Kirish Roʻyxatdan oʻtish

Docx

  • Referatlar
  • Diplom ishlar
  • Boshqa
    • Slaydlar
    • Referatlar
    • Kurs ishlari
    • Diplom ishlar
    • Dissertatsiyalar
    • Dars ishlanmalar
    • Infografika
    • Kitoblar
    • Testlar

Dokument ma'lumotlari

Narxi 22000UZS
Hajmi 291.0KB
Xaridlar 0
Yuklab olingan sana 06 Yanvar 2025
Kengaytma docx
Bo'lim Kurs ishlari
Fan Geografiya

Sotuvchi

Husenov Jahongir

Ro'yxatga olish sanasi 03 May 2024

11 Sotish

O’zbekiston donli ekinlar yetishtirishning mintaqaviy xususiyatlari

Sotib olish
O‘ZBEKISTON RESPUBLIKASI
OLIY TA’LIM, FAN VA INNOVATSIYALAR VAZIRLIGI
__________________ UNVERSITITETI
TABIIY FANLAR FAKULTETI
“EKALOGIYA VA GEOGRAFIYA KAFEDRASI”
“ Himoyaga ruxsat etilsin ”
Tabiiy fanlar fakulteti dekani
___________________
“___”_____________2024
“5110500 – Geografiya va iqtisodiy bilim asoslari’’ ta’lim yo‘nalishi
______ guruh talabasi  _____________ning
“______________________________________________”
mavzusidagi
KURS ISHI
Ilmiy rahbar:
_________o’qit. ______________
“Himoyaga ruxsat etilsin”
“Ekalogiya va geografiya”
Kafedra mudiri.__________________
__________________
“____”__________________2024
GULISTON-2024
1 MUNDARIJA:
KIRISH .......................................................................................................................................................... 3
I BOB. DON YETISHTIRISHNING IQTISODIY AHAMIYATI ............................................................................... 5
1.1. Don yetishtirishning xalq xo’jalik ahamiyati .......................................................................................... 7
1.2. Don yetishtirish samaradorligini oshirish omillari ................................................................................. 9
1.3. Don yetishtirishning iqtisodiy samaradorligi ko’rsatkichlari ............................................................... 12
II BOB. O’ZBEKISTON QISHLOQ XO’JALIGIDA DONLI EKINLAR .................................................................... 14
2.1. Dukkakli don ekinlarining turlari va xalq xo’jaligidagi ahamiyati ......................................................... 16
2.2. O’zbekistonda donli ekinlarni yetishtirish xolati ................................................................................. 20
2.3. O’zbekistonda donli ekinlarning yangi navlari .................................................................................... 22
XULOSA ...................................................................................................................................................... 25
FOYDALANILGAN ADABIYOTLAR RO’YXATI ................................................................................................ 26
2 KIRISH
O simlikchilik qishloq xo jaligi ishlab chiqarishining asosiy tarmoqlaridanʻ ʻ
biridir.   O’simlikchilikning   milliy   iqtisodiy   ahamiyati   juda   katta   va   birinchi
navbatda u odamlarni deyarli barcha o’simlik mahsulotlari bilan ta’minlashi bilan
belgilanadi. O simlikchilik oziq-ovqat va qayta ishlash sanoati uchun xom ashyo	
ʻ
manbai   hisoblanadi.   Bu   mamlakat   aholisining   oziq-ovqat,   sanoat,   xomashyoga
bo’lgan   ehtiyojini   qondiradi   va   chorvachilikni   rivojlantirish,   ushbu   tarmoqni
ozuqa   bilan   ta’minlash   uchun   asos   bo’lib   xizmat   qiladi.   Don   ekinlari   ekinlar
ishlab  chiqarish   jarayonida  muhim  o’rin  tutadi.  G’alla  yetishtirish  butun  qishloq
xo’jaligi   ishlab   chiqarishining   asosidir.   Donlar   ichida   asosiy   oziq-ovqat   ekinlari
bug doy   va   javdar,   yem-xashak   ekinlari   esa   arpa   va   suli   hisoblanadi.   Qishloq	
ʻ
xo’jaligining   boshqa   tarmoqlarini   rivojlantirish,   aholining   nafaqat   nonga,   balki
go’sht, sut va boshqa qishloq xo’jaligi mahsulotlariga bo’lgan ehtiyojini qondirish
ko’p   jihatdan   g’allachilik   darajasiga   bog’liq.   (M.N.   Malysh   -   qishloq   xo’jaligi
iqtisodiyoti).   Don   qimmatli   oziq-ovqat   mahsulotidir.   To’g’ridan-to’g’ri   donni
qayta   ishlash   mahsulotlaridan   (non,   un,   don)   umumiy   kaloriya   iste’molining
taxminan   40%,   oqsilga   bo’lgan   ehtiyojning   deyarli   50%   va   uglevodga   bo’lgan
ehtiyojning   60%   ta’minlanadi.   Don   oziq-ovqat,   kimyo,   to qimachilik,   spirtli	
ʻ
ichimliklar   sanoatining   qator   tarmoqlari   uchun   xom   ashyo   bo lib   xizmat   qiladi,
ʻ
chorvachilik   tarmoqlari   uchun   ozuqa   manbai   hisoblanadi.   G’alla   davlat   don
resurslarini   yaratish   va   yangilash   uchun   zarur   bo’lib,   eng   muhim   eksport
mahsulotidir.
Kurs   ishining   maqsadi   –   donchilik   sanoati   va   u   bilan   bog’liq   bo’lgan
jarayonlarni o’rganish, milliy iqtisodiyotda donchilik ahamiyatini tahlil qilish.
Kurs ishining vazifalari:
- korxonaning tashkiliy-iqtisodiy sharoitlari bilan tanishish; 
-   tannarx   tarkibini   va   alohida   xarajat   moddalarining   tannarxning
o’zgarishiga ta’siri darajasini tahlil qilish; 
- xarajatlarni rivojlantirishning asosiy tendentsiyasini aniqlash. 
3 Kurs   ishining   tarkibi   va   hajmi.   Kurs   ishi   kirish,   ikkita   bob,   xulosa   va
takliflar,foydalanilgan adabiyotlar ro`yxatilardan iborat
4 I BOB. DON YETISHTIRISHNING IQTISODIY AHAMIYATI
Statistik   kuzatish   -   statistik   tadqiqotning   dastlabki   bosqichi   bo’lib,
ommaviy   ijtimoiy-iqtisodiy   hodisa   va   jarayonlar   to’g’risidagi   birlamchi   statistik
ma’lumotlarni tizimli, ilmiy tashkil etilgan qayd etish (to’plash).  Har bir ma’lumot
to’plamini statistik kuzatish deb atash mumkin emas. 
Kuzatish,   birinchidan,   u   o’rganilayotgan   faktlarni   keyinchalik
umumlashtirish uchun tegishli buxgalteriya hujjatlarida qayd etish bilan birga olib
borilganda,   ikkinchidan,   ommaviy   xarakterga   ega   bo’lganda   statistik   xarakterga
ega bo’ladi. Bu nafaqat aholining alohida birliklariga, balki butun aholiga tegishli
bo’lgan   ma’lumotlarni   olish   uchun   zarur   va   etarli   bo’lgan   muayyan   jarayonning
namoyon bo’lishining muhim sonini qamrab olishni ta’minlaydi. Statistik kuzatish
bir qator muhim talablarga javob berishi kerak: 
a) uzluksiz va tizimli ravishda amalga oshirilishi; 
b) ommaviy ma’lumotlarni hisobga olish shunday bo’lishi kerakki, nafaqat
ma’lumotlarning   to’liqligi   ta’minlanadi,   balki   ularning   doimiy   o’zgarishi   ham
hisobga olinadi; 
c) ma’lumotlar imkon qadar ishonchli va aniq bo’lishi kerak; 
d)   o’rganilayotgan   hodisalar   nafaqat   ilmiy,   balki   amaliy   ahamiyatga   ega
bo’lishi   kerak.   Statistik   ma’lumotlarni   to’plash   davlat   statistika   organlari,   ilmiy-
tadqiqot   institutlari,   boshqa   davlat   organlari   tomonidan   ham,   banklar,   birjalar,
korxonalar va firmalarning iqtisodiy xizmatlari tomonidan ham amalga oshirilishi
mumkin. 
Faqat   bu   holatda   tadqiqotchilar   ijtimoiy-iqtisodiy   hodisalarni   har
tomonlama   o’rganish   imkonini   beruvchi   ishonchli   va   etarlicha   xilma-xil   statistik
ma’lumotlarni oladilar. Statistik kuzatish (birlamchi statistik materiallarni to’plash)
uchta   asosiy   bosqichdan   iborat:   statistik   kuzatuvni   tayyorlash;   kuzatuvni   tashkil
etish va ishlab chiqarish; olingan birlamchi ma’lumotlarni nazorat qilish. 
Statistik   kuzatishga   tayyorgarlik   bosqichida   maqsad   aniqlanadi,   kuzatish
ob’ekti va birligi belgilanadi, asboblar va kuzatish dasturi ishlab chiqiladi. Statistik
5 kuzatishning   umumiy   maqsadi   -   keyingi   boshqaruv   qarorlari   uchun   hodisalar   va
jarayonlarning rivojlanish tendentsiyalari to’g’risida ishonchli ma’lumot olish. Bu
aniq va aniq bo’lishi kerak. Noaniq belgilangan maqsad muayyan muammoni hal
qilish uchun zarur bo’lgan noto’g’ri ma’lumotlarni to’plashga olib kelishi mumkin.
Ikkinchi   bosqichda   statistik   kuzatishning   eng   muhim   tashkiliy   masalalari
hal   etiladi.   Ular   kuzatishning   tashkiliy   shakllarini,   kuzatish   turlarini   va   aniq
statistik kuzatishning maqsad va vazifalariga mos keladigan statistik ma’lumotlarni
olish   usullarini   tanlashdan   iborat.   Kuzatishning   barcha   xilma-xil   shakllari,   turlari
va   usullarini   quyidagicha   taqdim   etish   mumkin.   Statistik   kuzatishni   tashkil   etish
shakli   bo’yicha:   hisobot;   maxsus   tashkil   etilgan   statistik   kuzatuv   -   aholini
ro’yxatga olish; registrlar. Statistik kuzatish turlari bo’yicha: 
a)   faktlarni   ro’yxatga   olish   vaqti   bo’yicha   (joriy   yoki   uzluksiz;
intervalgacha, davriy, bir martalik); 
b) aholi birliklarining qamroviga ko’ra (uzluksiz; uzluksiz - asosiy massiv,
tanlab   olingan,   monografik).   Statistik   ma’lumotlarni   olish   usullari   bo’yicha:
bevosita   kuzatish;   hujjatli   usul;   so’rov   -   ekspeditsiya,   so’rovnoma,   ishtirok   etish,
muxbir, o’z-o’zini ro’yxatga olish. Statistik kuzatishning asosiy shakli  hisobotdir.
Agar   birlamchi   buxgalteriya   hisobi   (birlamchi   buxgalteriya   hujjati)   turli   faktlarni
qayd etsa, u holda hisobot birlamchi hisobni umumlashtirish hisoblanadi. 
Uchinchi   bosqichda   to’plangan   statistik   materiallar   nazoratdan   o’tishi
kerak.   Amaliyot   shuni   ko’rsatadiki,   aniq   tashkil   etilgan   statistik   kuzatishda   ham
tuzatishni   talab   qiladigan   xatolar   va   xatolar   mavjud.   Shu   sababli,   ushbu
bosqichning   maqsadi   olingan   birlamchi   ma’lumotlarni   ham   hisoblash,   ham
mantiqiy nazorat qilishdir. Statistikada o’rganilayotgan miqdorning hisoblangan va
haqiqiy qiymatlari o’rtasidagi tafovut kuzatuv xatosi deb ataladi. 
Ularning   paydo   bo’lish   sabablariga   qarab,   ro’yxatga   olish   xatolari   va
reprezentativ   xatolar   farqlanadi.   Ro’yxatga   olish   xatolar   tasodifiy   yoki   tizimli
bo’lishi mumkin.
6 1.1. Don yetishtirishning xalq xo’jalik ahamiyati
G’alla   qishloq   xo’jaligi   bozorining   barqaror   ishlashini   va   mamlakatning
oziq-ovqat   xavfsizligini   belgilab   beruvchi   eng   muhim   strategik   mahsulotdir.   Don
yetishtirish   qishloq   xo’jaligining   barcha   tarmoqlari,   shuningdek,   ko’plab   qayta
ishlash   tarmoqlarini   rivojlantirishning   asosiy   va   hal   qiluvchi   asosidir.   Donning
milliy   iqtisodiy   ahamiyati   don   mahsulotlarining   ma’lum   sharoitlarda,
xususiyatlarini   va   ozuqaviy   qiymatini   sezilarli   darajada   o’zgartirmasdan   uzoq
muddatli saqlash  qobiliyati, shuningdek, yuqori tashish  qobiliyati  kabi  o’ziga xos
fazilatlari tufayli sezilarli darajada oshadi. 
Undan   olingan   don   va   oziq-ovqat   mahsulotlari   boshqa   oziq-ovqat
mahsulotlariga   nisbatan   eng   arzon   hisoblanadi.   Bularning   barchasi   g’alla   va   uni
qayta ishlash mahsulotlarining oziqlanishdagi ahamiyati va o’rnini tarixan belgilab
berdi - ular ommaviy va kundalik iste’mol qilinadigan mahsulotlarga aylandi. Don
elevatorda saqlash ob’ekti va un maydalash, don va ozuqa sanoatida qayta ishlash
uchun xom ashyo hisoblanadi. Un non pishirish, makaron va qisman qandolatchilik
sanoati uchun asosiy xom ashyo hisoblanadi. Makkajo’xori, arpa, soya, jo’xori va
boshqa ekinlardan olingan don texnik ishlab chiqarish uchun qimmatli xom ashyo
hisoblanadi. 
Don va uni qayta ishlash mahsulotlari pivo tayyorlash (arpa), kraxmal, spirt
va   boshqa   sanoat   tarmoqlarida   ishlatiladi.   Don   yetishtirish   darajasi   aholining
asosiy oziq-ovqat mahsuloti - nonga, sanoatning xom ashyoga bo’lgan ehtiyojlarini
qondirish,   shuningdek,   zarur   davlat   resurslarini   yaratishni   belgilaydi.   Bundan
tashqari,   go sht-sut   chorvachiligi,   cho chqachilik   va   parrandachilikningʻ ʻ
yuksalishida yuksak darajada rivojlangan g allachilik muhim o rin tutadi. Shuning	
ʻ ʻ
uchun don 
Birinchi   ko’rsatkich   oziq-ovqat   holatining   barqarorligini   va   favqulodda
vaziyatlarda   kafolatlarni   ko’rsatadi.   Umumiy   g’alla   iste’molining   17%   ga   to’g’ri
keladigan o’tkazma zahiralari darajasi "xavfsiz" hisoblanadi, chunki dunyoda don
zaxiralari   ushbu   darajadan   pastga   tushganda,   jahon   g’alla   narxi   keskin   ko’tarila
7 boshlaydi. Don xanjarining tuzilishining o’zgarishiga iqtisodiy omillar va birinchi
navbatda,   oziq-ovqat   donini   ozuqa   doniga   qaraganda   ko’proq   rag’batlantirgan
narxlar sezilarli darajada ta’sir ko’rsatdi. 
Ayrim   viloyatlarning   o’z   hududlari   aholisini   non   va   g’alla   mahsulotlari
bilan   to’liq   ta’minlash   va   kafolatlash   maqsadida   oziq-ovqat   ekinlari   va   birinchi
navbatda, bug’doy ekishni kengaytirishga intilishi ham o’z ta’sirini o’tkazdi. Oziq-
ovqat   dasturida   g’alla   yetishtirishni   jadal   va   barqaror   oshirish   qishloq   xo’jaligida
asosiy   masala   ekani   alohida   ta’kidlangan.   Mamlakatning   sifatli   oziq-ovqat   va
ozuqa doniga bo’lgan ortib borayotgan ehtiyojlarini qondirish, eksport uchun zarur
davlat g’alla zaxirasi va resurslariga ega bo’lish vazifasi qo’yildi. 
Don   yetishtirish   qishloq   xo jaligining   eng   mexanizatsiyalashgan   tarmog iʻ ʻ
hisoblanadi.   Lekin   bu   yerda   ham   mehnat   unumdorligi   va   samaradorligini
oshirishning katta zaxiralari mavjud. Yuqori hosil olishda muhim ahamiyatga ega
bo’lgan   ko’plab   ishlar   hali   hamma   xo’jaliklarda   optimal   muddatlarda   va   sifatli
bajarilmayapti.   Turli   sabablarga   ko’ra,   shu   jumladan   tashkiliy   sabablarga   ko’ra
uskunalarning   sezilarli   darajada   ishdan   chiqishi   mavjud.   Demak,   texnologiyani
takomillashtirish   va   ishlab   chiqarishni   tashkil   etishning   roli   katta.   Texnologiya
etishtiriladigan ekinga, zonal sharoitga, mahsulotlarning maqsadiga va boshqalarga
bog’liq. U ma’lum tashkiliy-iqtisodiy talablarga javob berishi, yuqori hosil olishni
ta’minlashi,   1   sentner   mahsulot,   1   gektar   ekin   uchun   mehnat   va   tannarxni
kamaytirishi kerak. 
O’rim-yig’imdan   keyin   donni   qayta   ishlash   don   yetishtirishda   eng   ko’p
mehnat   talab   qiladigan   jarayonlardan   biri   bo’lib   qolmoqda.   Uni   oqilona   tashkil
etish uchun samarali texnologiya va texnik vositalarni tanlash, donni qayta ishlash
komplekslarining optimal   o’lchamlari  va  hududiy  joylashishini   aniqlash,  ularning
ishini butun hosil konveyeri tizimida tashkil etish kabi masalalarni hal qilish kerak.
. G’alla yetishtirishga ta’sir etuvchi asosiy omillar Don etishtirishga eng katta ta’sir
ko’rsatadigan   barcha   omillarni   4   guruhga   birlashtirish   mumkin:   tabiiy,   shu
jumladan tabiiy ofatlar va favqulodda vaziyatlar, iqtisodiy, logistika va ijtimoiy. 
8 Tuproq qurg’oqchiligi  rivojlanishning dastlabki  bosqichlarida, reproduktiv
organlar   shakllanganda   o’sishga   salbiy   ta’sir   qiladi.   Don   ekinlari   tuproq
unumdorligini   talab   qiladi.   Oziq   moddalardan   foydalanish   o’simlik   hayotining
birinchi kunlaridan boshlanadi. Almashlab ekishlarda don ekinlari ishg ol qilingan,ʻ
yashil   go ng   va   toza   o g itlarga,   ko p   yillik   o t   va   soya   qatlamini   qatlam   va	
ʻ ʻ ʻ ʻ ʻ
aylanmalarga   joylashtiriladi.   Viloyatdagi   ko’plab   fermer   xo’jaliklarida   soya
ekinlarini shudgorsiz etishtirish keng yo’lga qo’yilgan. 
Davolanishdan   so’ng   tuproqni   maydalash   kerak.   Bahorgi   ekish   oldidan
ishlov   berish   dalalarni   ekish   uchun   zarur   bo’lgan   urug’lik   chuqurligiga   sifatli
tayyorlashni va qoida tariqasida tuproq namligini saqlashni ta’minlashga qaratilgan
bo’lishi   kerak.   Sovuq   tuproqqa   ekilgan   urug’larning   kasalliklari   yuqori   darajada
bo’lganligi sababli, birinchi navbatda, urug’larni kimyoviy va biologik preparatlar
bilan o’simlik o’sishini tartibga soluvchi vositalar bilan birgalikda davolash kerak. 
Don   ekinlarini   ekish   uchun   eng   qulay   vaqt   aprel   oyining   ikkinchi   va
uchinchi   o’n   kunligi   hisoblanadi.   Bug’doyning   rayonlashtirilgan   navlari   uchun
tavsiya   etilgan   urug’lik   me’yori   gektariga   6,5-7,0   million   dona   yashovchan   don;
arpa va suli - 1 ga ga 5,0-5,5 mln. janubiy zonaning unumdorroq tuproqlarida ekish
paytida   pastki   urug’lik   chegaralari,   unumdorligi   past   tuproqlarda   (markaziy   va
shimoliy zonalar) yuqori chegaralardan foydalaniladi. 
O’rim-yig’im   bug’doy   va   arpaning   mumsimon   pishishi   bosqichida   va
jo’xori   panikulasining   2/3   qismi   pishganidan   keyin   alohida   boshlanishi   kerak;
begona   o’tlardan   tozalangan   dalalarda   o’rim-yig’im   don   to’liq   pishganidan   keyin
to’g’ridan-to’g’ri aralashtirish orqali amalga oshiriladi. Mahalliy sharoitda namligi
yuqori bo’lgan don odatda yig’ib olinadi - 18 dan 20% gacha.
1.2. Don yetishtirish samaradorligini oshirish omillari
G’alla   sanoati   samaradorligini   oshirishning   eng   muhim   manbai   mahsulot
tannarxini   kamaytirishdir.   Korxonalar   faoliyatining   moliyaviy   natijalari,
9 kengaytirilgan takror ishlab chiqarish sur’ati va xo’jalik yurituvchi sub’ektlarning
moliyaviy ahvoli darajaga bog’liq. 
Mahsulot   tannarxini  pasaytirish  zahiralarini   aniqlash  korxonaning  xo’jalik
faoliyatini tahlil qilish jarayonida olingan ma’lumotlar asosida mumkin. Shu bilan
birga,   ishlab   chiqarish   xarajatlarini   o’rganish   nihoyatda   muhimdir.   G’alla
yetishtirishni   har   tomonlama ko’paytirish  qishloq  xo’jaligining asosiy   vazifasidir.
G’alla   yetishtirishni   ko’paytirish   barobarida   g’alla   sifatini   yaxshilashga   ham
alohida   e’tibor   qaratilmoqda.   Bu   vazifalarni   muvaffaqiyatli   hal   etish   uchun
agrotexnikadan   foydalanishni   takomillashtirish,   serhosil   nav   va   duragaylarni
kengroq   joriy   etish,   ekin   maydonlari   strukturasini   yaxshilash   zarur.   O’g’itlardan
samarali foydalanishga ham katta ahamiyat berilmoqda. 
Har   bir   qishloq   xo’jaligi   tarmog’ining   samaradorligi   o’ziga   xos   omillar
tizimi   bilan   belgilanadi.   Don   ekinlarini   etishtirish   samaradorligiga   to’rtta   asosiy
guruhga   birlashtirilishi   mumkin   bo’lgan   omillar   tizimi   ta’sir   qiladi:   agrobiologik,
texnik,   tashkiliy,   iqtisodiy   va   ijtimoiy.   Birinchi   guruhda   (agrotexnik   va   biologik
omillar)   eng   muhimi   don   ekinlarining   istiqbolli,   rayonlashtirilgan   navlari   va
duragaylaridan   foydalanish,   tuproqni   ilmiy   asoslangan   va   samarali   ishlov   berish
tizimidan   foydalanish   hamda   kasallik   va   zararkunandalarga   qarshi   kurash   chora-
tadbirlari   tizimidir.   Ikkinchisida   (texnik)   -   yerga   ishlov   berish   va   o’rim-yig’im
uchun mashinalar tizimi. 
Uchinchisida   (tashkiliy-iqtisodiy)   -   mehnatni   tashkil   etish,   moddiy
rag’batlantirish   va   davlat   tomonidan   tartibga   solish.   To’rtinchisi   -   mehnat
motivatsiyasi.   Ishlab   chiqarish   sharoitlarini,   uning   samaradorligini   bevosita   yoki
bilvosita   tavsiflovchi   barcha   agrobiologik,   texnik,   tashkiliy,   iqtisodiy   va   ijtimoiy
omillar - hosildorlik, yalpi mahsulot, mehnat unumdorligi, rentabellik va boshqalar
o’rtasida chambarchas bog’liqlik mavjud. Qishloq xo jaligi  samaradorligiga ta sirʻ ʼ
etuvchi   omillar   ko p   va   xilma-xildir.   Ulardan   ba’zilari   qishloq   xo’jaligi	
ʻ
korxonalarining   aniq   jamoalari   faoliyatiga   bog’liq   bo’lsa,   boshqalari   ishlab
chiqarish   texnologiyasi   va   tashkil   etilishi,   ishlab   chiqarish   resurslaridan
foydalanish, fan-texnika taraqqiyotini joriy etish bilan bog’liq. 
10 Qishloq  xo`jaligi   ishlab  chiqarishining  iqtisodiy  samaradorligi  asosan  ikki
guruh   omillar   bilan   belgilanadi.   Korxonaning   xo’jalik   faoliyatiga   bog’liq
bo’lmagan   tashqi   omillar   -   narx   belgilash,   soliqqa   tortish,   kreditlash,   inflyatsiya
jarayonlari,   subsidiyalar   va   kompensatsiyalar,   qishloq   xo’jaligi   qonunchiligi   va
boshqalar. Ichki omillar - ekinlar hosildorligi, hayvonlarning mahsuldorligi, ishlab
chiqarish xarajatlari, ishlab chiqarish texnologiyasi va tashkil etilishi, ixtisoslashuv
va boshqalar. 
Hozirgi   vaqtda   qishloq   xo’jaligi   ishlab   chiqarishining   iqtisodiy
samaradorligi   ko’p   jihatdan   birinchi   guruh   omillari   bilan   belgilanadi.   Iqtisodiy
mexanizm   yaxshi   faoliyat   ko’rsatganda,   ikkinchi   guruh   omillari   asosan   iqtisodiy
samaradorlik   darajasini   shakllantiradi.   Qishloq   xo’jaligi   ishlab   chiqarishining
iqtisodiy   samaradorligining   asosiy   ko’rsatkichi   mahsulot   sotishdan   olingan   foyda
miqdoridir. 
Ikkinchisi   qishloq   xo’jaligi   mahsulotlarini   sotishdan   tushadigan   daromad
miqdori   va mahsulot  ishlab  chiqarish  va  sotish  bilan bog’liq xarajatlarga  bog’liq.
O’z navbatida, qishloq xo’jaligi mahsulotining muayyan turini sotish narxlari talab
va   taklif   ta’sirida   shakllanadi   va   ko’p   jihatdan   mahsulotni   sotish   yo’llari   va
kanallariga   bog’liq.   Savdo   tushumining   oshishiga   ta’sir   etuvchi   muhim   omil
mahsulot sifatini oshirishdir. 
Bozorga   etkazib   beriladigan   mahsulotlarning   sifati   ularning   miqdorini
belgilaydi,   chunki   nostandart   va   past   sifatli   mahsulotlar   arzon   narxlarda   sotiladi
yoki   sotilgan   tovarlarning   umumiy   hajmidan   butunlay   chiqarib   tashlanadi.
Ayniqsa,   g’alla,   qand   lavlagi,   sabzavot,   sut   va   boshqa   qishloq   xo’jaligi
mahsulotlari sifati muhim ahamiyatga ega. 
Shunday qilib, don tarkibida oqsil, qand lavlagida qand, pomidorda quruq
moddalarning   kamayishi   mahsulot   sotish   narxining   sezilarli   darajada   pasayishiga
va   butun   xo’jalik   uchun   katta   yo’qotishlarga   olib   keladi.   Foyda   miqdoriga   ta’sir
etuvchi   omillar   bir-biri   bilan   chambarchas   bog’liq   bo’lib,   ulardan   birining
o’zgarishi boshqalarida ham tegishli o’zgarishlarga olib keladi. 
11 Shunday   qilib,   sotilgan   mahsulotlarning   umumiy   hajmi   foyda   va   pul
tushumlariga ta’sir qiladi. Shu bilan birga, pul daromadlari miqdori yalpi mahsulot
miqdori   va   tovar   darajasiga   bog’liq.   Bu   va   boshqa   omillarning   to’liq   ko’lamini
aniqlash,   ularni   to’g’ri   hisobga   olish   va   ishlab   chiqarishda   qo’llash   g’alla  sanoati
samaradorligi   va   barqarorligini   ta’minlash   bo’yicha   aniq   chora-tadbirlar
majmuasini   belgilash   imkonini   beradi.   G’allachilik   samaradorligini   oshirish
yo’llari   Don   ekinlarini   yetishtirish   texnologiyasini   takomillashtirish   tarmoqni
intensivlashtirishning muhim omilidir. 
G’allachilikda   texnologiyalarni   takomillashtirishning   asosiy   yo’nalishlari
quyidagilardan   iborat:   dasturlashtirilgan   hosilni   yig’ib   olish   uchun   belgilangan
me’yorlar   va   muddatlarga   qat’iy   rioya   qilgan   holda   zarur   miqdorda   o’g’itlarni
qo’llash   orqali   o’simliklarning   oziqlanishini   optimallashtirish,   don   ekinlarining
joylashishga,   kasallik   va   zararkunandalarga   chidamli,   serhosil   navlari   va
duragaylaridan foydalanish; 
almashlab ekish tizimida yer va texnikadan samarali foydalanish imkonini
beruvchi   eng   yaxshi   o’tmishdoshlar   bo’yicha   o’simliklarni   joylashtirishning   eng
oqilona   sxemalarini   qo’llash;   agrotexnikalarni   birlashtirilgan   birliklarda
birlashtirish   asosida   (tuproqni   ekishdan   oldin   tayyorlash,   ekish,   o’g’itlash   va
boshqalar) sonini kamaytirish; 
alohida   texnologik   bosqichlarda   operatsiyalarni   uzluksiz   bajarish   (hosilni
yig’ish, maydonlarni somondan tozalash va boshqalar); 
o’simliklarni   kasalliklar,   zararkunandalar   va   begona   o’tlardan   himoya
qilishning   kompleks   tizimlarini   qo’llash;   ishlab   chiqarishni   kompleks
mexanizatsiyalashtirishga   asoslangan   barcha   texnologik   usullarni   o’z   vaqtida   va
sifatli amalga oshirish.
1.3. Don yetishtirishning iqtisodiy samaradorligi ko’rsatkichlari
Qishloq   xo’jaligi   ishlab   chiqarishining   samaradorligi   -   bu   xo’jalik
yurituvchi   sub’ektning   qishloq   xo’jaligidagi   moliyaviy-xo’jalik   faoliyatining
12 samaradorligi, yuqori samaradorlik, samaradorlik, rentabellik va mahsulot sifatiga
erishishni   ta’minlash   qobiliyatidir.   Ushbu   turdagi   samaradorlik   mezoni   qishloq
xo’jaligi   mahsulotlarini   eng   kam   xarajat   va   moddiy   mehnat   bilan   maksimal
darajada ishlab chiqarishdir. 
Qishloq   xo’jaligi   ishlab   chiqarishining   samaradorligi   ko’rsatkichlar   tizimi
yordamida   o’lchanadi:   mehnat   unumdorligi,   kapital   unumdorligi,   tannarx,
rentabellik,   hosildorlik   va   boshqalar.   Samaradorlikni   natija   va   ushbu   natijaning
xarajatlari   o’rtasidagi  bog’liqlik  sifatida aniqlash   mumkin.   Iqtisodiy  samaradorlik
barcha ijtimoiy ishlab chiqarish samaradorligini baholash uchun ishlatiladi. 
Don yetishtirishning iqtisodiy samaradorligi quyidagi ko’rsatkichlar tizimi
bilan tavsiflanadi: 
Hosildorlik (U, sentner/ga): U=VP/S, bu erda VP - yalpi mahsulot hajmi; S
- ekin maydonlari. Mehnat unumdorligi (kishiga - h): PT=VP/T, PT=VP/R, bu erda
T - ish vaqtining narxi; P - xodimlarning o’rtacha yillik soni. Ishlab chiqarishning
mehnat   zichligi   (odamlar   -   h/c):   Tp=T/VP   Yalpi   daromad   (VD,   r.):   VD=VP-MZ
Qayerda MZ - moddiy xarajatlar. Sof daromad (NH, rub.): BH=VP-S BH=VD-OT
bu   erda   C   -   ishlab   chiqarish   tannarxi;   OT   -   mehnat   xarajatlari.   Foyda   (Pr,   r.)   1
gektar ekin uchun, 1 ball-gektar, 1 kg a.v. NPK, 1 tsentner  donga, 1 kishiga. - h:
Pr=V-SP Bu erda B - daromad (ishlab chiqarish birligi narxi va sotilgan mahsulot
miqdori mahsuloti sifatida aniqlanadi). 1 gektar ekindan, 1 ball-gektardan va 1 kg
foydani aniqlash. d.v. NPK, 1 c uchun. donalar, 1 kishi uchun - h) olingan foydani
tegishli   ko’rsatkichlarning   umumiy   qiymatiga   bo’lish   kerak.   Ishlab   chiqarishni
mexanizatsiyalash   darajasi   (%)   Aql.   n   =Zt.   m./Zt.   jami   *   100   bu   erda   Zt.   m.   -
mexanizatsiyalashgan ishlar uchun mehnat xarajatlari, odamlar. - h; 3 t jami - jami
mehnat xarajatlari, odamlar. - h. 
Mahsulotning   sotilishi   darajasi   (Vt,%):   UT=TP/VP*100   Bu   erda   TP   -
tijorat mahsulotlarining hajmi (natura yoki pul ko’rinishida). Mahsulot rentabelligi
(xarajatlarni   qoplash   nisbati):   R.   =PP.   R.   /SPr*100   Rp.   =BH/SP*100   don
ekinlarining iqtisodiy samaradorligi bu erda Rp. R. - sotilgan mahsulot rentabelligi;
13 II BOB. O’ZBEKISTON QISHLOQ XO’JALIGIDA DONLI EKINLAR
Mamlakatimiz   mustaqillikka   erishgan   dastlabki   kunlarda   yurtboshimiz
xalqimizning   non   va   non   mahsulotlariga   bo’lgan   talabini   qondirish   nihoyatda
dolzarb   vazifa   ekanligini   alohida   ta’kidlagan   edilar.   Davlatimiz   rahbarining
oqilona   siyosati   natijasida   nihoyatda   qaltis   vaziyatlardan   chiqib,   xalqimiz   bugun
g’alla   to’kinsochinligiga   erishdi.   Donli   ekinlarga   asosan   bug’doy,   sholi,
makkajo’xori,   arpa,   javdar,   suli   jo’xori,   tariq   va   boshqa   ekinlar   kiradi.   Jahon
bo’yicha ekiladigan ekinlarning   asosiy qismini (70%) donli ekinlar tashkil qiladi.
Xalqimizning   asosiy   ozuqa   manbai   bo’lgan   bug’doy   ekini   qishloq   xo’jalik
sohasining asosiy yo’nalishlaridan biridir. 
G’alla bu oziq-ovqat xavfsizligi masalasida birinchi o’rinda turgan yurtimiz
tinchligi, xalqimiz farovonligi bilan bevosita bog’liq bo’lgan ne’matdir. G’alladan
yuqori   va   sifatli   hosil   yetishtirishning   asosiy   omillaridan   biri   bu   mineral
o’g’itlardan   samarali   foydalanishdir.   1991-yil   respublikada   barcha   don   ekinlarida
jami 940 ming tonna yetishtirilgan bo’lsa, endilikda g’allakorlarimiz yiliga 7-8 mln
tonnalik xirmonlarni ko’tarmoqdalar. 
Bu   ulkan   yutuqlarda   g’allachilik   ilmi   fidoiylarining   ham   munosib   hissasi
bor albatta. 1998-yil 7-avgustdan prezidentimiz tashabbusi bilan Don va dukkakli
ekinlar   ilmiy   tadqiqot   instituti   sug’oriladigan   yerlarda   yuqori   va   sifatli   don
beradigan   qattiq,   bahorgi   bug’doy   yangi   navlarini   yaratish,   sohadagi   ilmiy
tadqiqotlar   darajasi   va   sifatini   tubdan   oshirish,   ixtisoslashgan   ilmiy   tadqiqot
muassasalari,   markazlar   va   stansiyalar   faoliyatini   tashkil   etishni   takomillashtirish
vazifasi yuklatildi. 
O’zbekiston   Respublikasi   Prezidentining   2014-yil   10-fevraldagi
“O’zbekiston   qishloq   xo’jalik   ilmiy   ishlab   chiqarish   markazi   faoliyatini
takomillashtirish to’g’risida”gi  qarori  qabul  qilinib” uning 3-bandida O’zbekiston
qishloq xo’jaligi ilmiy ishlab chiqarish markazi tarkibidagi yetakchi ilmiy tadqiqot
institutlaridan   bosh   tashkilotlar   shakllantirildi.   Jumladan   don   va   dukkakli   ekinlar
14 ilmiy  tadqiqot  instituti  respublikada   g’allachilikni  rivojlantirish   yo’nalishida   bosh
tashkilot sifatida faoliyat ko’rsatib kelmoqda.
  O’tgan   yillar   mobaynida   institut   dunyoning   g’allachilik   fani   bo’yicha
yetuk ilmiy tadqiqot dargohlari bilan aloqa o’rnatib, seleksiya ishlarida foydalanish
uchun   8   mingdan   ortiq   navlar   kolleksiyasini   jamlashga   erishdi.   Shuningdek,
institut   va   uning   viloyat   filiallari   hamda   ilmiy   tajriba   stansiyalari   seleksioner
olimlari shu kungacha kuzgi yumshoq va qattiq bug’doyning Chillaki, Andijon 2,
Andijon   4,   Bobur,   Yaksart,   kabi   ellikdan   ortiq   yangi   navlarni   yaratishdi.
O’zbekiston   Respublikasining   “Seleksiya   yutuqlari   to’g’risida”   va   “Urug’chilik
to’g’risida”gi qonunlari va Vazirlar Mahkamasining urug’chilikni rivojlantirish va
takomillashtirish   borasidagi   qarorlari   qishloq   xo’jalik   ekinlari   nav   va   urug’larga
bo’lgan   talablarga   aniqlik   kiritish   hamda   malum   bir   darajada   xalqaro   talablarga
uyg’unlashtirishni taqazo etadi. 
Hozirgi  paytda respublikamizda  bug’doyning 93 ta   navi turli  tuproq iqlim
sharoitlarida ekilmoqda. Shundan 42 ta nav mustaqillik yillarida   ishlab chiqarishga
tadbiq etildi. Mustaqillik yillarida don hosildorligi ko’payish bilan   birgalikda uning
sifati ham ancha yaxshilandi. Shu bilan bir qatorda, barqaror, yuqori   va sifatli hosil
beradigan   atrof-muhitning   noqulay   sharoitlariga   bardoshli,   kuchli   va   qimmatli
texnalogik   sifatlarga   ega   bo’lgan   mahalliy   bug’doy   navlarini   yaratish   ularning
birlamchi   va   ommaviy   urug’chiligi   hamda   urug’shunoslik   usullarini
takomillashtirish bugungi kunda ustuvor masalalardan hisoblanadi. 
Bugungi   kunda   boshoqli   don   ekinlarining   aksariyat   urug’lik
jamg’armasining   navdorlik   va   ekinboplik   sifatlari   belgilangan   talablarga   to’liq
javob   beradi   deb   bo’lmaydi.   Shu   sababli   aksariyat   navlari   hosildorligi   past,
urug’lik   sarfi   esa   xorij   mamlakatlar   ko’rsatgichlaridan   birmuncha   yuqori
bo’lmoqda.   Yuqoridagi   muammoning   sabablarini   o’rganish   va   ularni   hal   etish
uchun   boshoqli   don   ekinlari   urug’larining   sifat   ko’rsatgichlarini   tahlil   qilish
maqsadga muvofiqdir. Yana bir asosiy donli ekinlardan biri bu sholi hisoblanadi.  
Tarixiy   manbaalarda   yozilishicha   sholining   vatani   bu   -   Xitoy   o’lkasidir.
Bugungi   kunda bizda sholining 19 navi yetishtiriladi. Ulardan: Avangard, Alanga,
15 Guliston,   Lazurniy,   Jayhun,   Mustaqillik,   Gulzar   kabi   nomlar   bilan   ataladi.
Makkajo’xori   ham   donli   ekinlar   sirasiga   kirib,   bir   yillik   o’simlik   hisoblanadi.
Issiqsevar, yorug’sevar,   qurg’oqchilikka ancha chidamli bahorgi ekin hisoblanadi.  
2.1. Dukkakli don ekinlarining turlari va xalq xo’jaligidagi  ahamiyati
Butun   dunyoda   iqlim   o’zgarishlari   oqibatida   oziq-ovqat   havfsizligi   va
tuproq   unumdorligi   pasayib   ketishi   global   muammolarni   olib   kelmoqda.   Keyingi
40 50  yil ichida yer shari aholisining soni keskin ortib borishi kuzatilmoqda. 
BMTning Oziq-ovqat va qishloq xo’jaligi tashkiloti (FAO) bergan so’nggi
statistik ma’lumotlarga qaraganda, dunyoning 54 mamlakatida oilalarning moddiy
ahvolining   pasayishi,   12   davlatda   aholining   umr   ko’rishi   o’rtacha   qisqargani,   26
mamlakat   yoki   hozirgi   vaqtda   dunyo   bo’yicha   815   million   kishi   to’yib
ovqatlanmasligi   va   ocharchilikdan   aziyat   chekayotganini,   2,5   milliard   insonning
kunlik   ovqatlanish   rasionida   makro   va   mikroelementlarning   yetishmasligi   va   1,5
milliard odamga ochlik havf solishi qayd etilgan. 
Shuning   uchun   butun   dunyoda   oziq-ovqat   xavfsizligini   ta’minlash
masalalariga juda katta e’tibor berilgan [5, 6]. Aholini arzon hamda tarkibida oqsil
va   vitaminlarga   boy   bo’lgan   oziq-ovqat   mahsulotlariga   talabini   qondirishda
dukkakli don ekinlarni ekish orqali bir qator dolzarb masalalarga yechim topiladi:
dukkakli   don   ekinlari   tarkibida   oqsil   saqlaydi,   ekologik   toza   mahsulot   va
tuproqlarning unumdorligini saqlash hamda oshirish imkoniyati ko’payadi.
O’zbekiston   Respublikasi   Vazirlar   Maxkamasining   2019-yil   29-martdagi
“2019 yil hosili uchun qishloq xo’jaligi ekinlarini oqilona joylashtirish va mahsulot
yetishtirishning   prognoz   xajmlari   to’g’risida”gi   259-sonli   qarori   qabul   qilindi.
Ushbu   qarorda   belgilanishicha   asosiy   ekin,   ya’ni   kuzgi   bug’doydan   bo’shagan
1091630   ga   maydonning   824350   gektariga   yoki   75,5   %   ga   takroriy   ekin   ekish
rejalashtirilgan   bo’lib,   shundan   qariyb   284067   gektarga   dukkakli   ekinlar   yoki
moshni 20638 gektar maydonga ekilishi ko’zda tutilgan.
Dukkakli-don ekinlarining halq xo’jaligida foydalanishiga ko’ra to’rtta:
16 - oziq-ovqat (mosh, soya, loviya, ko’k no’xat, no’xat);
- yem-xashak (xashaki no’xat, xashaki dukkak, vika, lyupin va boshq.);
- universal (burchoq, yasmiq);
- yashil   o’g’it   (alkoloidsiz   lyupin)   uchun   ekiladigan   guruhlarga
bo’linadi.
Dukkakli   don   ekinlari   ildizida   azot   to’plovchi   o’simliklardir.   Har   gektar
yerga
50-100   kg   havodan   azot   to’plashi   aniqlangan.   Lyupinning   ildizi   qiyin
eriydigan fosforli birikmalarni o’zlashtira oladi [1].
Dukkakli don ekinlar doni tarkibida 21-50 % oqsil, somonida 8-14 % oqsil,
uglevodlar, A, PP, E, B guruhiga mansub vitaminlar, aminokislotalar mavjud.
Mosh   doni   tarkibida   oqsil,   azotsiz   moddalar,   vitaminlar,   temir,   kaliy,
fosfor,   magniy,   kalsiy,   selen   va   kam   miqdorda   natriy   mavjud.   Mosh   donining
ozuqaviy   qiymati:   oqsil   -   23,5   gr,   yog’   -   2   gr,   uglevodlar   -   46-60   gr.   Donining
kaloriya tarkibi taxminan 300 kkal.
  Dukkakli   don   ekinlar   sistematikasi.   Dukkakli-don   ekinlari
dukkakdoshlar (Fabaceae) oilasiga mansub bodib, bu guruhga mosh, soya, loviya,
no’xat,   yasmiq,   ko’k   no’xat,   vika,   burchoq,   oddiy   no’xat   va   lyupin   o’simliklari
kiradi.   Mosh-bir   yillik   odsimon   o’simlik   bodib,   loviya   turlaridan   biri.   Hindiston,
Xitoy   va   Eron   kenja   turlariga   bodinadi.   Kelib   chiqish   vatani   Hindiston,   Pokiston
va Bangladesh hisoblanadi.
Mosh   (Phaseolus   aureus   Roxb)   turiga,   fasol   (Phaseolus   L.)   turkumiga,
burchoqdoshlar   (Fabaceae)   oilasiga,   burchoqnomalar   (Fagales)   qabilasiga,
mognoliyasimonlar (Mognoliapsida)  ajdodiga, magnoliyatoifalar (Magnoliophyta)
bodimiga mansub ekin hisoblanadi [2, 4].
Mosh   ekini   O’rta   Osiyo,   Hindiston,   Pokiston,   Afg’oniston,   Eron,   Xitoy,
Yaponiya, Kavkaz orti davlatlarida ekiladi. Moshning urugdari turli parhyez oziq-
ovqat   mahsulotlari   tayyorlashda   ishlatiladi.   Moshning   urugdarida   26-30   %   tez
pishadigan   va   inson   organizmi   tomonidan   yengil   hazmlanadigan   oqsil   saqlanadi.
Moshdan   oziq-ovqat   moshkichiri,   moshova,   moshli   palov,   turli   xildagi   salatlar,
17 konditer   mahsulotlari,   pishmagan   dukkagi   va   donidan   konservalar   tayyorlanadi.
Moshdan   tayyorlangan   unini   makaronga   qo’shib,   uning   to’yimliligi   oshiriladi.
Moshning ko’k massasi va qurigan poyalari ham chorva mollari uchun oqsilga boy
to’yimli ozuqa hisoblanadi.
Siderat ekin sifatida mosh ekilishi tuproqni boyitib, unumdorligini saqlash
va oshirishga ijobiy ta’sir kodsatadi. O’zbekistonda ko’proq mosh, loviya, no’xat,
soya ekiladi.
Moshning   quyidagi   Zilola,   Durdona,   Kaxrabo,   Marjon,   Navruz,   Radost,
Turon   navlari   O’zbekiston   Respublikasi   xududida   ekish   uchun   Davlat   reyestriga
kiritilgan [3].
Mosh   biologiyasi.   Mosh   issiqsevar,   namsevar   va   yorug’sevar,   qisqa   kun
o’simlik.   O’sish   davri   nav,   agrotexnikasi,   ekish   muddatiga   bogdiq   holda   75-85
kun.   Urugdar   tuproqdagi   harorat   10-12   0
C   bodganda   una   boshlaydi.   Urugdarni
unishi   va   o’simlikning   o’sishi,   rivojlanishi   va   sifatli   hosil   berishida   20-25   0
C
harorat   optimal   hisoblanadi.   Mosh   o’simligi   havo   harorati   13-14   0
C   bodganda
gullari   changlanmaydi.   10-12   0
C   haroratda   o’sishdan   to’htaydi   va   harorat   6-8   0
C
bo’lganda   o’simlik   nobud   bodadi.   O’zbekistonda   asosan   sug’oriladigan   yerlarda
yetishtiriladi. Qumloq, qumoq bo’z, o’tloq tuproqlarda ham yaxshi o’sadi. Botqoq
va shod, sho’rxok yerlarda yaxshi rivojlanmaydi. O’zbekistonda mosh ekish uchun
eng yaxshi tuproq muhiti pH 6,0-7,8. Moshda quydagi rivojlanish:   bo’rtish, unib
chiqish,   shoxlanish,   g’unchalash,   gullash,   dukkaklarning   hosil   bo’lishi,
pishish, to’liq pishish  fazalari kuzatiladi [1].
Mosh morofologiyasi.  Mosh Phaseolus aureus turiga mansub bo’lib, ildizi-
o’q   ildiz,   1,5-2   m   chuqurlikka   kirib   boradi,   poyasi   qirrali,   tukchalar   bilan
qoplangan,   ko’p   shoxlaydi,   balandligi   25-100   sm,   chirmashuvchi   yoki   yarim
chirmashuvchi,   barglari   uchtalik,   yirik,   uzun   bandli.   Guli   ikki   jinsli,   yirik,
kapalaksimon, barg qodtiklarida 3-12 ta bo’lib joylashadi, sariq yoki qizg’ish sariq,
mevasi   silindr   shaklidagi   dukkak,   dukkak   uzunligi   10-18   sm.   Pishganda   rangi
qo’ng’irdan qora tusgacha bo’ladi. Har bir dukkagida urug’lari 7-14 dona, 3-6 mm,
urug’lari   yashil,   sarg’ish   va   qoramtir   rangda,   1000   ta   don   vazni   60-80   g.   Mosh
18 kuzgi boshoqli don ekinlari, g’o’za, sabzavot ekinlari, makkajo’xori uchun yaxshi
o’tmishdosh   hisoblanadi.   Yerni   tayyorlash   uchun   bug’doy   o’rilgach   somonlari
tezda   yig’ishtirilib,   nam   to’plash   uchun   600-800   m   hisobida   sug’oriladi.   Yer
yetilgach dala 22-25 sm chuqurlikda Magnum, Claas traktorlar yordamida PYa-3-
35 pulug yordamida shudgorlanadi. 20 t chirigan go’ng, fosforli va kaliyli o’g’itlar
shudgorlashdan oldin beriladi. Boronalanadi va mola bosiladi.
Mosh   urug’ni   ekish   uchun   tozaligi   98,5   %,   unuvchanligi   92   %   kam
bo’lmagan   yuqori   sinf   urug’lari   ekiladi.   Asosiy   ekin   sifatida   moshni   20-
aprelgacha,   takroriy   ekin   sifatida   20-iyungacha,   siderat   ekin   sifatida   25-30
iyulgacha  ekish  tavsiya  etiladi. Juda   kech ekilsa   hosil  sovuqdan   zararlanishi  yoki
donlar yetilmasdan qolishi mumkin.
Mosh urug’lari qator oralari 60-70 sm, tuplar oralig’i 7-10 sm qilib SZ-3,6
SZP-3,6   yoki   sabzavot   seyalkalarida   3-4   sm   chuqurlikka   ekiladi.   Keng   qatorlab
yoki lenta usulida ekilsa 18-25 kg, qatorlab ekishda 16-18 kg ekiladi. Yashil o’g’it
(siderat) uchun ekilganda ekish me’yori 30-40 kg/ga hisobida ekiladi.
Nitraginni   qo’llash   urug’larni   inokulyasiyalash   bilan   amalga   oshiriladi,
ya’ni   nitragin   dastlab   suv   bilan   suyultirildi   va   qaymoqqa   o’xshash   massa   hosil
bo’lganga   qadar   yaxshilab   aralashtirildi.   Olingan   massa   bilan   urug’larga   ishlov
berildi   va   soya   joyda   urug’lar   quritilgach,   odatdagi   texnologiya   bo’yicha   ekildi.
Mosh   urug’i   Rizobium   phoseoli   radiatus   144   nitragin   shtammi   bilan   ishlov
berilganda gektariga  60 140  kg gacha biologik azot to’playdi.
Mosh   unib   chiqqandan   keyin   kultivasiya   qilinib,   begona   o’tlari   chopiq
qilinadi. Moshni o’g’itlashda fosforli va kaliyli o’g’itlarning 100 % shudgor ostiga,
azotli   o’g’itning   20   %   ekish   bilan   birga,   qolgan   80   %   shonalash   fazasida
kultivasiya   bilan   birga   beriladi.   Mosh   o’suv   davrida   sizot   suvlar   sathining
joylashishiga   qarab   2-3   marta,   400-600   m   hisobida   beriladi.   Gullash   va
dukkaklarini   hosil   bo’lish   fazasida   suvga   talabchan   bo’ladi.   Mosh   kasallik   va
zararkunandalariga qarshi kurashish uchun har-xil preparatlardan foydalaniladi.
Mosh  dukkaklari  bir  tekis  yetilmaydi. Pishgan  dukkaklar  qorayadi,  donlar
o’z naviga xos tusga kiradi. Dukkaklarni 70 % yetilganda yig c
ishtiriladi. Eng qulay
19 o’rish usuli ikki fazada: oldin o’rib keyin qayta jihozlangan SK-5, Keys va boshqa
rusumli   kombaynlar   bilan   yanchib   olinadi.   O’rish   pichan   o’rish   yoki   JBA-35   va
boshqa   rusumli   o’rish   mashinalarida   o’tkazilib,   dastalab   ketiladi.   O’simliklar   3-4
kun   mobaynida   qurigandan   keyin   yanchib   olinadi.   Mosh   siderat   ekin   sifatida
ekilganda,   dukkaklarni   hosil   bo’lishi   bilan   ko’ndalangiga   mola   bosiladi,
diskalanadi   va   27-30   sm   chuqurlikda   haydab   tashlanadi.   Yanchilgan   tozalangan
urugdar   namligi   15   %   ortiq   bodmagan   holda,   qoplarda   yoki   to’kilgan   holda,
shamollatiladigan binolarda saqlanadi.
2.2. O’zbekistonda donli ekinlarni yetishtirish xolati
Donli ekinlar inson uchun eng zarur bo‘lgan asosiy oziq-ovqat, un va non
mahsulotlarini   beradi.   Non-inson   tarafidan   uylab   topilgan   eng   buyuk   ne’matdir.
Non-xalqimiz   mexnati,   ajdodlarimiz   mehnati   maxsulidir.   Dunyoda   nondan   aziz,
nondan bebaho narsaning o‘zi yo‘q. Non bugunni erta bilan bog‘lovchi buyuk bir
ne’matdir. Nonni o‘rnini xech narsa bosolmaydi, u har kuni inson uchun zarur.
Buyuk   rus   olimi   Ivan   Petrovich   Pavlov   yozganidek   “Inson   xayotidagi
hamma   ko‘rinishlarda   bekorga   non   to‘g‘risida   qayg‘urmaydi”.(2)   Olimning   bu
gapi O‘zbekiston Respublikasi Prezidentining don yetishtirishni rivojlantirish xalq
xo‘jaligini non mahsuloti bilan ta’minlash to‘g‘risidagi qarorida isbotlab berildi.
Vatanimiz   Mustaqilligining   birinchi   yilidan   boshlab   donli   ekinlarning
jumladan   bug‘doyning   ekin   maydonlarini   ko‘paytirish   to‘g‘risida   qaror   qabo‘l
qilingan.
Bizning   davlatimiz   xududida   bug‘doy   va   boshqa   donli   ekinlar   yaxshi
rivojlanishi   va   yuqori   hosil   berishga   shubxalanmasa   ham   bo‘ladi,   chunki
dehqonchilik   tarixidan   ma’lum   bo‘lishicha   bug‘doy   yetishtirish   bilan   bundan   11
ming   yil   oldin   shug‘ullangan.   Shuningdek   20s   gacha   sig‘adigan   bir   nechta   don
omborlari, bug‘doy doni va arpa, don kirg‘ichi va bronzadan tayyorlangan o‘roqlar
topilgan.   Bizning   eramizgacha   bo‘lgan   1   ming   yil   oldin   temir   asr   davrida-yirik
irrigatsiya inshoatlari qurilgan va bug‘doy ekin maydonlari kengaytirilgan.(1)
2.Tarixiy   sharoitga   ko‘ra,   bu   xol   o‘zgarib   boradi.   Sovetlar   xukum   surgan
yillarda   mehnat   ixtisodini   taqsimlashda   O‘zbekiston   paxtachilik   bilangina
shug‘ullandi .Mustaqilligimizning birinchi kunlaridan boshlab paxta monopoliyasi
to‘xtatildi va paxta bilan bir qatorda bug‘doy ham yetishtirila boshlandi. 1-jadvalda
20 berilgan ma’lumotdan bizning respublikamizda  don yetishtirishning kengayganini
ko‘rish mumkin.
O‘zbekistonda don yetishtirish
Yillar Ekin maydoni
Ming/ga Hosildorlik
S/ga Umumiy
yetishtirish,
Ming/ga
1996 1383,7 18,9 2616,3
1998 1322,3 23,0 3895,2
2000 1164,8 26,8 3126,5
2002 1241,0 42,0 4700,0
Qabul  qilingan tadbirga  ko‘ra 1998 yil  3,8 mln t  dan ortiq don yetishtirib
O‘zbekiston   don   mustaqilligiga   erishdi,   respublika   aholisini   oziqlantirish   uchun
shuning   o‘zi   yetarli,   lekin   bu   degani   hammasi   hal   bo‘ldi   degani   emas.   Don
yetishtirishni   bundan   nari   rivojlantirish,   shu   singari   chorvachilikni   ham   qimmatli
yem-xashak   bilan   ta’minlash,   yengil   sanoatni   esa   hom-ashyoga   bo‘lgan   talabini
qondirish   zarur.   Bundan   tashqari   yetishtirilayotgan   donni   sifat   ko‘rsatkichlari
xalqaro standart talablariga javob beradigan bo‘lishi uchun xarakat qilish kerak.
Dunyoda don  yetishtirish xolati
FAO 2000 yil ma’lumoti bo‘yicha(3)
Ekin turi Ekin maydoni,
Ming. Ga Hosildorligi, s/ga Umumiy
yetishtirilgan
Mln.t
Bu g‘ doy 215180 27,06 582223
Sholi 153458 38,63 592873
Makkaj o‘ xori 137549 43,36 596412
Arpa 55698 24,40 135915
Tariq 36161 7,52 27186
Javdar 9896 29,75 20532
Suli 14416 18,11 26115
Jo‘xori 42805 13,91 59536
Soya 73553 22,09 162480
Chechevitsa 3392 9,51 3226
21 2.3. O’zbekistonda donli ekinlarning yangi navlari
O‘zbekiston   Respublikasi   Qishloq   xo‘jaligi   vazirligi   huzuridagi   Don   va
dukkakli   ekinlar   ilmiy-tadqiqot   institutida   boshoqli   don   ekinlarining   60   ta   navi
yaratilgan  bo‘lib, shundan   55 tasi   kuzgi   yumshoq  bug‘doy  va   5 tasi   kuzgi   qattiq
bug‘doy navlaridir. Respublikamizning bug‘doy   maydonlariga ekish uchun kuzgi
yumshoq bug‘doyning  28 ta , kuzgi qattiq bug‘doyning  3 ta  navlari davlat reestriga
kiritilgan.
1-rasm.  Donli ekinlar
Institutda   arpaning   700   dan   ortiq ,   tretikalening   200   dan   ortiq ,   bahorgi
bug‘doyning   100 dan ortiq   namunalari to‘planib, ularni o‘rganish bo‘yicha ilmiy
tadqiqotlar olib borilmoqda.
Tritikale   –   bug‘doy   javdar   duragayi   –   ikki   xil   o‘simlik   xususiyatlarini
o‘zida   mujassamlashtirgan   g‘alla   ekini.   Institutda   tritikalening   “Tixon”,   “Svat”,
“Yarillo”,   “TIT”,   “Sergiy”,   “Xleborob”,   “Kunak”   navlari   hamda   mahalliy
22 sharoitda   “To‘yimli”   navi   yaratilib,   davlat   reestriga   istiqbolli   navlar   ro‘yxatiga
kiritilgan.
Polba   –   don   ekini   iqlim   sharoitimizda   yangi   hisoblanib,   Rossiya
Federatsiyasining   Krasnodar   Milliy   don   markazidan   olib   kelingan.   U   inson
immunitetini   mustahkamlovchi,   oqsilga   boy   o‘simlik   hisoblanadi.   Institutda
o‘simlik donining tarkibi, urug‘chiligi, yetishtirish agrotexnologiyasi, kasalliklarga
chidamliligi o‘rganilmoqda.
Dukkakli don ekinlari
Xo‘raki   no‘xat   –   global   iqlim   o‘zgarishlariga   mos,   seroqsil,   serhosil
“Polvon”,   “Zumrad”,   “Marjon”   navlari   yaratilib,   davlat   reyestriga   kiritilgan.
Respublikamizning barcha hududlarida ekishga ruxsat etilgan.
Yasmiq  – institutda o‘simlikning dunyo genofondidan ajratib olingan  80 ta
kolleksiya   namunalari   mavjud.   Ilmiy   izlanishlar   natijasida   qurg‘oqchilikka,
kasallik va  zararkunanda  hasharotlarga chidamli   “Darmon”, “Sarbon”,   “Sadaf”
yangi navlari respublikamiz hududida ekish uchun davlat reestriga kiritilgan.
Ko‘k   no‘xat   –   o‘simlikning   12   ta   nav   va   namunalari   mavjud   bo‘lib,
ularning   ustida   tajribalar   olib   borilmoqda.   Ilmiy   izlanishlar   natijasida   “Osiyo-
2001”  hamda  “Shirin”  navlari yaratilib, O‘zbekiston Respublikasi hududida ekish
uchun Davlat reestriga kiritilgan.
Mosh   – o‘simlik bo‘yicha bir necha ilmiy tajribalar amalga oshirilmoqda.
Jumladan,   takroriy   ekin   sifatida   g‘alladan   bo‘shagan   maydonlarga   ekish   uchun
moshning   “Navro‘z”   nomli yangi navi yaratilgan bo‘lib, o‘rtacha hosildorligi 20-
25   sentnerga   teng   bo‘lmoqda.   Mosh   tuproq   unumdorligini   oshirishda   o‘ziga   xos
ahamiyatga   ega.   Ya ni   u   tabiiy   shakllangan   tuganaklar   va   bakteriyalar   holatidaʼ
o‘zidan   keyingi   ekiladigan   ekinlar   uchun   bir   qancha   azot   miqdorini   to‘plashga
yordam beradi.
Moyli ekinlar
Kungaboqar   –   institut   olimlari   tomonidan   o‘simlikning   “Umnik”,
“Buzuluk”   navlari   va   “Elion”,   “Epsilon”,   “Grandes”,   “Svetlana”   duragaylari
yaratilib, davlat reestriga kiritilgan.
23 Soya  – Institutda o‘simlikning dunyo kolleksiyadan to‘plangan 250 dan ortiq
navdan   iborat   namunalari   mavjud.   Institut   olimlari   tomonidan   ularning   tuproq
iqlim   sharoitiga   moslashuvchanligi   o‘rganilib   kelinmoqda.   Ko‘p   yillik   izlanishlar
natijasida   o‘simlikning   10   dan   ortiq   yangi   navlari   yaratilgan.       Mahalliy
“To‘maris”,   “Oyjamol ”,   “Ustoz”,   “Baraka”,   “Hosildor”,   “Gavhar”,   xorijiy
“Arleta”,   “Selekta-302”,   “Vilana”,   “Slaviya”,   “Chara”   va   boshqa   navlaridan
yuqori hosil olib kelinmoqda.
Statistika   agentligi   ma'lumotlariga   ko‘ra,   2023-yil   yanvar-iyun   oylarida
O‘zbekistonda barcha toifadagi xo‘jaliklar tomonidan 5,4 mln tonna donli ekinlar
yetishtirilgan.
Bu ko‘rsatkich 2022-yilning mos davri bilan solishtirganda 7,3 %ga oshgan.
Don   ekinlarini   yetishtirish   bo‘yicha   hududlar   o‘rtasida   peshqadamlikni
Farg‘ona viloyati egalladi. Uning, don ekinlari umumiy hajmidagi ulushi 12 %dan
oshgan.
Shu   bilan   bir   qatorda,   yuqori   ulush   Surxondaryo   (11,8   %),   Qashqadaryo
(11,3   %),   Andijon   (9,0   %),   Samarqand   (8,3   %)   va   Jizzax   (8,2   %)   viloyatlarida
qayd etilgan.
Umumiy   hajmdagi   past   ulush,   Qoraqalpog‘iston   Respublikasi   (2,1   %)   va
Navoiy viloyati (3,6 %) da kuzatildi.
24 XULOSA
Mamlakatning   barcha   viloyatlarida   ekish   uchun   tavsiya   qilingan   bo’lib,
uning   O’zbekiston   420VL,   O’zbekiston   320VL,   Donana,   Maksima,   Delitop   F1,
Qorasuv   350AMV   va   boshqa   navlari   yetishtiriladi.   Yana   bir   boshoqdoshlar
oilasiga   mansub   WWW.HUMOSCIENCE.COM   325   o’simlik   suli   hisoblanadi.
Suli   1980-yildan   respublikaning   barcha   sug’oriladigan   yerlariga   kuzgi   muddatda
ekiladi. Hozirgi kunda O’zbekistonda sholining 4 xil navi   yetishtiriladi. 
Qishloq   xo’jaligi   korxonasining   samarali   ishlashining   muhim   sharti
mahsulot   tannarxini   doimiy   ravishda   kamaytirishdir.   Ishlab   chiqarish   tannarxini
kamaytirishga, birinchi navbatda, mehnat  unumdorligini oshirish orqali erishiladi.
Mehnat   unumdorligining   oshishi   bilan   mahsulot   birligiga   sarflanadigan   mehnat
xarajatlari kamayadi va natijada xarajatlar tarkibida ish haqining ulushi kamayadi. 
Ishlab   chiqarishning   texnik   darajasini   oshirish;   ishlab   chiqarish   va
mehnatni   tashkil   etishni   takomillashtirish;   ishlab   chiqarishni   tashkil   etish   va
boshqarish xarajatlarini kamaytirish; - resurs va energiya tejovchi texnologiyalarni
joriy   etish;   tabiiy   resurslardan   foydalanishni   yaxshilash;   qishloq   xo’jaligi
mahsuldorligini   oshirish;   qishloq   xo’jaligi   mahsulotlari   sifatini   oshirish   va
yo’qotishlarni kamaytirish. 
25 FOYDALANILGAN ADABIYOTLAR RO’YXATI
1. Babajanov. “Yer resurslaridan samarali foydalanishni barqaror   rivojlantirish
muammolari” Agroilm N:5.2019.  
2.   Tohir   Daliyev.   “Ezgu   maqsadlar,   ulkan   rejalar   agrar   soha   istiqbolini
belgilaydi” O’zbekiston Qishloq xo’jaligi. N:2. 2018.  
3. Babajanov. “Yer resurslaridan samarali foydalanishni barqaror   rivojlantirish
muammolari” Agroilm N:5.2019.  
4.   Obidov   А .   “Qishloq   xo’jalik   ishlab   chiqarishini   mexanizatsiyalashtirish”
Darslik   -Toshkent:   «O’zbekiston   faylasuflari   milliy   jamiyati»   nashriyoti,   2018   -   184
bet.  
5.   Tursunov   S.   “Dala   ekinlari   mahsulotlarini   yetishtirish   texnalogiyasi”
Toshkent.  2013.  
6.   Салиев   А.,   Файзуллаев   М.   Социально-экономическое   развитие
Республики   Узбекистан   за   годы   независимости.   //Вестник   ассоциации
Российских географов-обществоведов. Научный   журнал . – 2013. – № 2.–  С . 102–
110.  
7. World Development Report (2008). Agriculture and Economic Growth.  
8. O’zb е kiston R е spublikasi Ensiklop е diya. T. «O`zb е kiston».  1997.  
9.   Ражабов   Ф.Т.   Фермерские   хозяйства   Узбекистана:   развитие   и
рtиональные   особsности.   //Материалы   международной   научной  конферsции
(Пятая Ежtодная научная Ассамблея АРГО). – Санкт-Петербург, 29–30 августа
2014 г. – С. 120–129.
26
Sotib olish
  • O'xshash dokumentlar

  • Ekonomikaliq o’siw modelleri
  • Turizm va rekratsiya geografiyasi
  • O’zbekiston shaharlarining shakllanishi
  • Orol tabiiy geografik okrugi
  • Gastronomik turizm rivojlanishining geografik jihatlari

Xaridni tasdiqlang

Ha Yo'q

© Copyright 2019-2025. Created by Foreach.Soft

  • Balansdan chiqarish bo'yicha ko'rsatmalar
  • Biz bilan aloqa
  • Saytdan foydalanish yuriqnomasi
  • Fayl yuklash yuriqnomasi
  • Русский