Kirish Roʻyxatdan oʻtish

Docx

  • Referatlar
  • Diplom ishlar
  • Boshqa
    • Slaydlar
    • Referatlar
    • Kurs ishlari
    • Diplom ishlar
    • Dissertatsiyalar
    • Dars ishlanmalar
    • Infografika
    • Kitoblar
    • Testlar

Dokument ma'lumotlari

Narxi 15000UZS
Hajmi 2.9MB
Xaridlar 0
Yuklab olingan sana 30 Avgust 2024
Kengaytma docx
Bo'lim Kurs ishlari
Fan Botanika

Sotuvchi

Bohodir Jalolov

Torondoshlar oilasining dorivor vakillari

Sotib olish
KURS ISHI
Torondoshlar oilasining dorivor vakillari
 
  
 PAGE   \* MERGEFORMAT 1                            Reja:
    Kirish
I. Adabiyotlar sharxi
     1 . 1  Flavanoidlar haqida umumiy tushuncha
    1.2 Torondoshlar oilasining dorivor vakillari
II. Tajriba qismi .
2.1 Shaftoli bargli toron mahsuloti tarkibidagi flavanoidlarni sifat reaksiyalari 
orqali aniqlash
2.2 Achchiq toron mahsulotini mikroskopik o’rganish
III. Xulosa.
    Foydalanilgan adabiyotlar ro’yxati.
    Mundarija .
 PAGE   \* MERGEFORMAT 1 KIRISH
Mamlakatimizning   tez   suratda   rivojlanayotganligi   va   uning   bugungi   kun
iqtisodiyotda   va   ijtimoiy   sohalarda,balki   ilm-fan,   tehnika   va   ko’plab   sohalarda
ko’pgina   ishlar   amalgam   oshirilmoqda.   Xususan,   yurtimiz   ijtimoiy-iqtisodiy
taraqqiyotida   qo’lga   kiritilayotgan   yuksak   natijalar,   eng   avvalo,   yangidan   yangi
tarmoq   va   ishlab   chiqarish   quvvatlarining   yo’lga   qo’yilishining,   buning   ta’sirida
iqtisodiy   salohiyatining   sezilarli   darajada   ortib   borayotganligini,   yaratilayotgan
mahsulot   va   ko’rsatilayotgan   xizmat   turlarining   ko’payib   sifatining   tubdan
yaxshilanib  borishi,  bir  so’z  bilan  aytganda, iqtisodoyotimizning  yangicha  mazmun
va   mohiyat   kasb   etib   borishida   mustaqil   taraqqiyot   yo’lining   to’g’ri   tanlangani,
amalga   oshirilayotgan   iqtisodiy   siyosat   strategiyasining   har   tomonlama   puxta
asoslangan   hamda   xalqimizning   fidokorona   mehnati   eng   muhim   va   asosiy   omil
bo’lib xizmat qilmoqda. Nafaqat ijtimoiy-iqtisodiy sohalarda,balki ta’lim sohasining
ham   tubdan   yangilanishi   o’zgacha   mazmun   va   rivojlangan   mamlakatlar   tajribalari
asosida yangicha o’zbek modelining shakllanishi ham bunga asos bo’ladi. 
Birinchi p rezidentimiz I.A.Karimov takidlashicha:
Hammamizga   teran   bir   haqiqat   ayon   bo’lishi   kerak   –   biz   yurtimizning   ertangi
rivoji yo’lida qanday chuqur o’ylangan dastur tuzmaylik, bu rejalarni bajarish uchun
qanday moddiy baza va imkoniyatlarki  yaratmaylik, buning uchun qancha sarmoya
safarbar  etmaylik, ularning barchasini  amalgam  oshiradigan, ro’yobga chiqaradigan
qudratli   biro   mil   borki,   u   ham   bo’lsa,   yuqori   malakali   ish   kuchi   va
yurtimizningertangi   kuni,   taraqiyoti   uchun   ma’suliyati   uchun   ma   ma’suliyatini   o’z
zimmasiga olishga  qodir  bo’lgan yetuk mutaxasis  yoshlarimiz, desak,  o’ylaymanki,
hech qanday xato bo’lmaydi.
Shunday   ekan   mamlakitimizda   olib   borilayorgan   bu   muhim   o’zgarishlar,
yangilanishlar va uyg’onish davrida talim sohasining yuksak cho’qqilarga ko’tarish,
uning   yangidan   yangi   ilg’or   pedagogik   tehnalogiyalarini   ishlab   chiqish   va   eng
muhimi bu olingan bilimlarni amalda qo’llay olishligidir. 
 PAGE   \* MERGEFORMAT 1 Yurtboshimizning   yoshlarni,   umuman,   ilm-fan   sohasi   xodimlarini,   olimlarni
rivojlangan   mamlakatlar   ilmiy   jamoatchiligining   e’tibor   markazida   turgan,   eng
ilg’or,   istiqbolli   ilmiy   izlanish   va   tadqiqot   ishlarini   mamlakatimizda   rivojlantirib
zamon   talabiga   mos   holida   oliy   va   o’rta   maxsus   ta’limning   yangi   yo’nalishlarini
ochish   va   zamon   talabiga   mos   bo’lmagan   yo’nalishlarni   qisqartirish   asosiy
maqsadlarimizdan   biri   ekanligi   har   bir   pedagogning   oldiga   qo’yilayotgan
talablarning eng muhimi ham mana shu hisoblanadi.
H ozirgi   kunda   m ustaqil   O’zbеkistonimizning   xar   tomonlma   rivojlanishi   va
rivojlangan   davlatlar   qatoridan   joy   olishi   uchun   barcha   soxalarda   kеng   suratlarda
ilmiy-amaliy   ishlar   amalga   oshirilmoqda.   Ilmiy-tеkshirish   institutlarida,   oliy   o’quv
yurtlarida   fanlarni   va   ilmiy   ishlarni   rivojlantirish   maqsadida   davlat   grantlari
ajratilishi   xam   ilmiy   tadqiqot   ishlarini   rivojlanishiga   katta   xissa   qo’shadi.   Kimyo
soxasini   rivojlantirish   bo’yicha   Rеspublikamizda     bir   nеcha   ilmiy   tеkshirish
institutlari   ish  olib bormoqda va  Farmasevtika  instituti  talaba  va  olimlari   ular   bilan
o’simlik moddalari kimyosi va polimеrlar kimyosi  yo’nalishi bo’yicha xamkorlikda
ishlar   olib   bormoqda.   Umuman   o’simliklardan   olingan   fiziologik   faol   moddalar
odam organizmi uchun salbiy ta'siri kam bo’lib samarali ta'sir ko’rsatadi.
  Mavzuning   dolzarbligi .   Insoniyat   qadim   zamonlardayoq   kasalliklarni
davolashda   shifobaxsh   o`simliklardan,   turli   xil   ko`kat,   mevalardan   foydalanib
kelgan. Dorivor o`simliklar eng muxim muolaja vositasi xisoblangan.
O`simlik   moddalarining   kimyoviy   tuzilishi   va   biologik   faolligini   o`rganish
zamonaviy   samarali   dorivor   vositalarning   yaratilishi   va   tibbiyot   amaliyotiga   tadbiq
etishga asos bo`ladi. 
Birinchi   prezidentimiz   Islom   Karimov   rahnamoligida   mamlakatimiz   kimyo
sanoatini   izchil   rivojlantirish,   sohadagi   korxonalar   quvvatidan   oqilona   foydalanish,
eksportbop   raqobatbardosh   mahsulotlar   ishlab   chiqarishni   ko`paytirishga   alohida
e`tibor qaratilmoqda. Davlatimiz tomonidan yoshlarga ko`rsatilgan yuksak e`tiborni
va   qo`llab-quvvatlashlarni   xis   qilgan   holda   bizlar   ham   mamlakatimiz   rivojiga   o`z
ulushimizni qo`shishimiz darkor.
 PAGE   \* MERGEFORMAT 1 I. ADABIYOTLAR SHARXI
1.1 Flavanoidlar haqida umumiy tushuncha
Flavanoidlar deb bеnzo-γ-piron unumi asosida C 6 -C 3 -C 6  uglеrod atomlaridan 
tashkil topgan fеnil propan fenil skеlеti bo’lgan tabiiy birikmalarga aytiladi. 
O’simliklardan ajratib olingan birinchi flavanoid sariq rangli bo’lgani uchun ham 
bu birikmalarga flavanoidlar (lotincha "flavum" sariq dеgan so’zdan olingan) dеb 
nom bеrilgan. 
Flavanoidlar flavon molеkulasidagi В halqaning (C3) oksidlanish darajasiga 
qarab quyidagi gruppalarga bo’linadi: 
1)  Flavonlar  – flavon unumlari bo’lib, ularning В halqasidagi (3- uglеrodli 
fragmеntdagi) 2-3 uglеrod atomlari o’rtasida qo’shbog’ bo’ladi. Flavo-noidlar 
rangsiz yoki sariq rangli birikmadir. 
2)  Flavanollar  – 3-oksiflavon (flavonol molekulasidagi 3-uglеrod atomida 
gidroksil -OH guruhi bo’ladi) unumlari. Bu birikmalarning rangi sariq bo’ladi. 
3)  Flavanonlar  – flavanon unumlari bo’lib В halqasidagi 2- va 3-uglеrod 
atomlari orasida qo’shbog’ bo’lmaydi. Flavononlar rangsiz birikmalardir. 
 PAGE   \* MERGEFORMAT 1 4)  Flavanonollar  – 3-oksi flavanon (flavonon molekulasidagi 3-uglеrod atomida 
gidroksil - OH guruhi bo’ladi, C 2 -C 3  atomlari o’rtasida qo’shbog’ bo’lmaydi) 
unumlari. Bu birikmalar ham rangsiz. 
5)  Antotsianidinlar  – qaytarilgan bеnzo γ piron flavon (2-fenil flavon xroman) 
unumlari bo’lib, B halqadagi 3 va 4 uglerod atomlari o’rtasida qo’sh bog’ bor. Bu 
birikmalar gullar va mevalarning turli rangga bo’yalishining sababchisi hisoblanib, 
odatda o’simliklarda oksoniy yoki karboniy tuzlari holida bo’ladi. 
6)  Lеykoantotsianidlar  (3-,4-flavandiollar) – kataxinlarga yaqin rangsiz 
birikma. Ular antosianidinlarning qaytarilgan formasi bo’lib, kislotalar bilan 
qizdirilsa, rangli antosianidinlarga aylanadi. Bu birikmalar o’simliklarda sof holda 
uchraydi. 
 PAGE   \* MERGEFORMAT 1 7)  Katexinlar  – qaytarilgan benzo- γ piron-flavonning unumlari bo’lib, B 
halqada doimo gidroksil-OH guruhi saqlanadi. Katexinlar rangsiz birikmadir. 
8)  Xalkon  – xalkon unumlari, sariq yoki zarg’aldoq rangli birikmalar. 
Xalkonlarda γ piron halqasi bo’lmasdan, ularni flavonoidlarning izomеri dеb qarash 
mumkin. 
9)  Аuronlar  – auron unumlari, sariq yoki zarg’aldoq rangli birikmalar, Β halqasi 
5 a’zoli bo’ladi . 
10)  Izoflavonlar -  flavonoidlardan farqi C halqasi (fenil radikali) 2- uglerod 
atomiga emas, balki 3-uglerod atomiga birlashgan bo’ladi.
 PAGE   \* MERGEFORMAT 1 O’simliklar tarkibida flavonoidlar sof aglikon yoki glikozidlar holida uchraydi. 
Glikozidlar hosil qilishda D – glyukoza, D-ramnoza, D-galaktoza, L-arabinoza, L-
ramnoza va boshqa qandlar hamda glukuron kislota, ba’zan rutinoza va soforoza kabi
spetsifik disaxaridlar, trisaxaridlar ishtirok etadi. 
Barcha flavonoidlar molеkulasida bir yoki bir nеchta gidroksil guruhi bo’lib, ular 
asosan A halqasining 5 va 7- hamda C halqasining 3'- va 4'- uglеrod atomlarida 
joylashadi. Ayrim hollarda gidroksil gruppasi A halqasining 6 va 8- hamda C 
halqasining 2'- va 5'- uglеrod atomlarida ham joylashishi mumkin. Ba’zan 
flavanoidlarning gidroksil guruhlari metil efiri holida bo’ladi. 
O’simliklardan ajratib olingan sof holdagi flavonoidlar (glikozidlar va aglikonlar)
kristall moddalar bo’lib, rangsiz yoki zarg’aldoq va sariq rangli bo’ladi. 
Flavonoidlarinng glikozidlari etil spirti va suvda eriydi etil efiri, xloroform va boshqa
organik erituvchilarda erimaydi aglikonlari esa etil efir, atsеton, etil spirtida yaxshi 
eriydi. Suvda erimaydi. 
Antotsianlar – rangli eritma (yoki hujayra shirasi) ning pH sharoitiga bog`liq. 
Odatda bu gruppa birikmalar kislotali sharoitda qizil yoki pushti, ishqoriy sharoitda 
esa binafsha, ko’k va zangori rangda bo’ladi. 
Flavonoidlar achchiq mazali va hidsiz bo’lib, ular optik aktiv moddalar 
hisoblanadi. Flavonoidlarning o’ziga xos xaraktеrli bеlgilaridan biri kislotalar va 
fеrmеntlar ishtirokida gidrolizlanishidir. UB va ko’k - binafsha nurlar ta’sirida 
flavonoidlar turli rang bilan tovlanadi. Bu tovlanish ularning molekulasidagi B 
halqasining oksidlanish darajasiga va molekulaga joylashgan funksional 
guruhlarning soni hamda o’rnashgan joyiga bog’liqdir. 
Flavonoid saqlovchi o’simlik va ularning mahsulotlari vitamin P ta'siriga ega 
bo’lib, mеditsinada qon tomirlarining o’tkazuvchanligi buzilganda yurak-qon 
tomirlarining funksional buzilishida, gipеrtoniya kasalligining boshlanishida, 
tinchlantiruvchi, o’t (safro) va siydik haydovchi, ichak yarasiga qarshi, nur 
kasalligiga qarshi, qon to’xtatuvchi sifatida ishlatiladi. 
 PAGE   \* MERGEFORMAT 1 Vitamin P (tsitrin), sitrus o’simligining mеvasidan ajratib olingan bo’lib, u ikkita 
flavonoid: eridoktin va gеpеridin aralashmasidan iborat. 
1.2 Torondoshlar oilasining dorivor vakillari
O’simlik
nomi
oilasi Maxsulot
nomi Mahsulot
tarkibidagi
asosiy ta’sir
etuvchi
modda Ishlatilishi Dori
preparatlari
Tangut
rovochi —
Rheum
palmatum L.
Tarondoshl
ar oilasi -
Polygonaceae Radices rhei -
otquloq ildizi 6,0—12%
tanoglikozidlar
(oshlovchi
moddalar —
tanidlar)
xamda 3,4—
6% (Moskva
viloyatida
o’stirilgan
maxsulot
tarkibida 5%
antratsen
unumlari
bo’ladi.
Xrizofanein,
glyukoreumem
odin, glyuko
— aloe —
emodin,
reoxrizin, aloe-
emodin, Rovoch
preparatlari
surunkali
me’da- ichak
kasalliklarida
ichni
yumshatish
uchun, ichak
atoniyasida va
gaz to’planib
qolganda
ishlatiladi. Bu
preparatlar
kam dozada
(0,05—0,2 g)
qabul qilinsa,
ichni qotiradi
(asosan ta
noglikozidlar
ta’siri), ko’p
dozada (0,5— Rovoch
ildizi poroshok
va tablet ka
xolida
ishlatiladi.
Rovoch
ildizidan yana
qaynatma va
quruq ekstrakt
(suvli-spirtli
ajratma)
tayyorlanadi.
 PAGE   \* MERGEFORMAT 1 frangula-
emodin, rein,
direin,
xrizofanol va
boshqalar 2,0 g) qabul
qilinganda esa
ichni
yumshatadi
(antratsen
unumlarining
ta’siri).
Dorivor
otquloq —
Rumex
confertus
Willd.;
torondoshlar
—
Polygonaceae Otquloq
i ldizi —
radices
conferti Ildiz
tarkibida 0,83
—3,16% (4%
gacha)
antratsen
unumlari, 4,6
—17% gacha
oshlovchi
moddalar,
flavonoidlar,
organik va
fenolkarbon
kislotalar,
vitamin C
hamda K va
boshqa
birikmalar bor.
Maxsulot
antratsen
unumlarining
yig’idisi
frangula- Otquloq
preparatlari
rovoch
preparatlariga
o’xshash
kichik dozada
ich qotirish,
katta dozada
esa ich
yumshatish
xususiyatiga
ega. Otquloq
o’simligining
dorivor
preparatlari
me’da-ichak
kasalliklarida
(dizenteriya,
kolit,
enterokolit va
boshqa
kasalliklarda) Qaynatma,
damlama va
poroshok.
 PAGE   \* MERGEFORMAT 1 emodin va uni
glikozidlari,
aloe-emodin,
xrizofanol va
boshqalardan
tashkil topgan. qo’llaniladi.
Tarondoshl
ar oilasi -
Polygonaceae
Qushtaron -
Polygonium
aviculare l. Herba
polygoni
aviculare -
qushtoron yer
ustki qismi Qushtoron
yer ustki qismi
tarkibida 120-
887 mg %  C
va K
1
vitaminlari,
flavonoidlar
(avikulyarin,
kversitrin va
giperozid),
karotin,
oshlovchi va
boshqa
moddalar
bo’ladi. Shungi
asosan,
o’simlik
preparatlari
(damlama)
turli
kasalliklarda
(buyrak va
siydik yo’li
kasalliklari,
oshqozon-
ichak va
boshqa
kasalliklar),
shu jumladan,
bachadondan,
ichakdan va
bavosilda qon
ketishida uni
to’xtatish
maqsadida
qo’llanilishi Damlama
(1:10) kuniga
2-3 marta
ovqatdan oldin
yarim yoki
chorak
stakandan
ichiladi.
Qushtoron
yer ustki qismi
qon
to’xtatuvchi
siydik
haydovchi
yig’ma-
choylar
tarkibiga
kiradi.
 PAGE   \* MERGEFORMAT 1 tavsiya etilgan.
Shaftolibarg
toron
(kelintili)—
Polygonum
persicaria L.;
Torondoshlar
oilasi -
Polygonaceae Shaftolibar
g toronning
yer ustki qismi
- herba
polygoni
persicariae Maxsulot
tarkibida 1%
askorbin
kislota,
vitamin K,
1,5% tanin,
gallat kislota,
0,05% efir
moyi,
flavonoidlar
(giperozid,
persikarin,
avikulyarin va
kversitrin),
organik
kislotalar,
polisaxaridlar
hamda boshqa
birikmalar
bo’ladi. Maxsulotning
dorivor
preparatlari
qabziyat
(atonik va
spastik
qabziyat)da
surgi dori
sifatida xamda
qon
to’xtatuvchi
vosita sifatida
bachadondan
va gemorroidal
qon oqishini
to’xtatish
uchun
ishlatiladi. Damlama.
 PAGE   \* MERGEFORMAT 1 II. TAJRIBAVIY QISM
2.1 Shaftoli bargli toron mahsuloti tarkibidagi flavanoidni sifat reaksiyalari
oraqali aniqlash
SHAFTOLIBARG TORON YER USTKI QISMI — HERBA POLYGONI
PERSICARIAE
  O’simlikning   nomi.   Shaftolibarg   toron   (kelintili)—   Polygonum   persicaria   L.;
torondoshlar   —   Polygonaceae   oilasiga   kiradi.   Bir   yillik,   bo’yi   20—50   sm   ga
yetadigan   o’t   o’simlik.   Poyasi   tik   o’suvchi,   bo’g’inli,   pastki   qismi   ko’tariluvchi   va
shoxlangan.   Bargi   oddiy,   lansetsimon,   tekis   qirrali,   qizil-   qo’ng’ir   rangli   dog’li
bo’lib, poyada kalta bandi bilan ketma- ket o’rnashgan. Gullari shingilga to’plangan.
Mevasi   —   qora   rangli,   tuxumsimon   yong’oqcha.   Iyul   oyidan   boshlab   kuzgacha
gullaydi. 
Geografik   tarqalishi.   Nam   yerlarda,   ariq   bo’ylarida,   bog’larda   va   polizlarda
o’sadi. Asosan Ukraina, Belarus, Moldova, Rossiyaning Ovrupo qismida, Kavkazda,
Sibirning janubiy tumanlarida. Uzoq Sharq va O’rta Osiyoda uchraydi.
 PAGE   \* MERGEFORMAT 1  
  Maxsulot   tayyorlash.   O’simlik   gullaganida   uning   yer   ustki   qismi   40   sm   gacha
uzunlikda   o’rib   olinadi   va   soya   yerda   quritiladi.   Maxsulotning   tashqi   ko’rinishi.
Tayyor  maxsulot  o’simlikning yer ustki  qismidan (poya, barg va gullaridan) iborat.
Poyasi   silindrsimon,   bo’g’inli   va   shoxlangan.   Poya   bo’g’inining   ustini   yotiqtuklar
bilan qoplangan yondosh bargchalardan tuzilgan yupqa pardacha o’rab turadi. Bargi
bo’g’indan chiqqan, u lansetsimon, tekis qirrali, o’tkir uchli va qizil-qo’ng’ir dog’lar
bo’ladi (ko’pincha quritilgan bargda dog’lar yo’qolib ketadi). Gullari mayda, pushti
rangli,   yuqoriga   tik   qaragan   shingilga   to’plangan.   Gulqo’rg’oni   oddiy,   5   ta
tojbargdan   iborat.   Otaligi   6   ta,   onalik   tuguni   bir   xonali,   yuqoriga   joylashgan.
Maxsulotni achchiq mazasi bor. 
Kimyoviy tarkibi.  Maxsulot tarkibida 1% askorbin kislota, vitamin K, 1,5% tanin,
gallat   kislota,   0,05%   efir   moyi,   flavonoidlar   (giperozid,   persikarin,   avikulyarin   va
kversitrin), organik kislotalar, polisaxaridlar hamda boshqa birikmalar bo’ladi. 
Ishlatilishi.   Maxsulotning   dorivor   preparatlari   qabziyat   (atonik   va   spastik
qabziyat)da   surgi   dori   sifatida   xamda   qon   to’xtatuvchi   vosita   sifatida   bachadondan
va   gemorroidal   qon   oqishini   to’xtatish   uchun   ishlatiladi.   Dorivor   preparatlari .
Damlama. 
 PAGE   \* MERGEFORMAT 1 Flavonoidlarga xos sifat reaksiyalar.
Flavonoidlarga quyidagi sifat reaksiyalar qilinadi.
1 . Sianidin reaksiyasi  (Sinod reaksiyasi). Flavonoidlarning spirtdagi eritmasidan
yoki   o`simlikdan   tayyorlangan   flavonoid   ajratmasidan   chinni   idishchaga   2-3   ml
solib,   magniy   kukuni   va   kontsentrlangan   xlorid   kislotadan   5-6   tomchi   qo`shib,   suv
hammomida   1-2   minut   qizdirilsa,   qizil   rang   hosil   bo`ladi.   Bu   reaksiya   flavonlar,
flavonollar   va   flovononollarga   xosdir.   Ushbu   reaksiya   yuqorida   ko`rsatilgan
birikmalarning vodorod bilan qaytarilishi natijasida antotsianidinlar xosil  bo`lishiga
asoslangan.   Chinni   idishchada   kislotali   sharoit   bo`lgani   uchun   xosil   bo`lgan
antotsianidinlar tezda qizil rangga o`tadi.
     
Kvyertsetin                         Sianidin
  Reaktsiya   boshlangandan   10   minut   keyin   xosil   bo`lgan   rang   2   soat   davomida
saqlanib qoladi.
  Flav a nonollar reaksiya natijasida qizil- binafsha, flavonollar- qizil flavonlar esa
sarg`ish   (doimo   yaxshi   ko`rinmaydigan)   rang   xosil   qiladi.   Bu   reaksiya   xal k on   va
auronlarga   qilinmaydi.   Chunki   ular   eritmasiga   xlorid   kislota   qo`shilishi   bilan
(magniy   kukuni   bo`lmasa   xam)   oksoniy   tuzlar   xosil   bo`lishi   xisobiga   eritma     qizil
rangga o`tadi.
  Flovonoidlar glikozidlar xolida bo`lsa, sianidin reaksiyasi  qiyinlik bilan boradi.
Bunday   xollarda   reaksiyani   tezlatish   uchun   oldin   flavonoidlar   eritmasiga   xlorid
kislotadan   qo`shib,   1-2   minut   qizdiriladi   (glikozidlar   gidrolizlanib,   sof   aglikonlar
ajralib   chiqadi   ),   so`ngra   magniy   kukuni   qo`shiladi   va   reaksiya   yuqorida
ko`rsatilgandek  davom ettiriladi.
    2. Borat- limon reaksiyasi . Chinni idishchaga bir xil xajmda flavonoidlarning
atsetondagi   eritmasidan   xamda  borat   va  limon  kislotalarining  metil  spirti  (metanol)
 PAGE   \* MERGEFORMAT 1 dagi 1% li eritmasidan solib chayqatilsa , sariq- yashil tusda tovlanadigan tiniq sariq
rang   xosil   bo`ladi   .   Bu   reaksiyani   5-uglyerod   atomidagi   gidroksil   guruxi   bo`lgan
flavon va flavonol unumlari byeradi. 
  Borat   –limon   reaksiyasi   5-oksiflavon   yoki   5-   oksiflavonollarning   borat   kislota
bilan   limon   (   yoki   oksalat)   kislota   ishtirokida   batoxrom   kompleksi   xosil   qilishiga
asoslangan.
  Limon   kislota   o`rnida   oksalat   kislota   ishlatilgan   xolda   flavonoidlarning
aglikonlari   reaksiya   natijasida   turg`un   sariq   rang   xosil   qiladi,   lekin   glikozidlarning
rangi tezda o`chib ketishi  mumkin.
    3.     Surma   (   stibium   )   (III)-   xlorid   (yoki   tsirkoniy,   uran)   tuzlari   bilan
reaksiya . Flavonoidlar spirtdagi eritmasini surma (III) – xlorid eritmasi bilan chinni
idishchada aralashtirilsa, sariq yoki qizil rang xosil bo`ladi.
Reaktsiya   5-   oksiflavonlar   xamda   5-   oksiflavonollarning   3-yoki   5-   uglyerodi
atomiga joylashgan gidroksil guruxi bilan surma va flavonoidlarning karbonil guruxi
ishtirokida kompleks birikma xosil bo`lishiga asoslanagan. 
Agar 5- oksiflavonollarning 3- uglerod atomidagi gidroksil guruxi bo`sh bo`lsa ,
oldin shu guruh reaksiyasiga kirishadi.  
  Agar   5-   oksiflavonollarning   3-   uglyerod   atomidagi     gidroksil   guruxi   band
( kandlar bilan glikozid xosil qilgan ) bo`lsa, u xolda 5- uglyerod atomidagi gidroksil
guruxi reaksiyaga  kiradi.
 PAGE   \* MERGEFORMAT 1 4 .   Ammiak bilan reaksiya . Chinni idishchada olingan flavonoidlarning spi r tdagi
eritmasiga   ammiak   eritmasidan   qo`shib,   suv   xammomchasida   bir   oz   qizdiriladi.
Reaktsiya   natijasida   flavonlar,   flavonollar,   flavononolar   eritmasi   zarg`aldoq   yoki
qizil   rangga   o`tadigan   sariq   rang   xosil   qiladi.   Xalkonlar   va   auronlar   eritmasiga
ammiak   eritmasi   qo`shilishi   bilan   qizdirilmasdan   qizil   yoki   to`q   qizil   rang   xosil
bo`ladi. Antotsianlar esa ammiak eritmasi  ta`sirida (natriy bikarbonat eritmasi  ta`sir
ettirilsa xam)  zangori yoki binafsha rangga bo`yaladi.
Bu   reaksiyani     ishqor   eritmalari   bilan   qilinsa   xam   yuqoridagiga   o`xshash   natija
olish mumkin.
5 .   Q o`rg`oshin   atsetat   bilan   reaksiya .   Flavonoidlarning   chinni   idishchada
olingan   spirtli   eritmasiga   qo`rg`oshin   (II)-   atsetat   spirtli   eritmasidan   qo`shib
aralashtiriladi.   B   xalqada   bo`sh   xolda   ortogidroksil   guruxi   bo`lgan   flavonlar,
xalqonlar   va   auronlar   qo`rg`oshin   (II)-atsetat   eritmasi   tiniq   sariq   yoki     qizil   rangli
cho`kma   xosil   qiladi.   Agar   qo`rg`oshin   (II)-atsetat   o`rnida   qo`rg`oshin   (II   –
gidroatsetat   eritmasi   qo`llanilsa,   flavonoidlarning   qariyb   xammasi   rangli   cho`kma
byeradi.   Bu   reaksiyada     antotsianlar   qizil   yoki   ko`k   rangli   cho`kma   xosil   qilishi
mumkin.
  6 . Mineral kislotalar bilan reaksiya . Chinni  idishchadagi  flavonlarning spirtli
eritmasiga   xlorid   kislota     ta`sir   ettirilsa   ,   flavonoidlarning   xamma   guruxlari
(katexinlardan   tashqari)   rangli   reaksiya   beradi;   flavonlar   va   flavonollar   tiniq   sariq
(   oksoniy   tuzlari   xosil   bo`ladi),   flavononlar   zarg`aldoq-pushti   qizil,   antotsianlar
zarg`aldoq yoki qizil ranga bo`yaladi.
Xalkonlar   va   auronlar   kilotaning   kontsentrlangan   eritmasi   bilan   oksoniy   tuzlar
xosil bo`lishi xisobiga qizil rang xosil qiladi.
 PAGE   \* MERGEFORMAT 1 Xlorid   kislota   o`rniga   kontsentrlangan   sulfat   kislota   oligan   taqdirda   katexinlar,
antotsianlar   va   flavanonlar   qizil,   flavonlar   va   flavanollar   tiniq   sariqdan   zarg`aldoq
ranggacha bo`yaladi. 
7.   Alyumniy   xlorid   bilan   reaksiya .   Chinni   idishchadagi   flavonoidlarning
spirtdagi   5   ml   eritmasiga   (yoki   o`simlikdan   tayyorlangan   flavonoidlarning   5   ml
spirtli   ajratmasiga)   alyumniy   xloridning   5   %   li   eritmasidan   bir   necha   tomchi
tomizilsa, ko`pchilik flavonoidlar sariq rang xosil qiladi.
8 .   Temir   (III)   xlorid   bilan   reaksiya .   Chinni   idishchadagi   flavonoidlarning
spirtdagi   5   ml   eritmasiga   (yoki   o`simlikdan   tayyorlangan   flavonoidlarning   5   ml
spirtli ajratmasiga) temir III xloridning spirtdagi 5 % li eritmasidan bir necha tomchi
qo`shilsa, to`q zangori, to`q binafsha, to`q yashil yoki yashil rang xosil bo`ladi.
Temir   (III)   xlorid   eritmasi   bilan   flavonoidlarning   hamma   guruhlari   rangli
reaksiya byeradi.
9.   Vanelin   bilan   reaksiya .   Chinni   idishchadagi   vanelinning   kontsentrlangan
xlorid kislotadagi 1 % li eritmasiga katexinlardan qo`shilsa qizil rang hosil bo`ladi. 
10.   Kaliy   pyersulfat   bilan   reaksiya .   Probirkaga   katexinlarning   atsetondagi
eritmasidan   1   ml   solib   unga   20   mg   kaliy   persulfatning   2   ml   kontsentrlangan   sulfat
kislotadagi   eritmasidan   probirka   devoridan   asta   oqiziladi.   Suyuqliklar   uchrashgan
yerda qizil-binafsha rangli aralashma hosil bo`ladi. Bu reaksiya katexinlarning kaliy
persulfat ta`sirida oksidlanib antotsianidinlar hosil qilinishiga asoslangan.H2S2O3	O+	OH
OH	
OH	OH	
HO	
O	
H	OH	OH	
OH
OH	
HO
Bu   uslublar   orqali   flavonoid   sinfi,   aglikon   yoki   glikozid   tabiati   aniqlanishi
mumkin.Eng ko`p qo`llanadigan uslublarga: ishqorlar ta`siri, kontsentirlangan sul’fat
kislota ta`siri, reduktsirlaydigan agentlar yordamida qaytarish va boshqa reaksiyalar
kiradi.
       11.Ishqorlar bilan reaksiya
 PAGE   \* MERGEFORMAT 1 Bu   umumiy   uslub   hisoblanadi.   Ko`pchilik   polioksiflavonoid   birikmalar   ishqor
eritmalarda   eritiladi   darrov   yoki   ma`lum   vaqtdan   so`ng   bo`yalgan   moddalarga
aylanadi.
Flavonoidlar   sovuq   suyultirilgan   ishqorda   eritilganda   rangsiz   yoki   kuchsiz   sariq
rangli   eritmaga   aylanadi.   Izomyerizatsiya   jarayoni   qizdirilganda   tezlanadi.
Flavonoidlar, erkin 4’- OH bo`lganda 7- holat o`rinbosar almashilgan holatda ularga
suyultirilgan   ishqorlarning   ta`siri   ham   juda   yuqori   bo`ladi.   Agar   4-fenol   guruh
almashilgan   bo`lsa,   izomerezatsiyada   xalkon   o`zgarishi   yorqin   ranglar   paydo
bo`lmaydi. Xalkon suyuqlangan ishqorlarda eriganda qizil va qirmizi eritmalar hosil
qiladi. Ranglarni intensivligi gidroksil guruhlarning soni va holatiga bog`liq bo`ladi.
Flavonol va flavanollar ko`pincha ishqorlar bilan sariq eritmalar hosil qiladi.
Auronlardan farqi, rezortsin tipidagi xalkonlar oson flavonoidlarga izomerlanadi.
Qaytarilish reaksiyasi sharoitida floroglyutsin tipidagi xalkonlar ko`proq vaqt ichida
qizdirilgan   rangli   modda   eritmalar   hosil   qiladi   va   u   flavonoidlarga   o`xshashdir.
Flavonon   va   xalkonlarda   farqlaganda   tsianid   reaksiyasiga   hosil   bo`lgan   reaktsion
aralashmaga   mo`lroq   kislota   quyiladi.   Bunda   xalkon   qaytarilgandan   qizil   rang
sarg`ayadi. Flavonon qaytarilganida rang yanayam kuchayadi. 
Sianid   reaksiyasida   aniq   javob   bo`lishiga   qarab   tekshirilayotgan   moddaning
aglikon   yoki   glikozid   holatini   aniqlanadi.   Bunda   reaktsion   aralashma   teng
miqdordagi   suv   bilan   suyultirilganda   oktil   spirti   bilan   aralashtiriladi.   Aglikondan
hosil bo`lgan pigmentlar organik fazaga o`tadi, glikozidlilar esa suvda qoladi. 
Agar   qaytarish   reaksiyasida   magniy   o`rniga   rux   ishlatilsa   flavonoidlar   musbat
reaksiyali, flovononlar esa raektsiyaga kirishmaydi. 
Agar   qaytarishda   natriy   amalgamasi   ishlatilsa   unda   flavononlar,   flavonlar   va   3-
almashgan flavononlarga ta`sir etadi. Natijada qizil rang paydo bo`ladi. Flavononlar
va flavonollar  esa  sariq rangga  bo`yaladi. Amalgamali   natriy  yordamida  qaytarilish
orqali birinchi marta xam qizil rangi orqali izoflavon va izoflavononlar aniqlangan.
Bunda piriliy tuzlarining hosil bo`lishi sababdir. 
Geysman   va   Klinton   qaytarilish   reaksiyasi   mexanizmini   tekshirishni   davom
etdilar.   Ular   tekshirilishicha   qaytarilish   maxsulotlari   murakkab   aralashma   bo`lib,
 PAGE   \* MERGEFORMAT 1 unda   flavilliy   tuzlari   yo`q   ekan.  Asosiy   komponent   4-oksiflavon   hosilalari   bo`lib,
ular  konsentsentrlangan xlorid kislota bilan tuzlar  berar  ekan. Olingan axborotlarga
asosan   Geysman   va   Klinton   flavonoidlarni   qaytarishning   quyidagi   sxemasini   taklif
etdilar.
Kulkarn   va   xodimlari   ko`rsatishicha   flavon   va   izoflavonlarni   qaytarganda
korbonil guruh to`la qaytarilar edi va olingan flavon va izoflavon xosilalari kislotali
muhitda   bo`yalgan   maxsulot   hosil   qilingan   ekan.   Flavononlarni   qaytarganda   4-
oksiflavonon   paydo   bo`lib   ular   kislotalar   ta`sirida   bo`lgan   tuzlarga   aylanadi.
Xalkonlardagi reaksiya pinakol kondensatsiya xisobida boradi.
Agar   yuqoridagi   reaksiyalar   bir   nechta   keng   xalqali   flavonoid   sinflariga   xos
bo`lsa,   natriy   borid   bilan   qaytarish   faqat   flavononlarni   ko`proq   analiz   qilinadi.
Flavononlar   bu   reaksiyada   purkim   qizildan   binafsha   ko’k   ranggacha   bo`ladi.  Agar
faqat   A   xalqa   bo`yicha   almashilgan   bo`lsa   qizil-aranjiviy   maxsulotlar,   faqat   V
xalqada almashilganda esa och ko`k rang paydo bo`ladi.
Tabiiy   flavonoidlar   asosan   polioksibirikmalardir.   Shu   sababli,   tahlillanayotgan
modda tuzilishini aniqlashda faqat o`rinbosar tabiati emas, balki molekuladagi o`rni
katta   ahamiyatga   ega.   Mana   shu   holatlarni   aniqlashda   funktsional   guruhlar   va
grupirovkani aniqlash sifat reaksiyalari qo`llaniladi. 
0-oksikarbonil   gruxlari   xalkonlarda,   flavononlarda   va   karbonil   guruhi   tutgan
polioksi flavononlarda uchraydi. 
12. Temir xlorid bilan reaksiya .
  5-oksiflavononlar kompleks yashil rangli birikma xlorli temir bilan hosil qiladi.
5-oksiflavon   va   flavonoidlardan   farqi   flavononlarni   qaytarish   suvli   yoki   spirtli
muhitda   o`tkaziladi.  Agar   xalkonda   oksigurux   ikkinchi   holatida   bo`lsa   karichnoviy
rangli   bo`lgan   kompleks   hosil   bo`ladi.   Bu   reaksiya   yetishmovchiligi   uning   kam
o`ziga xosligidir. Lekin bu reaksiya kislota metilenga yoki atsetilenon flavonoidlarni
aniqlashda katta ahamiyatga ega bo`ladi. 
13 .   Atsetat   magniy   bilan   reaksiya.   5-oksiflavononlar   atsetat   magniy   bilan
xromatogrammada   sariq   rangli   UB-nurida   xavorang   fluorestsentsiya   beradigan
dog`lar beradi. Boshqa flavononli birikmalarda bu reaksiya bo`lmaydi.
 PAGE   \* MERGEFORMAT 1 14.   Temir xlorid bilan reaksiya . Flavonollar va flavononollar temir xlorid bilan
qizg`ish   ranglar   hosil   qiladi.   Reaksiya   ham   o`ziga   hosdir,   lekin   boshqa   reaksiyalar
bilan birgalikda flavonoidlar tuzilishi haqida yaxshi ma`lumot beradi.  
15.   Xlorli   tsirkonil   bilan   reaksiya.   Bu   reaksiya   flavonoidlarga   hosdir.   Xlorli
tsirkonilning   metanolli   eritmasi   va   flavonoid   bilan   o`tkaziladi   Keyinroq   limon
kislotasining metanolli eritma quyiladi. Flavononlar yorqin sariq kompleksidan hosil
qiladi.   Ular   sariq-yashil   fluorestsentsiyaga   ega.   Bu   reaksiyaning   tanlov   xususiyati
shundaki hosil bulgan 3- va 5-gidroksil guruhlarini 4-xolatidagi karbonil bilan limon
kislotasining   buzuvchi   ta`siriga   har   xil   munosabatda   bo`ladi.   Limon   kislotasi   xlorli
tsirkoniy bilan raqobatda xelat hosil qilishi reaksiyasida qaytarsada va bo`yalmagan,
5-oksiflavonidlardan   farqli   barqaror   holat   hosil   qaladi.   3,5-dioksiflavonlarda   olti
a`zoli   kompleks   parchalanadi,   3-oksixromon   guruhli   beshxalkalisi   saqlanib   qoladi.
Shu   sababli   bu   reaksiya   orqali   gidroksil   guruhining   flavonol   va   flavononoldagi
holatini aniq ko`rsatish mumkin. 2-oksixalkonlar o`zlarini 5- oksiflavonoidlarga xos
bildiradilar.
16.   Vil’son-Taubek   reaksiyasi.   Flavonollar   flavon   va   xalkonlardan   farqli   bu
reaktiv bilan reaksiyada sariq rangli ko`k yoki  yashil  fluorestsentsiyali  komplekslar
hosil qiladi. Agar bu komplekslarga atsetat nikel eritmasi qo`shilsa intensiv qizil yoki
binafsha   ranglarga   o`tishga   erishiladi.   Flavononlar   getyerotsikl   xalqasida   tutashgan
sistemaga ega bo`lmagani uchun bo`yalgan kompleksini hosil qilmaydi.
Gidroxinon guruhi:
P-Digidroksil guruhi flavonoidlarda 0-digidroksil  guruhlarga xos xususiyatlariga
ega. Lekin ayrim reaksiyalar faqat birinchi guruhlarga hosdir.
Gossipetin   sinovi:   P-benzoxinonlik   5,8-dioksiflavonoidlarning   spirtli   muhitidagi
ta`sirida qizil-qoramtir bo`yaladi yoki cho`kma ajraladi.
17.   Boze   reaksiyasi .   Reaktsiya   ishqorli   muhitida   orta-nitrobenzol   bilan
o`tkaziladi.   Bunda   p-   yoki   0-holatda   gidroksil   tutgan   guruhi   flavonoidlar   binafsha
rangga bo’yaladi.
 7-oksi guruhni aniqlash:
 PAGE   \* MERGEFORMAT 1   7-holatidagi   oksi   almashganlar   (4-xalkonlarda,   6-auronlarda)   ko`proq   tabiiy
flavonoid   birikmalarda   uchraydi.   Bu   moddalarning   o`ziga   xos   xususiyati   ularni
boshqa   molekuladan   fenol   guruhlarga   nisbatan   yuqori   kislotaliligidir.   7-holatidagi
yerkin   gidroksil   guruh   flavonoidlarning   karbonat   va   bikarbonat   suvli   eritmalarida
yeruvchanligi yuqoridir.
18.   Neytral   atsetat   qo`rg`oshin   bilan   reaksiya .   B-xalqada   0-digidroksil   guruh
tutgan   flavonoidlar   bilan   atsetat   qurg`oshinli   suvli   eritmasi   aralashtirilganda   sariq
yoki qizil rangli cho`kma hosil bo`ladi. 
19. Uch valentli tartrat temir bilan reaksiya . Vitsinal fenol guruh l i flavonoidlar
uch   valentli   tartrat   temir   b i lan   qoramtir -qizil   yoki   korichneviy-yashil   rangli
komplekslar hosil qiladi. eng yorqin ranglar rN 5,7 holatda paydo bo`ladi.
20.Bor   kislotasi   bilan   reaksiya .   3,4-dioksiflavo n oidlar   bor   kislotasi   bilan   ikki
almashgan efirlar hosil qiladi. Ular kuchli kislota xususiyatiga ega. Shu sababli unga
sulfanil   kislotaning   natri y li   tuzi,   nitrat   natriy   va   naftalamin   qo`shimchaga   och -qizil
bo`lmish   azobo`yoq   hosil   bo`lganida   paydo   bo`ladi .   Reaktsiyani   aglikonlar   bilan
o`tkazish ma’qul.
  Vitsinal   uch   gidroksil   grupirovka.   Vitsinal   uch   gidroksil   grupirovka   flavonoid
birikmalarda oz uchraydi.
  21.Temir   xlorid   bilan   reaksiya .   3,4,5-trioksi   guruh   (miritsetin)   tutgan
flavonoidlar temir xlorid bilan qo’ng’ir ko’k ranglar hosil qiladi.
22.Azobirikish   reaksiyalari .   Azobiriki sh   fenol   birikmalarga   xos   reaksiyadir.
Gidro k sil   elektronodono r   guruh   shaklida   o -   yoki   p -holatlarga   almashinishga
yo`naltiradi.   Agar   p-holat   egallangan   bo`lsa,   unda   birikishning   2   ta   yo`nalishi
mavjud. Lekin azobirikish qaysi u gl yer o dda qo`sh bog` bo`lgan gidroksil hisobidan
bo`ladi. Shu orqali flavonoiddagi azobirikish o`rnini oldindan aytish mumkin.
Flavonoidlarda nazariyotda 5,7 va 4’- holatda o`rinbosarlar bo`lsa  , azobirikish A-
xalqadi   6-   va   8-holatda,   B-xalqada   3’-holatda   bo`ladi.   ekspyerimentda   esa   asosan
A-xalqada 6- va 8-holatda isbotlangan.
7-gidroksil   guruhi   azobirikishni   8-   holatga   yo`naltiradi,   rez o rtsin   tipi
(likviritegenin)   da   azobirikish   diazotir l a n gan   sul’fanil   kislota,   bisdiazotirlangan
 PAGE   \* MERGEFORMAT 1 benzidin   yoki   boshqa   barqaro r   diazobo`yoqlar   hosil   bo`lishi   orqali   sifat   aniqlanishi
mumkin.
  Agar   7-holat   gidroksil   shakar   komponenti   bilan   almashsa   hosil   bo`lgan
glikozidlar   reaksiyaga   kirmaydi,   chunki   8-   va   6-   holatlar   ekranlanadi,   to`siladi.
Tekshirishlar azobirikish reaksiyalar tezligi flavonoid birikmalar sinfiga ham bog`liq
ekan.   Flavonollar   bilan   bu   reaksiya   juda   tez,   flavononlar   bilan   o`rtacha,   flavonlar
bilan judda ham sekin boradi.
  4-gidroksil   guruhini   aniqlash :   4-holatdagi   erkin   fenol   guruhi   ko`pincha   sifat
reaksiyalarda qiyin aniqlanadi. Lekin tsianidin reaksiyasidagi  qaytarilgan bo`yalgan
maxsulotlarini   ishlatilib   yaxshi   javob   olish   mumkin.   Buning   uchun   bo`yoq   oktanol
b ilan olinadi va quruq natriy atsetat yoki bikarbonat natriy bilan aralashtiriladi. Agar
qizil   bo`yoq   bo`ladigan   yoki   ko`k   rangga   bo`yalsa   bu   reaksiya   tasdiqidir.   Bunda
rangni   o`zgarishi   bo`yoqning   karboniy   shaklidan   xinoid   shakliga   ishqoriy   muhitda
bo`lishiga sababdir.
 Metilindioksi-grupirovka :  
  Metilindioksisi   guruhni   aniqlashning   usullarini   hammasi   issiq   sul’fat   kislota
ta`sirida formal’degidni ajralishi va uni sifatini aniqlashga asoslangan. [25].
23.  Labat reaksiyasi . Flavonoid birikmalar sulfat kislotada eritiladi va qizdirgan
holatda aralashmaga ozroq gall kislotasi qo`shiladi. Rang paydo bo`lishi bu reaksiya
tasdiqidir.
24.   Vebyer   va   Tollens   reaksiyasi .   Reaktsiyani   sul’fat   kislota   va   floroglyutsin
bilan   o`tkaziladi.   Metilendioksi   guruhning   flavonoidda   eritmaning   qizil   ranggi   va
cho`kma tushishi bilan aniqlanadi.
Metoksi guruhni sifatini aniqlash:
Reaktsiya   flavonoidli   birikmani   yodli   vodorod   bilan   dezmetillashga   asoslangan.
Hosil bo`lgan yodli metil bug`i fil’tr orqali o`tib, simob nitrat bilan shimdirilgan fil’tr
qog`oz bilan ta`sirlashtiriladi. Reaktsiya yaxshi o`tganda simob yodid hosil bo`ladi.
U haraktyerli kinovar rangga ega va cho`kma hosil qiladi.  
2.2 Achchiq toron mahsulotini mikroskopik o’rganish
 PAGE   \* MERGEFORMAT 1 ACHCHIQ, TORON YER USTKI QISMI — HERBA POLYGONI
HYDROPIPERIS
  O’simlikning   nomi.   Achchiq   toron   (suv   qalampiri,   suvzamchi)   —   Polygonum
hydropiper L.; torondoshlar — Polygonaceae oilasiga kiradi. Bir yillik, bo’yi 20—70
sm ga yetadigan o’t o’simlik. Poyasi bo’g’inli, tik o’suvchi, tuksiz,pastki qismi qizil
rangli,   asos   qismidan   boshlab   shoxlangan.   Bargi   oddiy,   pastki   qismidagilari   qisqa
bandli,   yuqori   qismidagilari   esa   poyada   bandsiz   ketma-ket   o’rnashgan.   Gullari
mayda,   ko’rimsiz,   egilgan   boshoqsimon   shingilga   to’plangan.   Mevasi   —
yong’oqcha. May oyidan boshlab sentyabrgacha gullaydi.
Geografik tarqalishi.   Botqoqlashgan joylarda, nam o’tloqlarda, ariq, kul, xovuz,
zovur   bo’ylarida   va   boshqa   nam   joylarda   o’sadi.   Asosan   Ukraina,   Belarusiya,
Moldova, Rossiyaning Ovrupo qismida, Kavkaz, Sibir, o’rta Osiyo va Uzoq Sharqda
uchraydi.   Maxsulot   asosan   Shimoliy   Kavkaz,   Ukraina,   Belarus,   Rossiyaning
markaziy   viloyatlari   va   boshqa   yerlarda   tayyorlanadi.   Maxsulotni   tayyorlash.
 PAGE   \* MERGEFORMAT 1 O’simlik gullaganida yer ustki qismining asos kismidan 5—10 sm balandlikda o’roq
bilan o’rib olib, darxol soya yerga yupqa qilib yoyib quritiladi. Aks xolda maxsulot
qorayib qoladi. Maxsulotning tashqi ko’rinishi Tayyor maxsulot poya, barg va gullar
aralashmasidan   iborat.   Poyasi   silindrsimon,   bo’g’inli,   uzunasiga   qirrali   bo’lib,
uzunligi   35—40   sm.   Bargi   chuziq   lansetsimon,   tekis   qirrali,  tuksiz,   uzunligi   3—10
sm.   Barg   bandi   bilan   poyani   o’rab   turuvchi   yondosh   bargchalardan   tuzilgan   yupqa
pardachasi   qizgish-qo’ngir   rangga   bo’yalgan.   Gullari   siyrak,   egilgan   boshoqsimon
shingilga to’plangan. Guli mayda, och yashil, uchki qismi pushti ranggga bo’yalgan.
Gulqo’rg’oni   oddiy   bo’lib,   4—5   bo’lakka   chuqur   ajralgan   gultojbargdan   iborat.
Otaligi   6   ta   (ba’zan   8   ta),   onalik   tuguni   bir   xonali,   yuqoriga   joylashgan.
Gulqo’rgonida   lupada   ko’rinadigan   smola   turadigan   joylar   va   bezlar   bor.   Xo’l
maxsulot   achchiq   bo’ladi,   quritilgandan   so’ng   achchiq   mazasi   yo’qolib   ketadi.
Maxsulotga   toron   avlodining   boshqa   turlarini   yer   ustki   qismi   aralashmasligi   kerak.
Ular achchiq toron o’simligidan barglari, gul to’plamlari va barg bandi bilan poyani
o’rab   turuvchi   yondosh   bargchalardan   tuzilgan   yupqa   pardachalari   xamda   barg   va
gulqo’rgonlarining   mikroskopik   tuzilishi   (smola   turadigan   joylari   bo’yicha)   bilan
farq qiladi. 
Maxsulotning   mikroskopik   tuzilishi.   Ishqor   eritmasi   bilan   yoritilgan   barg   yoki
gulqo’rgonining   tashqi   tuzilishi   mikroskop   ostida   ko’riladi.   Bargning   epidermis
xujayralari   egri-bugri   devorli   bo’lib,   ustida   to’rt   xujayrali   mayda   bezlar   uchraydi.
Epidermis   xujayralari   ostida   esa   sariq   yoki   sariq-qo’ngir   rangli,   yumaloq   shaklli,
ichida   smolasi   bor   yirik   joylarni   ko’rish   mumkin   (achchiq   toronnnng   boshqa
turlaridan   farqi).   Barg   chetida   ko’pgina   bir   xujayrali   tuklardan   tashkil   topgan   to’p-
to’p   yirik   tuklar   joylashgan.   Bargning   yumshoq   qismida   juda   yirik,   o’tkir   uchli
druzlar bo’ladi.
Kimyoviy   tarkibi   Maxsulot   tarkibida   poligopiperin   glikozidi,   2—2,5%
flavonoidlar (rutin, kversitrin, giperozid, kversetin va kempferol), efir moyi, organik
kislotalar,   karotin,   K   C   va   E   vitaminlari,   3,8%   oshlovchi   va   boshqa   moddalar
bo’ladi.
 PAGE   \* MERGEFORMAT 1   Ishlatilishi.   Achchiq   toron   o’simligining   dorivor   preparatlari   xayz   kurish   sikli
buzilganda   qon   ketishini   to’xtatuvchi   dori   sifatida   xamda   bavosil   kasalligini
davolashda ishlatiladi.  Dorivor preparatlari.  Suyuq ekstrakt, damlama. 
 PAGE   \* MERGEFORMAT 1  
Achchiq toron bargining tashqi ko’rinishi: A- bargning pastki epidermisi; B- barg qirrasi; 1-
to’p tuk; 2-druzlar; 3-bezlar; 4-smolali joylar
 PAGE   \* MERGEFORMAT 1 XULOSA
Flavanoidlar   deb   bеnzo-γ-piron   unumi   asosida   C 6 -C 3 -C 6   uglеrod   atomlaridan
tashkil topgan fеnil - propan - fenil skеlеti bo’lgan tabiiy birikmalarga aytiladi. 
O’simliklardan ajratib olingan birinchi flavanoid sariq rangli bo’lgani uchun ham
bu   birikmalarga   flavanoidlar   (lotincha   "flavum"   sariq   dеgan   so’zdan   olingan)   dеb
nom bеrilgan. 
Menga   berigan   o’simliklar   o’z   tarkibida   flavanoid   saqlovchi   o’simliklar
hisoblanib   ularning   ko’pchiligi   allaachon   tibbiyotda   asosiy   o’rinlarni   egallab
bo’lgan.   Hammamizga   ma’lumki   ularning   asosiy   xususiyati   vitamin   P   ta'siriga   ega
bo’lib,   tibbiyotda   qon   tomirlarining   o’tkazuvchanligi   buzilganda   yurak-qon
tomirlarining   funksional   buzilishida,   gipеrtoniya   kasalligining   boshlanishida,
tinchlantiruvchi,   o’t   (safro)   va   siydik   haydovchi,   ichak   yarasiga   qarshi,   nur
kasalligiga qarshi, qon to’xtatuvchi sifatida ishlatiladi. 
Masalan  ilmiy tabobatga joriy etilgan achchiq torondan olinadigan “Anasteziol”
preparati   bavosil   kasalligida   ishlatiladi.   Bundan   tashqari   gidropiperin   (o’simlikning
flavon   glikozidlari   yig’indisi)   tibbiyotda   keng   ishlatiladi.tarkibida   flavanoidlar
saqlovchi   o’simliklardan   olinadigan   ekstraktlar,   damlama   va   qaynatmalar   xalq
tabobatida   keng   miqyosda   qo’llaniladi.   Men   ham   keyingi   ilmiz   izlanishlarimda   bu
moddalar va ushbu dorivor o’simliklar xossalarini to’la o’rganishga harakat qilaman.
 PAGE   \* MERGEFORMAT 1 Adabiyotlar
1.  Internet malumotlari:
www.wikipedia.com/flavanoides
www.google.com/drugs
2. Акопов И.Э. Важнейшие отечественные лекарственные растения и их при
енение. – Т.: Медицина, 1990. - 440 с. 
3. Бандикова В.А. Распостранение флавоноидов в некоторых семействах 
высших растений // Раст.ресурсы. Собщение 2.-1968.-Т.4.-Вып.3.-С.429. 
4. Бандикова В.А.., Шинкаренко А.Л. Применение хроматографиина 
капроне к фотометрическому анrизу флавоноидов в растительном 
материrе // Журн. Анr.хим.-1966.-Т.  XXI .-Вып.2.-С.232. 
5. Бандикова В.А.., Шинкаренко А.Л. Тонкослойная хроматография 
флавоноидов // Химия природ.соедин.-1973.-№1.-С.20. 
6. Государственная фармакопея – Изд. Х I . – Вып. 1. Общие методы анrиза.
– М.: Медицина, 1987. – 336 с. 
7. Государственная фармакопея – Изд. Х I . – Вып. 2. Общие методы анrиза.
Лекарственное растительное сырье. - М.: Медицина, 1990. – 398 с. 
8. Гринкевич Н.И., Сафронович Л.Н. и др. Химический анrиз 
лекарственных растений. - М.: Высшая школа, 1983. – 176 с. 
9. Георгивский В.П., Комиссаренко Н.Ф., Дмитрук С.Е. Биологически 
активные вещества лекарственных растений .- Новосибирск: Нука, Сиб. 
Отделение, 1990.-333с. 
10. Долгова А.А., Л a дыгина Е.Я. Руководство к практическим занятиям по 
фармакогнозии. М.: Медицина, 1977. – 256 с. 
11. Ибрагимов А.Я. Доривор ва зиравор  o ’симликлар. - Т.: ХФ “ Nisim ” 
босмахонаси, 2005. – 220 б. 
12. Кемертелидзе З.И., Георгиевский В.Г. Физико-химические методы 
анrиза некоторых физиологические активных веществ растительного 
происхождения. Тбилиси: Маниеребе,1976.-226с. 
Комилов Х.М. Фармакогнозия фани б o ’йича маърузrар матни. – Т.: 1999. –
404 б. 
13. Практикум по фармакогнозии: Учеб. пособ. для студ. вузов / 
В.Н.Ковrев, Н.В.Попова, В.С.Кисличенко и др. – Х.: Изд-во НФаУ «Золотые 
страницы», 2003. – 512 с. 
 PAGE   \* MERGEFORMAT 1 14. Фармакогнозия: Учеб. пособ. для студ. высш. учеб. завед. / В.Н.Ковrев,
В.С.Кисличенко, И.А.Журавель и др. – Х.: Изд-во НФаУ, 2007. –  C .-115-126. 
15. Ковrьов О.У., Павл i й Т.У. и др. Фармакогноз i я с основами б i ох i м ii  
рослин .- Харк i в, «Прапор», Видавництво НФАУ 2000. 
16. Машковский М.Д. Лекарственные средства: М.: Новая волна, 2002. – Т. 
1,2. 
17. Муравьева Д.А. Фармакогнозия. - М.: Медицина, 1991. – 560 с. 
18. П o ’латова Т.П., Холматов Х.Х. Фармакогнозия амrиёти. – Т.: Ибн 
Сино, 2002. – 360 б. 
19. Х olmatov   H . X .,  Ahmedov   O ’. A .  Farmakognoziya . – 1, 2  qism . -  Toshkent . 
Fan, 2007. 
20. Trease and Evan’s Pharmacognosy (14th edition). – London^ WB Sanders 
Company Limited, 1996. – 612 р. 
21. British Pharmacopoeia //CD, 1998.-Version 2.1, © Crown Copyright (1998). 
 PAGE   \* MERGEFORMAT 1 MUNDARIJA
 Kirish…………………………………………………………………………...3
I. Adabiyotlar sharxi……………………………………………………………5
1 . 1  Flavanoidlar haqida umumiy tushuncha……………………………………..5
1.2 Torondoshlar oilasining dorivor vakillari……………………………………9
II. Tajriba qismi ………………………………………………………………..16
2.1 Shaftoli bargli toron mahsuloti tarkibidagi flavanoidlarni sifat reaksiyalari
 orqali aniqlash…………………………………………………………………. 16
2.2 Achchiq toron mahsulotini mikroskopik o’rganish………………………...26
III. Xulosa………………………………………………………………………30
    Foydalanilgan adabiyotlar ro’yxati………………………………………31
 
 PAGE   \* MERGEFORMAT 1

Torondoshlar oilasining dorivor vakillari

Sotib olish
  • O'xshash dokumentlar

  • Volvoksnamolar - volvocales va uning asosiy vakillari. Tuzilishi va koʻpayishi
  • Chin va soxta mevalarning tuzilishi, xilma-xilligi va klassifikatsiyasi
  • Murakkabguldoshlar oilasi vakillarining bio-ekologiyasi
  • O’rta Osiyodagi noyob va Qizil kitobga kiritilgan o’simliklar
  • Bir urug' pallali va ikki urug' pallali o'simliklar va ularning tuzilishi, farqlari

Xaridni tasdiqlang

Ha Yo'q

© Copyright 2019-2025. Created by Foreach.Soft

  • Balansdan chiqarish bo'yicha ko'rsatmalar
  • Biz bilan aloqa
  • Saytdan foydalanish yuriqnomasi
  • Fayl yuklash yuriqnomasi
  • Русский