Войти Регистрация

Docx

  • Рефераты
  • Дипломные работы
  • Прочее
    • Презентации
    • Рефераты
    • Курсовые работы
    • Дипломные работы
    • Диссертациии
    • Образовательные программы
    • Инфографика
    • Книги
    • Тесты

Информация о документе

Цена 20000UZS
Размер 5.5MB
Покупки 0
Дата загрузки 03 Июнь 2025
Расширение docx
Раздел Курсовые работы
Предмет Экономика

Продавец

Nurali Axmedov

Дата регистрации 24 Октябрь 2024

5 Продаж

Termometr va uning metrologik tasniflanishini o‘rganish

Купить
Termometr va uning metrologik tasniflanishini o‘rganish
MUNDARIJA:
Kirish………………………………………………………………………………..
I-BOB.   O LCHANADIGAN   KATTALIKLARNING   MIQDOR   VA   SIFATʻ
XARAKTERISTIKALARI ……………………………………………………….
1.1. O lchash kattaligi haqida tushunchalar.
ʻ …………………………………
1.2. O lchanadigan kattaliklarning miqdor xarakteristikalari.
ʻ . …………….
1.3. O lchanadigan kattaliklarning sifat xarakteristikalari
ʻ …………………..
1.4. Fizik kattaliklarning asosiy ta’riflari …………………………………….
II-BOB.   TERMOMETRLAR YORDAMIDA O‘LCHASH…………………….
2.1. Termometr va uning turlari. Termometrlarni ishlatilishi……………..
2.2. Kriketlar. Termometrlar………………………………………………
2.3. Termometr yordamida havo haroratini o‘lchash……………………...
Xulosa……………………………………………………………………………….
Ilovalar……………………………………………………………………………..
Foydalanilgan adabiyotlar ro yxati………………………………………………	
ʻ KIRISH
Zamonaviy   axborot   va   kommunikatsiya   texnologiyalari   aniq   ishonchli   o‘lchash
natijalarini olish, o‘lchash vositalarini keng qo‘llanishini talab qiladi.
Shuning uchun Oliy ta’lim Davlat  standartida “Muxandislik va muxandislik ishi”
ta’lim   sohalarida   “Metrologiya,   standartlashtirish   va   sertifikatlashtirish”   faniga
keng   o‘rin   ajratilgan.     Metorlogiya,   standartlashtirish   va   sertifikatlashtirish   fani
dasturi axborotva kommunikatsiya texnologiyalari uchun zarur bo‘lgan o‘lchashlar
birliligini   ta’minlash,   o‘lchash   vositalari,   o‘lchashlar   yagonaligi,   o‘lchash
xatoliklari   va   noaniqliklari,   standartlashtirish   turlari,   normativ   hujjatlar   toifalari,
sertifikatlashtirish   turlari   va   sxemalari,   mahsulot   sifati   va   xavfsizligi   bo‘yicha
boshlang‘ich   tushunchalar   va   ularning   amaliy   tadbiqlarini   o‘zichiga   olgan
bo‘limlaridan tashkil topgan.
Zamonaviy axborot va kommunikatsiya texnologiyalari sohasida turli metrologik,
standartlashtirish   sifat   va   sifat   boshqaruvi,   sertifikatlashtirish   bo‘yicha   masalalar
bilan shug‘ullanish, hamda me’yoriy hujjatlar va standartlar bilan ishlash borasida
yo‘nalishga mos yetarli bilim, ko‘nikma va malakalarini shakllantirishdir. Shuning
uchun   o‘lchashlar   birliligini   ta’minlash,   standartlashtirish   va   sertifikatlashtirish
tizimlarini o‘rganish dolzarb masalalardan biri hisoblanadi. Ushbu fan axborot va
kommunikatsiya   texnologiyalarida   qo‘llaniladigano‘lchash   vositalari   metrologik
tavsiflarini,   xatoliklar   klassifikatsiyasi,   noaniqliklar   turlari   va   manbaalari
standartlashtirishning   turli   darajadagi   ob’ektlari,   sertifikatlashtirish   tizimi
bosqichlarini o‘rganish masalalarini o‘z ichiga oladi.
Hozirgi   vaqtda   hech   bir   mutaxassis   ilmiy-texnikaviy   taraqqiyotni   sifatli
tavsiflaydigan   aniq   o lchashlarsiz   tasavvur   qilolmaydi.   Muammo   qanchalikʻ
murakkab   bo lsa,   uning   yechimida   o lchashlarning   ahamiyati   shunchalik   katta	
ʻ ʻ
bo ladi.   Bugungi   kunda   o lchash   natijalari   foydalanilmaydigan   inson   faoliyati	
ʻ ʻ
doirasi   yo q.   Ishonchli   o lchash   axboroti   xalq   xo jaligi   boshqaruvining   barcha	
ʻ ʻ ʻ
darajada iqtisodiyot va tekshiruvning asosi bo lib hisoblanadi.	
ʻ
Inson   dunyoni   anglashda   o zining   mo ljallaganlarini   ko radi.   Insoniyatning   ko p	
ʻ ʻ ʻ ʻ
yillik   tajribasidan   kelib   chiqqan   holda   fizik   kattaliklarning   sonli   qiymati   bilan bog liq   quyidagi   xulosaga   kelingan:   bilish   uchun   o lchash   kerak.   Mantiq   yanaʻ ʻ
davom   etadi:   o lchash   uchun   o lchovni   o rganish   kerak,   ya’ni   kattalik   qiymati	
ʻ ʻ ʻ
birligini – birlikni  o rganish lozim. Yuqorida aytilganlardan kelib chiqadiki, fizik	
ʻ
kattalikni sonli qiymatini aniqlash uchun malum aniqlikdagi va tavsiflari barqaror
bo lgan birlik etaloni zarur.	
ʻ
Ma’lumki, kattaliklarni o lchash amaliyotini bajarishdan oldin mutxassislar nazariy	
ʻ
bilimlar   bilan,   ya’ni   o lchashlar   nazariyasiga   oid   bilimlar   bilan   tanish   bo lishlari	
ʻ ʻ
lozim. Chunki nazariyasiz amaliyot yo q.	
ʻ
Nazariy metrologiya bo limi metrologiyaning fundamental asoslarini, ya’ni nazariy	
ʻ
bilimlarni   va   asoslarini   ishlab   chiqish   bilan   shug ullanadi.   Shu   sababli   ushbu	
ʻ
bo limda talabalar bilish nazariyasi va uning ahamiyati, o lchashlar, o lchanadigan	
ʻ ʻ ʻ
kattaliklar va ularning turli tavsiflari, kattaliklarning birliklari va 4 o lchamliklari,	
ʻ
kattaliklarning   shkalalari   va   ularning   hosil   qilinishi,   birliklar   tizimlari,
o lchashlarning   turlari   va   usullari,   o lchash   xatoliklari,   tasodifiy   jarayonlar   va	
ʻ ʻ
tasodidfiy kattaliklar va boshqalar  haqidagi  nazariy bilimlarga, tushunchalarga va
amaliy ko nikmalarga ega bo ladilar.	
ʻ ʻ I-BOB. O LCHANADIGAN KATTALIKLARNING MIQDOR VA SIFATʻ
XARAKTERISTIKALARI
1.1. O lchash kattaligi haqida tushuncha	
ʻ
O lchash  obyektining  qabul  qilingan  birliklardagi  (yoki   maxsus   shkalalardagi)   va	
ʻ
son   qiymatlarida   ifodalanuvchi   o lchanayotgan   xossasi   o lchash   kattaligi	
ʻ ʻ
hisoblanadi. 
O zDSt   8.010.1:2002   “O lchovlar   birligini   ta’minlash   davlat   tizimi.   Metrologiya.	
ʻ ʻ
Atamalar   va   ta’riflar.   1   –   qism.   Asosiy   va   umumiy   atamalar”   nomli   davlat
standartiga ko ra: 	
ʻ
O lchanadigan   kattalik   (ing.:   measurand   quantity)   –   o lchash   vazifasining   asosiy	
ʻ ʻ
maqsadiga   muvofiq   o lchanishi   lozim   bo lgan,   o lchanadigan   yoki   o lchangan	
ʻ ʻ ʻ ʻ
kattalik.
O lchanadigan   kattaliklarga   asosan   fizik   kattaliklar   (2.1-rasm)   kiradi.	
ʻ
Kattaliklarning   qaysi   sohada   qo llanilishiga   qarab   ularni   guruhlarga   ajratishimiz	
ʻ
mumkin.   Masalan,   mexanik   kattaliklar,   elektr   kattaliklar,   issiqlik   kattaliklari,
akustik kattaliklar, optik kattaliklar va h.k.
Fizik kattaliklar asosiy va hosilaviy kattaliklarga bo linadi.	
ʻ
  Asosiy   kattalik   deb,   ko rilayotgan   tizimga   kiradigan   va   tizimning   boshqa	
ʻ
kattaliklaridan   mustaqil   deb   shartli   ravishda   qabul   qilingan   kattalikga   aytiladi
(O zDSt 8.010.1:2002 standarti bo yicha). 	
ʻ ʻ
Asosiy   fizik   kattaliklar   7   ta   bo lib,   bular:   uzunlik,   vaqt,   massa,   temperatura,   tok	
ʻ
kuchi, modda miqdori va yorug lik kuchi.
ʻ
Hosilaviy kattalik deb, tizimga kiradigan va bu tizimning asosiy katta-liklari orqali
aniqlanadigan   kattalikga   aytiladi   (O zDSt   8.010.1:2002   standarti   bo yicha).	
ʻ ʻ
Masalan, tezlik, tezlanish, elektr qarshiligi, quvvat va boshqalar.
Kattaliklarni additiv va noadditiv kattaliklar guruhlariga ajratish mumkin.
Additiv   kattaliklar   –   turli   qiymatlarini   jamlash,   sonli   koeffisiyentga   ko paytirish,	
ʻ
bir-biriga bo lish mumkin bo lgan kattaliklar. Misol, uzunlik, massa, vaqt, bosim,	
ʻ ʻ
kuch va boshqalar additiv kattaliklarga kiradi. Noadditiv kattaliklar – qiymatlarini jamlash, sonli koeffisiyentga ko paytirish yokiʻ
bir-biriga   bo lish   ma’nosiz   bo lgan   kattaliklardir.  	
ʻ ʻ Masalan,   termodinamik   harorat
noadditiv kattalik hisoblanadi.
1.1-rasm. Fizik kattaliklarning turlari. 1.2. O lchanadigan kattaliklarning miqdor xarakteristikalariʻ
Fanda   o lchanadigan   kattalik   bilan   bog liq   bo lgan   bir   qancha   tushunchalar   va	
ʻ ʻ ʻ
atamalar   mavjud.   Jumladan,   “kattalikning   o lchami”,   “kattalikning   qiymati”,	
ʻ
“kattalikning sonli qiymati”, “chin qiymat”, “haqiqiy qiymat”, “parametr” va b.
Kattalikning   o lchami   (ing.:   magnitude   of   a   physical   quantity)   –   muayyan	
ʻ
miqdoriy   obyekt,   tizim,   hodisa   yoki   jarayonga   tegishli   bo lgan   kattalikning	
ʻ
miqdoriy aniqlanganligi.
Kattalikning   qiymati   (ing.:   of   a   quantity)   –   kattalik   uchun   qabul   qilingan
birliklarning ma’lum bir soni bilan kattalikning o lchamini ifodalash.	
ʻ
Kattalikning   sonli   qiymati   (ing.:   numerical   value   of   a   quantity)   –   kattalikning
qiymatiga kiruvchi nomsiz son.
Chin   qiymat   (ing.:   true   value   of   a   quantity)   –   ma’lum   kattalikni   sifat   va   miqdor
jihatdan ideal tavsiflay oladigan kattalik qiymati.
Kattalikning   chin   qiymati   absolyut   chin   tushubchasiga   mos   keltirilishi   mumkin.
Chin   qiymat   o lchash   usullari   va   vositalarini   to xtovsiz   takomillashtirib,   cheksiz	
ʻ ʻ
o lchashlar   jarayoni   natijasida   olinishi   mumkin   [15].   Ammo   biz   amalda	
ʻ
kattalikning   chin   qiymatini   o lchash   imkoniyatiga   ega   emasmiz.   Shu   sababli	
ʻ
o lchashlar   ishlarida   uning   o rnida   qo llaniladigan   “haqiqiy   qiymat”   tushunchasi	
ʻ ʻ ʻ
kiritilgan.
Haqiqiy   qiymat   (ing.:   conventional   true   value   of   a   quantity)   –   tajriba   orqali
topilgan   qiymat   chin   qiymatga   shu   darajada   yaqinki,   berilgan   masalada   buning
o rnida foydalanilishi mumkin.
ʻ
Parameter – berilgan kattalikni o lchashda yordamchi sifatida qaraladigan kattalik.	
ʻ
Misol,   o zgaruvchan   tokning   elektr   kuchlanishini   o lchashda   tok   chastotasi	
ʻ ʻ
kuchlanish   parametri   sifatida   ko riladi.   Mahsulot   sifatini   baholashda   ko pincha	
ʻ ʻ
“o lchanadigan   parametrlar”   ifodasi   qo llaniladi.   Bunda   parametrlar   deb,   odatda,	
ʻ ʻ
buyumlarning   yoki   jarayonlarning   sifatini   to liq   ifodalaydigan   kattaliklar	
ʻ
tushuniladi.
Mashinasozlik, asbobsizlik va shu kabi sohlarda detallarning o lchamlari va shakli	
ʻ
mashinalarni   yoki   jihozlarni   loyihalashtirishda   aniqlanadi.   Loyihalovchi konstruktor   detallarning   ishlash   sharoitini   bilgan   holda,   material   tanlaydi   va   eng
ma'qul   shaklini   belgilab   oladiki,   uning   hisoblab   chiqilgan   o lchamlari   ishchiʻ
yuklanish   ostida   detalning   materiali,   mustah-kamlik   zahirasini   saqlaydi.
Hisoblarda   hosil   bo lgan   detal   o lchamlarining   miqdori   me’yoriy   miqdorgacha	
ʻ ʻ
yaxlitlanadi   va   ko p   holatlarda   butun   raqamgacha   keltirilib,   bu   oxirgi   o lcham
ʻ ʻ
chizmalarga qo yiladi.	
ʻ
Detallarni yasash uchun chizma asosiy hujjat hisoblanadi. Chizmaga qo yilgan har	
ʻ
qanday o lcham (uzunlik, eni, diametr va h.k)nominal o lcham bo lib hisoblanadi.	
ʻ ʻ ʻ
Bu o lcham hamma vaqt haqiqiy o lchamdan farq qiladi, chunki haqiqiy o lcham,	
ʻ ʻ ʻ
detalga ishlov berish natijasida hosil bo ladi.	
ʻ
Haqiqiy o lcham  deb, yo l  qo yilgan xatolik bilan o lchangan o lchamga aytiladi.	
ʻ ʻ ʻ ʻ ʻ
Tayyor detalning o lchami haqiqiy o lchamdir.	
ʻ ʻ
Detallarni   ishlab   chiqishda   amalda   qanday   ishlov   berish   usuli   va   texnik   jihozlar
tanlanmasin, baribir berilgan nominal o lchamni mutlaq aniq hosil qila olmaymiz.	
ʻ
Shuningdek  aynan  bir   xil  o lchamga  ega   detallarni  ham  ishlab   chiqarish  mumkin	
ʻ
emas. Bundan ko rinadiki, nominal va haqiqiy o lchamlar orasida, albatta, hamma	
ʻ ʻ
vaqt   farq   bo ladi.   Buni   detalga   ishlov   berish   uchun   joyiga   o rnatishda   va   ishlov	
ʻ ʻ
berish   jarayonidagi,   uni   o lchashlardagi   xatoliklarning   ta’siri   va   boshqa   ko plab	
ʻ ʻ
sabablar   bilan   tushuntirish   mumkin.   Har   doim   juda   ham   yuqori   aniqlikdagi
detallarni   tayyorlash,   ishlab   chiqish   shart   emas.   Ba'zida   nominal   o lchamdan	
ʻ
ma'lum   miqdordagi   og ishlarga   ega   bo lgan   o lchamli   detallar   ham     qoniqarli	
ʻ ʻ ʻ
darajada   ishlab,   unga   qo yilgan   talablarni   bajarib   bera   oladi.   Shuning   uchun,	
ʻ
nominal o lchamni albatta egallash shart emas.	
ʻ
Haqiqiy   o lcham   ro xsat   etilgan   ikkita   chetki   o lchamlar   oralig ida   yoki   ularga
ʻ ʻ ʻ ʻ
teng   bo lishi   kerak.   Detal   tayyorlanayotganda   uning   o lchami   ikkita   qiymatlar,	
ʻ ʻ
ya'ni   ro xsat   etilgan   chekka   qiymatlar   bilan   berilishi   mumkin.   Bu   qiymatlareng
ʻ
katta va eng kichik chekka o lchamlar  deyiladi. Yaroqli detalning o lchami mana	
ʻ ʻ
shu chekka o lchamlar oralig ida bo lishi kerak	
ʻ ʻ ʻ 1.3. O lchanadigan kattaliklarning sifat xarakteristikalariʻ
Kattaliklar juda ko p va turli-tuman, lekin ularning barchasi ham ikkitagina tavsif	
ʻ
bilan tushuntiriladi. Bu – sifat va miqdor tavsiflari.
Sifat   tavsifi   –   olingan   kattalikning   mohiyatini,   mazmunini   ifodalaydigan   tavsif
hisoblanadi.   Gap   masofa   borasida   ketganda   muayyan   olingan   obyektning
o lchamlarini,   uzun-qisqaligini   yoki   baland-pastligini   bildiruvchi   xususiyatni	
ʻ
tushunamiz,   ya’ni   ko z   oldimizga   keltiramiz.   Buni   oddiygina   bir   tajribadan	
ʻ
bilishimiz mumkin. Bir daqiqaga boshqa ishlaringizni yig ishtirib, ko z oldingizga	
ʻ ʻ
og irlik  va   harorat   nomli   kattaliklarni   keltiring...  Xo sh,   ularning   sifat   tavsiflarini	
ʻ ʻ
seza   oldingizmi.   Bir   narsaga   ahamiyat   bering-a,   og irlik   deganda   qandaydir   bir	
ʻ
mavhum,   og ir   yoki   yengil   obyektni,   aksariyat,   tarozi   toshlarini   ko z   oldiga	
ʻ ʻ
keltirsangsiz, harorat to g risida gap borganda esa, issiq-sovuqlikni bildiruvchi bir	
ʻ ʻ
narsani   gavdalantirgansiz.   Aynan   mana   shular   biz   sizga   tushuntirmoqchi   bo lgan	
ʻ
kattalikning sifat tavsifi bo lib hisoblanadi	
ʻ
O lchanadigan   kattaliklar   sifatiy   va   miqdoriy   xarakteristikalarga   ega   bo ladi.	
ʻ ʻ
O lchanadigan kattaliklarning sifatiy tavsiflaridagi o zaro farqlarni ifodalash uchun
ʻ ʻ
kattalikning o lchamligidan foydalaniladi.	
ʻ
Kattalikning   o lchamligi   –   turli   darajalardagi   asosiy   kattaliklar   simvollarining
ʻ
ko paytmalaridan   tuzilgan,   ushbu   kattalikni   mazkur   kattaliklar   tizimida   aso   siy	
ʻ
kattaliklar   bilan   bog liqligini   aks   ettiruvchi   hamda   mutanosiblik   koeffitsienti   1ga	
ʻ
teng   bo lgan   darajali   bir   had   shaklidagi   ifoda   (O zDSt   8.010.1:2002   standarti	
ʻ ʻ
bo yicha).	
ʻ
Kattalikning   o lchamligi   “dim”   simvoli   bilan   belgilanadi   (inglizha   “dimension   -	
ʻ
o lcham, o lchamlik” so zidan olingan).	
ʻ ʻ ʻ
Asosiy kattliklarning o lchamligi o ziga nisbatan olinganda birga teng, ya’ni asosiy	
ʻ ʻ
kattalik   o lchamligining   formulasi   uning   simvollariga   mos   keladi   (O zDSt	
ʻ ʻ
8.010.1:2002 standarti). Odatda, asosiy kattaliklarning o lchamligi mos holda bosh	
ʻ
harflar   bilan   belgilanadi:   uzunlik      L;   massa      M;   vaqt      T;   termodinamik
harorat      ; elektr tok kuchi    I; modda miqdori    N; yorug lik kuchi 	
ʻ   J Hosilaviy kattaliklarning o lchamligini aniqlashda quyidagi qoidalarga amal qilishʻ
lozim:
1. Tenglamaning o ng va chap tomonlarining o lchamligi mos kelmasligi mumkin	
ʻ ʻ
emas,   chunki,   faqat   bir   xil   xossalargina   o zaro   solishtirilishi   mumkin.   Bundan	
ʻ
xulosa   qilib   aytadigan   bo lsak,   faqat   bir   xil   o lchamlikka   ega   bo lgan	
ʻ ʻ ʻ
kattaliklarnigina algebraik qo shishimiz mumkin. 
ʻ
2.   O lchamliklarning   algebrasi   ko payuvchandir,   ya’ni   faqatgina   ko paytirish	
ʻ ʻ ʻ
amalidan iboratdir.
2.1.   Bir   nechta   kattaliklarning   ko paytmasining   o lchamligi   ularning	
ʻ ʻ
o lchamliklarining ko paytmasiga teng, ya’ni: A,B,C,Q kattaliklarining qiymatlari	
ʻ ʻ
orasidagi bog lanish Q = ABC ko rinishda berilgan bo lsa, u holda 	
ʻ ʻ ʻ
dimQ = (dimA)(dimB)(dimC)        (2.1)
2.2.   Bir   kattalikni   boshqasiga   bo lishdagi   bo linmaning   o lchamligi   ularning	
ʻ ʻ ʻ
o lchamliklarining nisbatiga teng, ya’ni Q = A/B bo lsa, u holda 	
ʻ ʻ
dimQ = (dimA) (dimB) -1
             (2.2)
2.3. Darajaga ko tarilgan ixtiyoriy kattalikning o lchamligi uning o lchamligini shu	
ʻ ʻ ʻ
darajaga oshirilganligiga tengdir, ya’ni, Q = An bo lsa, u holda, 	
ʻ
dim Q = dim n
A           (2.3)
Masalan, tezlik    = S/t bo lsa, uning o lchamligi dim 	
ʻ ʻ   = dimS/dimt = L/T bo lishi	ʻ
kerak.   Lekin   kattalikning   o lchamligini   ifodalashda   faqatgina   ko paytirish	
ʻ ʻ
amalidan foydalanilishini e’tiborga oladigan bo lsak, tezlikning o lchamligi dim  	
ʻ ʻ 
= LT -1
 tarzida ifodalandi.
Shunday   qilib,   hosilaviy   kattalikning   o lchamligini   ifodalashda   quyidagi	
ʻ
formuladan foydalanishimiz mumkin:
dim Q = L n
M m
T k
 ....,         (2.4)
bunda: L, M, T..., - mos ravishda asosiy kattaliklarning o lchamligi;	
ʻ
 n, m, k..., - o lchamlikning daraja ko rsatkichi.	
ʻ ʻ
Kattalikning   o lchamlilik   ko rsatkichi   -   hosilaviy   kattalikning   o lchamliligiga	
ʻ ʻ ʻ
kiradigan asosiy kattalik o lchamligining oshirilgan daraja ko rsatkichi. 	
ʻ ʻ Yuqorida   keltirilgan   formuladagi   n,   m,   k...,   daraja   ko rsatkichlari   Q   kattalikʻ
hosilasi   o lchamligining   ko rsatkichlari   deb   ataladi.   Asosiy   kattalik	
ʻ ʻ
o lchamligining ko rsatkichi o ziga nisbatan olinganda birga teng.	
ʻ ʻ ʻ
Har   bir   o lchamlikning   daraja   ko rsatkichi   musbat   yoki   manfiy,   butun   yoki   kasr	
ʻ ʻ
songa yoxud nolga teng bo lishi mumkin. 	
ʻ
O lchamligidagi asosiy kattaliklarning kamida biri nolga teng bo lmagan darajaga	
ʻ ʻ
oshirilgan kattalik o lchamli kattalik deyiladi.	
ʻ
Agar   barcha   daraja   ko rsatkichlari   nolga   teng   bo lsa,   u   holda   bunday   kattalikni	
ʻ ʻ
o lchamsiz   kattalik  deyiladi.   Bu   kattalik  bir   nomdagi   kattaliklarning   nisbati   bilan	
ʻ
aniqlanadigan   nisbiy   (masalan,   dielektrik   o tkazuvchanlik),   logarifmik   (masalan,	
ʻ
elektr quvvati va kuchlanishining logarifmik nisbati) bo lishi mumkin.	
ʻ
O lchamliklarning   nazariyasi   odatda   hosil   qilingan   ifoda   (formula)larni   tezda	
ʻ
tekshirish   uchun   juda   qo l   keladi.   Ba’zan   esa   bu   tekshiruv   noma’lum   bo lgan	
ʻ ʻ
kattaliklarni topish imkonini beradi. 1.4. Fizik kattaliklarning asosiy ta’riflari
SI   ning   barcha   asosiy   birliklarining   rasmiy   ta’riflari   O TXQning   rasmiyʻ
axborotnomasi – Copmtes Rendus (CR) orqali belgilangan
Quyida   SI   tizimining   asosiy   birliklarining   ta’riflari   va   ularningtarixi   haqida
ma’lumot berib o tamiz	
ʻ
Uzunlik   birligi   -   Metr.   1889   yildan   boshlab   metr   ta’rifi   platina-iridiy   qotishmasi
asosida tayyorlangan xalqaro etalonga asoslangan edi. Lekin uni, 1960 yilda XI –
O TXK,   Kripton-86   atomining   vakuumdagi   nurlanishining   to lqin   uzunligiga	
ʻ ʻ
muvofiq   keluvchi   ta’rifi   bilan   almashtirdi.   Bu   o zgarish   metrni   aniqlashni	
ʻ
takomillashtirish,   natijaning   aniqligini   oshirish   maqsadida   amalga   oshirilgan
bo lib,   u   Kripton-86   atomining   2P10   va   5d5   sathlariaro   o tishiga   muvofiq	
ʻ ʻ
keladigan  vakuumdagi  nurlanishning  1650763,73  to lqin  uzunligiga  teng  ekanligi	
ʻ
belgilangan edi. Bu ta’rif ham O TXKning XVII - Bosh konferensiyasida,  (1983,	
ʻ
Rezolyutsiya   1,   CR-97   va   Metrologia,   1984,   20,   25)   quyidagi   yangisi   bilan
almashtirildi:
Metr  – yorug likning vakuumda soniyaning 1/299792458 qismida bosib o tadigan	
ʻ ʻ
masofasiga teng.
Bundan ma’lum bo ladiki, yorug lik vakuumda soniyasiga 299792458 metr/soniya	
ʻ ʻ
tezlik   bilan   harakatlanar   ekan.   Metrning   1889   yilda   1-O TXQ   (CR,   34-38)	
ʻ
tomonidan   rasman   tasdiqlangan   asl   etaloni   hali   hamon   O TXQ   idorasida,   1889	
ʻ
yilda belgilangan sharoitlarda saqlanmoqda
Massa   birligi   –   Kilogramm.   Platina-iridiy   qotishmasidan   tayyorlangan   tarixiy
artefakt – Xalqaro Kilogramm etaloni, 1889 yildagi 1-O TXK (CR, 34-38) orqali	
ʻ
bunday   e’lon   qilingan:   Ushbu   namuna   etalon,   bundan   buyon   massa   birligining
asosi bo ladi.	
ʻ
III-O TXK   (1901   yil,   CR,   70)   deklaratsiya   orqali   «vazn»   so zining   ikki   ma’noli	
ʻ ʻ
talqin   qilinishiga   chek   qo yish   maqsadida   quyidagi   tasdiqni   qabul   qildi:	
ʻ
Kilogramm – massa birligi; u Xalqaro kilogramm etaloni massasiga teng.
Bundan   kelib   chiqadiki,   xalqaro   kilogramm   etalonining   massasi   doimo   aniq   1
kilogrammga   teng:   m(K)=1   kg.   Lekin,   doimiy   muqarrar   bo lgan   hodisa   –   yuza	
ʻ qismida   chang   to planishi   natijasida,   Xalqaro   kilogramm   etaloni   oldini   olibʻ
bo lmaydigan  sirt  ifloslanishi  tufayli  yiliga  1 µg vazn  ortishiga  uchramoqda.  Shu	
ʻ
sababli   O TXI,   xalqaro   etalon   massasining   keyingi   tadqiqotlar   uchun   qiymatini,	
ʻ
tasdiqlangan   usulda   yuvib   tozalangandan   so ng,   Platina-Irridiy   qotishmasi   etalon	
ʻ
namunasining   aniqlangan   yangi   qiymati   bilan   Milliy   standartlarni
muvofiqlashtirishni (kalibrovka qilishni) amalga oshiradi.
2020   yil   20   maydan   boshlab   yangi   xalqaro   massa   etaloni   prototipi   amalda
foydalanishga   kirirtilgan.   Qabul   qilingan  yangi   etalonga   asosan   kilogramm   Plank
doimiysi va Eynshteynning o sha mashhur E=mc2 formulasi asosida ta’riflabadi	
ʻ
Demak, kilogrammning yangi ta’rifi quyidagicha:
Kilogramm   bu   –   atom   soatidagi   seziy-133   atomlari   bilan   bir   xil   chastotada
ossilyatsiyalanuvchi 1,4755214∙10  dona fotonlarning energiyasiga teng.	
⁴⁰
1.2-rasm. Massa birligining yangi xalqaro etaloni.
Vaqt   birligi   –   Soniya.   Vaqt   birligi   –   soniyani   avvallari   Quyosh   sutkasining
1/86400   qismiga   teng   deb   qabul   qilinar   edi.   «Quyosh   sutkasi»ning   aniq   ta’rifini
astronomlar   shakllantirishgan.   Lekin,   o lchashlarning   ko rsatishicha,   Yerning	
ʻ ʻ
aylanish   jarayoni   nodavriy   o zgarishlar   bilan   kechishi   tufayli,   yuqoridagi   ta’rif	
ʻ
qoniqarli   bo lmay  qoldi. Vaqt   birligini   yanada  aniq belgilash  uchun  XI  -  O TXK	
ʻ ʻ
Xalqaro   Astronomiya   Ittifoqining   1900-chi   tropik   yilga   asoslanib   taklif   qilgan
ta’rifini qabul qildi. Elektr   toki   kuchi   birligi   –   Amper.   Tok   kuchi   va   qarshilik   uchun   «Xalqaro
birliklar»   deb   atalgan   birliklar   1893   yilda   Chikagoda   o tkazilgan   Xalqaro   Elektrʻ
Kongressida   tasdiqlangan   va   «Xalqaro   amper»   va   «Xalqaro   om»larning   ta’riflari
1908 yildagi London kongressida qabul qilingan edi. Garchi VIII-O TXK da ham	
ʻ
elektr   sohasiga   tegishli   «Xalqaro   birliklar»   ning   «Mutlaq   birliklar»   bilan
almashtirilishi yakdillik ma’qullangan bo lsa hamki, bu faqat IX-O TXK (1948) da	
ʻ ʻ
O TXI taklif etgan quyidagi ko rinishda qabul qilindi	
ʻ ʻ
Amper  – vakuumda bir-biridan 1 metr masofa uzoqlikda joylashgan cheksiz uzun
va   o ta   kichik   ko ndalang   kesimga   ega   ikki   parallel   o tkazgichdan   o tganda,	
ʻ ʻ ʻ ʻ
o tkazgichning   har   1   metr   uzunligida   2∙10−7   Nyuton   o zaro   ta’sir   kuchi   hosil	
ʻ ʻ
qiladigan o zgarmas tok kuchiga teng	
ʻ
Bundan kelib chiqadiki, tarqalish muhitining magnit singdiruvchanligi nomi bilan
ham   ataladigan,   magnit   doimiysi   -   μ 0   ning   qiymati   μ 0   =   4 π ∙10-7   Genri   taqsim
metrga aniq teng.
1.3-rasm. Amperni aniqlash.
1946   yildagi   asosiy   matnda   ko rsatilgan   «MKS   kuch   birligi»   so zi   bu   joyda,   IX-	
ʻ ʻ
O TXQ tomonidan tasdiqlangan «nyuton» so zi bilan almashtirildi.	
ʻ ʻ
Termodinamik   harorat   birligi   –   Kelvin .   Termodinamik   haroratning   ta’rifi   X-
O TXK   (1954   yil,   Rezolyutsiya   3;   CR   79)   tomonidan   tasdiqlangan   bo lib,
ʻ ʻ
fundamental qiymat sifatida suvning uchlanma nuqtasi termodinamik haroratining
1/273.16 qismiga teng deb aniqlangan. XIII-O TXK (1967/68, Rezolyutsiya 3; CR	
ʻ
104   va   Metrologia   1968,   4,   43)   «Kelvin   gradusi»   atamasi   va   °K   belgisi   o rniga,	
ʻ
Kelvin va K belgisidan foydalanishni joriy etdi va Termodinamik harorat ta’rifini
quyidagicha qilib belgiladi Kelvin  – termodinamik harorat birligi. U suvning uchlanma nuqtasi termodinamik
haroratining   1/273.16   ulushiga   teng.   Bundan   kelib   chiqadiki,   suvning   uchlanma
nuqtasining termodinamik harorati 273.16°K ga teng ekan.
2005 yilda O TXI quyidagini ma’qulladi: (Ya’ni, O TXQ suvning izotop tarkibigaʻ ʻ
nisbatan   aniq   talab   qo ydi.)   Bu   qoida   suvning   quyidagi   izotopik	
ʻ
kompozitsiyasidagi  modda miqdorlari uchun tegishli: 0.00015576 mol   2
H bir mol
1
H ga teng
0.0003799 mol  17
O bir mol  16
O ga; 0.002005 18O esa, bir mol  16
O ga teng bo ladi.	
ʻ
Harorat   shkalalaridan   kundalik   odatiy   foydalanishni   soddalashtirish   maqsadida,
ma’lumotnoma   qiymati   T
0 =273.15   K,   ya’ni,   muzning   erish   haroratidan   farqlash
maqsadida, T belgisini faqat termodinamik haroratni ifodalash uchun qabul qilindi.
Ular   orasidagi   farq   Selsiy   gradusiga   teng.   Selsiy   gradusining   belgisi   t   bo lib,   u
ʻ
quyidagi tenglama orqali aniqlanadi:
t = T – T
0
Modda   miqdori   birligi   -   mol.   Kimyoning   fundamental   qonunlari   kashf
qilinganidan   so ng,   kimyoviy   elementlar   va   ularning   birikmalarining   miqdorini	
ʻ
ifodalash   uchun   masalan,   «gramm   atom»   va   «gramm   molekula»   birliklari
qo llanilgan.   Ushbu   birliklarda,   qiymatlari   amalda   juda   nisbiy   bo lgan   «atom	
ʻ ʻ
massasi»   va   «molekulyar   massa»   bilan   to g ridan-to g ri   bog liqlik   mavjud   edi.	
ʻ ʻ ʻ ʻ ʻ
«Atom massasi» dastavval, bosh kelishuvga ko ra, kislorodning atom massasi – 16	
ʻ
ga nisbatan olingan edi. Biroq, fiziklar spektrometrda kislorod izotoplarini  ajratib
olishganida, ular 16 qiymatini, izotoplardan bittasi uchun, kimyogarlar esa, aynan
shu   qiymatni   (biroz   o zgaruvchanini)   kislorodning   16,   17,   18   –   izotoplarining	
ʻ
o zaro   aralashmasi   uchun   qabul   qilishdi.   Va   nihoyat   1959/60   yillar   davomida,	
ʻ
Xalqaro Amaliy va Nazariy Fizika ittifoqi (IUPAP) va Xalqaro Amaliy va Nazariy
Kimyo   ittifoqi   (IUPAC)   bilan   o zaro   hamkorlikda   bunday   ikkiyoqlamalikka	
ʻ
barham   berdi.   O sha   vaqtdan   buyon   fiziklar   va   kimyogarlar,   moddaning   atom	
ʻ
massasini,   to g riroq   aytganda   nisbiy   atom   massasi   Ar(12C),   massa   soni   12	
ʻ ʻ
bo lgan uglerod 12 izotopi (uglerod 12, 12C) asosida  belgilashga kelishib oldilar.	
ʻ
Ushbu birlashtirilgan shkalaga ko ra, nisbiy atom massa va molekulyar massa (ular	
ʻ shuningdek   mos   ravishda   «atom   massasi»   va   «molekulyar   massa»   ham   deyiladi)
qiymatlarini beradi.
Kimyogarlar   tomonidan,   kimyoviy   elementlar   yoki   birikmalarning   miqdorini
aniqlash   uchun   qo llaniladigan   miqdor   nomini   endilikda   «Modda   miqdori»   debʻ
ataladi.   Qaralayotgan   muayyan   modda   uchun   modda   miqdori,   boshqa   barcha
moddalar   uchun   ham   umumiy   (universial)   bo lgan,   doimiy   o zgarmas   miqdoriy	
ʻ ʻ
qiymatga   (konstantaga)   ega   moddaning   miqdoriga   proporsional   nisbatda
aniqlanadi. Modda miqdori birligi mol, ramziy belgisi (ham) mol.    
Mol   –   uglerod   12   ning   massasiga   ko ra,   bir   mol   uglerod   12   ning   o zida   qancha	
ʻ ʻ
atom tutishiga qarab aniqlangan.
Xalqaro kelishuvga ko ra, bir mol uglerod 12 izotopi = 0,012 kg, ya’ni, 12 gramm	
ʻ
uglerod miqdori bilan belgilangan.
Yorug lik   kuchi   birligi   –   Kandela.	
ʻ   Turli   mamlakatlarda,   yorug lik   kuchining	ʻ
o lchov   birligi   sifatida,   1948   yilgacha   sham   yoki   alanga   yorug ligiga   asoslangan	
ʻ ʻ
turli o lchov birliklaridan foydalanilgan. 1848 yilda uning o rniga, Plank nurlanish	
ʻ ʻ
manabasining   (qora   jismning)   platinaning   qotish   haroratidagi   yorug ligiga	
ʻ
asoslangan   yangi   birlik   –   «yangi   sham»   joriy   etildi.   Bu   ko rinishdagi   o lchov	
ʻ ʻ
birligi,   Yoritish   bo yicha   Xalqaro   Qo mita   (CIE)   va   O TXQ   tomonidan   1937	
ʻ ʻ ʻ
yildan   avval   tayyorlangan   bo lib,   u   O TXQ   ning   1946   yildagi   qarori   bilan   e’lon	
ʻ ʻ
qilingan   edi.   U,   1948   yildagi,   IX   -   O TXK   tomonidan   qabul   qilingan   bo lib,   bu	
ʻ ʻ
konferensiyada, o lchov birligiga yangi xalqaro nom – kandela, va ramziy belgi kd	
ʻ
(cd)   kiritildi;   1967   yildagi   XIII   -   O TXK   da   (Rezolyutsiya   5,   CR,   104   va	
ʻ
Metrologia,   1968,   4,   43-44)   bu   ta’rifga   tuzatish   kiritilgan.   1979   yilda,   Plank
radiatorining   yuqori   haroratlarda   amalda   qo llashning   qiyinligi   sababidan   va	
ʻ
radiometriya   sohasida   paydo   bo lgan   yangi   imkoniyatlar,   ya’ni,   optik   nurlanish	
ʻ
kuchini   o lchash   asosida,   XVI   -   O TXK   (1979   yil,   Rezolyutsiya   3,   CR,   100   va	
ʻ ʻ
Metrologia, 1980,16, 56) kandelaning yangi ta’rifini qabul qildi:
Kandela   – berilgan yo nalishda chastotasi 540	
ʻ  1012 Gers bo lgan monoxromatik	ʻ
nurlanish   tarqatuvchi   manbaning   yorug lik   kuchiga   teng,   bu   nurlanishning	
ʻ energetik   yorug lik   kuchi,   shu   yo nalishda   1/683   Vatt   taqsim   steradianni   tashkilʻ ʻ
qiladi.
Bundan   kelib   chiqadiki,   chastotasi   540  1012   Gers   bo lgan   monoxromatik	
ʻ
nurlanishning   spektral   lyuminessensiya   effekti   aniq   683   lyumen   taqsim   vattga
teng.  K = 683 lm/Vt = 683 kd	
 (sr/Vt). II-BOB.   TERMOMETRLAR YORDAMIDA O‘LCHASH
2.1. Termometr va uning turlari. Termometrlarni ishlatilishi
Bu   butun   dunyo   bo'ylab   eng   mashhur   uy   foydalanish   ob'ekti.   Shu   sababli,   u
bolalarning harorati yuqori bo'lgan kechalarda sodiq hamrohga aylandi . Bu nima?U
qanday ishlaydi?Qanday turlari bor? 
2.1-rasm. Termometr
Termometr   -   bu   tizim   joylashgan   haroratni   bilish   imkonini   beruvchi   qurilma.   Bu
tizimlar   inson   tanasi,   oziq-ovqat,   suyuq   moddalar   va   boshqa   gazsimon   shakllar
bo'lishi mumkin.
Ichkarida   ular   tarkibidagi   o'zgarishlarga   javoban   o'z   holatini   nazorat   ostida
o'zgartirishga   imkon   beradigan   moddalarni   o'z   ichiga   oladi .   Harorat   va   namlik ,
tashqaridan.   Hozirgi   vaqtda   har   xil   turdagi   va   modellar   mavjud   bo ' lib ,   ular   har   bir
ehtiyojga   qarab   qo ' llaniladi .
Uning   foydaliligi   ko'p   bo'lib,   ta'sir   doirasi   oziq-ovqat   mahsulotlarini   qadoqlash
tarmoqlariga   ega,   laboratoriya   termometri   va   kasalxonalar.   Ammo,   katta
miqyosda ular dunyodagi har bir uyda topiladi.
U   kashf   etilgandan   so'ng   va   uyda   foydalanish   uchun   qurilma   sifatida   mashhur
bo'lganidan   so'ng,   u   foydalanish   qulayligi   va   ishonchliligi   tufayli   tibbiy
asoratlarning oldini olishga imkon berdi.
Tananing   haroratini   bilish   katta   ahamiyatga   ega,   bu   bilan   siz   sog'liq   uchun
asoratlardan   qochishingiz   mumkin,   shuningdek,   oziq-ovqat   mahsulotlarini   ishlab chiqarishda   ifloslanishning   oldini   olishingiz   mumkin,   ilmiy   tadqiqotlar   olib
borilganda   harorat   o'zgarishini   qayd   etishingiz   mumkin   va   boshqalar.
Termometrlarning   o'lchov   shkalalari   darajalarda   ifodalanadi   va   ular   eng   ko'p
qo'llaniladi:
 Selsiy yoki ° C.
 Farengeyt yoki °F.
 Kelvin yoki ° K.
2.2-rasm. Termometrlarning o'lchov shkalalari
Hozirgi   vaqtda   ushbu   qurilmalarning   har   xil   turlari   mavjud   va   ularning   har   biri
turli maqsadlarni bajarish uchun mo'ljallangan.
   
2.3-rasm. Termometr turlari.
 Suyuq termometrlar
Ushbu   turdagi   qurilmalar   eng   ko'p   ishlatiladiganlar   qatoriga   kiradi.   Bunday
bo'lishining   sababi   -   foydalanishning   soddaligi,   saqlash   qanchalik   osonligi   va
ularni almashtirmasdan uzoq vaqt xizmat qilishidir.
Ushbu   turdagi   qurilmalarda   eng   ko'p   ishlatiladigan   suyuqlik   simob   kimyoviy
elementidir, ammo siz ularni etanoldan ham topishingiz mumkin.
 Simob termometri:
Ushbu   suyuq   metallning   kengayish   qulayligi   tufayli   u   haroratni   o'lchash   uchun
asboblar   ishlab   chiqarishda   qo'llaniladi.   Umuman  olganda,   ushbu   turdagi   jihozlar
uy sharoitida qo'llaniladi va ba'zi shifoxona tarmoqlarida hali ham amal qiladi. Bugungi   kunda   simob   taqiqlanganidan   keyin   keng   qo'llaniladigan   yana   bir
suyuqlik   -   bu   alkogol   bo'lib,   u   raqamli   o'lchov   shkalasida   kuzatilishi   uchun
damlamasi bilan birga keladi.
Uning   ixtirosi   XNUMX-asr   boshlarida   golland   fizigi   Daniel   Gabriel   Farengeyt
tufayli   bo'lgan.   Atrof-muhitni   yomon   ko'radiganlarga   qaramay,   bu   juda   ishonchli
va ko'p qirrali vositadir.
 Elektron qurilmalar
Katta aniqligi tufayli ular minimal harorat o'zgarishida o'lchovlarni amalga oshirish
kerak   bo'lgan   muhitlar   uchun   idealdir.   Ular   ichida   ba'zi   sensorlar   va   ularning
optimal   ishlashini   ta'minlaydigan   elektron   sxemalar   mavjud.Eng   muhim   elektron
qurilmalar:   raqamli,   Infraqizil   termometr ,   shuningdek,   suv   o'tkazmaydigan   va
moslashuvchan prob turlari mavjud:
 Infraqizil termometr:
Pirometr   yoki   infraqizil   asboblar   jismlarning   issiqlik   chiqindilarini   o'lchashi
mumkinligi   bilan   tavsiflanadi.   Ular   harorat   o'zgarishini   aniqlash   uchun   eng
zamonaviy qurilmalardir. An'anaviy foydalanish mumkin bo'lmagan joylarda.
Ular   juda   chidamli,   chunki   ular   issiqlik   sharoitlari   o'ta   og'ir   bo'lgan   va
o'lchanadigan jismlar harakatda va nazorat nuqtasidan uzoqda joylashgan joylarda
ta'sir qiladi.
Ushbu   qurilmalarning   afzalligi   shundaki,   ular   o'lchash   uchun   tana   bilan   aloqa
qilishni talab qilmaydi va o'qish bir zumda uning raqamli ekranida mavjud.
Uning   ta'sir   doirasi   quyish   jarayonlari,   yirik   quritish   pechlari,   keramika
buyumlarini   qayta   ishlash   va   boshqalarga   ixtisoslashgan   kompaniyalarda
jamlangan.
Har   xil   turdagi   pirometr   qurilmalari   mavjud,   ular   orasida   siz   quyidagilarni
topishingiz mumkin:
 Fotoelektrik   pirometr,   ular   elektronlarni   chiqaradigan   jismlarga   ko'ra,
harorat o'zgarishini hisoblab chiqadilar.  Optik pirometr, issiqlik emissiyasining rangiga qarab haroratni aniqlashi
mumkin.
 Umumiy   nurlanishdan   ular   o'z   ishlarini   jismlardan   chiqadigan   energiya
kattaligiga asoslaydilar.
 Infraqizil, tanadagi termal o'zgarishlarni aniqlashga qodir.
 Raqamli termometrlar:
Elektron   sxemalar   va   turli   xil   maxsus   sensorlar   termal   o'zgarishlarni   qayd   etish,
ularni ushbu ma'lumotlarni o'zgartirish uchun mas'ul bo'lgan xotiraga yuborish va
ularni ushbu maqsad uchun mo'ljallangan ekranda raqamlar bilan ko'rsatish uchun
javobgardir.
Uning   foydaliligi   uylarda,   shifoxona   tarmoqlarida   va   davriy   haroratni   nazorat
qilishni talab qiladigan ba'zi sanoat tarmoqlarida. Ulardan foydalanish oson va juda
qulay.
 gaz termometrlari
Ushbu   turdagi   qurilmalar   o'zlarining   ishlashini   ba'zi   gazlarning   yuqori   bosimga
duchor bo'lganda kengayish qobiliyatiga asoslanadi. Odatda azot, vodorod va geliy
gazlari ishlatiladi.
Ular   simob   termometrida   ishlab   chiqarilgan   xatti - harakatlarga   juda   o ' xshash .  Ya ' ni ,
uning   ichki   qismini   tashkil   etuvchi   element   bezovta   qiluvchi   vositaning
mavjudligiga   ta ' sir   qiladi .   Simob   holatida   u   issiqlik   va   gazlar   bilan
rag'batlantiriladi, bu ularga ta'sir qiladigan bosimdir.
Ularning   qo'llanilishi   asosan   sanoat   bo'lib,   ular   o'lchov   tuzilmalari   sifatida
manometr tipidagi bosh va gazni o'z ichiga olgan ampulaga ega, ular qo'llanilishiga
qarab geliy, azot yoki vodorod bo'lishi mumkin.
 Maxsus termometrlar
Ularning barchasi ma'lum bir vazifani bajarish uchun ishlab chiqilgan va qurilgan
qurilmalardir.   Ular   odatda   kasalliklarni   aniqlash   va   yangi   texnologiyalarni   ishlab
chiqishga ixtisoslashgan laboratoriyalarda qo'llaniladi.
Ushbu termometrlardan ba'zilari: kriometr, hap, globus va boshqalar. Ularning har
biri quyida keltirilgan:  kriometr:
Bu   juda   ixtisoslashgan   qurilma   bo'lib,   ko'pincha   kosmosdagi   haroratni   o'lchash
uchun   ishlatiladi,   chunki   u   juda   past   haroratlarni   o'lchash   va   qayd   etish   uchun
mo'ljallangan.
 Hap termometri:
U yuqori samarali sportchilarni tayyorlashda va aerokosmik agentliklar tomonidan
ularning   kosmonavtlari   uchun   ishlatiladi.   Bundan   tashqari,   ba'zi   o't   o'chirish
bo'limlari va qutqaruv guruhlari tomonidan foydalaniladi.
Harorat   ko'rsatkichlarini   taklif   qilmasa   ham,   u   qutqaruvchilar   va   astronavtlarning
hayotini saqlab qolishga yordam beradi. Ushbu qurilmalar kapsula shaklida qabul
qilinganda,  ular   tana  haroratining  ko'tarilishini  kuzatib  boradi   va  miya  va  boshqa
organlarning shikastlanishini oldini oladi.
 Nanotermometr:
Bu   tirik   hujayralardagi   harorat   o'zgarishlarini   o'lchash   va   qayd   etishda
qo'llaniladigan   ancha   ilg'or   va   texnik   qurilma.   Saraton   va   boshqa   halokatli
kasalliklarni o'rganishda juda foydali.
2.2. Kriketlar. Termometrlar.
Hayvonot   olamining   muhiti   o'z-o'zidan   kutilmagan   hodisalar   qutisidir.   Insoniyat
erishgan   texnologik   yutuqlarga   qaramay,   ona   tabiatning   insoniyatdan   katta
ustunligi bor. Insonning ko'plab buyuk ixtirolari atrof-muhitni kuzatish natijasida yuzaga kelgan.
O'simliklarning   og'ir   hujumlardan   omon   qolish   usuli,   hayvonlarning   e'tibordan
chetda qolishi va boshqa ko'plab misollar.
Mutlaqo barcha tirik mavjudotlar  qarshi  himoya yoki  moslashish  mexanizmlariga
ega.   Ob-havo   elementlari   va   tashqi   o'zgarishlar.   Atrof-muhitning   har   bir   harakati
tirik mavjudotlarning reaktsiyasini keltirib chiqaradi.
Misol uchun, kriket harorat o'zgarishi qachon sodir bo'lishini bilishning o'ziga xos
xususiyatiga   ega,   lekin   u   chiqaradigan   ma'lum   tovushlar   orqali   ularni   ma'lum
qiladi.
Qadim   zamonlardan   beri   ko'plab   fermerlar   kriketlarning   qo'shig'i   va   haroratning
o'zgarishi bir-biriga mos kelishini bilishadi. Agar ob-havo juda issiq bo'lsa, kriket
chiqaradigan tovush yanada tezlashadi va, albatta, kattaroq intensivlikka ega.
Agar,   aksincha,   harorat   pasaysa,   ovoz   deyarli   eshitilmaydi   va   qo'shiqning   ritmi
pasayadi.   Qishloq   joylarining   tajribali   aholisi   kriketlar   tomonidan   taqdim   etilgan
ma'lumotlarga   ko'ra,   haroratni   aniq   hisoblash   tizimini   ishlab   chiqishga   muvaffaq
bo'ldi.
Termometrga   ehtiyoj   sezmasdan,   ular   harorat   darajalarini   bilishlari   mumkin.   8
soniya   davomida   chiqarilgan   tovushlar   sonini   hisoblash   kifoya,   bu   natijaga   faqat
besh qo'shiladi va u erda haroratni oladi.
          
2.4-rasm. Kriketlar
2.3. Termometr yordamida havo haroratini o‘lchash
Havo   harorati. Havoning   harorati   termometr   yordamida   o‘lchanadi.   Termometr
yer   yuzidan   2   m   balandga,   Quyosh   nuri   tushmaydigan   soya   joyga   o‘rnatiladi. Meteorologik stansiyalarda termometr maxsus meteorologik quti ichiga qo‘yiladi.
Quti   ichiga   havo   erkin   kirib-chiqib   turadigan   qilib   ishlanadi.   Qutining   eshigi
shimol tomonda bo‘ladi. 
Shunda   quti   eshigi   ochilganda   Quyosh   nuri   termometrga   tushmaydi.   Dunyodagi
ko‘pchilik meteorologik stansiyalarda ob-havo holati, shu jumladan, havo harorati
har   3   soatda   kuzatib   turiladi.   So‘ngra   o‘rtacha   harorat   aniqlanadi.   Buning   uchun
sutka   davomidagi   barcha   kuzatish   natijalari   qo‘shilib,   necha   marta   kuzatilgan
bo‘lsa, shunchaga bo‘linadi. 
Toshkentda   10   apreldagi   bir   sutkalik   kuzatish   natijalari   quyidagicha   deylik:
kechasi soat 1 da +6°C, soat 4 da +4°C, ertalab soat 7 da +5°C, soat 10 da +10°C,
kunduzi soat 13 da +14°C, soat 16 da +16° C , kechqurun soat 19 da +10°C, soat
20   da   +7°C.Haroratlar   yig‘indisi   72°C:8=9°C.   Sutkalik   o‘rtacha   harorat   +9°C
ekan.   Oylik   o‘rtacha   haroratni   topish   uchun   oydagi   kunlik   o‘rtacha   haroratlar
qo‘shilib, oyning kunlari soniga bo‘linadi. 
Yillik o‘rtacha haroratni topish uchun hamma oylar o‘rtacha harorati qo‘shilib, 12
ga   taqsimlanadi.   Havo   haroratini   kuzatish   uning   sutka   va   yil   davomida   ancha
o‘zgarib turishini ko‘rsatadi. 
Havoning   harorati   kunduz   kuni   soat   14   va   15   larda   eng   yuqori   va   erta   bilan
Quyosh   chiqishi   oldidan   eng   past   bo‘lishi   kuzatiladi.   Sutkalik   havo   haroratining
eng   yuqori   va   eng   past   ko‘rsatkichlari   orasidagi   farq   havo   haroratining   sutkalik
amplitudasi deb ataladi. 
Yil   davomidagi   eng   yuqori   harorat   bilan   eng   past   harorat   orasidagi   tafovut   esa
havo haroratining yillik amplitudasi deyiladi. 
Turli iqlim mintaqalarida havo haroratining sutkalik va yillik amplitudalari har xil
bo‘ladi.   Haroratining   sutkalik   o‘zgarishi   okean   va   dengizlar   ustida   1-2°C   bo‘lsa,
dasht va cho‘llarda 15-20°C gacha boradi. Yillik amplituda esa ekvator atroflarida
5-10°C   dan   oshmaydi.   Ekvatordan   qutblarga   tomon   yillik   amplituda   kattalashib
boradi.   Masalan,   Toshkentda   u   28°C   ga   teng.   Havo   bosimi.   Havo   juda   yengilga
o‘xshaydi,   lekin   uning   ham   og‘irligi   bor.   Masalan,   dengiz   bo‘yida   1   m   kb havoning   og‘irligi   1   kg   330   gr.   Havo   qobig‘i   yer   yuziga   katta   kuch:   1   sm   kv
yuzaga 1 kg kuch bilan bosadi.
Havo bosimi.  Havoning Yer yuzasiga va undagi barcha narsalarga bosib turadigan
kuchi   havo   bosimi   deyiladi.   Odam   bu   bosimni   sezmaydi,   chunki   havo   bosimi
odam   tanasidagi   ichki   bosim   bilan   bir   xil,   ya'ni   muvozanatlashgan.   Yuqoriga
ko‘tarilgan   odamga   havo   bosimining   kamayishi   seziladi.   Agar   tog‘da   3000   m
balandga   ko‘tarilsa,   nafas   qisiladi,   bosh   aylanadi,   4000-5000   m   balandda   burun
qonashi, tomirlar yorilishi mumkin. Havo bosimi barometr asbobi bilan o‘lchanadi
(baros   –   og‘irlik,   bosim,   metr   –   o‘lchash).   Barometr   ikki   xil   bo‘ladi:   simobli
barometr   va   metall   barometr   —   aneroid   barometr.   Simobli   barometr   asosan
uzunligi   1   m   va   kengligi   1   sm   bo‘lgan   shisha   naychadan   iborat.   Naychaning   bir
uchi berkitilgan bo‘ladi. Shisha naycha millimetrlarga bo‘lingan. Shisha naychani
simobga to‘ldirib, simob solingan idishga ochiq tomoni bilan botirib tik qo‘yiladi.
XULOSA. Xulosa   qilib   aytganda,   zamonaviy   o’lchash     asboblari   turli     usul     va   vositalarga
ega.   Har     bir     usul     o’ziga     xos     bo’lib,     universal     xususiyatga     egadir.     Eng
qulay   ,aniq     va     ishonchli     o’lchash     usullari     haroratning     birlamchi   o’lchov
asboblari     sifatida     qarshilik     termoo’zgartkichi     termoelektr     o’zgartkichlardan
foydalaniladigan  kontaktli  usullardan    iboratdir. 
Nazorat     qilinadigan     muhitlar     tashqi     sharoitini   o’zgartirganda       fizik
xossalarining     turli     agressivligi     turg’unligi     darajasi     bilan     suyuq,
sochiluvchan,gazsimon     yoki     qattiq     bo’lishi     mumkin.Haroratni     nazorat     qilish
vositalarining     mavjudligi     nazorat     qilinayotgan     muhit,     obyekt,     ishlatilishi
sharoitlari  va  texnik  talablarning  har  xilligidadir. 
Harorat     o’lchash       asboblari     ishlash     prinsipiga     qarab     quyidagi     guruhlarga
bo’linadi.  Kengayish    termometrlari.  Bu    termometrlar    harorat     o’zgarishi    bilan
suyuqlik     yoki     qattiq   jismlar     hajmi     va     chiziqli     o’lchamlarining     o’zgarishiga
asoslangan.  Manometrik  termometrlar.Bu  asboblar  moddalar  hajmi  o’zgarmas
bo’lganda  harorat  o’zgarishi  bilan  bosimning  o’zgarishiga  asoslangan. Harorat
ta’sirida     o’zgargan     termoelektr     yurituvchi     kuchning     o’zgarishiga     asoslangan
termoelektr  termometrlardir.
Kurs   ishini   yozish   jarayonida   o   ‘lchash   va   uning   turlari,   o   ‘lchashni   zarurligi,
termometrlar,   uning   turlari,   termometr   yordamida   havoni   o’lchash   kabilarni
yoritishga harakat qildim. 
Shu   orqali   men   bir   qancha   yangi   ma’lumotlarga   ega   bo’ldim.   Ya’ni   kritetlar
yordamida ham o’lchash ishlarini olib borish mumkin ekanligini bilib oldim. 
Foydalanilgan adabiyotlar ro yxati:ʻ 1. Toru Yoshizav, Handbook of optical metrology, 2008. 
2. A.E.Fridman ,Quality of Measurements.A Metrological Reference, 2012.
3. Дворин   В.М.,   Абдуазизов   А.А.   Метрология   стандартизация   и
управление качеством. Учебное пособие, Ташкент, 2005
4. Клевлеев В.М. Метрология, стандартизация и сертификация. Учебник.
Москва, ИМПРАМ., 2004, 422 стр
5. Сергеев   А.Г.   Основы   метрологии,   стандартизации   и   сертификации.
Учебник, Москва, ЛОГОС, 2001,398 стр. 
6. Исаев   Р.И.,   Каримова   У.Н.   Метрология,   стандартлаштириш   ва
сертификатлаштириш. Дарслик, Т: Фан ва технология, 2011, 496б. 
7. Isaev   R.I.,   Karimova   U.N.   Metrologiya,   standartlashtirish   va
sertifikatlashtirish. Darslik -T: «Aloqachi», 2017, 612 bet
Internet saytlar:
8. http:\\www.smsiti.uz   -   Standartlashtirish,   metrologiya   va   sertifikatlashtirish
ilmiy tadqiqot institute rasmiy sayti
9. http :\\ www . easc . org . by   –   Межгосударственный   Совет   по
стандартизации,   метрологии   и   сертификации   Содружества
Независимых Государств.
10. www.ziyonet.uz –O‘zR Oliy vao‘rtamaxsus ta’limvazirligisayti. 
11. www.bilim.uz - O‘zR Oliy va o‘rtamaxsus ta’limvazirligi sayti
12. www.unicon.uz  
13. www.metrolog.ru     
14. www.metrology.light.com

Termometr va uning metrologik tasniflanishini o‘rganish

Купить
  • Похожие документы

  • Kreditning mohiyati va moliya tizimidagi roli kurs ishi
  • Makroiqtisodiyot, uning maqsadlari va vazifalari
  • Asosiy makroiqtisodiy ko’rsatkichlar va ularni tahlili qilish xususiyatlari
  • Makroiqtisodiy ko‘rsatkichlarning tarkibi va mohiyati
  • Makroiqtisodiy ko‘rsatkichlarning tarkibi va mohiyati kurs ishi

Подтвердить покупку

Да Нет

© Copyright 2019-2025. Created by Foreach.Soft

  • Инструкция по снятию с баланса
  • Контакты
  • Инструкция использования сайта
  • Инструкция загрузки документов
  • O'zbekcha