Войти Регистрация

Docx

  • Рефераты
  • Дипломные работы
  • Прочее
    • Презентации
    • Рефераты
    • Курсовые работы
    • Дипломные работы
    • Диссертациии
    • Образовательные программы
    • Инфографика
    • Книги
    • Тесты

Информация о документе

Цена 12000UZS
Размер 1.4MB
Покупки 0
Дата загрузки 22 Июль 2025
Расширение docx
Раздел Курсовые работы
Предмет Химия

Продавец

Bohodir Jalolov

Suyuqliklarning sirt tarangligini o’rganish

Купить
URGANCH DAVLAT UNIVERSITETI    
Tabiiy fanlar fakulteti   
Fizik  kimyo fanidan tayyorlagan
MAVZU:  Suyuqliklarning sirt
tarangligini o’rganishKURS ISHIKURS ISHI Suyuqliklarning sirt tarangligini
o`rganish
Reja:
I. Kirish
              Suyuqliklarning tuzilishi haqida
II. Asosiy qism
2 .1.   Suyuqliklarning sirt tarangligi haqida tushunchalar
2 .2.   Suyuqliklarning sirt tarangligini aniqlash usullari
2 .3.   Suyuqliklarning   sirt   tarangligiga   temperaturaning
ta’siri.
III. Tajriba  qism
  3.1. Suyuqliklarning sirt tarangligini aniqlash bo’yicha
laboratoiya ishlari
IV.Xulosa
Foydalanilgan adabiyotlar
2                    Kirish
Tashqi   tomondan   qaraganda   suyuqlik   ma’lum   hajmga   ega,   lekin   shaklga
ega emas (qanday idishga solinsa, o’sha idish shaklini oladi) lekin suyuq massa
tashqi   kuchlar   bo’lmagan   sharoitda,   faqat   molekulyar   kuchlar   ostida   shar
shaklini   oladi.   Moddalarning   suyuq   holati   o’z   tabiatiga   ko’ra,   gaz   holati   bilan
qattiq holati orasidagi o’rinni egallaydi. 
Suyuqliklarni   ba’zi   xossalari   gazlarnikiga,   ba’zi   xossalari   qattiq
jismlarnikiga   o’xshash.   Masalan,   suyuqlik   tubandagi   xossalari   jihatdan   gazga
o’xshaydi:
 suyuqliklar   xuddi   gazlar   kabi,   ma’lum   shaklga   ega   emas,   uning
fizikaviy xossalari barcha yo’nalishlarda birdek, yani izatopdir; 
   suyuqliklarning   qovushqoqligi   kichik   bo’lib,   gazlarnikiga
yaqinlashadi;
 kritik temperaturadan yuqori temperaturada suyuqliklar bilan gazlar
orasidagi   farq   yo’qoladi.   Suyuqliklar   temperaturasi   kritik   temperaturaga
yaqinlashganda paytda uning gazga o’xshashligi ortadi.
Suyuqliklar tubandagi xossalari bilan qattiq jismlarga o’xshaydi: 
 suyuqliklar   o’z   hajmini   o’zgartirishiga   katta   qarshilik   ko’rsatadi.
Gazlarning   hajmini   1%   o’zgartirish   uchun   bosimni   1%   o’zgartirish   kifoya.
Lekin,   masalan   suvning   hajmini   1%   o’zgartirish   uchun   gaznikiga   qaraganda
20000   marta   ortiq   bosim   kerak.   Bundan   ko’rinib   turubdiki,   suyuqliklar,   huddi
qattiq jismlar kabi juda oz darajada siqiluvchandir. 
   suyuqliklarni   rentgen   nurlari   va   elektron   difraksiyasi   yordamida
tekshirish ular qisman kristallitik tuzilishga ega ekanligini ko’rsatadi. 
   qattiq   jismlar   suyuq   holatga   o’tganda   “uzoq   tartib”   “yaqin   tartib”
ga   almashinadi.   “Yaqin”   va   ”uzoq”   tartib   terminlarining   ma’nosi   quyidagicha:
juda kichik hajmdagi suyuqliklar zarrachalar xuddi kristallardagi kabi munazam
joylashadi,   lekin   bu   muntazam   joylashish   faqat   bir-ikki   kristallik   panjara
uzoqligi qadar davom etadi. Shunga ko’ra, suyuqliklarda “yaqin tartib” mavjud
deyiladi.   Qattiq   jismlarda   esa   bu   muntazam   joylashish   bir   qancha   kristallik
3 panjara   uzoqligi   qadar   o’z   kuchini   saqlab   qoladi.   Shuning   uchun   ularda   “uzoq
tartib” mavjud deyiladi. 
Suyuqliklarning   issiqdan   kengayishi   koeffisienti   gazlarnikidan   kichik
bo’ladi,   suv   uchun   bu   koefisient   0,00016   ga,   simob   uchun   0,00018   ga   teng
(gazlar uchun 0,00366 ga yaqin bo’ladi)
Molekulyar-kinetik talimot nuqtai nazardan olganda, suyuqlik molekulalari
gaz   molekulalariga   qaraganda   bir-biriga   yaqin   turadi.   Suyuqlik   molekulalari
orasidagi   o’zaro   tortishuv   kuchi   itarilish   kuchiga   qaraganda   ortiq   bo’ladi.
Suyuqlikni   bug’ga   aylantirish   uchun   hamma   vaqt   energiya   sarf   qilish   kerak.
Masalan,   100℃  
da     18   sm 3  
suvni   30600   sm 3
  bug’ga   aylantirish   uchun
0,539x18=9.7 kkal issiqlik sarf qilish lozim. Bu energiya molekulalar orasidagi
tortishuv kuchini yengishga sarflanadi.
Shu   vaqtgacha   suyuqliklarni   holat   tenglamasi   aniq   topilgan   emas.   Lekin
suyuqliklarni   qaynash   temperaturasiga   yaqin   sharoitda   Van-der-Vaals
tenglamasidan   yoki   shunga   o’xshash   boshqa   tenglamalardan   ma’lum   darajada
foydalanish mumkin. [1,3]
4 II. Asosiy qism
2.1. Suyuqliklarning sirt tarangligi haqida tushunchalar
Suyuqlikning   ichidagi   molekulaga   hamma   tomondan   qo’shni   molekulalar
ta’sir   etadi.   Bu   ta’sir   hamma   tomondan   bir   xil   bo’lganligi   uchun   molekulaga
ko’rsatadigan   ta’siri   suyuqlik   ichkarisidan   bo’layotgan   ta’sirga   qaraganda
kamdir.   Shunday   qilib,   suyuqlik   sathida   yotgan   molekulani   suyuqlik   ichiga
tortuvchi kuch hosil bo’ladi. Bu kuch suyuqlik sathiga tik yo’nalib, uning ta’siri
ostida   suyuqlikning   sathi   uning   ichki   qismiga   bosim   ko’rsatadi.   Bu   bosim
molekulyar bosim deyiladi va ancha katta qiymatga ega bo’ladi.  Shuning uchun
ham   suyuqliklar   juda   oz   siqiladi.   Masalan,   suv   uchun   molekulyar   bosim
taxminan 17000   atm,   ga teng. Boshqa suyuqliklar uchun bu kattalik 10000   am
atrofida bo’ladi.
Geometrik   shakllar   ichida   yuzi   eng   kichigi   sfera   bo’lganligidan   havodagi
suyuqlik tomchisi o’z sirtidagi parda uzunligini mumkin qadar kichraytirib, sfera
ko’rinishini   olishga   intiladi.   Pardaning   uzunligini   kichraytirayotgan   kuch*   sirt
tarangligi   kuch   deyiladi.   Bu   kuchning   miqdori   pardaning   uzunligiga   bog’liq
bo’lib, uzunlik ortishi bilan u ham ortadi:f=	σl
            v a                     σ = f
l       ( 1 )                    
bu yerda
f
  — s i r t  tarangligi kuchi;	
l
—  sirtki parda uzunligi; 
σ
 — sirt tarangligi koeffitsient
Sirt   tarangligi   koeffitsienti   suyuqlikning   xiliga   va   temperaturaga   bog’liq
kattalik   bo’lib,   yuza   pardasining   uzunlik   birligiga   qo’yilgan   kuch   bilan
o’lchanadi; uning o’lchov birligi  dina/sm  bo’ladi.
Suyuqlik gazga   qaraganda   qariyib hamma   hollarda   zichroq bo’ladi; lekin
suyuqlikdan  ko’ra   zichroq  va   og’irroq  ham  bor.  Biroq  sirt   pardasining  bo’lishi
va   shuning uchun ham, sirt tarangligi mavjudligining sababi zichlik emas, balki
suyuqlikda ichga yo’nalgan bosimning bo’lishidir. Masalan, —253° temperatura
va   49   atm   bosimda   geliy   gazi   suyuq   vodoroddan   og’irroq   bo’ladi.   Shuning
uchun   bunday   sharoitda   geliy   gazining   pufakchalari   suyuq   vodorodda   tomchi
tarzida   cho’kadi   va   idish   tagiga   to’planadi.   Shunday   bo’lsada,   geliyda   sirt
taranglik   va   qovushqoqlik   bo’lmaydi,   aksincha,   suyuq   vodorod   yengil   bo’lsa
ham qovushqoqdir.
5 Har   bir   suyuqlikning   sirt   tarangligi   koeffitsienti   temperaturaning
ko’tarilishi bilan kamayadi va kritik temperaturada nolga teng bo’ladi, chunki bu
temperaturada   suyuqlikning   zichligi   bug’   zichligiga   tenglashib   qoladi   va   sirt
tarangligi   hosil   qilib   turuvchi   sirtqi   parda   yo’qoladi.   Agar   pardaga   qo’yilgan
kuch pardani ∆h sm uzaytirsa, bu kuchning bajargan ishi ∆A = f∆h bo’ladi. (1)
ga   binoan   f   =   σl   bo’lgani   uchun   ∆A   =     σl∆h   deb   yozish   mumkin.   l∆h   =   ∆S
(yuza) bo’lganligidan 
∆A =σ∆S    va      σ = ∆ A
∆ S  (2)
bo’ladi.
Demak,   sirt   tarangligi   koeffitsienti   suyuqlikning   sirtki   pardasini   bir   yuza
birligi   qadar   oshirish   uchun   sarf   qilinishi   kerak   bo’lgan   ish   deb   atalsa   ham
bo’ladi. [1]
Suyuqlik   molekulalari   bir-biriga   shunchalik   yaqin   joylashadiki,   ular   orasidagi
tortishish kuchlari ancha miqdorda bo’ladi. O’zaro ta’sir kuchlari masofa ortgan sari tez
kamaygani uchun biror r masofadan boshlab  molekulalar orasidagi  tortishish  kuchlarini
e’tiborga olmasa ham bo’ladi.  Biz  bilamizki bu r masofa molekulyar ta’sir radiusi deb, r
radiusli   sfera   esa   molekulyar   ta’sir   sferasi   deb   ataladi.   Molekulyar   ta’sir   radiusi
molekulalar effektiv diametrlarining bir qanchasi tartibidagi kattalikka teng bo’ladi.
  Har bir molekulani markazi o’sha molekulada bo’lgan sfera (mo lekulyar ta’sir
sferasi)   ichidagi   barcha   qo’shni   molekulalar   o’ziga   tortadi.   Suyuqlik   sirtidan   r   dan
ziyodroq masofada turgan molekula uchun   bu kuchlarning teng ta’sir etuvchisi  o’rta
hisobda nolga  teng  bo’lishi ravshan (1-rasm).  Suyuqlik sirtidan  r dan kichik masofada
turgan   molekula   bilan   avval   boshqacha   bo’ladi.   Bug’ning   (yoki   suyuq lik   bilan
chegaradosh   bo’lgan   gazning)   zichligi   suyuqlikning   zichligidan   ko’p   marta   kichik
bo’lgani   uchun   molekulyar   ta’sir   sferasi ning   suyuqlikdan   tashqariga   chiqib   turgan
qismida   sferaning   qolgan   qismidagiga   qaraganda   molekula   oz   bo’ladi.   Natijada
qa linligi r   bo’lgan sirtga yaqin  q atlamdagi har bir molekulaga suyuqlikning ichiga qarab
yo’nalgan kuch ta’sir qiladi. Bu kuchning kattaligi qatlamning ichki chegarasidan tashqi
chegarasiga  tomon  yo’nalishda olganda oshib  boradi. [1]
Molekula suyuqlikning ichkarisidan   sirt   qatlamiga o’tganida sirt qatlamida ta’sir
qiladigan   kuchlarga   qarshi   ish   bajarishi   zarur.   Bu   ishni   molekula   o’zining   kinetik
energiyasi hisobiga   bajaradi   va bu ish molekulaning potentsial energiyasini oshirishga
sarf   bo’ladi.   Bu   protsess   yuqoriga   uchib   ketayotgan   jismning   yer   tor tish   kuchlariga
qarshi   bajargan   ishi   jismning   potensial   energiyasini   oshirishga   sarf     bo’lishiga
o’xshaydi.   Molekula   sirt   qatlamidan   suyuqlikning   ichkarisiga   o’tganda   uning   sirt
qatlamida ega bo’lgan   potensial energiyasi molekulaning kinetik energiyasiga aylanadi.
SHunday   qilib,   molekulalar   suyuqlikning   sirt   qatlamida   qo’shimcha   potensial
6 energiyaga ega bo’ladi. Butun sirt qatlami suyuqlikning ichki energiyasiga tarkibiy qism
sifatida kiruvchi qo’shimcha energiyaga ega bo’ladi.
Muvozanat   vaziyati   potensial   energiyaning   minimum   bo’lishiga   mos   kelgani
uchun, o’z holiga qo’yib berilgan suyuqlik sirti  minimal bo’lgan shaklga, ya’ni shar
shakliga   keladi.   Odatda   biz   «o’z   holiga   qo’yib   berilgan»   suyuqliklarni   emas,   balki
yerning tortish kuchi ta’ siri  ostidagi suyuqliklarni kuzatamiz. Bu holda suyuqlik  tortishi
kuchlari maydonidagi energiya va sirt energiyasi yig’indisidan iborat bo’lgan umumiy
energiya minimum bo’ladigan shaklni oladi [1] 
Jismning o’lchamlari oshganda hajmi chiziqli o’lchamlarining kubi kabi, sirti esa
kvadrati kabi o’sadi. SHuning  uchun  jism ning  hajmiga proportsional bo’lgan tortishish
maydoni energiyasi jismning o’lchamlari oshganda  sirt  energiyasiga
  qaraganda   tezroq   oshadi.   Suyuqlikning   mayda
tomchilarida  sirt  energiyasi ustunlik qiladi, shuning uchun
bunday   tomchilar   shakli   sferik   shaklga   yaqin   bo’ladi.
Suyuqlikning   katta   tomchilari   bu   holda   sirt   energiyasi
oshuviga qaramasdan  yerning tortish kuchlari ta’siri ostida
yoyiladi.
1-rasm
Suyuqlikning katta-katta massalari o’zi qo’yilgan idish shaklini oladi va erkin sirti
gorizontal bo’lib turadi.   Sirt   energiyasi borligi tufayli suyuqlik o’z sirtini qisqar tirishga
intiladi.   Suyuqlik   o’zini   qisqarishga   intiladigan   elastik   cho’zilgan   parda   ichiga   solib
qo’yilgandek   tutadi.   Haqiqatda   suyuqlikni   tashqaridan   chegaralab   turadigan   hech
qanday parda yo’q. Sirt qatlami ham o’sha suyuqlikning molekulalaridan tarkib  topgan
va   sirt   qatlamidagi   molekulalarning   o’zaro   ta’siri   xarak teri   suyuqlik   ichidagi
molekulalarning o’zaro ta’siri bilan bir xil bo`ladi. 
Suyuqlik   sirtining   yopiq   kontur   bilan   chegaralangan   bir   qismini   fikran   ajratib
olamiz. Bu qismning qisqarishga intilishi shunga olib keladiki, u o’ziga qo’shni bo’lgan
qismlarga butun kontur bo’yicha yoyilgan kuchlar bilan ta’sir qiladi. Bu kuchlar sirt
tarangligi kuchlari deb ataladi. Sirt tarangligi kuchi suyuqlik sirtiga o’tkazilgan urinma
bo’ylab o’zi ta’sir ko’rsatayotgan kontur qismiga perpendikulyar ravishda yo’nalgan.
Sirt tarangligi kuchining konturning uzunlik birligiga to’g’ri keladigan qiymatini a bilan
belgilaymiz. Bu kattalik sirt tarangligi koeffitsient  deb ataladi. Bu kattalik metrga Nyuton (SI da)
yoki santimetrga dina (SGS da) hisobida o’lchanadi. Sirt tarangligi koeffitsientining kattaligi
suyuqlikning tabiatiga va suyuqlik turgan sharoitlarga, jumladan, temperaturga bog’liq. [1]
Suyuqlikning   sirti   tashqi   kuchlar   ta’siri   hisobiga   oshadigan   biror   protsessini   ko’rib
chiqamiz. Masalan, tor naydan suyuqlik oqib chiqishida bunday protsess yuz beradi (2- rasm).  
7 Suyuqlik   naydan tomchilab oqib chiqadi. Tomchi bevosita uzilish oldidan
shaklini   silindr   shaklida   desa   bo’ladigan   bo’yinda   osilib   turadi.   Tomchining
og’irligi   bo’yin   kesimini   chegaralab   turgan   kontur   bo’yicha   ta’sir   etuvchi   sirt
tarangligi   kuchlari   bilan   muvozanatlashadi.   Bu   kuchlarning   natijalovchisini   2-
rasmdagi   ko’rinishida   tasvirlash   mumkin,   bu   yerda   r   -   buyumning   radiusi.
Bo’yin uzunligi ∆l miqdorida oshganda og’irlik kuchi
A'= 2πrα∆l=α∆σ (3)
ish bajaradi, bu yerda∆σ   = 2πr∆l   — tomchi sirtining orttirmasi. Agar sirtning
ortish protsessi adiabatik ravishda yuz bergan bo’lsa edi, u holda suyuqlik ustida
bajariladigan ish suyuqlikning ichki energiyasi orttirmasiga teng bo’lar edi:
∆U = A' = α∆σ         (4)
Lekin   bu   holda   ichki   energiya   orttirmasi   sirt   energiyasining   sirt
orttirmasidangina emas, balki hajmiy energiya orttirmasidan, ya’ni suyuqlikdagi
ichki qismlar energiyasining ∆U hajm orttirmasidan ham iborat bo’ladi. Buning
sababi   shundaki,   sirt   ortganda   suyuqlik   soviydi.   Ichki   ener giya   fa q at   sirt
energiyasi hisobiga o’zgarishi   (ya’ni    ∆ U   =  	∆ U
sirt   bo’lishi)   uchun   suyuqik sirtining
oshish protsessini  izotermik  ra vishda  o’tkazish kerak.
Bu   holda   suyuqlik   sirti   A'=   α∆σ   ish   bajarish   hisobiga   oshganda   suyuqlik
atrofidagi muhitdan   Q= T∆S = ∆(TS)     issiqlik kelib qo’shiladi, bu ifodada S
harfi suyuqlik sirt qatlamining entropiyasini bildiradi. Entropiya additiv kattalik
bo’lgani uchun suyuqlikning ichki qismlarining holati va binobarin, entropiyasi
o’zgarmaydi. SHunday qilib, ichki energiya orttirmasi quyidagiga teng bo’ladi:
∆U = ∆Usirt= A'+ Q = α∆σ+∆ (TS)sirt  (5)
Bu munosabatni
α∆σ =∆ (U —TS) sirt= ∆Fsirt (6)
ko’rinishida   yozish   mumkin,   bu   yerda   ∆F   sirt   yuzi   ∆σ   bo’lgan   sirt
qatlamining erkin energiyasi.
SHunday   qilib,   biz   a   sirt   tarangligi   koeffitsienti   suyuqlik   sirtining   birlik
yuziga to’g’ri keladigan erkin energiyaga teng, degan xulosaga keldik. SHuning
uchun   sirt   tarangligi   koeffitsientini   metriga   nyuton   (yoki   santimetriga   dina)
82 -  rasm   Kapilyardan tomchining uzilishi hisobidagina   emas,   balki   kvadrat   metriga   joul   (yoki   mos   ravishda   kvadrat
santimetriga erg) hisobida ham ifodalash mumkin.)
Aralashmalar   sirt   tarangligi   koeffitsientiga   kuchli   ta’sir   qiladi.   Masalan,
suvda   sovun   eritilganda   uning   sirt   tarangligi   koeffitsienti   kamayib,   0,045   n/m
gacha   tushib   qoladi.   Suvda   NaCI   eritilganda,   aksincha,   uning   sirt   tarangligi
koeffitsienti   oshadi.   Temperatura   ko’tarilgani   sari   suyuqlikning   zichligi   bilan
uning   to’yingan   bug’ining   zichligi   o’rtasidagi   farq   kamayadi.   SHu   munosabat
bilan   sirt   tarangligi   koeffitsienti   ham   kamayadi.   Kritik   temperaturada  σ   nolga
aylanadi. [1]
Suyuqlik     gaz   (bug )   yoki   suyuqlik   suyuqliklarning   oson   harakatlana	
ʻ
oluvchi ajralish chegaralarida sirt taranglikni bir necha usulda, masalan, vertikal
naycha uchidan uzilayotgan tomchi massasiga ko ra, suyuklikka botishi mumkin	
ʻ
bo lgan   gaz   pufagining   maksimal   bosimiga   ko ra,   yassi   sirt   ustidagi   suyuqlik	
ʻ ʻ
tomchisi   yoki   gaz   pufagi   shakliga   ko ra   bevosita   aniqlash   mumkin.   Qattiq	
ʻ
jismlarning   molekulalari   (yoki   atomlari)   erkin   siljiy   olmasligi   tufayli,   ularning
sirt   taranglikini   o’lchash   qiyinroq.   Shuning   uchun   qattiq   jismlarning   sirt
tarangligi   molekulalar   yoki   atomlarning   o zaro   ta sirini   o rganish   yo li   bilan	
ʻ ʼ ʻ ʻ
bilvosita aniqlanadi. Tirik organizmlarda sirt taranglik butun hujayra yoki uning
bo laklariga   muayyan   shakl   beruvchi   omillardan   biridir.   Sirt   taranglikning	
ʻ
kattaligi   va   uning   turli   sharoitlarda   o zgarib   borishi   ko pchilik   hodisalarni,	
ʻ ʻ
masalan, kapillyar hodisalarni vujudga kelishiga sababchi bo ladi. [2]	
ʻ
2.2. Suyuqliklarning sirt tarangligini aniqlash usullari
Sirt   tarangligini   o’lchashning   bir   qancha   statik   va   dinamik   usullari   bor,
shulardan bir nechtasini   keltiramiz. Ulardan biri suyuqlikning ingichka naycha
—  kapillyar da ko’tarilishi asosida sirt tarangligini topish usulidir. Sirt tarangligi
ikki faza chegarasida ro’y beradi. Ana shu chegaraga, masalan, suv bilan havo
chegarasiga shisha kapillyar tushirsak (3- rasm), sirt taranglik kuchi ta’sirida suv
kapillyarda   ko’tariladi.   Ko’tarilgan   suvning   og’irligi   sirt   tarangligi   kuchiga
tenglashganda muvozanat qaror topadi.
Agar   kapillyarning   radiusi   r   fazalarning   zichligi   d
A   va   d
B   bo’lsa,   quyidagi
tenglamani yozish mumkin:
2 πrσ = π r 2
h ( d
A − d
B ) g
 (7)
Tenglamaning chap tomonida — kapillar aylanasi   2  	
πr   ga ta’sir qilayotgan
sirt tarangligi kuchi; o’ng tomonida — shu kapillyarda ko’tarilgan suyuqlikning
og’irligi; 
h —   suyuqlik ko’tarilgan balandlik; 
g   —   yer tortish kuchining tezlanishi.
9 ( 7 )   tenglamadan sirt tarangligi koeffitsientini topish mumkin:σ=	rh
2
  (	dA -	dB¿g             ( 8 )
Demak,   suyuqlikning   sirt   tarangligini   aniqlash   uchun   tajribada   uning
zichligi bilan kapillyarda ko’tarilgan balandligi o’lchanadi, xolos. Bu usul ko’p
tarqalgan usullardan biridir. [1]
Ikkinchi usul  tomchilar og’irligini o’lchash yoki ularning sonini aniqlashga
asoslangan.  Kapillyardan  tomayotgan  tomchining  og’irligi   kapillyar   diametriga
va sirt tarangligiga bog’liq. Sirt tarangligi katta bo’lgan suyuqliklar og’ir tomchi
hosil   qiladi.   Agar   suyuqlikning   sirt   tarangligi   kichik   bo’lsa,   tomchi
kichkinaligidayoq kapillyardan uzilib tushadi  (4- rasm). Shunday qilib, bu usul
uchun quyidagi ifodani yozish mumkin:	
m=2πrσ
  (9)
bu yerda m— tomchining og’irligi;
r —  tomchining uzilish paytidagi radiusi.
Tomchi radiusini o’lchash qiyin bo’lganidan biror suyuqlikning sirt tarang -
ligini   aniqlash   uchun   uning   tomchilari   soni   (og’irligi),   sirt   tarangligi   ma’lum
bo’lgan ikkinchi suyuqlikning tomchilari soni (og’irligi) bilan solishtiriladi.
                                                 
3-rasm.Suyuqlikka kapilyar tushirilgan                            4-rasmTomchining
kapillyardan uzilishi
Buning   uchun   ikkala   suyuqlik   bir   necha   marta   bir   kapillyar   orqali
tomchilatib o’tkaziladi. Bunda har safargi tomchilar soni har bir suyuqlik uchun
bir xil bo’ladi va tomchilarning o’rtacha og’irligi aniqlanadi.
(9) ga binoan:	
m1=	2πr	σ1
  va   	m2=2πr	σ2  (10)
Bularning o’zaro nisbatini olsak:	
σ1
σ2
=  m
1
m
2          ( 11) bo’ladi.
Bu usul   sirt tarangligini topishda tomchilarni tortish metod i   ham deyiladi.
10 Tomchini   tortish   o’rniga,   ma’lum   hajmdagi   suyuqlikdan   hosil   bo’lgan
tomchilarni   sanab   qo’ya   qolsa   ham   bo’ladi,   lekin   bunda   suyuqlikning   zichligi
ma’lum bo’lishi lozim. 
Bunday holda  m  o’rniga qo’yiladi:
m
1  = vd	1
n1 ;            m
2  =  vd
2
n
2   (12)
Binobarin:	
σ1
σ2
=¿
 	vd	1n2	
vd	2n1   =  d
1 n
2
d
2 n
1    (13) bo’ladi,
Bu yerda:   m- tomchining og’irligi;
n- tomchilar soni;
v- suyuqlikning hajmi;
d- suyuqlikning zichligi. [2]
3-usul .   Pufakchalarning   eng   katta   bosimini   aniqlash   usuli.   Bu   usul   1927-
yilda   P.A.   Rebinder   tomonidan   taklif   qilingan.   Rеbindеr   usuli   bo`yichа   sirt
tаrаnglikni   аniqlаshdа   uchidа   kapilyari   bоr   vеrtikаl   trubkаdаn   suyuqlik
o`tkаzilаdi   Bundа   trubkаning   yu q оrisidаn   hаvо   yubоrib   turilаdi.   Trubkаning
kapilyar   qismidаn   hаvо   pufаkchаlаr   аjrаlib   chiqаyotgаndа   bоsim   P   o`lchаnаdi.
Prabirka   ichidagi   havo   aspirator   yordami   bilan   siyraklashtiriladi.   Buning
natijasida   atmasfera   bosimi   bilan   nay   ichidagi   havo   bosimi   o’rtasidagi   ayirma
hosil   bo’ladi.   Ayirma   P   qiymatga   baravarlashganda,   havo   pufakchalari   chiqa
boshlaydi.   Tеkshirilаyotgаn   jismning   sirt   tаrаngligi   qаnchа   kаttа   bo`lsа   (sirt
tаrаnglik   hоsil   qilish   uchun)   pufаkchа   hоsil   qilish   uchun   shunchа   bоsim   kеrаk
bo`lаdi   u   hоldа   sirt   tаrаnglik   bilаn   bоsimni
quyidаgichа ifоdаlаsh mumkin:	
kp		
    (1)
k-   trubkаning   kapilyar   uchi   rаdiusi
bilаn   bоg`lik   bo`lgаn,     bеrilgаn     аsbоb
uchun dоimiy prоpоrtsiоnаllik kоeffitsiеnti. 
Pufаkchа   uzulish   vаqtidаgi   bоsim
mоnоmеtr   оrqаli   yasаlаdi.   Kapilyar
kоnstаntаsini   аniqlаsh   uchun   tеkshiriluvchi
suyuqlik   sifаtidа   dаstlаb   sirt   tаrаngligi
mа`lum   bo`lgаn   suyuqlik   ishlаtаmiz
(mаsаlаn   suv)   аgаr   bundа   pufаkchаning
uzilush vаqtidаgi mаksimal
bоsim P
0  ni аniqlаsаk, аsbоbning 
kоnstаntаsi   quyidаgi   fоrmulа   bilаn
hisоblаnаdi.	


	
		k
      (2)
11 Аsbоb   dоimiysi   hisоblаb   tоpilgаndаn   kеyin   tеkshirilаyotgаn   suyuklikning
turli hаrоrаtdаgi sirt tаrаngligini аniqlаshdа ishlаtish mumkin.  
Rebider   asbobi   yordami   bilan   ikki   suyuqlik   chegarasidagi   sirt   taranglikni
ham   aniqlash   mumkin.   Temperatura   ortishi   bilan   suyuqlikning   sirt   tarangligi
kamayadi. 1-jadvalda  suvning bir necha temperaturadagi sirt tarangligi berilgan.
Bu   faktga   asoslanib   1860-yilda   D.I.Mendeleyev   har   bir   suyuqlikning   sirt
tarangligi   ma’lum   bir     temperaturada   nolga   teng   bo’ladi,   degan   xulosani
chiqardi.   Darhaqiqat,   yuqorida   ko’rib   o’tilgandek,1869-yilda   Endryus
suyuqliklarning   kritik   t 0
  si   borligini   isbot   qildi.   Kritik   temperatura,   yani
Mendeleyev   aytgan   “absalyut   qaynash   temperaturasida”   shu   suyuqlikning   sirt
tarangligi nol ga teng bo’ladi va suyuqlik bilan bug’ orasidagi farq yo’qoladi. 
1886- yilda P.Etvyosh suyuqlik sirt tarangligi bilan temperatura orasidagi
bog’lanishni quyidagi emperik tenglama shaklida ekanligini topadi
                                      συ 2/3 
=k(Tk-T) (18)
bu yerda 
υ- suyuqlikning molyar hajmi; 
συ2/3- suyuqlikning molyar sirt energiyasi; 
Tk- suyuqlikning kritik temperaturasi; 
T- suyuqlik temperaturasi; 
k- koeffisient (ko’pchilik suyuqliklar uchun k=2,12).
1893-   yilda   Ramzay   va   Shilds   bu   formulaga   tuzatma   kiritadilar;   agar   Tk
o’rniga Tk-6 olinsa, natija yaxshiroq bo’lar ekan:
                                          συ 2/3
=k(Tk-6-T) (19)
Suyuqlikning   sirt   tarangligini   o’lchab,   uning   ichki   tuzilishi   haqida   fikr
yuritish mumkin.
Toza   suyuqliklarning   sirt   tarangliklarini   turli   temperaturada   o’lchash
shuning   uchun   ham   ahamiyatliki   toza   suyuqlikning   molekulyar   og’irligini
aniqlash usullarini biz shu vaqtga qadar bilmaymiz; suyuqlik bug’ga aylantirilib
yoki   boshqa   suyuqlikda   eritilib,   molekulyar   og’irligi   o’lchanganda   uning
assotsilangan   molekulalari   parchalanib   ketishi   mumkin.   Agar   k   ning   qiymati
2,12 dan katta bo’lsa, suyuqlikning molekulalari dissotsilangan bo’ladi. [3]
2.3. Suyuqliklarning sirt tarangligiga temperaturaning ta’siri .
Sirt   tarangligining   qiymatiga   temperaturadan   tashqari   suyuqlikda   erigan
moddalar   ham   ta’sir   qiladi.   Ularning   ba’zilari   sirt   tarangligini   oshiradi   va   sirt
noaktiv   moddalar   deb   ataladi;   ba’zilari   esa   kamaytiradi   va   sirt   aktiv
moddalar   deb ataladi. Sirt noaktiv moddalar ba’zi elektrolitlar bo’lib, ularning
sirt tarangligini oshiradi, sirt aktiv moddalar qatoriga organik kislotalar, spirtlar,
aminlar va boshqalar kiradi. Ularning ozgina miqdori ham sirt tarangligiga juda
12 katta   ta’sir   qilib,   uni   anchagina   kamaytirib   yuboradi.   Buning   sababi   shundaki,
sirt   aktiv   moddalarning,   ya’ni   kapillyar   aktiv   moddalarning   molekulalari
suyuqlik   sirtiga   adsorbilanib   o’zaro   tortishish   natijasida   sirtning   erkin
energiyasini kamaytirib yuboradi
Sirt   tarangligini   kamaytirib   yuborish   uchun   suyuqlik   sirtiga   aktiv
molekulalarning   ko’p   emas,   balki   tartib   bilan   joylashgan   birgina   qatlamining
o’ziyoq yetarlidir. 2-jadvalda ba’zi suyuqliklarning sirt tarangligi berilgan.
Temperaturaning ortishi bilan suv sirt tarangligining kamayishi,dina	/sm  
hisobida
1-jadval
t	
° 0 15 20 25 50 100
σ
75,63 73,35 72,58 71,81 67,80 58,80
  2-jadval
Ayrim moddalarning fazalar chegarasidagi sirt tarangligi koeffisientlari,	
dina	/sm
 hisobida
A faza Temperatura 	
℃ Havo, bug’ Suv Simob
Suv 20 72,6 - 375
Xloroform - 26,0 32,8 357
Anilin - 42,9 5,8 341
Efir - 17,0 10,7 379
Izobutil spirt - 22,8 2,1(	
18	℃ ) 343
Oltingugurt 141 58,3
Simob 0 480,0 (o’z bug’ida)
Qalay 400 518 (vodorodda)
Kislorod -198 17 (o’z bug’ida)
Geliy -270 0,35
Sirt   tarangligi   temperaturaning   ko’tarilishi   bilan   kamayadi   deyilgan   edi.
Haqiqatdan ham, boshqacha bo’lishi mumkin emas, chunki bunda suyuqlik bilan
uning   bug’i   xossalari   orasidagi   farq   kamayib   boradi.   Kritik   temperaturada   esa
sirtdagi parda va u bilan birga sirt tarangligi ham yo’qoladi.
1-jadvalda   suvning   turli   temperaturadagi
sirt   tarangligi   berilgan.   Sirt   tarangligining
temperatura   o’zgarishi   bilan   o’zgarishi
diagrammada to’g’ri chiziq bilan ifodalanadi va
u   nolgacha   ekstrapolyatsiya   qilinsa,   kri tik
temperaturani   emas,   balki   undan   ozgina   ( ∆
t)
kichik temperaturani ko’rsatadi (5- rasm).
13 Demak,   suyuqlik   isitila   boshlaganda   uning   sirt   tarangligi   kritik
temperaturaga   yetmasdanoq,   ya’ni   sirt   pardasi   yo’qolmasdanoq,   nolga   teng
bo’lib qoladi.   Shunga asoslanib, Etvesh, Ramzay va Shilds quyidagi matematik
ifodani berdilar:σ=σ0β(tk−t−	∆t)
          (20)
bu yerda 	
σ
0  — sirt tarangligining  t  = 0° dagi qiymati;
t
k   —  	
∆ t   —   sirt   tarangligi   chiziqining   abtsissalar   o’qi   bilan   kesishgan
yeridagi temperatura;
 	
σ  — sirt tarangligining  t  temperaturadagi qiymati; 
β
 — o’zgarmas koeffisient.
Agar suyuqlikning molekulyar og’irligi   M   va zichligi   d   bo’lsa, unda uning
molyar   hajmi     M
d     bo’ladi.   Shuning   uchun   (	
M
d ) 1/3
gramm-molekulaning
radiusiga,  (	
M
d ) 2/3
 esa uning yuziga proportsional kattalik desa bo’ladi. (20) ning
ikkala tomonini keyingi ifodaga ko’paytirsak: 	
σ=¿
( M
d ) 1/3  
= 	σ0β=	¿   (	M
d ) 2/3 
 (	tk
  – 	t  - 	∆t¿         (21)
hosil bo’ladi.
Yuqoridagi mualliflar tenglamaning  o’ng tomonidagi o’zgarmas sonlarni
K  bilan belgiladilar:
σ
0 β
(	
M
d ) 2/3 
 = K           (22)
bunda:
σ
M = σ = ¿
( M
d ) 2\3 
=  
(	
tk
  –  t
 -  ∆ t ¿
      (23)
bo’ladi. Budan  t  bo’yicha hosilasini olamiz:
dσ
M
dt =
−	K (24)
Demak,   K —   molyar   sath   energiyasining   temperatura   koeffitsi enti   ekan.
Ko’pchilik   normal,   ya’ni   assotsilanmagan   suyuqliklar   uchun   K   =2,12   dir.
Shuning uchun, assotsilanish koeffitsienti  x	
(xM
d	)
 2/ 3 
  =  K  (	tk
  – 	t  - 	∆t¿  va    ( M
d ) 2/ 3 
= 2,12 (	tk
  – 	t  - 	∆t¿       (25)
lardan topiladi:
14 x = ( K
2,12 )  2/3      
 (26)
Tajribada   topilgan   K   orqali   x   ni   aniqlasa   bo’ladi   va   ba’zan,   juda   to’g’ri
natijalar   olinadi.   Lekin   formula   yetarli   darajada   aniq   emas.   Shuning   uchun
suyuqliklarning   assotsilanish   hodisasini   sirt   tarangligi   vositasida   o’rganishdan
olingan   natijalarni   boshqa   usullarda   olingan   natijalar   bilan   solishtirib   ko’rish
lozim. [3]
III. TAJRIBA QISM.
3.1. Suyuqliklarning sirt tarangligini aniqlash bo’yicha
laboratoiya ishlari.
15 1-TAJRIBA. SUYUQLIKNING SIRT TARANGLIK
KOEFFISENTINI KAPILYAR NAY USULI BILAN ANIQLASH
Qattiq   jism,   suyuqlik   va   gazlarda   molekulalar   issiqlik   harakatida   bo’ladi.
Qattiq jism kristallida molekulalar panjara tugunining ma’lum muvozanat holati
atrofida tebranma harakatda bo’ladi.
Suyuqliklarda   esa   molekulalar   orasidagi   masofa   qattiq   jismlardagiga
qaraganda ancha katta bo’lgani uchun suyuqlik molekulalari bir-biri bilan qattiq
jism   molekulalariga   qaraganda   zaifroq   bog’langan   bo’ladi.   Natijada   suyuqlik
molekulasini   qo’shni   molekulalar   o’rab   turgan   oraliqda   tebranma   (issiqlik
harakatda)   harakat   qilib   turishiga   olib   keladi.   Suyuqlik   molekulalarining       bir-
birlari bilan o’zaro ta’sir kuchi gaz malekulalariga qaraganda “o’troq” harakatga
ega bo’ladi 
  “O’troq”   holatda   molekulalarga   ta’sir   etuvchi   “o’troq”   holatdan   qo’shni
molekulalar orasiga sakrab o’tishga yetsa, u boshqa “o’troq” holatga o’tadi. Bir
sakrashdan   ikkinchi   sakrashgacha   o’tgan   vaqtni   “o’troqlik”   vaqti   deyiladi.
Odatda   bu   “o’troqlik”   qaralayotgan   turgan   qo’shni   molekulalar   simmetrik
tuzilganda,   unga   ta’sir   qilayotgan     kuchlar   teng   ta’sir   etuvchisi   nolga   farq
qilganda  yuzaga keladi.
        
7-rasm
  Molekulalar  orasidagi   masofa  biror  V
0   dan  katta  bo’lsa,  tortuvchi, kichik
bo’lsa   esa   itaruvchi   kuch   yuzaga   keladi.   Odatda   suyuqliklarda   molekulalar
orasidagi   masofa   V
0   ga   yaqin   yoki   kichik   bo’ladi.   Bunga   suyuqliklarning
siqilmasligi   dalil   bo’ladi.   Suyuqlikning   yuzidagi   M
1 ,   M
2   molekulalarga
suyuqlikdan tashqaridagi gaz va bug’ molekulalari soni yetarlicha kam bo’lgani
uchun   M
1 ,   M
2   molekulalariga   ta’sir   qiluvchi   kuchlarning   R   ga   teng   ta’sir
etuvchisi   suyuqlik   ichiga   qarab   yo’nalgan   bo’ladi.   Suyuqlikning   sirtida
joylashgan   hamma   molekulalarga   suyuqlik   ichiga   qarab   yo’nalgan   kuch   hosil
bo’lib u o’z navbatida suyuqlik yuziga ichki bosim yoki molekulyar bosim deb
ataladigan bosim hosil qiladi. Odatda u bosim juda katta bo’ladi. Masalan,  suv
uchun 11∙10 5
 n/m 2
 ga teng bo’ladi. Suyuqlikning yuza molekulalari, ichkaridagi
16 molekulalarga qaraganda ko’proq energiyaga ega bo’ladi. Uni suyuqlik sirtining
erkin   energiyasi   deb   ataladi   (odatda   uni   soddalik   uchun   sirt   energiyasi   deb
ataladi). 
Suyuqlik   sirt   qatlamidagi   molekulalar   elastik   plonka   kabi   suyuqlik   sirt
yuzini   tarang   tortib,   imkoni   boricha   suyuqlik   sirtini   kichraytirishga   intiladi.
Suyuqlikning   sirt   energiyasini   kichraytirishga   intilishi,   sirt   taranglikni   yuzaga
keltiradi.
Sirt   taranglik   kuchi   F   suyuqlik   sirtiga   urunma   yo’nalishda   burib,   uning
ta’siri   suyuqlik sirtiga tik yo’nalishda nomoyon bo’ladi. 
Suyuqlik   sirt   tarangligini   miqdor   jihatdan   ifodalash   uchun   sirt   taranglik
koeffitsienti deb ataladigan kattalik kiritiladi va uni σ bilan belgilanadi. σ=	F
L
         (1)
Bu   erda   F-   sirt   taranglik   kuchi,   L-suyuqlik   sirtida   fikran   ajratilgan   uzunlik.
Suyuqlikning   sirt   taranglik   koeffisienti   boshqa   tomondan,   suyuqlik   sirt
xususiyatlari orqali,  	
σ=	E
S     (2)
Bu erda     S - suyuqlik sirt yuzi   va   E esa shu yuza to’g’ri keladigan erkin
energiya     (1)   va   (2)   ifodalardan   ko’rinib   turibdiki,     sirt   taranglik   koefisienti
birligi     N/m   ,   J/m 2
  larda   o’lchanadi.   Suyuqlikning   sirt   taranglik   koefisienti
suyuqlik turi, temperaturasi va suyuqlik sirti tozaligiga bog’liq bo’lar ekan.
KAPILYAR   HODISASI.
  Ingichka,   toza   oldindan   tekshiriladigan   suyuqlik   bilan   qo’llangan   shisha
nay   suyuqlikka   tushiriganda,   nay   ichidagi   suyuqlik   shisha   sirti   bo’ylab
molekulyar kuch ta’sirida, nay sirtiga yaqin joylarda ko’proq,  nay o’rtasida esa
ko’proq ko’tarilib suyuqlik sirti egri bo’ladi, agar  nayning ichki sirtini suyuqlik
yaxshi ho’llasa, suyuqlikning sirti botiq, nayning  ichki sirtini suyuqlik  ho’llasa,
suyuqlik sirti qavariq bo’ladi. 
Ingichka nay ichida ana shunday egri sirt taranglik kuchi ustiga qo’shimcha
bosim kuchi  	
ΔP   hosil qiladi. U kuch doimo sirtning botiq tomoniga yo’nalgan
bo’ladi bunday kuchlar uchun Laplas formulasiga asosan,	
ΔP	=	σ(	
1
R1
+	
1
R	2)
    (3)    
ga teng bo’ladi.
Bu   erda   σ   -   suyuqlik   sirt   taranglik   koefisienti,   R
1   va   R
2   lar   suyuqlik
sirtining egrilik radiusi. Agar  R
1 =R
2   bo’lsa,
17 ΔP	=	2σ
R      (4)     bo’ladi.
Ingichka nay ichidagi suyuqlikning sirti menisk deb ataladi. Suyuqlik nay
ichini   ho’llasa   mehisk   botiq,   agar   suyuqlik   nayni   ho’llasa   menisk   qavariq
bo’ladi. 
Bundan tashqari, botiq menisk hosil qiladigan suyuqlik ingichka nay ichida
ko’tariladi.   Qavariq   menisk   hosil   qiladigan   nay   suyuqlikka   botiriganda   nay
ichidagi   menisk   asosiy   suyuqlik   sirtiga   nisbatan   pastda   bo’ladi.   Ana   shunday
hodisani kapilyar hodisa deb ataladi. 
Agar suyuqlik naychani to’la ho’llasa va menisk radiusi   R
1   ning nayining
radiusi   bilan   bir   xil   bo’lsa,   naychada   ko’tarilayotgan   suyuqlikning   gidrostatik
bosimi qo’shimcha bosimga tenglahguncha ko’tariladi. 	
ΔP	=	2σ
R	
=	ρ	gh
      (5)
Bu   erda   σ   -   suyuqlik     sirt   taranglik   koefisienti,     R   –   nayning   radiusi,   ρ-
suyuqlikning   zichligi,   h-   naychaning   ichida   ko’tarilgan   suyuqlikning     menisk
cho’qqisida   hisoblangan   balandligi,   g-erkin   tushish   tezlanishi.   Bundan   sirt
taranglik koeffisienti   	
σ=	ρ	ghR
2       (6)   
 Suyuqliklarning sirt taranglik koeffisienti (6) ifoda bilan aniqlash kapilyar
nay usuli deb ataladi. 
USULNING QISQACHA NAZARIYASI.
Kerakli   asboblar:   Turli   radiusli   kapilyar   naylar,   o’lchash   lineykasi.
Kapilyar   naylar   va   o’lchov   lineykasini   tutib   turuvchi   tutqich   stakan   va
tekshiriladigan   suyuqlik.Suyuqlining   sirt   taranglik   koefisienti   (6)   formulani
qo’llanib   aniqlash   uchun   turli   kichik   radiusli   shisha   naylar   tanlanadi.   Turli
radiusli shisha naylardan 3-4 tasini va o’lchov lineykasini 
8-rasm
Avvalgi   rasmdagi   kabi   C   tutqichga   mahkamlanadi.   Bu   erda   A-kapilyar
naylar, B-o’lchov lineykasi.  
18 Kapilyar naylarni tekshiriladigan suyuqlik solingan D   stakanga tushiriladi.
Kapilyar   naylarni   suyuqlikka   tushirishdan   oldin   naylar   ichi   yaxshilab   yuvilib
tozalanadi. 
Naylar ichini yuvish jarayonida nay ichidagi yuvish mahsulotlarini chiqarib
tashlashda   rezina   grushadan   foydalanib   puflab   yoki   so’rdirib   olish   zarur,   lekin
hechqachon   og’iz   bilan   puflash   kerak   emas.   Chunki,   odam   nafasidagi   suv
bug’lari   tomchilari   yuzida   yog’   parda   bo’lib   u   shisha   nay   ichki   yuziga   o’tirib
ho’llanmaydigan sirt hosil qiladi.   Bu o’z navbatida o’lchashlarda turli natijaga
olib keladi. 
     Yaxshi yuvib tayyorlangan naylar suyuqlikka ko’proq tushirilib 1-2 min
kutiladi,   keyin   naylar   E   shtativga   bir   necha   sm   ga   ko’tarilib   natijalar   olib
boshlanadi.   Agar 3 ta radiusli kapilyar nay olingan bo’lsa, σ=	
R1h1	
2	
ρg	=	
R2h2	
2	
ρg	=	
R	3h3	
2	
ρg
  (7)
natijaga olib keluvchi, suyuqlikning nayda  h
1 , h
2,  h
3   turli balandlikka ko’tarilishi
kuzatiladi.
Har ikki kapilyar suyuqlikning ko’tarilishi farqi,  	
h1−	h2=	2σ	
ρ	gR	1
−	2σ	
ρgR	2
;
         	h2−	h3=	2	σ	
ρgR	2
−	2σ	
ρgR	2
;       (8)  bo’ladi
undan
 
                  	
σ=	
(h1−	h2)ρgR	1⋅R2	
2(R2−	R1)	
=	
(h2−	h3)ρgR	2R3	
2(R3−	R2)      (9)
kelib chiqadi. Bu yerda ∆h
1 =h
1 -h
2  va ∆h
2 =h
3 -h
2  ekanini hisobga olsak  
                 	
σ=	
ρgR	1⋅R2	
2(R2−	R1)Δh	1=	
ρgR	2R3	
2(R3−	R2)Δh	2            (10)
∆h
1     va   ∆h
2     lar     kapilyar   naylarning     birinchisi   bilan     ikkinchisi   va
ikkinchisi bilan uchinchisi orasidagi  farqlar.
ISH BAJARISH  TARTIBI.
1.   Tozalangan     kapilyar   naylarni     (radiusi   oldindan   aniqlangan)       o’lchov
leneykasi   bilan   birga   mahkamlangan     tutqichni   (kapilyar   naylarni     suyuqlikka
tushirishdan   oldin     suyuqlik   bilan   ho’llab     rezina   grusha     bilan   puflab)
suyuqlikka  naylarning  pastki uchini 5 -6 sm suyuqlik yuzidan  pastga tushirilib
1-2 minut kutish kerak. Keyin 1-2 sm yuqariga ko’taring.
2. Kapilyar naydagi ko’tarilgan suyuqlik balandliklar farqini (∆h
1 =h
1 -h
2   va
∆h
2 =h
2 -h
3   larni) o’lchov lineykasi yordamida  o’lchang.
19 3. Naylarni har 1-1,0 sm ko’tarib  o’lchashni takrorlang.
4. R
1 , R
2  va R
3 , ∆h
1 , ∆h
2 , g va ρ larning  qiymatlarini (10) ga qo’yib σ ning
qiymatini har o’lchashlar uchun hisoblang.
5. Olingan o’lchov natijalari va hisoblash natijalarini tubandagi jadvalga 
yozing. 
Jadval-3
№ R
1 R
2 R
3 ∆h
1 ∆h
2 Ρ  σ ∆σ             σ
x =¯σ±	Δ	¯σ
1
2
3
O’rt
2-TAJRIBA. SUYUQLIKLARNING SIRT TARANGLIK
K О EFFITSI Е NTINI T О MCHI M Е T О DI BILAN ANIQLASH
Ishning   maksadi:     Ma’lum   hajmdagi   ikki   х il   suyuqlikning   t о mchilari
s о nini aniqlash usuli bilan sirt taranglik k о effits е ntini aniqlash.
K е rakli asb о b va mat е riallari:   1. Jumrakli 2 ta byur е tka yoki 2 ta b е lgisi
bo’lgan pip е tka,    2. Ikkita stakancha, 3. V о r о nka,    4. distillangan suv,
5. t е kshiriladigan suyuqlik.
M Е T О DNING NAZARIYASI VA  QURILMANING
 TUZILISHI.
Suyuqlikning   sirt   tarangligi   faqat   yupqa   pardalar   bilan   o’tkaziladigan
tajribadagina   nam о yon   bo’lmasdan,   b о shqa   qat о r   h о disalarda   ham   nam о yon
bo’ladi.   Ma`lumki   sirt   tarangligi   tufayli   suyuqlik   eng   kichik   k о nfiguratsiyali
hajmni   egallaydi.   Agar   bunda   yag о na   sababchi   suyuqlik   erkin   sirtining
en е rgiyasi   bo’lganda   edi,   suyuqlik   eng   kichik   hajmda   shakl   shar   shaklini
egallagan   bo’lar   edi.   Amm о   sirt   taranglik   kuchlari   payd о   qiladigan   ichki
kuchlardan tashqari tashqi kuchlar ( о g’irlik kuchi va suyuqlik mol е kulalari bilan
suyuqlik   t е gib   turgan   idish   d е v о rlari   mol е kulalarining   o’zar о   ta`sir     kuchlari)
ham   ta`sir   qiladi.   Shuning   suyuqlik   egallaydigan   haqiqiy   shakli   shu   uchta
kuchning mun о sabati  о rqali aniqlanadi.
О g’irlik   kuchi   tasirida   suyuqlik   yoyilishiga   va   yupqa   qatlam   shaklini
egallashga   harakat   qiladi.   Bu   о g`irlik   kuchi   mayd о nidagi   minimal   p о t е ntsial
en е rgiyaga   m о s   k е ladi   (og`irlik   о shganda   sirtki   kuchlar   r о `li   kichik   bo’ladi).
Agar  о g`irlik kuchining ta`siri yo`q о lsa yoki minimal kamaytirilsa, as о siy r о `lni
sirt   taranglik   kuchlari   o`ynaydi   va   suyuqlik   shar   shaklini   egallaydi.   Vaznsizlik
vaqtida   suyuqlik   idishdan   tashqarida   shar   shaklini   egallashini   k о smanavtlar
20 kuzatishgan.   О g`irlik kuchi bo’lganda suyuqlik hajmi o’z-o’zidan shar shakliga
yaqin bo’lgan shakilni egallaydi, chunki  bu h о lda suyuqlikning   sirt en е rgiyasi
о girlik kuchi p о t е ntsial en е rgiyasidan katta bo’ladi.
Sim о b   t о mchilari   sharsim о n   shakilda   bo’ladi,   chunki   uning   sirt   taranglik
k о effits е nti ancha kattadir. Shuning uchun ingichka naychadan  о qib tushayotgan
suyuq   t о mchilar   sharsim о n   shakilda   bo’ladi.   T о mchining   ulchami   naychadan
chiqishda   t о b о ra   о rtib   b о radi,   amm о   u   aniq   bir   o’lchamga   y е tganda   uziladi,
chunki   t о mchi   y е tarlicha   katta   bo’lmaganda   sirt   taranglik   kuchlari   о g`irlik
kuchiga   qarshi   ta`sir   etib,   uni   ushlab   turadi.   T о mchining   о g’irligi   uni   tutib
turuvchi   sirt   taranglik   kuchiga   t е ng   bo’lganda   (aniqr о g’i   undan   о zgina   katta
bo’lganda)   t о mchi   uziladi.   Tajriba   t о mchini   ushlab   turuvchi   sirt   taranglik
kuchiga   t е skari   ta`sir   etib,   uni   uzuvchi   kuchni   aniqlashdan   ib о rat.   Bu   kuch
t о mchini   ushlab   turuvchi   kuchlar   o’lchansa,   suyuqlikni   sirt   taranglik
k о effits е ntini   t о pish   mumkin.   Agar   t о mchini   uzuvchi   kuch   (t о mchining
о g’irligi)   ni   F   va   t о mchini   ushlab   turuvchi   kuchni   (sirt   taranglik   kuchini)   -
(bunda - uzilish paytidagi t о mchi bo’yinchasining  param е tri) bilan b е lgilasak, u
vaqtda t о mchining uzilish h о lati uchun quyidagini yozish mumkin.P	=	F	=	σl
    (11)
Bundan           	
σ=	P
l     bo’ladi. Agar t о mchi bo’yinchasining radiusi bo’lsa, 
uning param е tri  	
l=	2	πr   bo’ladi. U vaqtda	
σ	=	
P
2	πr
                         (12)
  Uzilayotgan   t о mchi   bo’yinchasining   radiusini   o’lchash   ancha   qiyin
bo’lgani uchun bu usul bilan aniqlangan suyuqlikning sirt taranglik k о effitsi е nti
uncha   aniq   bo’lmaydi.   Amm о   nisbiy   o’lchashlar   bilan   ch е klansak,   t о mchi
bo’yinchasining radiusini bilish shart emas. Buning uchun faraz qilamizki, bir о r
suyuqlikning V  х ajmda   n
0  - ta t о mchi bo’lib,  х uddi shunday b о shqa suyuqlikda
n- ta t о mchi mavjud bo’lsin. Agar suyuqliklarning zichliklarini P
0  va P  bilan va
t о mchilar   о g’irliklarini   va   bilan   b е lgilasak,   u   vaqtda   birinchi   suyuqlikning
о g’irligi	
n	0	P	0=	ρ	0	gV	=	n	0	2	πrσ	0
ikkinchi suyuqlikning оg’irligi	
nP	=	ρ	gV	=	n	2	πrσ
bo’ladi. Bundan	
ρ	0	gV	=	n	0	2	πrσ	0
                  (13)
21      va
                                   ρ	gV	=	n	2	πrσ           (14)
(2) va (3) ni  х adma  х ad bir biriga bo’lsak,	
ρ0
ρ	
=	
n0σ0	
nσ
                    	
σ=	
σ0ρn	0	
ρ0n
        (15)
Bu lab о rat о riya ishida sirt taranglik k о effitsi е nti ma’lum suyuqlik sifatida 
suv  о linadi.
ISHNING B AJARILISHI
  1.   Byur е tkalardan   biriga   distillangan   suv   va   ikkinchisiga   t е kshiriladigan
suyuqlik s о linadi. Har ikkala byur е tkada suyuqlik hajmlari bir  х il tanlanadi (CC 1
о ralig’ida).   Bu   vaqtda   suyuqliklar   sathi   bir о r   C   chizig’idan   yuq о rir о q   bo’lishi
k е rak.
  2.   Suvli   byur е tkaning   K   jumragi   shunday   о chiladiki,   suv   s е kinlik   bilan
t о mchilansin.   Bu   vaktda   CC 1
  chiziqlar   о rasidagi   suvning   hajmidagi   suyuqlik
t о mchilari s о ni sanab  о linadi. Bu tajriba kamida 10 marta takr о rlanadi.
  3.   Byur е tkaning   a   pip е tkasi   о linadi   va   t е kshiriladigan   suyuqlik
byur е tkasiga   o’tkaziladi.   Tajriba   avvalgid е k   takr о rlanib   t о piladi.   Bu   t е kshirish
ham kamida 10 marta takr о rlanadi.
 4. Suvning sirt taranglik k о effitsi е nti uy t е mp е raturasidagi grafadan suv va
t е kshiriladigan suyuqlik zichliklari jadvaldan yozib  о linadi.
  5.   T о pilgan   va   ularning   o’rtacha   qiymati   о rqali   (4)   t е nglik   yordamida
suyuqlikning sirt taranglik k о effitsi е ntini his о blab t о piladi.
    6.   Agar     his о blab   t о pilgan   natijalar   qan о atlanarli   bo’lsa,   t е kshiriladigan
suyuqlik   byur е tkasi   va     pip е tka     avval     х r о mli     aralashma   sulfat   kisl о tasi     va
kaliy   х r о mat,   natriy   х r о matning   suvdagi   eritmasi   aralashmasi   bilan   va   k е yin
distillangan suv bilan yuvib qo’yiladi. 
Natijalar quyidagi jadvalga yozib qo’yiladi:
4-jadval
Tajriba№ N	
ΔN	0 N	ΔN
1
2
3
   Sirt taranglik k о effitsi е nti, absayut va nisbiy  х at о liklar:
5-jadval
22 Tajriba№ρ0	ρ	σ0	σ	σ=	σ±	Δσ
1
2
3
O’RTACHA
3-TAJRIBA.  Sirt tаrаnglikni Rеbindеr usulidа аniqlаsh
Kеrаkli   аsbоb   vа   rеаktivlаr:   Vаkuum   hоsil   qilish   uchun   аspirаtоr,   yon
nаychаli   vа   tiqinli   kеng   prоbirkа.   Spirtli   mоnоmеtr,     800-1000   ml.   li   stаkаn,
400-500   ml.li   stаkаn,   hаr   bir   1   shk.   0,5 о
C   gа   tеng   bo`lgаn   tеrmоmеtr   (10-100
hаrоrаtgаchа),   kеng   xаlqаli   shtаtiv,   аsbеst   to`r,   аspirаtоrni   mаhkаmlаsh   uchun
xаlqаli shtаtiv.
Rеbindеr usulidа sirt  tаrаnglikni аniqlаsh uchun mo`ljаllаngаn qurilmаni
tuzilishi.
Аsbоb yon trubkаsi (4) bo`lgаn shishа
idish   (1)   yoki   kеng   prоbirkаdаn   ibоrаt.
Ungа   mаnоmеtr   (5)   mаxkаmlаngаn
idishning   оg`zi   uchidа   kаpillyar   qismi
bo`lgаn   shishа   trubkа   (2)   o`tkаzilgаn
prоbkа (3) bilаn mаhkаmlаnаdi. Trubkа (4)
ning   qаyrilgаn   uchi   аspirаtоr   (6)   ni   zich
qilib   bеkitib   turаdigаn   prоbkаdаn
o`tkаzilаdi.   Idish   (1)   dаgi   suyuqlikni
kеrаkli   hаrоrаtgаchа   qizdirish   uchun   uni
suv   sоlingаn   kаttаrоq   stаkаngа   tushirilаdi
vа suvning  t o
si dоimiy ushlаb turilаdi.
Ishning bаjаrilishi:   Аspirаtоr  rаsmdа  ko`rsаtilgаndеk  qilib  suv  to`ldirilаdi
vа   tаgigа   stakan   qo`yilаdi.   Tаjribа   bоshidа   mаnоmеtrning   ikkitа   ustundа   hаm
suyuqlik   hаm   bir   xil   bаlаndlikdа   turishi   kеrаk.   Idish   (1)   1/4   qismigаchа
disstillаngаn   suv   sоlinаdi.   So`ngrа   uni   оg`zi   trubkа   (2)   o`tkаzilgаn   prоbkа   (3)
bilаn   bеrkitilаdi.   Bundа   trubkаning   kаpillyar   uchi   idish   (1)dаgi   suvgа   оzginа
tushib turishi kеrаk. 
So`ngrа idish (1) ni yarmigаchа qizdirilgаn suv sоlingаn stаkаngа tushirib
qo`yilаdi.   Kеrаkli   hаrоrаtgа   erishilgаch   аspirаtоrning   krаni   (7)   оchilаdi   bundа
kаpillyar (2) dаn аjrаlib chiqаyotgаn hаvо pufаkchаlаri shundаy tеzlikdа аjrаlib
chiqishi   kеrаkki   uni   sаnаb   turish   mumkin   bo`lsin.   Pufаkchаlаrning   muаyyan
chаstоtаsigа   erishilgаch,   mаnоmеtrdаgi   suyuqlik   sаthi   fаrqini   kаmidа   3   mаrtа
23 аniqlаb   оlinаdi.   Оlingаn   nаtijаlаrning   o`rtаchа   аrifmеtik   qiymаti   hisоblаb
tоpilаdi.   So`ngrа   jumrаk   (7)   bеkitilаdi   vа   stаkаndаgi   suvning   hаrоrаti
o`lchаnаdi.   Dаrslikdаgi   jаdvаl   оrqаli   suvning   sirt   tаrаngligi   qiymаti   tаjribа
pаytidаgi   hаrоrаt   uchun   tоpilаdi   (2)   fоrmulа   uchun   tеgishli   аsbоb   kаpillyar
trubkаsi   dоimiysi   hisоblаb   tоpilаdi.   Idish   (1)   dаgi   suv   to`kilаdi,   kеyin   uni   vа
trubkа (2) quritilаdi, kеyin esа idishgа suvning o`rnigа sirt tаrаngligi аniqlаnishi
kеrаk   bo`lgаn   suyuqlik   sоlinаdi   lеkin   idish     (1)   vа   trubkа   (2)ni   shu   suyuqlik
bilаn chаyilgаn bo`lishi kеrаk. Stаkаndаgi  suvni   30 о
C  gаchа qizdirilаdi. Kеyin
stаkаnni   idish   (1)   tаgigа   qo`yilаdi   vа   10   minut   dаvоmidа   suvni   аrаlаshtirgich
bilаn   idish   (1)   dаgi   suyuqlik   huddi   shu   hаrоrаtgа   egа   bo`lgunchа   аrаlаshtirib
turilаdi.   Аspirаtоr   ishgа   tushirilgаch   huddi   disstillаngаn   suv   uchun
ko`rsаtilgаndеk   qilib   mаnоmеtrdаn   sаthlаr   fаrqi   h   аniqlаnаdi   vа   (1)   fоrmulа
оrqаli tеkshirilаyotgаn suyuqlikning sirt tаrаnglik qiymаti 30 о
C uchun hisоblаb
tоpilаdi. Huddi shu tаrzdа ish  40 о
C, 60 о
C, 80 о
C lаr uchun hаm bаjаrilаdi. 
24 Xulosa
I) Suyuqlik ma’lum hajmga ega, lekin ma’lum shaklga ega emas. Suyuqlik
zarrachalari   bir-biridan   ma’lum   uzoqlikda   bo’lsa   ham,   zarrachalar   turgan   joy
o’zgarib   turadi.   Suyuqlik   sirt   qatlam   xosil   qildi.   Suyuqlik   sirtida   turgan
molekulani   suyuqlik   ichidagi   molekulalar   kuchliroq   tortiladi;   shu   sababli
suyuqlik   molekulalar   mumkin   qadar   suyuqlik   ichiga   kirish   uchun   intiladi,
natijada   suyuqlik   o’z   sirtini   mumkin   qadar   kamaytirishga   tirishadi.   Shuning
uchun suyuqlikda sirt taranglik yuzaga chiqadi.
II.1)   Sirt   taranglik   —   ikki   xil   faza   (jism)lar   chegaralanish   sirtining
termodinamik   tavsifi.   Suyuklikning   hajmi   o zgarmagan   holda   qaytar   izotermikʻ
sharoitda   uning   sirtini   bir   birlikka   oshirish   uchun   sarflangan   ish   bilan
ifodalanadi.   Bu   kattalik   J/m2   yoki   N/m   larda   o lchanadi.   Yangi   sirtni   hosil	
ʻ
bo lishida   bajarilgan   ish   sirt   qatlamidagi   molekulalarning   o zaro   tortishish	
ʻ ʻ
kuchlarini yengib, suyuqlik ichkarisidan yangi molekulalarni sirt qatlamiga o tib	
ʻ
qo shilishlariga   sarf   bo ladi.   Natijada   suyuklikning   sirt   qatlamiga   qo shilgan	
ʻ ʻ ʻ
molekulalar   qo shimcha   potensial   energiyaga   ega   bo ladi.   Muvozanat   holat	
ʻ ʻ
potensial   energiyaning   eng   kichik   qiymatiga   mos   kelgani   uchun,   o z   holiga	
ʻ
qo yib   berilgan   suyuqlik   sirti   eng   kichik   bo lgan   shakl   —   shar   shakliga   ega	
ʻ ʻ
bo lish   uchun   intiladi,   ya ni   suyuklik   o zini   qisqarishga   intiladigan   elastik
ʻ ʼ ʻ
cho zilgan parda ichiga solib qo yilgandek tutadi.
ʻ ʻ
II.2)   Sirt   tarangligini   o’lchashning   bir   qancha   statik   va   dinamik   usullari
bor.   Ulardan   biri   suyuqlikning   ingichka   naycha   —   kapillyar da   ko’tarilishi
asosida   sirt   tarangligini   topish   usulidir.   Ikkinchi   usul   tomchilar   og’irligini
o’lchash   yoki   ularning   sonini   aniqlashga   asoslangan.   Uchinchi   usul .
Pufakchalarning eng katta bosimini aniqlash usuli.
II.3.  Suyuqlik isitila boshlaganda uning sirt tarang ligi kritik temperaturaga
yetmasdanoq,  ya’ni  sirt   pardasi   yo’qolmasdanoq,  nolga  teng bo’ lib qoladi.   Sirt
tarangligi   temperaturaning   ko’tarilishi   bilan   kamayadi.   Sirt   tarangligining
qiymatiga temperaturadan tashqari suyuqlikda erigan moddalar ham ta’sir qiladi.
Ularning   ba’zilari   sirt   tarangligini   oshiradi   va   sirt   noaktiv   moddalar   deb
ataladi; ba’zilari esa kamaytiradi va  sirt aktiv moddalar  deb ataladi.
III.   Suyuqliklarning   sirt   tarangligini   laboratoriyada   quyidagi   tajribalar
orqali aniqlash mumkin:    Suyuqliklarning sirt taranglik koeffisiyentini kapillyar
nay   usuli   bilan   aniqlash;   tomchi   metodi   bilan   aniqlash;   sezgir   dinomametr
yordamida suvning sirt taranglik koeffisiyentini aniqlash.
25 Foydalanilgan adabiyotlar:
1. Усмонов   Х.У.,   Рустамов   Х.Р.,   Рахимов   Х.Р.   Физик   химия.
Тошкент: “Ўқитувчи”, 1974. [490б]
2. И . В . Савелъев   “ Умумий   физика   курси ”   I   том .   “Ўқитувчи”
нашриёи  Тошкент-1973  [ 412б ]
3. Мищенко   К.П.   и   др.   Практические   работы   по   физической
химии.   Л:   ГХИ.   1982:   Физик   кимёдан   амалий   ма ғ улотлар.   Тошкент:
“Ўқ итувчи ” , 1998. (Акбаров Х.И., Тиллаев Р.С. таржимаси)  [432 б ]
4 . X . I .   A k b a r o v   “ F i z i k a v i y   k i m y o ”   k u r s i d a n   o ’ q u v  
q o ` l l a n m a   T o s h k е n t   “ U n i v e r s i t e t ” - 2 0 1 4 y   [ 4 4 0 b ]
5. «Fizik kimyo» fanidan   o’quv uslubiy majmua  Urganch  2013-2014y
6. H.R.Rustamov,   SH.P.Nurullayev.   Fizikaviy   kimyo.   Darslik.   -   T.:
Fan va texnologiya, 2011. 
7. www.testing.uz   
8. www.referat.uz   
9. www.zionet.uz   
26 Mundarija:
1. Kirish……… ……………. …………………… …………… ……….….
… …..32. Suyuqliklarning   sirt   tarangligi   haqida
tushunchalar..........................................5
3.Suyuqliklarning sirt tarangligini aniqlash usullari.............................................9
4.Suyuqliklarning sirt tarangligiga temperaturaning ta’siri................................12
5.Suyuqliklarning sirt taranglik koeffisiyentini kapillyar nay usuli bilan 
aniqlash...............................................................................................................16
6.Suyuqliklarning sirt taranglik koeffisiyentini tomchi metodi bilan aniqlash...20
7.Sirt taranglikni Rebindr usulida  aniqlash……………………………………23
8.Xulosa…………………………………………………………………...……25
9.Foydalanilgan adabiyotlar………………….………………………………...26
27

Suyuqliklarning sirt tarangligini o’rganish

Купить
  • Похожие документы

  • Tereftal kislotani laboratoriya sharoitida sintez qilish usuli
  • Tabiiy gazdan butanni ajratib olish jarayoni
  • Neft tarkibidagi sikloalkanlarni olish usullari
  • Neft tarkibidagi aromatik uglevodorodlarni umumiy xossalari
  • Kolloid eritmalarning sifat analizda qo’llanilishi

Подтвердить покупку

Да Нет

© Copyright 2019-2025. Created by Foreach.Soft

  • Инструкция по снятию с баланса
  • Контакты
  • Инструкция использования сайта
  • Инструкция загрузки документов
  • O'zbekcha