Kirish Roʻyxatdan oʻtish

Docx

  • Referatlar
  • Diplom ishlar
  • Boshqa
    • Slaydlar
    • Referatlar
    • Kurs ishlari
    • Diplom ishlar
    • Dissertatsiyalar
    • Dars ishlanmalar
    • Infografika
    • Kitoblar
    • Testlar

Dokument ma'lumotlari

Narxi 15000UZS
Hajmi 2.5MB
Xaridlar 0
Yuklab olingan sana 03 Sentyabr 2024
Kengaytma docx
Bo'lim Kurs ishlari
Fan Kimyo

Sotuvchi

Bohodir Jalolov

O’simliklarning mevasi- shifobaxsh preparatlar olish uchun manba

Sotib olish
KURS ISHI
O’simliklarning mevasi- shifobaxsh preparatlar
olish uchun manba
1 Reja:
Kirish
I. Adabiyotlar sharxi
2.1 O’simlik mevasi - shifobaxsh ne’mat
2.2 Na’matak turlari va mevasi
2.3   Biologik faol moddalarga boy shifobaxsh mevalar
II. Tajriba qismi .
3.1  N a’matak mevasining umumiy tahlili
3.3  Q ora qoraqat mevasining umumiy tahlili
III.  Xulosa.
Foydalanilgan adabiyotlar ro’yxati.
Mundarija .
2 Kirish
Odamlar ham, hayvonlar ham kasallanishi mumkin. Lekin yovvoyi hayvonga kim
dori-darmon   qilib   beradi?   Uning   dorixonasi   o‘rmon.   U   o‘rmonda   o‘ziga-o‘zi
o‘simlikdan dori axtarib shifolanadi.
Qadim   zamonlardayoq   Janubiy   Amerika   hindulari   kasal   bo‘lib   qolgan   puma
(yovvoyi  mushuk)lar  qandaydir  daraxtning po‘stlog‘ini  g‘ajishini  sezganlar. Hindular
bu   daraxt   po‘stlog‘i   qaynatmasi   bilan   bezgakdan   azob   chekayotgan   kasal   kishilarni
davolab   ko‘rganlar.   Shu   yo‘sinda   xin   daraxti   kashf   etildi   (Janubiy   Amerikani   zabt
etgan   ispanlar   bu   daraxtni   shunday   deb   ataganlar).   Bu   daraxtning   po‘stlog‘idan
olinadigan xinin butun dun yoda bezgakka qarshi dori sifatida ishlatiladigan bo‘ldi. [1]
Bizning davrimizda esa maral bug‘u olimlarga yangi dorivor o‘simlik — levzeyani
topishga   yordam   berdi.   Kuz   faslida   bug‘ular   o‘z   raqibi   bilan   olishish   maqsadida
levzeya ildizi ni kemiradilar. Aniqlanishicha, maral iste’mol qiladigan bu ildiz odamga
ham kuch-quvvat bag‘ishlaydi.
Lekin   inson   hamma   vaqt   ham   hayvon   ketidan   ergashmagan.   U   dorivor
o‘simliklarni o‘zi ham qidirib topgan.
  Dorivor   o‘simliklarni   izlash   va   amalda   qo‘llash   bundan   ming   yillar   ilgari
boshlangan.[2]
Qadimgi   Misrda   kasallar   uchun   ham,   sog‘lom   kishilar   uchun   ham   har   oyning
uchinchi   kunida   kanakunjut   moyini   ichish   rasm   bo‘lgan.   Qadimda   uyqusizlik
kasalligiga   yo‘liqqan   kishilar   Yunoniston   shaharlaridan   biriga   kelishgan.   Bemor   bu
shahar   aholisining   ko‘knori   sharbatidan   tayyorlagan   ichimligini   ichishi   bilan   tez
uyquga   ketgan.   Ertasi   kuni   ertalab   bu   musofirlar   dehqonchilik   ma’budasi
ibodatxonasiga   kelib,   uyqu   keltiruvchi   va   og‘riqni   bosuvchi   gulni   kishilarga   hadya
etgani   uchun   ma’budaga   minnatdorchilik   bildirganlar.   Ibodatxona   kohinlari
ko‘knoridan gulchambar taqib yurishgan.
Ayrim   hollarda  dorivor   o‘simliklarni  aniqlash   insonga  qimmatga  tushgan,  chunki
dorivor o‘simliklar ta’sirini u dastlab o‘zida sinab ko‘rgan. Zubturum bargi oyoqdagi
yarani   tuzat gan,   qichitqi   o‘t   bargi   esa   kuydirgan.   Bir   qism   limono‘t   mevasi   ovchiga
kuni   bo‘yi   toliqmay   hayvon   ovlashga   yordam   beradi,   mingdevona   mevasi   esa
3 kishining   qo‘l-oyog‘ini   tirishtirib,   esi   past   odamga   o‘xshab   poyma-poy   so‘zla shiga
sabab bo‘ladi.
Ilmiy   tabobatda   ishlatiladigan   dorivor   o‘simliklarning   aksariyati   asrlar   davomida
xalq ishlatib kelgan o‘simliklardan olingan. Xalq meditsinasida  qo‘llanib kelinadigan
dorivor   o‘simliklarni   ilmiy   tabobatda   ishlatib   bo‘lmaydi.   O‘zbekistonda   dorivor
o‘simliklardan   ko‘proq   anor,   achchiqmiya,   bodom,   dorivor   gulxayri,   yong‘oq,   jag‘-
jag‘, zubturum, isiriq, itsigek, omonqora, pista daraxti, sachratqi, choyo‘t, shildirbosh,
shirinmiya, shuvoq, yantoq, qizilcha, qoqio‘t va boshqalar tarqalgan. Achchiqmiyadan
—   paxikarnin,   isiriqdan   garmin,   itsigekdan   anabazin,   omonqoradan   galantamin,
shildirboshdan sferofizin alkoloidlari  olinadi. Anor po‘stidan gijja haydovchi  pelterin
tanat  va ekstrakt  tayyorlanadi. Dorivor  gulxayri  preparatlari  balg‘am  ko‘chiruvchi  va
yumshatuvchi, jag‘-jag‘ va lagoxilus dorilari qon ketishni to‘xtatuvchi, pista bujg‘uni
va   choyo‘tdan   tayyorlangan   dorilar   meda-ichak   kasalliklarini   davolovchi   sifatida
ishlatiladi. [3]
4 I. Adabiyotlar sharxi
2.1 O’simlik mevasi - shifobaxsh ne’mat
Yer yuzida dorivor o‘simliklarning 10—12 ming turi bor. 1000 dan ortiq o‘simlik
turlarining kimyoviy, farmokologik va dorivorlik xossalari tekshirilgan. O‘zbekistonda
dorivor   o‘simliklarning   577   turi   mavjud.   Shulardan   hozirgi   vaqtda   250   turi   ilmiy
tabobatda   ishlatilmoqda.   Dorivor   o‘simliklarning   organizmga   ta’siri   ularning
tarkibidagi   birikmalarning   miqdoriga   bog‘liq.   Bu   birikmalar   o‘simlikning   har   xil
qismlarida turli  miqdorda to‘planadi. Dori  tayyorlashga o‘simlikning kerakli  qismlari
turli   muddatlarda   yig‘iladi.   Masalan,   po‘stloq,   kurtak   erta   bahorda,   barg   o‘simlik
gullashi   oldidan   yoki   gullaganda,   gullari   to‘la   ochilganda,   meva   va   urug‘lari
pishganda,   yer   osti   organlari   (ildizi,   ildizpoyasi   va   piyozi)   erta   bahorda   yoki   kech
kuzda olinadi.[2]
Dorivor   o‘simliklarning   ta’sir   etuvchi   moddasi   —   alkoloidlar,   turli   glikozidlar
(antroglikozidlar,   yurakka   ta’sir   etuvchi   glikozidlar,   saponinlar   va   b.),   flavonoidlar,
kumarinlar,   oshlovchi   va   boshqa   shilliq   moddalar.   Efir   moylari,   vitaminlar,   smolalar
va   boshqa   birikmalar   bo‘lishi   mumkin.   Ko‘p   o‘simliklardan   mikroorganizm   va
viruslarni   yo‘qotadigan   antibiotiklar   va   fitonsidlarga   boy   preparatlar   tayyorlanadi.
Odatda   bir   guruhga   xos   o‘zaro   yaqin   kimyoviy   birikmalar   bir   oila   yoki   turkumga
mansublarda   uchraydi,   shu   bilan   birga   ba’zi   kimyoviy   birikmalar   bir-biriga   yaqin
bo‘lmagan, turli oilaga mansub o‘simliklar tarkibida ham bo‘lishi mumkin.
Biologik faol modda saqlashiga  ko’ra o’simliklarning mevasi  alohida ahamiyatha
ega.   Xususan   namatak,   qalampir,   qoraqat,   chakanda   mevasi   tabobatimiz   durdonasi
sifatida   alohida   ahamiyatga   ega.   Shulardan   kelib   chiqqan   holda   ularda   mavjuda
bo’lgan   turli   biologik   aktiv   moddalarni   ajartib   olish,   o’rganish   va   ularni   tibbiyotga
joriy etish muhim vazifa hisoblanadi.
Har   bir   o’simlik   mevasi   o’ziga   xos   tuzilgan   va   turli   xil   biologik   aktiv   modda
saqlaydi.   Masalan:   na’matak   va   qoraqat   mevasi   C   vitaminiga   juda   boy.   Qalampir
mevasi   alkoloid   -   kapsaitsin   saqlaydi.   Arpabodiyon,   ukrop   o’simliklarimiz   mevasi
o’zida   efir   moyi   saqlaydi   Bunday   misollardan   ro’yxatini   yana   uzoq   davom   ettirish
5 mumkin.  Ammo  shunga   ko’ra  har   bir   dorivor   o’simlik   mevasi   ma’lum   bir   talablarga
javob berishi zarur. Buning uchun esa uni standart holatga keltirish zarur.
Meva   va   urug‘lar   pishib   etilgan   davrda   yig‘iladi.   Mevalar   odatda   ertalab   yoki
kechqurun   yig‘ib   olinadi,   kun   isiganda   yig‘ilsa,   quruq   mevalarning   urug‘i   sochilib
ketishi mumkin.
Mevalar   turiga   qarab   tayyorlanadi.   Ba’zilar   qo‘l   bilan   bitta- bitta   uzib   olinadi,
boshqalari esa tayoq bilan qoqiladi.
Urug‘lar   ham   turli   usullar   bilan   tayyorlanadi.   Ba’zi   urug‘lar   maxsus   asbob   bilan
mevadan   ajratib   olinadi   (bodom   urug‘i   va   boshqalar).   Mayda   meva   va   urug‘lar   esa
urug‘lar   etilganidan   so‘ng   yoki   etilishi   oldida   o‘simlikni   o‘rib   quritib,   so‘ngra
xirmonda yanchib tozalanadi (fenxel, arpabodiyon va kashnich mevalari, xantal urug‘i
va boshqalar).  [4]
2.2 Na’matak turlari va mevasi
Na’matak turlari tog'li hududlarda 1000-2800 metr dengiz sathidan balandliklarda
keng   tarqalgan.   O‘zbekistonda   17   na’matak   turlari   tabiiy   tarqalgan   bo‘lib,   ular   o‘z
navbatida  yuqori   va past  vitaminli   na’matak  turlari   seksiyalarga  ajratilgan. Na’matak
mevalari   C   vitamini   (askorbin   kislotasi)   miqdoriga   ko'ra   o‘simlik   dunyosida   birinchi
o‘rinda   turadi   va   shunga   ko‘ra   uning   mevalari   «tabiiy   vitaminlar   konsentrati»   deb
ataladi.
Na’mataklar   asosan   archa,   yong’oq,   olma   va   zarang   o‘rmonlarining   II   yarusida
soylar bo‘ylarida o‘sadi. Na’matak turkumiga 120 dan ortiq tur kiritilgan, shundan 32
ga yaqin turi  Markaziy Osiyoda uchraydi. Na’mataklar  asosan 800-2800 metr  dengiz
sathidan   balandliklardagi   tog‘   yonbag‘irlarida,   shimoliy   yonbag‘irlarda,   ko‘proq   tog‘
daryolari   havzalarida   o‘sadi.   Bundan   tashqari   mevasida   qandlar,   karotin,   limon
kislotasi,   pektin,   oshlovchi   moddalar   mavjud.   Na’matak   turlaridan   tog‘   o‘rmon
melioratsiyasida   va   shaharlami   ko‘kalamzorlashtirishda   keng   foydalaniladi,   na’matak
ko‘chatlari   atirgul   navlari   uchun   payvandtag   vazifasini   bajaradi.   Mevasi   (gipantiy)
ichida   8-25   tagacha   urug’lar   rivojlanadi.Urug‘lari   bir   urug’li   yong‘oqcha,   och
jigarrangda   bo’lib   dumaloq,   tuxumsimon,   ba’zan   tetraedr   shaklida   ham   bo’ladi.
6 Urug’idan   ko‘payadi,   bahorda   qiyg‘os   nihollar   olishi   uchun   uning   urug’lari   mevasi
to’liq   pishib   yetilmasdan   (sentabr   boshlarida)   terib   olinadi   va   nam   daryo   qumida
stratifikatsiya qilinadi, kech kuzda (noyabr) ko‘chatzorga ekiladi. Na’matakning ko‘p
turlari qurg'oqchilikka chidamliligi va tuproq tanlamasligi bilan ajralib turadi. Quyida
keng tarqalgan va muhim turlari bilan tanishamiz. [2]
Oddiy na’matak, itburun na’matak (Rosa canina L.)   Na’matak turlari  orasida
keng tarqalgan tur bo’lib, tabiiy holda Markaziy Osiyodan tashqari MDHning Yevropa
qismi   va   Kavkazda   ham   uchraydi.   Quyi   va   o‘rta   tog’li   hududlarda,   tog‘   daryolari   va
soylar   havzalarida   ko‘plab   o‘sadi.   Madaniy   atirgullar   uchun   asosiy   payvandtag
hisoblanadi,   manzarali   buta   sifatida   ko‘kalamzorlashtirishda   keng   foydalaniladi.   3
metr balandlikkacha bo’lgan sershox buta, ko‘p yillik novdalari qizgish-jigarrang, bir
yillik novdalari to‘q yashil po'stloq bilan qoplangan. Barglari 12 sm uzunlikda bir tekis
patsimon   emas.   5-7   ta   bargchalardan   iborat.   May   oyida   gullaydi,   gullari   oq   pushti
rangda,   sentabrda   mevasi   pishib   yetiladi.   Mevasi   olovrang   qizil,   cho‘zinchoq,
tuxumsimon   shaklga   ega.   2-3   yoshidan   boshlab   mevaga   kiradi,   mevalari   uzoq   vaqt
qishgacha butada saqlanadi. Ko‘p yillik novdalari 6-7 yilgacha yashaydi, so‘ngra yangi
novdalar bilan doimiy ravishda yangilanib turadi. Hozirgi paytda na’matakning ushbu
turi sanoat plantatsiyalarida ko‘plab ekilmoqda. [4]
Fedchenko   na’matagi   (Rosa   Fedtschenkoana   Rgl.)   Fedchenko   na’matagi   yuqori
vitaminli   istiqbolli   na’matak   turi   hisoblanadi,   mevasi   tarkibida   6%   gacha   C   vitamini
mavjudligi   aniqlangan.   Tabiatda   3   metrgacha   o‘suvchi   buta,   asosan   1500-2800   metr
dengiz   sathidan   balandliklarda   soy   bo‘ylarida,   archazorlarda   o‘sadi.   Barglari   mayda,
tuxumsimon, novdalari tikanlar bilan qoplangan. May oyida gullaydi, gullari oq ba’zan
pushti   rangda.   Mevasi   sentabr   oyida   pishib   yetiladi,   qizil   rangda,   butilkasimon,
noksimon   shaklga   ega.   Fedchenko   na’matagi   mevasi   uzunligi   3,9-5,2   sm,   diametri
1,34-1,9sm,   og‘irligi   1,4-3,2   gramm.   Bitta   mevasida   0,8-2,2   gramm   meva   eti   (C
vitamini   manbai)   olish   mumkin.   1   kg   mevalaridan   urug‘   chiqish   miqdori   12,5%.
Urug‘lari   4,8-7,8   mm   uzunlikda   2,2-4,5   mm   diametrga   ega   bo‘lib,   1000   ta   urug‘
og‘irligi   25-32   gramm   keladi,   urug‘idan   ko‘payadi,   sentabr   boshlarida   terilgan
mevalaridan   ajratib   olingan   urug‘lar   darhol   stratifikatsiya   qilinib,   kech   kuzda
7 ko‘chatzorga ekiladi. 2-3 yoshida hosilga kiradi, sanoat plantatsiyalari uchun istiqbolli
tur hisoblanadi. [3]
Go‘zal   na’matak   (Rosa   divina   Sumn.)   Tabiiy   holda   Tyan-Shan   va   Pomir-Oloyda
keng tarqalgan. 1,5 metr balandlikkacha bo‘lgan kichik buta, shoxlari pastga qaragan
tikanlar   bilan   qoplangan.   Tog‘   yonbag‘irlarida   archa,   zarang,   olma,   do‘lana   bilan
birgalikda   o‘sib,   ba’zan   o‘tib   bo‘lmas   changalzorlarni   yuzaga   keltiradi.   May   oyida
gullaydi, gullari  limon-sariq rangda. Mevasi  sentabr  oyida pishib yetiladi., sharsimon
shaklda   va   to‘q-qizil   rangda.   Bu   tur   past   vitaminli   na’matak   turi   hisoblanadi.Bundan
tashqari   respublikamiz   tog‘li   hududlarida   transturkiston   na’matagi,   (Rosa
transturkestanica   N.Rusanov),   oqbura   na’matagi   (Rosa   achburensis   Chrshan.),
dargumon na’matagi (Rosa ambigua N.Rusanov), Begger na’matagi (Rosa Beggeriana
Schrenk),   Achison   na’matagi   (Rosa   ecae   Aitch.),   samarqand   na’matagi   (Rosa
maracandica   Bge.)   va   boshqa   turlari   tarqalgan.   Ushbu   na’matak   turlarining   mevalari
farmatsevtika sanoati va aholi tomonidan ko‘plab terib olinadi. Respublikamizda yiliga
100-150   tonna   atrofida   na’matak   mevalari   teriladi   va   dorivor   xomashyo   sifatida
foydalaniladi.   Hozirgi   paytda   na’matakning  sanoat   plantatsiyalarida   o‘stirish   tajribasi
keng   yoyilmoqda,   Respublikamizda   500   gektardan   ortiq   na’matak   plantatsiyalari
mavjud bo‘lib, shu jumladan Uzun o‘rmon xo‘jaligida 96 gektar, Hisor ixtisoslashgan
o‘rmon xo‘jaligida 92 gektar, Yakkabog‘ o‘rmon xo‘jaligida 50 gektar Zomin o'rmon
xo‘jaligida   28   gektar   na’matak   plantatsiyalari   mavjud.   Na’matak   plantatsiyalarini
mahsuldorligini oshirish uchun ulami seleksion asosda barpo etish zarur.[4]
8 2.3        Biologik faol moddalarga boy shifobaxsh mevalar   
Arpabodiyon mevasi  va moyi – Fructus et Oleum Anisi vulgaris
O’simlikning nomi.  Oddiy arpabodiyon – Pimpinella anisum L. (Anisum vulgare
Gaertn.); 
Oilasi.  Selderdoshlar – Apiaceae.
Arpabodiyon   bir   yillik,   bo’yi   30-60   sm   ga   yetadigan   o’t   o’simlik.   Poyasi   tik
o’suvchi,   tukli,   ko’p   qirrali,   yuqori   qismi   shoxlangan.   Ildizoldi   va   poyaning   pastki
qismidagi   barglari   uzun   bandli,   yumaloq,   buyraksimon,   tuxumsimon   yoki   bo’lakli,
yirik   tishsimon   qirrali.   Poyaning   o’rta   qismidagi   barglari   uzun   bandli,   uch   bo’lakli
(bo’laklari rombsimon), arrasimon qirrali, poyaning yuqori qismidagilari esa qinli, 2-5
marta   patsimon   qirqilgan.   Poya   uchidagi   barglar   badsiz,   uch   bo’lakka   qirqilgan   yoki
butun,   chiziqsimon,   yo ki   tor   lantsetsimon.   Barglar   poyada   bandi   bilan   yoki   qini
yordamida   ketma-ket   joylashgan.   Gullari   mayda,   ko’rimsiz,   oq   rangli,   murakkab
soyabonga to’plangan, selderdoshlar  oilasiga xos tuzilgan. Kosacha   barglarining tishi
bilinar-bilinmas,   gultojisi   besh   bargli,   otaligi   5   ta,   onalik   tuguni   ikki   xonali,   pastga
joylashgan. Mevasi – qo’shaloq pista.
Iyun-iyul oylarida gullaydi, mevasi avgustda yetiladi. [6]
Mahsulotning   tashqi   ko’rinishi .   Tayyor   mahsulot   sariq-kulrang   yoki   qo’ng’ir-
kulrang   qo’shaloq   donchadan   iborat.   Mevasi   bandli,   tuxumsimon   yoki   teskari
noksimon, asos qismi keng bo’lib, uchi qismiga qarab toraya boradi. Meva uzunligi 3-
5mm,   eni   2-3mm.   Mevaning   yuqori   qismida   gul   qoldiqlari   saqlanib   qolgan.   Yarimta
mevalarning ichki tomoni tekis, bir-biriga tegib turadi, ustki tomoni esa do’ng bo’lib,
5ta  uzunasiga   joylashgan   qovurg’alarga   ega.  Mevadagi   tuklar   juda   mayda,  ular   faqat
lupa yordamida ko’rish mumkin .
Mahsulot o’ziga xos xushbo’y hid va shirin o’tkir mazaga ega. [4]
Kimyoviy   tarkibi .   Meva   tarkibida   1,2-3%   efir   moyi,   yog’   va   oqsil   moddalar
bo’ladi.   Efir moyi tarkibida 80-90 % anetol, anis aldegidi, anis keton, anis kislota va
boshqa terpenlar uchraydi.
9 Anetol
Ishlatilishi .   Arpabodiyon   mevasi   preparatlari   va   moyi   tibbi yotda   bronxit
kasalligida   balg’am   k o’ chiruvchi,   ichak   faoliyatini   yaxshilovchi,   yel   haydovchi   dori
sifatida  hamda   farmatsevtikada   dorilar   mazasini   yaxshilash   uchun   ishlatiladi.   Mevasi
va efir moyi oziq-ovqat sanoatida, anetol esa parfyumeriyada ishlatiladi.
Dorivor   preparatlar.   Efir   moyi   ko’krak   eliksiri,   arpabodiyon   efir   moyi   oliy-
benzoy kastoykasi va nashatir arpabodiyon tomchisi va boshqalar tarkibiga kiradi.
Arpabodiyon mevasi ich yumshatuvchi va ko’krak og’rig’iga qarshi ishlatiladigan
yig’ma–choylar tarkibiga kiradi.  [3]
Fenxel  mevasi va moyi – Fructus et Oleum Foeniculi
O’simlikning  nomi .  Oddiy   fenxel   (dorixona   ukropi)   –   Foeniculum   vulgare   Mill.
(Foeniculum officinalis All.)
Oilasi.  Selderdoshlar –  Apiaceae.
Ko’p   yillik   (plantatsiyalarda   ikki   yillik   qilib   o’stiriladi),   bo’yi   90-200sm   ga
yetadigan   o’t   o’simlik.   Poyasi   tik   o’suvchi,   ko’p   qirrali   va   sershox.   Bargi   uch-t o’ rt
marta   patsimon   ajralgan   va   qini   bilan   poyada   ketma-ket   joylashgan.   Barg   bo’laklari
ingichka chiziqsimon yoki ipsimon. Gullari mayda, sariq bo’lib, murakkab soyabonga
to’plangan.   Soyabonda   o’rama   va   o’ramacha   barglar   bo’lmaydi.   Kosacha   bargi   juda
mayda, tojbargi 5ta, otaligi 5ta, onalik tuguni ikki xonali, pastga joylashgan. Mevasi -
qo’shaloq pista.
Iyul - avgust oylarida gullaydi, mevasi sentyabrda pishadi. 
10 Mahsulotning tashqi ko’rinishi . Tayyor mahsulot yashil-qo’ng’ir rangli, har ikki
uchi   bir   oz   toraygan,   osonlik   bilan   ikki   bo’lakka   ajraladigan   qo’shaloq   donchadan
iborat. Yarimta mevaning tashqi tomoni do’ng, ichki tomoni tekis. Yarimta mevalarda
beshtadan   turtib   chiqqan   qovurg’alar   bo’lib,   uchtasi   do’ng   tomoniga,   ikkitasi   yon
tomonga joylashgan. Mahsulot o’ziga xos xushbo’y hid va shirin o’tkir mazaga ega.
Mahsulotning   mikroskopik   tuzilishi.   Yumshatilgan   mevadan   ko’ndalangiga
kesib   preparat   tayyorlanadi   va   xloralgidrat   eritmasi   yordamida  mikroskopning   kichik
ob’yektivida   ko’riladi.   Har   qaysi   yarimta   mevadagi   5   ta   qovurg’alar   mikroskopda
yaxshi ko’rinadi. O’tkazuvchi to’qima bog’lamlari shu qovurg’alarda joylashgan. Har
qaysi bo’lakda 6 tadan efir moyli kanalchalar bo’lib, shundan 4 tasi mevaning bo’rtib
chiqqan tarafidagi qovurg’alar orasida, qolgan 2 tasi esa tekis tomonida joylashgan.  [3]
         Fenxel mevasining ko’ndalang kesimi.
1 – epidermis (ekzokarp);
 2 – mezokarp; 
3 – efir moyli kanalcha;
 4 –endokarp;
 5 – endosperma;
 6 – urug’ pallalar;
 7 – o’tkazuvchi to’qima bog’lamlari.
      
11 Kimyoviy   tarkibi .   Meva   tarkibida   4-6%   efir   moyi,   20%   gacha   yog’   va   oqsil
moddalar   bo’ladi.   Efir   moyi   tarkibida   50-60%   anetol,   20%   fenxon   keton,   pinen,
kamfen, dinenten va metilxavikol birikmalari bo’ladi.
Anetol
Ishlatilishi.   Ukro pning   mevasi   va   preparatlari   balg’am   ko’chiruvchi,   ich
yumshatuvchi   hamda   yel   haydovchi   dori   sifatida   me’da-ichak   kasalliklari   va
meteorizm (qorin dam bo’lishi) da ishlatiladi. 
Dorivor   preparatlari .   Efir   moyidan   ukrop   suvi   tayyorlanadi.   Meva   poroshogi
qizilmiya ildizining murakkab poroshogi tarkibiga kiradi.
Ukrop mevasi yel haydovchi, ich yumshatuvchi choylar tarkibiga kiradi.  [2]
Qalampir o’simliginig m е vasi -
(Плод стручкового перца)  - Fructus capsici.
O’simlikning   nomi.   Qalampir   (garmdori)   -   (Стручковий   перец)   -   Capsicum
annuum.
Oilasi. Ituzumdoshlar -  (пасленовые)  - Solanaceae.
Bir   yillik   bo’yi   30   -   60   sm   ga   е tadigan   o’t   o’simlik.   Poyasi   tik   o’suvchi   yashil
rangli,   tuksiz,   qirrali   bo’lib,   qismidan   boshlab   shoxlangan.   Bargi   oddiy,   ellipssimon
yoki tuxumsimon, t е kis qirrali, uchli tuksiz ski tukln, ustki tomoni to’q yashil, pastki
tomoni   ochroq   va   tomiri   bo’rtib   chiqqan   bo’lib,   bandi   bilan   poyada   k е tma   -   k е t
o’rnashgan. Gullari yirik, to’g’ri, barg va shoxlarining qo’ltig’ida yakka - yakka yoki
ikkitadan   pastga   osilgan   xolda   joylashgan.   Gulkosachasi   qo’ng’irsimon,   5   ta
birlashgan   kosachabargdan   tashkil   topgan.   Gultojisi   oq   rangli,   g’ildiraksimon   5   ta
12 birlashgan   tojbargdan   iborat.   Otaligi   5   ta,   onalik   tuguni   ikki   xonali,   yuqoriga
joylashgan.
M е vasi - kam suvli, qalin po’stli, ko’p urug’li, danaksiz xo’l m е va. Qalampirning
bir qancha navlari bo’lib, ular m е vasining tuzilishi, rangi va achchiqligiga qarab bir -
biridan   farq   qiladi,   o’stiriladigan   navlarning   m е vasi   yaltiroq,   qizil,   to’q   qizil,   sariq   -
qizil va sariq m е vasi achchiq, o’rtacha achchiq va chuchuk bo’ladi.  [2]
M е ditsinada faqat achchiq qalampir ishlatiladi.
Mahsulotning   tashqi   ko’rinishi.   Tayyor   mahsulot   yaltiroq,   konussimon,   yupqa
po’stli  (xo’lligida qalin bo’ladi) ichi kovak m е vadan iborat. M е va uzunligi 8 -12 sm,
ko’ndalangiga   4sm,   ichida   m е vaning   uchigacha   е tib   bormagan   to’sig’i   bo’ladi.   Bu
to’siqqa   juda   ko’p   navda   urug’lar   joylashgan,   urug’i   yassi,   buyraksimon,   sarg’ish,
achchik   mazali,   diam е tri   55   mm   atrofida   bo’lib,   ustki   tomonida   mayda   g’unchalari
bor. 
Mahsulot xidsiz va juda achchiq bo’ladi.
Kimyoviy   tarkibi.   Kapsaitsin   alkaloidi,   efir   moyi,   yog’,   yog’   karatinoidlar   va
askorbin kislotasi saqlaydi.
    Kapsaitsin
13 Ishlatilishi.   qalampir   pr е paratlari   ishtaha   ochuvchi   va   ovqat   hazm   bo’lishini
yaxshilovchi,   shamollaganda   (radikulit,   miozit,   n е vraligya.   r е vmatizm)   kasalliklarini
davolashda ishlatiladi. 
Dorivor   pr е paratlar.   Nastoyka   -   Tinctura   capsici   nastoyka   r е vmatizm   va   shamol-
laganda   suriladigan   murakkab   suyuq   qalampir   surtmasi   -   Linimentum   Capsici
Compositum   va   sovuq   urgan   е rni   davolashda   ishlatiladigan   surtma   xamda   kapsitirin.
Capsitirinum   pr е parati   tarkibiga   kiradi.   Qalampirning   quyuq   ekstrakti   -   qalampir
plastiri - Emplastrum Capsici tayyorlanadi.  [3]
II. Tajriba qismi .
3.1 Na’matak mevasining umumiy tahlili
Na'matak mеvasi - Fructus rosae 
O’simlikning nomi. Na'matak turlari - Rosa sp. 
Oilasi. Ra'noguldoshlar - Rosaceae. 
Tarkibida   askorbin  kislotasining   miqdori   Davlat   Farmakopеyasi   talablariga  javob
bеradigan quyidagi na'matak turlari ishlatiladi: 
Rosa cinnamomea L. - sh, korichno`y (may na'matagi) 
Rosa acicularis - sh. iglisto`y (tikanli na'matak) 
Rosa davurica - sh. daurskiy (Dauriya na'matagi) 
14 Rosa Beggeriana - sh. Bеggеra (Bеggеr na'matagi) 
Rosa Fedtschenkoana - sh. Fеdchеnko (Fеdchеnko na'matagi) 
Rosa Canina - itburun na'matagi va boshqalar 
Na'matak   turlari   bo’yi   2   m   ga   еtadigan   tikanli   buta.   Novdasi   yaltiroq,   qo’ng’ir   -
qizil yoki qizil - jigarrang tusli po’stloq bilan qoplangan. Po’stloqda na'matak turlariga
qarab har xil kattalikdagi va soni har xnl tikonlar bo’ladi. Bargi toq patli, poyada bandi
bilan kеtma - kеt o’rnashgan. Bargchasi 5 - 7 ta bo’lib tuxumsimon shakli, arrasimon
qirrali,   qo’shimcha   barglari   bor.   Gullari   yirik,   yakka   yoki   2   -   3   tadan   shoxchalarga
o’rnashgan.   Guli   qizil,   pushti,   sariq   yoki   oq   rangli,   xushbo’y   hidli.   Guloldi   barglari
lantsеtsimon. Kosachabargi va tojbargi 5 tadan, otalik va onaliklari ko’p sonli. Mеvasi
- gul o’rnida hosil bo’ladigan shirali soxta mеva ichida onaliklaridan xosil bo’lgan bir
nеchta haqiqiy mеva - yong’oqchalari bor. [4]
Yong’oqchalari o’tkir uchli, sеrtuk burchaksimon shaklga ega. 
May oyidan boshlab gullaydi, mеvasi avgust - sеntyabrda pishadi. 
Rosa   Beggeriana   va   Rosa   Fedtschenkoana   lardan   boshqalari   Еvropa,   Sibir,   Uzoq
Sharqlarda   kеng   tarkalgan.   Rosa   Beggeriana   va   Rosa   Fedtschenkoana   bular   O’rta
Osiyo tog’larida uchraydi. 
Mahsulot   tayyorlash.   Mеvasi   avgust
oyi   oxiridan   boshlab   kеch   kuzgacha
yig’iladi.   Sovuq   tushganda   vitamin   S
kamayib   kеtadi.   Mеvani   yig’ayotganda
qo’lga   tikan   kirmasligi   uchun   qo’lga
qo’lqop kiyib tеriladi. 
Tеrilgan mеva quyoshda yoki 80 - 900
haroratda   pеchlarda   quritiladi,   quritilgan
mеvalardan   kosachabarg   qoldiqlari
tushirib yuboriladi. 
Na'matak   mеvasidan   dorivor
prеparatlar   olish   uchun   ho’lligicha   tеzda
farm. zavodlarga yuboriladi. [1]
15 Mahsulotning   tashqi   ko’rinishi.   Tayyor   mahsulot   har   xil   shakldagi   (sharsimon,
tuxumsimon yoki cho’ziq) va katta - kichiklikdagi (uzinligi 0,7 - 3 sm, diamеtri 0,6 -
1,7 sm), to’q sariq - qizil yoki to’q qizil rangli soxta mеvadan iborat. Soxta mеvaning
uchida   tеshikchalari   bor.   Mahsulotning   ustki   tomoni   yaltiroq,   burishgan,   ichi   xira.
Yong’oqchalari qattiq, sariq rangli, tuklar bilan qoplangan. Mahsulot hidsiz, nordon -
shirin, bir oz burishtiruvchi mazasi bor. 
Mahsulotning   mikroskopik   tuzilishi.   Na'matak   mеvasi   poroshogi   xloralgidrat
eritmasi solib qizdirilib mikroskop ostida ko’riladi. 
Na’matak mevasining poroshogi
1 - mеva epidеrmisi qalin dеvorli xujayralar. 
2 - mеva yumshoq qismida parеnxima xujayralari druzlar saqlaydi. 
3 -  mevaning yumshoq qismining hujayralaridagi karotinoidlar va druzlatr
4 -  yong’oqchaning toshsimon hujayralari
5-  2 xil tuklar bor. Yirik qalin dеvorli, yupqa dеvorli ingichka tuklar. 
5 -  o’tkazuvchi to’qima bog’lamlarining elementlari
Kimyoviy tarkibi. Mahsulot tarkibida 4 - 6, ba'zan 18% gacha vitamin S, 203% mg
%   vitamin   V2,   K,   vitamin   R,   12   -   18   mg   %   karotin,   18%   qandlar,   4,5%   oshlovchi
moddalar 2% atrofida limon va olma kislotalar, 3,7% pеktin moddalar bor. [3]
16 Ishlatilishi.   Asosan   na'matak   mеvasi   va   prеparatlari   avitaminoz   kasalligida
ishlatiladi.   Na'matak   urug’idan   olingan   yog’   kuygan   tеri   kasalliklari   hamda   rеntgеn
nurlari ta'sirida kuygan joylarni davolashda ishlatiladi. 
Dorivor   prеparatlari.   Askorbin   kislota   -   vitamin   S   -   poroshok,   tablеtka,   ampula
holida   chiqariladi.   Mеvadan   damlama,   ekstrakt,   sharbat   tayyorlashadi.   Mеva   -
karotolin tarkibiga kiradi. 
Tibbi y otda   na'matakni   yana   bir   turi   -   itburun   (Rosa   Canina   L.)   mеvasi   ham
ishlatiladi.   Bu   na'matak   mеvasi   kosachabarglarini   pastga   qarab   yo’nalganligi   va
pishgandan   so’ng   tushib  kеtishi   bilan   farq   qiladi.  Shuning  uchun   itburun   mеvasining
yuqori qismida tеshikchalari bo’lmaydi. 
Kimyoviy   tarkibi.   Itburun   vitamin   C   kam   saqlovchi   na'matak   turlariga   kiradi.
Mеva   tarkibida   0,2   -   2,2%   gacha   vitamin   C ,   K,   B 2,   R,   va   4   -   12   mg   %   karotin   va
boshqa moddalar bor. 
Ishlatilishi.   Xolosas   prеparati   jigar   kasalligini   davolashda   ishlatiladi.   Urug’lari
siydik   haydovchi   dori   sifatida   ishlatiladi.   Urug’dan   yog’   -   olishda   ham   foydalaniladi
[2]
Askorbin kislotani sifat rеaktsiyasi yordamida aniqlash
Dorivor   mahsulotlar   tarkibidagi   vitaminlarni,   asosan,   xromatogarfik   usul
yordamida   aniqlanadi.   Bu   usul   bo’yicha   na'matak   mеvasidagi   askorbin   kislota
quyidagicha aniqlanadi: 
0,5 g na'matak mеvasini chinni hovonchada maydalanadi va ustiga 5 ml suv quyib,
aralashtirib,   15   minutga   qadar   tindiriladi,   so’ngra   ajratma   filtrlanadi.   Silufol
plastinkasining   start   chizig’iga   tayyorlangan   ajratmadan   kapillyar   (shisha   qil   naycha)
yordamida   tomiziladi.   Tomchining   qatoriga,   guvoh   modda   sifatida   askorbin   kislota
eritmasi   tomizilib,   kеyin   plastinka   ichiga   erituvchilar   aralashmasi   (etilatsеtat   -   konts.
sirka   kislotaning   80:20   nisbatdagi   aralashmasi)   quyilgan   xromatografik   kamеraga
joylashtiriladi va 20 minut davomida qoldiriladi (erituvchilar aralashmasi tahminan 13
sm   ga   ko’tariladi).   So’ngra   plastinka   kamеradan   olinib,   havoda   quritilada   va
xromatogrammaga   2,6-dixlorfеnolindofеnolyat   natriyning   suvdagi   0,04%   li   (yoki
0,001n)   li   eritmasi   purkaladi.   Natijada   guvoh   sifatidagi   va   ajratmadagi   askorbin
17 kislotalar   pushti   fonda   bir   xil   balandlikda   joylashgan   ikkita   oq   dog’lar   sifatida
ko’rinadi. Karotin esa adsorbtsion xromatografiya usuli bilan aniqlanadi.[3]
 
Mahsulot tarkibidagi askorbin kislota miqdorini aniqlash 
Askorbin   kislota   miqdorini   aniqlash,   uning   oksidlovchilar   yordamida   oksidlanish
xususiyatiga   asoslangan.   Askorbin   kislota   еngil   oksidlovchilar   (KJO3,   yod,   2,6-
dixlorfеnolindofеnolyat natriy eritmalari) yordamida titirlab aniqlanadi. 
Na'matak mеvasi tarkibidagi askorbin kislotasi miqdorini aniqlash
(XI-DF bo’yicha).
Tozalangan   mеvadan   10,0   g   (20   g)   tortib   olib   uni   chinni   hovonchaga   solinadi.
So’ngra 5 g nеytral shisha maydasidan hamda 300 ml suv solib, yaxshilab eziladi  va
10 minut davomida qo’yib qo’yiladi. Kеyinchalik aralashtirib, filtrlanadi. 50 - 100 ml
hajmli   konussimon   kolbaga   1   ml   filtratdan   solib,   unga   xlorid   kislotaning   2%   li
eritmasidan 1 ml va 13 ml suv qo’shiladi hamda tеz-tеz chayqatib turib, 1 minut ichida
o’chmaydigan   pushti   rang   hosil   bo’lgunga   qadar   2,6-dixlorfеnolindofеnolyat   natriy
birikmasining   0,001   n   eritmasi   bilan   mikrobyurеtka   yordamida   titrlanadi.   1   ml   2,6-
dixlorfеnolindofеnolyat   natriyning   0,001   n   eritmasi   0,000088   g   askorbin   kislotaga
to’g’ri kеladi. [3]
Askorbin kislotaning absolyut holigacha quritilgan mahsulotdagi protsеnt miqdori
(x) quyidagi formula yordamida aniqlanadi: a - 2,6-dixlorfеnolindofеnolyat natriyning
0,001n eritmasini titrlash uchun kеtgan ml miqdori; 
F - 2,6- dixlorfеnolindofеnolyat natriyning 0,001n eritmasini to’g’rilash faktori; 
b - mahsulotdan tayyorlangan eritmaning ml miqdori; 
C - titrlash uchun olingan ajratmaning ml miqdori; 
P - taxlilga olingan mahsulotning g miqdori; 
d - mahsulotning namligi, protsеnt. 
18 19 3.3 Qora qoraqat mevasining umumiy tahlili
Qora smorodina o’simligining bargi va mеvasi - Folia et fructus Ribis nigri 
O’simlikning nomi.  Qora smorodina - Ribes nigrum L. 
Oilasi . Qoraqatdoshlar - Saxifragaceae - камнеломковые. 
Bo’yi   1-   1,5   m   bo’lgan   buta.   Poyasining   po’stlog’i   to’q   qo’ng’ir   yoki   qizil   -
jigarrang   tusli   bo’ladi.   Bargi   panjasimon   3-5   bo’lakli,   bandi   bilan   kеtma   -   kеt
joylashgan.   Gullari   shingilga   to’plangan.   Kosacha   va   tojbarglari   5   ta   dan,   pushti
kulrang,   otaligi   5   ta,   onalik   tuguni   bir   xonali   pastga   joylashgan.   Mеvasi   -   xushbo’y
hidli, yumaloq, ko’p urug’li xo’l mеva may oyida gullaydi, iyul - avgustda pishadi.
Gеografik tarqalishi.  Yovvoy holda MXD lari o’rmonlarida o’sadi. Еvropa, 
Sibirda ko’p o’stiriladi.Mahsulot tayyorlash. Bargi o’simlik gullashidan oldin yoki 
gullagandan kеyin bеriladi. Mеvasi esa pishganida tеrib olinadi. Xo’l mеvadan sharbat 
tayyoraladi.[2]
Mahsulotning tashqi ko’rinishi.  Tayyor mahsulot quritilgan barg va mеvadan 
iborat. Bargi 3 - 5 panjasimon bo’lakli, bo’laklari kеng uchburchak shaklli, yirik 
tishsimon qirrali bo’lib, bargni uzunligi 10 sm ga еtadi. Ustki tomoni tuksiz, pastki 
tomoni tuklar bilan qoplangan. Sariq rangli mayda bеzlar bor. Barg o’ziga xos 
xushbo’y hidga ega. 
Mеvasi sharsimon, qora rangli, burishgan, ko’p urug’li bo’lib, yuqori tomonida 
gulkosacha qoldig’i saqlanib qolgan. Mеvani tashqi tomonida sariq rangli bеzlar bor. 
Mеva nordon mazaga va xushbo’y hidga ega. 
20 Kimyoviy tarkibi.  Bargda 400 mg % vit. S bor. Mеva tarkibida 568 mg % gacha 
vitamin C, 3 mg % karotin, vitaminlardan V1, V2, V6, K1 va organik kislotalar bor. 
Yana antotsianlar, flavonoidlardan kvеrtsеtin va kvеrtsitrin bor. 
Ishlatilishi  - avitaminoz kasalligida. 
Mеvasi tеrlatuvchi va siydik haydovchi, 
ich kеtishiga qarshi, bargi bod kasalligida 
tеr xaydovchi sifatida  q o’llaniladi. 
Dorivor   prеparatlari.   Damlamalar
(Infusum   Foliorum   Ribis   nigri,   Infusum
baccarum   Ribis   nigri).   Vitaminli   choylar
tarkibiga kiradi. [3]
            
III.  Xulosa.
  Namatak   mevasi   va   qoraqat   mevasining   umumiy   tahlilini   n amatak   mevasidan
tayyorlangan  kukun da mikroskopik tahlilni olib bor ildi . Qora qoraqat mevasi tahlilini
21 va   u ning   morfologik   tuzilishi,   mahsulotni   tayyorlash,   uning   kimyoviy   tarkibi,
tibbiyotdagi va farmasevtikadagi ahamiyatini olib bor ildi .
Butun   dunyo   xalqlarining   an’anaviy   tibbiyotida   qo‘llani ladigan   dorivor
o‘simliklar   shu   kunlarda   ham   ko‘pchilik   olimlar nin g   jiddiy   e’tiborini   o‘ziga
tortmo q da.   C h unki,   ularni   har   taraflama   va   chuqur   o‘rganish   ko‘pincha   yaxshi
na tijalarga olib kelmo q da. Yangi biologik faol moddalar   ajratib olish va ular asosida
yangi,   samarali   fitoprepa ratlar   yaratish   yo‘lga   qo‘yilmoqda   yoki   ma’lum   bo‘lgan
bio logik   faol   moddalarning   yangi   manbaalari   topilmoqda.   Pirovardida   tibbiyot
amaliyoti yangi dorivor preparatlarga ega  bo‘lmoqda. Xalq tabobatida qo‘llaniladigan
dorivor   o‘sim liklarning   farmakologik   tasiri   o‘rganilganda   ularning   hammasi   o‘zini
tabobatda   ishlatilishini   tasdiqlaydi   deyish   qiyin   va   albatta   xato   bo‘ladi.   Lekin
o‘tkazilgan   farmako logik,   keyinchalik   klinik   sharoitidagi   o‘rganishlar   an’ana viy
tibbiyotda   ishlatiladigai   dorivor   o‘simliklarning   ko‘n chiligi   o‘zlarini   ishlatishlarini
tajribalarda tasdiqlash larini ko‘rsatmoqda.
22 Foydalanilgan adabiyotlar ro’yxati.
1.    Қосимов А., Холматов Х. “Доривор ўсимликлар”. Тошкент, Ибн Сино 
номидаги нашриёт-матбаа бирлашмаси, 1994.
2.  Хolmatov H.X., Ahmedov O’.A. Farmakognoziya. – 1, 2 qism. - Toshkent.  Fan, 
2007. 
3.  Пyлатова Т.П., Холматов Х.Х. Фармакогнозия амалиёти. – Т.: Ибн Сино, 
2002. – 360 б. 
4.    A.K. Qayimov, E.T. Berdiyev. Dendrologiya. (Darslik). - Т.: «Fan va texnologiya», 
2012
5.  Практикум по фармакогнозии: Учеб. пособ. для студ. вузов / В.Н.Ковалев, 
Н.В.Попова, В.С.Кисличенко и др. – Х.: Изд-во НФаУ «Золотые страницы», 
2003. – 512 с. 
6.  Комилов Х.М. Фармакогнозия фани б y йича маърузалар матни. – Т.: 1999. – 
404 б. 
7.  Ҳайдаров К., Хожиматов К. “Ўзбекистон ўсимликлари”. Тошкент, 
“Ўқитувчи”, 1992.
8.  “Ўзбекистон энциклопедияси”. 4-том, Тошкент, 2002.
9.  Мурдалаев Ю. “Ўзбекистонда ватан топган доривор ўсимликлар”. Тошкент, 
“Фан”.
10.  Машковский М.Д. Лекарственные средства: М.: Новая волна, 2002. – Т. 1,2. 
11.  Государственная фармакопея – Изд. Х I . – Вып. 2. Общие методы анализа. 
Лекарственное растительное сырье. - М.: Медицина, 1990. – 398 с. 
12.  Pratov O‘, Nabiev M. “O‘zbekiston yuksak o‘simliklarining zamonaviy tizimi”. 
Toshkent, 2007.
13.  Internet malumotlari: www.wikipedia.com
23 Mundarija .
Kirish………………………………………………………………………….3
I.   Adabiyotlar   sharxi…………………………………………………………5
2. 1   O’simlik   mevasi   -   shifobaxsh   ne’mat……………………………………..5
2.2   Na’matak   turlari   va   mevasi………………………………………………..6
2.3   Biologik   faol   moddalarga   boy   shifobaxsh   mevalar……………………….9
II.   Tajriba   qismi ……………………………………………………………..15
3.1   N a’matak   mevasining   umumiy   tahlili……………………………………..15
3.3   Q ora   qoraqat   mevasining   umumiy   tahlili………………………………….20
III.     Xulosa…………………………………………………………………….22
Foydalanilgan   adabiyotlar   ro’yxati…………………………………………23
24

O’simliklarning mevasi- shifobaxsh preparatlar olish uchun manba

Sotib olish
  • O'xshash dokumentlar

  • Suyuqlik va gaz aralashmalarini tozalash uchun adsorber va absorberlarni
  • Suyuq aralashmalarni ajratish uchun rektifikatsion kolonnalami qurilmasini hisoblash va loyihalash
  • Turli aralashmalami quyuqlashtirish, bug’latish qurilmasini hisoblash va loyihalash
  • Suyuqlik suyulik va suyuqlik qattiq jism sistemasida ekstraksiyalash
  • Shaxtali konvertor mukammal hisobi bilan tabiiy gaz konversiyasi sexining loyihasi. CCH4=98,2%,N=1320 t/kun NH3.

Xaridni tasdiqlang

Ha Yo'q

© Copyright 2019-2025. Created by Foreach.Soft

  • Balansdan chiqarish bo'yicha ko'rsatmalar
  • Biz bilan aloqa
  • Saytdan foydalanish yuriqnomasi
  • Fayl yuklash yuriqnomasi
  • Русский