Kirish Roʻyxatdan oʻtish

Docx

  • Referatlar
  • Diplom ishlar
  • Boshqa
    • Slaydlar
    • Referatlar
    • Kurs ishlari
    • Diplom ishlar
    • Dissertatsiyalar
    • Dars ishlanmalar
    • Infografika
    • Kitoblar
    • Testlar

Dokument ma'lumotlari

Narxi 9000UZS
Hajmi 4.5MB
Xaridlar 7
Yuklab olingan sana 04 Dekabr 2023
Kengaytma pptx
Bo'lim Slaydlar
Fan Biotexnologiya

Sotuvchi

Bohodir Jalolov

Mikroorganizmlardan antibiotiklar olish

Sotib olish
Mikroorganizmlardan 
antibiotiklar olish 02
Sanoat sharoitida antibiotiklar 
olish texnologiyasi03 Antibiotiklar sintezlovchi 
mikroorganizmlar
04
Antibiotiklarni qo’llashReja:
Antibiotiklar va ularning xalq 
xo’jaligidagi ahmiyati01 Antibiotiklar va ularning xalq 
xo’jaligidagi ahmiyati Reja - 01 Antibiotiklarni (antibiotik moddalar) turli 
xil guruh organizmlar (bakteriyalar, 
zamburug’lar, yuqori o’simliklar, hayvonlar) 
ishlab chiqaradilar. Birinchi antibiotikaning 
ochilish tarixi Shotlandiya mikrobiologi A. 
Fleminga (1881-1955) nomi bilan bog’liq. 
Ilmiy adabiyotlarga antibiotik atamasi 1942 
yil Vasxman tomonidan kiritilgan. Bu atama 
ma’lum bir mukammallikga ega (so’zma-
so’z tarjimasi - “hayotga qarshi” degani) 
bo’lmasa ham faqat ilmiy leksikongagina 
mustaxkam kirib olmasdan, kundalik 
gapimizda ham ishlatilib kelmoqda. 
A. Fleminga  Antibiotiklar - turli xil sinflarga mansub kimyoviy birikmalarning vakillari -
ancha oddiy asiklik birikmalardan birmuncha murakkab tarkibli polipeptidlar 
va aktinomisinlar tipidagi moddalardir.  Antibiotiklar - mikroorganizmlar sintez qiluvchi 
eng yirik sinov farmasevtik preparatlar 
hisoblanadi. Atigi 6 avlodga mansub 
zamburug’larni 1000 dan ortiq xilma-xil 
antibiotiklar sintez qilishi ma’lum. Ko’pgina 
antibiotiklarni aktinometsitlar sintez qiladilar. 
Birgina Streptovyces griscus 50 dan ortiq 
antibiotiklar sintez qilishi ma’lum. 
Mikroorganizmlar sintez qiladigan 
antibiotiklardan atigi bir qismigina amaliyotda 
keng ishlatiladi. Eng avvalo bular penisillinlar 
va sefolasporinlardir.  Bu antibiotiklarni sintez qiluvchi zamburug’lar Penicillum va Ctpholosporum avlodiga 
mansub. Streptomisin, gentamisin, tetrasiklin kabi antibiotik Streptomyces avlodiga 
mansub aktinomisetlar hamda Micromonospora va Bacillus avlodlariga mansub 
bakteriyalar tomonlaridan sintez qilinadilar.
Micromonospora Bacillus Gen muxandisligi “davri”gacha antibiotik sintez qiluvchi 
mikroorganizmlar shtammlarini asosan mutagenez va seleksiya yo’llari 
orqali olingan. Masalan: seleksiya hamda fermentasiya sharoitlarini 
tanlash oqibatida sanoat sharoitida penisillin ishlab chiqaradigan shtammni 
hosildorligi 1 litr oziqa muhitida 40 grammgacha ko’tarildi. Bu 
ko’rsatkich, dastlabki, Penecillum chrysogenum shtammiga nisbatan 20 
ming marotaba ko’proqdir. 
D astlabki Penecillum chrysogenum Keyingi  Penecillum chrysogenum2
0
0
0
0  Shuningdek, modifikasiya qilingan antibiotiklarni ishlab-chiqarish imkoniyatini 
beradigan mutasintez usuli ham yaratildi. Bu usul - antibiotiklar sintezining ma’lum 
qismida o’zgarish kiritilgan mutant shtammlardan foydalanishga asoslangan. 
Funksional faol bo’lgan antibiotik sintez qiluvchi oziqa muhitiga o’zgartirilgan qismni 
anologlari qo’shiladi va oqibatda o’sha qo’shilgan modda saqlagan, antibiotikni 
modifikasiyalari hosil bo’ladi. Bu usul ayniqsa patogen bakteriyalarni antibiotiklarga 
moslashib borayotgan jarayonlarda juda qo’l keladi..  Antibiotiklar - mikroorganizmlarning 10 dan 30 gacha ba’zida esa undan ham ko’proq 
gen maxsulotlarining hamkorlikdagi ta’siri natijasida paydo bo’ladi. SHuning uchun 
ham gen muhandisligi orqali serhosil shtammlar yaratish ancha mushkul ish. Ammo, 
bu muammo bir operonda sintez bo’ladigan multifermentlar kompleksi orqali sintez 
bo’ladigan peptid bog’li antibiotiklarga ta’luqli emas. Bir mikroorganizmlardagi 
genlarni shu avlodga yaqin bo’lgan mikroorganizmlarga o’tkazish natijasida yangi 
xususiyatga ega bo’lgan “gibrid” antibiotiklari sintez qilishga erishish mumkin.  Xuddi shu usul bilan 1988 yilda AqSHda biokimyogar Mixael Xopvud 
tomonidan ishlatilgan edi. Oqibatda antinorodin va medermisin antibiotiklarini 
biosintezida ishtirok etuvchi genlarni qo’shish natijasida “mederrodin” deb 
atalgan yangi antibiotik yaratishga erishilgan edi. Xuddi shu olim tomonidan 
keyinroq digidrogranatirodin nomli gibrid antibiotik sintez qiluvchi yangi 
shtamm ham yaratilgan edi.
+ =
Antinorodin Medermisin Mederrodin Antibiotiklar tibbiyotdan tashqari qishloq xo’jaligida (hayvonlarni davolash hamda hayvonlar 
bolalarining o’sib rivojlanishini jadallashtirish) va oziq ovqat sanoatida (konservasiya 
jarayonlarida) keng ishlatiladi. 1987 yilda chet elda ishlab chiqarilgan antibiotiklarning miqdori 
3,7 mlrd. dollorni, 1992 yiil 4,2 mlrd. dollorni tashkil etgan bo’lsa 2000 yilga kelib, bu 
ko’rsatkich 6 mlrd. dan oshib ketdi.1989-yil	1992-yil	2000-yil	2023-yil	0
1
2
3
4
5
6
7
8	Antibiotiklarning qo’llanilish diagrammasi Ko’pchilik hollarda kasallik 
qo’zg’atuvchi bakteriyalarga qarshi 
ularni antogonistlari -boshqa 
bakteriyalardan foydalaniladi. Misol 
tariqasida tish emalini emiradigan 
Streptococcus mutans shtammiga 
qarshi shu bakteriyani mutant 
shtammini qeltirish mumkin. Tabiiy 
shtammga qarshi og’iz chayishga 
tavsiya qilingan mutant shtamm 
o’zidan tabiiy shtammni o’ldiradigan 
oqsil chiqaradi va natijada tishni 
sog’lom saqlab qolishga erishiladi. Bu 
holatda antogonist bakteriyalar 
biosterilizatorlar vazifasini bajaradilar. Xuddi shu yo’l bilan qishloq xo’jalik 
o’simliklarini himoya qilish ham mumkin. 
Misol tariqasida Fusarium oxysporum 
zamburug’i chaqiradigan pomidor 
ko’chatidagi yuqumli kasallikni ko’rsatish 
mumkin. Bu kasallik, shu zamburug’ 
chaqiradigan fuzar kislotasini ta’sirida 
kelib chiqadi. Bunga qarshi esa 
Pseudomonas solanacterium 
bakteriyasidan keng qo’llaniladi. 
Pseudomonas bakteriyasi fuzar kislotasini 
o’z hujayrasiga yutib olish xususiyatiga 
ega va shu sababli uning kasallik 
qo’zg’atish xususiyatini kamaytiradi.  Antibiotiklar - organizmlar hayot faoliyatining maxsus maxsuloti yoki 
ularning modifikasiyasi, ayrim mikroorganizmlarga (bakteriyalar, 
zamburug’lar, suv o’tlariga, sodda hayvonlarga) viruslarga va boshqalarga 
nisbatan yuqori fiziologik faollikka ega bo’lgan, ularni o’sishini 
to’xtatadigan yoki taraqqiyotini butunlay yo’qotadigan moddalardir.  Ayrim antibiotiklar uncha ko’p bo’lmagan miqdordagi turlarni o’sishini 
to’xtatadi, boshqalari esa ko’p tur mikroorganizmlarning taraqqiyotini 
chegaralaydi. Antibiotiklarni shu mohiyatidan kelib chiqqan holda ular ikki 
guruhga bo’linadi: tor spektr ta’sirga ega bo’lgan antibiotiklar va keng 
spektrli biologik ta’sirga ega bo’lgan antibiotiklar. 
Antibiotiklar
torspektrta’sirgaegabo’lganantibiotiklar kengspektrlita’sirgaegabo’lganantibiotiklar Birinchi guruhga benzilpenisillin, novobiosin, grizeofulfin va boshqa 
antibiotiklar mansub bo’lsa, Ikkinchi guruh antibiotiklarga keng spektrli ta’sirga 
ega bo’lgan antibiotiklar: tetrasiklinlar, xloromfenikol, trixotesin va boshqalar 
kiradi.  Hozirgi vaqtda 6000 ga yaqin antibiotiklar mavjudligi yozilgan. Eng 
ko’p miqdordagi antibiotiklarni (3000 dan ortiq) aktinomisetlar hosil 
qiladi. Aktinomisetlar sintez qiladigan yangi antibiotiklarni ro’yxati 
hozirgi kunda ham davom etmoqda.  Antibiotik moddalar kimyoviy tuzilishining xilma-xilligi tufayli biologik 
ta’sirning turli xil mexanizmiga ega, shunga asosan ularni quyidagi guruhlarga 
bo’lish mumkin: 
1) Modda almashinish jarayonida raqobatli ta’sirga ega bo’lgan antibiotiklar 
(puromeosin, Dsikloserin, aktitiazoviya kislota). 
2) Hujayra qobig’i sintezini to’xtatuvchi antibiotiklar (penisillinlar, basirosin, 
vankomisin, sefalosporinlar). 
3) Membranalar funksiyasini buzuvchi antibiotiklar (polienlar, valinomisin, 
gramisidinlar, trixomisin va boshqalar). 
4) Nuklein kislotalar sintezini (almashinuvini) to’xtatuvchi antibiotiklar: 
•  RNK sintezini to’xtatuvchilar (anzomisinlar, grizlofulvin, kanamisin, neomisin, 
novobiosin, olivomisin va boshqalar);
 •  DNK sintezini to’xtatuvchilar (aksinomisin D, aktinomisin S), bruneomisin, 
mitomisinlar, novobiosin, sarkomisin va boshqalar).  5) Azot asoslari purinlar va pirimidinlarni sintezini to’xtatuvchilar (azoserin, dekoinin, 
sarkomisin va boshqalar). 
6) Oqsilni sintezini to’xtatuvchi antibiotiklar (basirosin, aminoglikozidlar, metimisin, 
geterosiklinlar, xloromfenikol, makrolizlar va boshqalar). 
7) Nafas olishni to’xtatuvchi antibiotiklar (oligomisinlar, potulin, piosianin va 
boshqalar). 
8) Fosforlanishni to’xtatuvchi antibiotiklar (valinomisin, gramisidinlar, kolisinlar, 
oligomisinlar va boshqalar).
9)  Antimetabolit xossaga ega bo’lgan antibiotiklar (aktinomisetlar va 
zamburug’larning ayrim turlari ishlab chiqaradigan antibiotik moddalar).  Antibiotiklar sintezlovchi produsent 
mikroorganizmlar Antibiotik moddalarni sanoat 
sharoitida ishlab chiqarish asosan biologik 
sintez asosida amalga oshiriladi yoki biosintez 
jarayonida olingan fiziologik faol birikma 
molekulasini kimyoviy modifikasiya qilish yo’li 
bilan olinadi. Faqat sanoqli antibiotiklargina 
kimyoviy sintez yo’li bilan olinadi  (masalan: 
xloromfenikol). Sanoatda ishlab chiqarilayotgan 
antibiotiklarni manbalari bakteriyalar, 
aktinomisetlar va miseliali zamburug’lardir.  Bakteriyalar ishlab chiqaradigan 
antibiotiklar 600 ga yaqin nom bilan 
aytiladi. Lekin, nisbatan uncha ko’p 
bo’lmagan miqdordagi antibiotiklar 
sanoat asosida chiqariladi. Bular orasida 
Bacillus brevis var. U.V. hosil qiladigan 
S gamisidinni, Bac.polymyxa va 
Bac.circuis lar ishlab chiqaradigan 
polimiksinlar, Bacillus licheniformis 
sintezlaydigan basitrosinlar, 
Streptococcus lactis kulturasi hosil 
qiladigan nizinlarni aytish mumkin Bakteriyalar sintez qiladigan antibiotiklarning o’ziga xoslik tomoni ular o’zining 
kimyoviy tuzilishi jihatidan polipeptidlarga va kichik molekulali oqsillarga kiradi. 
Bitta produsent taraqqiyoti jarayonida bir qancha kimyoviy tuzilishi jihatidan bir-
biriga yaqin antibiotiklar sintez qiladi. Masalan: gramisidinlarni besh shakldagisi 
ma’lum: A, V, S D , S (S),  D. Bular aminokislotalar tarkibi bilan farqlanadi; 
polimiksinlarni 22 shakli bor, shular qatorida A, A 2 , V, V 2 , S, D, D 2 , E 1 , E 2 Aktinomisetlar sintez 
qiladigan antibiotiklar  Reja-02 Aminoglikozidlar  - bu guruh 
aktinomisetlar antibiotiklari molekulasida 
glikozid bog’i bor moddalardir: 
streptomisin, Streptomyces srigeus hosil 
qiladi. Streptomyces fradiae, 
Str.allagrisiolus lar ishlab chiqaradigan 
neomisinlar; Str.kanamyceticus 
sintezlaydigan kanamisinlar; 
Micromonospora purpurea ishlab 
chiqaradigan gentomisinlar; 
Micromonospora livacsterospora 
sintezlaydigan fortimisin; va boshqa bir 
qancha moddalar. 
Streptomyces srigeus  Tetrasiklinlar - ushbu antibiotiklariga: 
xlortetrasiklin-Streptomyces cureofociens hosil 
qiladi; Str.rimosus kulturasi sintez qiladigan 
oksitetrasiklin; Str.cureofacins ning ma’lum 
shtammlari ishlab chiqaradigan tetrasiklin va 
boshqa kimyoviy yo’l bilan modifikasiya 
qilingan yangi antibiotiklar: metasiklin 
(randomisin) va doksisiklin minosiklinlardir. 
Biologik va kimyoviy sintez birlashmasi 
natijasida olingan bu yangi antibiotiklar 
odatdagi tetrasiklinga chidamli bir qancha 
mikroorganizmlarni o’sishini to’xtatish 
qobiliyatiga ega.  Aktinomisinlar  - antibiotik aktinomisinlar katta (yuzdan ortiq preparatlar) 
guruh kimyoviy tuzilishi jahatidan bir biriga yaqin 20 dan ortiq tur 
aktinomisetlar hosil qiladigan moddalar, shular qatorida Streptomyces 
antibioticus, Str.chrysomallus, Str.flavus lardir. Aktinomisinlar kimyoviy 
tuzilishi bo’yicha xromopeptidlarga kiradi, bu antibiotiklar uchun umumiy 
bo’lgan fenosizin xromofor guruhli va ikkita polipeptiddan iborat. Har bitta 
polipeptid tarkibiga lakton sikli kiradi, buning uzilishi preparatni biologik 
faolligini yo’qotishga olib keladi. Aktinomisinlarning xilmaxilligi polipeptidlar 
molekulasi tarkibiga kiradigan aminokislotalarni xilma-xilligiga bog’liq. Bu 
guruhga kiradigan antibiotiklarning muhim xususiyati ayrim aktinomisinlar rak 
hosil qiluvchi hujayralar rivojini to’xtatish qobiliyatiga egaligidir.  Makrolidlar  - bir qancha sonli birikmalarni birlashtiradi, shular ichida eng muhimlari 
eritromisin, magnomisin, pleandomisin va boshqalar. Biologik ta’siri bo’yicha 
makrolidlarni ikki guruhga bo’lish mumkin: grammusbat bakteriyalarning taraqqiyotini 
to’xtatuvchi antibiotiklar va zamburug’larga qarshi faollikka ega, bakteriyalarga kam 
ta’sir qiladigan antibiotiklar
Makrolidlar
grammusbatbakteriyalarningtaraqqiyotinito’xtatuvchi bakteriyalargakamta’sirqiladigan Birinchi guruhga  Str.erythreus hosil qiladigan eritromisin, 
oleandomisin (Str.antibioticus sintezlaydigan), Str.halstedii 
kulturasidan ajratilgan  magnomisin
Ikkinchi guruhga : Str.filipensis sintezlaydigan filipin, 
Str.notalinsis dan olingan pimorisin va boshqalar. Antibiotik 
makrolidlar penisilinga, tetrasiklinga, streptomisinga 
chidamli bakteriyalarning o’sishini to’xtatadi. Str.antibioticus
Str.filipensis Anzamisinlar  - bunga kiruvchi antibiotiklarni 
aktinomisetlar, nokardiyalar, ayrim tur yuksak 
o’simliklar sintezlaydi. Bu guruh antibiotiklar 
o’zining nomini molekulasining xarakterli 
tuzilishidan olgan. Guruhdagi birikmalar 
aromatik yadroga u bilan bog’langan 
makrosiklik alifatik bog’ga ega, uni anza-bog’ 
deb aytiladi (anda - lotinchada qalam degani). 
SHuni aytib o’tish kerakki, anzamisinlarning 
makrolid antibiotiklardan farqi ularni lakton 
bog’iga ega emasligidir. Nokardiya Anzomisinlar, bakteriyalarga nisbatan ayrim viruslarga va bir qancha eukariotlarga 
biologik ta’sir ko’rsatadi. Ma’lum tabiiy anzomisinlar ichida quyidagilarni aytish 
mumkin:  streptovarisinlar  (Str.spectobilis kulturasi hosil qiladi), 
rafomisinlar  (Nocordia mediterranea, Micromonospora ning ayrim turlari hosil qiladi); 
galamisinlar , (Micromonospora halaphytica da kuzatilgan), 
maytanzinoidlar  (Nocordia va ayrim o’simliklar sintezlaydi)
  naftomisin  (Str.collinus sintezlaydi)
  geldanomisin  (Str.hudroscopicus hayot faoliyatidagi maxsulot)
va boshqalar. 
Micromonospora halaphytica  Eng katta amaliy qiziqishga ega  rafamisinlardir , 
bular juda katta guruhni tashkil qiladi (mingga 
yaqin), tabiiy va yarim sintetik preparatlardir. 
Bu anzamisinlar guruhiga kiruvchi rafamisinlar 
ichida rafamisin SV (riftosin); rifomisin va 
rifomid keng spektr ta’sirga ega antibiotiklardir, 
bular tibbiyotda keng qo’llaniladi. Rifampisin 
klinikada o’pka siliga qarshi qimmatli preparat 
sifatida qo’llaniladi. Bu antibiotik bakteriya 
DNK siga bog’liq bo’lgan RNK-polimerazani 
sintezini to’xtatadi.  Aktinomisetlar sintez qiladigan antibiotiklarga muhim amaliy ahamiyatga ega 
bo’lgan  novobiosin ni albatta aytib o’tish lozim bo’ladi. Bu antibiotik 
Str.gpheroides kulturasidan olingan. U grammusbat va ayrim grammanfiy 
bakteriyalarni o’sishini to’xtatadi. Antibiotikni muhim xususiyati penisillinga, 
streptomisinga, eritromisinga, tetrasiklinga, neomisinga chidamli bakteriyalarni 
o’ldiradi. Novobiosin pnevmoniyaning turli xil shakllarini davolashda, 
enterokokklarga, anginalarga va boshqa yuqumli kasalliklarga qarshi ishlatiladi.  Sanoat sharoitida antibiotiklar 
olish texnologiyasi Reja- 03 Antibiotikani sanoat asosida ishlab chiqarishda bir qancha ketma-ket 
bosqichlar yotadi: 
1. Yuqori maxsuldor shtamm-produsent yaratish, 
2. Antibiotik hosil qiluvchi shtammni eng ko’p miqdorda maxsulot chiqarishi 
uchun mo’tadil sharoit yaratish, 
3. antibiotikni ajratish va tozalashni muvofiqlashtirilgan usulini tanlash va 
amaliyotga qo’llash, 
4. tayyor preparatni yaratish va uning sifatini nazorat qilish. 
Produsentyaratish Mo’tadilsharoityaratish Tozalash Sifatnazo
rati Har bitta bosqich maxsus mutaxassis bilan 
ta’minlanishi kerak (genetik, mikrobiolog, 
texnolog va boshqalar). Antibiotika sanoati 
hozirgi vaqtda katta quvvatga ega bo’lgan 
yaxshi taraqqiy qilgan soha bo’lib 
farmasevtika sanoati Davlat aksionerlik 
konserniga qaraydi. Ayniqsa u AqSH da, 
Angliyada, YAponiyada, Fransiyada, 
Italiyada keng taraqqiy etgan. Masalan 
AqSH da har yili 100 millionlab dollarga 
sotiladigan miqdorda antibiotiklar ishlab 
chiqariladi.  Antibiotiklarni qo’llash Reja-04 Antibiotik moddalar xalq xo’jaligining turli xil sohalarida hamda ilmiy tadqiqot 
laboratoriyalarida ishlatiladi. Ular tibbiyotda, qishloq xo’jaligida, xalq xo’jaligida 
ishlatiladi, biologik tadqiqotlarda esa maxsus ingibitor sifatida qo’llaniladi. 
Antibiotiklarqo’llanilishi
Tibbiyot Qishloqxo’jaligi Oziq-
ovqatvakonservalashsanoati Medisinada  - antibiotiklar ko’plab yuqumli 
kasalliklarni davolashda keng qo’llanilib 
kelmoqda, bu kasalliklarning ayrimlarini 
ilgari davolab bo’lmaydi deb hisoblanar 
yoki o’lim bilan tamom bo’lar edi. Bu 
kasalliklar qatoriga sil kasalligining 
(tuberkulyoz) ayrim shakllari, ayniqsa 
miningit sili antibiotik qo’llanilmasdan 
oldin 100% o’limga olib kelardi. Vabo 
kasalligi (chuma), Osiyo xolerasi, qorin tifi, 
buresellyoz, pnevmoniya va boshqa 
kasalliklarni keltirish mumkin. Hozirgi 
vaqtda 100 ga yaqin antibiotiklar tibbiyot 
amaliyotida qo’llanilib kelinmoqda  Qishloq xo’jaligida  - antibiotiklar avvalom bor, veterenariyada qishloq xo’jalik 
hayvonlarini o’stirish va ularni turli xil kasalliklarini davolashda preparatlar sifatida 
qo’llaniladi. Bu sohada ular tibbiyotdagi kabi juda samarali vosita hisoblanadi.  Oziq-ovqat va konservalash sanoatida  - 
maxsulotlarni buzadigan mikroorganizmlarga qarshi 
kurashish uchun fizik va kimyoviy usullar bilan bir 
qatorda qo’llaniladi. Lekin bu maqsadlar uchun 
tibbiyotda qo’llaniladigan antibiotiklardan foydalanib 
bo’lmaydi. Antibiotiklar orasida oziq-ovqat va 
konserva sanoatida ishlatiladiganlari subtilin, nizin va 
boshqalarni keltirish mumkin. Subtilinni Bacillus 
subtilis kulturasi hosil qiladi, kimyoviy tarkibi 
polipeptiddir. Grammusbat va grammanfiy 
mikroorganizmlarga nisbatan, shular qatorida kislotaga 
chidamli basillalar ham faol ta’sir ko’rsatadi. 
Sabzavotlarni konservalashda subtilinni qo’llab, termik 
ishlov berishdan birmuncha saqlaniladi, bu konservada 
vitaminlar saqlanishi va mazasini yo’qotmasligida katta 
ahamiyatga ega.  Test
1. Birinchi antibiotikaning ochilish tarixi kimning nomi bilan bog’liq.
a) A. Fleminga b) Mixael Xopvud 
c) Ch.Darvin                           d) Vasxman
2. Streptovyces griscus qancha antibiotiklar sintez qiladi.
a) 40  b) 50 c)60 d)70
3. Sanoat sharoitida penisillin ishlab chiqaradigan shtammni hosildorligi qancha?
a) 1 litr oziqa muhitida 10 gramm
b) 1 litr oziqa muhitida 20 gramm
c) 1 litr oziqa muhitida 40 gramm
d) 1 litr oziqa muhitida 30 gramm
4. Operon nima?
a)Mikroorganizm Rnksi b)Antibiotik mahsuloti
c)Mikroorganizm Dnksi d) Genomning funksional birligi 5. Mederrodin antibiotikini kim kash qilgan?
a) Mixael Xopvud  b) Vasxman
c) Ch. Darvin            d) A. Fleminga
6. Tish emalini yemiradigan bakteriya qaysi?
a) Fusarium oxysporum   b) Streptococcus mutans 
c) Streptomyces srigeus  c) Pseudomonas solanacterium 
7. Pamidor o’simligida Fusarium oxysporum zamburug’i chaqiradigan kasallikka qarsh 
qaysi bakteriya antibiotic sifatida qo’llaniladi?
a) Streptococcus mutans  b) Streptomyces srigeus 
c) Pseudomonas solanacterium  d) Penicillium chrysogeum
8. Qaysi antibiotic kimyoviy sintez yo’li bilan olinadi?
d) Novobiosin  b) grizeofulfin
c)   Tetrasiklinlar d) xloromfenikol 9. Antibiotiklar sintez qiluvchi zamburug’lardan eng ko’p ishlatiladigani qaysi?
a) Penicillium chrysogeum b) Streptomyces srigeus 
c) Pseudomonas solanacterium  d) Streptococcus mutans 
10. AqSH da har yili qancha mablag’ga sotiladigan miqdorda antibiotiklar 
ishlab chiqariladi. ?
a) 50 mln $
b) 100 mln $
c) 150 mln $
d) 200 mln $ E’tiboringiz uchun 
rahmat)

Mikroorganizmlardan antibiotiklar olish

Sotib olish
  • O'xshash dokumentlar

  • Ветеринария амалиёти учун лактофлор таблеткасининг сифатини ва турғунлигини белгилаш
  • Азитромицин 500 мг таблеткасининг технологияси
  • Ферментлар муҳандислиги. Экологик биотехнология. Биогазни олиниши. Геометаногенез
  • Микробиологиянинг ҳозирги замон биотехнологиясидаги, қишлоқ ҳўжалигидаги, соғлиқни сақлашдаги аҳамияти
  • Белгиларни ирсийланишида генларнинг узаро таъсири турлари. Комплементар ва эпистаз таъсири. Хромосомалар морфологияси

Xaridni tasdiqlang

Ha Yo'q

© Copyright 2019-2025. Created by Foreach.Soft

  • Balansdan chiqarish bo'yicha ko'rsatmalar
  • Biz bilan aloqa
  • Saytdan foydalanish yuriqnomasi
  • Fayl yuklash yuriqnomasi
  • Русский