Kirish Roʻyxatdan oʻtish

Docx

  • Referatlar
  • Diplom ishlar
  • Boshqa
    • Slaydlar
    • Referatlar
    • Kurs ishlari
    • Diplom ishlar
    • Dissertatsiyalar
    • Dars ishlanmalar
    • Infografika
    • Kitoblar
    • Testlar

Dokument ma'lumotlari

Narxi 25000UZS
Hajmi 449.3KB
Xaridlar 0
Yuklab olingan sana 01 May 2024
Kengaytma docx
Bo'lim Kurs ishlari
Fan Botanika

Sotuvchi

Diyorbek

Ro'yxatga olish sanasi 29 Fevral 2024

151 Sotish

Jiydadoshlar oilasi

Sotib olish
O`zbekiston Respublikasi
Oliy ta`lim, fan va innovatsiya vazirligi
Andijon davlat universiteti 
Tabiiy fanlar fakulteti Biologiya ta`lim yo`nalishi 
__ bosqich ___ guruh talabasi
___________________ning
Botanika fanidan   
KURS ISHI
Mavzu:   Jiydadoshlar oilasi
  
Kurs ishi rahbari:                                               ____________________
 
Andijon – 2024
MUNDARIJA KIRISH…………………….………………………………………………….3
I   BOB:   JIYDADOSHLAR   OILASINING   TARIXI   VA
BIOTEXNOLOGIYASI
1.1 Jiydadoshlar haqida ma’lumotlar……………………………………..…….6
1.2 Jiydadoshlar oilasining genetikasi va genetic modifikatsiyasi……….……11
1.3 Biologik   genetic   modifikatsiya   va   jiyadadosh;ar   oilasi   turlarining
biotexnologiyasi…………………………………………………………………..12
II   BOB:   JIYDADOSHLAR   OILASI   VA   UALRNING   EKOLOGIK
XUSUSIYATLARI
2.1   Jiydadoshlar   oilasi   va   chakanda
o’simligi…………………………………..18
2.2 Jiydadoshlar  oilasi turlarining ekologik o’rtacha o’sish jarayoni va ularning
tabiiy muhitga ta’siri……………………………………………………...……….25
XULOSA…………………………………………………...………………….27
FOYDALANILGAN ADABIYOTLAR…………………..…………………28
2 KIRISH
Mavzuning dolzarbligi : Yer yuzida dorivor o‘simliklarning 10-12 ming turi
bor,1000   dan   ortiq   o‘simlik   turlarining   kimyoviy,   farmokologik   va   dorivorlik
xossalari   tekshirilgan.   O‘zbekistonda   dorivor   o‘simliklarning   577   turi   mavjud.
Shulardan tabiiy sharoitda o sadigan va madaniylashtirilgan 120 ga yaqin o simlikʻ ʻ
turlaridan   ilmiy   va   xalq   tabobatida   foydalaniladi.   Ta’kidlash   lozimki,   hozirgi
vaqtda   mamlakatimizda   farmatsevtika   sanoati   va   dorixonalarni   o‘simliklar   xom-
ashyosi   bilan   ta’minlash   maqsadida   ixtisoslashgan,   fermer,   o‘rmon   va   boshqa
mulkchilik shaklidagi xo‘jaliklarida eng ko‘pi bilan 42 tagacha dorivor o‘simliklar
turlari o‘stiriladi. Shulardan biri chakanda yoki jirg anoq (Hippophae)-jiydadoshlar	
ʻ
oilasi   daraxtsimonlar   yoki   butasimonlar   turkumiga   mansub   dorivor   va   mevali
manzarali   ekin.   O‘zbekistonda   daryo   soxillari   va   to‘qayzorlarda   Chakandaning
jumurtsimon turi (H.rhamnoides) o’sadi.
Kurs ishining maqsadi:   O'simliklar turlarini tushunish, ularning taksonomik
tuzilmasini tushunish va taksonomik munosabatlarni o'rganishga yordam berishdir.
Kurs   ishining   vazifalari:   O'quvchilarga   o'simliklar   evolyutsion   tarixi   va
jiydadoshlar oilasi haqida aniq tushunchalarni o'rganishga yordam beradi.
Kurs   ishining   obyekti:   jiydadoshlar   turlarini,   nomlanishi   va   taksonomik
tuzilmasini   o'rganishdir.   Bu   kurs   jiydadoshlar   dunyosini   tushunish,   o'simliklar
turlarini   tushunish,   ularni   nomlash   va   turkumlar   taxonlariga   ajratishda   kerak
bo'lgan asosiy konseptlarni o'rgatishga qaratilgan.
Kurs   ishining   predmeti:   O'simliklar   dunyosida   jiydadoshlar   va   ularni
hayotiy shakllarini o'rganishda kerak bo'ladigan barcha vositalar predmet sifatida.
Kurs   ishining   tuzilishi.   Ushbu   Kurs   ishi   kirish,   xulosa,   foydalanilgan
adabiyotlar   ro’yxati   va   o’zaro   mazmunan   bog’langan   2   ta   bobdan   iborat   bo’lib
umumiy hajmda 28 betni tashkil etadi.
3 I BOB: JIYDADOSHLAR OILASINING TARIXI VA
BIOTEXNOLOGIYASI
Ingichka   bargli   jiyda,   Qosh   jiyda
(Elaeagnus   angustifolia)   balandligi   8   m
gacha   bo’lgan   kichik   daraxt   yoki   buta
bo’lib,   Markaziy   Osiyo   yoki   Kavkaz
daryo  to’qaylarida  keng  tarqalgan  asosiy
darxt o’simligi hisoblanad.
Bu jiyda turining tuproq tanlamasligi, sho’r yerlarda o’sishga moslashganligi
o’rmon   melioratsiyasida   qadirlanadi.   Barglarining   manzarali   hususiyatiga   ko’ra
ko’kalamzorlashtirishda   keng   foydalanish   mumkin.   Mirzacho’lda   sho’rlangan
yerlarda  keng  ekilmoqda.  Barglari  ellipssimon   yoki  lansetsimon   shakilda.  5-8  sm
uzunlikda,   yuqori   tomoni   yashil   rangda,   ostki   qismi   kumushsimon   rangda.
Barglarini   yozib   bo’lgach   gullaydi.   Gullari   juda   hushbo’yligi   bilan   ajralib   turadi.
Gullari   qo’ng’iroqcha   ko’rinishida   sariq   rangda,   barg   qultig’ida   1-3   donagacha
joylashadi.
Mevalari   1,5   sm   uzunlikkacha   bo’lgan   donacha,   unsimon   shirin   meva   etiga
ega.  3-4  yoshdan  mevaga   kiradi.  Yog’ochi  duradgorlikda  ishlatiladi.   Juda  chuqur
o’suvchi   ildiz   tizimiga   ega.   Dastlabki   hayot   bosqichida   tezroq   o’sib   rivojlanadi,
kuchli   sho’rlangan   va   toshloq   tuproqlarda   5   yoshida   4   m   balandlikka   yetadi.
Issiqqa, qurg’oqchilikka chidamli, eng asosiysi  boshqa  daraxtlar  o’sa  olmaydigan
sho’rhoklarda   bemalol   o’sa   oladi.   Urug’idan,   qalamchalar   orqoli   ko’paytiriladi,
to’nkasidan   bachkilar   hosil   qilib   tez   o’sadi,   60-80   yilgacha   yashaydi.   Ixotazorlar
barpo etishda keng qo’llaniladi.
Sharq jiydasi   (Elaeagnus orientalis)  ushbu jiyda areali Pomir-Oloy, Kavkaz
Markaziy   Osiyo   tog’lari   hududlarini   qamrab   olgan,   500   metrdan   baland   tog’
yonbag’irlarida ko’plab o’sadi. 7–8 m balandlikkacha rivojlanuvchi daraxt, daraxt
tanasi   to’q   jigarrang,   barglari   lansetsimon   shakilda   oq   g’ubor   bilan   qoplangan.
4 Sharq   jiydasining   yirik   mevali   shakillari   xalq   seleksiyasi   maxsuli   bo’lib,   “non
jiyda” nomi bilan atalgan
Non   jiyda   O’zbekistonning   deyarli   barcha   viloyatlarida   axoli   tomonidan
ko’plab   o’stiriladi,   ayniqsa   uning   sho’rlangan   va   sizot   suvlari   tuproq   yuzasiga
yaqin   joylarda   o’suvchi   ekotiplari   o’rmon   melioratsiyasi   uchun   katta   ahamiyatga
egadir.
Uzoq   o’tmishda   jiyda   mevasi   mahalliy   aholining   asosiy   oziq-ovqat
maxsulotlaridan   biri   xisoblangan,   mevasi   quritilgan   holda   qish-bahor   mavsumida
iste’mol   qilingan.   Shu   sababli   non   jiyda   doimo   seleksiya   predmeti   sifatida
o’rganilgan, yirik mevali va sershox shakillari yaratilgan.
Meva   tarkibida   40-67,8%   qandlar,   11%   oqsil,   36%   gacha   tanidlar,   0,44-
2,46% organik kislotalar, 100 mggacha C,B,PP,E vitaminlari mavjud.  
Kumushsimon  jiyda   (Elaeagnus   argentea Pursh)  ushbu  jiyda  turning  vatani
Shimoliy   Amerika   bo’lib,   MDH   davlatlarida   madaniylashtirilgan   holda   uchraydi.
aaKichik   daraxt   yoki   buta   ko’rinishida   1–3   m   balandlikka   ega   bo’lib,   tana
po’stlog’i   to’q   kulrang,   barglari   kumushsimon   g’ubor   bilan   qoplangan.   Mevalari
xuddi qushjiyda mevalari kabi cho’zinchoq-dumaloq.
Ko’kalamzorlashtirishda keng foydalaniladi, qurg’oqchilikka chidamsiz lekin
sovuqqa   chidamli.   Daryo   qirg’oqlarini,   jarliklarni   mustahkamlashda   keng
foydalaniladi.   May   oyi   boshlarida   gullaydi,   sentyabr-oktyabr   oylarida   mevasi
pishib yetiladi. Non jiyda daraxtining yog’ochi  mustaxkam,  qurilish  sohasidaham
ishlatsa bo’ladi.
Jiyda   (Elaeagnus   L.)   —
jiydadoshlar   oilasiga   mansub   daraxt
yoki buta. Janubiy Yevropa, Markaziy
va   Sharqiy   Osiyo,   Shimoliy
Amerikada o sadigan 40 ga yaqin turiʻ
bor.   O rta   Osiyo,   xususan,	
ʻ
O zbekistonda   Janubining	
ʻ
qarg ajiyda. 	
ʻ
5 (E. angustifolia; yovvoyi holda o sadi), sharq jiydasi (E. orientalis), tikanakliʻ
Jiydadoshlar   (E.   pungens),   kumushsimon   Jiydadoshlar   (E.   argentea),   non
Jiydadoshlar   (E.   edulis)   turlari   o sadi.   Sharq   Jiydasining   bargi   oddiy,   ensiz,	
ʻ
kumushrang . Daraxti 8–10 m, shoxlari siyrak, tikanli yoki tikansiz. Guli ikki jinsli,
sariq, serasal, xushbo y, efir moyli. Mevasi sarg ish, mag izsiz danakli, eti 31,2—	
ʻ ʻ ʻ
88,7%, unsimon, xushxo r. Tarkibida 46—65% qand, 10% oqsil, 1,3% kislota, 200	
ʻ
mg%  S vitamini mavjud. Jiydaning ning mevasi  yangiligida yoki quritib iste mol	
ʼ
etiladi.   Mevasidan   spirt   va   kuchsiz   alkogolli   ichimliklar   tayyorlanadi.   Tabobatda
oshqozon-ichak   kasalliklarini   davolashda   ishlatiladi.   Yog ochidan   turli   xil	
ʻ
buyumlar yasaladi, parfyumeriya sanoatida, gulidan efir moy olinadi 1
.
1.1 Jiydadoshlar haqida ma’lumotlar
Jiyda   qurg oqchilikka   chidamli,   yer   osti   suvlari   yuza   va   sho r   tuproqlarda	
ʻ ʻ
ham   o saveradi.   Danagidan,   ildiz   bachkisidan   va   qalamchasidan   ko payadi.	
ʻ ʻ
Ko chati o tkazilgach, 3—5- yili hosilga kiradi. May—iyun oyida gullaydi, mevasi	
ʻ ʻ
sentabr, oktabr oylarida pishadi. Bir tupi 50 kg gacha hosil beradi.Jiyda60—80-yil
yashaydi.   Non   jiyda   mevali   daraxt   sifatida   ekiladi,   o rta   bo yli   daraxt.   Sernam	
ʻ ʻ
yerlarda   yaxshi   o sadi.   Serhosil.   Mevasi   yirik,   mazali,   qizg ish-qo ng ir   rangli.	
ʻ ʻ ʻ ʻ
O zbekiston   o rmonchilik   ilmiy   tadqiqot   institutida   uning   20   ga   yaqin   navi	
ʻ ʻ
ta riflangan   (Qizil   Jiyda   ,   Ra no,   Urganch,   Xurmoy,   Toshkent   deserti,   Cho li
ʼ ʼ ʻ
qandak,   Kizil   qandak   va   b.).   Hozirgi   davrga   kelib   sanoat   ahamiyatini   yo qotdi.	
ʻ
O zbekiston,Tojikiston   va   ko pgina   mamlakatlarda   ayrim   tomorqa   bog larida	
ʻ ʻ ʻ
havaskorlar   ekadi.   Ko proq   yo l   yoqalari,   kanal   bo ylari,   dala-ihota   o rmon	
ʻ ʻ ʻ ʻ
mintaqalari, tashlandiq yerlarga ekiladi. Tuproqni azot bilan boyitadi.
Jiydadoshlar   oilasi   dorivor   hususiyatlari   o‘rtacha   balandlikka   ega   bo‘lib,
ularning o‘rtacha bo‘yi  1.65 metr  va 1.80 metr  orasidadir. Ular kuchli  va sportga
xos,   asabiylar   va   maqbul   insonlardir.   Jiydadoshlar   oilasi   aholisi   ko‘p   qadimgi
xalqlarning   yog‘lari   bo‘lganlar.   Jiydadoshlar   haqida   ko‘plab   tarixiy   malumotlar
ham   ajralib   turadi,   ammo   ularning   jinsiy   identifikatsiyasi   uchun   kerakli
antropologik tushunchalar yig‘ilgan.
1
  https://uz.wikipedia.org/wiki/Jiyda
6 Jiydadoshlar (Sesamum indicum) oilasi ko'plab foydali yog'iy xossalarga ega.
U   o'simlikning   bargidan   presslash   orqali   olib   chiqariladi   va   yengil,   yorqin,   qizil
rangli   yoki   yashil   rangda   bo'lishi   mumkin.   Bu   yuqorida   yorqin,   mazali,   va
vitaminlardan   boy,   hatto   A,   B,   D,   E,   va   K   ko'pligi   tuzilishi   bilan   bajarilgan.
Jiydatosha   noliklari,   yuqori   sifatli   protein,   yuqori   darajadagi   oziq-ovqat   tuzilishi
uchun   juda   qadrli   ekanligi   sababli,   dunyodagi   ko'p   oilalarda   ko'plab   mahsulotlar
tayyorlanadigan daryo va etlarning asosiy qismini tashkil etadi.
Jiydadoshlar   o'simliklari   to'qimalardan   iborat   bo'lgan,   ko'k   yoki   oq   rangli
gullarni   o'z   ichiga   oladi.   Bu   gullar   odatda   ko'p   yarim   qo'lli   yoki   to'g'ri   to'qima
shaklida   bo'ladi   va   ko'p   qatlamli   bo'lishi   mumkin.   Jiydadoshlar   oilasining   gullari
esa   ko'plab  turlarga  bo'lib,  katta   turlar   8-10  sm   uzunlikda,  kam   turlar  esa   3-5  sm
uzunlikda   bo'lishi   mumkin.   Gullar   odatda   ochiqlikning   qanday   darajasiga   bog'liq
ravishda   yorqin   o'q   bo'lib,   keng   o'chib   ketgan   qismi   bilan   keskin   qandayroq
yetaklanadi. Bu gullar ko'p xil ranglarda bo'lishi mumkin, ko'pchilikning eng ko'p
ko'rgan rangi qizil yoki qizil-yorqin.
Jiyda Jiydaning yer yuzida qirqdan ortiq turi bor. Tabiiy sharoitda jiyda ildiz
bachkisi   yo   danagidan   ko‘payadi.   Jiydaning   madaniy   navlarini   yurtimizda   "non
jiyda", "qandak jiyda", yovvoyi turlarini "kaptar jiyda", "qush jiyda" "yaloq jiyda"
va   "qarg‘a   jiyda"   deb   ataladi.   Mevasi   tarkibida   40-65   foiz   qand,   11,0   foiz   oqsil,
shuningdek,   ma’lum   miqdorda   yog‘,   oshlovchi   moddalar,   organik   kislotalar   bor.
Bundan tashqari, jiyda mevasining etida kaliy va fosfor tuzlari hamda B1, B2, PP,
va E vitaminlar borligi aniqlangan.
Tabobatda   mevasi   yoki   damlamasidan   nafas   yo‘llari   shamollaganida,
oshqozon-ichak   kasalliklarini   davolashda   qo‘llaniladi.   Abu   Ali   ibn   Sino   qonni
tozalashda,   ich   ketishda,   ishtaha   ochishda   jiydani   tavsiya   qilgan.   Kamqonlik,   teri
qazg‘oqlanishi, bo‘y o‘smasligi holatlarida foydasi tegadi. Shuningdek, tanada tuz-
suv mutanosibligini saqlash va fikrlash qobiliyatini oshirishda ham yordam beradi.
Barglari   C   vitaminiga   juda   boy.   Bahor   va   yoz   oylarida   150-200   mg,   kuz
oylarida   251-330   mg.gacha   C   vitamin   to‘planadi.   Barglari   terida   tuzalmaydigan
7 yaralarni,   bodni   davolashda   qo‘llaniladi.   Bargi   va   gullaridan   tayyorlangan
damlama qand kasaliga qarshi ishlatiladi.
Jiyda   gullaganida   efir   moylarini   ishlab   chiqaradi.   Bu   moylarning   biologik
xususiyati,   birinchidan,   hasharotlarni   jalb   etib,   gullarining   changlanishini
tezlashtirsa,   ikkinchidan,   gullash   paytida   birorta   ham   chorva   hayvonlari   uning
bargi   yoki   gulini   emaydi.   Chunki   efir   moylari   nafaqat   hayvonlar,   balki   inson
tanasiga, xususan, asab tizimiga salbiy ta’sir ko‘rsatadi.
Jiydalarda   efir   moyi   bo‘lgani   uchun   jiydazorlarda   asalari   boqiladi.   Gulidan
olingan   asal   juda   sifatli   va   xushbo‘y   bo‘ladi.   Yana   gulidan   efir   moylari   olinadi.
Bular tibbiyotda, qandolatchilikda va attorlikda ishlatiladi.
Mevasidan   oziq-ovqat   sanoatida   totimli   sharbatlar   tayyorlanadi.   Yog‘ochi
mustahkam,   qattiq   bo‘lganidan   o‘ymakor   narsalar   va   musiqa   asboblari   yasaladi.
Tanasi suvga chidamli bo‘lgani uchun yog‘ochidan ko‘priklar ham quriladi.
Daraxtining   elimi   noyob   arab   elimi   o‘rnini   bosa   oladi.   Undan   lak,   sifatli
yelim, bo‘yoqlar olishda foydalaniladi.
O‘zbek   olimlari   jiyda   daraxti   po‘stlog‘ida   va   bargida   eleagnin-alkaloid
moddasi   borligini   aniqlashgan.  Meva  tarkibida 0,57–1,08  foiz  tanin  moddasi   bor.
Barg   va   daraxt   po‘stlog‘idan   jigarrang   va   qora   rangli   bo‘yoqlar   olinadi,   ular
to‘qimachilikda ishlatiladi.
Elaeagnaceae   o'simliklar   oilasi,
oleaster   oilasi   bo'lib,   kichik   daraxtlar
va   butalardan   iborat   bo'lib,   Shimoliy
yarim   sharning   mo''tadil
mintaqalarida,   janubda   tropik   Osiyo
va   Avstraliyada   yashaydi.   Oilada   60
ga yaqin tur uch avlodga mansub.
Ingichka   bargli   jiyda,   Qosh   jiyda   (Elaeagnus   angustifolia)   balandligi   8   m
gacha bo’lgan kichik daraxt yoki buta bo’lib, Markaziy Osiyo yoki Kavkaz daryo
to’qaylarida   keng   tarqalgan   asosiy   darxt   o’simligi   hisoblanad.   Bu   jiyda   turining
tuproq   tanlamasligi,   sho’r   yerlarda   o’sishga   moslashganligi   o’rmon
8 melioratsiyasida   qadirlanadi.   Barglarining   manzarali   hususiyatiga   ko’ra
ko’kalamzorlashtirishda   keng   foydalanish   mumkin.   Mirzacho’lda   sho’rlangan
yerlarda  keng  ekilmoqda.  Barglari  ellipssimon   yoki  lansetsimon   shakilda.  5-8  sm
uzunlikda,   yuqori   tomoni   yashil   rangda,   ostki   qismi   kumushsimon   rangda.
Barglarini   yozib   bo’lgach   gullaydi.   Gullari   juda   hushbo’yligi   bilan   ajralib   turadi.
Gullari   qo’ng’iroqcha   ko’rinishida   sariq   rangda,   barg   qultig’ida   1-3   donagacha
joylashadi.
Mevalari   1,5   sm   uzunlikkacha   bo’lgan   donacha,   unsimon   shirin   meva   etiga
ega.  3-4  yoshdan  mevaga   kiradi.  Yog’ochi  duradgorlikda  ishlatiladi.   Juda  chuqur
o’suvchi   ildiz   tizimiga   ega.   Dastlabki   hayot   bosqichida   tezroq   o’sib   rivojlanadi,
kuchli   sho’rlangan   va   toshloq   tuproqlarda   5   yoshida   4   m   balandlikka   yetadi.
Issiqqa, qurg’oqchilikka chidamli, eng asosiysi  boshqa  daraxtlar  o’sa  olmaydigan
sho’rhoklarda   bemalol   o’sa   oladi.   Urug’idan,   qalamchalar   orqoli   ko’paytiriladi,
to’nkasidan   bachkilar   hosil   qilib   tez   o’sadi,   60-80   yilgacha   yashaydi.   Ixotazorlar
barpo etishda keng qo’llaniladi.
Sharq   jiydasi   (Elaeagnus   orientalis)   ushbu   jiyda   areali   Pomir-Oloy,   Kavkaz
Markaziy   Osiyo   tog’lari   hududlarini   qamrab   olgan,   500   metrdan   baland   tog’
yonbag’irlarida ko’plab o’sadi. 7-8 m  balandlikkacha rivojlanuvchi  daraxt, daraxt
tanasi   to’q   jigarrang,   barglari   lansetsimon   shakilda   oq   g’ubor   bilan   qoplangan.
Sharq   jiydasining   yirik   mevali   shakillari   xalq   seleksiyasi   maxsuli   bo’lib,   “non
jiyda” nomi bilan atalgan
Non   jiyda   O’zbekistonning   deyarli   barcha   viloyatlarida   axoli   tomonidan
ko’plab   o’stiriladi,   ayniqsa   uning   sho’rlangan   va   sizot   suvlari   tuproq   yuzasiga
yaqin   joylarda   o’suvchi   ekotiplari   o’rmon   melioratsiyasi   uchun   katta   ahamiyatga
egadir.
Uzoq   o’tmishda   jiyda   mevasi   mahalliy   aholining   asosiy   oziq-ovqat
maxsulotlaridan   biri   xisoblangan,   mevasi   quritilgan   holda   qish-bahor   mavsumida
iste’mol   qilingan.   Shu   sababli   non   jiyda   doimo   seleksiya   predmeti   sifatida
o’rganilgan, yirik mevali va sershox shakillari yaratilgan.
9 Meva   tarkibida   40-67,8%   qandlar,   11%   oqsil,   36%   gacha   tanidlar,   0,44-
2,46% organik kislotalar, 100 mggacha C,B,PP,E vitaminlari mavjud.  
Kumushsimon   jiyda   (Elaeagnus   argentea   Pursh)   ushbu   jiyda   turning   vatani
Shimoliy   Amerika   bo’lib,   MDH   davlatlarida   madaniylashtirilgan   holda   uchraydi.
aaKichik   daraxt   yoki   buta   ko’rinishida   1-3   m   balandlikka   ega   bo’lib,   tana
po’stlog’i   to’q   kulrang,   barglari   kumushsimon   g’ubor   bilan   qoplangan.   Mevalari
xuddi qushjiyda mevalari kabi cho’zinchoq-dumaloq.
    Ko’kalamzorlashtirishda   keng   foydalaniladi,   qurg’oqchilikka   chidamsiz
lekin   sovuqqa   chidamli.   Daryo   qirg’oqlarini,   jarliklarni   mustahkamlashda   keng
foydalaniladi.   May   oyi   boshlarida   gullaydi,   sentyabr-oktyabr   oylarida   mevasi
pishib yetiladi. Non jiyda daraxtining yog’ochi  mustaxkam,  qurilish  sohasidaham
ishlatsa bo’ladi
Ular odatda tikanli, oddiy barglari ko'pincha mayda tarozilar yoki tuklar bilan
qoplangan.   Turlarning   aksariyati   kserofitlar   (quruq   yashash   joylarida   uchraydi);
ba'zilari   ham   galofitlar   bo'lib,   tuproq   sho'rlanishining   yuqori   darajasiga   toqat
qiladilar.
Elaeagnaceae   ko pincha   ildiz   tugunlarida   Frankia   turkumiga   mansub   azotʻ
fiksator aktinomitsetlarini to playdi va bu ularni tuproq meliorativ holatiga foydali	
ʻ
ta sir   qiladi.   Bu   xususiyat,   ularning   mo'l-ko'l   urug'larni   ishlab   chiqarishi   bilan	
ʼ
birga, ko'pincha Elaeagnaceae begona o'tlar sifatida qaralishiga olib keladi.
Poyasi   va   barglari   kumushrang   jigarrang   yoki   oltin   tuklar   bilan   qoplangan
bo'lib, ular po'stlog'i  yoki  qisqichbaqasimon.  Cho'ponlar  va Hippophalar bir  jinsli
bo'lib,   urg'ochi   va   erkak   turli   o'simliklarda   tug'iladi   (ikki   evli).   Gulbarglari   yo'q,
perianth ikki-sakkizta birlashgan sepalsdan iborat bir bo'lakdan iborat. Erkak gulda
idish   ko'pincha   tekis   bo'ladi,   biseksual   va   urg'ochi   gullarda   u   quvur   shaklida
bo'ladi, erkin filamentli va ikki ko'zli anterlar bilan to'rtdan sakkiztagacha stamens
mavjud. Tuxumdon bir karpel bilan ustun bo'lib, unda bitta tik anatrop tuxumdon
mavjud. Uslub uzun va bitta stigmaga ega. Mevasi turg'un kosaning quyuqlashgan
pastki qismi bilan o'ralgan achen yoki dukkakli tuzilishdir. Unda endospermi kam
yoki   umuman   bo'lmagan   bitta   urug'   va   qalin   go'shtli   kotiledonli   tekis   embrion
10 mavjud.   Bir   qator   turlar   manzarali   butalar   sifatida   o'stiriladi,   xususan,   Elaeagnus
angustifolia   (oleaster),   Elaeagnus   pungens,   Elaeagnus   umbellata   va   Elaeagnus
macrophylla,   ular   asosan   jozibali   barglari   va   yorqin   barglari   uchun   bargli   yoki
doim   yashil   butalar   sifatida   o'stiriladi.   kuz   va   qishda   rezavorlar.   Bir   qator
turlarning   mevalari,   masalan,   Shepherdia   argentea   (kumush   bufalo   rezavori)
mevalari   qutulish   mumkin.   Uning   mevalari   jele   sifatida   ishlatiladi   va   Amerika
Qo'shma   Shtatlari   va   Kanadaning   turli   qismlarida   shakar   bilan   quritilgan   holda
iste'mol  qilinadi. Shepherdia canadensis  (russet  buffalo berry)  mevalari  quritilgan
yoki dudlangan holda Inuit, Yupik va Aleut xalqlari tomonidan oziq-ovqat sifatida
ishlatiladi. Hippophae rhamnoides mevalari Frantsiyada sousga va boshqa joylarda
jele   shaklida   tayyorlanadi.   Ushbu   turdagi   yog'och   nozik   taneli   va   tokarlik   uchun
ishlatiladi.   Yapon   butasining   mevasi   Elaeagnus   multiflora   (gilos   elaeagnus)
konserva sifatida ishlatiladi va spirtli ichimliklarda ishlatiladi.[4]
1.2 Jiydadoshlar oilasining genetikasi va genetic modifikatsiyasi
Jiydadoshlar  oilasining  genetikasi  va genetik modifikatsiyasi  bo'yicha  qisqacha
ma'lumotlar quyidagicha:
Jiydadoshlar Oilasi Genetikasi:
Jiydadoshlar   oilasi   (Solanaceae   oilasi)   turlari   kartoshka   (Solanum   tuberosum),
pomidor   (Solanum   lycopersicum),   patison   (Cucurbita   pepo),   bakhcha   (Capsicum
annuum), qarg'a (Nicotiana tabacum) va boshqa noxud o'simliklar hisoblanadi. Bu
oila   ayni   paytda   o'ziga   xos   genetik   tuzilishi   mavjud.   Ular   solanidlar   oilasi
(Solanoids) oilasiga mansubdir.
Genetik   tuzilishi   jiydadoshlar   oilasi   turlarining   genomikasini,   yani   ularning
genetik   materialining   tuzilishini,   bir   nechta   jins   va   turlarini   va   ularning   genetik
xususiyatlarini   o'z   ichiga   oladi.   Bu,   ularning   genlari,   o'zaro   o'zgarishi,   turli
o'simliklar   orasidagi   o'xshashlik   va   farqliliklari,   shuningdek,   ularning   turlari   va
jinslari bilan bog'liq genetik aloqalarni o'z ichiga oladi.
Genetik Modifikatsiya:
11 Genetik   modifikatsiya   -   bu   genetik   modifikatsiyalarni   (genetik   modifikatsiya)
bajarish   usullari   va   texnologiyalari   jamiyatini   ifodalovchi   umumiy   tushuncha.
Jiydadoshlar oilasi turlari ham genetik modifikatsiya yoki o'zgarishlarga oiddir. Bu
modifikatsiyalar   ishlab   chiqarish,   oziqlar,   shakllanish   va   ularning   yashash
muhitlarida modifikatsiya qilish orqali amalga oshirilishi mumkin.
Genetik   modifikatsiya,   qattiq   tanish   uchun   o'ziq-ovqat,   tibbiyot,   dekorativ   va
sanoatni   o'skizlikka,   toza   suv   va   uning   ta'minoti,   yuqori   darajada   ekologik
muhofazani   oshirish,   genetik   qonuniyatlarning   o'rganilishi,   jamiyat   va   ilmiy
tadqiqotlarda qo'llaniladi.
1.3 Biologik   genetic   modifikatsiya   va   jiyadadosh;ar   oilasi   turlarining
biotexnologiyasi
Biologik   genetik   modifikatsiya   va   jiydadoshlar   oilasi   turlarining
biotexnologiyasi,   jiydadoshlar   oilasi   turlarining   genetik   materialini   o'zgartirish
yoki   boshqarishda   biotexnologik   usullardan   foydalanishni   bildiradi.   Bu,   genetik
modifikatsiya jarayonlarida biologik vosita, laboratoriyalarning tajribiy o'simliklar
va boshqa biologik texnologiyalar qo'llanilishi bilan amalga oshiriladi.
Biotexnologiya   (bio...   va   yun.   techne   —   mahorat,   san at,   logos   —   so z,ʼ ʻ
ta limot) — qishloq xo jaligi, sanoat va tibbiyotning turli sohalarida tirik organizm	
ʼ ʻ
va biologik jarayonlardan foydalanadigan sanoat usullari majmui. Biol. va texnika
imkoniyatlarini   birlashtiradigan   ilmiy   yo nalish.   "B."   terminining   vujudga	
ʻ
kelishiga   Stenford   universiteti   (AQSH;   1973)   bir   guruh   olimlarining   har   xil
xossaga   ega   irsiy   molekulalarini   biriktirib   rekombinant   DNK   (istalgan
organizmdan   ajratilgan   DNKning   ikki   yoki   undan   ortiq   qismlarini   in   vitro
sharoitida  birikishidan   vujudga  kelgan  hosila)  olishi   sabab  bo ldi.  Shundan  keyin	
ʻ
biol.   fani   yutukdaridan   kelib   chiquvchi,   ya ni   tirik   organizmlar   hayot   faoliyatida	
ʼ
ishtirok   etadigan   barcha   kimyoviy,   fizikaviy   va   biologik   jarayonlarni   o rganish	
ʻ
natijalari   tatbiq   etilgan   texnologik   jarayonlarni   ifodalashda   "B."   terminidan
foydalanila   boshlandi.   B.   mikrobiologiya,   biokimyo,   bioorganik   kimyo,
molekulyar   biologiya,   fiziologiya,   genetika,   molekulyar   genetika,   genetik
injeneriya va boshqa yutug iga asoslanadi. B.ning mikrobiologik B., membranalar	
ʻ
12 B.si, immobillashgan fermentlar B.si, xujayra B.si, gen va xujayra injeneriyasi B.si
kabi sohalari mavjud.
Mikrobiologik   B.   mikroorganizmlar   hayot   faoliyatidagi   jarayonlarga
asoslangan   bo lib,   bu   sohada   fermentli   preparatlar,   antibiotiklar,   aminokislotalar,ʻ
gormonlar,   oqsil   moddalari   va   xalq   xo jaligining   turli   tarmoklari   uchun   zarur	
ʻ
metabolitlar   sintez   qilinadi.   Masalan,   O zbekiston   Fanlar   akademiyasi	
ʻ
Mikrobiologiya   institutida   mikrobiologik   B.   asosida   o simlik   chiqindilari	
ʻ
(g o zapoya,   chang aloq,   somon   va   chiqindilar)dan   chorva   mollari   uchun   ozuqa	
ʻ ʻ ʻ
tayyorlashga   erishildi;   ayrim   mamlakatlar   (Braziliya)da   maxsus   mikroblar
vositasida sellyulozadan qand yoki spirt olish, mol go ngidan metan gazi olish B.si	
ʻ
(ayniqsa,   Xitoy,   Braziliya   va   Yevropa   mamlakatlarida)   juda   yuqori   iqtisodiy
samara bermoqda.
Membranalar   va   immobillashgan   fermentlar   B.si   vositasida   xilmaxil
jarayonlarni   o lchash   va   nazorat   qilish   uskunalari   ishlab   chiqarish   mumkin.	
ʻ
Shuningdek, fermentlar imobillashganda (biror bir sathga kimyoviy biriktirilganda)
ularning   aktivligi   ortib,   funksional   holati   bir   qadar   muddatga   uzayadi.   Bundan
foydalanib   biotexnologik   jarayonlar   (mas,   membranalar   o tkazuvchanligini	
ʻ
boshqarish   usuli,   fermentlarni   mobillash   va   boshqalar)   yaratilgan.   Bu   sohada
O zbekiston milliy universiteti biol. va kimyo fakulteti (B. O. Toshmuhamedov, O.	
ʻ
K. Toshmuhamedova, A. I. Gagelgans, M. M. Rahimov va boshqalar)ning hissasi
katta.
Xujayra   B.si   o simlik,   hayvon   va   odam   xujayralarining   sun iy   sharoitda	
ʻ ʼ
o sishi   hamda   ko payishi   mikroorganizmlarnikiga   o xshashligiga   asoslangan.	
ʻ ʻ ʻ
Odam   va   hayvon   xujayralarini   sun iy   o stirish   nodir   biologik   preparatlar,	
ʼ ʻ
antitelalar va oqsil gormonlarini sanoat miqyosida ishlab chiqarish imkonini berdi.
O simlik,   hayvon   va   odam   kasalliklarini   aniqlash   uchun   monoklonal   antitelalar	
ʻ
(boshlang ich birgina xujayra avlodlari ishlab chiqaradigan antitelalar) asosida o ta	
ʻ ʻ
sezuvchan   diagnostik   vositalar   ishlab   chiqarish   yo lga   qo yildi.   Jumladan,	
ʻ ʻ
O zbekiston Fanlar akademiyasi Yadro fizikasi instituti krshidagi "Radiopreparat"	
ʻ
korxonasida   va   O zbekiston   Respublikasi   Sog liqni   saqlash   vazirligining	
ʻ ʻ
13 Onkologiya   va   radiologiya   institutida   rak   kasalligining   ayrim   turlarini   oddindan
aniklaydigan   biotexnologik   vositalar   ishlab   chiqarilmoqda.   Fiziologik   aktiv
ikkilamchi birikmalarni sintez qilish faqat o simlik xujayralariga xos xususiyatdir.ʻ
Bunday   moddalarga   tibbiyotda   va   sanoatning   turli   sohalarida   ishlatiladigan
alkaloidlar,   glikozidlar,   jumladan   steroidli   saponinlar,   steroidli   gormonal
preparatlar   olishda   ishlatiladigan   moddalar,   efir   yog lar,   polisaharidlar,	
ʻ
fitogormonlar   va   h.   k.   kiradi.   O stirilayotgan   hujayra,   odatda   qaysi   o simlikdan	
ʻ ʻ
olingan   bo lsa,   shu   o simlikka   xos   ikkilamchi   moddalarni   sintez   qiladi.   Ammo	
ʻ ʻ
xujayralarda   sintez   kdpinadigan   biomassa   miqdori   o simlik   organlaridagiga	
ʻ
nisbatan   ancha   kam   bo ladi.   Shuning   uchun   rentabelligi   sanoat   usulidagi   xujayra	
ʻ
B.si   uchun   tez   o sadigan,   yuqori   biosintetik   xususiyatga   ega,   oddiy   ozuqali	
ʻ
muhitda   ham   o sadigan,   osmotik   va   mexanik   ta sirotlarga   chidamli   mutant
ʻ ʼ
liniyalar kerak.
Hujayra   B.sining   yana   bir   xususiyati   xujayra   totipotentligi,   ya ni   sun iy	
ʼ ʼ
oziqlantirish   va   parvarishlash   bilan   bir   xujayradan   yetuk   o simlik   olishdir.	
ʻ
Masalan,  pomidor, tamaki, beda, sabzi  va boshqa o simliklar mana shu xususiyat	
ʻ
asosida   yetishtirildi;   O zbekiston   Genetika   va   o simliklar   eksperimental	
ʻ ʻ
biologiyasi institutida o simlik hujayralaridan yetuk o simlik yaratish ustida ilmiy	
ʻ ʻ
ishlar   olib   borilmoqda.   Hujayralarni   sun iy   o stirish   va   parvarishlash   asosida	
ʼ ʻ
o simliklarni klonal (vegetativ) ko paytirish B.si shakllandi  (bu 90 oilaga mansub	
ʻ ʻ
433   o simlik   turi   uchun   ishlab   chiqilgan).   Bu   usul   kartoshka,   meva   daraxtlari   va	
ʻ
gullarning   virussiz   navlarini   yaratish,   seleksion   fondni   boyitish   va   yangi   navlar
yetishtirish imkoniyatini beradi.
Gen   va   hujayra   injeneriyasi   B.si   genetik   injeneriya   hamda   hujayra
injeneriyasining   sintezidan   vujudga   keldi.   B.ning   bu   soxasi   yordamida
mavjudotning maqsadga muvofiq foydali xossaga ega mikrob shtammlari, hujayra
xillari,   o simlik   navlari   va   hayvon   zotlarini   yaratish   mumkin.   Gen   va   hujayra	
ʻ
injeneriyasi   B.si   injenerlik   usuli   bilan  tirik  mavjudotlarning  o zgartirilgan   irsiyati	
ʻ
molekulyar   genetikasini   mukammal   o rganish,   foydali   genlarni   izlab   topish   va	
ʻ
kerakli   miqdorda   ajratib   olish,   begona   genlarni   hujayra   ichiga   kiritib,   irsiyatga
14 ulash, ulangan genlarni yangi irsiyatda aktiv faoliyatini ta minlab beruvchi vektorʼ
molekula (tarkibida restriktaza uchun fakat  birgina eng qulay kesilish  joyiga ega,
transformatsiya   bo lgan   hujayralarni   saralashni   osonlashtiruvchi   marker   gen	
ʻ
saqlovchi va maksadga muvofiqyot genni xo jayin irsiyatiga ulab, uning mustaqil	
ʻ
ishlashini   ta minlovchi   molekulyar   konstruksiya)   yaratish,   irsiyati   o zgartirilgan	
ʼ ʻ
hujayradan   dori-darmon,   ozuka   moddalar,   diagnostik   vositalar   ajratib   olish   yoki
o simlik navlarini yaratish maqsadida irsiyati uzgartirilgan hujayradan mukammal	
ʻ
o simlik   formasini   olish,   har   xil   irsiy   belgilarga   ega   va   tabiiy   sharoitda
ʻ
changlanmaydigan   o simlik   hujayralari   protoplastlarini   elektr   impulsi   yoki	
ʻ
polivinilpirrolidon   ishtirokida^iriktirib,   har   ikkala   o simlikning   foydali	
ʻ
xususiyatlariga   ega   mukammal   o simlik   yetishtirish   (Germaniyadagi   Maks   Plank	
ʻ
instituti   xodimlari   pomidor   va   kartoshka   xujayrasini   biriktirib,   iddizida   kartoshka
tuganagi,   poyasida   pomidor   mevasi   yetiladigan   yangi   gibrid   o stirdi)   bo yicha	
ʻ ʻ
talaygina muvaffaqiyatlarga erishdi.
Jiydadoshlar   oilasi   turlarining   biotexnologiyasi   quyidagi   yo'llardan   iborat
bo'lishi mumkin:
1.   In   vitro   Kultivatsiya:   Bu   usulda,   laboratoriyalarda   o'simlik   turlarining
o'zlarining   qoshidagi   o'simlik   kuchlari   bilan   orqali   yaxshilangan   sharoitlarda
o'simliklarni   o'stirish   mumkin.   Bu,   turlarning   tarkibidagi   genetik   materialni
o'zgartirish va yangi o'simliklar yaratish uchun muhim bir vosita hisoblanadi.
2.   Biologik   Vositalar   Bilan   Transgeneziya:   Bu   usulda,   jiydadoshlar   oilasi
turlariga   boshqa   organizmlardan   yoki   laboratoriyalarning   tajribiy   o'simliklardan
genetik   material   kiritsa,   uni   o'zgartirish   va   uning   o'simliklarning   genomiga
integratsiya qilish mumkin. Bu jarayon jiydadoshlar oilasi  turlarining qattiq qaror
qabul   qilish,  zararli   haqlar  va   noqulay  modifikatsiyalarni  yuzaga   chiqarish  uchun
juda muhimdir.
3.   Biologik   Kontrol   Va   Genetik   Kechimlar:   Bu   usullar   yordamida,
jiydadoshlar oilasi turlarining zararli organimlariga qarshi muqobil tasir ko'rsatish
uchun biologik vositalar va genetik kechimlar ishlab chiqiladi va foydalaniladi. Bu,
15 fitopatogen va yashil ko'par organimlarini boshqarish uchun o'zaro birlashmalarni
yaratishda juda muhimdir.
4. Biologik Texnologiyalar va Yetishtirish: Jiydadoshlar oilasi turlari biologik
texnologiyalar   orqali   yetishtirilishi,   ularning   ekinlari   va   ularning   mahsulotlarini
yuqori darajada tartibga solish uchun ishlab chiqarilgan. Bu, genetik modifikatsiya,
o'sish modullari va biologik vositalar bilan ishlov berishni o'z ichiga oladi.
Biotexnologiyalar   jiydadoshlar   oilasi   turlarining   o'simliklarni   yetishtirish,
o'sishi,  mahsulotni  olish  va tarqatish  jarayonlarini  yanada  mukammallashtirish va
yuqori   sifatli   mahsulotlar   ishlab   chiqarishda   yordam   beradi.   Bu,   o'simlik
modifikatsiyasi,   fitopatogenlar   va   zararli   organimlarga   qarshi   muqobil   va
yetishtiruv   modullarining   o'rnatilishi   va   boshqalar   kabi   ko'plab   sohalarda
foydalaniladi.
Jiydadoshlar  oilasi  turlarining o'sishi  va rivojlanishi, ularning tabiiy muhitda
qanday   sharoitlarda   o'sishi,   ularning   ekologik   aloqalari   va   rivojlanish   jarayonlari
haqida tushuncha beradi. Quyidagi nuqtalarni e'tirof etish mumkin:
Tabiiy   O'sish   Joylari:   Jiydadoshlar   oilasi   turlari   odatda   issiq   iklimlarda,
yorug'likli   jismlarda   va   yirik   qonuniy   va   uning   nisbi   tozaligi   bo'lgan   yerlarda
16 o'sadi. Ular o'simlik turlarini kesimlarda, daraxtlar, o'simliklar, o'simlik qatorlari va
sharqiy qit'alar bo'ylab o'sishadi.
Ekologik   Aloqalar:   Jiydadoshlar   oilasi   turlari   o'zlariga   xos   ekologik
aloqalarga ega. Ularning o'sishi va rivojlanishi tabiiy hayotni o'zgartirish va yashil
muhitni   saqlashga   yordam   beradi.   Masalan,   jiydadoshlar   oilasiga   mansub
kartoshka   ekinlarining   o'sishida   tozalik,   suv   oqimi   va   iklim   sharoitlarining   roli
katta.
O'sish   va   Rivojlanish   Jarayonlari:   Jiydadoshlar   oilasi   turlari   o'sish   va
rivojlanishda odatda ikkita jarayonni o'z ichiga oladi - vegetativ o'sish (yoyilish va
rasmlash   jarayonlari)   va   generativ   o'sish   (urug'lar   orqali).   Vegetativ   o'sish
jarayonlari jiydadoshlar oilasi turlarida juda mashhurdir, chunki ko'pchilik ularning
urug'lar   orqali   o'sishida   uzviy   tizimning   nisbi   sodda   va   tezlikka   ega   emas.
Generativ o'sish esa yoyilish va rasmlash jarayonlari yordamida yuzaga chiqadi, bu
esa   o'simliklarning   oziqlarining   tarqalganligi   va   turlar   orasidagi   genetik
farqliliklarga asoslanadi.
Jiydadoshlar  oilasi  turlarining o'sishi  va rivojlanishi, ularning tabiiy muhitda
qanday   sharoitlarda   o'sishi,   ularning   ekologik   aloqalari   va   rivojlanish   jarayonlari
haqida   tushuncha   beradi.   Bu   tushunchalar,   o'simliklarning   yetishtirish   va
bog'lashda qo'llanilishi mumkin.
17 II BOB: JIYDADOSHLAR OILASI VA UALRNING EKOLOGIK
XUSUSIYATLARI
2.1 Jiydadoshlar oilasi va chakanda o’simligi
JIYDA   (Elaegnus   oriental   is   L.)   bo4yi   5   metrga   yetadigan   daraxt.   Tanasi
qizgMsh-kulrang.   Barglari   tuxumsimon   cho'ziq   yoki   lantsetsimon.   Novdasi-ning
uchi   tikanli.   Yosh   novdalari   va   barglari   kurmishsimon-   yaltiroq   mayda   g'uborli.
jiyda may oyida gullaydi. Gullari mayda, kumushsimon-oq, yoqimli hidli. Mevasi
sentyabr-oktyabr oylarida pishadi.
Mevasidan   mahalliy   aholi   bolalarming   ichi   buzilganda   qotiruvchi   sifatida
foydalaniladi. Jiyda turkumi 50 turdan iborat. Uning bir necha turlari Yevropaning
Janubida,   Markaziy   Osiyoda   va   Shimoliy   Amerikada   o'sadi.   Ko‘pchilik   turlari
Sharqiy, ayniqsa, Janubiy Sharqiy, Sharqiy Osiyoda tarqalgan. Jiydalar uncha katta
boMmagan daraxt boMib, xazonrezgili yoki doimo yashil tikanli. YaprogM yaxlit,
odatda   kumushrangli.   Gullari   barg   qoMtigMda   joylashadi.   Jiydaning   bizda   2   turi
(E, orientalis. E. angustifolia) tarqalgan.
Har   ikkala   jiydaning   turi   tuproqdagi   namlikning   miqdoriga   ko'ra,   oczidagi
suvni   bugMatishni   tezlatish   yoki   sekinlata   olish   xususiyatiga   ega.   Jiyda   juda:
isiqqa   chidamli   o'simlik   ham   hisoblanadi.   YaprogMning   to'qimasi   yozda   hatto,
+55+60°C   darajaga   ham   chiday   oladi.   Respublikamiz   sharoitida   sho'rga   ancha
chidamliligi tufayli, sho4rxok joylarda ham yaxshi o4sa oladi. Jiyda canasidan ko'p
miqdorda   yelim   ajratish   bilan   ham   xarakter-   lanadi.   Yelim   tanasi   yoriqlaridan
singan shoxlari halto. yaprog’ bandi o4midan ham chiqadi. Yelim o'simlik sernam
joyda   kam   chiqadi.   Noqulay   sharoitda   esa   ko‘p   ajraladi.   Yelim   iyul,   avgust
oylarida havo harorati eng issiq boMgan paytda ko‘p chiqadi.
Jiydaning yelimi yuqori sifatli botyoq moddaJarini tayyorlashda. bo‘yoqlarni
quyuqlashiirishda, to‘qimachil«k sanoatida ko'p ishlatiladi. Jiyda daryo yoqasidagi
to4qaylarda   ko'p   o‘sadi.   Jiyda   ko’p   o’sgan   joyda   uning   mevasini   xush   ко’   rib
yeydigan   qushlarham   ko‘p   boMadi.   Jiydani   daryo,   kanallar   qirg4oqlarini
mustahkamlash maqsadida ham ko’p ekiladi.
18 Jiyda qalamchasi bilan oson ko'payadi. Jiyda guli o‘ziga kuchli xushbo4y bid
taratib.   turli   hasharotlarni   ofcziga   jalb   qiladi.   Mevasi   iste’mol   qiiinadi.   Dorivor
sifatida   ham   ko'p   ishlatiiadi.   Jlyilnning   po’stlog’i   va   yaprogM   bilan   qora   va
jigarrang   bo‘yoqlarga   Mlttlolami   bo'yash   mumkin.   Yog’ochligi   suvga   ancha
chidamli hisoblanadi.
Chakanda, jirg anoqʻ  (Hippophae) — jiydadoshlar oilasi daraxtsimonlar yoki
butasimonlar   turkumi;   dorivor   va   mevali   ekin..   Yevrosiyoning   iliq   ikdimli
mintaqalarida   3   turi   tarqalgan.   Sharqiy   va   G arbiy   Sibir,   Kavkaz,   O rta   Osiyo,	
ʻ ʻ
jumladan,   O zbekistonda   daryo   sohillari   va   to qayzorlarda   Ch.ning   jumrutsimon	
ʻ ʻ
turi   (H.rhamnoides)   yovvoyi   holda   o sadi.   Rossiyaning   Oltoy,   Sibir   va	
ʻ
Noqoratuproq   zonalarida   madaniylashtirilgan   navlari   o stiriladi.   Tabiiy   o sadigan	
ʻ ʻ
chakandazorlardan ham keng foydalaniladi.
Chakanda   yorug sevar,	
ʻ
qurg oqchilik   va   sovuqqa   chidamli.	
ʻ
Bo yi   2–5   m,   sershox,   bargi
ʻ
nashtarsimon   zich,   usti   kulrang,   osti
kumushsimon.   Ch.   ikki   uyli   (erkak   va
urg ochi daraxtli) o simlik.
ʻ ʻ
Bahorda   barg   chiqarishi   bilan   gullaydi,   shamol   yordamida   changlanadi.
Gullari   mayda   sarg ish,   hidli.   Mevasi   avgust   oxiri—sentyabr   boshlarida   pishib	
ʻ
yetiladi, mayda, tuxumsimon yoki dumaloq, novdalarga zich yopishgan, rangi och
sariq   yoki   sarg ishqizil,   ta mi   nordonshirin.   Tarkibida   organik   kislotalar,   qand,   S	
ʻ ʼ
va V, Ye, G  guruhi vitaminlari, karotin hamda tibbiyotda ishlatiladigan shifobaxsh	
ʻ
moy bor. Ch. bachki, parxish hamda qalamchasidan ko paytiriladi.	
ʻ
Qumliklarni,   qirg oqlarni,   temir   yo l   bo ylarini   mustahkamlash,   yo laklarni	
ʻ ʻ ʻ ʻ
qordan   ximoya   qilish   maqsadida   ham   ekiladi.   Mevalari   yangiligida   yeyiladi,
murabbo, jem, sharbat tayyorlanadi, moy olinadi. Bog  va xiyobonlarda manzarali	
ʻ
o simlik   sifatida   o stiriladi.bu   o simlik   mevasi   oshqozon   ichak   kasaliklarini	
ʻ ʻ ʻ
19 davolash uchun dori tayorlanadi shu jumladan kuygan joylarni davolashda mazlar
tayorlanadi.   Chakanda   (Hippophae   rhamnoides   L.)–   buta   yoki   daraxt,   uzunligi   to
10   metragacha.   Bu   o simlikning   shoxlarida   0,5-7   sm   tikanlari   bor,   ularʻ
hayvonlardan uni himoya qiladi. Novdalarda ularning mikdori va uzunligi yashash
sharoitiga,   iqlimni   o zgarishiga   va   butalarning   shakliga   bog liq.   Tikanlari   ikki	
ʻ ʻ
turda   uchraydi:   kichik   (   uzunligi   to   0,5   sm   gacha),   hamma   vaqt   mevali
novdalarning   oxirida   uchraydi,   bir   xil   paytda   novdalarning   o rta   qismida   ham	
ʻ
uchrashi   mumkin.   Tikanlarning   ikkinchi   turining   uzunligi   2-7   sm,   yozgi
novdalarga   o xshab,   ko rtaklardan   bir   yillik   novdalarda   hosil   bo ladi,   ular	
ʻ ʻ ʻ
o zgargan   va   kalta   yozgi   novdalarga   o xshaydi.   Hosil   bo lgan   yilda   tikanlarda	
ʻ ʻ ʻ
barglar   ham   joylashishi   mumkin,   yilning   oxirida   tikanlarning   to qimalari	
ʻ
quriydi   .Yosh   novdalar   va   barglari   yulduzli   tukchalar   bilan   qoplangan.   Barglari
uzunchoq   yoki   lansetsimon   bo ladi,   mayda   barglarning   uzunligi   2-3   sm,   eni   0,5	
ʻ
sm,   katta   barglarining   uzunligi   to   10   sm,   eni   1-1,2   sm   Barg   og izchalari   bargnig	
ʻ
ostki tomonida joylashgan.Po stloq va novladarning rangi yashil-qo ng ir, qo ng ir	
ʻ ʻ ʻ ʻ ʻ
va qora bo lishi  mumkin. Barglarning ustki qismida to q yashil  tukchalar bo ladi,	
ʻ ʻ ʻ
bargni ostki qismi och yashil rangda yulduzli tukchalar bilan qoplangan.
Chakanda-ikki   o yli   buta,   chunki   gullari   har   xil   o simliklarda   joylashgan.	
ʻ ʻ
Erkak va urg ochi gullar yosh novdalarda aralash ko rtaklarda barglar orasida hosil	
ʻ ʻ
bo ladi. Chakanda  novdalarida vegetativ va  aralash  ko rtaklar  joylashgan  bo ladi.	
ʻ ʻ ʻ
Vegetativ ko rtaklar asosan yosh meva hosil qilmagan o simliklarda hosil bo ladi.	
ʻ ʻ ʻ
Ular   aralash   ko rtaklarga   nisbatan   kichikroq   bo ladi.   Meva   hosil   qiladigan	
ʻ ʻ
o simliklarda   aralash   ko rtaklar   paydo   bo ladi.   Ularning   shakli   har   xil   bo ladi   va	
ʻ ʻ ʻ ʻ
o simlik   jinsiga   bog liq.   Erkak   o simliklarning   kurtaklari,   urg ochi
ʻ ʻ ʻ ʻ
o simliklarnikiga   nisbatan   kattaroq.  Urg ochi   o simliklarning   gullari   yakka-yakka
ʻ ʻ ʻ
barglar orasida joylashgan. Erkak o simliklarning gullari esa 2-8, bir xil paytda 10-	
ʻ
12 gullardan tuzilgan.
Mevasi :   Chakanda   mevasining   shakli   har   xil   bo ladi,   ularning   100   donasini	
ʻ
og irligi   4   g   to   80-100   grammgacha   bo ladi.   Mevasining   og irligi   to   0,3	
ʻ ʻ ʻ
grammagacha   bo lsa,   mayda   bo lib   hisoblanadi,   0,3-0,6   grammgacha   o rtacha   va	
ʻ ʻ ʻ
20 0,6   grammagacha   katta   bo lib   hisoblanadi.   Mevalarning   shakli   sharsimon,ʻ
ovalsimon va silindsimon bo lishi mumkin. Rangi sariqdan to qizg ichgacha. Meva
ʻ ʻ
poyalari   1–8   mm   gacha.   Mevaning   mag zida   urug   joylashgan   bo ladi   u   yakka	
ʻ ʻ ʻ
bo lib uzunchoq yoki ovalsimon bo ladi, 1000 urug ining og irligi 12-20 gramm va	
ʻ ʻ ʻ ʻ
1   grammida   55-85   urug   kiradi.   Urug lar   kungir   rangda   yoki   qoramtir   bo lishi	
ʻ ʻ ʻ
mumkin.Chakandaning   ildiz   sistemasi   qalin   ipsimon   ildizlardan   tashkil   topgan,
ular o tkazuvchi vazifasini bajaradilar. Ildizlarda sharsimon tugunaklar joylashadi.	
ʻ
Ular   bir   yillik   o simliklarda   paydo   bo ladi   va   keyinchalik   yon   ildizlarida	
ʻ ʻ
joylashadi. Bunday tuganaklar yordamida chakanda atmosferadagi azotni fiksasiya
qiladiChakandaning o tkazuvchi ildizlarida tinch holatdagi ko rtaklar joylashadi va	
ʻ ʻ
qulay   sharoitda   ildiz   o simtalari   hosil   bo ladi.   Ular   yordamida   tabiiy   sharoitda	
ʻ ʻ
chakanda   kurtinalari   hosil   bo ladi.   Tabiiy   sharoitda   chakanda   ildiz   sistemasini	
ʻ
tuzilishiga   va   tarqalishiga   tuproqning   mexanik   tarkibi   va   namligi   ta sir   etadi.	
ʼ
Qumli tuproqlarda ildizlar eniga 12 metr radiusda tarqalishi mumkin. Chakanda –
har   xil   jinsli,   ikki   uyli   o simlik,   urg ochi   va   erkak   gullari   har   xil   o simliklarda	
ʻ ʻ ʻ
shakllanadi. F.D.Qobulova [12] ma lumotlariga binoan erkak o simliklari uchinchi	
ʼ ʻ
yilda rivojlanib, ko rtaklar kattaligi va o simliklarning balandligi bo yicha urg ochi	
ʻ ʻ ʻ ʻ
o simliklardan   farq   qiladi:   erkak   o simlik   30   sm   urg ochi   o simliklardan   baland	
ʻ ʻ ʻ ʻ
bo ladi.   Urg ochi   o simliklarda   vegetasiya   oxirida   novdalarning   miqdori   75   teng
ʻ ʻ ʻ
bo ladi,   erkak   o simliklarda   esa   –   83.   Uchinchi   yilda   chakanda   gullaydi.   Erkak
ʻ ʻ
o simliklari urg ochi o simliklarga nisbatan oldinroq gullab, gullashi bir necha kun
ʻ ʻ ʻ
ko proq   davom   etadi.   Erkak   o simliklarda   gullash   paytida   novdalarning   o sish
ʻ ʻ ʻ
kuzatilmaydi   va   barglar   umuman   ko rinmaydi.   Bu   davrda   urg ochi   o simliklarda	
ʻ ʻ ʻ
barglar rivojlana boshlaydi.
Chakanda   mevasi   shirali   bo ladi   [17]Chakanda   qulay   sharoitlarda   katta   toza	
ʻ
chakandazorlarni  hosil  qiladi.  Bu chakandazorlarning  markazida  bitta  asosiy   buta
joylashib,   atrofida   hamma   tomonga   qarab,   balandligi   pastroq   bo lgan   butalar	
ʻ
joylashadi.   Ko pgina   paytlarda   chakandazorlar   bir   jinsli   bo ladi,   aralash   holatda	
ʻ ʻ
ham   uchrashi   mumkin,   bunnday   joylashish   urg ochi   o simliklarni   changlanishiga	
ʻ ʻ
qulay   bo ladi.Chakandaning   yashash   sharoiti   ularning   hayotini   uzunligiga   ta sir	
ʻ ʼ
21 etadi. Issiq iqlim sharoitlarida chakanda daraxt shaklida bo lib, uning balandligi toʻ
15   metrgacha   bo ladi,   sovuq   iqlimda   esa   chakandazorlarda   kalta   butalar   keng	
ʻ
tarqalgan   bo ladi,   ularning   hayotining   uzunligi   15-20   yilga   teng   bo ladi.   Baykal	
ʻ ʻ
sharoitida   34-36   yoshli   erkak   o simliklari   uchraganligi   aniqlangan.   Tunkin	
ʻ
vodiysida   chakandaning   past   bo yli   shakllari   tarqalganligi   aniqlangan,   ularning	
ʻ
balandligi   120-140   sm   teng   bo lib,   hayoti   10-12   yilni   tashkil   etadi.   Erkak
ʻ
o simliklari urg ochi o simliklarga nisbatan 5 yil ko proq yashaydilar [31].Har xil	
ʻ ʻ ʻ ʻ
tashqi   sharoit   ta sirida   va   uzoq   moslashish   natijasida   chakandaning   iqlim   tiplari	
ʼ
shakllangan, ular bir-biridan morfologik belgilar bilan farq qiladi. N.N.Yakovlev-
Sibiryak   [41]   birinchi   bo lib,   chakandaning   4   bo lgan:   sibir,   qozog iston,	
ʻ ʻ ʻ
o zbekiston, kavkaz tiplari.	
ʻ
U.Rousi   esa   chakandaning   klassifikasiyasini   tuzib,   uning   9   turi   borligini
ko rsatgan,   ularga   quyidagilar   kiradi:   daryooldi,   jumratsimon,   karpat,   kavkaz,
ʻ
turkiston, mongol, xitoy, yunnan, djangzen [38].J.I.Gatin [4]  uchta turga bo lgan:	
ʻ
altay,  sayan,   tyan-shan.   Samarqand   viloyatida  tarqalgan   chakanda   tyan-shan   yoki
uzbekiston   tipiga   kiradi.   Jumratsimon   chakanda   –   yovvoyi   mevali   o simliklar	
ʻ
qatoriga kirib, juda ham keng qo llaniladi. Birinchi bo lib, bu o simlikni Feofrast,	
ʻ ʻ ʻ
Dioskorid va Pliniylar ishlarida keltirilgan. Bu o simlikning ilmiy nomi Hippophae	
ʻ
rhamnoides grekcha so zlardan kelib chiqqan, masalan hippos (ot), phae (yaltiroq).	
ʻ
Bu   o simlik   keng   veterinariyada   ishlatilgan,   greklar   bu   o simlikni   barglarini   va	
ʻ ʻ
yosh   novdalarini   otlarni   oziqlanishida   ishlatganlar.   Otlar   chakanda   ta sirida  tezda	
ʼ
sog lom   bo lgan.Chakanda   mevalari   Sibirda   qadim   zamonlardan   beri   ishlatilgan.	
ʻ ʻ
P.S.Pallas   XUSh   asrda   chakanda   mevasini   tasvirlab,   uning   nordonligi   haqida
yozgan.   Chakanda   mevalarini   aholi   ko p   mikdorda   iste mol   qilib,   ulardan   jele,	
ʻ ʼ
varenye   va   boshqa   mahsulotlar   tayyorlaydilar.X1X   asrda   chakandani   yaxlangan
holatda iste mol qilganlar. Nordonligini pasaytirish uchun unga shakar qo shilgan	
ʼ ʻ
va   kisel,   varenye,   pastila,   vino   tayyorlaganlar.   Chakanda   mevalari   Mongoliyada
ham   keng   qo llaniladi.   Bu   yerda   chakanda   mevalaridan   oziqa   mahsulotlar   va	
ʻ
chakanda yog i tayyorlanadi. Chakanda mevalarini Sibir xalqi ham keng ishlatadi.
ʻ
Mevalaridan   kisel,   varenye   va   boshqa   mahsulotlar   tayyorlaydilar.   Chakanda
22 yashil-kumush rangli barglari va chiroyli rangli mevalari orqali manzarali o simlikʻ
bo lib   hisoblanadi.   Chakanda   mevalari   uzoq   vaqt   mobaynida   daraxtlarda	
ʻ
saqlanganligi sababli manzarali bog dorchilikda ham qo llaniladi.	
ʻ ʻ
Chakanda   tirik   devor   bo lib   ham   ishlatiladi.   Yog ochidan   ko pgina   mayda	
ʻ ʻ ʻ
qurilish   materiallar   tayyorlanadi.   Chakandaning   yog ochi   qattiq,   chiroyli   bo ladi.	
ʻ ʻ
Chakandaning   yosh   barglar   va   novdalaridan   qoramtir   bo yoqlar   tayyorlanadi.	
ʻ
Chakanda   mevalarining   neytral   suvli   eritmasidan   bo yoqlar   tayyorlanadi,   ular	
ʻ
gazmollarni   sariq   va   yashil   ranglarga   bo yaydi.Chakanda   qadim   zamonlardan	
ʻ
shifobaxsh   o simlik   sifatida   ishlatiladi.   Gresiya,   Xitoy,   Rim,   Mongoliya   qadimgi	
ʻ
xalq   tabobatida   chakanda   o pka,   jigar,   oshqozon,   suyak   kasalliklarida   ishlatilgan.	
ʻ
Sibir   sharoitida   chakandadan   dizenteriya,   teri   kasalliklari,   revmatizmga   qarshi
shifobaxsh  moddalar  tayyorlaganlar.  Ko pgina   kadimiy  tibbiy  asarlarda  chakanda	
ʻ
o pka   kasalliklarga   qarshi   ishlatilgan.   Bundan   tashkari   chakanda   preparatlari	
ʻ
organizmlarda  qon  harakatlanishiga   yordam   beradi,  mevalari  tomoq  kasalliklarini
yo qotishga   yordam   beradi.Hozirgi   kunda   chakandaning   shifobaxsh   xususiyatlari
ʻ
katta ahamiyat berilmokda, shuning uchun mevalarining kimyoviy tarkibi turlicha
o rganilayapti.Chakanda   –   kam   kaloriyali   o simlik   bo lib   hisoblanadi,   uning   100
ʻ ʻ ʻ
gramm   mevasi   30   kaloriya   ajratadi.   Mevlarining   nordonligi   1,3   to   2,7%   gacha
bo ladi. Chakanda  mevalarida olma, щavel, yantar  kisloalar  uchraydi, ular yuqori
ʻ
fiziologik   faollikga   ega.   Chakandaning   ko pgina   o rgangan   navlarida   shahar	
ʻ ʻ
miqdori past bo lib – 3-6% tashkil etadi.	
ʻ
Chakanda   mevalarining   shifobaxsh   xususiyatlari   ularning   tarkibiga
yog bo lishi   bilan   bog liq.   Chakanda   yog i   tarkibida   ko p   vitaminlar   va   boshqa	
ʻ ʻ ʻ ʻ ʻ
biologik   faol   moddalar   topilgan.   Ularning   mikdori   1   to   18%   bo ladi.   Chakanda	
ʻ
yog ida   vitaminlardan   Ye,   K,   provitamin   A   hal   bo ladi,   yog   qoldiqlari   tarkibida	
ʻ ʻ ʻ
stearin tabiatidagi moddalar topilgan – sitosterin, fosfolipidlar, xolinlar, karotin va
boshqalar. Chakanda tarkibida ko p mikdorda vitamin Ye uchraydi. Chakandaning	
ʻ
meva   shirbatida   vitaminlardan   A,   S,   V1,   V2,   V6,   Ye,   K,   R   uchraydi.   Askorbin
kislotaning   mikdori   37–268   mg/100   g   mevada   uchraydi.   Chakanda   mevalarining
tarkibida   aminokislotalar   ham   uchraydi,   masalan,   alanin,   fenilalanin,   glutamin,
23 sistein, leysin, lizin, arginin, serin, valin va boshqalar. Bundan tashqari mevalarda
efir   yog lar,   mikro-va   makroelementlar   ham   uchraydi.   Chakanda   mevalariʻ
tarkibida   15   mikroelementlar   topilgan,   ular   temir,   magniy,   marganes,   mis,   bor,
oltingugurt,  xlor,  alyuminiy,  kremniy  va  boshqalar.  Bundan  tashqari  mevalarning
tarkibida   8%   yog   topilgan,   shu   tufayli   u   juda   yaxshi   immunomodulyator   va	
ʻ
immunoprotektor bo lib hisoblanadi [2, 27, 48].	
ʻ
Chakandaning   barglari   va   po stlog i   ham   shifobaxsh   bo ladi.   Chakanda	
ʻ ʻ ʻ
barglarining tarkibida askorbin kislota va karotinoidlar, R-faol moddalar uchraydi.
Skelet   novdalarining   po stlog ida   serotonin   alkaloidi   topilgan,   bu   alkaloid   asab	
ʻ ʻ
sistemasini   faoliyatida   katta   ahamiyatga   ega.   Serotonin   shishiklar   faoliyatini
to xtatishi   mumkin.   Shunday   qilib,   chakanda   organizmning   tabiiy   mahsulotlariga	
ʻ
o xshab   xilma-xil   farmakologik   ta sirga   ega.   Biologik   faol   moddalar   orqali
ʻ ʼ
chakanda effektiv shifobaxsh o simlik bo lib ishlatiladi.	
ʻ ʻ
Chakanda  yog i  ko pgina kasalliklarga  qarshi   ishlatiladi,  masaslan   oshqozon	
ʻ ʻ
kasaliklari, ekzema, eroziya, gaymoritlar, shishiklar, ateroskleroz, avitaminozlarda.
Chakanda   yog ining   shifobaxsh   ta sirini   ko p   olimlar   o rgangan.   Bu   yog   kuchli	
ʻ ʼ ʻ ʻ ʻ
regenerativ   xususiyatga   ega   bo lib,   hujayralarni   shishiklardan   himoya   qiladi   va	
ʻ
antiradiant hisoblanadi.
Chakanda   o‘stirish   agrotexnikasi.   Chakandani   urug‘idan   ko‘paytirish   sodda
usul bolib, ko‘plab tannarxi past va moslashuvchan ko‘chatlar etishtirish imkonini
beradi.   Chakanda   uruglari   quruq   saqlanganda   3   yilgacha   unish   qobiliyatini
yo‘qotmaydi. Urug‘ko‘chatlar yetishtirish uchun foydalaniladigan uruglar soglom,
yirik   va   qizgish   mevali,   serhosil   butalardan   teriladi.   Chakanda   uruglarini   toliq
fiziologik   etilishi,   ular   mevalarini   toliq   pishib   yetilish   davriga   to‘g‘ri   keladi.
Chakanda   uruglarini   sentabr-noyabr   oylarida   terish   mumkin.   Terib   olingan
mevalardan   sharbati   olingach,   qolgan   uruglar   meva   po‘stloqlari   bilan   birgalikda
quritiladi   va   ventilyatorda   sovurib,   g‘alvirdan   elab,   toza   uruglari   ajratib   olinadi.
Mevalardan   uruglarni   ajratib   olishda   sharbat   ajratuvchi   mashinalar   yoki   qo’1
yordamida   harakatlanadigan   sharbat   ajratuvchi   moslamalardan   foydalanish
mumkin. Mevalardan sharbat chiqishi 72-80% ni tashkil etadi. 1 kg yangi terilgan
24 mevalardan toza urug‘ chiqishi 10-14 % tashkil etadi. Chakanda mevasi asosan bir
urugli,   kamdan   kam   hollarda   yaxshi   rivojlanmagan   ikkinchi   urugi   ham   uchraydi.
Uruglarining   rangi   odatda   jigarrang,   yaltiroq,   uzunasiga   choki   mavjud.
Uruglarning uzunligi 4-7 mm, diametri 2,5-3,5 mm, Kuzda sepilgan urug‘lar 8-12
kunda   unib   chiqib,   qishgi   sovuqlardan   zararlanishi   mumkin,   shuning   uchun
urug‘larni tuproqqa ekishning eng optimal muddati - mart-aprel oylari hisoblanadi.
Bunda   kuzda   tayyorlangan   va   bahorgacha   quruq   holda   saqlangan   urug‘lardan
foydalaniladi.   Urug‘lar   egat   ustiga   kengligi   10   sm   va   chuqurligi   2-3   sm   bolgan
ariqchalarga   bir   tekisda   sepiladi,   so‘ngra   mayin   tuproq   bilan   bir   xil   qalinlikda
berkitiladi.
Urug‘  ekib bolingach, egat  usti  valik yordamida  yengil  zichlanadi, bu tadbir
tuproqda   hosil   bolgan   bo‘shliqlarni   bartaraf   qiladi,   tuproq   namligini   urug‘larga
ko‘rsatadigan   ta’sirini   yaxshilaydi.   So‘ngra   urug‘   ekilgan   egatlar   usti   2-3   sm
qalinlikda yog‘och qirindisi bilan qoplanadi va bu qatlam urug‘lar unib chiqqandan
so‘ng   ham   qoldiriladi.   Bu   usulda   tuproqni   qatqaloq   bolishiga   yo‘l   qo‘ymaydi.
Urug‘ ekish normasi 4 g/m. Urug‘ ekish chuqurligi 2-3 sm. Tavsiya etilgan usulda
urug‘   sepish,   kelgusida   ko‘chatzordagi   ko‘chatlarni   parvarishlash   jarayonida
bajariladigan   agrotexnik   tadbirlarni   mexanizatsiyalashtirishga   imkon   beradi   va   1
gektar   ko‘chatzorning   mahsulot   beradigan   maydonini   1,7   ming   m2   bolishini
ta’minlaydi. Uruglar ekib bolingach, egatlar zaxlatib sug‘oriladi .
2.2   Jiydadoshlar   oilasi   turlarining   ekologik   o’rtacha   o’sish   jarayoni
va ularning tabiiy muhitga ta’siri
Jiydadoshlar   oilasi   turlarining   ekologik   o'sish   jarayoni   va   ularning   tabiiy
muhitga   ta'siri   ekologik   o'sish   tizimini   o'rganishda   juda   muhimdir.   Quyidagi
nuqtalarni e'tirof etish mumkin:
Ekologik   O'sish   Jarayoni:   Jiydadoshlar   oilasi   turlarining   ekologik   o'sish
jarayoni odatda tabiiy muhit sharoitlariga bog'liq bo'ladi. Ular issiq iklim, to'qimas
tozalik,   vaqtincha   ishlov   berish   kabi   sharoitlarda   yaxshi   o'sadi.   Bu   sharoitlarda,
jiydadoshlar oilasi turlari turli xil biotop va biomasalar ostida joylashadi va o'sadi.
25 O'simliklarning   Tabiiy   Muhitga   Ta'siri:   Jiydadoshlar   oilasi   turlari   o'simlik
kompaniyalari,   arilari,   va   hayvonlarning   turli   xil   birlashmasini   ta'minlaydi.
Ularning   o'simliklarida   yashovchi   hayvonlar,   qushlar   va   boshqa   foydalanuvchilar
uchun   turli   xil   oziqlar   mavjud   bo'ladi.   Ular   hayvonlar   va   hayvonlarning   o'ziq-
ovqatlari uchun asosiy manba sifatida xizmat qiladi va bu jihatdan ekosistemning
mo'ljallangan funksiyasiga ega.
Biotop   Va   Biotopning   O'zgarishi:   Jiydadoshlar   oilasi   turlari   ekologik
muhitning   bir   qismidir   va   uni   ko'p   qismida   o'zgarishi   uchun   muhim   bo'lgan.
Ularning   o'sishi   va   rivojlanishi   tabiiy   ekosistemlar,   misol   uchun   otlar   yoki
daraxtlar   orasida   turli   xil   biotoplar   yaratishga   yordam   beradi.   Ammo,   ularning
tozaligi,   oziqlar,   va   mahsulotlarining   yetishtirish   usullari   tabiiy   muhitga
o'zgarishlar keltirishi mumkin.
Biodiversitet   va   Biyoizlahiyyat:   Jiydadoshlar   oilasi   turlari   tabiiy   muhitga
o'zgarishlar   keltirishi   va   bu   muhitda   biologik   nifodlarni   (fitopatogenlar,   yashil
ko'parlar   va   boshqalar)   o'z   ichiga   oladi.   Bu   biologik   nifodlar   ekosistemni
o'zlashtirishga va biodiversitetni ta'sir qilishga olib kelishi mumkin.
Jiydadoshlar   oilasi   turlarining   ekologik   o'sish   jarayoni   va   ularning   tabiiy
muhitga   ta'siri   ekologik   muhitning   tuzilishi   va   uning   funktsionalligi   uchun   juda
muhimdir.   Ular   hayotiy   almashinuv,   o'zaro   aloqalar   va   biologik   nifodlarni
ta'minlashda katta ahamiyatga ega.
26 XULOSA
Bir   so‘z   bilan   aytganda   jiyda   o‘simligi   inson   organizmi   uchun   ko‘plab
dorivorlik   xoususiyatlarga   ega   bo‘lgan   o‘simlik   hisoblanadi.   Biz   bunday   vitamin
va   minerallarga   boy   dorivor   o'simliklarni   keng   miqyosda   ko'paytirishimiz   kerak.
Bugungi kunda tabiiy dori vositalardan foydalanish ortib bormoqda shuning uchun,
dorivor   o'simliklarni   madaniylashtirish   va   xomashyosini   ko'paytiriashga   katta
e'tibor qaratmog‘imiz lozim.
Jiydadoshning poyasi va barglari kumushrang jigarrang yoki oltin tuklar bilan
qoplangan bo'lib, ular po'stlog'i yoki qisqichbaqasimon. Cho'ponlar va Hippophalar
bir jinsli bo'lib, urg'ochi va erkak turli o'simliklarda tug'iladi (ikki evli). Gulbarglari
yo'q, perianth ikki-sakkizta birlashgan sepalsdan iborat bir bo'lakdan iborat. Erkak
gulda idish ko'pincha tekis bo'ladi, biseksual va urg'ochi gullarda u quvur shaklida
bo'ladi, erkin filamentli va ikki ko'zli anterlar bilan to'rtdan sakkiztagacha stamens
mavjud. Tuxumdon bir karpel bilan ustun bo'lib, unda bitta tik anatrop tuxumdon
mavjud. Uslub uzun va bitta stigmaga ega. Mevasi turg'un kosaning quyuqlashgan
pastki qismi bilan o'ralgan achen yoki dukkakli tuzilishdir. Unda endospermi kam
yoki   umuman   bo'lmagan   bitta   urug'   va   qalin   go'shtli   kotiledonli   tekis   embrion
mavjud.   Bir   qator   turlar   manzarali   butalar   sifatida   o'stiriladi,   xususan,   Elaeagnus
angustifolia   (oleaster),   Elaeagnus   pungens,   Elaeagnus   umbellata   va   Elaeagnus
macrophylla,   ular   asosan   jozibali   barglari   va   yorqin   barglari   uchun   bargli   yoki
doim   yashil   butalar   sifatida   o'stiriladi.   kuz   va   qishda   rezavorlar.   Bir   qator
turlarning   mevalari,   masalan,   Shepherdia   argentea   (kumush   bufalo   rezavori)
mevalari qutulish mumkin.
27 FOYDALANILGAN ADABIYOTLAR
1. B.O.Beknazarov “O’sinliklar fiziologiyasi” Toshkent – 2009
2. K.Safarov,   E.Ahmedov   “Botanika   va   o’simliklar   fiziologiyasi”   Toshkent   –
2018
3. Abu   Ali   ibn   Sino.   Tib   qonunlari.   -Toshkent:   Xalq   merosi,   1993,   t.l,190-
192b.
4. Арабова   H .3.,   Исламов   A . M .   Значение   декоративных   растений   в
очистке   окружающей   среды   //   Прогрессные   процессы   мирового   научного
знания   в   XXI   веке   (М-12)/   XII   Междуна   родная   научно-практическая
конференция. -Кtань, 2014, 
5. Ashurmetov   О.А.,   Rahimova   Т.Т.,   Rahimova   А.Т.,   Hikma -   tov   Sh . X .
Ekologiya . - Toshkent :  Chinor   ENK , 2008,47-48  b . 
6. Belolipov   I . V .,   Axmedov   X . A .,   Buxorov   K . X .,   Jabbarov   A .,   Islomov   A . M .,
Boyqobilov   B . I .   Botanikadan   laboratoriya   mashg ’ ulotlari .   0   ‘ quv   qo ’ llanma .   -
Toshkent :  MCHJ  “ Munis   design   group ”, 2014, 156  b . 
7. Belolipov   I.V.,   Sheraliyev   A.,   Buxorov   K.X.,   Islamov   A.M.   0   ‘simliklar
morfologiyasi: o’quv qoilanma.- Toshkent , 2007, 99 b . 
8. SH.Tojiboyev,   M.U.Tojiboyev,   J.S.Matkarimov,   A.A.Imirsanova
Geobotanika Toshkent 2020.
9. S.M.Mustafayev,   O‘.A.Axmedov,   M.S.Mustafayeva,   M.T.Yulchiyeva
Botanika Toshkent-2012.
10. Isayev Y. Abu Ali ibn Sino. -T.:Tafakkur, 2011, 95 b . 
11. Камелин   P . B .   Флорогенетический   анализ   естественной   флоры   горной
Средней Азии. -Л.: Наука, 1973, 356 с. 
12. Karimov U., Hikmatullayev   Н . Abu Ali ibn Sino. Tib qonunlari. -Toshkent:
Xalq merosi, 1994, 303 b.
13. Красная   книга   Узбекской   ССР.   Ч.   2,   Растения.   -   Ташкент:   ФАН,
1984,150 с.
28

Botanika fanidan barcha talablarga javob beruvchi kurs ishi

Sotib olish
  • O'xshash dokumentlar

  • Volvoksnamolar - volvocales va uning asosiy vakillari. Tuzilishi va koʻpayishi
  • Chin va soxta mevalarning tuzilishi, xilma-xilligi va klassifikatsiyasi
  • Murakkabguldoshlar oilasi vakillarining bio-ekologiyasi
  • O’rta Osiyodagi noyob va Qizil kitobga kiritilgan o’simliklar
  • Bir urug' pallali va ikki urug' pallali o'simliklar va ularning tuzilishi, farqlari

Xaridni tasdiqlang

Ha Yo'q

© Copyright 2019-2025. Created by Foreach.Soft

  • Balansdan chiqarish bo'yicha ko'rsatmalar
  • Biz bilan aloqa
  • Saytdan foydalanish yuriqnomasi
  • Fayl yuklash yuriqnomasi
  • Русский