Kirish Roʻyxatdan oʻtish

Docx

  • Referatlar
  • Diplom ishlar
  • Boshqa
    • Slaydlar
    • Referatlar
    • Kurs ishlari
    • Diplom ishlar
    • Dissertatsiyalar
    • Dars ishlanmalar
    • Infografika
    • Kitoblar
    • Testlar

Dokument ma'lumotlari

Narxi 15000UZS
Hajmi 1.6MB
Xaridlar 0
Yuklab olingan sana 03 Sentyabr 2024
Kengaytma docx
Bo'lim Kurs ishlari
Fan Botanika

Sotuvchi

Bohodir Jalolov

Gazanda - vitaminlar zahirasi

Sotib olish
KURS IS H I
Gazanda  -  vitaminlar zahirasi
1 Kirish
        Ma’lumki, hayotda har xil sabablar tufayli qon ketish hodisalari ro’y berib turadi.
Ayniqsa   jarohatlanganda   qon   tomirlar   shikastlanishi   natijasida   qon   ketishi   hayot
uchun   xavflidir.   Shuningdek,   organizmning   turli   xastaliklarida   ichki   a’zolardan   qon
ketishi   mumkin.   Agar   tomir   shikastlansa,   shu   joyda   qon   iviydi   va   qon   ketishi
to’xtaydi. Lekin bu jarayonda qatnashadigan omillardan birining butunlay yoki yetarli
bo’lmasligi   qon   ivishini   izdan   chiqaradi,   natijada   qon   ketadi,   Masalan,   qon   ivishida
qatnashadigan   K   vitamini   yetishmasligi,   trombotsitlarning   qonda   kamayib   ketishi,
kalsiy ionlarining qonda yetarli bo’lmasligi, bu omillar o’zaro aloqasining uzilishiga
va  hokazolar   qonning  ivimasligiga   va   natijada   kamqonlikka  sabab   bo’lishi   mumkin.
Shu sababli tibbiyotda vitamin K saqlovchi o’simliklar keng qo’llaniladi. 
         Jumladan Gazanda o’simligi tarkibida asosan vitamin K saqlaydi. Shuning uchun
xalq   tabobatida   gazanda   bargidan   foydalaniladi.   Tarkibida   K,   C ,   V2   vitaminlari,
karotin va boshqa moddalar bor.   Abu Ali ibn Sino chayono’t o’simligi mevasini nafas
qisish  kasalligini  davolash  uchun,  bargini  esa  qon  to’xtatuvchi   va  surgi  dori  sifatida
ishlatgan.   O ’simlik   bargidan   tayyorlangan   damlama,   qaynatma   yoki   barg   kukuni
ko’krak og’rig’i, bod, isitma, bezgak, nafas qisishi, burun va og’izdan qon oqishi  va
bavosil kasalliklarini davolashda hamda balg’am ko’chiruvchi, siydik haydovchi dori
sifatida qo’llaniladi.
Gazanda   bargi   tarkibidagi   biologik   faol   moddalar   yig’indisining   farmakologik
ta’siri   asosan   uning   tarkibidagi   vitaminlarga   va   temir   tuzlariga   bog’liq.   Ular   qon
ivishini   tezlashtiradi   (K   va   S   vitamlari)   va   eritrotsitlar   ishlab   chiqarilishi   oshiradi.
Bundan   tashqari,   bachadon   qisqarishini   jonlantiradi,   o’t   haydaydi   va   yara   bitishini
tezlashtiradi.
2                   
      II. Adabiyotlar sharxi
            2.1 Vitaminlar haqida umumiy tushuncha.
              
        Vitaminlar   tirik   organizmning   hayot   faoliyati   va   normal   moddalar   almashinuvi
uchun   zarur   bolgan   organik   birikmalar.   Ular   turli   xil   kimyoviy   tuzilishga   ega.   Oziq
moddalar   tarkibida   qandaydir   moddalar   yetishmasligi   natijasida   odamlar   kasal
bo’lishi   to’g’risidagi   ma’lumotlar   qad.   Xitoy   kitoblarida,   keyinchalik   Gippokrat
asarlarida   qayd   etilgan.   Vitaminni   ilmiy   nuqtai   nazardan   o’rganish   18-asrda
boshlagan.   Ingliz   vrachi   J.   Lind   (1757),   fransuz   fiziologi   F.   Majandi   (1816),   rus
vrachi   N.   I.   Lunin   (1880),   golland   vrachi   Eykman   (1897),   ingliz   olimi   F.   Xopkins
(1906)lar   vitaminni   o’rganishga   juda   katta   hissa   qo’shdilar.   Organizmda   vitamin
sintez qilinmaydi, Kishi o’zi uchun zarur vitaminni turli ovqat moddalari bilan oladi.
Ovqatda   vitamin   yetishmaganda   gipovitaminoz,   mutlaqo   bo’lmaganda   avitaminoz
paydo   bo’ladi.   Vitaminning   asosiy   manbai   o’simliklardir   (Vitaminli   o’simliklar).
Vitamin hosil bo’lishida mikroorganizmlar ham katta rol o’ynaydi. [18]
     Vitaminning biologik ahamiyati moddalar almashinuviga rostlovchi ta’sir etishdan
iborat.   Vitamin   organizmda   sodir   bo’ladigan   kimyoviy   reaksiyalarni   kuchaytiradi,
organizmning   oziq   moddalarni   o’zlashtirishiga   ta’sir   ko’rsatadi,   hujayralarning
normal   o’sishiga   va   butun   organizmning   rivojlanishiga   yordam   beradi,   organizmda
fermentlar tarkibiga kirib, ularning normal funksiyasi va faolligini ta’minlaydi. 
        Vitamin   organizmda   energiya   almashinuvida   (B,   B2,   B3),   aminokislotalar   (B6,
B12,   B)   va   yog   kislotalar   (pantotenat   kislota)   biosintezida,   fotoresepsiya   jarayonida
3 (A   vitamin),   qon   ivishida   (K   vitamin)   va   kalsiyning   o’zlashtirilishida   (D   vitamin)
ishtirok   etadi.   Shunday   qilib,   organizmda   biror   vitamin   yetishmasa   yoki   butunlay
bo’lmasa,   moddalar   almashinuvi   buziladi.   Oziq-ovqatda   Vitamin   yetishmaganda
kishining   mehnat   qobiliyati   pasayadi,   organizmning   kasalliklarga   hamda   tashqi
muhitning   noqulay   ta’siriga   chadami   kamayadi.   Vitamin   yetishmovchiligiga   ovqat
tarkibida   Vitamin   kam   bo’lishigina   emas,   balki   ularning   ichakda   so’rilishi,
to’qimalarga   yetkazib   berilishi   va   biologik   faol   shaklga   aylanishi   jarayonlarining
buzilishi   ham   sabab   bo’ladi.   Lekin   ba’zi   Vitaminning   fiziologik   ehtiyojdan   ortiqroq
bo’lishi   gipervitaminozga   olib   kelishi   ham   mumkin.   Keyingi   yillarla   30   dan   ziyod
vitaminning   kimyoviy   tuzilishi   to’la   o’rganilib,   ko’plari   sintez   qilindi   (Vitamin
sanoati).   Deyarli   barcha   vitaminlar   o'simlik   organizmida   sintezlanadi.   Faqat   vitamin
A va D ni hosil qiladigan birikmalar - provitaminlar o'simlik to'qimalarida sintezlanib,
hayvon   organizmiga   o'tgandan   so'ng   ular   o'z   vitaminiga   aylanadi.   O'simlik
to'qimalarida   vitaminlar   biosintezining   borishi   hanuzgacha   tajribalarda   to'la
aniqlangan emas. [1,18]
                   2.2 Vitaminlar tasnifi
       Vitaminlar erituvchilarda erishiga qarab ikki guruhga bo'linadi:  1. Suvda eruvchi
vitaminlar   -   B,   B1,   B2,   B3,   B5,   B6   ,   PP,   H,   P,   C   va   U   vitaminlar,   pantaten,   folat,
para-aminobenzoat kislotalar, inozit va boshqalar. 
          Folat   kislota   (B,   vitamin)   ba’zi   aminokislotalar   almashinuvida   va   sintezida,
shuningdek   nuklein   kislotalar   sintezida   qatnashadi,   ko’mikning   qon   yaratish
funksiyasini   kuchaytiradi, B12  vitamin-ning  yaxshi   o’zlashtirilishiga   yordam   beradi.
Folat   kislota   o’simlik   va   hayvon   mahsulotlarida,   ayniqsa,   jigar,   buyrak   va   yashil
barglarda   ko’p.   Ichak   mikroorganizmlari   folat   kislotani   ko’p   miqdorda   sintezlaydi.
Folat   kislota   B   kompleksning   tarkibiy   qismi   hisoblanadi.   U   organizmda   qizil-qon
tanachalari   hosil   bo'lishida,   ya'ni   qondagi   eritrotsit   va   gemoglobunlar   miqdorini
normal bo'lishini ta'minlashda muhim rol o'ynaydi.
4        Folat kislota birinchi marta 1941 yilda shpinat bargidan sof holda ajratib olingan.
Hozir lrelaratni A. B. Trufanov va Z. A. Kursanova tavsiya etgan usul bo'yicha sintez
qilinadi. 
    Pantotenat kislota (B5 vitamin) yoki alfa, gamma dioksi - betta-dimetilbutiril-betta
alanin   kishi   organizmida   asetillash   va   oksidlash   protsessida   katta   ahamiyatga   ega
bo'lgan   koenizm   A   ning   tarkibiy   qismidir.   Pantoten   kislota   organizmda   uglerod   va
moy almashinuvida ishtirok etadi. Suvda eriydigan vitamin B guruhiga kiradi.
    Pantoten kislota Uilyams tomonidan 1933 yilda jigardan sof holda ajratib olindi va
1940   yilda   uning   kimyoviy   tuzilishi   to'liq   aniqlandi.   Pantoten   kislota   o’simlik   va
hayvon   to’qimalarida   ko’p.   Uni   yana   ichak   mikroflorasi   ham   ishlab   chiqaradi.
Vatanimizda   uni   birinchi   marta   N.A.Preobrajeniskiy   o'z   shogirdlari   bilan   sintez
qilgan. Hozirgi vaqtda pantoten kislotani sibtetik usul bilan 3 bosqichda olinadi. Nerv
sistemasi hamda buyrak usti va qalqonsimon bezlar faoliyatini normallashtiradi.
          Vitamin B2: Bu vitamin yetishmasa, yuzingizda husnbuzar paydo bo’ladi. Lab va
og’iz atrofi tez-tez yoriladigan bo’lib qoladi. Bu vitamin xamirturush, tuxum sarig’i,
sut, jigar, buyrak, baliq, go’sht va tovuq go’shtida ko’p bo’ladi. 
       Vitamin B3: Pigmentatsiya uchun javobgar. U yetishmasa soch oqaradi. U barcha
turdagi o’simlik va go’shtlarda bo’ladi.
          Vitamin   B6   yoki   Piridoksin   gidroxlorid   3,4-di-oksimetil-5-oksi-6-metilpiridin
kimyoviy tuzilishiga ko'ra bir biriga yaqin bo'lgan va organizmda biridan biriga oson
o'tib turadigan  piridoksin, piridoksol  va piridoksaminlar  vitamin B6 guruhini  tashkil
etadi.   Vitamin   B6   ni   bir   qancha   turi   bor.   Uning   eng   asosiy   vakili   piridoksindir.
Chunki   vitamin   B6   ning   boshqa   organizmda   piridoksinga   aylangandan   keyin
fiziologik   ta'sir   ko'rsatadi.   Piridoksin   gidroxlorid   hidsiz,   achchiqroq   nordon,   mayda
kristall   kukun   bo'lib,   suvda   oson,   spirda   esa   qiyin   eriydi.   Asab   tizimi   va   oqsillar
almashinuvi   uchun   zarur.   Bu   vitamin   jigar,   sut,   kartoshka,   sabzi,   tuxum,   sariyog’,
guruch, bug’doy va karamda ko’p bo’ladi.[1,9,18]
5 2.   Yog'larda   eruvchi   vitaminlar   -   A,   D,   E   va   K   vitaminlar.   Odatda,   vitaminlar
biologiya   va   farmatsevtik   kimyo   fanlari   dasturiga   kiradi   va   shu   kurslarda   to'liq
o'rganiladi.   Vitamin   preparatlarining   ta'siri   bilan   farmakologiya   kursi   shug'ullanadi.
Farmakognoziya   kursi   esa   C,   P,   U   va   K   vitaminlarga   hamda   karotinga   boy   bo'lgan
gulli   (yuqori)   o'simliklarni   o'rganadi.   Mahsulot   tarkibidagi   vitaminlarning   miqdori
doimo o'zgarib  turib,  ko'pincha  o'simliklarning gullash  davrida yer   ustki   organlarida
maksimal   miqdorda   to'planadi.   Mevalarda   esa,   ular   pishib   yetilgan   vaqtida   ko'p
yig'iladi.   Shuning   uchun   vitaminli   mahsulotlarni   tayyorlash   yuqorida   aytib   o'tilgan
vitaminlarga   boy   davrida   o'tkazilishi   kerak.   Ko'pchilik   vitaminlarning   o'zi   turg'un
birikma bo'lsa ham ma'lum sharoitlarda (yuqori harorat, namlik, yorug'lik va boshqa
omillar   ta'sirida)   oksidlanishi,   parchalanishi   yoki   boshqa   o'zgarishlarga   uchrashi
mumkin.   Natijada   vitaminlar   o'zining   biologik   faolligini   yo'qotadi.   Vitaminli
mahsulotlarning   yuqori   sifatliligini   saqlab   qolish   uchun   ularni   tayyorlashda,
quritishda   va   saqlashda   yuqorida   ko'rsatilgan   sharoitlarni   hisobga   olish   zarur.
Vitaminli   mahsulotlar   havo   quruq   vaqtida,   shudring   ko'tarilgandan   so’ng   yig'ilishi
lozim.   Yig'ilgan   mahsulotni   bir   yerga   to'plab   qo'ymasdan,   tezda   soyajoyda   yoki
quritkichlarda   (mevalar   ochiq   havoda)   quritilishi   maqsadga   muvofiqdir.   So'ngra
yig'ilgan   mahsulotni   vitamin   olish   yoki   galen   preparatlari   tayyorlash   uchun   tezda
zavodlarga   yuboriladi   yoki   omborlarda   va   dorixonalarda   quruq,   salqin,   quyosh   nuri
tushmaydigan   joylarda   saqlash   mumkin   bo'ladigan   tegishli   idishlarda   saqlanishi
lozim. Quyida ko’proq qo’llaniladigan Vitamin tavsifi keltirildi.
       Karatinoidlar - Vitamin A faqat hayvonlar organizmida bo'ladi. O'simliklarda esa
hayvonlar organizmida parchalanib, vitamin A ga aylanadigan birikmalar (provitamin
A)   -   karotinlar   saqlanadi.   Karotin-lar   turi   ko'p   bo'lib,   ular   o'zaro   yaqin   kimyoviy
tuzilishga ega va karotinoidlar nomi bilan ataladi. Ko'pincha o'simliklarda fiziologik
jihatdan   o'ta   faol   bo'lgan   B-karotin   uchraydi.   1881-   yilda   Vakenroder   karotinni
birinchi   marta   sabzidan   ajmtib   olgan,   1906-   yili   Vilshtetter   B-karotinning   kimyoviy
tuzilishini aniqladi. Lekin hayvonlar organizmida vitamin A karotindan hosil bo'lishi
6 ancha keyin ma'lum  bo'ldi. Sanoatda ko'p miqdorda karotin qizil  sabzidan  (tarkibida
20 mg foizgacha karotin bor) va qovoqning yangi to'q sariq rangli navlaridan (etining
tarkibida 16 mg foiz karotin bor) olinadi. 
Retinol   (A   vitamin)   tabiatda   keng   tarqalgan.   O’simlik   to’qimalarida   A   provitamin
(organizmda   retinolga   aylanadigan   karotinoid   pigmentlar)   holida   uchraydi.   Ko’rish
pigmentlari hosil bo’lishida qatnashib, organizmning normal o’sishini, ko’zning turli
darajadagi yorug’likka moslashishini ta’minlaydi. Organizmda retinol yetishmasa, teri
qurishib   oqaradi,   qipiqlanadi,   muguzlanadi,   unda   mayda   toshmalar   paydo   bo’ladi,
terining yiringli kasalliklari avj oladi, soch quruq, xira bo’lib, to’kila boshlaydi, tirnoq
mo’rtlashib qoladi. 
      
 
     
  Vitamin   A   kishi   organizmi   uchun   juda   katta   ahamiyatga   ega.   U   to’qimalarning
normal   o’sishi   va   ko’payishi,   organizmda   modda   almashinishi,   shuningdek,ko’ruv
organlarining   normal   faoliyati   uchun   zarur   moddalardan   hisoblanadi.   Organizmda
vitamin A kamayib ketganda ko’z hiralashadi, kechalari esa mutlaqo ko’rmay qoladi,
shuningdek   kseroftalmiya   kelib   chiqadi.   Qadimgi   vaqtda   Misr   shifokorlari   bunday
kasallikni   davo   qilishda   chaka   qovurilgan   jigar   yeyishni   buyurishgan.   Vitamin   A   ni
o rganish  asosan  1909  yilda boshlangan   b lsada   uni  faqat   1933 uilga  kelib Karrer’ ’
va Morf sintetik usulda oldilar.
            Vitamin   A   o simlik   va   hayvonlar   turli   organlarida,   ayniqsa   baliq   moyida,	
’
sariyog da,   jigarda,   sutda,   tuxum   sarig ida   bedada,   sabzida,   salatlarda   provitamin	
’ ’
Karotin   holida   uchraydi.   Organizmga   tushgan   karotin   jigar   va   ichaklarda   karatinoza
fermenti   ta’sirida   vitamin   A   parchalanadi.   Karotin   asosan   1931   yilda   aniqlangan.
Hozir   uning   α,β,γ   turlari   borligi   ma’lum.   Bulardan   β-   karotin   fiziologik   faol
7 moddadir.   Uning   bir   molekulasidan   ikki   molekula   vitamin   A   hosil   bo’ladi.   Karotin
izomerlari   aralashmasi   tarkibiy   qismining   85%   ni   β-   karotin,   15%   ga   yaqinini   α-
karotin va 0,1% chasini γ- karotin tashkil qiladi.
Yoruqqa   qaray   olmaslik,   shab   ko’rlik,   kon’yunktivit,   blefaritta   asosan   A   vitamin
yetishmasligi   sabab   bo’ladi.   A   provitamin   (karotin)   o’simliklarda,   ayniqsa   ularning
yashil barglarida, A vitamin hayvon va baliq jigarida, baliq moyida ko’p.
     Tiamin (B, vitamin) — ko’pgina oziqovqat mahsulotlari tarkibiga kiradi.U asosan
donning murtagi va qobig’i (kepagi)da bo’ladi. 
             
Tiamin   organizmda   uglevodlar   almashinuvida   muhim   ahamiyatga   ega;
ovqatuglevodlargaserobbo’lsa,   ularnio’zlashtirishuchuntiaminko’proqtalabqilinadi.
Tiamin   bo’lmasa,   polinevrit   kasalligi   ro’y   beradi.   Organizmda   bu   vitamin   bo’lmasa
yoki   yetishmasa,   nerv   sistemasining   og’ir   kasalligi   —   beri-beri   paydo   bo’ladi,
8 shuningdek   ichak   peristaltikasi   susayadi,   qabziyat,   muskullar   bo’shashishi,   jismoniy
va   ruhiy   ish   qobiliyatining   pasayishi   kuzatiladi.   Riboflavin   (B2   vitamin)—   o’sish
jarayonida   qatnashadi   va   o’stiruvchi   omillarga   kiradi.   Oqsil,   yog’   va   uglevodlar
almashinuvida   ishtirok   etadi.   Markaziy   nerv   sistemasi   holatini   rostlaydi,   ko’z
gavharidagi moddalar almashinuviga ta’sir etadi, yorug’likni sezish va rang ajratishga
yordam   beradi.   Riboflavin   organizmga   oziq-ovqat   bilan   kiradi,   ovqatda   riboflavin
yetishmasa og’iz burchagi, lab yoriladi (Lab bichilishi), soch to’kiladi, kon’yunktivit
va blefarit kuzatiladi. B2 vitamin asosan hayvon mahsulotlari — tuxum, pishloq, sut,
go’sht hamda galla va dukkakli o’simliklarda mo’l-ko’l.
        Piridoksin   (V6   vitamin)—   ko’pgina   o’simlik   va   hayvon   mahsulotlari:   achitqi,
bug’doy   murtagi,   jigar,   baliq,   mol   go’shti   va   dukkakli   donda   bo’ladi.   U   oqsil   va
yog’ning normal hazm bo’lishini ta’minlab, azot almashinuvida muhim rol o’ynaydi.
Organizmda piridoksin yetishmasa bolalar  o’smay qoladi, me’da-ichak ishi  buziladi,
kamqonlik ro’y beradi. 
                            
Homiladorlarda   stomatit,   terining   yallig’lanishi,   qo’zg’aluvchanlik,   uyqusizlik
kuzatiladi.   Kishi   organizmi   uchun   zarur   miqdordagi   piridoksin   ichak   bakteriyalari
ta’sirida hosil bo’ladi.
        Nikotinamid,   nikotin   kislota   (RR   vitamin)   hujayralarning   nafas   olishida,   oqsillar
almashinuvida   qatnashadi,   organizmda   o’simlik   oqsillarining   hazm   bo’lishini
tezlashtiradi, me’daning sekret va harakat faoliyatini normallashtiradi, me’da osti bezi
ishlab chiqaradigan sekret va shira tarkibini yaxshilab, jigar ishini barqarorlashtiradi.
9              
 Organizmda nikotin kislota yetishmasa pellagra kasalligi ro’y beradi. Nikotin kislota
uy   parrandasi,   mol   go’shti,   jigari,   buyragida,   achitqi,   guruch   kepagi,   bug’doy
murtagida ko’p bo’ladi.
        Siankobalamin   —   yuqori   biologik   faol   modda.   Metionin,   nuklein   kislotalar
sintezida   va   qon  yaratilishi   jarayonida   qatnashadi.   Organizmga   ovqat   bilan   kiradi,  u
organizmda   yetishmasa,   kamqonlik   paydo   bo’ladi.   Siankobalamin   mol   jigarida
ayniqsa ko’p. Tibbiyotda, chorvachilik va parrandachilikda keng qo’llaniladi.
                  
    Askorbin kislota ( C  vitamin) — rangsiz, suvda yaxshi, spirtda yomonroq eriydigan
kristall   modda.   O'simliklarda   qutblangan   nur   tekisligini   o'ngga   va   chapga   buradigan
10 stereoizomerlar   holida   uchraydi.   O'ngga   buruvchi   izomerining   biologik   ta'siri   ancha
kuchsiz.   Askorbin   kislota   kristall   holidagi   turg'un   birikma   bo'lsa-da,   nam   ta'sirida
tezda oksidlanib, oksidlangan formasi – degidroaskorbin kislotaga aylanadi. O'simlik
to'qimalarida   askorbin   kislotaning   oksidlanishi   fermentlar   ta'sirida   (ayniqsa
askorbinaza   fermenti   ta'sirida)   juda   tez   boradi.  
                  
Degidroaskorbin   kislota   beqaror   birikmadir,   shu   sababli   u   tezda   parchalanib   ketishi
mumkin. Degidroaskorbin kislota biologik faol bo'lib, o'simlik to'qimalarida askorbin
kislota   bilan   birga   uchraydi   va   ma'lum   sharoitda   fermentlar   ta'sirida   qaytarilib,
askorbin   kislotaga   aylanadi.   Degidro-askorbin   kislotani   laboratoriya   sharoitida
vodorod yordarnida qaytarib, askorbin kislotaga o'tkazish mumkin. 
        K   vitaminlar   guruhi   bir   qancha   birikmalardan   (2-metil-l,   4-naftoxinon   unumlari)
iborat   bo'lib,   gulli   o'simliklarda   shulardan   faqat   vitamin   K.   uchraydi.   Vitamin   K,
fitoxinon,   filloxinon,   a-filloxinon   (2-metil-3-fitil-l,   4-naftoxinon)   -   sariq   rangli,
yopishqoq yog'simon modda bo'lib, suvda erimaydi va metil spirtida yomon, benzin,
benzol, efir, atseton, yog' va boshqa organik erituvchilarda yaxshi eriydi.[1,3,9,13,18]
                   
11 Vitamin   K   ning   kashf   etilish   tarixi   1929   yildan   boshlanadi.   Daniyalik   olim   Dam
jo’jalarda o’tkazilgan tajribalariga asoslanib boshoqli o’simliklarning 
donida   antigemorragik   xossaga   ega   qandaydir   noma'lum   modda   borligini   aniqlaydi.
Bu   noma'lum   modda   qon   ivishini   ta'minlashda   muhim   ahamiyatga   egaligi   sababli,
unga   vitamin   K   nomi   berildi.   Vitaminga   qo'yilgan   K   indeksi   nemischa
(Koagulationis) koagulyatsiya yoki ivish so'zining bosh harfidir.
          Vitamin   K   tabiatda   turli   turli   o'simliklar   tarkibida   uchraydi.   U   beda   bargida,
bodrezak  (kalina)  o'simligining po'stlog'ida  (Cortex viburni), chayono't  o'simligining
bargida (Folium urticae), bozulbang o'simligining gulida (flos lagochili), gnafalium va
ittikanak hamda jag'-jag' o'simligining yer ustki qismi va boshqa ko'p o'simliklarning
organlarida bo'ladi.
          1939   yilda   birinchi   marta   vitamin   K   ni   sof   holida   Karrer   o'z   shogirdlari   bilan
birgalikda   beda   bargidan   ekstraksiya   yo'li   bilan   ajratib   oldilar   va   uning   fizikaviy,
kimyoviy   xossalarini   hamda   molekula   tuzilishini   o'rgandilar.   Ko'p   vaqt   o'tmasdan
( 1939-40 yillar) Fizer va boshqa olimlar tomonidan vitamin K ning sintez yo'li bilan
olish usuli ishlab chiqildi.
         Vitamin K ta'sirga ega bo'lgan tabiiy birikmalar kimyoviy tuzilishining asosini 2
metil-1-4   naftaxinon   halqasi   tashkil   qiladi.   Tabiiy   K   guruh   vitaminlar   o'zaro   bir-
birlaridan 2-metil 1,4 naftaxinon halqasining C3 holatidagi uglerod atomiga birikkan
yon bog' radikallarining massasi va xususiyati bilan farq qiladi. Masalan uni tarkibi 
20   ta   uglerod   atomidan   iborat.   To'yinmagan   fitol   spirt   qoldig'i   birikkan   hosilasi   va
o'simliklarda keng tarqalgan vitamin K1 yoki 2 metil-3fitil-1,4 naftaxinon molekulasi
tashkil qiladi.
Fitol   spirt   tabiatda   keng   tarqalgan   birikmalardan   bo'lib,   u   o'simlik   pigmenti   xlorafil
tarkibining asosini tashkil qiladi. [7,9]
12    2.3 Gazanda qon to’xtatuvchi ta’sirli, vitaminli, shifobaxsh o’simlik
                  GAZANDA BARGI - FOLIA URTICAE 
          Ko'p   yillik,   ko'pincha   ikki   uyli,   bo'yi   60-100,   ba'zan   150   sm   ga   yetadigan   o't
o'simlik. Ildizpoyasi yer ostida sudralib o'sadi. Poyasi tik o'suvchi, to'mtoq to'rt qirrali,
13 shoxlanmagan,   ba'zan   qarama-qarshi   shohlangan.   Bargi   oddiy,   tuxumsimon,   o'tkir
uchli,   sertuk   va   yirik   arrasimon   qirrali   bo'lib,   poyada   bandi   bilan   qarama-qarshi
joylashgan.   Gullari   mayda,   yashil   rangli,   barg   qo'ltig'idan   chiqqan   boshoqqa
to'plangan.   Guli   bir   jinsli,   gulqo'rg'oni   oddiy,   to'rt   bo'lakka   qirqilgan.   Changchi
gullarida otaligi 4ta, urug'chi gullarida onalik tuguni bir xonali, yuqoriga joylashgan.
Mevasi  - tuxumsimon yoki ellipssimon, sariq-kulrang tusli yong'oqcha. O'simlikning
hamma   qismi   achituvchi   tuklar   bilan   qoplangan.   Iyun   oyining   o'rtalaridan   boshlab
kuzgacha gullaydi.     
        Yo'l   yoqalarida,   ariq   bo'ylarida,   nam   va   salqin   o'rmonlarda,   aholi   yashaydigan
yerlarga yaqin joylarda, butalar orasida va boshqa yerlarda o'sadi. Asosan, Moldova,
Ukraina,   Belorus,   Rossiyaning   Ovrupo   qismida,   Kavkazda,   Sibirda,   Uzoq   Sharqda,
O'rta Osiyoda va Qozog'istonda uchraydi. Mahsulot, asosan,  Boshqirdistonda, Volga
daryosining o'rta qismidagi tumanlarda, Rossiyaning markaziy viloyatlarida, Ukraina,
Belorus va Shimoliy Kavkazda tayyorlanadi.
     O'simlik gullaganda faqat barglari (qo'lqop kiyib) terib olinadi. Ko'pincha gazanda
o'simligining   yer   ustki   qismini   o'rib   olib,   so'litiladi,   so'ngra   bargini   qo'l   bilan   terib
olinadi.   O'simlik   so'litilganda   uning   achituvchi   xususiyati   yo'qoladi.   Soya   yerda
quritiladi.         Tayyor   mahsulot   keng   tuxumsimon   shaklli,   sertuk,   o'tkir   va   yirik
14 arrasimon qirrali, o'tkir uchli bargdan iborat. Bargi to'q yashil rangli bo'lib, uzunligi 4-
17 sm, eni 3,5-7 sm (pastki qismi bo'yicha). Mahsulotning o'ziga xos hidi va achchiq
mazasi bor. 
     Mahsulot tarkibida 100-1600 mg foiz vitamin C, 4,52-7,58 mg foiz vitamin H, (l g
mahsulotda   400   biologik   birlikkacha)   B 2,   14-50   mg   foiz   karotinoidlar ,   pantoten   va
chumoli   kislotalar ,   urtitsin   glikozidi ,   protoporfirin   va   koproporfirin ,   sitosterin ,
gistamin ,   2-5   foizgacha   xlorofill ,   flavonoidlar   ( kversetin ,   izoramnetin ,   kempferol   va
ulaming   glikozidlari ),   fenol   ( kofe ,   ferul ,   n - kumar )   kislotalar ,   oz   miqdorda   (2   foizdan
ortiqroq )  oshlovchi   hamda   boshqa   moddalar   bo ' ladi .  [4,5,9,18,19,21]
      Chayono't   o'simligining   preparatlari   qon   ivishini   tezlatuvchi   va   bachadonni
tonuslovchi   ta'sirga   ega.   Shuning   uchun   ular   bavosil   kasalligida   hamda   akusherlik-
ginekologiya   amaliyotida   qon   to'xtatuvchi   dori   sifatida,   varikoz   surunkali   yaralarini
davolashda, gipo- va avitaminoz kasalliklarida qo'llaniladi. Bargdan olingan urtifillin
preparati   yaralar   va   kuyganlarni   davolash   uchun   ishlatiladi.   Bargdan   ajratib   olingan
xlorofill esa oziq-ovqat sanoatida va farmatsevtika amaliyotida bo'yoq modda sifatida
ishlatiladi.[12,18]  
          Damlama,   suyuq   va   quyuq   ekstraktlar,   barg   briketi,   urtifillin   preparati   (4   foizli
surtma   emulsiya   holida).   Mahsulot   me'da-ichak   kasalliklarida   hamda   qon   to'xtatish
uchun ishlatiladigan choy-yig'malar tarkibiga kiradi. [1,2,8]
15                
III. Tajriba qismi
3.1 Gazanda homashyosi tarkibidagi vitamin K ni xromatografik o'rganish
XI DF bo'yicha
          1   g   maydalangan   mahsulotni   15   ml   hajmli   kolbaga   solib,   ustiga   10   ml   geksan
quyildi va 3 soat davomida asta-sekin chayqatildi. So'ngra ajratma filtrlandi va 2-3 ml
qolgunicha 45°C da  suv hammomi  ustida kam  bosimda  haydaldi. Silufol  plastinkasi
(13   x   5   sm   kattaligida)   ning   start   chizig'iga   mikropipetka   (mikrotomizg'ich)
yordamida   ajratmadan   0,1   ml   tomizilib,   plastinka   havoda   3-5   daqiqa   davomida
quritildi.   Qurigan   plastinkani   benzol-petroley   efir   (1   :   1   nisbatida)   aralashmasi
quyilgan   kameraga   joylashtirilib,   pastga   yo'naluvchi   usul   bo'yicha   xromatografiya
tahlili o'tkazildi. Erituvchi suyuqliklar aralashmasi  10 sm gacha shimilib tushgandan
so'ng   xromatografik   plastinka   kameradan   olindi,   havoda   2-3   daqiqa   davomida
quritildi   va   2   daqiqa   UF   (Ultra   binafsha)   nurida   (360   nm   uzunlikdagi   to'lqinda)
ushlandi. Natijada ajratmadagi vitamin K1 sariq-yashil rangda tovlanuvchi dog' holida
ko'rindi. [1]
                  
                      
16           a       1,5
                        Rf =        =     -----    =  0,33     
                                b       4,6
Xulosa:   Tekshirilyotgan   ajratma   tarkibida   vitamin   K   borligini   aniqladim.   Uning   Rf
0,33 ga teng.
    Front Chizig’i
b
             O               O              Vitamin
     Start chizig’i
  
 T-eritma
G-vitaminlarning guvoh eritmasi
               
3.2. Gazanda bargini mikroskopik o'rganish
            Gazanda   bargining   mikroskopik   usulda   o’rganish   uchun   ishqor   eritmasi   bilan
yoritilib mikroskop ostida ko'rildi Barg yuqori epidermisining hujayrasi to'g'ri devorli,
pastki  epidermisining  hujayrasi   esa  egri-bugri  devorli.  Ustitsalar  yuqori   epidermisga
nisbatan   pastki   epidermisda   ko'p   bo'ladi.   Epidermis   hujayralarida   kalsiy   karbonat
bilan to'lgan sistolitlar uchraydi. 
17         Bargning   tashqi   preparatida   sistolitlar   yumaloq   yoki   tuxumsimon   shakldagi   qora
dog' holida ko'rinadi. Barg tomirlari bo'ylab ba'zi joylarda druzlar uchraydi. Bargning
18 har ikkala tomonida tuklar bo'ladi, ular uch xiI tuzilishda: a) bir hujayrali, keng asosli,
o'tkir uchli, retortasimon tuklar. 
        Bu   tuklar   bargning   yuqori   tomonida   juda   ham   qalin   devorlipastki   tomonida   esa
yupqa   devorli   bo'ladi;   a)   boshi   ikki   hujayrali,   oyog'i   bir   hujayrali   mayda   tuklar;   b)
achituvchi tuklar. Bu tuklar ko'p qavatli va ko'p hujayrali keng asos qismdan hamda
yumaloq   boshchali   oxirgi   uzun   hujayradan   tashkil   topgan   (yumaloq   boshchasi
quritilgan mahsulotda ko'pincha sinib ketgan bo'ladi). 
       
    
               
                          Xulosa
         Men bu kurs ishi mavzusini yozish mobaynida turli adabiyotlardan foydalandim.
Xususan   davlat   farmakopeyasida   berilgan   ma’lumotlardan   foydalanishga   harakat
19 qildim.   Ushbu   kurs   ishida   vitaminlar   va   ularni   tasnifi   bilan   tanishdim.   Vitaminlar
tasniflanishida   bir   necha   guruhlarga   bo'linar   ekan.   Jumladan:   1.   Suvda   eriydigan
B,B1,B2,B3,B5,B6,PP,C   va   U   2.   Yog'da   eriydiganlar   A,D,E,K   ga   bo'linishini   bilib
oldim.   Vitaminlar   tirik   organizm   hayoti   uchun   zarur   bo’lgan   murakkab   organik
birikmadir.   Ular   turli   xil   kimyoviy   tuzilishlarga   ega.   Tarkibida   vitamin   K   saqlovchi
Gazanda   o’simligining   morfologiyasini   o’rgandim.   O’rganish   mobaynida   uni   xalq
tabobati va zamonaviy tibbiyotda qay usullarda foydalanishi  haqida ma’lumotga ega
bo’ldim. Gazanda o’simligi tarkibidagi vitamin K tibbiyotda asosan qon to’xtatuvchi
vosita   sifatida,   xususan   ginekologiyada,   ichki   qon   ketishlarda   qo’llaniladi.
Amaliyotda   gazanda   o’simligining   maxsuloti   mikroskopiyasi   va   xromotografiyasini
qildim  va  tekshirilyotgan  ajratma tarkibida vitamin K borligini  aniqladim. Uning Rf
ni   0,33ga   teng   ekanligini   bildim.   O’simlik   mikroskopiyasini   bajarish   davomida
undagi   tuklar   shakli   asosiy   harakterli   belgilardan   biri   ekanligini   ma’lum   bo’ldi.   Bu
tuklar   bargning   yuqori   tomonida   juda   ham   qalin   devorli   pastki   tomonida   esa   yupqa
devorli bo'ladi; a) boshi ikki hujayrali, oyog'i bir hujayrali mayda tuklar. b) achituvchi
tuklar.   Bu   tuklar   ko'p   qavatli,   ko'p   hujayrali   keng   asos   qismidan   hamda   yumoloq
boshchali   ohirgi   uzun   hujayradan   tashkil   topgan   ekanligini   ko'rdim.   Yozilgan   kurs
ishidan bilim va ko’nikmalar hosil qildim.
                  FOYDALANILGAN ADABIYOTLAR 
1.   Hamid   Xolmatovich   Xolmatov,   O’zar   Ahmedovich   Ahmedov
FARMAKOGNOZIYA   1-2   qism   Farmatsevtika   talabalari   uchun   darslik.   Toshkent
2007 B 74-108, 283-391
20 2. Po latova T.P, Xolmatov X.X FARMOKOGNOZIYA amaliyoti. Toshkent 2002.’
B 64-92, 199-314 
3.   Абу   Али   ибн   Сино.   Канон   врачебной   науки.   В   10   т.-3   изд.–   Ташкент:   Ибн
Сино, 1996.
4.   Акопов   И.Э.   Важнейшие   отечественные   лекарственные   растения   и   их
применение. – Т.: Медицина, 1990. – 444 с.
5.   Атлас   ареалов   и   ресурсов   лекарственных   растений   СССР.-М.:   ГУГК,   1976.–
340 с.
6. Атлас лекарственных растений СССР.-М.: Медгиз, 1962.-434 с.
7. Ахмедов У.А. Фармакогностическое изучение некоторых растений народной
медицины Узбекистана: Автореф. дис. ... д-ра фарм. наук. - Ташкент, 1999.
8.   Ботанико-фармакогностический   словарь   /Под   ред.К.Ф.Блиновой,
Г.П.Яковлева. –М.:Высшая школа, 1990. –272 с.
9. Витамины ациклического ряда (текст лекций).- Санкт-Петербург, 2001.
10.   Георгиевский   В.П.,   Комиссаренко   Н.Ф.,   Дмитрук   С.Е.   Биологически
активные   вещества   лекарственных   растений.   –   Новосибирск:   Наука,   Сиб.
отделение, 1990. – 333 с.
11. Голышенков П.П. Лекарственные растения и их использование.  –4–е изд. –
Саранск: Морд.кн. изд. , 1982. – 628 с.
12.  Гомеопатия для всех / авт.- сост. Б.Бах. - М.: АСТ; Донецк: Сталкер, 2005. -
35 с.
13.    Горбачёв   В.В.,   Горбачёва   В.У.   Витамины,   микро-и  макроэлементы.   -   Мн.:
Книжный дом “Интерпрессервис”, 2002.-544 с.
14. Горелик М.В. Химия антрахинонов и их производных. –М.: Химия,   1983. –
296 с.
15.     Государственная   фармакопея.   –   Изд.   Х I .-   Вып. I .   Общие   методы   анализа.–
М.: Медицина, 1987. - 336 с.
21 16.     Государственная   фармакопея.   –   Изд.   Х I .   -Вып. II .   Общие   методы   анализа.
Лекарственное растительное сырье. – М.: Медицина, 1990. - 398 с.
17.   Гринкевич   Н.И.,   Сафронич   Л.Н.   и   др.   Химический   анализ   лекарственных
растений.- М.: Высшая школа, 1983. – 176 с.
18.  http //  www . google . com
19.  http // www . yandex . com
20.  http // www . pharm . uz
21.  http // www . ziyo . net
                             MUNDARIJA
Kirish.........................................................................................................................2
                         II. Adabiyotlar sharxi
Vitaminlar haqida umumiy tushuncha…………………………………...…………3
Vitaminlarga to'liq tasnif…………………………………………………..……….4
Vitamin   K   saqlovchi   o'simlik   guruhiga   mansub   bo'lgan   Gazanda   o'simligi   haqida
tushuncha………………………………………………………………………….15
                          III. Tajriba qismi
Gazanda   homashyosi   tarkibidagi   vitamin   K   ni   xromatografik
o'rganish………………………………………………………………….………..19
Gazanda bargini mikroskopik o'rganish……………………………….….………20
 Xulosa…………………………………………………………………………….23
22 Foydalanilgan adabiyotlar………………………………………………………...2 4
23

Gazanda - vitaminlar zahirasi

Sotib olish
  • O'xshash dokumentlar

  • Chin va soxta mevalarning tuzilishi, xilma-xilligi va klassifikatsiyasi
  • Murakkabguldoshlar oilasi vakillarining bio-ekologiyasi
  • Bir urug' pallali va ikki urug' pallali o'simliklar va ularning tuzilishi, farqlari
  • Biogeosenozlarning faoliyat tuzilmasi
  • O’simliklarning taqsimlanishi

Xaridni tasdiqlang

Ha Yo'q

© Copyright 2019-2025. Created by Foreach.Soft

  • Balansdan chiqarish bo'yicha ko'rsatmalar
  • Biz bilan aloqa
  • Saytdan foydalanish yuriqnomasi
  • Fayl yuklash yuriqnomasi
  • Русский