Войти Регистрация

Docx

  • Рефераты
  • Дипломные работы
  • Прочее
    • Презентации
    • Рефераты
    • Курсовые работы
    • Дипломные работы
    • Диссертациии
    • Образовательные программы
    • Инфографика
    • Книги
    • Тесты

Информация о документе

Цена 15000UZS
Размер 4.6MB
Покупки 0
Дата загрузки 03 Сентябрь 2024
Расширение docx
Раздел Курсовые работы
Предмет Химия

Продавец

Bohodir Jalolov

Polizdagi vitaminlar

Купить
KURS ISHI
Mavzu:  Polizdagi vitaminlar
                                                     
1 Reja:
Kirish
I. Adabiyotlar sharxi
1.1 Vitaminlar to’g’risida umumiy xarakteristika, ularning klassifikatsiyasi
1.2 Polizda o’sadigan vitaminli o’simliklar
II. Tajriba qismi .
2.1 Karam tarkibidagi askorbin kislotani xromatografik usulda aniqlash
2.2 Sabzi tarkibidagi karotinoidlarni xromatografik usulda aniqlash
Xulosa.
Foydalanilgan adabiyotlar ro’yxati.
Mundarija .
2 KIRISH
        Istiqlol   yillarida   yaratib   berilgan   keng   imkoniyatlar   boshqa   sohalar   qatori
farmatsevtika   sanoatini   rivojlantirishda   ham   muhim   omil   bo‘ldi.   Aytish   joizki,
sobiq   tuzum   davrida   mazkur   yo‘nalish   faoliyati   talabga   mutlaqo   javob   bermasdi.
Ushbu   soha   mustaqillikning   dastlabki   yillaridayoq,   ya’ni   Prezidentimizning   1993
yildagi   “O’zbekiston   farmatsevtika   sanoati   (“O’zfarmsanoat”)   davlat-aksionerlik
konsernini   tashkil   etish   to‘g‘risida”gi   Farmoni   tufayli   iqtisodiyotning   alohida
tarmog‘i sifatida shakllana boshladi.
                      Bu   yurtimizda   aholi   salomatligini   muhofaza   qilishga   qaratilgan   ezgu
islohotlarning   yorqin   ifodasi   edi.   Binobarin,   respublikamizda   sog‘liqni   saqlash
tizimi hamda dori-darmon ta’minotini yanada yaxshilash masalasiga yuksak e’tibor
berilayotgani   fikrimiz   isbotidir.   Dastlab   mamlakatimizdagi   mavjud   2   ta   ishlab
chiqarish   korxonasida,   bor-yo‘g‘i,   yigirma   turga   yaqin   dori   vositalari   va   tibbiy
buyumlar  tayyorlangan,  shuningdek,   2  ta  ilmiy-tadqiqot  instituti  faoliyat   yuritgan
bo‘lsa, bugungi kunga kelib ularning soni 150 tadan oshdi.[8]
                      Hozirgi   paytda   O’zbekistonda   farmatsevtika   faoliyatini   amalga   oshirish
huquqini beruvchi litsenziyaga ega bo‘lgan 130 ta korxona bor. Ushbu faoliyat dori
vositalari   hamda   tibbiy   ehtiyojdagi   buyumlarni   va   diagnostika   vositalarini   ishlab
chiqarishga yo‘naltirilgan. Ayni  paytda “O’zfarmsanoat” AK o‘z tarkibida 132 ta
korxonani   birlashtirgan.   Bular   —   uchta   ilmiy-tadqiqot   instituti,   birlashma,
aksiyadorlik   jamiyati,   mulkchilikning   barcha   shaklidagi   ishlab   chiqarish
korxonalari, shu jumladan, qo‘shma hamda chet el korxonalari, xususiy mas’uliyati
cheklangan jamiyatlardir.
                      Yurtimizda   dori   vositalarini   ishlab   chiqarish   va   ular   bilan   aholi   hamda
davolash-profilaktika   muassasalarini   ta’minlash   maqsadida   mazkur   sohadagi
ishlarni   tashkil   etishning   mustahkam   huquqiy   asoslari   yaratildi.   Yigirmadan   ortiq
qonun,   bir   yuz   yigirmadan   ziyod   me’yoriy-huquqiy   hujjatlar   bu   yo‘nalishdagi
vazifalarni hayotga izchil tatbiq qilishda muhim huquqiy asos bo‘lmoqda. Ayniqsa,
3 2016 yilning 4 yanvarida “Dori vositalari va farmatsevtika faoliyati to‘g‘risida”gi
O’zbekiston   Respublikasi   Qonunining   yangi   tahrirda   qabul   qilinishi   soha
yuksalishining keyingi bosqichini boshlab berdi.[8,15]
                      Sohamiz kadrlar, shu jumladan, ilmiy kadrlar tarkibi bilan ta’minlangan,
yuqori   investitsion   salohiyatga   ega.   Xususan,   kimyo   texnologi,   biotexnolog,
muhandis, farmatsevt kabi mutaxassislar tayyorlash bo‘yicha qator sa’y-harakatlar
amalga   oshirilayotir.   Qolaversa,   respublikamizda   klinik   tadqiqotlarning
rivojlangan   bazasi   mavjud   bo‘lib,   yangi   dori   vositalari   va   faol   ta’sir   qiluvchi
moddalarni yaratish borasida izlanishlar olib boruvchi 8 ta ilmiy-tadqiqot instituti
hamda   markazlar   faoliyat   ko‘rsatayapti.   Oxirgi   5   yil   mobaynida   bu   tadqiqotlar
asosida 15 nomdagi dorivor substansiyalarning, shu jumladan, 10 ta original tayyor
dori   vositaning   (alseum,   fitogalen,   triogalen,   ferulong,   fitopassit,   gepaprot   neo,
pulmostim,   apilon,   glitsitrinat   va   boshqalar)   mahalliy   texnologiyasi   ishlab
chiqilgan. O’z navbatida, mahalliy dorivor substansiyalar hamda preparatlar ishlab
chiqarilishida   qo‘llaniladigan   sun’iy,   o‘simlik,   biotexnologik,   noorganik   va
mineral kabi boy xom ashyo manbalari mavjud. Kimyo industriyasi hamda turdosh
ilmiy   muassasalarning   eksperimental-ishlab   chiqarish   bazalari   tomonidan
ko‘rsatilayotgan yordam sohamiz rivojida muhim omil bo‘lmoqda.
                       Mamlakatimizda yaratilgan qulay investitsiya muhiti zamonaviy, yuqori
texnologiyalarga asoslangan korxonalarni barpo etish bo‘yicha loyihalarni amalga
oshirish   tarmoqni   yanada   rivojlantirish   masalalarini   tezkor   hal   qilishda   g‘oyat
muhim ahamiyat kasb etayotir. Xususan, Buyuk Britaniya, Hindiston, Germaniya,
Rosciya,   Bangladesh,   Polsha   va   boshqa   chet   ellik   hamkorlar   ishtirokida   tashkil
etilgan   “Jurabek   Laboratories”,   “Asia   Trade”,   “Uzgermedpharm”,   “Remedy
Group”,   “Codepharm”   qo‘shma   korxonalari,   “Nobel   Pharmsanoat”   chet   el
korxonasi bunga yorqin misol bo‘la oladi.[15]
4 I. ADABIYOTLAR SHARXI
1.1 Vitaminlar to’g’risida umumiy xarakteristika, ularning klassifikatsiyasi
Vitamin   -   so’zi   lotincha   bo’lib,   vita   -   hayot,   ya'ni   hayot   amini   ma'noni
anglatadi. L е kin o’sha davrda vitaminlarni hammasini kimyoviy tarkibi noma'lum
bo’lib,   barcha   vitaminlar   tarkibida   amin   gruppasi   bor   d е b   o’ylab   shunday   nom
b е rilgan.   K е yinchalik   vitaminlarni   tuzilishi   ma'lum   bo’lgandan   k е yin   bu   fikr
noto’g’ri ekanligi ma'lum bo’lib qoldi, l е kin vitamin d е gan ibora saqlanib qoldi.
Vitaminlarsiz   odam   va   hayvon   organizmi   uzoq   vaqt   yashay   olmaydi,
avitaminoz yoki gipovitaminoz kasalligida uchraydilar.
Vitaminlar   odam   yoki   hayvon   organizmida   sint е z   qilinmaydi,   ular
tashqaridan o’simlik mahsulotlari bilan birga ist е 'mol qilinadilar. Organizm uchun
kam   miqdorda   talab   qilinadigan   vitaminlar   f е rm е ntlar   mol е kulasi   tarkibiga   kirib,
to’qimalardagi   modda   almashinuvida   ishtirok   etadilar.   Vitaminlardan   A   va   D
o’simliklarda - provitaminlar holida bo’lib, hayvon organizmiga o’tganidan so’ng
o’z vitaminiga aylanadilar. [10]
Vitaminlarni   o’simlik   to’qimalaridagi   biog е n е zi   to’la   tasdiqlangan   emas.
L е kin   vitamin   C   (askorbin   kislotasi)   6   ta   ugl е rod   atomi   g е ksozalarning
oksidlanishidan   h osil   bo’lishi   aniqlangan.   Bu   r е aktsiya   o’simlik   to’qimasida
f е rm е ntlar ishtirokida boradi.
Vitamin   P   ta'siriga   ega   bo’lgan   asosiy   birikmalar   flavononlar,   flavonlar
hamda kat е xinlar o’simlik to’qimasida shimik kislota, oraliq birikma pr е f е n kislota
va ats е til qoldiqlari orqali hosil bo’lishi mumkin.
Vitamin  B
1  o’simlik to’qimalarida f е rm е ntlar ishtirokida tiozol va pirimidin-
ning birlashishi orqali hosil bo’ladi.
Aminokislotalar ham vitaminlar biosint е zida ishtirok etadi.
5 O’simlik  o’sa  boshlagan  birinchi  kundanoq to’qimada vitaminlar  biosint е zi
boshlanadi. [10]
O’simlik   o’sish   jarayonida   vitaminlar   miqdori   har   xil   faktorlar   tufayli
o’zgarib turadi.
Odatda   vitamin   C   shimoliy   rayonlarda   va   tog’li   y е rlarda   o’sadigan
o’simliklarda janubda va pastliklardagi o’simliklarga nisbatan ko’p to’planadi.
Vitamin   B
1   esa   aksincha   janubda   o’sadigan   kuzgi   bug’doyda   ko’proq
sint е zlanadi.
Margan е ts   va   t е mir   mikroel е m е ntlar   o’simlik   tarkibidagi   vitamin   C   ni
ko’payishiga   olib   k е ladi.   Margan е ts   B
2   ni,   t е mir   esa   B
1 ,   B
2 ,   B
6   va   PP   vitaminlar
sint е zini pasaytiradi.
   
Yorug’lik vitamin C ni sint е zini oshiradi, qorong’ilik esa s е kinlashtiradi.
Yuqoridagi   misollar   vitaminlarni   o’simlik   to’qimasida   ko’payishi   yoki
kamayishini ma'lum sharoit tug’dirish bilan boshqarish mumkinligini ko’rsatadi.
Vitaminlar o’simlik rivojida katta ahamiyatta ega bo’lib, ular oksidlanish va
qaytarilish   jarayonida   faol   qatnashadilar.   Natijada   o’simliklarning   xosildorligini
oshiradi, Y е tilishini  t е zlatadi, ildiz t е z taraqqiy etadi. Vitaminlardan karotinoidlar
o’simlik gulida ko’p to’planib, o’simlik gulini changlashida ishtirok etadi.[10]
Vitaminlar klassifikatsiyasi
Vitaminlar erituvchilarda erishiga qarab ikki gruppaga bo’linadi:
6 I. Suvda eruvchan vitaminlar:
1. B
1  vitamini – tiamin, antinavrit.
2. B
2  viatmini – riboflavin, o`sish vitamini .
3. B
6  vitamini – piridoksin, antidermatin, adermin.
4. B
12  vitamini – kobalamin, antianemik.
5. PP vitamini – niatsin, nikotinamid, antipellagrik.
6. B
c  vitamini – folat kislota, antianemik.
7. B
3  vitamini – pantotenat kislota, antidermatit.
8. H vitamini – biotin, antiseborrit, bakteriyalar va achitqi o`sish omili.
9. C vitamini – askorbin kislota, kapillyarlarni mustahkamlovchi.
II. Yog`da eruvchan vitaminlar:
1. A vitamini – retinol, antikseroftalmik.
2. D vitamini – kaltsiferol, antiraxitik.
3. E vitamini – tokoferollar, antisteril, ko`payish vitamini.
K vitamini, naftaxinon, antigemorragik.
Vitaminlar   kimyoviy   tuzilishiga   qarab   ham   klassifikatsiyalarga   bo’linadi,
bunda ular 18 guruhga bo’linadi.
Mahsulot   tarkibidagi   vitaminlar   o’simlik   fazasiga   qarab   o’zgarib   turadi.
Agar   vitaminlar   o’simlik   y е r   ustki   qismida   bo’lsa,   o’simlik   gullash   davrida
maksimal to’planadi. Agar m е va tarkibida bo’lsa, ular pishib y е tilgan vaqtda ko’p
to’planadi.[10]
7 Vitaminlarni  tasniflanishi va  nomlanishi
                                                                                            Jadval- 1
I. XAQIQIY VITAMINLAR II.   VITAMINSIMON
MODDALAR
A.   Yog’da   eruvchi
vitaminlar B. Suvda eruvchi
Vitaminlar
Vitamin   A
(antikseroftalmik   vitamin,
retinol). Vitamin B
1  (anti-
nefritik vitamin, tiamin). Xolin
Vitamin   D   (antiraxitik
vitamin,  kalsiferol). Vitamin   B
2   (o’sish   vitamini,
riboflavin). Lipoy kislota
Vitamin   E   (antisteril
vitamin, tokoferol). Vitamin B
6  (antider-
matik vitamin, piridoksin). B
15  vitamin
(pangam kislota).
Vitamin K (antigemorragik
vitamin, naftoxinon). Vitamin   B
12   (antianemik
vitamin, kobalamin). Orot kislota
Vitamin   PP   (antipellagrik
vitamin, niatsin). Inozit
Vitamin   Bc   (antianemik
vitamin, fol kislota). Ubixinon (KoQ)
Vitamin   B
3   (antidermatik
vitamin, pantoten kislota). Paraaminobenzoy
kislota
Vitamin   H   (antiseberiy
vitamin, biotin). Karnitin
Vitamin   C   (antiskorbut
vitamin,  askorbin kislota). Linol kislota
Vitamin P (bioflavinoid). Linolen kislota
Vitamin U
 
8 Quyida   muhim   ahamiyatga   ega   bo’lgan   vitaminlarning   ayrim   xossalari   va
ularga   nisbatan   odamning   bir   kunlik   ehtiyoji   haqidagi   ma’lumotlar   keltirilgan
(Jadval-2).
Jadval-2
Vitaminlarning biokatalitik funktsiyalari  to’g’risida  ayrim ma’lumotlar (T.T.
Berezov, B.F. Korovkinlar bo’yicha)
Vitaminlar Ochilgan
yil Odam
uchun   bir
kunlik
extiyoj
m/g
hisobida Faol shakli Bioximiyaviy   funktsiyasi
yoki   katalizlovchi
reaktsiya xili.
Yog’da  eruvchi  vitaminlar
A (Retinol) 1913 2,7 Retinol Ko’rish  jarayoni.
D (Kalsiferol) 1922 0,01-0,025 1,25   Dioksixolo
kalsiferol Kalsiy   va   fosfor
almashinuvi.
E (Tokoferol) 1922 5,0 - Elektronlarni   tashilishi
(membrana   lipidlarini
muxofazasi).
K(Filloxinon,
menaxinon). 1935 1,0 - Elektronlarni   ko’chirish
(dekarboksillanish
reaktsiyalarini kofaktori).
Suvda  eruvchi  vitaminlar
B
1 (Tiamin) 1926 1,2 Tiamin   piro
fosfot (TPF) a-ketokislotalarning
dekarboksillanishi
(transketolazani kofaktori).
B
2  (Riboflavin) 1932 1,7 Flavin   adenin
dinukleotid
(FAD)   flavin
mononukleotid
(FMN) Nafas   olishda   elektron
kuchishi.
9 PP   (Nikotin
amid,     nikotin
kislota). 1937 18 NAD, NADF Nafas   olishda   elektron
ko’chirish.
B
6  piridoksin 1934 2 Piridoksal   fosfat
(PF) Aminokislotalarni
transaminlanishi,
dekarboksillanishi
B
12
(Kobalamin). 1948 0,003 Dezoksiadenozil.
kobalamin Alkil   guruxlarni
ko’chirishga   oid   fermentlar
kofermenti,   gomosistinni
metillanishi
Bc   (Fol-
kislota). 1948 1-2,2 Tetragidrofol
kislota Bir   uglerodli   guruxlarni
tashish.
B
3   (Pantoten
kislota). 1933 3-5 Koenzim   A
(Koferment A) Atsil guruxlarni tashish.
H (Biotin). 1935 0,25 Biositin   (e   -   H-
biotinil lizin). Karboksillanish
reaktsiyalari   fermentlarini
kofermenti (CO
2  tashish).
C   (Askorbin
kislota). 1925 75 - Monooksigenazalarning
kofaktori   prolinni
gidrooksillanishi,   tirozinni
katabolizmi.
1.2 Polizda o’sadigan vitaminli o’simliklar
Dunyo   bo‘yicha   78   botanik   oilaga   tegishli   1200   dan   ortiq   turdagi
o‘simliklardan sabzavot sifatida foydalanish mumkin. Bizning mamlakatimizda esa
70   dan   ortiq   sabzavot   o‘simliklari   yetishtiriladi.   Ularni   o‘rganishni   osonlashtirish
uchun   turli   belgilariga   ko‘ra   quyidagi   guruhlarga   bo‘linadi.   Botanik
xususiyatlariga ko‘ra sabzavot o‘simliklari quyidagi oilalarga mansubdir:[5]
  1.   Karamdoshlar   (Butguldoshlar)   –   karamning   hamma   turi,   rediska,   turp,
sholg‘om, xren, katran, bryukva, xantal;
  2. Seldereydoshlar  (Soyabonguldoshlar) – sabzi, petrushka, selderey, ukrop,
pasternak, kashnich, fenxel;
10  3. Qovoqdoshlar – tarvuz, qovun. Oshqovoq, bodring, qovoqcha, patisson; 
4. Ituzumdoshlar – pomidor, baqlajon, qalampir, fizialis, kartoshka; 
5. Sho‘radoshlar – osh lavlagi, ismaloq; 
6.   Dukkakdoshlar   (Kapalakgullilar)   –   ko‘k   no‘xot,   loviya,   sparja   loviyasi,
dukkaklar; 
7.   Astradoshlar   (Murakkabguldoshlar)   –   salat   (qora   salat),   artishok
(bo‘ztikon),   skortsiner,   suli   ildizi,   estragon   (sherolchin),   tsikoriy   (sachratqi),
endiviy; 
8. Toronguldoshlar – shovul, rovoch;
  9. Labguldoshlar (Yasnotkadoshlar) – rayhon, oddiy yalpiz, issop, mayoran,
jambil; 
10. Pechakguldoshlar – batat; 
11. Piyozguldoshlar (Piyozdoshlar)  – bosh piyoz, batun, porey, ko‘p yarusli,
shnit, oltoy, shilot, sarimsoqpiyoz; 
12. Sparjadoshlar – sarsabil; 
13. Boshoqdoshlar – shirin makkaxo‘jori. [1,5]
Loladoshlar,   sparjadoshlar   va   boshoqdoshlar   oilasiga   kiruvchilar   bir   pallali,
qolganlari esa ikki pallali o‘simliklar hisoblanadi. Hayotining davomiyligiga qarab
asosiy   sabzavot   ekinlari   bir   yillik,   ikki   yillik   va   ko‘p   yillikka   bo‘linadi.   Bir
yilliklarning   hayotiy   davri   –   ekilganidan   to   yangi   urug‘   pishib   etilishi   bir   yilda
(mavsumda)   tugaydi   va   ular   kuzda   nobud   bo‘ladi.   Bunga   ituzumdoshlar,
qovoqdoshlar, dukkaklilar oilasiga  kiruvchi barcha o‘simliklar, shuningdek, batat,
rayhon, kashnich, kresssalat, xantal, gul va pekin karamlari, ukrop, ismaloq, shirin
makkajo‘xori, rediska kiradi. Ikki  yillik  o‘simliklarda barg to‘plami  va  eti, hosil
organlari   (ildizmeva,   karambosh,   bosh   piyoz)   poyameva   birinchi   yili,   gullari     va
urug‘lari   ikkinchi     yili   shakllanadi   va   etiladi.   Ularga   savoy,   bryussel,   kolrabi,
bryukva, turp, sholg‘om, pasternak, petrushka, selderey, osh lavlagi, piyoz, shalot
piyozi,   porey   piyozi   mansubdir.   Ko‘p   yilliklarda   birinchi   yili     baquvvat   ildiz
sistemasi  va barglar to‘plami shakllanadi. Ikkinchi yoki uchinchi yilidan   boshlab
biri necha yil davomida ular gullaydi va meva beradi. Bu  guruhdagi  o‘simliklarga
11 artishok,   katran,   xren,   batun   piyozi,   shnitt,   serqat   piyoz,   sparja,     rovoch,   shovul
kabi ekinlar kiradi. Har xil tudagi o‘simliklar va navlarning  tezpisharligi  ularning
o‘suv davri   (urug‘ unib chiqqanidan to hosil yig‘ishtirib olguncha bo‘lgan kunlar
hisobiga) qarab baholanadi. [12]
Sabzavotchilikda,   shuningdek,   vegetatsion   davr   termini   ham   ishlatiladi.   Bu
o‘simlikning o‘sish imkoniyati bo‘lgan   davr (fasl)ni o‘z ichiga oladi. Oziq-ovqat
sifatida iste’mol qilinadigan qismlari (organlari)ga qarab sabzavotlar quyidagilarga
bo‘linadi: mevalilar (pomidor, qalampir, no‘xot, baqlajon, bodring, qovun, tarvuz,
oshqovoq,   qovoqcha, patisson, loviya, dukkaklar, shirin makkajo‘xori), bargli va
poyabargli (karamboshi va barg karam,   salat, kresssalat, ismaloq, shovul, rovoch,
petrushka   va   selderey,   mangold,   xantal,   ko‘p   yillik   piyoz),   piyozlilar   (boshpiyoz,
sarimsoqpiyoz),   ildizmevalilar   (sabzi,   lavlagi,   bryukva,   sholg‘om,   turp,   rediska,
pasternak,   selderey   va   petrushka),   ildizpoyali   (xren),   tuganak   mevali   (kartoshka,
batat),   poyamevali   (kolrabi),   to‘pgulli     (artishok,   gulkaram),   novdali   (sparja),
qo‘ziqorin   (shampinon).   Agronomik   adabiyotlarda   yozilishicha,   sabzavot   ekinlari
o‘zining   biologik   va   xo‘jalik   xususiyatlariga   ko‘ra   guruhlarga     ajratiladi.   Ana
shunga   muvofiq   V.I.   Edelshteyn   sabzavotlarni   quyidagi   guruhlarga   bo‘lib
o‘rganishni taklif qiladi: 
–  karamdoshlar (pekin karamidan tashqari hamma turlari); 
–  mevalilar (ituzumli, qovoqlilar, dukkaklilar, shirin makkajo‘xori); 
–     ildizmevalilar   (sabzi,   pasternak,   petrushka,   selderey,   osh   lavlagi,   turp,
sholg‘om, rediska); 
–  tuganak mevalilar (kartoshka, batat); 
–  piyozlilar (bosh piyoz, porey  piyozi, sarimsoqpiyoz); 
–  barglilar (salat, pekin karami,  ismaloq, ukrop, kresssalat); 
–     ko‘p   yilliklar   (xren,   sparja,   rovoch,     shovul,   shalot,   batun,   ko‘p   yarusli
piyozlar); [8]
Qovoqdosh   o‘simliklar   hatto   bir   tur   ichida     ham   morfologik   belgilari   juda
xilmaxilligi   bilan   farq   qiladi.   Ayniqsa,   mevasining   shakli,     rangi,   katta-kichikligi
12 va   boshqa   belgilari   turlicha   bo‘ladi.   Turlarini   bir-biridan   farq   qiladigan   o‘nlab
belgilari mavjud. [2]
Qovoqdosh o‘simliklar poyasining (palagining): 
–   shakli:     o‘rmalab   o‘sadigan   (lyuffa,   lagenariya,   momordika,   chayot   va
hokazo),   yerga   yoyilib   o‘sadigan   (qovun,   bodring,   qovoq   va   tarvuzning   ko‘p
turlari)   va   tuplanib   o‘sadigan   (qovoqcha,   patisson,     tarvuz,   qovun   va     qovoqning
ba’zi turlari);
–   ko‘ndalang   kesimi:     yumaloq   (yirik   mevali   qovoq,   qovun,   bodring),   besh
qirrali   (tarvuz,   qattiq   po‘stli   qovok,   lyuffa,   lagenariya),   qirrali     yassilangan   besh
burchakli (muskat qovoq) bo‘ladi; 
– uzunligi:  o‘rmalab o‘suvchi barcha turlarning, shuningdek qovunning 1,5-3
m   gacha,   ho‘raki   tarvuzning   3-5   m   ga,   yirik   mevali   va   muskat   qovoq,   hashaki
tarvuzning   palagi   5   m     gacha   etadi   va     undan   ham   oshadi.   Tuplanib   o‘sadigan
qovoqdosh   o‘simliklarning   poyasi   ancha   qisqa   bo‘ladi.   Qovoqdosh   o‘simliklari
barg plastinkasining: 
–   shakli:     yumaloq   yoki   buyraksimon   (qovun,   yirik   mevali   qovoq),   mayda
yoki   o‘tkir     uchli   (bodring,   qovoq,   qovoqcha,     patisson,   lyuffa),   bir   necha   marta
qirqilgan (tarvuz, momordika) bo‘ldi; 
–   tukliligi:     juda   qattiq   (qovoq,   qovoqcha,   patisson,     lagenariya),   o‘rtacha
(yirik   mevali   qovoq,   lyuffa),   yumshoq   (muskat     qovoq,   bodring,   tarvuz,   qovoq)
bo‘ladi; 
Bodring,   qovoqcha   va   kulcha   qovoq   ovqatga   tuganaklari   hamda   mevasi
ishlatiladigan   oziq-ovqat   sabzavotlariga   kiradi.   Bodring   mevasi   asosan   7-10
kunligida     yangi     o‘zilgan   holida   iste’mol   qilinadi.   Marinadlab   va   konservalab
ishlatiladi. 5  sm  gacha bo‘lgan 2-3 kunlik  hamda 5-9  sm uzunlikdagi 4-5 kunlik
barra   bodringlar     marinadlanadi.   Bodring   kaloriyaliligi   jihatidan   ko‘pchilik
sabzavotlardan   keyin   to‘radi.   Biroq   u   yuqori   mazaliligi   hamda   parhez   xususiyati
13 bilan   yer   yuzida   keng   tarqalgan.   Bodring   mevasi   4-5%     quruq   moddaga,   shu
jumladan 2%   atrofida shakar, 1%  oqsil, 0,1%   yog‘, 0,7%  biriktiruvchi to‘qima,
0,4%  kulga ega. Uning tarkibidagi ko‘l  asosan kaliy va fosfordan iborat. Bodring
mevasi ishtahani ochadi   hamda boshqa ovqatlarni hazm qilishga yordam   beradi.
Qovoqchalarning   7-10   kunlik     hosili   yig‘ib   olinib   qovurish   va     ikra   tayyorlashda
foydalaniladi.   Diametri   3-5     sm     bo‘lgan   2-4   kunlik     kulcha   qovoqchalar
marinadlashuchun,   diametri   6-10   sm     bo‘lgan  5-10 kunliklari  esa,  tuzlash   uchun
ishlatiladi. [2,3]
Qovoqcha   va   kulcha   qovoqchalarning
pishgan     hamda   pishib   o‘tib   ketgan
mevalari   chorvaga   oziq   sifatida
ishlatiladi.   Qovoqcha   hamda   kulcha
qovoq   5-6%     quruq   moddaga,   2-3,5%
shakarga, 20-40 mg%  S vitaminga ega.
Shuningdek   pektin   moddalariga   boy.
Ular   parhez   mahsulotlar   sifatida   katta   ahamiyatga   ega.   O‘zbekistonda   bodring
umumiy sabzavot ekinlari maydonining 4,3-4,8%   (11-12 ming   ga) ini egallaydi.
Respublikamizda   bodring   o‘rtacha   hosildorligi   uncha   yuqori   bo‘lmay   gektariga
10,5-11   tonnani   tashkil   qiladi.   Biroq  ilg‘or   xo‘jaliklar   ancha   yuqori   hosildorlikka
erishmoqda.   Qovoqcha,   ayniqsa     kulcha   qovoqlar     asosan   mamlakatimizning
janubiy   rayonlarida   uncha   katta   bo‘lmagan   maydonlarda   yetishtiriladi.   Ular   erta
yozda hosilga kirib, tezpishar serxhosil  ekin sifatida qimmatlidir [1,3]
Botanik     xarakteristikasi   hamda   biologik     xususiyati.     Bodring,   qovoqcha
hamda   kulcha   qovoq   oshqovoqlar   vatani     Janubiy   hamda   Markaziy   Amerikadir.
Bodring   palagining   asosiy   poyalari   to‘rt   qirrali,   er   bag‘irlagan,   palak   otuvchi,
tayanch   qo‘yilsa   tik   holda     o‘saveradi.   Bosh   poyasi     naviga   hamda   yetishtirish
sharoitiga   qarab   0,5-3     m     hamda   undan   ham     uzunroq   bo‘ladi.   Barg   shapalog‘i
yaxlit, chetlari kungiarrali, beshburchakli. 
14 Bodringning ildiz sistemasi 1   m   chuqurlikka etib
boradigan   o‘q   tomir   hamda   juda   ko‘p   yon
tomirlardan   iborat,   yontomirlar   ishlangan   tuproq
bo‘ylab   o‘sadi.   Bodring   va   sabzavot   qovoqchalari
ayrim   jinsli,   bir   uyli   o‘simlikdir.   Urg‘ochi   gullari
ko‘proq   2-3   tartib   novdalarda   shakllanadi.   Erkak
gullar   shingilga   o‘xshash   5-7   tadan   to‘pgul   yoki
gul   shaklida   to‘plangan.   O‘rg‘ochi   gullari   barg
qo‘ltiqida   2-3   tadan   yolg‘iz   xolda   joylashgan.
Erkak   guli   5   ta   otaliqqa   ega   bo‘lib,     ulardan   4   si
qo‘shilib ketgan. Urg‘ochi guli 3 tumshuqli,   bitta
ustunchaga ega tuguni pastda bo‘lib, 3 bo‘lmali. Bodring, qovoqcha hamda  kulcha
qovoq   qo‘lay   sharoitda   yetishtirilganda   jadal   o‘sadi   4-8   barg   chiqarganda   yon
novdalari   paydobo‘ladi.   Gullashi   (naviga   qarab)   ko‘chati   unib   chiqqach   30-60
kundan   keyin     boshlanadi.   Ko‘chati   o‘ngandan   birinchi   hosil   yig‘iguncha
bodringda 37-60 kun,  qovoqchada 40-60 hamda kulcha qovoqda 45-85 kun o‘tadi.
Fiziologik   yetilishi   uchun   bodringga   70-100,     qovoqcha   hamdakulcha   qovoqqa
100-120   kun   kerak.   Meva     tugish   davri   naviga   qarab   20-90   kun   davom     etadi.
Bodring, qovoqcha hamda  kulcha qovoqcha issiqsevar ekinlar. Bodringning urug‘i
12-13°C,     kulcha   qovoqchaniki   13-14°C   hamda   qovoqchaniki   8-10°C   da   unib
chiqa   boshlaydi,   biroq   bunday   sharoitda   ko‘chatning   unishi   juda   sekin   kechadi.
[2,3]
Mazkur ekinlarning urug‘i unib   chiqishi  uchun eng qo‘lay harorat 25-30°C.
Bunday   hapopatda   nixol     4-6   kundan   keyin   unib   chiqadi.   O‘simlikning   normal
o‘sishi   uchun   zarur   hapopat   25-27°C     bo‘lishi     kerak.   Harorat   15°C     dan   past
bo‘lganda, o‘simlikning rivojlanishi sekinlashadi. 8-10°C da kasallanadi, 3-4°C  da
esa 3-4 kundan keyin halok bo‘ladi. qovoqcha haroratning +6-10°C  ga pasayishiga
o‘zoq     vaqt   chidaydi.   Bu   ekinlar   hatto   salgina   sovuqni   hamda   ko‘tara   olmaydi.
Bodring   tuproq   hamda   havo   namligiga   juda     talabchan.   Tuproqning   eng   qulay
15 namligi  rivojlanish  namligiga  qarab 70-80%, HB hamda havoning nisbiy  namligi
7085%     bo‘lishi   lozim.     Tuproq   namligining   100%     ko‘tarilishi   ham,   60%
pasayishi   ham   hosildorlikning   kamayishiga   olib     keladi.     qovoqcha   nisbatan
quruqqa   chidamli   ekin,   biroq   sug‘orishni   yaxshi   qabo‘l   qiladi.     Kulcha   qovoq
qovoqchaga   nisbatan   so‘nga   talabchanroq.   Bodring,   qovoqcha   hamda   kulcha
qovoq yorug‘sevar o‘simliklar. Ular qisqa yoki uzun kunga neytral.[3]
Navlar.   Bodring navini yetilish   muddatiga
qarab   qo‘yidagi     to‘rt   gypyhga   bo‘lish
mumkin:   ertapishar,   o‘rtapishar,   o‘rta
kechpishar hamda kechpishar. Ko‘chatining
unib   chiqqanidan   birinchi   hosil   yig‘ib
olinguncha   tezpishar   navlarda   –   40-50,
o‘rtapisharlarida   –   50-60,   o‘rta
kechpisharlarida   –   60-70   hamda   kechpisharlarida   –   70   kun   va   o‘ndan   ortiq   vaqt
o‘tadi.   Jumuriyatimizda   bodringiing   tezpishar     navlaridan   “Ertagi   645”
“O‘zbekiston740”   va   “Hosildor   gibridi”,   kechpisharlaridan   “Marg‘iloni-822”,
to‘zlanadiganlaridan   “O‘zbekiston   to‘ng‘ichi-265”,     “Qo‘yliqi-267”,   “Parad”
hamda “Konkurent” lar ekiladi. Jumuriyatimizda qovoqchaning  bitta “Grechiskiy-
10”   va   kulcha   qovoqchaning   “Oq”   navi   rayonlashtirilgan.   Yetishtirish
texnologiyasi. Bodring hamda oshqovoqlar uchun sho‘r bosmagan unumdor yerlar
zarur. Mazkur  ekinlar  chim   yerlarni  haydab, qo‘riq hamda ang‘izlarga ekilganda
yaxshi     hosil   beradi.   Kartoshka,   karam,   sabzi   hamda   lavlagi   yetishtirilgan
paykallarga   ekish   yaxshi   natijalar   beradi.   Ularini   poliz   va   ituzumdosh   ekinlar
o‘rniga   ekish   maqsadga   muvofiq   emas.   Yerga   ekishdan   oldin   ishlov   berish   ekish
muddatiga   qarab   belgilanadi.   Bahorgi   ekish   vaytida   erta   bahorgi   baronalash,
chizellash   yoki   baronalash     bilan   bir   vaytda   ag‘dapmacdan   haydaladi.   Yozgi
muddatda   asosiy   ekin   sifatida   bodring   yetishtiriladigan   dalalarni   ekishdan   oldin
ishlash;   erta   bahorgi     baronalash,   aprelmayda   bir-ikki   yalpi   kultivatsiya   qilish
16 hamda ekishdan oldin uncha chuqur qilmasdan (20-22   sm) baronalashdan iborat.
[4,6]
O‘zbеkistоnda   ildizmеvali   sabzavоtlardan   sabzi,
lavlagi,   turp,   shоlg‘оm   va   rеdiska   yеtishtiriladi,
mamlakatning     bоshqa   mintaqalarida   bulardan
tashqari   pastеrnak,   pеtrushka,     sеldеrеy,     оryukva,
tsikоriy,   skrоtsinеr   ham   o‘stiriladi.   Sabzini
yangiligida   va   pishirib     istе’mоl   qilinadi,
kоnsеrvalanadi   va   quritiladi.   Sabzi   sharbati   bоlalarga
оziq   sifatida   bеriladi.   Kamqоnlikda,   qоnbоsimi
kasalliklarida   dоrivоr   sifatida   fоydalaniladi.   Sabzi
urug‘idan efir mоyi, likеr tayyorlashda va atirupa – kоsmеtika sanоatida ishlatiladi.
Nоstandart   va   ezilgan   sabzilar   chоrva   mоllarga     оziqa   sifatida   bеriladi.   Sabzi
ildizmеvasi   qandga   bоy,   ayrim     navlarda   u   12%     ga     еtadi.   Unda   kraxmal,
klеtchatka, pеktin va azоtli mоddalar bоr. Ildizmеvasi kulida   kaliy, natriy, kaltsiy
va barcha mikrоelеmеntlar mavjud. Sabzida fеrmеnt va vitаminlar, ayniqsa, karatin
(5-10     mg%)   ko‘p.   Lavlagi     оziq-оvqat   sifatida   yil   davоmida   ishlatiladi,   bahоrda
оvqatga   yosh   barglari   va   ildizlari,   yozda   va   kuzdamеvasi   fоydalaniladi.
To‘yimliligi   jihatdan   lavlagi   bir   qatоr   sabzavоtlardan   ustun   turadi.   Uning
ildizmеvalarida   18-20%     quruq   mоddalar,   shu   jumladan   8-12%     qand,   1,3-1,4%
оqsil, 0,1%   lipid, 0,7-0,9%   klеtchatka bоr. Shuningdеk, 30   mg%    gacha C, PP
guruhidagi B1 va PP vitаminlarga ega.  Оrganik kislоtaga bоy sabzavоtlar  оrasida
lavlagi   fоsfоr   va   kaliy   saqlash   bo‘yicha   birinchi   o‘rinlarda   turadi.   U   shuningdеk,
juda ko‘p bоshqa minеrallarni o‘zida saqlaydi. [8]
Sabzi.  
Barglari   uch   bеsh   karra   patsimоn
qirilgan.   Rangi     оch   yashildan
to‘q   yashilgacha,   ba’zida   kulrang
yoki     gunafsha   tusgacha   bo‘ladi.
17 Bargining   shakli     va   kattaligi   navi   hamda   yеtishtirish   sharоitiga     harab   kuchli
o‘zgarib turadi. Ildizmеvasining shakli – d umalоqdan uzunchоqqacha. Ildizmеvasi
hajmi   va   yеtishtirish   sharоitiga   qarab   30   dan   200     g     gacha   va   undan   yuqоri
o‘zgarib turadi. Ildizmеvasi shakli, yuzasi, rangi, navi, yеtishtirish sharоitiga ko‘ra
turlicha   bo‘ladi.   Gulpоyasi     1     m     va   undan   yuqоri   bo‘ladi.   Tupi   kam   va   yon
tоmоnga tarvaqaylagan ko‘p pоyali. Har bir pоyasi zоntiksimоn murakkab gulto‘pi
bilan tugallanadi. Mеvasi  ikki  urug‘li. 1000 dоna urug‘ining   оg‘irligi  1,0-2,8   g.
Sabzi   urug‘i   ekilganidan   10-15   kun     o‘tgandan   so‘ng,   past   harоratda   esa   25-30
kundan   so‘ng   o‘sib   chiqadi.   Unib   chiqqanidan   10-15     kundan   so‘ng   birinchi
haqiqiy barg paydо bo‘ladi. Ildizmеvasi urug‘ unib chiqqandan so‘ng 50-70 kunda
paydо  bo‘ladi, to‘liq rivоjga esa 80-140 kundan so‘ng erishiladi. Sabzi gullashi va
hоsil   bеrishi   uchun   60-100   kun   davоmida   0+2°C   harоrat   ta’sir   etishi   zarur.
Urug‘lik ekilgandan so‘ng gulpоyasi 30-35 kundan so‘ng paydо   bo‘ladi, gullashi
50-80 kundan va urug‘lik pishishi 100-120 kundan so‘ng bo‘ladi. [4,9]
Lavlagining   guli   mayda,   ko‘kish,
ba’zan   qizil   yoki   sariq,     оtaliqlari   5
dоna.   Оtaliklari     оnalikdan   ikki-uch
kun     оldin     оchiladi.   Lavlagining   2-3
dоna   gullari   qo‘shilib   o‘sib,   qo‘shalоq
mеva   hоsil   qiladi.   Har   bir   qo‘shalоq
mеvada   2-3   dоna   urug‘   bo‘ladi.   1000
dоna   urug‘     оg‘irligi   10-22     g.   Lavlagi   urug‘i     sharоit     еtarli   bo‘lganda
ekiladiganidan   so‘ng   8-,   10-   kuni   ko‘karib   chiqa   bоshlaydi.     Оradan   6-10   kun
o‘tgach   esa   birinchi   haqiqiy   barg   chiqaradi.   O‘sib   chiqqanidan   so‘ng   ildizmеvasi
bоg‘lab     еtilishi   20-25   kundan   so‘ng,   to‘liq   rivоjlanishi   –   80-100   kundan   kеyin
ro‘y bеradi. 
Turp   va   rеdiska     urug‘i   ekilgach   4-6   kundan   kеyin   chiqadi.   1-2   barg
chiqargandan   kеyin   ildizmеvasi   kattalasha   bоshlaydi.     Ildizmеvasining   jadal
rivоjlanishi   o‘sib   chiqqanidan   kеyin   turpda   55-120   va   rеdiskada   30-60   kundan
18 so‘ng bоshlanadi. Urug‘lik turp ekilgach 35-40 kundan so‘ng gullaydi. Urug‘i 100-
110   kundan   kеyin     еtiladi.   Rеdiskada   gullash   urug‘lik   ekilgach   70-100   va
urug‘ining   еtilishi   140-170   kun   o‘tib   bo‘ladi.   Shоlg‘оm     maqbul   sharоitda
sеpilganidan   so‘ng   4-5     kun   o‘tgach   chiqadi.   Ildizmеvasining   shakllanishi   urug‘i
unib     chiqqanidan   60-80   kun   o‘tgach   tugaydi.   Urug‘lik   o‘simlikning   gullashi
ekilganidan 15-20 kun o‘tgach bоshlanadi va 25-30 kun davоm etiladi. [13]
Ildizmеvali   sabzavоtlar   sоvuqqa
chidamli o‘simliklardir. Sabzi urug‘i
3-5°C   da,   lavlagi   5-6°C,   turp   va
rеdiska   1-2°C   una   bоshlaydi.   Turp,
lavlagi   va   rеdiska   urug‘i   unishi
uchun   maqbul   harоrat   20-25°C,
sabzi   uchun   25-27°C.   Sabzining
ildizmеvasi   shakllanishi     va   o‘sishi
uchun 20-22°C, turp, rеdiska va shоlg‘оm  uchun 18-20°C, lavlagi uchun 15-25°C
harоrat zarur. Unib chiqqan ko‘chatlar – 2-3°C, katta yoshdagi  o‘simliklar – 5-6°C
ga chidaydi.  Ildizmеvali  sabzavоtlar  –  uzun  kun o‘simliklari.  Turp, shоlg‘оm    va
ayniqsa   rеdiskada   ildiz   sistеmasi   kuchsiz   rivоjlangan   bo‘ladi.   Bu   ularning   tuprоq
namligiga talabchanligini   оshiradi. Namlik   еtarli bo‘lmaganda ular shakli buzuq
va   istе’mоlga   unchalik   yaramaydigan   ildizmеva   bеradilar.   Sabzi   va   lavlagi
nisbatan   qurg‘оqchilikka   chidamli     o‘simliklar.   Birоq   ular   yuqоri   hоsilni   butun
o‘suv   davrida   namlik   bilan     еtarli   ta’minlanib   turganlaridagina   bеradilar.   Ular
uchun   tuprоq   nam   sig‘imi   70%   bo‘lishi   zarur.   Tuprоq   namligiga   talabchanlikni
urug‘ unib chiqayotganda va ildizmеva shakllanayotganda  оshiradilar. [12]
Turp,   rеdiska   va   shоlg‘оm     tuprоqning   unumdоrligi   va   uning   mеxanik
tarkibiga   talabchan.   Sabzi   va   lavlagi   ildiz   sistеmalari   yaxshi   rivоjlanganligi   va
o‘suv   davri   nisbatan   uzоq   davr   davоm     etishi   bilan   ajralib   turadi.   Shu   tufayli
tuprоqqa   nisbatan   kam     talabchandirlar.   Birоq   ular   minеral   o‘g‘itlarni     yaxshi
qabul   qiladilar,     mеxanik   tarkibi   еngil   tuprоqlarda   ko‘p   hоsil   bеradilar.   Yangi
19 оrganik   o‘g‘itlar   ildizmеvalarining   shоxlanishiga   sabab   bo‘ladilar.     Shu   sababli
saqlanish muddati qisqaradi.[3,4]
Karamdoshlar oilasiga mansub poliz o’simliklari
Karam haqida
Karamning   ahamiyati.   Karam   eng   ko'p   tarqalgan   o'simliklardan   bo'lib,
sabzavot umumiy maydonining asosiy qismini tashkil etadi.  Karam tarkibida inson
organizmi uchun zarur bo'lgan mineral moddalar, organik kislotalar, oqsil, shakar
va   vitaminlar   (ayniqsa,   vitamin   C)   ko'p   bo'ladi.   U   hayvonlar   uchun   ham   oziqa
20 hisoblanadi.   Karamni   ho'l   holida   konserva,   quritilgan   holida   to'g'ridan-to'g'ri
pishirib iste'mol qilinadi. Karamning vatani O'rta yer dengizi bo'ylari hisoblanadi.
Botanik   tuzilishi.   Oddiy   karam.   Savoy   karami,   Bryussel   karami,   Kolrabi
karami,   gul   karam   va   boshqalar.   Ular   karamguldoshlar   oilasiga   kirib   ikki   yiuik
o'simlik hisoblanadi. O'sish davrining birinchi yili bosh hosil  qiladi. Karam  boshi
barg o'ramidan iborat, faqatgina ikkinchi yil ular poya chiqarib guuaydi. Guli sariq,
to'rtta   guItoj   bargdan   iborat,   ikki   jinsli.   Mevasi   qo'zoqcha,   lining   ichida   20-26
gacha mayda urug' bo'lib, 1000 dona urug'ining vazni 4-5 g keladi.
Biologik   xususiyatlari.   Karam   issiqlikni   ko'p   talab   qilmaydigan   o'simlik
bo'lib,   urug'i   2-3°C   haroratda   una   boshlaydi.   Tez   va   qiyg'os   lInib   chiqishi   uchun
esa   tuproq   harorati   IS-20°C   bo'lishi   kerak.   Karam   tuproq   harorati   12-JSoC
bo'lganda   yaxshi   o'sa   boshlaydi.   Tuproq   harorati   4-5°C   bo'lganda   urug'lari   una
boshlaydi. Havo harorati 35°C dan yuqori bo'lsa bosh o'rash jarayoni sekinlashadi.
Karam   sabzavot   ekinlari   ichida   past   haroratga   chidamli   ekinlardan   hisoblanadi.
Harorat   -12-15°C   bo'lganda   ham   karamni   sovuq   urmaydi.   Namga   talabchan
o'simlik,   bosh   o'rash   paytida   tuproq   namligi   70-75%   bo'lsa   yuqori   hosil   beradi,
namlik etishmasa hosildorlik kamayib ketadi.[3]
O'zbekiston   sabzavot,   poliz   ekinlari
va   kartoshkachilik   ilmiy   tadqoqot
inistitutida   Likurishka   navidan   yakka
tanlov   usuli   bilan   yaratilgan.   1961-   yilda
Davlat   Reyestriga   respublika   bo'yicha
kiritilgan.   O'rta   kechki   nav.   Urug'   to'liq
unib   chiqqach   150-155   kunda   pishadi.
Tupi o'rtacha balandlikda, barglari o'rtacha uzun va kattalikda, shakli tuxumsimon,
sirti   mayda   va   yirik   ajindor,   qirrasi   biroz   to'lqinli.   Rangi   yashil   yoki   bo'zrang
yashil.   Karamboshi   shakli   yassi   yumaloq,   ba'zan   yumaloq.   Rangi   och   yashil.
Ko'ndalang  kesimining   rangi  oqish,   ustki  barglari  biroz  yashil.   O'zagi  karambosh
uzunligining   35%   ini   tashkil   etadi.   O'rtacha   vazni   1,3-1,7   kg,   ta'mi   4,8   ball.
21 Hosildorlik   1989-1991-   yillarda   Nukus   NSSH   dagektaridan   61   t,   Urganch   NSSH
da 1985-1989- yillarda 46 t ni tashkil etgan. Tig'iz.[1,3]
Qovoq haqida
Qovoq   –   madaniy   o‘simliklarning   eng   qadimiylaridan   bo‘lib,   insoniyatga  
5000 yildan    be ri    ma’lum. U turli qit’alardagi xalqlarning osh xonasidan joy olgan.
Qadimgi qo‘lyozmalarda qovoqni “O‘simliklar malikasi” deb ta’riflashgan. Uning
kimyoviy   tarkibi   juda   boy   va   turli-
tuman.   Shu   sababli     ham   uni
tibbiyotda   -“kichik   dorixona”  
Qovoqda   organizm   uchun   kerakli
bo‘lgan   moddalardan   kalsiy,   fosfor,
temir,   karotin,   vitamin   C,   glyukoza,
kaliy,   magniy,   yod,   aminokislotalar   mavjud.
Mazkur mahsulotdan tayyorlangan taom yurak qon-tomir kasalliklari, o‘pka, jigar,
buyrak   yallig‘lanishi,   teri   kasalliklarida,   teri   yaralarining   tez   bitishi,   gelmintlarga
qarshi   hamda   ichak   saratoni   kasalliklarida   keng   qo‘llaniladi.   Uning   tarkibidagi
karotin   yurak   hujayralari   qarishining   oldini   oladi,   qon   aylanishini   yaxshilaydi,
miokardning gipoksiyaga qarshiligini o shiradi. Qovoq tarkibidagi  kalsiy moddasi,
B     va   C   vitaminlar   organizmdagi   ortiqcha   osh   tuzlarining   chiqib   ketishiga   olib
keladi,   arterial   qon   bosimini   me’yorida   ushlab   turishga   yordam   beradi.
Qovoq oshqozon funksiyasini  yaxshilaydi. Funksional  va organik ich qotishlarda  
yengil   yordam   beradi.   Pankreatit,   gastrit   va     yara   kasalliklarida   yaxshi   ta’sir
ko‘rsatadi.   Xoletsistit,   diskineziyalarda   o‘t   haydovchi   xususiyatga   ega.
Shuningdek,   mazkur   mahsulot   parhezini   jigar   patologiyalarida   ham   qo‘llash
mumkin.   Bunday   holatlarda,   asosan,   uning   yumshoq   qismidan   qaynatib
tayyorlangan bo‘tqani kuniga ikki mahal iste’mol qilish kasallikni  yengishda qo‘l
keladi.[4]
            Qovoq sharbatiga asal qo‘shib iste’mol qilish tinchlantiruvchi ta’sirga ega.
Bundan   tash qari,   uning   tarkibidagi   temir   moddasi   kam qonlikda   tavsiya   etiladi.
Xulosa qilib aytganda, qovoq parhezi organizmni oqsillar parchalanishida, yog‘lar
22 va uglevodlar almashinuvi buzilishida, vitaminlar va mineral moddalarning o‘rnini
qoplashda,   organizmni   infeksiya   va   intoksikatsiyaga   qarshi   himoya   qilishda   va
immunitetni   oshirish   hamda     to‘qimalar   regeneratsiyasini   tiklashda   eng   yaxshi
samara usuli hisoblanadi [8,9]
II. TAJRIBA QISMI .
2.1 Karam tarkibidagi askorbin kislotani xromatografik usulda aniqlash
Askorbin kislotani sifat rеaktsiyasi yordamida aniqlash
Dorivor mahsulotlar tarkibidagi vitaminlarni, asosan, xromatogarfik usul 
yordamida aniqlanadi. Bu usul bo’yicha karam bargidagi askorbin kislota 
quyidagicha aniqlanadi: 
0,5   g   karam   bargini   chinni   hovonchada   maydalanadi
va   ustiga   5   ml   suv   quyib,   aralashtirib,   15   minutga
qadar   tindiriladi,   so’ngra   ajratma   filtrlanadi.   Silufol
plastinkasining   start   chizig’iga   tayyorlangan
ajratmadan   kapillyar   (shisha   qil   naycha)   yordamida
tomiziladi.   Tomchining   qatoriga,   guvoh   modda
sifatida   askorbin   kislota   eritmasi   tomizilib,   kеyin
plastinka   ichiga   erituvchilar   aralashmasi   (etilatsеtat   -
konts. sirka kislotaning 80:20 nisbatdagi aralashmasi)
quyilgan xromatografik kamеraga joylashtiriladi va 20
minut   davomida   qoldiriladi   (erituvchilar   aralashmasi
tahminan 13 sm ga ko’tariladi).[1,5]
So’ngra  plastinka   kamеradan   olinib,  havoda   quritilada  va   xromatogrammaga  2,6-
dixlorfеnolindofеnolyat   natriyning   suvdagi   0,04%   li   (yoki   0,001n)   li   eritmasi
purkaladi.   Natijada   guvoh   sifatidagi   va   ajratmadagi   askorbin   kislotalar   pushti
fonda   bir   xil   balandlikda   joylashgan   ikkita   oq   dog’lar   sifatida   ko’rinadi.   Karotin
esa adsorbtsion xromatografiya usuli bilan aniqlanadi.
Mahsulot tarkibidagi askorbin kislota miqdorini aniqlash
23 Askorbin   kislota   miqdorini   aniqlash,   uning   oksidlovchilar   yordamida
oksidlanish xususiyatiga asoslangan. Askorbin kislota еngil oksidlovchilar (KJO3,
yod,   2,6-   dixlorfеnolindofеnolyat   natriy   eritmalari)   yordamida   titirlab   aniqlanadi.
[1,2]
Mahsulot tarkibidagi askorbin kislota miqdorini aniqlash 
Askorbin   kislota   miqdorini   aniqlash,   uning   oksidlovchilar   yordamida
oksidlanish xususiyatiga asoslangan. Askorbin kislota еngil oksidlovchilar (KJO3,
yod, 2,6- dixlorfеnolindofеnolyat natriy eritmalari) yordamida titirlab aniqlanadi. 
2.2 Sabzi tarkibidagi karotinoidlarni xromatografik usulda aniqlash
Mahsulot tarkibidagi karotinoidlarni xromatografik usul yordamida aniqlash
Sabzining   maydalangan   ildizmevasidan   1   g   ni   25   ml   hajmli   kolbachaga   solib,
ustiga 5 ml xloroform quyib, 1,5 soat davomida ajratma tayyorlanadi va filtrlanadi.
“Silufol”   plastinkasining   start   chizig’iga   kapillyar
yordamida ajratmadan hamda uning yoniga «guvoh»
sifatida   β   -karotin   eritmasidan   tomizib,   ichiga
siklogеksan   -   efir   (80-20   nisbatida)   erituvchilar
aralashmasi   quyilgan   kamеraga   plastinka   taxminan
20   daqiqaga   quyiladi.   So’ngra   plastinka   havoda
quritiladi,   unga   fosformolibdat   kislotasining
spirtdagi   10   %   li   eritmasidan   purkalanadi   va   60-
80 ℃   da   biroz   qizdiriladi.   Natijada   karotinlar   va
«guvoh» β -karotin plastinkaning sariq-yashil fonida
ko’k rangli dog’lar sifatida ko’rinadi. [13]
24 XULOSA
Polizchilik   –   qishloq   xo‘jaligining   muhim   tarmog‘i.   U   fan   sifatida   poliz
(tarvuz,   qovun   va   qovoq)   ekinlari   morfologiyasi,   biologiyasi   va   ulardan   yuqori
hosil olish texnologiyasining nazariy va amaliy usullarini o‘rganadi.
Tarvuz, qovun va qovoq issiqlikka, yorug‘likka, tuproqning yumshoqligiga va
tarkibidagi oziq moddalar miqdoriga nihoyatda talabchanligi bilan xarakterlanadi.
Poliz ekinlari yer sharining tropik, subtropik va mo’tadil iqlimli mintaqalarida
6,2 mln. gektar maydonga ekilib, 142,4 mln. tonna yalpi hosil yetishtiriladi. Poliz
mahsulotlari   ishlab   chiqaruvchi   davlatlar   –   Xitoy,   Turkiya,   Hindiston,   AQSh,
Eron,   Misr,   Ispaniya   kabilar   hisoblanadi.   O‘zbekistonning   tuproq-iqlim   sharoiti
ekinlar   yetishtirish   uchun   qulay   bo‘lgani   uchun,   qadimdan   o‘stirilgan.   Ayniqsa,
qovun  mevasining  oziqaligi  va   mazasi  yuqori   bo‘lganligidan  qadimdan   Markaziy
Osiyo   xalqlarining   eng   muhim   va   sevimli   mahsuloti   bo‘lib   kelgan.Sabzavot
ekinlari   mamlakatimizning   hamma   joyida   o‘stiriladi   va   haydaladigan   jami
maydonning yaqin 1 %  ni egallaydi. Biroq gektaridan olinadigan umumiy mahsulot
miqdoriga ko‘ra sabzavotlar o‘simlikshunoslikda birinchi o‘rinda turadi.
Kurs   ishini   bajarish   davomida   men   poliz   ekinlaridan   sabzi   va   karam
o’simliklarini   o’rgandim,   ularning   ahamiyati,   kimyoviy   tarkibi,   farmasevtik   va
tibbiy   ahamiyatini   o’rganib   chiqdim.   Tajribama   davomida   karam   o’simligi
tarkibidagi askorbin kislotasiga sifat tahlilini o’tkazdim. So’ng sabzi o’simligidagi
karotinoidlarga   xromatografik   tahli   o’tkazdim.   Bunda   olingan   barcha   natijalar
ijobiy bo’ldi.
Men   kelgusi   ilmiy   faoliyatimda   ushbu   o’simliklar   haqida   yanada   to’laroq
o’rganishga harakat qilaman.
25 FOYDALANILGAN ADABIYOTLAR RO’YXATI
1.   Хolmatov H.X., Ahmedov O’.A. Farmakognoziya. – 1, 2 qism. - Toshkent. 
Fan, 2007. 
2. Mustafoev S. M. Botanika. Toshkent. «O`zbekiston» 2002
3.  Maxmedov A. M. Botanika fanidan ma`ruzalar. F. 2003
4.  Tog`aev I. U. va boshqalar. Botanikadan amaliy mashg`ulotlar. T. 
«ToshDAU» 2002 ToshDAU» 2002
5.  Практикум по фармакогнозии: Учеб. пособ. для студ. вузов / 
В.Н.Ковалев, Н.В.Попова, В.С.Кисличенко и др. – Х.: Изд-во НФаУ «Золотые 
страницы», 2003
6. Ibragimov A.Ya  Shifobaxsh ne’matlar. Toshkent. “Navro`z”. T.2016;
7. N.Z.   Muhammedjanov,   S.Z.   Azizov,   N.N.   Muhammedjanova.
Энциклопедия лекарственных растений Узбекистана.  Toshkent  “ O ` zbekiston ”
–  T : 2017;
8. Пронченко   Г.   Е.   Лекарственные   растительные   средства/   под   ред.
А. П.   Арзамасцева ,  И. А. Самылиной. М.: ГЭОТАР-МЕД, 2002. - 288 с.
9. Сорокина   A . A .,   Самылина   И.А.   Изучение   физико-химических
характеристик настоев и отваров из лекарственного растительного сырья.
//  Фармация на современном этапе: Труды НИИФ.-   T . XXXIX .-4.2, -М.,2000. -
С.272-275.
10. Ковальов   О.У.,   Павл i й   Т.У.   и   др.   Фармакогноз i я   с   основами   б i ох i м ii
рослин .-  Харкiв, «Прапор», Видавництво НФАУ 2000. 
11. Машковский М.Д. Лекарственные средства: М.: Новая волна, 2002. 
– Т. 1,2. 
26 12. www    .   ziyouz    .   com   
13. www.dissercat.com   
www    .   researchgate    .   net   
MUNDARIJA
Kirish………………………………………………………………………..
I. Adabiyotlar sharxi……………………………………………………….
1.1 Vitaminlar to’g’risida umumiy xarakteristika, ularning klassifikatsiyasi.
1.2 Polizda o’sadigan vitaminli o’simliklar………………………………….
II. Tajriba qismi …………………………………………………………….
2.1 Karam tarkibidagi askorbin kislotani xromatografik usulda aniqlash…...
2.2 Sabzi tarkibidagi karotinoidlarni xromatografik usulda aniqlash……….
Xulosa……………………………………………………………………….
Foydalanilgan adabiyotlar ro’yxati……………………………………….
27

Polizdagi vitaminlar

Купить
  • Похожие документы

  • Infraqizil spesktroskopiya
  • Suyuqlik va gaz aralashmalarini tozalash uchun adsorber va absorberlarni
  • Suyuq aralashmalarni ajratish uchun rektifikatsion kolonnalami qurilmasini hisoblash va loyihalash
  • Turli aralashmalami quyuqlashtirish, bug’latish qurilmasini hisoblash va loyihalash
  • Suyuqlik suyulik va suyuqlik qattiq jism sistemasida ekstraksiyalash

Подтвердить покупку

Да Нет

© Copyright 2019-2025. Created by Foreach.Soft

  • Инструкция по снятию с баланса
  • Контакты
  • Инструкция использования сайта
  • Инструкция загрузки документов
  • O'zbekcha