Войти Регистрация

Docx

  • Рефераты
  • Дипломные работы
  • Прочее
    • Презентации
    • Рефераты
    • Курсовые работы
    • Дипломные работы
    • Диссертациии
    • Образовательные программы
    • Инфографика
    • Книги
    • Тесты

Информация о документе

Цена 15000UZS
Размер 13.2MB
Покупки 0
Дата загрузки 30 Август 2024
Расширение docx
Раздел Курсовые работы
Предмет Ботаника

Продавец

Bohodir Jalolov

Zig’ir o'simligi haqida kurs ishi

Купить
KURS ISHI
Mavzu: “ Zig’ir – juda foydali o’simlik ”
TOSHK Е NT 
1                                                   
Reja:
I.Kirish 
II. Adabiyotlar sharxi
        2.1 Shilliq moddalar haqida umumiy tushuncha
        2.2 Shilliq moddalarning kimyoviy va fizik xossalari
       2.3 Shilliq moddalarga sifat va miqdoriy tahlil 
       2.4 Shilliq moddalarning tibbiyotda va xalq xo’jaligida ishlatilishi 
III. Tajriba qismi .
3.1 Zig’ir o’simligi haqida 
IV. Xulosa.
V. Foydalanilgan adabiyotlar ro’yxati.
     
I. KIRISH
2 Polisaxaridlar   d е b   -   monosaxaridlar   qoldiqlaridan   tashkil   topgan   yuqori
mol е kulali   ugl е vodlar   polim е riga   aytiladi .   D е mak ,   polisaxaridlar   to ’ liq   gidrolizga
uchrasa  -  monosaxaridlarga   parchalanadi .
Ma ' lum   o ’ simlik   to ’ qimasida   fotosint е z   natijasida   hosil   bo ’ ladigan   birlamchi
modda   monosaxariddir .  Boshqa barcha moddalar shu hosil bo’lgan ugl е vodlarning
o’zgarishi natijasida hosil bo’lgan ikkilamchi moddalar hisoblanadi.[1]
Polisaxaridlar quyidagi guruhlarga bo’linadi:
1.  Kristal   holidagi   polisaxaridlar   (oligosaxaridlar   yoki   qandsimon
polisaxaridlar).   Ular   asosan   g е ksoza   va   p е ntozalardan   tashkil   topgan   kristall
holidagi   shirin,   suvda     yaxshi   eriydigan   mol е kula   og’irligi   turg’un   bo’lgan
moddalardir.
2.  Yuqori   polisaxaridlar   (qandsimon   bo’lmagan   polisaxardlar).   Bular
shirinmas,     suvda   erimaydigan   yoki   suvda   erigan   holda   kolloid   eritma   hosil
qiladigan yuqori mol е kulali birikmalar - polim е rlaridir.[3]
3.  P е ktin   moddalar .   Bular   ugl е vodlardan   galakturon   kislota   qoldiqlarini
o ’ zaro   1>4  glikozid   tipida   birikkishidan   bo ’ lgan   polim е rdir .
3 Ularning   mol е kulyar   massasi   200.000   ga   yaqin.   Suvda   eriydi,   eritma
sovutilsa quruq massa - j е l е ga aylanadi.
Yuqori polisaxaridlar o’z navbatida ikki guruhga bo’linadi:
a)  Gomopolisaxaridlar   -   bir   xil   qand   qoldiqlaridan   tashkil   topgan   glikonlar
(kraxmal, glikog е n, d е kstrin, s е llyuloza) fruktozadan tashkil topgan polifruktozalar
(inulin) va boshqalar.
b )   G е t е ropolisaxaridlar   -   ikkita   turli   qand   qoldiqlaridan   tashkil   topgan
( glyukoza   va   mannozadan   tashkil   topgan  -  glyukomannon - er е murron ;  galaktoza   va
mannozadan   -   galaktamannonlar ),   bir   n е chta   monosaxaridlar       qoldiqlaridan
tashkil     topgan     ( o ’ simlik      shilliq   moddalari ,  daraxt  е limlari )  moddalardir .[5]
Polisaxaridlardan   m е ditsinada   hamda   farmats е vtikada   kraxmal ,   shilliq
moddalar ,  daraxt  е limlari   va   p е ktin   moddalar   ishlatiladi .
4 II. ADABIYOTLAR SHARXI
2.1 Shilliq moddalar haqida umumiy tushuncha
O‘simlikda   uchraydigan   shilliq   moddalar   har   xil   birikmalar   aralashmasidan
tashkil topgan bo‘lib, ular tarkibida asosan polisaxaridlar - pentozanlar (90% gacha)
va qisman geksozanlar uchraydi.
S h illiq   moddalar   hujayra   ichi   va   xujayra   po‘sti   hamda   oraliq   birikmalarning
shilliqlanishidan   hosil   bo‘ladi.   Ayrim   hujayra   yoki   to‘qimalar   shilliqlanishi
mumkin.
S h illiq moddalar odatda 2 guruxga bo‘linadi.
1.   Normal   shilliq   moddalar.   Bular   o‘simlikning   o‘sishi   davrida   shu   o‘simlik
hayoti uchun nihoyatda zarur birikmalar sifatida vujudga keladi.
2. Patologik shilliq moddalar. Tashqi ta’sirga reaksiya sifatida vujudga keladi.
Normal shilliq moddalar o‘simliklarning hamma organlarida bo‘lishi mumkin.
Normal   shilliq   moddalar   o‘simlik   hayotida   muhim   rol   o‘ynaydi.   Ular   suv
ta’sirida   shishadi   va   uzoq   vaqtgacha   qzida   namlik   saqlaydi.   SHuning   uchun   bu
moddalar   qur g‘ oqchilikda   uchadigan   o‘simliklarni   tasodifan   qur g‘ oqchilik   bo‘lib
qolganda   ham   qurib   qolishdan,   shuningdek,   issiq   kunlarda   o‘simlikni   haddan
tashqari qizib ketishidan saqlaydi.[6]
O’simliklarada yelim  hujayra oralig’i shilliq moddalarida hosil bo’ladi
5 2.2 Shilliq moddalarning kimyoviy va fizik xossalari
O‘simlik   shilliq   moddalari   suvda   yaxshi   erib,   yopishqoq   kolloid   eritma   hosil
qiladi. Bu eritmadagi shilliq moddalarni spirt yordamida cho‘ktirish mumkin.
Daraxt   elimlari   patologik   shilliq   moddalarning   o ‘ simlik   to ‘ qimalaridan   oqib
chiqib ,   po ‘ stloqning   yaralangan   joyini   qoplab ,   qotishidan   hosil   bo ‘ ladi .   Bu
birikmalar   daraxt   po ‘ stlo g‘ idagi   yaralangan   joyni   berkitib   turadi   va
mikroorganizmlarning   o ‘ simlik   tanasiga   kirib ,   uni   chiritishidan   saqlaydi .   Bundan
tashqari ,  elim   o ‘ simlik   uchun   zaxira   oziq   modda   bo ‘ lib   xam   xizmat   qiladi .[5,6]
2.3 Shilliq moddalarga sifat va miqdoriy tahlil
Mahsulot tarkibidagi shilliq moddalarni quyidagi sifat reaksiyalari bilan aniqlash
mumkin:
1)  tarkibida shilliq moddalar  bo‘lgan mahsulotlar  ishqor  eritmasi  ta’sirida sariq
rangga bo‘yaldi.
6 2)  mikroskopda   ko ‘ rish   uchun   kesilgan   mahsulot   bo ‘ lakchasiga   metil   ko ‘ k
bo ‘ yoq   eritmasidan   yoki   10%   li   H
2 SO
4   ning   mis   tuzi   eritmasi   va   10%   li   NaOH
eritmasidan   bir   tomchidan   tomizilsa ,   shilliq   modda   saqlovchi   xujayralar   to ‘ q   ko ‘ k
rangda   kuzatildi .[5]
3)  mikroskobda   ko ‘ rish   uchun   kesilgan   mahsulotga   qora   tush   eritmasi   ta ’ sir
ettirilsa ,   shilliq   modda   saqlovchi   xujayralar   bo ‘ yalmadi ,   boshqa   xujayralar   esa
qorayadi .
7 O‘simliklardagi shilliq moddalar miqdori quyidagi usullar bilan aniqlanadi.
1.  S h illiq   moddalar   suvda   erib,   yopishqoq   kolloid   eritma   hosil   qiladi.   Bu
eritmaning yopishqoqligi erigan birikma konsentratsiyasiga bo g‘ liq. Shuning uchun
o‘simlikdan   sovuq   suvda   eritib   olingan   shilliq   moddalar   eritma   yopishqoqligiga
qarab aniqlanadi.
2.   Shilliq   moddalar   ma’lum   miqdordagi   o‘simlik   mahsulotidan   sovuq   suvda
eritib   ajratib   olinadi.   Eritmadagi   shilliq   moddalar   spirt   bilan   cho‘ktiriladi.   So‘ngra
cho‘kma yuvib, 60-80 O
da doimiy o g‘ irlikka kelguncha quritilib tortilib, o‘simlikdagi
shilliq modda miqdori % bilan ifodalanadi.[6]
2.4 Shilliq moddalarning tibbiyotda va xalq xo’jaligida ishlatilishi
Ye lim   tibbiyotda   me’da   kasalliklarida   o‘rab   oluvchi   vosita   sifatida   ishlatiladi.
Farmatsevtikada esa xab dorilar xamda emulsiyalar tayyorlashda qo‘llaniladi.
Texnikada elimni chit bo‘yash, tush, siyox, akvarel bo‘yoqlar, qalam, gugurt va
plastmasslar tayyorlashda xamda boshqa soxalarda ishlatiladi.
Tibbiyotda   xamda   farmatsevtika   amaliyotida   yuqorida   ko‘rsatilgan   maqsadlar
uchun astragal yelimi - tragakant va o‘rik yelimidan foydalanadi.
8 o‘rik elimi - Gummi armeniacal.
o‘rik   y elimi   daraxt   po‘stlog‘ining   darz   ketgan   joyidan   oqib   chiqadi.   Ana   shu
yelim yig‘ib olinadi. O‘rik elimi rangsiz, yoki och sariq rangli, qattiq, mo‘rt, yaltiroq
va katta-kichik bo‘laklardan iborat.   Ye lim poroshogi oq yoki sarg‘ish rangli bo‘lib,
xidsiz, chuchmal mazaga ega. Yelim suvda eriydi.
O‘rik elimi  chet  eldan keltiriladigan gummi  arabika o‘rnida emulsiya tayerlash
uchun emulgator sifatida ishlatiladi.[6]
Shilliq   moddali   mahsulotlar   va   ulardan   olingan   dori   turlari   tibbiyotda-
meditsinada   me’da-ichak   kasalliklarida   o‘rab   oluvchi   dori,   nafas   yo‘llari
shamollaganda   yo‘talni   engillashtiradigan,   to‘xtatadigan   va   ko‘krakdagi   o g‘ riqni
qoldiradigan hamda bal g‘ am ko‘chiradigan vosita sifatida ishlatiladi.[5]
9 III. TAJRIBA QISMI .
3.1 Zig’ir o’simligi haqida 
ZIG‘IR URUG‘I – SEMINA LINI
O‘simlikning   nomi.   Zig‘ir   —   Linum   usitatissimum   L.,   zig‘irdoshlar   —
Linaceae oilasiga kiradi.
Bir   yillik   o‘t   o‘simlik.   Poyasi   tik   o‘suvchi,   ingichka,   silindrsimon,   yuqori
qismi   shoxlangan.   Bargi   lansetsimon   yoki   chiziqsimon,   o‘tkir   uchli,   tekis   qirrali
bo‘lib,   poyada   bandsiz   ketma-ket   o‘rnashgan.   Gullari   poya   va   shoxlari   uchida
bo‘ladi,   Kosachabargi,   tojbargi   hamda   changchisi   (otaligi)   beshtadan,   onalik
tuguni esa besh xonali, yuqorida joylashgan. Tojbargi zangori, tomiri esa changchi
iðiga   o‘xshab,   binafsharangga   bo‘yalgan.   Mevasi—10   urug‘li,   yumaloq,   quruq
ko‘sakcha.   Iyun-avgust   oylarida   gullaydi.   Ekiladigan   zig‘ir   bir   necha   xil   bo‘lib,
uzun tolali hamda sershoxlisi ahamiyatli hisoblanadi. Uzun tolali zig‘ir asosan tola,
sershoxlisi esa moy olish uchun ekiladi. Uzun tolali zig‘irning balandligi 60—120
sm   bo‘lib,   poyasi   ko‘p   shox   chiqarmaydi,   ko‘saklari   pishganda   ochilmaydi.
Sershox   zig‘irning   balandligi   30—50   sm   bo‘lib,   ko‘saklari   pishganda   ochiladi.
[1,2,3]
10 Geografik  tarqalishi.   Uzun  tolali   zig‘ir  Ukraina,  Belorus,   Rossiya  Yevropa
qismining Markaziy va G‘arbiy viloyatlarida, sershox zig‘ir esa Ukraina, Belorus,
Moldova,   Rossiyaning   Yevropa   qismining   janubiy   tumanlarida,   G‘arbiy   Sibir   va
Shimoliy Kavkaz hamda O‘rta Osiyoda o‘stiriladi.
Mahsulot  tayyorlash.   Zig‘ir   ikki  tomonlama  (moyi   va tolasi  uchun  ekiladi)
ahamiyatga   ega   o‘simlik   bo‘lib,   mevasi   sarg‘aymasidan   ildizi   bilan   sug‘urib
olinadi.   Mevalar   yaxshi   pishishi   uchun   xirmonda   uyib   qo‘yiladi.   Quriganidan
keyin o‘simlikni yanchib, urug‘i elab olinadi, poyasi esa tola olish uchun ajratiladi.
Yirik   plantatsiyalarda   zig‘ir   yig‘ish,   yanchish,   elash   kabi   jarayonlar
mexanizatsiyalashtirilgan.
Mahsulotning   tashqi   ko‘rinishi.   Tayyor   mahsulot   yassi,   tuxumsimon
urug‘dan iborat. Urug‘ning bir uchi ingichka, ikkinchi tomoni esa enli va yumaloq;
usti   silliq,   yaltiroq   va   sarg‘ish   qo‘ng‘irrangli   bo‘ladi.   Agar   urug‘ining   ustki
ko‘rinishi yaltiroq bo‘lmasa, u pishmagan —sifatsiz hisoblanadi. Mahsulot hidsiz,
shilliq-yog‘simon   mazali   bo‘lib,   suvga   solganda   usti   shilliqlanadi   va   suv   tagiga
cho‘kadi.[1,5,6]
11 Kimyoviy tarkibi.   Zig‘ir urug‘i tarkibida 30—48 % quriydigan moy, 5—12
% shilliq moddalar, 18—33% oqsil moddalar, 12—26 % uglevodlar, fermentlar va
karotin   bo‘ladi.   O‘simlikning   hamma   organlarida   (ayniqsa,   maysasida)   linamarin
glukozidi   uchraydi.   Urug‘ning   shilliq   moddalari   gidroliz   qilinsa,   galaktoza,
ksiloza, arabinoza, ramnoza qandlari hamda galakturon kislota hosil bo‘ladi.
Ishlatilishi.   Zig‘ir   urug‘i   o‘rab   oluvchi   va   ich   yumshatuvchi   dori   sifatida
qo‘llaniladi. Shilliq eritma tayyorlash uchun urug‘ butunligicha issiq suvda (1:30)
chayqatiladi.   Shilliq   moddalar   urug‘ning   epidermis   qavatida   bo‘lganidan   tezda
suvda   erib,   ajralib   chiqadi.   Urug‘ning   15—20   %   li   qaynatmasi   og‘iz   chayqash
uchun   ishlatiladi.   Kunjara   kukuni   ba’zan   butun   urug‘ni   yanchib   tananing   og‘riq
joyiga qizdirib qo‘yiladi. Zig‘ir moyi tibbiyotda, oziq-ovqat sanoatida va texnikada
qo‘llaniladi.   Poyasini   ivitib,   tola   olinadi.   Bu   tola   to‘qimachilik   sanoatida   keng
ishlatiladi.[1]
Dorivor preparatlari.  Shilliq eritmasi, 15—20% li qaynatma, urug‘ kukuni.
12 Zig ’ ir urug ’ ini foydalari......(Semena lna).
 
Shifokorlar tomonidan quyidagi hollarda zig’ir urug’idan damlama va 
qaynatma tayyorlab istemol qilish tvsiya etiladi:
1) doimiy ich  q otish.
2) metabolik kasaliklar.
3)  q and kasalligi (Saxarn ы y diabet.)
4)   alergiya.
5) Semirib ketish.
6)   ozib ketish.
7) buyrak.
8) jigar.
9)  q uloq eshtish pasayshi.
10) ko’z kasalliklari.
11) teri kasaligi.
12) Soch to’kilishi.
13) tirnoq kasalliklari.
14) artrit .  
        Tabobat sultoni bo’lgan ibn Sino shilimshiq tashlab yo'talish, siydik 
yo'llarining yarali kasalliklarida zig'ir urug'ini qovurib yeyishni buyurgan. Biror 
narsa chekkan bo’lsa zig’ir urug’ini maydalab un xolatiga keltirib shu og’rib turgan
13 joyga surtib davolagan.
        
Shilliq modda (shilimshiq) saqlovchi xomashyodan damlama va 
qaynatma tayyorlash:
Shilimshiq   saqlovchi   o’simliklardan   suvli   ajratma   olishning   o’ziga   xos
xususiyatlari  quyidagilardan iborat: (XI DF ga asosan)
1.  Ulardan   suvli   ajratma   olishda   faqat   sovuq   yoki   qisman   iliq   suvdan
foydalaniladi. Chunki ulardan suvli ajratma olishda agar issiq suvdab foydalanilsa
polisaxaridlar   klester   hosil   qiladi.   U   modda   esa   biofaol   moddalarni   ajralib
chiqishga to’sqinlik qiladi. Sovuq suvda pektin moddalar erimaydi.
2.  Suv hammomidan foydalanilmasligi tufayli ajratmani tez tez chaqatib turish
zarur. 30 daqiqadan so’ng suziladi.
3.  Suvli ajratmada o’simlik qoldig’i siqilmaydi. Chunki unda boshqa moddalar
ham eritmaga qo’shilib ketadi.
Shilimshiq   saqlovchi   o’simlikning   turiga   etibor   beriladi.   Masalan   agar   gulhayri
o’simligining   kukunidan   foydalangan   holda   suvli   ajratma   olinsa   suv   shimish
koeffisiyenti 4.6 emas 5.2 deb hisoblanib texnologiya amalga oshiriladi.[3]
14 Rp: Mucilag i nis semenis Lini  90,0
D.S. Pasport:
Zig’ir urug’idan 3.0
Tozalangan suv 90.0
Umumiy hajm 90.0
Texnologiyasi:
Agar   retseptda   xomashyo   va   suvning   nisbati   ko’rsatilmagan   bo’lsa   1:30
nisbatda   tayyorlanadi.   3,0   zig ’ ir   urug ’ ini   sovu q   suv   bilan   yuvib,   shisha   idishga
o‘tkaziladi va 90 ml  q ayno q  suv solib, og ’ zi berkitiladi, mato bilan o‘rab 15 minut
davomida chay q atiladi. So‘ng 2  q avat doka or q ali suziladi.[3]
Zig ’ ir   6%   shilimshi q ,   35%   gacha   moy   sa q laydi.   Kraxmal   shunda   kam
shilimshi q   ustki   q avatida bo‘ladi. O‘rta Osiyoda uzun tolali zig ’ ir  va moyli  zi g’ ir
ekiladi.   Ibn   Sino   yo‘talish,   siydik   yo‘llari   yarali   kasalliklarida   zig ’ ir   urug ’ ini
q ovurib yeyishni buyurgan. Zig ’ ir urug ’ i iste’mol   q ilib turiladigan bo‘lsa, ko‘krak
yumshab,   jigar   o‘smalari   so‘rilib   ketadi.   Tinkani   q uritadigan   yo‘tal,   ichak
og ’ ri q lari   va q tida   q ovurilgan   zig ’ ir   urug ’ lari   yaxshi   foyda   beradi.   Siydik
xaydaydigan,   terlatadigan   ta’sir   ko‘rsatadi.   Zigir   moyi   sklerozga   q arshi   vosita   va
15 surgi   tari q asida   ishlatiladi.   Zig ’ ir   urug ’ ida   bo‘ladigan   shilimshi q   modda   o‘rab
oluvchi   vosita   sifatida   dorilarning   achchi q lik   xususiyatini,   yo q imsiz   mazasi   va
xidini yo‘ q otadi.   Shilimshi q   tayyorlash uchun zig ’ ir urug ’ lari maydalanmay butun
xolda   ishlatiladi.   Urug ’ lar   maydalanganda   tarkibidagi   moylar   shilimshi qq a   o‘tib
uning mazasini buzadi. [15,3]
16 IV. XULOSA.
Men   zig’ir   o’simligini   taxlil   qilishda   shunday   xulosalarga   keldimki,   ushbu
o’simlik   dorivorlik   xususiyati   bilan   boshqa   o’simliklardan   ajralib   turadi.   U
qadimdanoqnoq   turli   dori   shakli   sifatida   tibbiyotda   qo’llanilib   kelinadi.   O’zida
biologik   aktivligi   yuqori   bo’lgan   turli   xil   moddalar   aralshmalari ni   saqlaydi.   Shu
tufayli bir necha xil terapevik xususiyatlarni namoyon qiladi. Xususan urug’i  o‘rab
oluvchi   va   ich   yumshatuvchi   dori   sifatida   qo‘llaniladi.   Shilliq   eritma   tayyorlash
uchun   urug‘   butunligicha   issiq   suvda   (1:30)   chayqatiladi.   Shilliq   moddalar
urug‘ning   epidermis   qavatida   bo‘lganidan   tezda   suvda   erib,   ajralib   chiqadi.
Urug‘ning   15—20   %   li   qaynatmasi   og‘iz   chayqash   uchun   ishlatiladi.   Kunjara
kukuni ba’zan butun urug‘ni yanchib tananing og‘riq joyiga qizdirib qo‘yiladi
Tajribam   davomida   men   zig’ir   o’simligining   tashqi   tuzilishi,   anatomic
tuzilishi,   tarkibidagi   biofaol   moddalarning   miqdori   va   ularga   sifat   reaksiyalarini
amalga oshirdim. 
Xulosa   so’nggida   shuni   ifodalash   mumkinki   zig’ir   dorivor   o’simlik   sifatida
bebaho   ahamiyatga   ega.   Uni   yetishtirishni   yo’lga   qo’yish,   biofaol   moddalari
arashmasini   ajratib   olishning   yanada   samarali   yo’llarini   izlab   topish,   ular   asosida
sintezlanuvchi dori preparatlarini yaratish muhim masala bo’lib hisoblanadi.
17 V. FOYDALANILGAN ADABIYOTLAR RO’YXATI.
1.  Х olmatov H.X., Ahmedov O’.A. Farmakognoziya. – 1, 2 qism. - Toshkent. 
Fan, 2007. 
2.     П y латова   Т . П .,  Холматов   Х . Х .  Фармакогнозия   амалиёти . –  Т .:  Ибн  
Сино , 2002. – 360  б
3.  Государственная фармакопея – Изд. ХI. – Вып. 2. Общие методы 
анализа. Лекарственное растительное сырье. - М.: Медицина, 1990.
4.    A.K. Qayimov, E.T. Berdiyev. Dendrologiya. (Darslik). -  Т .: «Fan va 
texnologiya», 2012
5.  Maxmedov A. M. Botanika fanidan ma`ruzalar. F. 2003
6.  Tog`aev I. U. va boshqalar. Botanikadan amaliy mashg`ulotlar. T. 
«ToshDAU» 2002
7.  Практикум по фармакогнозии: Учеб. пособ. для студ. вузов / 
В.Н.Ковалев, Н.В.Попова, В.С.Кисличенко и др. – Х.: Изд-во НФаУ «Золотые 
страницы», 2003. 
8.  Очиқ электрон кутубхона  http    ://    orel    .   rsl    .   ru   
9. Trease and Evan’s Pharmacognosy (14th edition). – London WB Sanders 
Company Limited, 1996. 
10. Фармакогнозия: Учеб. пособ. для студ. высш. учеб. завед. / 
В.Н.Ковалев, В.С.Кисличенко, И.А.Журавель и др. – Х.: Изд-во НФаУ, 2007. – 
C.-115-126. 
11.  Ковальов О.У., Павлiй Т.У. и др. Фармакогнозiя с основами бiохiмii 
рослин .- Харкiв, «Прапор», Видавництво НФАУ 2000. 
18 12.  Машковский М.Д. Лекарственные средства: М.: Новая волна, 2002. –
Т.
C) Internet materiallari
1 3. http://www.design.lg.ua 
1 4. http://www.pharmacom.ru 
1 5. http://www.relcnet.ru 
1 6. http://www.drugreg.ru 
1 7. http://www.webapteka.ru 
1 8. http://www.nph-rez.ru 
1 9. http://www.ziyonet.uz 
19 MUNDARIJA
I.Kirish ………………………………………………………………………….3
II. Adabiyotlar sharxi…………………………………………………………...5
2.1 Shilliq moddalar haqida umumiy tushuncha…………………………………5
2.2 Shilliq moddalarning kimyoviy va fizik xossalari……………………………6
2.3 Shilliq moddalarga sifat va miqdoriy tahlil ………………………………….6
2.4 Shilliq moddalarning tibbiyotda va xalq xo’jaligida ishlatilishi …………….8
III. Tajriba qismi ………………………………………………………………..10
3.1 Zig’ir o’simligi haqida ……………………………………………………….10
IV. Xulosa………………………………………………………………………..16
V. Foydalanilgan adabiyotlar ro’yxati…………………………………………17
20

Zig’ir o'simligi haqida kurs ishi

Купить
  • Похожие документы

  • Volvoksnamolar - volvocales va uning asosiy vakillari. Tuzilishi va koʻpayishi
  • Chin va soxta mevalarning tuzilishi, xilma-xilligi va klassifikatsiyasi
  • Murakkabguldoshlar oilasi vakillarining bio-ekologiyasi
  • O’rta Osiyodagi noyob va Qizil kitobga kiritilgan o’simliklar
  • Bir urug' pallali va ikki urug' pallali o'simliklar va ularning tuzilishi, farqlari

Подтвердить покупку

Да Нет

© Copyright 2019-2025. Created by Foreach.Soft

  • Инструкция по снятию с баланса
  • Контакты
  • Инструкция использования сайта
  • Инструкция загрузки документов
  • O'zbekcha