Fenilalanin

O’ZBEKISTON RESPUBLIKASI OLIY VA O’RTA MAXSUS TA’LIM
VAZIRLIGI
FARG’ONA DAVLAT UNIVERSITETI
TABIIY FANLAR FAKULTETI
Kimyo kafedrasi kimyo yo’nalishi 3 - kurs 20.62-guruh talabasi
Xudoyberdiyeva Durdonaxonning 
“Organik kimyo” fanidan
“Fenilalanin” mavzusidagi
ILMIY RAXBAR:
ILMIY DARAJASI VA LAVOZIMI: KURS ISHI MUNDARIJA.
I.BOB.
l.Kirish..................................................................................................................2
II.BOB.
II. Asosiy qism ....................................................................................................7
II.1.  Aminokislotalar haqida umumiy ma’lumot  ...............................................7
II.2.   Fenilalaninning   tuzilishi,   olinishi .…… ................ ……………. ...................
……… 18
II.3.  Fenilalaninning fizik-kimyoviy xossalar  ........ ......... ............... ............... ... 24
II.4.   Fenilalanin   ammiak   liaza   fermenti
……………………………….......................….32
II.5.  Fenilalaninning ishlatilishi hamda tirik organizmdagi o’rni ....................36
III.BOB.
III.  Xulosa ...........................................................................................................44
IV.BOB.
IV. Foydalanilgan adabiyotlar...........................................................................45 KIRISH
Tanqidiy tahlil, qat iy tartib-intizom va ʼ
shaxsiy javobgarlik — har bir rahbar
 faoliyatining kundalik qoidasi
 bo lishi kerak.	
ʻ
SH. M. MIRZIYAYEV
Kimyo-biologiya   ta ’ limini   isloh   qilishga   oid   O’zbekiston   Respublikasi
prezident i   qarori   e'lon   qilindi .   2020-yil     12   -   avgust   kuni   «Kimyo   va   biologiya
yo‘nalishlarida   uzluksiz   ta'lim   sifatini   va   ilm-fan   natijadorligini   oshirish   chora-
tadbirlari to‘g‘risida»gi prezident qarori imzolandi.
      Qaror   bilan   kimyo   va   biologiya   ta ’ limi   isloh   etilishi   belgilangan.
Hujjat   asosida   respublikaning   har   bir   hududida   kimyo   va   biologiya   fanlariga
ixtisoslashtirilgan 14 ta tayanch ixtisoslashtirilgan maktablar tashkil etiladi. Bunda
Abu   Ali   ibn   Sino   nomidagi   yosh   biologlar   va   kimyogarlar   ixtisoslashtirilgan
maktab-internati ushbu maktablar maqomiga moslashtiriladi. 
Shuningdek,   tuman   (shahar)larda   kimyo   va   biologiya   fanlarini   chuqurlashtirib
o‘qitishga   ixtisoslashtirilgan   150   ta   maktablar   ochiladi.   Bu   164   ta   maktabga
OTMlarning     55   ta   kafedrasi   biriktiriladi.   Ularni   moliyalash   uchun
Qoraqalpog‘iston   Respublikasi   Vazirlar   Kengashi,   viloyatlar   va   Toshkent   shahar
hokimliklari   huzurida   yuridik   shaxs   maqomiga   ega   bo‘lmagan   maxsus
jamg‘armalar tashkil etiladi. 1
Qonunchilik   palatasi   tomonidan   2020-yil   19-mayda   qabul   qilingan   Senat
tomonidan 2020-yil 7-avgustda ma’qullangan.
Oliy ta’lim bakalavriat ta’lim yo‘nalishlari va magistratura mutaxassisliklari
bo‘yicha yuqori malakali kadrlar tayyorlanishini ta’minlaydi.
1
  (2020-yil 12-avgustdagi qarori ) Oliy   ma’lumotli   kadrlarni   tayyorlash   oliy   ta’lim   tashkilotlarida
(universitetlar,   akademiyalar,   institutlar,   oliy   maktablar)   amalga   oshiriladi.
Umumiy o‘rta (o‘n bir yillik ta’lim), o‘rta maxsus (to‘qqiz yillik tayanch o‘rta va
ikki   yillik   o‘rta   maxsus   ta’lim),   boshlang‘ich   professional   ta’lim   (to‘qqiz   yillik
tayanch   o‘rta   va   ikki   yillik   boshlang‘ich   professional   ta’lim)   olgan   shaxslar,
shuningdek ushbu Qonun kuchga kirguniga qadar o‘rta maxsus, kasb-hunar ta’limi
(to‘qqiz yillik umumiy o‘rta va uch yillik o‘rta maxsus, kasb-hunar ta’limi) olgan
shaxslar oliy ma’lumot olish huquqiga ega. 2
Oliy ta’lim ikki bosqichga — bakalavriat va magistratura bosqichiga ega.
Bakalavriat   oliy   ta’lim   yo‘nalishlaridan   biri   bo‘yicha   chuqurlashtirilgan
bilim,   malaka   va   ko‘nikmalar   beradigan,   o‘qish   davomiyligi   kamida   uch   yil
bo‘lgan tayanch oliy ta’limdir.
Magistratura   tegishli   bakalavriat   negizidagi   aniq   mutaxassislik   bo‘yicha
o‘qish davomiyligi kamida bir yil bo‘lgan oliy ta’limdir.
Magistratura   mutaxassisliklarining   va   ularga   muvofiq   bo‘lgan   bakalavriat
ta’lim   yo‘nalishlarining   ro‘yxati   ta’lim   sohasidagi   vakolatli   davlat   boshqaruvi
organi tomonidan belgilanadi.
O‘zbekiston   Respublikasi   Vazirlar   Mahkamasining   2015-yil   2-martdagi
36-sonli qarori bilan tasdiqlangan “Magistratura to‘g‘risida”gi   nizom .
Fuqarolar   shartnoma   asosida   ikkinchi   va   undan   keyingi   oliy   ma’lumotni
olish huquqiga ega.
“O‘zbekiston Respublikasi ta’lim muassasalarida ikkinchi va undan keyingi
ta’limni olish tartibi to‘g‘risida”gi   nizom   (ro‘yxat raqami 1844, 21.08.2008-y.).
Kadrlarni   qayta   tayyorlash   tayanch   mutaxassisliklar   va   kasblarga   muvofiq
bo‘lgan yo‘nalishlar bo‘yicha faoliyatni amalga oshirish uchun qo‘shimcha kasbiy
bilim, malaka va ko‘nikmalarning zarur hajmi egallanishini ta’minlaydi.
Kadrlar   malakasini   oshirish   kasbiy   bilim,   malaka   va   ko‘nikmalarning
chuqurlashtirilishi   hamda   yangilab   borilishini   ta’minlaydi,   kadrlarning   toifasi,
darajasi, razryadi va lavozimi oshishiga xizmat qiladi. Kadrlarni   qayta   tayyorlash   va   ularning   malakasini   oshirish   shakllari   va
muddatlari tegishli davlat ta’lim talablari bilan belgilanadi.
  O‘zbekiston   Respublikasi   Vazirlar   Mahkamasining   2006-yil   16-fevraldagi
25-sonli   “Pedagog   kadrlarni   qayta   tayyorlash   va   ularning   malakasini   oshirish
tizimini   yanada   takomillashtirish   to‘g‘risida”gi   qarori ,   O‘zbekiston   Respublikasi
Vazirlar   Mahkamasining   2001-yil   4-oktabrdagi   400-sonli   “O‘rta   maxsus,   kasb-
hunar   ta’limi   muassasalari   uchun   pedagog   kadrlar   tayyorlash   tizimini
takomillashtirish chora-tadbirlari to‘g‘risida”gi   qarori . 3
Kurs   ishining   maqsadi.   Ushbu   kurs   ishi   organik   kimyo   fanining
aminikislotalar mavzusini o’qitishda grafik organayzerlarning usul va vositalaridan
foydalanishga   bag’ishlangan   bo’lib,   shu   bo’yicha   qilingan   ilmiy   tadqiqot   ishlari
natijalari, dars ishlanmalari va tavsiyalar keltirilgan. O’quvchilar, talabalar ongida
grafik   organayzerlarning   usul   va   vositalarini   qo’llagan   holda   Fenilalanin   bilan
bog’liq   tushunchalar,   atamalar,   qonunlar,   nazariyalarni   shakllantirish   va
rivojlantirish orqali organik kimyoga oid bilimlarni puxta o’zlashtirish va ulardan
amaliyotda   foydalanish   ko’nikma   va   malakalarini   tarkib   toptirishning   ilmiy-
metodik asosini yaratishdan iboratdir.
Kurs   ishining   vazifasi.   Umumiy   o’rta   va   o’rta   maxsus,   kasb-hunar   ta’limi
muassasalari   o’quvchilarida  geterosiklik birikmalar   mavzusiga  oid  tushunchalarni
grafik   organayzerlarning   usul   va   vositalarini   qo’llagan   holda   shakllantirish   va
rivojlantirish hisoblanadi.
Organik   kimyoning   Fenilalanin   mavzusidan   talabalar   (o’quvchilar)   chuqur
va atroflicha puxta bilimlarga ega bo’ladilar, qachonki:
Fenilalanin   tabiatda   uchrashi,   olinishi,   va   nomenklaturasi,   fizik-kimyoviy
xossalari, ishlatilishi tarzida ajratilib orgatilsa;
-dars   jarayonida   o’quvchilarning   mustaqil   fikrlash,   mantiqiy   tafakkurlarini
rivojlantira borish ko’zda tutilsa;
-Fenilalanin   mavzusini   o’rganish   mobaynida   grafik   organayzerlarning   usul   va
vositalaridan keng foydalanilsa; -mavzu   bo’yicha  berilgan  kimyoviy  tayanch  atamalar,  ularning  lug’aviy   ma’nosi,
mazmuni sinf taxtasiga yozib va tushuntirib borilsa.
Tadqiqot   olib   borishdan   ko’zlangan   maqsad   uni   hal   etish   bilan   bog’liq   ilmiy
farazlar tubidagi vazifalarni hal etishni taqozo etadi:
-Fenilalanin   mavzusini   o’qitishda   grafik   organayzerlarning   usul   va   vositalarini
qo’llangan dars ishlanmalarini qilish.
-organik   kimyoning   Fenilalanin   mavzusiga   oid   tushunchalarni   shakllantirish,
darslarni o’tish uchun dars ishlanmalarini yaratish.
- Fenilalanin mavzusini o’tish bo’yicha darslarni o’tishni sistemalashtirish.
-  Fenilalanin  mavzusi  boyicha  talaba(o’quvchi)larning  o’zlashtirish  ko’rsatkichini
aniqlash uchun test materiallarini tuzish va maxsus programmaga otkazish.
Talabalar   bilimini   odilona   baholash   bo’yicha   dasturlashtirilgan   programma
boyicha Fenilalanin mavzusiga oid testlar yaratilgan.
Yangi   pedagogik   texnologiyalar   boyicha   darslik,   qo’llanma,   maxsus
adabiyotlar, maqola va tezisdagi adabiyotlarning tahlil natijalari:
grafik organayzerlarning usul va vositalari qo’llanilgan Fenilalanin mavzusiga oid
dars ishlanmalari va tavsiyalar;
Mavzuning   hajmi   va   tuzulishi.   Kurs   ishi   an’anaga   ko’ra   kirish,   I   bob
adabiyotlar sharhi, II bob tajriba qismi, III bob olingan natijalar  tahlili, xulosa va
foydalanilgan   adabiyotlar   qismidan   iborati   bo’lib,   Times   New   Roman   bosma
taboqda,   14   o’lcham   va   1,5   intervallarda   yozilgan.   Kurs   ishining   hajmi   45
sahifadan tashkil topgan.  5  ta adabiyotlar ro’yxatidan tashkil topgan.  
Kurs ishining yangiliklari.
1.Fanning   mavzulari   h ozirga   qadar   an anaviy   usulda   o rganilib   kelingan   va   kursʼ ʻ
ishini bajarish jaraynida yangi o qitish usullarini qo llangan	
ʻ ʻ   holda o qitish tavsiya	ʻ
etilayapti. 
2. Mavzular   bo yicha   nazorat   savollarini   tuzish,   mavzularni   o qitish   metodikasi	
ʻ ʻ
bo yicha ishlanmalar birinchi marta amalga oshirish.	
ʻ 3. “ Fenilalanin ” mavzusini     organik   kimyoda qanchalik muhim o’rin   tutishini, bu
nazariya   tarixi     va   kelib   chiqishini     o’rganib   hozirgi   zaman   organik   kimyosida
qo’llab,   yangi texnologiyalar yaratish.
Asosiy qism
Aminokislotalar haqida umumiy ma’lumot Organik   kimyo   organik   moddalar   deb   ataluvchi   uglerodning   birikmalari
kimyosini o‘rganuvchi fundamental fanlar jumlasiga kiradi. Organik kimyo faniga
uglevodorodlar   va   ularning   hosilalari   kimyosi   deb   ham   qarash   mumkin.   Bu
tushuncha organik kimyo fanini birmuncha to‘liq va aniq ta’riflasa ham  , organik
va   anorganik   birikmalar   kimyosi   orasiga   keskin   chegara   qo‘yib   bo’lmaydi.   Juda
ko‘p kimyogarlar anorganik va organik moddalarni o‘rganish kimyo fanining ikki
mustaqil   sohasi   deb   qarashlari   bilan   xatolikka   yo‘l   qo‘yadilar   hamda   o'zlarini   va
bir qator shogirdlarini adashtiradilar. Chunki bu fanlar o‘zaro uzviy bog’liq bo‘lib,
ularni   alohida   o‘rganib   bo‘lmaydi.   XIX   asrning   o‘rtalariga   qadar   o‘simlik   va
hayvonlar   organizmlarida   hosil   bo‘ladigan   moddalarni   o‘rganuvchi   fan   organik
kimyo   deb   yuritilardi.   Shuning   uchun   “organik   kimyo   atamasi   “organizm”
so‘zidan   kelib   chiqqan.   Tarixan   paydo   bo’lgan   bu   nom   ning   mazmuni   tubdan
o‘zgargan   bo‘lsa-da,   u   hozirgacha   qo‘llanilmoqda.   Qadimzamonlarda   odamlar
o‘simlik   va   hayvon   organizmlaridan   organik   moddalarni   ajratib   olish   va   ulardan
foydalanishni bilishgan. Ular spirtli ichimlik tayyorlash, vinoni achitib sirka olish,
o‘simliklardan   bo‘yoqlar,   dori-darmonlar,   xushbo‘y   moddalar   olishni
o‘rganishgan. Lekin u davr kishilari organik moddalarning aralashmalari bilan ish
ko‘rganlar, sof organik moddalarni ajratib olish hali yo‘lga qo‘yilmagan va bu soha
birmuncha   keyinroq   rivojlandi.   Kimyoning   dastlabki   taraqqiyoti   davrida   organik
va anorganik moddalar o‘rtasidagi  farqlarni  bilmaganlar. Keyinchalik o‘simlik va
hayvonlar   organizmlarida   uchraydigan   birikmalarning   xossalari   jonsiz   tabiatdan
olingan moddalar  (asos,  kislota,  tuz, metall, uning qotishmalari)ning xossalaridan
tubdan   farq   qilishi   aniqlandi.   Bundan   tashqari,   o‘simlik   va   hayvonlardan   ajratib
olingan   moddalarni   kimyogarlar   uzoq   yillar   davomida   sintetik   usul   bilan
ololmadilar.   Hozirda   esa   organic   kimyo   fani   juda   ribvojlandi,   ammo   bu   sihadagi
yangiliklar hamon insonyatni hayratga solib kelmoqda.
Aminokislotalar—   molekulasida   amin   va   karboksil   guruhi   bo lgan   organikʻ
birikmalar,   o simlik   hamda   hayvon   oqsilining   asosiy   elementlari   hisoblanadi.	
ʻ
Aminokislotalar   rangsiz,   suvda   eruvchan   kristall   moddalar.   200   ta   tabiiy
Aminokislotalar   ma lum.   Lekin   oqsillar   tarkibida   faqat   20   Aminokislotalar   va	
ʼ ularning   2   ta   amidi   uchraydi.   Qolganlari   oqsillar   tarkibiga   kirmaydi.
Aminokislotalarning   D-yoki   L-qatorga   tegishligini   N   va   NH
2   guruhning   uglerod
atomida   qanday   joylashganligi   ko rsatadi.   Deyarli   barcha   tabiiy   Aminokislotalarʻ
L-qatoriga   kiradi.   D-qatorga   mansub   Aminokislotalar   tabiatda   kam   tarqalgan
bo lib,   mikroorganizmlar   tarkibida   topilgan.   Aminokislotalarning   L-formasi	
ʻ
o simliklar tomonidan yaxshi o zlashtiriladi va u moddalar almashinuvining barcha
ʻ ʻ
jarayonlarida   qatnashadi,   lekin   D-formalarini   o simliklar   o zlashtira   olmaydi,	
ʻ ʻ
ba zan ular moddalar almashinuvi jarayonlarini to xtatib qo yadi. Bu organizmning	
ʼ ʻ ʻ
fermentativ   sistemasi   Aminokislotalarning   L-qatoriga   moslashganligidan   darak
beradi. Aminokislotalar organizmda erkin holda va oqsillar yoki boshqa birikmalar
tarkibida   uchraydi.   Oqsillar   sintezi   uchun   a   formali   20   Aminokislotalar-
proteinogen   Aminokislotalar   (lizin,   gi-stidin,   arginin,   aspartat   kislota,   asparagin,
treonin, serin,  glutamat  kislota,  glutamin, prolin, glitsin, alanin,  sistein, izoleysin,
leysin, metionin, valin, tirozin, fenilalanin va triptofan) dan foydalaniladi. Oqsillar
tarkibida   uchraydigan   Aminokislotalar   esa   ularning   fermentativ   o zgarishi	
ʻ
natijasida   hosil   bo ladi.   Ayrim   Aminokislotalar   hayvon   va   odam   organizmidan	
ʻ
sintezlanmaydi. Bu almashinmaydigan aminokislotalardir. Odam organizmi uchun
8   (triptofan,   fenilalanin,   metio-nin,   lizin,   valin,   treonin,   izoleysin   va   leysin)
almashinmaydigan   A   bor.O simliklar   o zi   uchun   zarur   bo lgan   barcha   azotli	
ʻ ʻ ʻ
birikmalarni   sintezlash   qobiliyatiga   ega.   Aminokislotalar   sintezi   jarayonida
ammiakli   azot   organik   birikmalarga   ega.   Aminokislotalar   sintezi   jarayonida
ammiakli   azot   organik   birikmalarga   aylanadi.   O simliklarda   hosil   bo lgan	
ʻ ʻ
Aminokislotalar   uzluksiz   almashinib   turadi.   Ular   asosan,   oqsillar   sintezi   uchun
sarflanadi,   shuningdek,   dekarboksillanishi,   azot   asoslari   va   boshqa   birikmalar
sintezi   uchun   ishlatilishi,   aminogruppani   ajratib   yuborishi,   to liq   oksidlanishi   va	
ʻ
organizm   uchun   energiya   manbai   bo lib   xizmat   qilishi   mumkin.   Ko pchilik	
ʻ ʻ
Aminokislotalar   tibbiyotda,   chorvachilikda,   shuningdek   oziq-ovqat   va
mikrobiologiya sanoatida qo llaniladi.	
ʻ
Aminoguruhning karboksil guruhga nisbatan joylashgan o‘rniga ko‘ra  α -,  β -, -, - va
hakoza aminokislotalar bo’ladi. Aminokislotalar   qutbliligi,   pH   qiymati,   yon   zanjiri   turi(alifatik,   asiklik,
aromatik, kislrorod yoki oltingugurt tutuvchi) bo’ycha sinflanishi mumkin.   Ammo
oqsil   tarkibiga   kiruvchi    -aminokislotalar   eng   muhim   ahamiyatga   egadirlar   (1-
rasm) .  
 Aminokislotalar quyidagi umumiy formulaga ega:
1-rasm.  α -Aminokislotalarning fazoviy tuzilishi.
Tabiatdagi   barcha   oqsil   makromolekulalari   deyarli   yigirmatta    -
aminokislotalardan iboratdir.Ulardan bittasi  o’z tarkibida birlamchi  aminoguruhni
saqlamaydi,   ya’ni   α -iminokislota.Bu   aminokislota-prolin   bo’lib,   o’z   tarkibida
ikkilamchi aminoguruhga egadirlar. Oqsillar tarkibida uchraydigan aminokislotalar
(glitsindan   tashqari)   asimmetrik   uglerod   atomiga   ega   bo’lganliklari   uchun   optik faollikni   namoyon   etadilar.Optik   izomerlarni   umumiy   2 n
  (n-asimmetrik   uglerod
atomlari   soni)   formula   orqali   aniqlanadi.   Glitsindan   boshqa   barcha   α -
aminokislotalar   xiral   α -uglerod   atomiga   ega   bo’lib,   enantiomerlar   ko’rinishda
uchraydi.Treonin, izoleytsin ikkitadan asimmetrik uglerod atomi hamda oksiprolin
gidroksil guruh hisobiga to’rttadan optik izomerlarga ega bo’ladilar.
Oqsillar  tarkibidagi  barcha    -aminokislotalar  L-qatorga tegishlidir. D-qator
aminokislotalar   peptidlar   tarkibida   uchraydi,   masalan,   gramitsidin   C   da   D-
fenilalanin;   gramitsidin   A   da   D-valin,   D-leytsin   va   D-triptofan;   polimiksinda   D-
serin; ergoalkaloidlarda D-prolin uchraydi. 
 -Aminokislotalar   konformasiyasini   aniqlash   uchun   solishtiruvchi   etalon
sifatida   chapga   buruvchi   serin   molekulasi   qabul   qilingan.   L-Serinning   fazoviy
konfiguratsiyasi L-glitserin aldegidiga aynan o’xshash:
L-serin                                                          L-glitserin aldegid
Oqsillarda uchraydigan barcha   -aminokislotalar L-konfiguratsiyaga ega bo’lsa
ham, bu   -aminokislotalarning burish yo’nalishi har xil bo’lishi mumkin. Tabiiy   -
aminokislotalardan   serin,   treonin,   sistein,   metionin,   prolin,   gistidin,   asparagin,
fenilalanin,   tirozin,   triptofan   va   leytsinlardan   boshqalari   o’ngga   buruvchidir.
 Aminokislotalarni   aminoguruhiga   xos   reaksiyalar    Aminokislotalar   birlamchi
aminogurhga   ega   bo’lib,aminlar   kabi   nitirit   kislota   bilan   ta’sirlashadilar.Reaksiya
natijasida   α -oksikislota   va   molekulyar   azot   hosil   bo’ladi.Bu   reaksiya   asosida
ajralib   chiqqan   azotni   hajmiga   ko’ra   aminokislotalarni   miqdoriy   aniqlash   yotgan
Van-Slayk usuli 1910 - yilda taklif etilgan. Mo’l   miqdordagi   alkilgalogenidlarning   α -aminokislotalar   bilan   o’zaro   ta’siri
natijasida ichki tuzlar hosil bo’ladi. 
 Aminokislotalar angidridlar va xlorangidridlar bilan ta’sirlashib N-atsil hosilalar
hosil qiladilar(Shotten-Bauman reaksiyasi ).
 Aminokislotalar   uchun   xususiyatli   reaksiyalar.   Oraliq   metallar   tuzlari   bilan
 aminokislotalar   ichki   kompleks   tuzlari   (xelatlar)   hosil   qiladilar.Bu
komplekslarning turg’unligi quyidagi ketma-ketlikda ortib boradi:
To’q   ko’k   rangga   ega   mis   kompleks   tuzlari   α -aminokislotalarni   aniqlashda
qo’llanadi.
Xuddi shunday reaksiya biologik sistemalarda ham sodir bo’lishi  mumkin. Bu
yerda eng ahamiyatlisi shundaki, kimyoviy reaksiyalarni sodir bo’lishi uchun zarur
bo’lgan   sharoitlarni   (yuqori   harorat,suvsiz   organik   erituvchilar   va   bosh.)   suvli
muhitda   tirik   organizm   haroratida,biologik   katalizatorlar-fermentlar   ishtirokida
reaksiyalar   sodir   bo’ladigan   biokimyoviy   sistemaga   to’g’ridan-to’g’ri   o’tkazish
mumkin emas. Glitsinning monometillanishida muskul to’qimasini metabolizmida
ishtirok etuvchi  sarkozin, trimetillanishida  esa  glitsinbetain hosil  bo’ladi.Biologik
muhim to’rtlamchi  aminlar  qatoriga atsetilxolin(nerv impulslarini  o’tkazuvchi) va
karnitin   (atsil   birikmalari   bilan   murkkab   efir   hosil   qilib   hujayra   membranasidan
o’tkazadi)   kiradi.Biroq   aminokislota   betainlari   biologik   alkillovchi   yoki   metil
guruhlari donori vazifasini bajarmaydilar. Karbonil   guruhining   manfiy   induktiv   effekti   metilen   guruhining
elektrofilligini   oshiradi   va   yaqin   kelayotgan   anion   tabiatli   nukleofilni
barqarorlaydi.    -galogen kislotalar va ularning amidlari ham shunday ta’sirga ega
bo’lib,yodsirka   kislota   va   yodatsetamid   ham   toza   fermentlarni   alkillash   uchun
reagent sifatida qo’llanadi.   Aminokislotalarni alkillash reaksiyalari bo’yicha ba’zi
bir   xulosalarni   qilish   mumkin.Birinchidan,   oxirgi   mahsulot   bir   xil   bo’lsada,   uni
kimyoviy   usul   va   tirik   organizmda   sintez   bo’lishi   turlicha   sodir   bo’ladi.Shunga
qaramay   ular   bir   xil   fizik   qonunlarga   bo’ysunadi:   termodinamika   qonunlari,
moddanining   va   energiyaning   saqlanish   qonunlari.   Ikkinchidan,   biologik
sistemalar uchun zarur bo’lgan birikmalarni hosil qilganda qo’llanadigan kimyoviy
usullar   biokimyoviy   testlarni   va   farmakologik   xususiyatga   ega   birikmalarni
yaratishning   asosi   bo’lib   xizmat   qiladi.   Bu   maqsadlarga   erishish   uchun   faqat
alkillash   reaksiyalari   emas,   balki   aminokislotalarning   boshqa   reaksiyalar   ham
foydali   xizmat   qildi.Aminokislotalarni   atsillash   reaksiyalari   muhim   e’tiborga
sazovordir.   Chunki   bir   aminokislotani   aminoguruhini   ikkinchi   aminokislotani
karboksil guruhi bilan atsillashh peptid bog’i va so’ngra polimer molekula-oqsilni
hosil bo’lishiga olib keladi.
Aminokislotalar  aralashmasi  oqsilni  gidrolizlab  olinadi.  Bunda 25 ga yaqin
aminokislotalar aralashmasi hosil bo’ladi. Bu aralashmadan alohida aminokislotani
ajratib   olish   mushkul   hisoblanadi.   Odatda,   bitta   yoki   ikkita   aminokislotaning
miqdori aralashmada katta bo’ladi. Miqdori ko’p bo’lgan aminokislotalarni ajratib
olish va tozalash oson bo’ladi.
Aminokislotalar   oqsillarning   asosiy   tarkibi   hisoblanadi.   Ular   kondensatsiya
reaksiyalari   orqali   qo‘shilib,   peptidlar   deb   ataladigan   qisqa   polimer   zanjirlarini
yoki   polipeptidlar   yoki   oqsillar   deb   ataladigan   uzunroq   zanjirlarni   hosil
qiladi.   Ushbu   zanjirlar   chiziqli   va   tarmoqlanmagan   bo'lib,   zanjirdagi   har   bir
aminokislota   qoldig'i   ikkita   qo'shni   aminokislota   bilan   bog'langan.   Tabiatda DNK/RNK   genetik   materiali   bilan   kodlangan   oqsillarni   hosil   qilish
jarayoni   translatsiya        deb   ataladi   va   ribosoma      deb   ataladigan   ribozim   tomonidan
o'sib   borayotgan   oqsil   zanjiriga   aminokislotalarni   bosqichma-bosqich   qo'shishni
o'z   ichiga   oladi.   Aminokislotalarning   qo shilishʻ
tartibi   RNK   bo lgan	
ʻ   mRNK   shablonidagi   genetik   kod   orqali   o qiladi.	ʻ    organizm   
genlaridan   birining   nusxasi .   Yigirma   ikkita   aminokislotalar   tabiiy   ravishda
polipeptidlar   tarkibiga   kiradi   va   ular   proteinogen   yoki   tabiiy   aminokislotalar   deb
ataladi.   Ulardan   20   tasi   universal   genetik   kod   bilan   kodlangan.   Qolgan   2
tasi,   selenotsistein   va   pirolizin   noyob   sintetik   mexanizmlar   orqali   oqsillarga
qo'shiladi.   Tarjima   qilinayotgan   mRNK   SECIS   elementini   o'z   ichiga
olganida   selenosistein   kiritiladi,   bu   esa   UGA   kodoni   to'xtash   kodon   o'rniga
selenotsisteinni   kodlashiga   olib   keladi.   Pirolizin   ba'zi   metanogen        arxeylar   
tomonidan        metan      ishlab   chiqarish   uchun   foydalanadigan   fermentlarda
ishlatiladi..   U   odatda   boshqa   organizmlarda   to'xtash   kodoni   bo'lgan   UAG   kodoni
bilan kodlangan.   Bu UAG kodonidan keyin   PYLIS quyi oqim ketma-ketligi keladi .
Bir nechta mustaqil  evolyutsion tadqiqotlar  shuni  ko'rsatdiki, Gly, Ala, Asp, Val,
Ser, Pro, Glu, Leu, Thr erta genetik kodni tashkil etuvchi aminokislotalar guruhiga
tegishli   bo'lishi   mumkin,   Cys,   Met,   Tyr,   Trp,   His,   Phe   genetik   kodning   keyingi
qo'shimchalarini tashkil etgan aminokislotalar guruhiga tegishli bo'lishi mumkin.
To'g'ridan-to'g'ri universal genetik kodning kodonlari bilan kodlangan 20 ta
aminokislotalar   standart   yoki   kanonik   aminokislotalar   deb   ataladi.   Metioninning
o'zgartirilgan   shakli   (   N   -formilmetionin   )   ko'pincha   bakteriyalar,   mitoxondriyalar
va   xloroplastlardagi   oqsillarning   boshlang'ich   aminokislotasi   sifatida   metionin
o'rniga   qo'shiladi.   Boshqa   aminokislotalar   nostandart   yoki   kanonik   bo'lmagan   deb
ataladi.   Nostandart   aminokislotalarning   aksariyati   ham   proteinogen   bo'lmagan
(ya'ni   tarjima   paytida   oqsillarga   qo'shilmaydi),   lekin   ulardan   ikkitasi
proteinogendir, chunki ular universal  genetik kodda kodlanmagan ma'lumotlardan
foydalangan   holda   oqsillarga   translyatsion   ravishda   qo'shilishi   mumkin.   Ikki
nostandart proteinogen aminokislotalar selenotsistein (ko'pgina noeukariotlarda va
ko'pchilik   eukariotlarda   mavjud,   lekin   to'g'ridan-to'g'ri   DNK   tomonidan kodlanmagan)   va   pirolizin   (faqat   ba'zi   arxeyalarda   va   kamida
bitta   bakteriyada   topilgan).   Ushbu   nostandart   aminokislotalarning   kiritilishi
kamdan-kam   uchraydi.   Masalan,   25   ta   inson   oqsillari   selenotsisteinni   birlamchi
tuzilishiga   o'z   ichiga   oladi   va   tizimli   xarakterli   fermentlar
(selenofermentlar)   o'zlarining faol joylarida katalitik qism sifatida   selenosisteindan
foydalanadilar.   Pirolizin   va   selenotsistein   variant   kodonlari   orqali
kodlangan.   Misol   uchun,   selenosistein   to'xtash   kodon   va   SECIS   elementi   bilan
kodlangan.   N   - formilmetionin   ( ko ' pincha
bakteriyalar ,   mitoxondriyalar   va   xloroplastlardagi   oqsillarning   boshlang ' ich
aminokislotasidir ) odatdaalohida   proteinogen   aminokislota   sifatida   emas ,
balki   metionin   shakli   sifatida   qaraladi .   Tabiatda   topilmagan
kodon-   tRNK   birikmalari     genetik   kodni   "kengaytirish"   va        proteinogen   bo'lmagan   
aminokislotalarni   o'z   ichiga  olgan   alloproteinlar   deb  nomlanuvchi   yangi   oqsillarni
hosil  qiladi .  Quyida ba’zi kerakli  aminokislotalar berilgan.  
Asparagin kislota oqsil sintezida ishtirok etadigan, L-2-aminobutandi kislota
tuzilishiga ega aminokislota 
Glutamin kislota nemis kimyogari Karl Heinrich Ritthausen tomonidan 1866
- yilda bug'doy kleykovinasida aniqalangan hamda 1908-yili yapon olimi Kikunae
Ikeda tomonidan ilk marta ajratib olingan.
Lizin   nemis   olimi   Ferdinand   Heinrich   Edmund   Drechsel   tomonidan   1889
yilda   sutdagi   kazein   oqsilidan   ilk   marta   ajratib   olingan   hamda   1902   yilda   nemis
kimyogarlari Emil Fischer va Fritz Weigert tomonidan tuzilishi aniqlangan. Arginin nemis olimlari Ernst Schulze va Ernst Steiger tomonidan 1886 -
yilda sariq lyupin ko'chatlaridan ilk marta ajratib olingan hamda 1897 - yilda nemis
kimyogarlari Ernst Schulze va Ernst Winterstein tomonidan tuzilishi aniqlangan va
1899 yilda ular tomonidan sintezi amalga oshirilgan.
Birinchi marta gistidin nemis olimlari Albrecht  Kossel va Sven Gustaf 
Hedin tomonidan 1896  -  yilda ajratib olingan.
Birinchi marta izoleytsin nemis kimyogari Felix Ehrlich tomonidan 1903  -
yilda gemoglobin tarkibida aniqlangan.1905  -  yilda farang kimyogari Louis 
Bouveault tomonidan sintezi amalga oshirilgan.
Birinchi   marta   fenilalanin   nemis   olimlari   Schulze   va   Barbieri   tomonidan
1879 -  yilda  Lupinus  luteu  so’simligi  ko’chtlaridan ajratib  olingan  hamda  1882 -
yilda Erlenmeyer va Lipp birinchi sintezini amalga oshirgan. Birinchi marta gistidin nemis olimi   Justus von Liebig  tomonidan 1846 yilda
pishloqdagi kazein oqsilidan ajratib olingan.
Fenilalaninning tuzilishi, olinishi
Fenilalanin   -   (Phe   yoki   F   belgisi)   formulasi   C
9 H
11 NO
2   bo'lgan   muhim    -
aminokislotadir.   Uni   alaninning        metil   guruhi        o'rniga   
almashtirilgan   benzil   guruhi   yoki   alaninning   terminal vodorodi o'rniga fenil guruhi
sifatida   ko'rish   mumkin .   Bu   muhim   amino   kislotalar        benzil      yon   zanjirining   inert
va   hidrofobik   tabiati   tufayli   neytral   va   qutbsiz   deb
tasniflanadi.   L   -   izomer        DNK      tomonidan   kodlangan   oqsillarni   biokimyoviy
shakllantirish   uchun   ishlatiladi.   Fenilalanin   tirozin ,   monoamin
neyrotransmitterlari        dopamin      uchun   asos   hisoblanadi.   Norepinefrin   (noradrenalin)
va   epinefrin   (adrenalin)   va   teri   pigmenti        melanin    .   Fenilalanin   tabiiy
ravishda   sutemizuvchilar   sutida   mavjud.   U   oziq-ovqat   va   ichimliklar   ishlab
chiqarishda   ishlatiladi   va   analjezik   va   antidepressant   ta'siri   uchun   ozuqaviy
qo'shimcha sifatida sotiladi.   Bu   neyromodulator        fenetilamin      uchun to'g'ridan-to'g'ri
hosil   qiluvchi   modda.   Muhim   aminokislota   sifatida   fenilalanin   odamlarda   va
boshqa   hayvonlarda   yangi   sintez   qilinmaydi ,   ular   fenilalanin   yoki   fenilalanin   o'z
ichiga olgan oqsillarni iste'mol qilishi kerak.
Fenilalaninning   birinchi   ta'rifi   1879-yilda   Schulze   va   Barbieri        sariq   
lupin   (Lupinus   luteus)   ko'chatlarida   empirik   formulaga   ega   C
9 H
11 NO
2   birikmasini aniqlaganida   qilingan   ( 2-rasm) .   1882-yilda   Erlenmeyer   va   Lipp   birinchi   marta
fenilalaninni   fenilatsetaldegid ,   vodorod siyanidi   va   ammiakdan   sintez qilishdi.
2-rasm.  Ernst Schulze (chemist)
Tsyurixdagi   qirq   yillik   faoliyati   davomida   Schulze   turli
xil   fitokimyoviy   tadqiqotlarga   e'tibor   qaratdi,   uning   davomida   u   va   uning
doktorantlari   ko'plab   boshqa   organik
birikmalar   qatorida   glutamin ,   fenilalanin   va   arginin        aminokislotalarini      kashf
etdilar.   Shulze,   asparagin   va   glutamin   aminokislotalarining   o'simliklarning   oqsil
almashinuvidagi   ahamiyatini   o'rganishga   alohida   e'tibor   qaratdi.   U,   shuningdek,
o'simlik   lesitini ,   xolesterin   va   fitosterollarni   tekshirishda   kashshof
bo'lgan.   Tsyurixdagi   faoliyatining   oxirida   Shulze   uglevodlarning   rolini   tadqiq
qildi o'simlik   hujayralari   membranalarida .   O'simliklar   kimyosi   bo'yicha   olib
borilgan   bu  tizimli   izlanishlar   Shulzeni   o'sha   paytda   hali   ham   "fiziologik  kimyo"
deb ataladigan yangi   biokimyo   fanining asosiy qismlaridan biriga aylantirdi.
       Fenilalaninning 2D shakli           Fenilalaninning 3D shakli
                
Fenilalaninning kristal shakli      Fenilalaninning to’ldirilgan 3D shakli 
Fenilalanin   stereo   markazga   ega,   shuning   uchun
ikkita   chiral        enantiomer      mavjud.   L   shakli   [sinonimi:   ( S )-fenilalanin]   oqsil
komponenti   sifatida   tabiiy   ravishda   uchraydi.   D   -   formasi   [sinonimi:   ( R )-
fenilalanin]   metabolizm   uchun   ishlatilmaydi   va   faqat   sintetik   tarzda   ishlab
chiqarilishi   mumkin.Agar   keyingi   matnda   va   ilmiy   adabiyotlarda   "fenilalanin"
boshqa   qo'shimchasiz   ( prefiksi)   zikr   qilingan   bo'lsa,   u   holda   L-fenilalanin   har
doim   nazarda tutiladi.
L   -Fenilalanin   o'simliklarda   shikimik   kislota   yo'li   orqali
sintezlanadi.   Flavonoidlar        sinnamik      kislota   yo ' li   orqali   L - fenilalanindan
biosintezlanishi   mumkin .   Proteinogen   aminokislota   L - tirozin   [ sinonimi :   ( S )-
tirozin ]   inson   tanasida   L - fenilalanindan  4 -   gidroksillanish   natijasida   hosil   bo ' ladi .  
Shikimat   yo'li   ( shikimik   kislota   yo'li)        folatlar      va   aromatik
aminokislotalar   (   triptofan ,   fenilalanin   va   tirozin   )   biosintezi   uchun   bakteriyalar ,
  zamburug'lar ,   suv   o'tlari ,   ba'zi   protozoalar   va   o'simliklar   tomonidan
ishlatiladigan   yetti   bosqichli   metabolik   yo'ldir .   Hayvon   hujayralarida   bu   yo'l
topilmaydi.   Shikimat   yo'lida   ishtirok   etadigan   ettita   ferment   DAHP   sintaza   ,   3-
dehidroquinat   sintaza ,   3-dehidroquinat   dehidrataza   ,   shikimat
dehidrogenaza ,   shikimat   kinaz ,   EPSP   sintaza        va      xorizmat   sintazadir.   Yo'l
ikkita   substrat ,   fosfoenol   piruvat   va   eritroz-4-fosfat   bilan   boshlanadi   va   uchta aromatik   aminokislotalar   uchun   substrat   bo'lgan   xorizmat   bilan   tugaydi.   Ishtirok
etgan   beshinchi   ferment        shikimat   kinaz   bo'lib,        ATPga      bog'liq   bo'lgan   fermentni
katalizlaydi. shikimat   3-fosfat   hosil   qilish
uchun   shikimatning        fosforlanishi      (   quyidagi   rasmda   ko'rsatilgan).     Shikimat   3-
fosfat   keyin   fosfoenol   piruvat   bilan   birlashtirilib,   5       -enolpiruvilshikimat-3-fosfat   
(EPSP)   sintaza   fermenti   orqali   5-enolpiruvilshikimat-3-fosfat   hosil   qiladi.   Glitsin
fosfonat,   odatda   Roundup   sifatida   tanilgan,   EPSP   sintazasining   raqobatbardosh
inhibitori   bo'lib,   o'tish   holati   analogi   bo'lib,   PEPga   qaraganda   EPSPS-S3P
kompleksiga qattiqroq bog'lanadi va shikimat yo'lini hosil qiladi.
Keyin 5-enolpiruvilshikimat-3-fosfat xorizmat sintaza   bilan   xorizmatga   aylanadi.
Keyin   prefenik   kislota   xorismat   mutazasi        tomonidan      xorizmatning   Claisen        qayta   
tashkil etilishi   bilan   sintezlanadi.  Prefenat   gidroksil   guruhini   ushlab turish bilan   oksidlovchi dekarboksillanadi va   p   -
gidroksifenilpiruvat   hosil   bo'ladi,   u   azot   manbai
sifatida   glutamat   yordamida   tirozin   va   a-ketoglutaratni   hosil   qilish
uchun        transaminatsiyalanadi    .
Sanoat   sintezi.   Boshqa   aminokislotalar   singari,   L-fenilalanin   ham   sanoat
miqyosida   va   katta   miqdorda   ishlab   chiqariladi.   Bu   odatda   umumiy   sintez   orqali,
ya'ni   biotexnologik   yordamlarsiz sodir bo'ladi.
                                Fenilalaninning fizik-kimyoviy xossalar Fenilalanin   oqsil   va   peptidlarning   bir   qismidir.   Bu   inson   organizmi
uchun   muhim   aminokislota   bo'lganligi   sababli,   uni   oziq-ovqat   bilan   etarli
miqdorda   iste'mol   qilish   kerak.   Proteinogen   bog'langan   fenilalaninning   tarkibiga
quyidagi   misollar   har   biri   100   g   oziq-ovqat   mahsulotiga   tegishli   bo'lib,   umumiy
oqsilning ulushi ham berilgan:
                                                                                                       1- jadval  
oziq-ovqat umumiy protein fenilalanin Porsiya
No'xat, quritilgan 24,55 g 1132 mg 4,6%
Tovuq ko'krak filetosi, xom 21,23 g   857 mg 4,0%
tovuq tuxumi 12,57 g   680 mg 5,4%
Sigir suti, yog'liligi 3,7%   3,28 g   158 mg 4,8%
qovoq urug'lari 30,23 g 1733 mg 5,7%
Qizil ikra, xom 20,42 g   845 mg 4,1%
Butun donli makkajo'xori uni   6,93 g   340 mg 4,9%
Guruch, tozalanmagan   7,94 g   410 mg 5,2%
cho'chqa go'shti, xom 20,95 g   881 mg 4,2%
Soya, quritilgan 36,49 gr 2122 mg 5,8%
yong'oq 15,23 gr   711 mg 4,7%
Kepekli bug'doy uni 13,70 gr   646 mg 4,7%
Bu   oziq-ovqatlarning   barchasi   oqsil   komponenti   sifatida   deyarli   faqat
kimyoviy   bog'langan   L   -fenilalaninni   o'z   ichiga   oladi,   ammo   erkin   L   -fenilalanin
yo'q.   Ba'zi   oziq-ovqat   qadoqlarida   yozilgan   "Fenilalanin   manbasini   o'z   ichiga
oladi" iborasi   ovqat hazm qilish jarayonida fenilalanin ajralib chiqadigan   aspartam
tatlandırıcısining   mavjudligini   anglatadi.            Metabolik   buzilish   
fenilketonuriya   (PKU)   tufayli   past   fenilalaninli   dietaga   rioya   qilish   kerak   bo'lgan
odamlar uchun bu juda muhimdir . Fenilalanin inson uchun   muhim aminokislotadir   , shuning uchun u organizm
tomonidan   sintez   qilinmaydi,   lekin   oziq-ovqat   bilan   etarli   miqdorda   iste'mol
qilinishi  kerak.   Chunki   fenilalanin  organizmga  proteinogen  aminokislota  tirozinni
ishlab chiqarishga yordam   beradi xizmat qiladi, fenilalaninga bo'lgan ehtiyoj oziq-
ovqat   tarkibidagi   tirozinga   bog'liq.   Oddiy   proteinli   ovqatlar   ma'lum   nisbatlarda
ikkala  aminokislotalarni   ham  o'z  ichiga   oladi.   Hech  bo'lmaganda   sog'lom  kattalar
uchun   fenilalanin   sintezi   orqali   tirozinga   bo'lgan   ehtiyojni   to'liq   qoplash
mumkin.   O'lchov   usuliga   qarab,   ratsionida   tirozin   to'liq   yo'q   bo'lgan   sog'lom
kattalarning   fenilalaninga   bo'lgan   o'rtacha   ehtiyoji   uchun   adabiyotda   berilgan
qiymatlar   tana   vazni   va   kuniga   kilogramm   uchun   38   dan   52   mg   gacha   o'zgarib
turadi.   Boshqa   tomondan,   agar   tirozin   ortiqcha   bo'lsa,   kuniga   har   bir   kilogramm
tana   vazniga   o'rtacha   atigi   9   mg   fenilalanin   kerak   bo'ladi.   Fenilalanin   va   tirozin
nisbati   60:40   bo'lsa,   ikkita   aminokislotadan   foydalanish   maqbuldir.   Ba'zan   shu
asosda umumlashtirilgan ehtiyoj beriladi.    
Fizik kimyoviy xossalari
L   -fenilalanin (chapda) va   D   -fenilalanin (o'ngda)   tsvitterionlari
Fenilalanin   asosan   "ichki   tuz"   yoki   zvitterion   sifatida   mavjud   bo'lib,   uning
shakllanishi   karboksi   guruhi        protonining        aminokislotadagi      azot   atomining   yolg'iz
elektron juftiga   o'tishi   bilan izohlanishi mumkin.
vitterion elektr maydonida ko'chib o'tmaydi, chunki u butunlay zaryadsizdir.   To'g'ri
aytganda, bu izoelektrik nuqtada (ma'lum bir pH qiymatida) sodir bo'ladi, bu erda
fenilalanin   ham   suvda   eng   past   eruvchanligiga   ega.   Fenilalaninning   izoelektrik
nuqtasi 5,48 ga teng.     Erkin   L   -fenilalanin   achchiq   ta'mga   ega,   aniqlash   chegarasi   5   dan
7     mmol   /   L   gacha.   Bundan   farqli   o'laroq,   erkin   D   -fenilalanin   shirin   ta'mga   ega,
aniqlash   chegarasi   1   dan   3   mmol/L   gacha.   Sun'iy   tatlandirik          aspartam        L   -
aspartil-   L   -fenilalanilmetil   ester,   ya'ni   L   -   aspartik   kislota   va   L   -   fenilalanindan
tayyorlangan   dipeptidning   metil   efiridir.   Nateglinid   preparati   D   -fenilalanindan
tayyorlanadi.     L   -fenilalanin   alasepril   preparatini   sintez   qilish   uchun   boshlang'ich
material   sifatida   ishlatiladi.   Stereoselektiv   sintezda   ( S )-   yoki   ( R )   -   fenilalanin   va
ularning   hosilalari   boshlang ich   material   vaʻ   enantioselektiv   sifatida
ishlatiladi. Katalizatorlar   muhim.   Odamlar   uchun   L   -fenilalanin   azot
almashinuvida   muhim   rol   o'ynaydigan   muhim   aminokislotadir.   Jigarda   L-
fenilalanin,   agar   u   yetarli   bo'lsa,   L   -   tirozinga   aylanishi   mumkin.   Bu   fenilalanin
gidroksilaz ,   monooksigenaz   tomonidan   katalizlanadi.   Bu   y erda   kamaytiruvchi
vosita   sapropterindir .
Biroq, agar   L   -fenilalanin miqdori yetarli bo'lmasa, tirozinni ham ovqat bilan
iste'mol   qilish   kerak.   Ushbu   mexanizm   kuchli   stress   ostida   ishlamay
qolganligi   sababli, bunday hollarda   L   -   tirozinni ko'proq qabul qilish kerak.   Oddiy
sutkalik   doza   14mg/kg   tana   vazniga   (kattalar   uchun)   teng   bo'lishi   kerak.   Asos
sifatida,   u   oziq-ovqat   bilan   etarli   darajada   qoplanadi   (yuqoriga
qarang).   Fenilalaninni   haddan   tashqari   iste'mol   qilish   laksatif   ta'sirga   ega   bo'lishi
mumkin. L-fenilalanin   adrenalin   ,   noradrenalin ,   L-   dopa ,   PEA   va   melanin   sintezida
ishtirok   etadi.   Aminokislota   L   -fenilalanin   ko'plab   boshqa   moddalar
uchun   boshlang'ich material   bo'lib xizmat qiladi.
D   -   va   L   -   fenilalanin   (DLPA)   ning   irqiy   aralashmalari   og'riq   qoldiruvchi
vosita   sifatida   yoki   depressiya   uchun   qo'llaniladi.   Ular   kayfiyatni   ko'taruvchi
ta'sirga   ega.   DL-fenilalaninning   taxmin   qilingan   analjezik
ta'sirini   karboksipeptidaza   A   fermentitomonidan   Dfenilalaninning   enkefalin   parcha
lanishining   mumkin   bo'lgan   blokadasi   bilan   izohlash   mumkin.   Bu
D   -   enantiomerlarning   metabolik   ta'sirining   noyob   misollaridan
biridir.   Genetik        metabolik      kasallik   fenilketonuriyadir   (PKU), bu erda   L   -fenilalanin
organizmda   to'liq   parchalanmaydi.   Kasal   odamlar   fenilalanin   o'z   ichiga   olgan
oziq-   ovqatlarni   odatdagi   iste'mol   qilishning   faqat   bir   qismini   toqat   qiladilar.   Bu,
birinchi   navbatda,   tabiiy   oqsilga,   balki   sintetik   ravishda   ishlab   chiqarilgan
moddalarga   ham   tegishli,   masalan.   B.   tatlandırıcı   aspartam   .   PKU   bo'lgan
odamlarda   fenilalanin   gidroksilaza   fermenti   etishmaydi.   Sog'lom   odamlarda   L   -
fenilalaninni   L   -tirozinga   aylantiradi.   Agar   ferment   etishmayotgan
bo'lsa,   qondagi   L -fenilalanin kontsentratsiyasi juda yuqori darajaga ko'tariladi.   Bu
miyaning   kamolotiga   va   faoliyatiga   salbiy   ta'sir   ko'rsatadi.   Bundan   tashqari,
yallig'lanish   jarayonlari   ham   ferment   faolligini   zaiflashtirishi   va   mo''tadillashishi
mumkin giperfenilalaninemiyaga   olib keladi.
L   -fenilalanin   biologik   jihatdan   DNK   bilan   kodlangan   aminokislotalarning
yana   biriga   L   -   tirozinga   aylanadi.   L   -tirozin   o'z
navbatidaLDOPAgaaylanadi ,   u   keyinchalik   dofamin ,   norepinefrin   (noradrenalin)va  
epinefringa   (adrenalin)aylanadi.   Oxirgi uchtasi   katexolaminlar   sifatida tanilgan.
Fenilalanin   qon-miya   to'sig'ini   kesib   o'tish   uchun   triptofan   kabi   bir   xil   faol
transport   kanalidan   foydalanadi.   Haddan   tashqari   miqdorda   qo'shimchalar
serotonin   va   boshqa   aromatik   aminokislotalar   ,   shuningdek,   bog'langan
kofaktorlar,   temir   yoki   tetrahidrobiopterinning   haddan   tashqari   ishlatilishi   (oxir-
oqibat,  cheklangan)   tufayli   azot   oksidi   ishlab   chiqarishga   xalaqit   berishi   mumkin. Ushbu   birikmalar   uchun   tegishli   fermentlar   aromatik   aminokislotalar
gidroksilaza   oilasi va   azot oksidi sintazasidir .
Inson miyasida   katexolaminlar   va   iz   aminlar   uchun biosintetik yo'llar
Fenilalanin-flavonoidlarni        sintez      qilishda   ishlatiladigan   boshlang'ich
birikma.   Lignan   fenilalanin   va        tirozindan      olingan.   Fenilalanin   ammiak-liyaz
fenilalanin   fermenti   tomonidan   sinnamik   kislotaga   aylanadi.   Irsiy
kasallik   fenilketonuriya   (PKU)   -   bu        fenilalanin   gidroksilaza      fermenti   etishmasligi
tufayli   fenilalaninni   metabolizatsiya   qila   olmaslik.   Ushbu   kasallikka   chalingan
odamlar   "fenilketonuriklar"   deb   nomlanadi   va   fenilalaninni   iste'mol   qilishni
tartibga solishlari kerak.   Fenilketonuriklar ko'pincha qondagi fenilalanin miqdorini
nazorat  qilish  uchun  qon testlaridan  foydalanadilar.   Laboratoriya natijalari  mg/dL va   mmol/L   dan   foydalangan   holda   fenilalanin   miqdori   haqida   xabar   berishi
mumkin.   Bir mg/dl fenilalanin taxminan 60 mkmol/l ga teng.
Giperfenilalaninemiya   deb   ataladigan   fenilketonuriyaning   (kam
uchraydigan)   "variant   shakli"   tetragidrobiopterin   deb   ataladigan   kofaktorni   sintez
qila olmaslikdan kelib chiqadi,   uni to'ldirish mumkin.   Giperfenilalaninemiya bilan
og'rigan   homilador   ayollarda   buzilishning   o'xshash   belgilari   bo'lishi   mumkin
(qondagi   fenilalaninning   yuqori   darajasi),   ammo   bu   ko'rsatkichlar   odatda
homiladorlikning   oxirida   yo'qoladi.   PKU   bo'lgan   homilador   ayollar,   homila
nuqsonli gen uchun heterozigot bo'lsa ham, qondagi fenilalanin darajasini nazorat
qilishlari   kerak,   chunki   homilaga   jigarning   etukligi   tufayli   salbiy   ta'sir   ko'rsatishi
mumkin.
Fenilalaninning   oziq-ovqat   bo'lmagan   manbai   bu   sun'iy
tatlandırıcı   aspartamdir .   Ushbu   birikma   organizm   tomonidan   bir   nechta   kimyoviy
yon   mahsulotlarga,   shu   jumladan   fenilalaninga
metabollanadi.   Fenilketonuriklarning   tanada   fenilalanin   to'planishi   bilan   bog'liq
parchalanish   muammolari,   ozroq   bo'lsa-da,   aspartamni   iste'mol   qilish   bilan   ham
yuzaga keladi.   Shunga ko'ra, Avstraliya, AQSh va Kanadada aspartamni o'z ichiga
olgan   barcha   mahsulotlar   quyidagi   etiketkaga   ega   bo'lishi   kerak:
"Fenilketonuriklar: fenilalaninni o'z ichiga oladi".   Buyuk Britaniyada aspartam o'z
ichiga   olgan   oziq-ovqat   mahsulotlarida   "aspartam   yoki   E951"   mavjudligini
ko'rsatadigan   tarkibiy   qismlar   bo'lishi   kerak   va   ular   "Fenilalanin   manbasini   o'z
ichiga   oladi"   degan   ogohlantirish   bilan   etiketlangan   bo'lishi   kerak.   Braziliyada
"Contem   Fenilalanina"   (portugalcha   "Fenilalanin   mavjud")   yorlig'i   uni   o'z   ichiga
olgan   mahsulotlarda   ham   majburiydir.   Ushbu   ogohlantirishlar   odamlarga   bunday
ovqatlardan qochishga yordam berish uchun joylashtirilgan.
Stereoizomer   D   -   fenilalanin   (DPA)   an'anaviy   organik   sintez   yo'li   bilan
bitta   enantiomer   yoki        rasemik      aralashmaning   tarkibiy   qismi   sifatida   ishlab
chiqarilishi   mumkin.   U   oqsil   biosintezida   ishtirok   etmaydi,   garchi   u   oz   miqdorda
oqsillarda,   ayniqsa   qarigan   oqsillarda   va   qayta   ishlangan   oziq-ovqat   oqsillarida bo'lsa.   D   -aminokislotalarning   biologik   funktsiyalari   noaniq   bo'lib   qolmoqda,
garchi   D   -fenilalanin   niatsin retseptorlari 2   da   farmakologik faollikka   ega. 
DL   -Fenilalanin   (DLPA)   klinik   tadkikotlar   bilan   tasdiqlangan   og'riq
qoldiruvchi   va   antidepressant   ta'siri   uchun   ozuqaviy   qo'shimcha   sifatida
sotiladi.   DL   -Fenilalanin   D   -fenilalanin   va   L   -fenilalanin   aralashmasidir.   DL   -
fenilalaninning   mashhur   analjezik   faolligi,   karboksipeptidaza
A        fermenti      tomonidan   enkefalin        parchalanishining        D   -fenilalanin   tomonidan
bloklanishi mumkinligi bilan izohlanishi mumkin. Enkefalinlar mu va delta opioid
retseptorlarining   agonistlari   sifatida   ishlaydi   va   bu   retseptorlarning   agonistlari
antidepressant   ta'sir   ko'rsatishi   ma'lum.   DL   -fenilalaninning   taxminiy
antidepressant   ta'sirining   mexanizmi   qisman   L-
fenilalaninning   norepinefrin   va   dofamin        neyrotransmitterlarining      sintezidagi   preku
rsor   roli   bilan   ham   bog'liq   bo'lishi   mumkin,   ammo   klinik   tadqiqotlar   L   -
fenilalaninning   antidepressant   ta'sirini   aniqlamagan.   Miyadagi   norepinefrin   va
dofaminning   yuqori   darajalari   antidepressant   ta'sirga   ega   deb   hisoblanadi.   D   -
Fenilalanin   ingichka   ichakdan   so'riladi   va   portal   qon   aylanishi   orqali   jigarga
etkaziladi   .   Kichik   miqdordagi   D   -fenilalanin   L   -fenilalaninga   aylanadi.   D   -
Fenilalanin   tizimli   qon   aylanishi   orqali   tananing   turli   to'qimalariga
taqsimlanadi.   U   qon-miya   to'sig'ini   L   -fenilalaninga   qaraganda   kamroq   samarali
tarzda   kesib   o'tadi   va   shuning   uchun   D   -fenilalaninning   oz   miqdordagi   yutilgan
dozasi   siydik   bilan markaziy asab tizimiga kirmasdan chiqariladi. 
L   -fenilalanin a2d Ca 2+
  kalsiy kanallarida K
i   980 nM bo'lgan antagonistdir. 
Miyada   L   -fenilalanin   NMDA   retseptorlari     ning   glitsin   bilan   bog'lanish
joyida   va   AMPA   retseptorlari        glutamat      bilan   bog'lanish   joyida   raqobatbardosh
antagonist   hisoblanadi.     NMDA   retseptorlari   L   -   fenilalaninning   glitsin   bilan
bog lanish joyidaʻ   Shild regressiyasi     tomonidan baholangan 573   mkM muvozanatli
dissotsiatsiya   konstantasi   (KB)   ko rinib   turadi,	
ʻ   bu   insonda
davolanmagan   fenilketonuriyada   kuzatilgan   miya   L   -fenilalanin
kontsentratsiyasidan   ancha   past.   L   -Fenilalanin,   shuningdek,   gipokampus   va korteksdagi   glutamaterjik   sinapslarda   neyrotransmitterlarning   chiqarilishini   hosil
qiladi,   IC   50   980        mkM        ,       bu      miya   konsentratsiyasi   klassik        fenilketonuriyada     
kuzatiladi ,   D   -   fenilalanin esa sezilarli darajada kichikroq ta'sirga ega.
Boronofenilalanin   (BPA) fenilalaninning dihidroksiboril hosilasi 
bo'lib,   neytron tutib olish terapiyasida qo'llaniladi . 
4-Azido-   L-fenilalanin - bu kimyoviy biologiya sohasida 
biokonyugatsiya   uchun   vosita   sifatida   ishlatiladigan   protein tarkibidagi tabiiy 
bo'lmagan aminokislota   hisoblanadi. 
                                        Fenilalanin ammiak liaza   fermenti
   Fenilalanin ammiak liaz   fermenti   L   -   fenilalaninning        ammiak      va   trans   -   sinnamik
kislotaga   aylanishini   katalizlaydi :
L   -fenilalanin =   trans   -sinnamat + NH
3
Fenilalanin   ammiak   liazasi   (PAL)   fenil   propanoid   yo'lidagi   birinchi   va
aniq   qadamdir   va   shuning   uchun   o'simliklardagi
flavanoidlar ,   fenilpropanoidlar   va   lignin   kabi   polifenol
birikmalarining   biosintezida        ishtirok      etadi .   Fenilalanin   ammiak   liazasi
o'simliklarda,   xamirturushlar   va   zamburug'larda   keng   tarqalgan
bo'lib,   izofermentlar   ko'plab turli turlarda mavjud.   Uning   molekulyar massasi   270-
330     kDa   oralig'ida .   PAL   faolligi   to'qimalarning   yaralanishi,   patogen   hujum,
yorug'lik,   past   haroratlar   va   gormonlar   kabi   turli   xil   ogohlantirishlarga   javoban keskin ravishda indüklenir .   PAL yaqinda   fenilketonuriya   bilan og'rigan odamlarda
mumkin   bo'lgan   terapevtik   foyda   uchun   o'rganildi.   U,
shuningdek,   aspartam        tatlandırıcısining      kashshofi   sifatida   L   -fenilalaninni   ishlab
chiqarishda ham ishlatilgan. 
Ferment   ammiak   liazasi   oilasining   a'zosi   bo'lib,   uglerod-azot   aloqalarini
ajratadi.   Boshqa liyazlar singari, PAL   oldinga reaktsiya uchun faqat bitta   substratni
talab   qiladi,   lekin   teskari   reaktsiya   uchun   ikkita.   Mexanik   jihatdan   bog'liq
bo'lgan   histidin   ammiak-liyaza   fermentiga   o’xshaydi.   Ushbu   ferment
sinfining   tizimli   nomi   L   -fenilalanin   ammiak-liyaza   (   trans   -sinnamat   hosil
qiluvchi).   Ilgari   u   EC   4.3.1.5   deb   belgilangan,   ammo   bu   sinf   EC   4.3.1.24
(fenilalanin   ammiak-liazalar),   EC   4.3.1.25   (tirozin   ammiak-liazalar)   va   EC
4.3.1.26   (fenilalanin/tirozin)   sifatida   qayta   belgilangan.   Umumiy   qo'llaniladigan
boshqa   nomlar   orasida   tiraz,   fenilalanin   deaminaza,   tirozin   ammiak-liyaza,   L   -
tirozin   ammiak-   liyaza,   fenilalanin   ammoniy-liyaza,   PAL   va   L   -   fenilalanin
ammiak-liyaza   mavjud.
Fenilalanin   ammiak   liazasi   L   -fenilalanin   va   kamroq   darajada   L   -   tirozin   uchun
xosdir.   PAL   tomonidan   katalizlangan   reaktsiya   oksidlovchi   deaminatsiyadan   ko'ra
o'z-o'zidan   eliminatsiya reaksiyasidir . 
3,5-dihidro-5-metildien-4   H   -imidazol-4-on   (   MIO)   kofaktori   reaksiyada
ishtirok   etadi   va   faol   joyda   uchta   qutbli   spiralning   musbat   qutbida   o'tiradi,   bu
uning   elektrofilligini   oshirishga   yordam   beradi.   MIO   L   -   phe   aromatik
halqasi   tomonidan   hujumga   uchraydi,   bu   esa   asosiy   qoldiq   bilan   deprotonatsiya qilish uchun b ugleroddagi CH rishtasini faollashtiradi.   Ushbu E1cB   -   eliminatsiya
reaktsiyasining        karbanion        oraliq   mahsuloti    ,   faol   joyda   qisman   ijobiy   hududlar
tomonidan   barqarorlashtiriladi,   so'ngra   sinnamat   alkenini   hosil   qilish   uchun
ammiakni chiqaradi.   PAL reaktsiyasining mexanizmi histidin ammiak liazasi bilan
bog'liq fermentning mexanizmiga o'xshash deb hisoblanadi. 
Ala-Ser-Gly   tripeptididan   MIO   kofaktorining   avtokatalitik   hosil   bo'lishi   taklif
qilingan suvni yo'q qilishning ikki bosqichida. 
Dehidroalanin   qoldig'i   uzoq   vaqtdan   beri   PAL   va   HALdagi   asosiy   elektrofil
katalitik   qoldiq   deb   hisoblangan,   ammo   keyinchalik   faol   qoldiq   MIO   ekanligi
aniqlandi,   bu   esa   yanada   elektrofil.   Konservalangan   Ala-Ser-Gly   tripeptid
segmentining   siklizatsiyasi   va   suvsizlanishi   natijasida   hosil   bo'ladi.   MIO   hosil
bo'lishining   birinchi   bosqichi   Ala202   karbonil   guruhidagi   Gly204   azotining
molekulyar   nukleofil   hujumi   orqali   siklizatsiya   -   yo'q   qilishdir.   Ser203   ning   yon
zanjiridan   keyingi   suvni   yo'q   qilish   o'zaro   bog'langan   qo'sh   bog'lanish   tizimini
yakunlaydi.   Petroselinum   crispum   (   PDB   )   dan   fenilalanin   ammiak   liazasi   uchun
raqamlar   berilgan.1W27).   MIO   polipeptid   modifikatsiyasi   bo'lsa-da,   uni   protez
guruhi deb atash taklif qilindi, chunki u qo'shilgan organik birikma sifatiga ega. 
PAL   trans-sinnamik   kislota   tomonidan   inhibe   qilinadi   va   ba'zi   turlarda
transsinnamik kislota hosilalari tomonidan inhibe qilinishi   mumkin .Oddiy   shakllari
bo'lgan   g'ayritabiiy   aminokislotalar   D   -Phe   va   D   -Tyr   raqobatbardosh
ingibitorlardir . 
Fenilalanin   ammiak   liazasi   asosan   alfa-spirallardan   tashkil   topgan   to'rtta   bir   xil
bo'linmalardan   iborat   bo'lib,        monomer      juftlari   bitta   faol   joyni   tashkil   qiladi.
PALdagi   kataliz   faol   joy   bilan   bog'langan   etti   xil   alfa   spirallarining   dipol
momentlari   bilan   boshqarilishi   mumkin.     Faol   joy   uchta   spiral   bilan   kovalent
bo'lmagan   MIO   elektrofil   guruhini   o'z   ichiga   oladi.   Leu266,   Asn270,   Val269, Leu215,   Lys486   va   Ile472   faol   sayt   spirallarida   joylashgan,   Phe413,   Glu496   va
Gln500   esa   MIO   kofaktorini   barqarorlashtirishga   hissa   qo'shadi.   Faol   maydon
ichidagi spirallar tomonidan yaratilgan dipol momentlarining yo'nalishi MIO bilan
ideal   reaktivlik   uchun   elektropozitiv   mintaqani   hosil   qiladi.   Faol   saytdagi   qisman
ijobiy hududlar ham karbanion oraliq mahsulotining zaryadini barqarorlashtirishga
yordam   beradi.   PAL   tizimli   ravishda   mexanik   jihatdan   bog'liq   bo'lgan   histidin
ammiak   liazasiga   o'xshaydi,   ammo   PALda   taxminan   215   ta   qo'shimcha   qoldiq
mavjud.   Fenilalanin   ammiak   liazasi   turli   turlarda   turli   funktsiyalarni   bajarishi
mumkin.   U   asosan   ba'zi   o'simliklar   va   zamburug'larda   (ya'ni   xamirturush)
uchraydi.   Qo'ziqorin   va   xamirturush   hujayralarida   PAL   muhim   katabolik   rol
o'ynaydi,   uglerod   va   azot   hosil   qiladi .   O'simliklarda   bu   asosiy   biosintetik   ferment
bo'lib,   turli   xil   polifenil   birikmalar   sintezining   birinchi   bosqichini   katalizlaydi   va
asosan   himoya   mexanizmlarida   ishtirok   etadi.   PAL   5   ta   metabolik   yo'lda   ishtirok
etadi:   tirozin   almashinuvi ,   fenilalanin   almashinuvi ,   azot
almashinuvi ,   fenilpropanoid biosintezi   va  alkaloid biosintezi .                       Fenilalaninning ishlatilishi hamda tirik organizmdagi o’rni
Inson   tanasi   normal   va   muvofiqlashtirilgan   ish   uchun   20   ga   yaqin
aminokislotalarga   muhtoj.   Fenilalanin   -   alaninga   o'xshash   aromatik   alfa-
aminokislota   ekanligini   ta'kidlaydi.   U   barcha   tirik   organizmlarning   oqsillari
tarkibiga   kiradi   va   gormonlar   ishlab   chiqarishni   barqarorlashtirish   uchun   bebaho
foydalarga ega. Aminokislotaning yana bir foydali xususiyati og'riqni yo'qotishdir.
Uni   migren,   servikal   va   vertebra   mintaqalarida   noqulaylik   uchun   qo'llash   tavsiya
etiladi.
Fenilalaninni qabul qilish foyda yoki zararmi? Fenilalaninning   manbai   go'sht   va   parranda   idishlaridan   dukkaklilar,
qo'ziqorinlar   va   yong'oqlargacha   bo'lgan   protein   o'z   ichiga   olgan   barcha
ovqatlardir.   Bir   kishi   uchun   uni   kuniga   o'rtacha   iste'mol   qilish   darajasi   1-2
grammni tashkil qiladi. O'rtacha odam fenilalaninni odatdagi tarzda metabollaydi.
U   organizm   tomonidan   mukammal   tarzda   so'riladi,   bizning   organlarimizning
ishlashiga   va   oqsillarni   yaratishga   yordam   beradi.   Ba'zi   odamlar   ushbu
aminokislotalarning  ko'pligidan   aziyat   chekishadi,   bunday   kasallik   odatda   bolalik
davrida o'zini namoyon qiladi va fenilketonuriya deb ataladi.
Protein   komponentlari   bizning   miyamizda,   qon   hujayralarida,   mushak
to'qimalarida   va   ichki   organlarda.   Shuning   uchun   protein   ishlab   chiqarish
jarayonlarini   normallashtirish   inson   tanasining   ishlashi   uchun   juda   muhimdir.
Fenilalanin   muhim   gormonlar   va   molekulalarni   ishlab   chiqarishda   ishtirok   etadi,
masalan:
Tirozin:   Yuqori   stress   ostida   xotira   va   ish   faoliyatini   yaxshilashga   yordam
beradigan neyrotransmitter.
Epinefrin   va   norepinefrin:   tanamizning   turli   qismlariga   ta'sir   qiladi   va
markaziy asab tizimini rag'batlantiradi. Ulardan biri tanada juda ko'p yoki juda oz
bo'lsa, bu umumiy salomatlikka sezilarli ta'sir ko'rsatishi mumkin. Ular qaror qabul
qilish tezligi uchun ham javobgardir: jang yoki parvoz.
Dopamin:   vosita   funktsiyasi,   kayfiyat   va   hatto   muhim   qaror   qabul   qilishga
ta'sir   qiladi.   U   o'rganish   qobiliyati   bilan   chambarchas   bog'liq,   ma'lumotni   idrok
etish uchun javobgardir va uning etishmasligi ko'pincha ba'zi ruhiy kasalliklarning
paydo bo'lishiga olib keladi.
Ushbu   aminokislotalarni   qayta   ishlash   uchun   normal   reaktsiyalarni
o'zgartirish tanadagi ba'zi uzilishlarga olib kelishi mumkin. Fenilalaninning tuzilish
formulasi  ikki  turga bo'linadi: L-fenilalanin va D-fenilalanin. Yaqinda o'tkazilgan
kohort tadqiqotlari depressiyani davolash uchun ushbu aminokislotalarning D va L
shakllarini birlashtirishning mumkin bo'lgan foydasiga  ishora qildi. Bemorlarning 2/3   qismida   klinik   holatning   yaxshilanishi   kuzatildi.   Afsuski,   bu   doimiy   ijobiy
ta'sir   ko'rsatgan   bir   nechta   tadqiqotlardan   biridir.   Boshqa   tajribalar   depressiyaga
qarshi   kurashda   ushbu   aminokislotadan   foydalanish   qarorini   tasdiqlovchi   etarli
dalillarni to'plamadi.
Fenilalaninni asosan oqsil o'z ichiga olgan ovqatlarda topish mumkin. Tabiiy
aminokislota   bo'lib,   u   parhez   qo'shimchasi   sifatida   foydalanish   uchun   xavfsiz
hisoblanadi.   Bir   qator   tadqiqotlar   teri   va   neyron   kasalliklarini   davolashda   ushbu
aminokislotadan   foydalanishni   o'rganib   chiqdi.   Shunday   qilib,   fenilalaninning
terining   rangi   yo'qolishi   va   to'qimalarning   ortiqcha   pigmentatsiyasini   oldini   olish
qobiliyati   aniqlandi.   Uning   vitiligoni   davolashda   qo'llanilishi   juda   yaxshi
natijalarni ko'rsatdi. Ultrabinafsha nurlanish bilan birgalikda davolanish samarasini
oshirishi va vitiligo bilan og'rigan odamlarda terining pigmentatsiyasi jarayonlarini
yaxshilashga   yordam   berishi   isbotlangan.   Odatda,   oziq-ovqatlardagi   faol
fenilalanin   miqdori   iste'mol  qilinganda   kritik  darajadan  oshib  ketishi   va  sog'likka
zarar   etkazishi   uchun   etarlicha   past   bo'ladi.   Ushbu   aminokislotalarning   inson
tanasining   har   bir   kilogrammiga   normal   iste'moli   taxminan   50-100   mg   ni   tashkil
qiladi.   Fenilalanin   o'z   ichiga   olgan   mahsulotlardan   foydalanishdan   nojo'ya
ta'sirlarning   deyarli   to'liq   yo'qligiga   qaramasdan,   homilador   va   emizikli   ayollar
uchun   kapsulalarda   aminokislotadan   foydalanish   tavsiya   etilmaydi.   Fenilanilinli
mahsulotlar(-rasm.):
               3-rasm.
Bizning dietamizdagi fenilalanin.
Aminokislotaning   ikkita   shakli   yoki   strukturaviy   tuzilishi   mavjud:
fenilalanin L va fenilalanin D. Ular juda o'xshash, farq faqat molekulyar tuzilishda.
Oziq-ovqatlarda   asosan   L-shakli   topiladi,   u   organizm   tomonidan   oqsil   ishlab
chiqarishda   ishtirok   etadi.   D-shakli   ko'proq   ozuqaviy   qo'shimchalarda   uchraydi.
Odatda   sun'iy   ravishda   sintezlanadi,   chunki   u   tibbiy   maqsadlarda   ishlatilganda
yaxshi  natijalarni  ko'rsatdi. Tana etarli  darajada L-fenilalaninni  mustaqil  ravishda
ishlab chiqara olmaydi  va uni  dietadan  olishi  kerak. Bu aminokislota  muhim  deb
nomlanishining sabablaridan biridir.
Protein   ishlab   chiqaruvchisi   sifatidagi   asosiy   rolidan   tashqari,   fenilalanin
tanamizdagi   boshqa   molekulalarni,   masalan,   gormonlarni   ishlab   chiqarish   uchun
zarurdir.   Fenilalanin   ishtirokida   yaratilgan   bir   nechta   neyrotransmitterlar
tanamizning turli qismlari o'rtasida signallarni uzatish uchun javobgardir. Shunday
qilib, bu aminokislota asab tizimining silliq ishlashi va impulslarni yaxshi o'tkazish
uchun   muhim   elementlardan   biri   deb   atash   mumkin.   Afsuski,   PKU   genetik buzilishi   bo'lgan   odamlar   uchun   bu   aminokislota   xavfli   bo'lishi   mumkin.   Ushbu
buzuqlik tananing to'liq immuniteti bilan tavsiflanadi.
Fenilalanin   oziq-ovqat   tarkibidagi   shunday   keng   tarqalgan   modda   bo'lib,
uning   kichik   qismlari   ham   deyarli   barcha   ovqatlarda   mavjud.   Ko'pincha   bu
hayvonot   mahsulotlarida,   shuningdek,   ko'p   miqdorda   protein   mavjud   bo'lgan
joylarda.   Fenilalaninning   eng   yaxshi   o'simlik   manbai   soya   hisoblanadi.   Bundan
tashqari,   moddaning   miqdori   bo'yicha   chempionlar   urug'lar   va   yong'oqlardir.
Sizning dietangizga soya proteinini qo'shsangiz, 200 kaloriya uchun taxminan 2,5
gramm fenilalanin bo'lishi mumkin.
Ko'pgina dorilar, parhez ovqatlar va gazlangan ichimliklar sun'iy tatlandırıcı
aspartamni   o'z   ichiga   oladi.   U   fenilalaninning   katta   dozalarini   o'z   ichiga   oladi,
ammo foydalanish taqiqlanmagan. Federal qoidalar aspartamni o'z ichiga olgan har
qanday   ichimlik   yoki   oziq-ovqat   mahsulotiga   "Fenilketonuriya:   fenilalaninni   o'z
ichiga   oladi"   degan   ogohlantirish   bilan   etiketlangan   bo'lishi   kerak.   Ushbu
ogohlantirish   PKU   bilan   kasallangan   odamlarga   fenilalanin   manbai   bo'lgan
ovqatlardan qochishga yordam beradi.
Umuman olganda, agar siz muvozanatli ovqat iste'mol qilsangiz va turli xil
ovqatlar iste'mol qilsangiz, unda ushbu aminokislotalarda yuqori bo'lgan ovqatlarni
maxsus tanlashingiz shart emas. Chunki uning etarli miqdori tanangizga u yoki bu
tarzda kiradi.
Aminokislotalarni o’z o’zidan qo’llash xavflimi?
Juda   xavfli   kasallik,   hatto   bolalikda  ham   namoyon  bo'ladi,   fenilketonuriya.
Bu   fenilalanin   aminokislotasining   ortiqcha   miqdori   bo'lib,   bu   intellektual
qobiliyatlarning   keskin   yomonlashishiga   va   aqliy   rivojlanish   jarayonlarining
inhibisyoniga   olib   keladi.   Aminokislotalar   almashinuvi   buzilgan   odamlar   o'z tanasida fenilalaninni o'zlashtira olmaydi va qayta ishlay olmaydi, shuning uchun u
o'z   hujayralarida   to'planishga   intiladi.   Shu   sababli,   ularning   qonidagi   fenilalanin
kontsentratsiyasi oddiy odamlarga qaraganda taxminan 400 baravar yuqori bo'lishi
mumkin.   Ushbu   moddaning   xavfli   darajada   yuqori   konsentratsiyasi   miyaning
jiddiy   shikastlanishiga   va   natijada   aqliy   zaiflikka   olib   kelishi   mumkin.   Buzilish
bolalar   uchun   o'ta   xavflidir,   shuning   uchun   ular   odatda   tug'ilgandan   keyin   ko'p
o'tmay   PKU   uchun   tekshiriladi.   PKU   tashxisi   qo'yilgan   odamlar   maxsus   past
proteinli dietaga joylashtiriladi.
Ushbu   dahshatli   kasallikka   qaramay,   fenilalanin   olimlar   tomonidan   uning
keyingi   qamrovini   aniqlash   uchun   faol   o'rganilmoqda.   Ba'zi   tadqiqotlar
fenilalaninning ta'sirining quyidagi natijalarini eksperimental ravishda chiqardi:
Og'riq   sindromi.     Fenilalaninning   D   shaklidagi   preparati   bizni   har   xil
zo'ravonlikdagi   doimiy   zonklama   og'rig'idan   xalos   qiladi.   Bu   ba'zi   turdagi   bosh
og'rig'i   va   bel   og'rig'iga   yordam   berdi,   garchi   bu   tadqiqotlar   natijalari   aralash
bo'lsa-da.
  Spirtli   ichimliklar   bilan   zaharlanish.   Ba'zi   tajribalar   ushbu   aminokislota
spirtli   ichimliklarni   olib   tashlash   alomatlarini   engillashtirishga   qodir   ekanligini
ko'rsatishga muvaffaq bo'ldi.
Parkinson   kasalligi.   Nerv   impulslarining   o'tkazuvchanligini   yaxshilash   va
miyada   neyrotransmitterlarning   shakllanishida   ishtirok   etish   qobiliyati   tufayli
fenilalanin Parkinson kasalligining oldini olish dasturlarida ishtirok etishi mumkin.
Ushbu   davolash   usulining   samaradorligini   isbotlash   uchun   ko'proq   tadqiqotlar
talab etiladi. 
DEHB.   Fenilalaninning   diqqat   etishmasligining   yuqori   sezgirligi   sindromi
(DEHB)   bilan   og'rigan   guruhlarga   ta'siri   bo'yicha   tadqiqotlarda   ba'zi   yutuqlar
mavjud.   Olimlar   ushbu   sohani   o'rganishni   davom   ettirmoqdalar   va   bu   usulning
samaradorligi bo'yicha ishonchli natijalarni hali bera olmaydilar.
Fenilalaninning   kimyoviy   xossalari   asosan   tanamizda   oqsil   tuzilishini
shakllantirishga qaratilgan. So'nggi tadqiqotlar ko'p miqdorda proteinli oziq-ovqat
iste'mol   qilish   va   inson   tana   vazni   o'rtasidagi   bog'liqlikni   aniqladi.   Fenilalanin kelajakda "to'yinganlik gormoni" ishlab chiqarish qobiliyati tufayli vazn yo'qotish
uchun ishlatilishi mumkin. Uning ishlatilishi ochlik 
tuyg'usini   tezda   kamaytiradi   va   ishtahani   kamaytiradi.   Semirib   ketishni
davolashning   ushbu   usulining   afzalliklari   hali   ham   shubhali,   ammo   kelajakda   bu
aminokislotadan foydalanish uchun barcha shartlar mavjud.
Bizning tanamizda fenilalanin sintezi mumkin emasligi sababli, biz uni xun
takviyesi   shaklida   olishga   yoki   har   kuni   ushbu   aminokislotaga   boy   bo'lgan   etarli
miqdorda   oziq-ovqat   olishga   majburmiz.   Kun   davomida   turli   xil   proteinli   oziq-
ovqatlarni   iste'mol   qilish   sizni   tanangizga   kerak   bo'lgan   barcha   aminokislotalar
bilan   ta'minlaydi.   Oziq-ovqat   qo'shimchalarini   qabul   qilishning   zarari   faqat
ularning   individual   intoleransiyasi   yoki   organizm   ular   bilan   to'yingan   bo'lgan
taqdirdagina mumkin.
                                             
                                                                                            Xulosa
Men xulosa o’rnida shuni aytishim mumkinki aminokislotalar tabiatda xam
tirik   organizmidagi   funksiyasi   roli   haqida   tushunchaga   ega   bo’ldim.
Aminokislotalar Oqsillar tarkibining muhim qismini tashkil qiladi.
Aminokislotalarning   odam   organizmida   tutgan   o’rniga   qarab
almashinadigan   va   almashinib   bo’lmaydigan   aminokislotalarga   ajratiladi.   Barcha
oqsillarning   asosiy   qurish   elementlari   aminokislotalar   ekanligi   ko pdan   beriʻ
ma lum   bo lsa   ham,   to la   aminokislota   tarkibi   faqat   XX   asrning   30-yillaridagina	
ʼ ʻ ʻ
batamom   belgilanadi.Buning   sababi,   bir   tomondan   aminokislatalar   hali   yahshi
o rganilmagani,   oqsil   tarkibiga   qaysi   aminokislotalar   kirganligi   aniq   ma lum	
ʻ ʼ
bo lmaganligi   bo lsa,   ikkinchidan,   ularning   ayrim   vakillarini   sifat   va   miqdor
ʻ ʻ
analizi usullari hali mukkalmal bo lmaganligi edi. Bu muammo faqat 40-yillarning	
ʻ
boshlarida qog oz xromotografiyasi usuli qo llanilishi bilan hal qildi. Tabiatda 200	
ʻ ʻ
ga   yaqin   aminokislotalar   uchraydi.   Ularning   yarmidan   ortig i,   umuman   oqsil	
ʻ
tarkibiga kirmaydi, qolgan yarmining ko p qismi ham faqat ayrim organizmlarda,	
ʻ
ba zilari   alohida   peptidlar   tarkibida   bo ladi.Hamma   organizmlarda   oqsillar	
ʼ ʻ
tarkibiga kiradigan aminokislotalar soni 20 ga teng.
Fenilalanin   -   ma'lum   bo'lgan   barcha   tirik   organizmlar   oqsillar   qismidir
muhim   aromatik,   amino   kislotalar.   Yana   bir   nomi   fenilalanin   -   α-amino-β-
fenilpropionik kislota.
Fenilalanin   (α-amino-β-fenilpropion   kislota.)   -   aromatik   alfa-amino
kislotalar.   Bu   ikki   optik   izomerik   shakllari   L   va   D   mavjud.   Kimyoviy,   aralash,
vodorod atomlari bir fenil guruhi bilan barpo etilgan bu amino kislotalar. Fenilalanin   l-proteinogen   aminokislotalar   va   ma'lum   bo'lgan   barcha   tirik
organizmlar   oqsillarga   kiritilgan.   gidrofobik   va   ustidan   ketma   o'zaro   muloqotida
ishtirok, fenilalanin, qatlamlanish va oqsil tuzilmalari barqarorlashtirish muhim rol
o'ynaydi funktsional markazlari ajralmas qismi hisoblanadi.
                            Foydalanilgan adabiyotlar ro’yxati
1. Жеребцов   Н.А.,   Попова   Т.Н.,   Артюхов   В.Г.   Биохимия:   Учебник.   –
Воронеж:   Издательство   Воронежского   государственного
университета, 2002. – 696 с.
2. Кретович В.Л. Биохимия растений: Учеб. – 2-е изд., перераб. и доп.;
для биол. спец. ун-тов. – М.: Высш. Шк., 1986. – 503 с.
3. Iskandarov   S.,   Abdusamatov   A   .,   Shoymardanov   R.   Organik   ximiya,
Toshkent, “ O‘qituvchi” nashriyoti, 1979 y. 498 b.
4. Sobirov. Z. Organik kimyo, Toshkent – “Aloqachi – 2005. 398 b.
5. H.S.Tojimuhamedov,   H.M.Shohidoyatov,   O’.Ho’janiyozov   Organik
kimyo. Toshkent, ‘‘ Fan va texnologiya ‘‘ 2014- yil. 800 b.
                         
                            Internet saytlari

Fenilalanin

MUNDARIJA.

I.BOB.

l.Kirish..................................................................................................................2

II.BOB.

II. Asosiy qism ....................................................................................................7

II.1. Aminokislotalar haqida umumiy ma’lumot ...............................................7

II.2. Fenilalaninning tuzilishi, olinishi.……................……………....................………18

II.3. Fenilalaninning fizik-kimyoviy xossalar ..................................................24

II.4. Fenilalanin ammiak liaza fermenti ……………………………….......................….32

II.5. Fenilalaninning ishlatilishi hamda tirik organizmdagi o’rni....................36

III.BOB.

III. Xulosa...........................................................................................................44

IV.BOB.

IV. Foydalanilgan adabiyotlar...........................................................................45