikron   bo‘lsa,
oltingugurt   bakteriyalarning   uzunligi   50   mikrongacha   boradi.  
Bakteriyalarning   xilma-xilligi   va   ko‘pligi   uchun   ularni   o‘rganishda   ma’lum   yaqin
belgilarga   qarab   klassifikatsiyalangandir.   Bunday   belgilarga   a)   morfologik   belgilar:   b)
kulturada   namoyon   bo‘lgan   belgilari:   v)   fiziologik   belgilari   kiradi.   Bakteriyalarni   bir
sistemaga   solishda   ko‘p   fikrlar   bo‘lgan.   N.AyuKrasilnikov   bakteriyalarni   xilma-xil
gruppalardan   iborat   deb   hisoblangan   va   4   ta   gruppaga   ajratgan.  
1.   Aktinomitsetlar.   2.Bakteriyalar;   3.miksobakteriyalar;   4.Spiroxetalar.  
Ammo, Leymon va Neymonlar hamma bakteriyalar va aktinomitsetlarni SHizomitsetlar
degan   bitta   sinfga   kiritib,   ikkita   tarkibga   ajratadilar.   Leymon   va   Neymonlar
sistematikasida   bakteriyalarni   oilaga   bo‘lishda   spora   hosil   qilish-qilmasligi   tashqi
shaklga   e’tibor   beradilar,   turlarga   bo‘lishda   fiziologik   va   kulturada   hosil   bo‘lishi
belgilarini   asoso   qilib   oladilar.   Biz   ko‘pchilik   munozalari   narsalarga   to‘xtalib
o‘tirmasdan   Leymon   va   Neymon   tomonidan   tuzilgan   sodda   sistematikaga   to‘xtalib
o‘tamiz   xolos.  
14                      
                                    II   BOB.   FOYDALI   ZAMBURUG’LAR.  
                                                            2.1.   Zamburug’larning   sifati.  
O’zbekistonda   zamburug’larning   200   ga   yaqin   botanik   turlari   aniqlangan   bo’lib,
shulardan   20-25   tasigina   iste’molga   yaroqli   hisoblanadi.   Qo’ziqorinlar   bir-biriga
o’xshash   bo’lgani   sabab,   ularni   farqlash   qiyin.  
Qo’ziqorinlar   oqsilga   boy   mahsulot   bo’lib,   hatto   bu   modda   uning   tarkibida   go’shtga
nisbatan   bir   necha   barobar   ko’proq.   To’yimliligi   va   ozuqaviyligiga   ko’ra   RR   va   D
vitaminlarining  ulkan zaxirasi,  foydali  mikroelementlar, ruh, temir, molibden,  kumush,
mis va kobalt bilan to’yingan. Shu sababdan birgina oq qo’ziqorin go’sht, kartoshka va
Qo’ziqorin   xarid   qilayotganda   avvalo,   uning   tashqi   ko’rinishiga   qarash   kerak:   yuzasi
silliq   va   barra   ko’rinishidagilarning   sifati   yaxshi   bo’ladi.   Yumshoq   va   so’lib
borayotganlari   esa   aksincha.   Qo’ziqorin   qalpoqchasi   bandiga   yaxshi   birikkan   bo’lishi
kerak.   Yana   sifati   buzilmagan   zamburug’   yoqimsiz   hid   taratmaydi.  
Odatda,   sotuvga   chiqarilgan   qo’ziqorinlar   bir   necha   sutka   saqlanishga   mljallangan
bo’lib, muddati o’tgach iste’molga yaroqsiz hisoblanadi. Xarid qilingan qo’ziqorinlarni
usti yopiq idish yoki sellofan xaltaga joylab, imkon qadar muzlatkichda saqlash lozim.  
Har qanday turdagi qo’ziqorinni qaynab turgan suvga solib, 15-20 daqiqa pishirib olgan
ma’qul.   Shundan   so’nggina   taom   yoki   yegulik   tayyorlashda   foydalansa   bo’ladi.
Qaynatish   jarayonida   pishganini   bilish   uchun   bir   donasini   ikkiga   ajratib,   ta’tib   ko’rish
lozim. Shuni unutmaslik kerakki pishirilgan qo’ziqorinlar bir kundan ortiq saqlanmaydi. 
Qo’ziqorin   turiga   ko’ra   kartoshka,   karam,   piyoz,   sabzi   kabi   sabzavotlar   bilan   yaxshi
muomalaga   kirishadi.   Tovuq   go’shti   bilan   qovurib,   smetana   qo’shilsa,   ta’mi   yanada
xushxo’r   bo’ladi.   Shivit,   ko’kpiyoz   va   kashnich   qo’ziqorinning   ,,do’st”   lari.
Sarimsoqpiyozni   esa   qo’ziqorinli   taomlarga   kamroq   ishlatganimiz   ma’qul.  
Tibbiyotda zamburug’lar bilan davolashning butun bir yo’nalishi bo’lib, u fungoterapiya
deyiladi. Bunda qo’ziqorinning turiga ko’ra ma’lum bir kasalliklarni davolashda qo’llash
mumkin. Masalan, dojdevik qo’ziqorini yaralarga malham bo’ladi, lisichka turi gijjalarni
tushirishda foydali, opyatyada esa yurak ishemik kasalliklari hamda diabetni davolovchi
15 moddalar mavjud. Davo uchun qo’ziqorindan foydalanishda, albatta, shifokor maslahati
Respublika  Davlat  Sanitariya-epidemiologiya nazorat  markazi  mutaxasislari  tomonidan
taqdim etilgan ma’lumotga ko’ra, qo’ziqorindan zaharlanish mart, aprel va may oylarida
ko’proq   kuzatilar   ekan.   Katta   magistral   yo’l   yoqalarida,   zaharli   kimyoviy   moddalar
ishlab   chiqaruvchi   korxonalar   atrofida   hamda   ariq   bo’ylarida   o’suvchi   qo’ziqorinlar
atmosfera   havosi,   suv   va   tuproq   tarkibidagi   zaharli   moddalarni   o’ziga   singdirishi
Zamburug’larning   ba’zi   birlari   masalan:   qo’ziqorinlar   oqsil   va   azotli   moddalarga   boy
bo’ladi.   Shuning   uchun   odamlar   tomonidan   ular   iste’mol   qilinadi.   Shampinon,
Smorchok, Djodevik, Oq qo’ziqorin va boshqalar. Zamburug’lar qishloq xo’jaligida ham
katta ahamiyatga ega. O’simliklar ildizida mikorizalar bo’ladi. Grekcha: miks - ,,ildiz”,
ridza - ,,zamburug’ “ degani. Zamburug’lar ildizning tashqi tomonida joylashgan bo’lsa,
ektotrof,   ildizning   ichki   organlarida   joylashgan   bo’lsa,   endotrof   mikoriza   deyiladi.
Mikorizalarning   ahamiyatini   1881-yilda   rus   olimi   Kamenskiy   aniqlagan.   Mikorizalar
o’simliklar   ildizini   vitaminlar   bilan,   masalan,   V
1   bilan   ta’minlab   turadi.   V
1   vitamin
o’simlik   ildizining   o’sishiga   yordam   beradi.   Mikorizalar   erimaydigan   moddalarni
eriydigan   holga   keltiradi.   Ularning   ba’zi   birlari   havodagi   erkin   azotni   yutish
xususiyatiga ega hisoblanadi. Shu bilan o’simlikni azot bilan ta’minlab, yerni azot bilan
boyitadi.  
Zamburug’larning   sanoatdagi   ahamiyati.   Masalan:   achitqi   zamburug’i
(Sacsharomycetes   ellipsoids)   glukozani   etil   spirtiga   aylantiradi.   Zamburug’larning
meditsinada ham ahamiyati kattadir. Masalan: shoxkuya (qoramug’) Claviceps purpurea
–   sporinya.   Bu   zamburug’   parazit   holatda   g’alladoshlar   oilasiga   mansub   o’simliklarda
uchraydi.   Xaltachali   zamburug’ga   kiradi.   Tarkibida   ergotin   gruppasiga   kiradigan   bir
qancha alkaloidlar bor. Bu zamburug’dan tayyorlangan ekstrat ginekologiya praktikasida
qon   to’xtatishda   ishlatiladi.   Shoxkuya   alkaloid   mushaklarni   qisqartirish   xususiyatiga
ega.   1942-yili   rus   olimi   Yermolyeva   Penicillium   xaltachali   zamburug’idan   penitsillin
oldi.   1938-yili   rus   olimi   Krasilnikov   xali   yaxshi   aniqlanmagan   zamburug’lardan
Actinomycetes   dan   stretomitsin   oldi.   Zamburug’lardan   bo’yoq   moddasi   olinadi.
Masalan:   pukok   zamburug’idan.   Zamburug’ning   ahamiyati   bilan   birga   ularning   zarari
16 ham   bor.   Parazit   zamburug’lar   qishloq   xo’jaligida   juda   katta   zarar   keltiradi.   Masalan:
Bazidiyali   zamburug’lar   sinfiga   kiruvchi   qorakuya   zamburug’i   Ustilago   hamda   zang
zamburug’i Puccinia 1932-yili qishloq xo’jaligida 300.000.000 so’mlik zarar yetkazgan.
Bu zamburug’lardan qutulish yo’li qorakuya va zang zamburug’lariga chidamli o’simlik
Oziq-ovqat ahamiyatiga ega bo’lgan zamburug’lar.   Ko’pchilik qo’ziqorin zamburug’lari
foydali va ozuqaviy bo’lib, ba’zida ular “o’rmon” yoki “o’simlik goshti” deb nomlanadi.
Qo’ziqorinlar   oqsilga   boy.   Qo’ziqorin   tarkibida   minerallar:   kaliy,   fosfor,   oltingugurt,
magniy, natriy, kalsiy, xlor va A (karotin)  vitaminlari, B guruh vitaminlari, vitamin C,
ko’p miqdorda D vitamini va PP vitaminlari mavjud. Qo’ziqorinlarda oqsillar, yog’lar va
to'xtaydi   va   spora   hosil   qilmaydi.   Shimoliy   Amerikada,   Kanadaning   shimolida   va
Meksikada   tarqalgan.   Bu   qo’ziqorin,   qaynatilgan   omarga   o'xshaydi,   dengiz   Oq
qo’ziqorin.  Bu qo’ziqorinlar juda mazali, yangi qo'ziqorinlarning rangi oq bo’ladi. Eski
Sharqiy   Yevropa   mamlakatlarida   yeyiladigan   qo'ziqorin   ta'mi   jihatidan   eng   yaxshi
qo'ziqorinlardan   biri   hisoblanadi.   Odamlar   orasida   u   "qo'ziqorin   shohi"   deb   ataladi.
Qo'ziqorinlarni   quritganda   qorong'u   joyda   qurutish   kerak.   Shunda   undan   badbo’y   hid
kelib   qolmaydi.   Qo'ziqorin   kukunlari   (quritilgan)   holda   ishlatiladi.   Italiyada   yog   ',
ziravorlar,   limon   sharbati   va   parmesan   pishlog'i   bilan   aralashtirilgan   holda   salatlarga
ishlatiladi. Tarkibi jihatdan oq qo'ziqorin boshqa qo'ziqorinlardan deyarli farq qilmaydi.
Ba'zi   turlari   esa   o’zining   tarkibida   kaliy   va   fosforni   ko’proq   miqdorda   to’playdi.
Qo'ziqorinning   oziqaviy   qiymati   shundaki   ta'mga   qo'shimcha   ravishda   oshqozon
shirasining sekretsiyasini  rag'batlantirish qobiliyatiga ega. Har xil qo'ziqorinlarning (oq
boletus,   dubovik,   chanterelle)   kabilarning   xususiyatlarini   o'rganish   orqali   bu   oq
qo'ziqorinlar  (go'shtdan ham yaxshiroq) oshqozonning eng yaxshi  stimulyatori ekanligi
aniqlandi.
17 O'simliklar o'sishi uchun mikorizaning xususiyatlari. Qo'ziqorin mitseliysi tabiatda
ma'lum   katalizatorlar   bo'lgan   maxsus   oqsillarni   ishlab   chiqarishga   qodir.   Bundan
tashqari,   mitseliy   tuproqni   ozuqa   moddalarga   boyitadi.   O'simlik   qoldiqlaridan   va
gumusdan   olingan   oqsillarni   aminokislotalarga   parchalab   beradi.   O'simliklar   nafaqat
gumusning   eruvchan   elementlarini   o'zlashtira   oladi   va   bu   yerda   ularning   ko'plab
raqobatchilari bor: bu tuproqda yashaydigan begona o'tlar va mikroblardir.
Mikorizaning   o'simlik   hayotidagi   o'rni   beqiyosdir.   Mikoriza   ularni   vitaminlar,
minerallar,   fermentlar   va   gormonlar   bilan   ta'minlaydi.   Mitseliyning   ta'siri   tufayli
o'simlik   ildiz   tizimi   fosfor,   kaliy   va   boshqa   moddalar   bilan   boyiydi.   Bundan   tashqari,
mitseliy nafaqat o’simlikning oziq-ovqat yetkazib beruvchisi, balki uni to'g'ri taqsimlash
uchun   O'simliklar   gullash   davrida   yaxshi   o'sadi.   Mikorizani   o'simlik   ildizlari   bilan
shakllantirgan qo'ziqorinlar, masalan, fusarium yoki blight kabi ba'zi turlari o’simliklarni
Gumusning   organik   va   anorganik   birikmalarini   hazm   qilish   va   parchalash   qobiliyati
tufayli   mikoriza   ortiqcha   tuz   va   kislotalardan   o'simliklar   uchun   tuproqni   tozalaydi.  
18 ta   guruhga   bo’linadi:   tuban   va   yuksak.   Zamburug’larning   Yer   yuzida   100.000   ta,
Orta   Osiyo   hududida   esa   3.000   ga   yaqin   turi   tarqalgan.   Ko’pchilik   zamburug’larga
mansub   turlar   tropik   va   subtropik   o’rmonlarda   o’sadi.   Ularning   ko’pchilik   turlari
Rossiya,   Janubiy   Amerika   kabi   mamlakatlardagi   chirindiga   boy   bo’lgan   tuproqlarda
o’sadi.   Iste’mol   qilinadigan   zamburug’larga   misol   qilib:   oq   zamburug’,   oq   qayin   bilan
birga o’sadigan zamburug’, qo’ziqorin, qo’zidumba va boshqalarni misol qilib keltirish
mumkin.  
Zamburug’lar   bir   va   ko’p   hujayrali,   shakllangan   yadroga   ega   bo’lgan   eukariot
Zamburug’larning   tuzilishi,   oziqlanishi,   ko’payishidagi   o’ziga   xos   xususiyatlarni
o’rganish   asosida   hayotning   bu   ajoyib   shakllari   tashqi   muhit   sharoitiga   qanday
moslashganligi   haqida   tasavvurga   ega   bo’lish   imkonini   berdi.  
Mikoriza   –   zamburug’lar   uchun   katta   aromorfozdir.   Simbioz   hayot   kechirish   o’simlik
uchun   ham   zamburug’   uchun   ham   nihoyatda   katta   ahamiyatga   ega.  
Zamburug’larning   xilma-xil   yashash   muhitiga   –   suv,   quruqlik,   havo   muhitlariga
moslashuvi ularning evolyutsiya jarayonida yashab qolish va xilma-xil turlarining paydo
Zamburug’larda   uch   xil   yo’l   bilan   ko’payish   imkoniyatining   mavjudligi   ham   ularning
har qanday sharoitda, ya’ni ko’payishning bir usuli mumkin bo’lmaganda boshqa usullar
bilan ko’payishiga imkon yaratadi. Bu esa zamburug’larning yashovchanlik xususiyatini 
Kraxmal   –   zamburug’lar   oliy   o’simliklar   va   ko’p   suv   o’tlari   xos   asosiy
zaxirapolisakkarid   topilmadi.   Glyukozaeumitsetov   hayvon   kraxmal   glikogenningyaqin
glukanın   saqlanadi
.   Qo’ziqorin   danglyukanlari   tashqari   boshqa   ehtiyot   uglevodlar   bor,   va   ba’zi
zamburug’lar   Qirolligidagi   noyob.   Bu,   birinchi   navbatda,   disaxaridtrehaloz   hisoblanadi.
Mikozis   –   u   ikkinchi   nomini   olgan   nima   uchun   uzoq   vaqt   davomida   trehaloz,   faqat
zamburug’lar   topildi.   Endi   kichik   aralashma,   deb   bir   necha   yuqori
19 1-rasim
monokarboksilik   kislotalari   glitserin   Ester)   yog   'tomchilar   ko'rinishidagi   kameraga
to'planadilar,   muhim   ehtiyot   mahsulotlar   bor.   uch   va araxidon
- - to'rt ikki obligatsiyalar poli to'yinmagan (ega bir necha ikki alifatik zanjir   ichida
obligatsiyalar)   kabi   linolenik   sifatida   yog   'kislotalari   yuqori   kontent   bilan
xarakterlanadi   zamburug'lar   uchun.   fosfolipid shakli   (a
fosfor   kislotasi   bilan   bog'liq   murakkab   efir   aloqa),   lipidlar,   hujayra   membranalari
asosiy komponentlar mavjud. membrana kuchini berib membrana   lipidlar   va   sterolleri
o'yin   tuzilmalar   yaratilishida   katta   rol.   27   uglerod   molekulasi
20 (C-27)   atom   va   phytosterols   (C-29)   o'simliklar,   asosiy   zamburug'li   sterol   ega
xolesterin hayvonlar   farqli   o'laroq   –ergosterol
Qo’ziqorin,   fotosintez   pigmentlar   mahrum,   lekin   birikmalar,   binoni
miselyumunpropagative   organlari   yoki   substrat,   bir   qator   ishlab   chiqarish   etiladi.   Eng
pigmentlar   kimyoviy   tabiati   ko’ra   terpenoid   (karotinoidlar)   yoki   aromatik   bilan
bog’liq.   Ular   turli   vazifalari   amalga.   Shunday   qilib,   apelsin   karotin
hosilalariMucoralesjinsiy   jarayon   oqimini   qo’zg’amoq;   to’q   yashil   va   qora   pigment
Aspergillus substrat miselyumunfarqli o’laroq, havoda hosil bo’ladi, faqat sport   ishlab
chiqarish   apparati   saqlash   uchun,   va   ultrabinafsha   nur   himoya   qilish   uchun   chiqqan
kelishmovchiliklarda   Fenol;   qora   rangli   melanin   o’z   kuchini   oshirish,   hujayra   devorlari
ichida   o’tkaziladi.   TOKSINLAR   VA   ANTIBIOTIKLAR
Ko'pchilik   zamburug'lar   zamburug'lar   umumiy   xususiyatlarini   olingan   bo'lsa   tez-
tez   kuzatilgan   boshqa   organizmlar   uchun   zaharli   moddalar   ishlab   chiqarish.
mikotoksinlari   -   hayvonlar   va   insonlar   uchun   zaharli   phytotoxins   -   mikroorganizmlar
zaharli   moddalar,   o'simliklar   zaharli   antibiotiklar   deb   ataladi.   organizmlar   (o'simliklar
va   mikroorganizmlar,   o'simliklar   va   hayvonlar)   turli   guruhlarga   zaharli   bo'lgan
zamburug'lar   ayrim   metabolitler,   bir   murakkab   harakatni   bor.   Antibiotiklar   boshqa
mikroorganizmlar   bilan   oziqlar   substratlar
Zamburug’lar   klassifikatsiyasi
zararlangan   o'simlik   to'qimasida   qo'ziqorin   ajratilgan   Phytotoxins,   keyin   parazit
oson   o'lja   bo'lib,   o'simlik   hujayralari,   o'limiga   sabab   bo'ladi.   Toksinlar   zararlangan
o'simliklar   (masalan,   qo'ziqorin   Alternariatentoksin   fotosintez   fosforilasyonunu   urug'ni)
membrana   orqali   moddalar   transportida   kuchli   membrana   ta'sir   va   ta'sir   ega
hujayralardagi   fermentativ   jarayonlar   to'sqinlik   qilmoq,   transmembrane   ion   uzatish
(fusaric   kislotasi,   fusicoccin   va   boshq.).
21 guruhga   bo’linadi.   Birinchi   oziq-ovqat   ishlatiladi   o’simlik   mahsulotlarini   suqilib
ayniqsa   xavfli   zamburug’lar   hisoblanadi.   Misol   uchun,   sclerotia   yilda   qorakuya
alkaloidlar   bo’lgan   neyro-shol   toksinlar,   (azot   o’z   ichiga   olgan   heterosaykılları)
yig’ilib.   Ular   pishirish   paytida   yiqitish   yo’q,   shuning   uchun   maydalangan   sclerotia,   bir
chiziq   bilan   un   dan   pishirilgan   non,   juda   xavfli   hisoblanadi.   Uning   foydalanish   halokatli
oqibatlarga   olib,   tez-tez,   qattiq   zaharlanishi sabab bo’lishi mumkin. Boshqa don parazit
–   patogenFusarium   bosh   blight.   Bu   qo’ziqorin   hisoblanadi   (u,   bosh   aylanishi   sabab
gijjalar   va   qattiq   alkogolzaharlanish   eslatuvchi   boshqa   alomatlar   sifatida,   xalq   “mast
non”   deb   nomlangan   Fusarium   bilan   ifloslangan   un,   pishirilgan   non)   don   terpenoid
toksinlar   ham   jiddiy   zaharlanishi   sabab   ajratadi   .
Ayni   paytda,   ularning   parhez   haqida   juda   ko'p   ma'lumotlar   ilm-fan   va   biologiya
bo'ldi.   quyidagicha   Shu   nuqtai   nazardan   dan   zamburug'lar   umumiy   xususiyatlari,   deb.
eng zamburug'lar Power zavodi tufayli,   shuning uchun ular   yashayotgan o'simliklar va
o'simlik binoning tarkibiy va ehtiyot polisakkaritleri   sindirish   faol   fermentlar   bor.   past
molekulyar   og'irligi   oligogalakturonidy,   ksilanaz,   cellobiase   va   tsellyuloza
kamsituvchi tsellyuloza va gemitsellyulozadan   haqida   polygalacturonic   kislota   (pektin)
vayron   Bunday   pectinases   -   o'simlik   hujayra   devorlari   asosiy   uglevod   komponentini,
amilaz   va   hokazo   Ikkinchidan,   o'simlik   hujayralari   komponentlarini   og'irligi   bilan
tsellyuloza   keyin   kraxmal   parchalab,   -.   lignin,   uch   o'lchamli   polimer   aromatik   doira
vakili. Ayniqsa, Woody   hujayralari uning ko'p. Lignin - eng chidamli o'simlik polimer
va faqat qo'ziqorin   (asosan Polyporedrevorazrushayuschih) fermentlarni u tahqirlashdir
lignazy   bor.   qoplamalar   hayvonlarni   va   insonlarni   zaharlayotgan   qo'ziqorin   parazitlar
(teri,   soch,   tuklar),   ular   barpo   qaysi   oqsil,   keratin,   yiqitish   fermentlarni   yashirmoq.
Energiya   tejash   uchun   bu   fermentlarning   Eng   hujayralari   tomonidan   sintez
qilingan emas doimiy lekin faqat muhitda moddalar ishtirokida (masalan, atrof-   muhit,
hech   pektin,   pectinase   sintez   bo’lsa).   Ular   substrat   indüksiyon   mavzu
22 sifatida,   asoschilari   bo’lgan   emas.   O’rta   yanada   qulay   energiya   almashinuvining
(catabolites) bilan to’yimli moddalar, bir aralashmasi bo’lsa Bundan tashqari, ular   hosil
emas.   Misol   uchun,   engpolisaxaridlar   qirg’in   end   mahsulot   –   Bundan   tashqari   pektin
yoki   tsellyuloza,   glyukoza,   selülaz   va   pectinase   o’z   ichiga   olgan,   biroq   bir   muhitda
glyukoza,   ishlab   chiqarilgan   emas.   U   allaqachon   o’sish   o’rta   mavjud   bo’lsa, glyukoza
ishlab   chiqarish   murakkab   kimyoviy   jarayonlari   ishlab   chiqarish   foydali   bo’lishi
dargumon.   Bunday   tartibga   solish   catabolite   jazo   deyiladi.
2.rasim
2.2.Zamburug’lar   klassifikatsiyasi
Tuban o`simliklarning xlorofilsiz va tuzilishi juda turli – tuman bo`lgan juda   ko`p
turi   zamburug`lar   deb   ataladi.   Ular   o`z   ichiga   100   mingdan   ortiq   to`rni   oladi.
Zamburug`lar   tallofit   o`simliklardir,   chunki   ular   ham   hech   qachon   suvo`tlari   singari
haqiqiy   to`qima   hosil   qilmaydi   va   ularni   tanasi   qismlarga   (barg,   poya,   ildizga)
bo`linmaydi.
Ularning   ko`pchiligi   mikroskopik   mayda   bo`lib,   nonda   mog`or,   o`simlik
barglarida   zangsimon   dog`lar   va   shunga o`xshash   shakllarda   ham   ko`rinadi.
23 Zamburug`   tanasini   mikroskop   ostidan   qarasak,   uni   chalkashib   ketgan   juda   ko`p
ipchalar yoki gifalardaniboratligini, gifalar to`planib mitseliy hosil  qilganini   ko`ramiz.
Gifalar   shoxlangan   va   shoxlanmagan,   bir   hujayrali   yoki   ko`p   hujayrali   bo`lishi
mumkin.   Zamburug`   ba`zi   turlarining   gifalari   tinim   holatiga   o`tishi
mumkin.   Bunda   ular   juda   zich   chalkashib   olib   sklerosiy   deb   ataladigan   o`ziga   xos
tuganak   hosil   qiladi.   Bir   hujayrali   zamburug`lar,   ular   yumaloq   yoki   ellipis   shakldagi
alohida   – alohida   hujayralardir.   Masalan:   achitqi   zamburug`lari.
Hujayrasi   qobig`ining   kimiyoviy   tarkibi   bir   xil   emas.   Po`st   hech   qachon   sellulozali
bo`lmay, unga turli azotli moddalar aralashgan bo`lib, ularda bir nechta   yadro bo`ladi.
Ular kraxmal hosil qilmaydi, uning o`rniga boshqa uglevod glikogen   hosil   qiladi.
Alohida   tuzilmalar   –   meva   tanalar   ko`payish   funksyasini   bajaradi.   Parazit
zamburug`larda   –   gaustoriya   hosil   bo`ladi.   Zamburug`lar   jinsiy,   jinssiz   va   vegetativ
usullarda   ko`payadi.   Vegetativ   ko`payish   oidiyalar   -mitseliyipchalarining
parchalanishidan   hosil   bo`ladigan   ovalsimon   hujayralar   yordamida   ro`y   beradi.
Achitqi   zamburug`i   -kurtaklanish   yo`li   bilan   ko`payadi.   Zamburug`lar   asosan
sporalar   yordamida   ko`payadi.   Gifalar   uchida   konidiya   bandlarda   yoki
sporangiydaspora   hosil   bo`ladi.   Zamburug`larda   jinsiy   ko`payish-   izogamiya,
oogamiya, usulida ro`y beradi. Tanasining tuzilishi va ko`payish xususiyatlariga   qarab,
zamburug`lar   tipi   quyidagi   6   ta   sinfga   bo`linadi.
1.   Arximisetlar   yoki   xitridiomisetlar   sinfi.   2.   Oomisetlar.   3.   Zigomisetlar   (bular
tuban   zamburug`lar)   4.   Xaltachali   zamburug`lar   yoki   askomisetlar   5.   Bazidiyeli
zamburug`lar   yoki bazidiyamisetlar   (bular   yuksak   zamburug`lar).   6.   Takomillashmagan
zamburug`lar.ko`rashish   uchun   tuproqqa   ishlov   berib   namlikni   kamaytirish   kerak.
Oomisetlar   sinfi   mitseliysi   shoxlangan   alohida   hujayralarga   bo`lingan   bo`ladi. Masalan:
Fitoftorazamburug`i kartoshka, pomidor va poliz ekinlari bargida   qo`ng`ir   dog`lar   hosil
bo`ladi.
24 Zigomisetlar   sinfi.   Namiqib   qolgan   nonda,   go`ngda   va   boshqa   organik
substrotlarda   oq   tuksimon   g`ubor   shaklda   paydo   bo`ladi. (Mog`or   zamburug`i).
1. Xaltachali zamburug`lar – bularda hosil bo`lgan zigotaxaltachaga aylanadi.
Xaltachani   ichida   sporalar   hosil   bo`ladi.   Ular   unshudring,   o`simlik   raki   kasalligini
keltirib   chiqaradi,   yana   achish   jarayonida   ishtirok   yetadi.   Shaftoli   tafrinasi-shaftoli
bargini   sarg`aytirib   bujmaytirib   yuboradi.   Penisill   –   zamburug`i,   shoxkuya   zamburug`i,
qo`ziqorin ham   shu   sinfga   mansubdir.
2. Bazidiyali zamburug`lar-sporalari maxsus bazidiyalarda etiladi. Qorakuya,
zang,   chang   qorakuyasi   kasalliklarini   keltirib   chiqaradi.   G`allaguldoshlar   oilasi
vakillarida   ko`p   uchraydi.
3. Takomillashmagan   zamburug`lar.   Bu   sinf   vakillari   vilt   kasalligini   keltirib
chiqaradi.   Organik   moddalarni   chiritishda   ishtirok   etadi.   Simbioz   hayot   kechiradi.
(mikoriza).   Qo`ziqorin   va   qalpoqchali   zamburug`lar   oziq-ovqat   sifatida   foydalaniladi.
Achituvchi   zamburug`lar   spirtli   ichimliklar   tayyorlashda,   novvoychilikda,   ulardan
olingan fermentlar, yengil sanoat va oziq-ovqat sanoatida   ishlatiladi, hamda achituvchi
zamburug`lardan   polivitaminlar   tayyorlanadi.   Salbiy   tomoni,   oziq-ovqatlarni   buzadi,
yog`ochlarni   chiritadi.   Кasalliklarni   keltirib   chiqaradi
Lishayniklar. Lishayniklar tanasi zamburug` va suv o`tlarining simbioz bir –   biriga
moslashgan   holatda   yashashi   natijasida   paydo   bo`lgan   organizm   bo`lib   hisoblanadi.
Lishayniklar   tarkibiga   zamburug`lardan   xaltachali,   bazidiyali,   suvo`tlardan   ko`k,   yashil
suvo`tlari   vakillari   kiradi.   Zamburug`   gifalari   bilan   suvo`tini   o`rab   olib,   u   bilan   birga
o`sadi.Qo’ziqorin   va   qalpoqchali   zamburug’lar   oziq-ovqat   sifatida   keng   iste’mol
qilinadi.   Tarkibida   ko’p   miqdorda   oqsil   bo’lganligi   uchun   ular   juda   to’yimli   ovqat
hisoblanadi.
25 Achituvchi   zamburug’lar   har   xil   spirtli   ichimliklar   tayyorlash   va   non   yopishda
ishlatiladi.Tuproqda   yashaydigan   zamburug’lar   o’simlik   qoldiqlari   (jumladan,   qiyin
parchalanadigan   sellyuloza   va   lignin)   ni   yemiradi   va   minerallashtiradi.   Yog’ochlarni,
asosan,   po’kak   qismini   zamburug’lar   yemiradi.   Ko’pchilik   zamburug’lar   o’simliklarda
turli   kasalliklarni   qo’zg’atadi.   Odamlardagi   qator   kasalliklar:   kal,   qirma   temiretki   va
boshqalarni zamburug’lar qo’zg’atadi. Foydali   zamburug’lar   ham   ko’p.   Penicullium   va
Aspergillus   turkumiga   mansub   zamburug’lardan   vitaminlar,   antibiotiklar,   limon   kislota
va   steroid   preparatlar   olishda   foydalaniladi.   Achitqi   zamburug’lari   vino,   non,   pivo
tayyorlashda   ishlatiladi. Zamburug’lardan ko’nchilikda, to’qimachilikda va sanoatning
boshqa   tarmoqlarida   qo’llaniladigan   turli   xil   fermentlar   olinadi.   Dunyoning   ko’pgina
mamlakatlarida   zamburug’lar   ovqatga   ishlatiladi.   Iste’mol   qilinadigan
zamburug’larning   turi   yuzdan   ortiq.   Bulardan   ko’plariqimmatli   bo’lib,   tarkibida   oqsil
moddalari,   vitaminlar   va   fermentlar   bor.   Zamburug’lar,   asosan,   konservalab   (quritib,
tuzlab,   ziralab)   iste’mol   qilinadi.
Zamburug liʻ   kasalliklar,   mikoftozlar   (o simliklarda)	ʻ   —   parazit   va   yarim
Zamburug larta siridao simliklardabutun	
ʻ ʼ ʻ   organizm   yoki   uning   ma lumkismi	ʼ   tuzilishi
va   fiziologik   funksiyasining   buzilishiga   sabab   bo luvchi	
ʻ   kasallik   (patologiya)  jarayoni
vujudga keladi. Boshqa  o simlik kasalliklariga nisbatan ko p	
ʻ ʻ   tarqalgan va zararli;  ular
o simlik   hosilini   va   mahsulot   sifatini   pasaytiradi,   mevali	
ʻ   va   rezavor   o simliklarning	ʻ
hosil   berish   muddatini   qisqartiradi.   Engko p   tarqalgan	
ʻ   Z.k.:   so lish,	ʻ   chirish   (ildiz,
to pgul,	
ʻ   meva,   ildizmevalar,
26 3-rasim
tuganaklar   va   b.da),   bo rtma,ʻ   o simta,	ʻ   ishish,   yara,   bargda   dog lar	ʻ   paydo   bo lishi	ʻ
bilan   kechadigan   kasalliklar,   o simlikning   pakanaligi,   majruxligi   va   b.   Bir	
ʻ   turdagi
o simlik   bir   necha   o nlab   xil   Z.k.   bilan   zararlanishi   mumkin.   Z.k.   engkup	
ʻ ʻ   zarar
keltiradigan   va   ko p	
ʻ   tarqalgan   kasalliklardan   hisoblanadi.   Masalan,   g o zaning   vilt	ʻ ʻ
kasalligi,   bug doyning   qorakuya   va   zang   ,   ildiz   chirishi   kasalliklari,	
ʻ   kartoshkaning
fitoftoroz   kasalligi   va   b.larda   hosil   juda   kamayib   ketadi.   Z.k.   bilan   zararlangan
o simlikningurug i,   tuganagi,   piyozlari,   qalamchalari,   ko chatlari   va	
ʻ ʻ ʻ   infeksiya   manbai
bulishi   mumkin.   Infeksiya   hosil   yig imidan	
ʻ   keyin   tuproqda   qolgan   o simlikqoldiklarida	ʻ
saqlanishi   va   o simlik	
ʻ   ildizi,   ildiz   bo g izi	ʻ ʻ   va   b.   Tuproq   osti   organlariga   tushib   kasallik
quzg ashi	
ʻ   mumkin.  
27 (makkajo xoriningʻ   qorakuya   kasalligi),   oftob   urgan,   yorilgan   joy   orqali
kirishi   mumkin.   Kasallik   rivojlanishi   tashqi   sharoitga   ham   bog liq.   Maye,	
ʻ
tuprokda   fosfor   va   kaliy   yetishmasligidan   donli   ekinlarning   zang   kasalligi,
kartoshkaning   fitoftoroz   bilan   zararlanishi   ortadi.   Zararlanish   harakteriga   qarab
mahalliy   va   umumiy   ta sirlibo ladi.	
ʼ ʻ   Mahalliy   zararlanishga   dog lar,	ʻ
zamburug g uborlari,	
ʻ ʻ   yaralar,   shishlar   paydo   bo lishi	ʻ   misol   bo ladi.	ʻ   Dog lar	ʻ
bargning   alohida   qism   (to qima)larininekrozga	
ʻ   olib   keladi,   kuchli   rivojlanganda
barglar   to kilishi	
ʻ   Zamburug g uborlarinio simliklarunshudring	ʻ ʻ ʻ   (kul)   va   soxta
unshudring   (rag a)	
ʻ   bilan   kasallanganida   kuzatish   mumkin.   O simlikning	ʻ   mahalliy
zararlanishi,   ko pincha,	
ʻ   turli   organlarda   chetlari   rangli   hoshiya   bilan   o ralgan	ʻ   yara
kurinishidabo ladi   (mas,   g uzagommozining   poya	
ʻ ʻ   formasida).   Zang   zamburug i	ʻ
bilan   zararlangan   g alladoshlar,	
ʻ   dondukkaklilar   va   b.   Ekinlar   barg   hamda   b.
Organlarida   zamburug sporalarituplangan	
ʻ   yostiqcha   ko rinishidagi	ʻ   zang   tusli
shishlar   (mas,   javdarningqung ir	
ʻ   zang   kasalida)   paydo   bo ladi.	ʻ   Kuzga   borib
shishlar qorayadi. O simlikning suv va oziq moddalarga boy organlari, kupincha	
ʻ
chirish   bilan   kasallanadi   (mas,   g o zachanoklaridagipushtirangchirish,	
ʻ ʻ   kulrang
chirish).   O simlikningzamburug	
ʻ ʻ   bilan   umumiy   kasallanganligi   belgisi   —
so lishdir.	
ʻ   Bu   turli   organlardagi   taranglik   (turgor)ningyo qolishi	ʻ   bilan
harakterlanadi.   G o za,	
ʻ ʻ   zig ir,	ʻ   kartoshka   va   b.   O simliklar	ʻ   so’lishi
ko pZamburug li	
ʻ ʻ   kasalliklar:   1—bug doyqatgiq	ʻ   qorakuyasi;   2—bug doy	ʻ   chang
qorakuyasi;   3—makkajo xoripufaksimon	
ʻ   qorakuyasi;   4—kartoshka   fitoftorozi;   5
—olma   kalmarazi;   6—qulupnay   kulrang   chirishi.   Kasallikning   rivojlanish
tezligini ekologik omillar belgilaydi: ma lum sharoitlar zamburug ningspora hosil	
ʼ ʻ
qilishiga salbiy ta sirko rsatadi, sporalarningo sishi va o simlikning kasallanishiga	
ʼ ʻ ʻ ʻ
to sqinlik   qiladi.   Z.k.ga   qarshi   agrotexnik,   kimyoviy   va	
ʻ
fizikmexanikchoratadbirlar   majmui qo llaniladi.	
ʻ
28 XULOSA
Zamburug’lar bir va ko’p hujayrali, shakllangan yadroga ega bo’lgan eukariot
organizmlarning   o’ziga   xos   guruhini   tashkil   etadi.
Zamburug’larning   tuzilishi,   oziqlanishi,   ko’payishidagi   o’ziga   xos
xususiyatlarni   o’rganish   asosida   hayotning   bu   ajoyib   shakllari   tashqi   muhit
sharoitiga   qanday   moslashganligi   haqida   tasavvurga   ega   bo’lish   imkonini   berdi.
Mikoriza – zamburug’lar uchun katta aromorfozdir. Simbioz hayot kechirish
o’simlik   uchun   ham   zamburug’   uchun   ham   nihoyatda katta ahamiyatga ega.
Zamburug’larning   xilma-xil   yashash   muhitiga   –   suv,   quruqlik,   havo
muhitlariga moslashuvi ularning evolyutsiya jarayonida yashab qolish va xilma-xil
turlarining paydo   bo’lishiga   imkon   berdi.
Zamburug’larda uch xil yo’l bilan ko’payish imkoniyatining mavjudligi ham
ularning har qanday sharoitda, ya’ni ko’payishning bir usuli mumkin bo’lmaganda
boshqa   usullar   bilan   ko’payishiga   imkon   yaratadi.   Bu   esa   zamburug’larning
yashovchanlik   xususiyatini yanada   oshiradi.
Zamburug’lar   dunyosi   2   ta   guruhga   bo’linadi:   tuban   va   yuksak.
Zamburug’larning Yer yuzida 100.000 ta, Orta Osiyo hududida esa 3.000 ga yaqin
turi   tarqalgan.   Ko’pchilik   zamburug’larga   mansub   turlar   tropik   va   subtropik
o’rmonlarda   o’sadi.   Ularning   ko’pchilik   turlari   Rossiya,   Janubiy   Amerika   kabi
mamlakatlardagi   chirindiga   boy   bo’lgan   tuproqlarda   o’sadi.   Iste’mol   qilinadigan
zamburug’larga   misol   qilib:   oq   zamburug’,   oq   qayin   bilan   birga   o’sadigan
zamburug’,   qo’ziqorin,   qo’zidumba   va   boshqalarni   misol   qilib   keltirish   mumkin
29 FOYDALANILGAN   ADABIYOTLAR   RO’YXATI
1. O’zbekiston Respublikasi Prezidentining 2016 yil 26 oktyabrdagi 
“Erkin   iqtisodiy zonalar faoliyatini faollashtirish va kengaytirishga doir 
qo’shimcha   chora-tadbirlar to’g’risida”gi ПФ-4853-sonli Farmonida 
belgilangan ustuvor   yo’nalishlari.
2. O’zbekiston Respublikasi Prezidentining 2017 yil 7 fevraldagi PF-
4947-sonli   Farmoni.
ASOSIY   ADABIYOTLAR
1.V.   A.   Burigin.,   F.   X.   Jonguzarov   Botanika   “O’qituvchi”   T.:   1977.
2.V. A. Kursanov., N. A. Kamarnitskiy va bosh. – Botanika “O’qituvchi” 1977. I 
II   tom.
3.I.   Hamdamov.,   P.   Shukrullayev   va   boshqalar   –   botanika   asoslari   “Mehnat”   T.:
1990.
4.S. Soxabiddinov “O’simliklar sistematikasi” I II bob. “O’qituvchi” T.: 
1976.   4.Hamidov   “O’simliklar   geografiyasi”   “O’qituvchi” T.:   1984.
6.F.   Kamilova.,   Jongurazov.,   Botanikadan   amaliy   mashg’ulotlar.   T.   “Mehnat”,  
1986.
7.Xolida   Mirfayoz   qizi   Maxkamova.   Botanika.   T.   “O’qituvchi”   1995.
QO’SHIMCHA ADABIYOTLAR
1.V. A. Burigin., F. X. Jonguzarov Botanika “O’qituvchi” T.: 1977. 
2.V. A. Kursanov., N. A. Kamarnitskiy va bosh. – Botanika “O’qituvchi” 1977. I II
tom. 
3.I. Hamdamov., P. Shukrullayev va boshqalar – botanika asoslari “Mehnat” T.: 
1990. 
30 4.S. Soxabiddinov “O’simliklar sistematikasi” I II bob. “O’qituvchi” T.: 1976. 
5.Hamidov “O’simliklar geografiyasi” “O’qituvchi” T.: 1984. 
6.F. Kamilova., Jongurazov., Botanikadan amaliy mashg’ulotlar. T. “Mehnat”, 
1986. 
7.Xolida Mirfayoz qizi Maxkamova. Botanika. T. “O’qituvchi” 1995. 
8.Sheraliev A.SH., Sattarova R.K., Raximov U.X. Qishloq xo‘jalik 
fitopatologiyasi. Toshkent. 2008. 
9.Sheraliev A.SH., Umumiy va qishloq xo‘jalik fitopatologiyasi, (Darslik). Talqin”
nashryoti. -Toshkent, 2004. 
10.Flora gribov Uzbekistana. – Tashkent.: Fan, Ilmiy to‘plam. 1983-1997, T.I-
VIII. 
11.Iminova M.M., Mustafaev I.M., Teshaboeva Sh.A. Toshkent 
12.Botanika bog‘i daraxt va butalarining fitopatogen zamburug‘lari // 
Bioxilmaxillik, o‘simlik va hayvonot genofondini saqlash va ulardan samarali 
foydalanish. Respublika ilmiy anjuman materiallari. – Toshkent: 2014. – B. 21-23. 
13.Nuraliyev Х.Х.   Mikromiseti sosudistix rasteniy Kashkadarinskoy oblasti: 
Avtoref. dis. … kand. biol. nauk. – Tashkent, 1998. – 18 s.    
14.Sodiqova D.G‘., Nuraliyev X.X. Surxondaryo vohasi Denov dendrariysi 
Xorazm Ma’mun akademiyasi axborotnomasi. – 2021-1 sonli. 64-71 b.    
15.V. A. Burigin., F. X. Jonguzarov Botanika “O’qituvchi” T.: 1977. 
31