Войти Регистрация

Docx

  • Рефераты
  • Дипломные работы
  • Прочее
    • Презентации
    • Рефераты
    • Курсовые работы
    • Дипломные работы
    • Диссертациии
    • Образовательные программы
    • Инфографика
    • Книги
    • Тесты

Информация о документе

Цена 20000UZS
Размер 104.5KB
Покупки 0
Дата загрузки 09 Май 2025
Расширение docx
Раздел Курсовые работы
Предмет Сельское и лесное хозяйство

Продавец

Shahzodabonu

Дата регистрации 17 Апрель 2025

16 Продаж

Bog’dorchilik sohasini innovatsion rivojlantirish yo’llari

Купить
MAVZU:   BOG`DORCHILIK SOHASINI INNOVATSION
RIVOJLANTIRISH YO`LLARI.
                     MUNDARIJA
KIRISH………………………………………………….3
I BOB. BOG`DORCHILIK SOHASINI 
RIVOJLANTIRISH USULLARI……………………...8
1.1  Himoyalangan yerda ko`chat yetishtirish……………8
1. 2  Issiqxonalarda ko`chat yetishtirish…………………12
II BOB. BOG`DORCHILIKKA EKOLOGIK 
OMILLARNING  TA`SIRI…………………………..17
2.1  Yorug`lik ,  suv, tuproq omillari tasiri……………….17
2.2  Orografik omillar tasiri……………………………..20
III BOB. BOG`DORCHILIKKA ZARAR 
YETKAZUVCHI OMILLARNING TURLARI……22
3.1  Bog` zararkunandalarining ta`siri………………….22
3.2  Shiralarning ta`siri…………………………………26
XULOSA………………………………………………29
FOYDALANILGAN ADABIYOTLAR……………..31
                           
                  KIRISH 
1 Bog dorchilikʻ , mevachilik — 1) qishloq xo jaligi ning meva, uzum va rezavor 	ʻ
mevalarni yetishtiradigan muhim sohasi. Aholining meva va meva mahsulotlariga, 
sanoatning meva xom ashyosiga bo lgan ehtiyojlarini qondirishga xizmat qiladi. 	
ʻ
Sof B. (olma, nok, o rik, gilos va boshqa yetishtirish) va ko chatchilik 	
ʻ ʻ
(ko chatzorlarda mevali daraxtlar ko chatlari yetishtirish) tarmoqlariga bo linadi. 	
ʻ ʻ ʻ
Jahon bog dorchiligida 200 dan ortiq meva, rezavor meva, yong oq meva turlari 	
ʻ ʻ
ekiladi, ulardan 100 meva turi sanoat ahamiyatiga ega. Olma, zaytun, finikiya 
pal masi, banan, mango, tok eng ko p ekiladigan meva turlariga kiradi. B. Xitoy, 	
ʼ ʻ
AQSH, Hindiston, Argentina, Braziliya, Yaponiya, Ispaniya, Fransiya, Italiyada 
rivojlangan. O rta Osiyodagi B. haqida dastlabki ma lumotlar miloddan avvalgi 1-	
ʻ ʼ
ming yillikning o rtalariga oid yunon, xitoy, rim manbalarida uchraydi. O rta 	
ʻ ʻ
Osiyo ko pgina meva turlarining vatani hisoblanadi. Asrlar davomida xalq 	
ʻ
seleksiyasi asosida o rik, olma, nok, yong oq, bodom, anor, tok va boshqalarning 	
ʻ ʻ
juda serhosil navlari yaratilgan. Ularning ko plari sifat jihatidan dunyo 	
ʻ
kolleksiyasida o zining takrorlanmas o rniga ega. 20-asr boshlarida hozirgi 	
ʻ ʻ
O zbekiston hududida taxminan 50 ming ga bog , jumladan 22 ming ga mevazor, 	
ʻ ʻ
37 ming ga tokzor bo lgan. Bog larning asosiy maydonlari Fargona vodiysi (24%),	
ʻ ʻ
Toshkent vohasi (36%) va Zarafshon vodiysi (tokzorlarning 50%) ga to g ri kelar 	
ʻ ʻ
edi. Bog larda danakli mevalar 70% ni (asosan o rik), urug li mevalar (olma, nok, 	
ʻ ʻ ʻ
behi) 25% maydonni egallagan edi. Shahar va qishloqlar atroflarida alohida 
mevazorlarda aholining bog lari va chorbog lari (mevazor, tokzor, poliz va 	
ʻ ʻ
sayilbog )da mevalar, tok, turli gullarning mahalliy navlari ekib kelingan. 	
ʻ
Yetishtirilgan mevalar yangiligida iste mol etilgan, lekin qoqi va mayiz solish 	
ʼ
asosiy o rinda turgan. 20 yillarning 2-yarmidan ixtisoslashtirilgan mevachilik va 	
ʻ
tokchilik xo jaliklari barpo etila boshladi, tog  va tog  etaklari zonalarida 	
ʻ ʻ ʻ
joylashgan jamoa xo jaliklarida ham bu tarmoqqa katta e tibor berildi. 	
ʻ ʼ
Mevalarning nav tarkibini yaxshilash maqsadlarida olma, nok, uzum va boshqa 
ning Yevropa mamlakatlarida yetishtirilgan navlari keltirib ekildi. 50- yillar oxiri 
— 60- yillarda 2500—3000 ga bog  va tokzorlarga ega bo lgan agrokombinatlar 	
ʻ ʻ
tashkil etildi.
Respublikada meva va rezavor mevaning 20 turi ekiladi. Urug li meva daraxtlari 	
ʻ
2 (olma, nok, behi va boshqalar), danakli meva daraxtlari (o rik, shaftoli, olxo ri, ʻ ʻ
gilos, olcha, oluvoli va boshqalar), subtropik o simliklar (anor, anjir), yong oq 	
ʻ ʻ
mevalilar (yong oq, pista, bodom), rezavor mevalilar (qulupnay, malina, 	
ʻ
smorodina, chakanda) asosiy o rinni egallaydi. Olma, nok va tokning yozgi, kuzgi 	
ʻ
va kishki navlari muhim xo jalik ahamiyatiga ega. Tokchilik qadimdan Toshkent, 	
ʻ
Samarqand viloyatlari, Farg ona vodiysida taraqqiy etgan, xo raki, mayizbop va 
ʻ ʻ
konserva mahsulotlari (shinni, murabbo, sharbatlar) hamda vinochilik 
yo nalishlariga ega. O zbekistonda meva qoqilari va mayizning noyob xillari 	
ʻ ʻ
tayyorlanadi. Respublikaga tropik va subtropik mintaqalardan olib kelingan limon, 
apelsin, mandarin, unobi, sharq xurmosi, pekan kabi mevalar tobora ko proq 	
ʻ
maydonlarda ekilmoqda. Andijon, Namangan, Surxondaryo, Toshkent 
viloyatlarida ko pgina xo jaliklarda issiqxona limonzorlari barpo qilingan. 	
ʻ ʻ
Respublika bo yicha bunday issiqxonalar maydoni 427 ga dan ko proq (2001). 90- 
ʻ ʻ
yillardan boshlab paxta maydonlari qisqartirilishi munosabati bilan 
Qoraqalpog iston Respublikasi; Xorazm, Buxoro, Sirdaryo va Jizzax viloyatlarida 	
ʻ
ko plab bog  va tokzorlar tashkil etildi. Respublikada 100 dan ortiq 	
ʻ ʻ
ixtisoslashtirilgan B. xo jaliklari bor. Respublikada bog larning umumiy maydoni 	
ʻ ʻ
320 ming ga ga yetdi (meva bog lari 199 ming ga, tokzorlar 120 ming ga), yalpi 	
ʻ
meva va uzum hosili 833 ming t dan oshdi (1999). Mevaning har bir viloyat, 
tumanning tuproq va iklim sharoitiga moslashtirilgan, rayonlashtirilgan navlari 
ekiladi. 2) B. fan sifatida mevali daraxtlarning tuzilishi, o sishi, rivojlanishi, 	
ʻ
ko payishi hamda hosil berish qonuniyatlarini, shuningdek ularning tashqi muhit 	
ʻ
bilan aloqadorligini o rganadi, turli tabiiy muhitda o sib, yaxshi hosil berishini 	
ʻ ʻ
ta minlash uchun ilg or agrotexnika usullarini ishlab chiqadi. B. biol., tuproqning 	
ʼ ʻ
fizik va kimyoviy xususiyatlari, o simliklar fiziologiyasi, agrokimyo hamda 	
ʻ
umumiy dehqonchilik bilan bevosita aloqador bo lib, B. agrotexnikasining barcha 	
ʻ
usullari shu fanlarga asoslanadi. O zbekistonda B.ni rivojlantirishda akademik R. 	
ʻ
R. Shreder nomidagi Bog dorchilik, uzumchilik va vinochilik instituti va 	
ʻ
O zbekiston O simlikshunoslik institutitsht xizmati katta. Keyingi yillarda meva, 	
ʻ ʻ
rezavorlar va tokning 200 dan ortiq serhosil navlari yaratildi, boshqa 
mamlakatlardan keltirib ik,limlashtirildi va ekishga tavsiya etildi.
                                                                                        
3 Mavzuning dolzarbligi
Ona yurtimizda bog‘dorchilik keng rivojlanib kelmoqda, xalqimiz dasturxoniga turli 
mevalar yetishtirib bermoqda. Hozirda turli mevalar g‘arq pishib, dasturxonlarimiz 
ko‘rkiga ko‘rk qo‘shmoqda.    Bog‘bonlarimiz nafaqat xalqimiz dasturxoniga, qo‘shni 
mamlakatlar bozorlariga ham sifatli mevalar yetishtirib bermoqdalar. Bu esa o‘z 
navbatida yurtimizning iqtisodiy jihatdan rivojlanishiga olib kelmoqda.
Mavzuga oid qarorlar . 
Bog‘dorchilik   tarmog‘i   va   issiqxona   xo‘jaliklarida   boshqaruv   tizimini
takomillashtirish   hamda   davlat   tomonidan   qo‘llab-quvvatlashning   samarali
mexanizmlarini joriy etish, shuningdek, zamonaviy resurs tejamkor texnologiyalar
asosid   yuqori   sifatli,   raqobatbardosh   va   eksportbop   mahsulotlar   ishlab   chiqarish
hajmlarini kengaytirish maqsadida:
(1-band   O‘zbekiston   Respublikasi   Prezidentining   2021-yil   15-dekabrdagi
PQ-52-sonli   qaroriga   asosan o‘z kuchini yo‘qotgan — Qonunchilik ma’lumotlari
milliy bazasi, 16.12.2021-y., 07/21/52/1165-son)
2.   O‘zbekiston   Respublikasi   Qishloq   xo‘jaligi   vazirligi   huzurida   Qishloq
xo‘jaligida   xizmatlar   ko‘rsatish   agentligining   (keyingi   o‘rinlarda   —   Agentlik)
asosiy vazifalari etib quyidagilar belgilansin:
(2-bandning   birinchi   xatboshisi   O‘zbekiston   Respublikasi   Prezidentining
2023-yil 10-iyundagi PF-90-sonli   Farmoni   tahririda — Qonunchilik ma’lumotlari
milliy bazasi, 12.06.2023-y., 06/23/90/0352-son)
intensiv   meva-sabzavotchilik,   uzumchilik   va   issiqxona   xo‘jaliklarini
barqaror   rivojlantirishni   ta’minlashga   qaratilgan   maqsadli   kompleks   dasturlarni
ishlab chiqish va amalga oshirish;
(2-bandning   ikkinchi   xatboshisi   O‘zbekiston   Respublikasi   Prezidentining
2021-yil   15-dekabrdagi   PQ-52-sonli   qarori   tahririda   —   Qonunchilik
ma’lumotlari milliy bazasi, 16.12.2021-y., 07/21/52/1165-son)
zamonaviy   resurs   tejamkor   texnologiyalarni,   shu   jumladan   tomchilatib   va
yomg‘irlatib   sug‘orish   tizimlarini   qo‘llagan   holda   intensiv   meva-sabzavotchilik,
xo‘raki,   kishmishbop   uzum   plantatsiyalari   va   issiqxona   xo‘jaliklari   maydonlarini
kengaytirish,   shuningdek,   bozor   konyunkturasi   tahlilini   hisobga   olgan   holda,
intensiv   usulda   yetishtiriladigan   meva-sabzavot,   uzum   mahsulotlari   turlarini
ko‘paytirish choralarini ko‘rish;
4 (2-bandning   uchinchi   xatboshisi   O‘zbekiston   Respublikasi   Prezidentining
2021-yil   15-dekabrdagi   PQ-52-sonli   qarori   tahririda   —   Qonunchilik
ma’lumotlari milliy bazasi, 16.12.2021-y., 07/21/52/1165-son)
hududlarning tuproq-iqlim sharoitlarini hisobga olgan holda, bog‘dorchilik,
uzumchilik   va   issiqxona   xo‘jaligida   ilmiy   yutuqlar,   ilg‘or   ilmiy   ishlanmalar   va
intensiv agrotexnologiyalardan keng foydalanishni tashkil etish;
uzumning   xo‘raki   va   kishmishbop   navlari   plantatsiyalarini   kengaytirish,
uzumchilik   korxonalarini   kompleks   modernizatsiyalashga   ko‘maklashish   va
qo‘llab-quvvatlash, eksport salohiyatini oshirish;
O‘zbekiston   texnik   jihatdan   tartibga   solish   agentligi   bilan   birgalikda
bog‘dorchilik xo‘jaliklari, xo‘raki, kishmishbop uzum  plantatsiyalari  va issiqxona
xo‘jaliklariga xalqaro sertifikatlash standartlarini joriy etishda ko‘maklashish;
meva-sabzavotchilik,   uzumchilik   mahsulotlarini   saqlash,   saralash,   qayta
ishlash   va   eksportini   tashkil   etish,   shuningdek,   ushbu   sohalarda   “daladan
rastagacha”   tamoyili   asosida   qo‘shilgan   qiymat   zanjirini   yaratuvchi   meva-
sabzavotchilik klasterlari (kooperatsiyalar) faoliyatini rivojlantirish;
(2-bandning   yettinchi   xatboshisi   O‘zbekiston   Respublikasi   Prezidentining
2021-yil   15-dekabrdagi   PQ-52-sonli   qarori   tahririda   —   Qonunchilik
ma’lumotlari milliy bazasi, 16.12.2021-y., 07/21/52/1165-son)
bozorlar konyunkturasi bo‘yicha chuqur marketing tadqiqotlarini o‘tkazish
yo‘li bilan raqobatbardosh mahsulot yetishtirish, uni sotishni tashkil qilish, eksport
salohiyatini   oshirish   maqsadida   sohaga   mahalliy   va   to‘g‘ridan-to‘g‘ri   xorijiy
investitsiyalarni jalb etishga ko‘maklashish;
tashqi bozorlarda talab yuqori bo‘lgan meva va uzum navlarini joylashtirish
va yetishtirish bo‘yicha tavsiyalar ishlab chiqish;
intensiv meva-sabzavotchilik, uzumchilik va issiqxona xo‘jaliklari sohasida
mutaxassislarni   o‘qitish,   ularning   malakasini   oshirish,   innovatsiyalarni
rivojlantirish   va   joriy   etish   masalalari   bo‘yicha   mahalliy   va   xorijiy   ta’lim
muassasalari, ilmiy-tadqiqot institutlari, xorijiy tashkilotlar va tarmoqning yetakchi
ishlab chiqaruvchilari bilan hamkorlik qilish;
(2-bandning   o‘ninchi   xatboshisi   O‘zbekiston   Respublikasi   Prezidentining
2021-yil   15-dekabrdagi   PQ-52-sonli   qarori   tahririda   —   Qonunchilik
ma’lumotlari milliy bazasi, 16.12.2021-y., 07/21/52/1165-son)
1
1
 Lex.uz 
5 O‘zbekiston   Respublikasi   Davlat   soliq   qo‘mitasi   huzuridagi   Kadastr
agentligi  bilan birgalikda bog‘lar  va issiqxona  xo‘jaliklari  maydonlarining hamda
uzum plantatsiyalarining elektron reyestrini yuritish.
(2-band O‘zbekiston Respublikasi Prezidentining 2021-yil 17-iyuldagi PF-
6263-sonli   Farmoni   tahririda   —   Qonunchilik   ma’lumotlari   milliy   bazasi,
17.07.2021-y., 06/21/6263/0685-son)
(3-band O‘zbekiston Respublikasi Prezidentining 2023-yil 10-iyundagi PF-
90-sonli   Farmoniga   asosan   o‘z   kuchini   yo‘qotgan   —   Qonunchilik   ma’lumotlari
milliy bazasi, 12.06.2023-y., 06/23/90/0352-son)
.   O‘zbekiston   Respublikasi   Qishloq   xo‘jaligi   vazirligi   Adliya   vazirligi,
boshqa manfaatdor vazirliklar va idoralar bilan birgalikda ikki oy muddatda qonun
hujjatlariga   ushbu   qarordan   kelib   chiqadigan   o‘zgartirish   va   qo‘shimchalar
to‘g‘risida O‘zbekiston Respublikasi Vazirlar Mahkamasiga takliflarni kiritsin.
  Mazkur   qarorning   ijrosini   nazorat   qilish   O‘zbekiston   Respublikasining
Bosh vaziri A.N. Aripov va O‘zbekiston Respublikasi Prezidenti Administratsiyasi
rahbari Z.Sh. Nizomiddinov zimmasiga yuklansin.
O‘zbekiston Respublikasi Prezidenti Sh. MIRZIYOYEV
Toshkent sh.,
2019-yil 20-mart,
PQ-4246-son
Oldingi   tahrirga   qarang.
(ilova   O‘zbekiston   Respublikasi   Prezidentining   2023-yil   10-iyundagi   PF-90-
sonli   Farmoniga   asosan   o‘z   kuchini   yo‘qotgan   —   Qonunchilik   ma’lumotlari   milliy   bazasi,
12.06.2023-y., 06/23/90/0352-son)
(Qonun hujjatlari ma’lumotlari milliy bazasi, 21.03.2019-y., 07/19/4246/2800-son;
26.10.2019-y., 07/19/4499/3960-son; 12.12.2019-y., 07/19/4549/4143-son; 12.05.2020-y.,
07/20/4709/0577-son; 31.12.2020-y., 07/20/4938/1680-son; 04.02.2021-y.,
07/21/4975/0085-son, Qonunchilik ma’lumotlari milliy bazasi, 09.06.2021-y.,
06/21/6243/0540-son; 17.07.2021-y., 06/21/6263/0685-son, 16.12.2021-y., 07/21/52/1165-
son; 12.06.2023-y., 06/23/90/0352-son; 11.11.2023-y., 06/23/193/0844-son)
6 I BOB. BOG`DORCHILIK SOHASINI 
RIVOJLANTIRISH USULLARI
1.1 HIMOYALANGAN YERDA KO`CHAT 
YETISHTIRISH
Ko`chat yetishtirish usullari.  Ko`chatlar ilgari ko`pincha biologik usulda isitiladigan
parniklar   va   ko`chatxonalarda   yetishtirilgan.   Hozirgi   kunda   ochiq   yer   uchun   ko`chatlar
asosan   isitiladigan   plyonkali   issiqxonalarda,   tomorqa   va   dala   hovlilarida   esa   plyonkali
isitiladigan   kichik   issiqxonalarda   plyonkali   parniklarda   yetishtiriladi.   Himoyalangan   yer
uchun   qishki-bahorgi   aylanishda   ko`chatlar   isitiladigan   qishki   oynavand   yoki   plyonkali
issiqxonalarning   ko`chat   bo`limida   yetishtiriladi.   Boshqa   aylanishlar   uchun   ko`chatlar
maxsus shu maqsad uchun moslangan inshootlarda yetishtiriladi.
Chet eldagi mamlakatlarining yirik issiqxona kombinatlarida himoyalangan yerlarning
barcha   aylanishlari   uchun   ko`chatlar   maxsus   issiqxonalarda   yoki   ko`chat   bo`limlarida
to`g`ridan-to`g`ri tuproq ustida (so`kchaksiz) yetishtiriladi, bu maydonni iqtisod qilish va
mexanizatsiyadan foydalanish imkoniyatini ta’minlaydi. Yirik sabzavotchilik xo`jaliklarida
ochiq yerga ko`chatlarni tayyorlash uchun issiqxona (asosan plyonkali), plyonkali qurilma
va   sovuq   ko`chatxonalardan   tashkil   topgan   ko`chat-sabzavot   komplekslari   bunyod
etilmoqda, u yerlarda oldin ochiq yer uchun ko`chat, so`ng sabzavotlar yetishtiriladi.
Ko`chat ikki xil uslubda: ko`chirib o`tqazib, ko`chirib o`tkazmay o`stiriladi. Ko`chirib
o`tqazish   usuli   doimiy   joyiga   ko`chirib   o`tqazilganda   ildizlar   shikastlanishga   chidamli
bo`lgan   (karam,   pomidor,   qalampir,   oddiy   piyoz,   porey   piyozi,   salat)   o`simliklar   uchun
qo`llaniladi.   Maysalarni   ko`chirib   o`tkazmasdan   (pikirovkasiz)   ko`chatlarni   yetishtirish
uslubini   (bodring,   qovoqcha,   patisson,   qovun,   tarvuz,   baqlajon)   va   kichik   oziqlanish
maydonida o`stiriladigan (salat, piyoz kabilar) ekinlar uchun qo`llash maqsadga muvofiq
bo`ladi.
Ko`chirib o`tkazish uslubi bilan o`stirishda urug` qalin sepiladi va u unib chiqqandan
so`ng   1-2   chin   bargi   hosil   bo`lganida   oziqlanish   maydonini   kattaroq   berib,   inshoot
tuprog`iga   yoki   oziqali   kubiklarga   va   tuvakchalarga   ekiladi.   Yosh   maysani   ko`chirib
o`tkazish   pikirovka   (siyraklab   ko`chirib   o`tkazish),   ko`chirib   o`tkaziladigan   yosh   nihol
7 maysa, ularni qalin ekilgan joyi esa maysazor deyiladi. Maysalar yerga oldindan taxtacha
yoki   qoziqcha   yoki   tishli   marker   bilan   belgilab   qo`yilgan   egatcha   yoki   chuqurchalarga
pikirovka qilinadi   Ko`chat   yetishtirishda   yorug`likni   yaxshi   o`tishi   uchun   qoplamani
toza xolatda saqlash kerak. O`zbekistonda tabiiy yoritilish sifati va uni jadalligi yetarli,
ammo ba’zan ertagi pomidorni yetishtirishda qo`shimcha yoritishni qo`llash foydalidir.
Ko`chat   sifatiga   substraat   namligining   tartiboti   ta’sir   etadi.   Nihollar   yoppasiga
paydo bo`lgan davrda (yoki pikirovka davrida) ko`chatlarni chiniqtirish o`tkazishdan
oldin   substratni   maqbul   sug`orish   oldi   namligi   karam   uchun   55-65%   NV   ga   va
pomidor   uchun   55-60%   NV   ga   tengdir.   Ko`chatni   namlik   bilan   ta’minlashni
ko`paytirish ortiqcha xarajatlarga va uni nozik bo`lishiga olib keladi, kamayishi esa -
ertagi,   ba’zan   umumiy   xosilni   kamaytiradi.   Ko`chat   xaftada   1-2   marta   muntazam
sug`oriladi.   O`suv   davomida   ikki   marta   qo`shimcha   oziqlantiriladi:   birinchisi   -
pikirovkadan so`ng 10-20 kun o`tgach; ikkinchisi - birinchisidan 10-15 kundan keyin
o`tkaziladi.   Havoning   eng   maqbul   nisbiy   namligi   bosh   karam,   ituzumguldoshlar   va
poliz ekinlari uchun - 60-70%, gulkaram, bodring va sabzavot  qovoqchalari uchun -
70-80%.
Ochiq   yerga   ekishga   bir   necha   kun   qolganda   havoning   nisbiy   namligi
kamaytiriladi. Bu ko`chatlarni qurg`oqchilikka chidamliligini oshirishga imkon beradi.
Namlik xuddi  havo harorati singari shamollatish  orqali  kamaytiriladi, sug`orish
orqali esa oshiriladi. Shamollatish nafaqat harorat va havo namligini kamaytiradi, balki
uni   xarakat   qilishini   ham   ta’minlaydi,   bu   esa   to`qimalarni   mexanik   pishiq   va
qayishqoq qiladi .
Ochiq yerga tayyorlanadigan ko`chatlarni parvarish qilish kompleksiga kasallik va
zararkunandalarga qarshi kurashish ham qiradi. Tayyorgarlik davrida kasalliklarga qarshi
olib   borilgan   bino,   tuproq   va   urug`larni   zararsizlantirishdan   tashqari   ko`chatlarni
parvarishlash jarayonida shamollatish, yumshatish va qo`shimcha tuproq solish tadbirlari
olib boriladi hamda mineral  oziqlantirish tartibiga rioya qilinadi. Soxta un shudringga
qarshi   ko`chatni   1%   li   bordo   suyuqligi   (0,2   l/m2)   bilan   purkaladi   yoki   oxak   bilan
(pushonka)  changlanadi. Strik va qora songa qarshi pomidor ko`chatlari 1 m2/100 ml
8 hisobida   kaliy   permanganati   purkaladi.   Ko`chatlar   zararkunandalariga   qarshi
insektitsidlar bilan ishlov beriladi.
Ekishga   tayyor   ko`chat   sog`lom,   yaxshi   chiniqtirilgan,   kattaligi   bir   xil,   poyasi
to`g`ri,   so`lish   belgilarisiz   bo`lishi   kerak.   Ko`chatning   kattaligi:   ilidiz   bo`g`imidan   to
barglar oxirigacha 20-25 sm (kamida 15 sm) barglar soni karamda 5-7, pomidorda 6-8,
bodring va boshqa qovoqdoshlarda 3-5 ta bo`lishi kerak. Poyaning yo`g`onlgi karamda
4-5, pomidorda 6 mm. Mexanik xususiyati qayishqoq, ko`chat tarkibida namlik 87-92%
bo`ladi.
Saralab olishda ildiz tizimini mumkin qadar saqlab qolishga erishish ko`chatning
yaxshi tutib ketishiga olib keladi. Ko`chat tayyorlashda oziq kubiklari parchalanmasligi
kerak.   Tuvaksiz   ko`chat   albatta   tuprog`i   bilan   olinishi   kerak.   Dalada   qo`shimcha
oziqlantirish sonini kamaytirish uchun sug`oriladigan suv bilan mineral o`g`itlar beriladi.
Tuvaksiz ko`chat saralab olinishidan 2-3 soat oldin takror sug`oriladi.
O`simlik   dalada   zararlanishining   oldini   olish   uchun   ko`chatga   zaxarli   ximikatlar
bilan   ishlov   beriladi.   Tanlab   olish   vaqtida   ko`chatlar   kattaligiga   ko`ra   saralanadi,
kasallangan, zaif, bo`yiga ortiqcha cho`zilib ketgan, uchki  kurtakka ega bo`lmaganlari
chiqitga chiqariladi. Saralab olishda ekish uchun zahiraga qoldiriladi: tuvaklilardan 2-3%,
tuvaksizlardan 5-7%.
Tanlab   olingan   tuvaksiz   ko`chatning   ildiz   tizimi   tez   quriydi   va   qisman   nobud
bo`ladi. Ildizni yaxshi saqlash uchun uni zararsizlantiradigan moddalar qo`shilgan tuproq
va mol go`ngidan tayyorlangan qaymoqsimon atalaga botirib olinadi.
Olib   ketiladigan   ko`chat   50   oziq   kubiklar   yoki   150   tuvaksiz   ko`chat   sig`adigan
standart   sabzavot   yashiklariga   joylashtiriladi.   Ekish   joyiga   avtomashina   yoki   boshqa
transport  vositasida  olib boriladi. Saqlash va tashish vaqtida ko`chat  soyada saqlanadi
yoki ustiga matolar yopib panalanadi.
Havo ochiq bo`lganda ko`chatni ochiq yerga butun kun davomida ekish mumkin,
quyoshli kunda tongi soatlarda va kunning ikkinchi yarmida ekiladi. Ko`chatlar ko`chat
ekuvchi   mashinalar   yordamida,   kichik   yerlarga   esa   qo`lda   ekiladi.   Ko`chat   tuproqqa
pastki   bargi   bandigacha   ko`mib   ekiladi.   Ekish   bilan   birga   uyalab   sug`orish   (0,3-1   l)
amalga oshiriladi.
9 Oziqali kubiklarni tayyorlashda aralashmaga yopishtiruvchi modda sifatida 5%
suyuq   mol   go`ngi   qo`shiladi.   Urug`   ekilgan   yoki   pikirovka   qilingan   tuvakli
ko`chatlarni   joylashtirib   chiqilgandan   so`ng,   tuvakchalarni   orasi   o`zini   tayyorlashda
ishlatilgan aralashma bilan to`ldiriladi.
Ilgarilash   va   ko`chatlarni   tannarxiga   urug`   ekilgandan   boshlab   uni   unib
chiqishigacha   o`tgan   vaqtni   qisqartirish   ta’sir   etadi.   Shuning   uchun   urug`larni
namlash,   undirib   olish   va   chiniqtirish   usullaridan   keng   foydalaniladi.   Chiniqtirish,
ko`chatlarni   ochiq   ko`chatxonalarda   va   plyonkali   inshootlarda   yetishtirilganda
ayniqsa,   samaralidir.   Urug`larni   dastlab   yirik   va   o`rtacha   fraksiyalarga   ajratib
saralanadi,   15-20%   maydalari   chiqitga   chiqariladi.   Saralangandan   so`ng   ular
zararkunanda   va   zamburug`   sporalariga   qarshi   qizdiriladi.   Buning   uchun   25-35°S
haroratda   bir   sutka   davomida   yaxshilab   quritilgan   karam,   bodring   va   pomidor
urug`larini   3-3,5   soat   davomida   50-55°S   da   qizdiriladi.   Agarda   urug`lar   yuzida
kasallik qo`zg`atuvchi va zararkunandalar bo`lmasa ekiladigan urug`lar qizdirilmaydi,
ammo kasalliklarga chalinishi oldini olish uchun ularni zararsizlantiruvchi moddalar
bilan ishlanadi.
Virusli infeksiyaga qarshi bodring va pomidor urug`lariga ikki muddatda termik
ishlov beriladi, u himoyalangan yerlarga ko`chatlarni tayyorlashda izohlangan.
Ekiladigan maydon hajmiga ko`ra urug`larni ekish qo`lda yoki ekish seyalkalar
yordamida   bajariladi.   Maysazorga   urug`lar   sochma   yoki   qatorlab   qo`lda   ekiladi.
Qatorlab ekilganda tuproq tekislanadi va bir oz zichlanadi, so`ng planka (yog`ochli)
marker (xashkash) bilan chuqurligi 1-1,5 sm li jo`yaklar olinadi. Bu jo`yaklarga bir-
biridan   0,5-1   sm   oraliqda   urug`lar   terib   chiqiladi.   Urug`larning   usti   mayda   oziq
aralashmani   g`alvir   orqali   o`tkazib   0,5-1   sm   qalinlikda   ko`miladi.   Marker   izlariga
ekilganda urug`larni xaskashning orqa tomoni bilan ko`mish mumkin.
Ochiq yerga ko`chatlarni yetishtirishda urug`larni ekish muddatlari uni dalaga 
o`tkazish muddatlari, yetirishtirish davomiyligi va foydalaniladigan inshootlarning 
turlariga ko`ra aniqlanadi.
10 1.2 ISSIQXONALARDA KO`CHAT YETISHTIRISH
Ko`chat   miqdori   va   uni   chiqishi   muddatlari,   o`simlik   va   kompleks   tashqi
muhit   sharoitlarini   bir-biriga   murakkab   ta’sirining   natijasidir.   Muhit   sharoitlarini
hisobga   olmay   sabzavot   ko`chatlarini   yetishtirish   texnologiyasini   to`g`ri   olib
borish va qoniqarli hosil olish mumkin emas.
Ko`chat o`stiriladigan inshootlarda o`simliklarni xususiyatlari, yoshi, navi va
o`stirish maqsadlarini hamda mavjud iqlim sharoitlarni hisobga olgan holda sun’iy
mikroiqlim va maqbul tuproq muhitini yaratish imkoni mavjud.
Mikroiqlim   -   bu   har   qaysi   ekin   o`stiriladigan   inshootlarda   havo   va   ildiz
joylashgan muhitdagi barcha fizik o`lchamlardir (parametrlar).
Isitish   tuproq   va   havoni   namlash,   shamollatish,   gazlash,   elektr   yorug`lik
berish   tizimlari   bilan   jihozlangan   zamonaviy   issiqxonalarda   o`simlik   talablarini
hisobga olib amalda sun’iy iqlimni yaratish mumkin. Parniklarda va isitilmaydigan
inshootlarda mikroiqlimni sozlashga erishish kamroq darajadadir. Bu inshootlarda
mikroiqlim ko`pincha tashqi muhitga bog`liq.
Ekin   o`stiriladigan   inshootlarda   maqbul   harorat,   suv   va   havo   tartibotlarini
sun’iy  yaratish   mumkin.  Yorug`likni   hozircha   tabiiy   quyosh   radiatsiyasi   hisobiga
ta’minlash samarali va faqat ayrim vaqtlarda elektr yoritkichlardan foydalaniladi.
Quyosh radiatsiyasi - iqlimni yaratuvchi asosiy jarayon bo`lib, mavjud joyda
himoyalangan   yer   inshootlarini   turi   va   xillari,   tanlanadigan   ekinlar   va   ularni
yetishtirish muddatlarini belgilab beruvchi asosiy omil hisoblanadi.
Plyonkali   qoplamalar   ostida   oyna   ostidagiga   nisbatan   sutka   davomidagi
harorat keskin o`zgaradigan, havo namligi yuqori bo`ladigan, yorug`lik yaxshiroq
va ultrabinafsha nurlarini miqdori balandroq bo`ladigan mikroiqlim yuzaga keladi.
Plyonkalar   o`simliklarni   salbiy   haroratdan   saqlayolmasligi   tufayli,   ularni   tez-tez
qaytalaydigan sovuqlar o`tgandan so`ng qo`llaydilar.
11 O`simliklarni   o`zi   ham   mikroiqlimga   katta   ta’sir   ko`rsatadi.   Issiqxona   ekini
joylashgan   havo   va   tuproq   muhitida,   o`simlik   yashay   oladigan   mikroiqlim
mintaqasi   -   agrofitoiqlim   yaratiladi.   Bu   qonuniyatni   o`zgartirish   o`ziga   xos
xususiyatlarga   ega,   issiqxona   maydoni   va   o`simliklarni   massasi   qanchalik   katta
bo`lsa, bu xususiyatlar shunchalik sezilarli bo`ladi . 
Issiqxona   sabzavot   ekinlarini   o`sishi,   rivojlanishi   va   hosildorligi   uchun
yorug`likni   jadalligi   va   spektr   tarkibi,   hamda   yorug`   kunning   davomiyligi   ham
ahamiyatga ega. Quyoshdan tushadigan yorug`lik qanchalik ko`p bo`lsa, havo harorati
va CO2 miqdori shunchalik (tegishli me’yorgacha) yuqori bo`lishi kerak.
O`simliklarni   hayoti   uchun   FFR   (fotosintetik   faol   radiatsiya)   -fotosintezni
ta’minlovchi   380   dan   to   720   nm   to`lqin   uzunligidagi   optik   nurlanadigan   maydon
ayniqsa   zarurdir.   O`simliklarni   tarkibida   vitaminlarni   ko`paytiruvchi   va   sovuqqa
chidamliligi,   poyasini   cho`zilib   ketishini   oldini   oluvchi   uzun   to`lqinli   ultrabinafsha
nurlarini   (280   dan   to   380   nm)   ichiga   olgan   fiziologik   faol   radiatsiya   va   issiqlik
keltiruvchi   qisqa   to`lqinli   infraqizil   (720   dan   to   800   nm   li)   nurlar   ham   ahamiyat-li
hisoblanadi.
Issiqxona   ekinlarini   yorug`likka   talabi   turlicha   bo`lib   u   yetishtirish   usullariga
bog`liq. Bu belgilarga ko`ra himoyalangan yerdagi sabzavot o`simliklari quyidagi uch
guruhga bo`linadi: 1) yorug`likka juda talabchan (minimal yorug`lik 5-6 ming lyuks
va minimal yorug`likni davomiyligi ko`rsatilgan yorug`likni jadalligida sutkasiga 8-
10 soat)   -  urug`   va ko`chat   bilan yetishtiriladigan  barcha  ekinlar;  2)   kam  talabchan
(sutkada   5-6   soat   davomida   0,5-2   ming   lyuks)   -   yetiltirish,   tezlashtirib   o`stirish   va
konser-vatsiya   (o`sishdan   to`xtab   turish)   qilinadigan   barcha   ekinlar,   faqat   uchinchi
guruhga   kiruvchi   o`simliklardan   tashqari;   3)   yorug`liksiz   yetishtiriladigan   -
tezlashtirib   o`stirishga   mo`ljallangan   sikoriy   salati,   rovoch   va   yetiltirib   olinadigan
sarsabil, romen-salati, porey-piyozi, gul va bryussel karamlari.
Eng minimal yorug`likda pomidorni o`sishi, gullashi va hosil berishi uchun - 5
ming lk, bodring uchun - 2,4 ming lk ni tashkil qiladi. Rediska, ismaloq, ukrop 4 ming
lk   yorug`likda   o`sadi,   piyoz   bargini   olish   uchun   -   1-2   ming   lk   kerak.   Ko`chatlik
fazada o`simliklar yorug`likka ayniqsa talabchandir. 25 kunlik bodring ko`chatlarini
12 o`sishi   va   rivojlanishi   uchun   zarur   minimal   FFR   (fotosintetik   faol   radiatsiya)   -   3,9
ming   lk,   yoki   0,054   kal/sm2-min,   35   yoshlik   ko`chatlar   uchun   -   3,3   ming   lk,   yoki
0,046   kal/sm2-min,   35   kunlik   pomidor   ko`chati   uchun   -   6,0   ming   lk,   yoki   0,084
kal/sm2-min, 50 yoshli uchun - 3,8 ming lk, yoki 0,053 kal/sm2-min tashkil qiladi.
Yorug`likni yetishmovchiligi o`simlik poyalarini bo`yiga cho`zilib va kelgusida
bukilib   egilib   ketishiga   olib   keladi.   Bunda   ko`chatlar   ochiq   yerga   ko`chirib
o`tkazganda yetib qoladi. Past yorug`lik hosilni kamayishiga, mevalarni shakllanishini
ushlab   turishga   va   ularni   tovarlik   sifatini   pasayishiga,   mahsulot   tarkibida   qand   va
vitaminlarni kamayishiga olib keladi.
O`simliklarni   yorug`likdan   unumliroq   foydalanishi   uchun   har   bir   ekin   uchun
maqbul oziqlanish maydoni, o`simliklarga shakl berish usullarini, ekinlarni bag`azga
olish   usullarini   tanlash   zarur.   Ekin   o`stiriladigan   inshootlarda   yorug`lik   sharoitlari
yildagi   davrlarga,   inshootlarni   konstruksiyasiga   (tuzilishiga),   iqlim   sharoitlarga   va
boshqalarga qarab o`zgaradi.
O`simliklar   uchun   havoning   turli   komponentlari   (tarkiblarini)   ahamiyati .
Himoyalangan   yerda   kislorod,   karbonat   angidrid   va   suv   parlari   havoning   eng   muhim
komponentlari   hisoblanadi.   O`simlik   kislorod   bilan   nafas   oladi,   karbonat   angidrid   esa
organik moddani sintez qilish uchun zarur.
Havo tarkibidagi suv parlarining miqdori haroratga bog`liq. Havo qanchalik issiq
bo`lsa, shunchalik suv parlari unda ko`p bo`ladi (15°S - 13 g, 35°S - 40 g/m3). Agar havo
harorati 15° dan 40°S gacha ko`tarilsa va unda 13 g par bo`lsa, havoning nisbiy namligi
100 dan 33 foizgacha tushadi. Havo tarkibida 13 g par bo`lib, uni harorati 15° dan 5°S
gacha pasaysa, ortiqcha 6,5g kondensat (shudring) ko`rinishida tushadi. Sovuqroq vaqtda
kondensat (shudring tomchilari) oynalarda yig`iladi.
Havo   tarkibida   21   foiz   kislorod   bo`lib,   uni   zahirasi   muntazam   ravishda
o`simliklarning fotosintezi hisobiga to`lib boradi. Shuning uchun o`simliklarning pastki
qismi kislorod yetishmasligini sezmaydi. Tuproq aralashmasidagi kislorod ildizlarni va
tuproq  mikroorganizmlarining  nafas  olishi   uchun  singadi.  Kislorod  ildiz  tarqalgan  yer
qatlamida   yetarli   darajada   bo`lishi   uchun   tuproq   aralashmasi   zichlashmagan   g`ovak
13 holatda bo`lishi kerak. Tuproqni qatqaloqlanishi, og`ir mexanik tarkib, me’yoridan ortiq
namlanishi, zichlashib qolishi tuproq aralashmasi ichiga kislorod kirishini qiyinlashtiradi.
35-50 foiz quruq modda uglerodni tashkil etadi, o`simliklar uni karbonat angidrid
gazini (CO2) assimilyatsiya qilgan vaqtda havodan oladi. Atmosferadagi havo tarkibida
karbonat angidrid gazi o`rtacha 0,03 foiz, uning 1 m3 hajmida 0,3 l yoki 0,57 g ni tashkil
qiladi. 1 ga issiqxonada o`sayotgan bodring o`simligi, har kuni havodan 700 kg karbonat
angidrid gazini yutadi. Buning uchun ularni ko`k qismiga 1 mln. m3 havo kirishi kerak.
Havoning   faqat   surunkali   harakati   tufayli   o`simliklar   (CO2)   karbonat   angidrid   gazini
uzluksiz o`zlashtirish imkoniyatga ega bo`ladi, shamol tezligini oshishi bilan fotosintez
jarayoni   kuchayadi.   Havo   turg`un   bo`lib   qolganda   gaz   almashishi   buziladi,   karbonat
angidridni (CO2) yetishmasligi fotosintez jadalligini susaytiradi, suv parlarini juda sekin
ajralishi   transpiratsiya   jarayonini   chegaralab   qo`yadi.   Bunday   sharoitda   o`simliklarni
o`sishi  sekinlashadi  va ular kasallana boshlaydilar. Ko`pchilik hollarda havoni turg`un
bo`lib qolishi qish faslida kuzatiladi. Issiqxonada havo xarakatini o`rtacha tezligi 0,3-0,5
m/sek,   ayrim   vaqtda   1-1,5   m/sek   gacha   yetadi.   Havo   harakati   tezligi   isitish   va
shamollatish yordamida o`zgartiriladi.
Atmosferada CO2 zahirasi tirik organizmlarning nafas olishi, organik moddalarning
parchalanishi,   yonilg`ilarni   yoqish   hisobiga   ko`payib   (to`lib)   boradi.   Issiqxonalarda,
biologik   usulda   isitiladiganlaridan   tashqari,   quyoshli   kunlarda   havo   tarkibidagi   CO2
gazining miqdori tabiiy miqdordan pasayib ketishi mumkin (0,01% gacha). Bu xususan
gidroponli issiqxonalarda sodir bo`ladi, chunki unda foydalaniladigan substratlar CO2 ni
o`zidan ajratmaydi.
Havo   tarkibidagi   karbonat   angidrid   gazi   miqdori   o`simliklar   uchun   yetarli
(qoniqarli) hisoblanmaydi. Uni miqdori ko`payib borishi bilan o`simliklarni sintez qilish
faoliyati   kuchayadi.   Uni   konsentratsiyasi   0,15-0,20%   bo`lganda   fotosintez   jarayoni
jadallashadi. Keyinchalik gaz miqdorini ko`payishi fotosintez jadalligi va nafas olishni
sekinlashtiradi. CO2 gazi miqdori va harorat ko`tarilsa-yu unga mos keladigan darajada
yorug`lik   yetarli   bo`lmasa   samara   bermaydi.   CO2   gazning   maqbul   konsentratsiyasi
mineral o`g`itlar bilan oziqlantirish darajasi va havoning nisbiy namligiga ko`ra o`zgarib
turadi. Havo tarkibidagi ortiqcha CO2 bo`lishi zararlidir. Masalan, havo tarkibidagi CO2
14 miqdori kechasi 0,15 foizdan 0,9 foizgacha ko`paytirilsa pomidor va rediska hosildorligi
4 baravarga kamayadi .
Tuproq havosi tarkibidagi karbonat angidrid gazi ham o`simliklar uchun ma’lum darajada 
ahamiyatga ega. Uni zahirasi bu yerda ildizlarning nafas olishi va organik moddalarni 
mikroorganizmlar yordamida parchalanishi natijasida ajralib chiqadigan SO2 hisobiga 
to`lib (ko`payib) turadi. Tuproq qatqalog`i va uni zichlashib qolishi tuproq va atmosfera 
o`rtasida gaz almashinuvini qiyinlashtiradi. Gazning yomon almashinishi natijasida 
karbonat angidrid gazi konsentratsiyasi ildizlarga salbiy ta’sir ko`rsatishi mumkin.  2
Tuproqda ortiqcha karbonat angidrid gazining to`planishini oldi olish uchun uni o`z
vaqtida yumshatib turish kerak.
2
 Agro.uz
15 II BOB.  BOG`DORCHIKKA EKOLOGIK 
OMILLARNING TAS`IRI
2.1 YORUG`LIK,SUV, TUPROQ OMILLARI 
TA`SIRI
Yorug’lik eng muhim iqlim ekologik omillariga mansubdir. Bu omil Yerda hayotni 
davom etishini ta‘minlab turadi. Yorug’lik ta‘sirida o’simliklarda fotosintez 
jarayoni natijasida anorganik moddalardan organik moddalar hosil bo’ladi. 
O’simliklarning rivojlanishi va ko’payishi, nasl qoldirishi fotosintez jarayonining 
jadalligi bilan bog’liq. Fotosintezning faol radiatsiya (FFR) chegarasi nurining 
uzunligi 380-710 nm bo’lgan  ko’rinadigan nurlar  tashkil etadi. Tropiklarda 
quyosh radiatsiyasi tik tushgani bois, juda baland bo’ladi. Ayniqsa, sariq va qizil 
nurlar (600-680 nm) ni o’simliklar juda yaxshi o’zlashtiradi. Yerdagi o’simliklar 
quyoshdan yetib keladigan radiatsiya nurlarining ko’pi bilan 1% ini fotosintez 
uchun qayta ishlay oladi.  
Yorug’lik eng muhim iqlim ekologik omillariga mansubdir. Bu omil Yerda hayotni 
davom etishini ta‘minlab turadi. Yorug’lik ta‘sirida o’simliklarda fotosintez 
jarayoni natijasida anorganik moddalardan organik moddalar hosil bo’ladi. 
O’simliklarning rivojlanishi va ko’payishi, nasl qoldirishi fotosintez jarayonining 
jadalligi bilan bog’liq. Fotosintezning faol radiatsiya (FFR) chegarasi nurining 
uzunligi 380-710 nm bo’lgan  ko’rinadigan nurlar  tashkil etadi. Tropiklarda 
quyosh radiatsiyasi tik tushgani bois, juda baland bo’ladi. Ayniqsa, sariq va qizil 
nurlar (600-680 nm) ni o’simliklar juda yaxshi o’zlashtiradi. Yerdagi o’simliklar 
quyoshdan yetib keladigan radiatsiya nurlarining ko’pi bilan 1% ini fotosintez 
uchun qayta ishlay oladi .
Yorug’lik eng muhim iqlim ekologik omillariga mansubdir. Bu omil Yerda hayotni 
16 davom etishini ta‘minlab turadi. Yorug’lik ta‘sirida o’simliklarda fotosintez 
jarayoni natijasida anorganik moddalardan organik moddalar hosil bo’ladi. 
O’simliklarning rivojlanishi va ko’payishi, nasl qoldirishi fotosintez jarayonining 
jadalligi bilan bog’liq. Fotosintezning faol radiatsiya (FFR) chegarasi nurining 
uzunligi 380-710 nm bo’lgan  ko’rinadigan nurlar  tashkil etadi. Tropiklarda 
quyosh radiatsiyasi tik tushgani bois, juda baland bo’ladi. Ayniqsa, sariq va qizil 
nurlar (600-680 nm) ni o’simliklar juda yaxshi o’zlashtiradi. Yerdagi o’simliklar 
quyoshdan yetib keladigan radiatsiya nurlarining ko’pi bilan 1% ini fotosintez 
uchun qayta ishlay oladi
Tanasidagi suv miqdorini ta‘minlab tura olish qobiliyatiga ko’ra o’simliklarni ikki 
guruhga bo’lish mumkin: 
1.Poykilogidrid o’simliklar. 
2.Gomoygidrid o’simliklar. 
Poykilogidridlar   o’z to’qimalaridagi suvni, muhitda namlik etishmasa mustaqil 
ushlab tura olmaydi, natijada tez anabioz holatiga tushib qoladi: Masalan, 
lishayniklar, moxlar, suvo’tlar va qirqquloqlarni bularga misol qilish mumkin. 
Gomoygidridlar   esa mustaqil ravishda tana to’qimalarini suvga bo’lgan ehtiyojini 
(baquvvat va murakkab tuzilgan ildiz tizimi, suvdan tejab tergab foydalanish, 
bug’latish) qondira oladi. Bularga asosan yuksak o’simliklarning deyarli barchasi 
mansubdir. 
Kserofitlar.  Qurg’oqchil muhitga moslashgan o’simlik turlariga kserofitlar 
(grekchadan “ kseros ”- quruq) deyiladi. Tuproqda suvning miqdori yetarli 
bo’lganda ularda transpirasiya jadalligi sodir bo’ladi, tuproqdagi namlik 
kamayganda esa transpirasiya susayadi, yoki butunlay to’xtaydi (kaktuslar). 
Kunning issiq paytlarida kserofitlarda transpiratsiya juda pasayadi, biroq yuqori 
haroratqa chidamliligi oshadi, barglari uzoq muddat o’zining turgor holatini saqlab 
turadi. Kserofitlarning ana shunday noqulay sharoitda yashashi va ko’payishi 
17 uchun moslashgan quyidagi belgilari mavjuddir: 
1. Kserofitlarda hujayralar o’lchami kichik bo’ladi. 
2. Hujayra po’sti qalinlashgan. 
3. Barg mezofilida palisad parenxima yaxshi rivojlangan. 
4. Barg tomirlari zich joylashgan.
5. Bargdagi og’izchalar soni ko’p. 
6. Ildizning osmotik bosimi yuqori bo’lib, ba‘zida 100 atmosferagacha yetadi. 
Ekologik omillar  organizmlarda bevosita yoki bilvosita ta‘sir etadi: Masalan bizda
shimoliy qiyaliklar janubiy qiyalikga nisbatan salqinroq, yoki qumli tuproqga 
nisbatan bo’z tuproqlarda namlik miqdori ko’proq bo’lishi, baland bo’yli 
daraxtlarning uning ostida o’sadigan o’tchil va butalarga yorug’likni cheklab 
qo’yishi bular o’simliklar hayotida bilvosita ta‘sir ko’rsatadi. Optimal muhit 
bo’lgandagina o’simliklar yaxshi rivojlanib, ko’p biologik massaga va urug’ hosil 
qilishga erishadi. Maksimal va minimal yashash darajasi chegarasidan chiqganda 
organizmlar nobud bo’ladi. Demak, har bir tirik organism uchun ma‘lum ekologik 
omilning o’z  maksimumi, minimumi  va  optimumi  bo’ladi.
Chidamlilik chegarasi  – organizmning shundan tashqari sharoitda yashay 
olmasligidir. Har bir turning har bir ekologik omilga nisbatan chidamlilik chegarasi
mavjud bo’ladi. 
18 2.2 OROGRAFIK OMILLAR
Orografik omillarni relef omillari deb ham ataladi. Bu omil bilvosita ta`sir etib, 
o`simlikka to`g`ridan-to`g`ri ta`sir etmaydi, balki boshqa omillar — iqlim omili 
orqali ta`sir ko`rsatadi. Orografik omillarga joyning   dengiz sathidan balandligi , 
o`ziga xosligi, yonbag`irliligi kiradi. Orografik omillarning ta`siri yer yuzasining 
balandligiga qarab o`zgarib boradi. O`rta Osiyoda dengiz sathidan ko`tarilish 
darajasiga qarab o`simliklar mintaqalari navbat bilan almashinadi. O`rta Osiyo 
sharoitida o`simliklarning mintaqalar bo`ylab pastdan yuqoriga qarab ko`tarilib 
borishini va bu yerda bo`ladigan o`zgarishlarning qonuniyatini akademik Q. 3. 
Zokirov aniqlagan. O`rta Osiyoda cho`l, adir, tog`, yaylov mintaqalari mavjud.
Dengiz sathidan ko`tarilishi bilan har yuz metrda harorat 0,5 °S ga o`zgarib boradi.
Shunga ko`ra o`simliklar qoplami ham o`zgarib boradi. Shu bilan birga yer 
yuzasining ekspozitsiyasi va tomonlari ham o`simliklar qoplamiga, qoplamdagi 
turlar tarkibiga ta`sir ko`rsatadi. Bir xil balandlikdagi shimoliy va janubiy 
tomonlarda o`simliklarning morfologik,   biologik , fiziologik, ekologik xususiyatlari
ham farq qiladi. O`simliklar qoplami va turlarning tarqalishida joyning 
yonbag`irligi va qiyalik darajasi ham katta rol o`ynaydi. Janubiy yonbag`irlarga 
quyosh nuri ko`p va tez tushishi natijasida turlar son jihatidan kam, o`simliklar 
qoplamining zichlik darajasi past bo`ladi. Tog` mintaqasining shimoliy yon 
bag`rida, asosan, o`rmon hosil qiladigan daraxtlar va butalar ko`p o`sadi. Daraxt va
butalarning qalin o`sishi joyning mikroiqlimini o`zgartiradi, 
ya`ni                        nam uzoq vaqt saqlanadi , tuproq unumdorligi yuqori bo`ladi, 
chirindilar miqdori boshqa tur o`simlikning o`sishi uchun qulay muhit yaratadi. 
Janubiy yonbag`irlarda yorug`sevar, issiqsevar turlar ko`proq o`sadi.
Orografik omillar mintaqalikni keltirib chiqaradi. Shuning uchun ham har bir 
19 mintaqa ikkita bosqichdan iborat, ya`ni pastki va balandgi mintaqalardan iborat 
bo`ladi. Misol uchun, pastki tog` mintaqasi va yuqorigi tog` mintaqasi mavjuddir. 
O`simliklarning mintaqalar bo`ylab tarqalishi hayotiy shakllariga ham ta`sir 
ko`rsatadi. Relefning o`simliklar qoplamiga ta`sir ko`rsatish darajasiga qarab 3 
gruppaga bo`linadi.
1.   Makrorelef   — baland tog`lar bo`lib, dengiz sathidan har 100 m ko`tarilishi bilan
havo harorati 0,5 °S ga pasayib boradi. Natijada o`simliklar qoplami ham o`zgarib 
boradi. Makrorelef, asosan, baland tog` mintaqasi bo`lib, tog`lar ham uch qismga 
bo`linadi. Tog etagi-adir   bilan tutashgan joyi , togning asosiy qismi, tog`ning ustki 
qismi, ya`ni yaylov bilan tutashgan qismi.
2.   Mezorelefga , asosan, daryo o`zanlari kirib,   bu yerda tuproq namligi , oziq 
moddalar miqdori va tarkibi o`ziga xos rol o`ynaydi. Yil fasllarining almashinishi, 
jumladan bahorgi suv toshqinlari vaqtida daryo o`zanlarining tuproq qatlami va 
tarkibi o`zgarib turadi. Daryo suvlarining tez oqishi natijasida boshlanish qismida 
yirik toshlar va shag`allar to`planib qoladi. O`rta va quyi qismida esa oqim 
sekinlashib chirindiga boy tuproq zarrachalari — loyqa yig`iladi. Daryoning 
boshlanish qismida tuproq g`ovak bo`lib, tosh va shag`allar to`plangan yerlarda 
buta va daraxt turlari o`sadi, ba`zi bir ko`p yillik boshoqdoshlar vakillari uchraydi. 
Daryo o`zanining o`rta oqimida ikki pallalilar sinfining vakillari uchrasa, quyi 
oqimidagi loyqa tuproqlarda chim hosil qilib o`suvchi iloq, qo`ng`irbosh kabi 
qo`ng`irboshdoshlar oilasining vakillari uchraydi.
3.   Mikrorelef   uncha katta bo`lmagan tepachalardan iborat bo`ladi. Bunday 
tepachalar cho`l   mintaqasida , adir mintaqasining tekis qismida kemiruvchi 
jonivorlarning faoliyati natijasida hosil bo`ladi. Ba`zan shamollar natijasida 
o`simliklarning (yantoq, isiriq, achchiq buta) ildizlari bo`g`zida qum tepachalar 
hosil bo`lib qoladi.
20 Bular bilvosita omil bo'lib, o'sim   liklarga to   'g   'rid   a   n   -to   'g   'ri ta   ’sir  
etmay,   balki   boshqa   omillar   orqali   ta   ’sir   ko'rsatadi.   Orografik        omillarga       
III BOB. BOG`DORCHILIKKA ZARAR 
YETKAZUVCHI OMILLARNING TURLARI
3.1 BOG` ZARARKUNANDALARINING TA`SIRI
Olma qurti - Laspeyresia pomonella L. 
Olma   qurti   O’zbekiston   bog’larida   juda   keng   tarqalgan   bo’lib,   barcha   navli
olmalarni   zararlaydi.   Bog’larda   asosiy   kimyoviy   kurash   choralari   aynan   olma
qurtiga   qarshi   yo’naltirilgan   va   shuning   uchun   ham   unga   qarshi   kurashni   to’g’ri
tashkil   etish,   kimyoviy   preparatlarni   to’g’ri   tanlay   bilish   juda   muhim.   Tajriba
hosilga   kirgan   va   olma   qurti   bilan   ko’proq   zararlanadigan   navlar   ekilgan
olmazorlarda   o’tkaziladi.   Tanlangan   bog’da   olma   qurti   bilan   zararlanish   o’tgan
yilda 2 foizdan oshiq bo’lgan bo’lsa, «tutqich belbog’lar» ostida qishlashga ketgan
qurtlar soni rejalashtirilgan hosilning tonnasiga 0,05 nusxa (dona) bo’lishi kerak. 
  Tajriba majmuasiga sinalayotgan insektitsid (2-3 sarf me'yorida), andoza va
nazorat   varianti   kiritiladi.   Andoza   sifatida   ishlab   chiqarishda   keng
qo’llanilayotgan, kimyoviy tarkibi va ta'sir etishi bo’yicha sinalayotgan preparatga
yaqin bo’lgan dori olinadi. 
  Tajriba   bo’laklarining   hajmi   ishlab   chiqarish   sharoitida   kamida   1   ga,
nazoratda   0,1-0,2   ga   bo’lishi   lozim.   Dala   tajribalari   har   biri   3   daraxtdan   kam
bo’lmagan   3-4   takrorlanishda   bajariladi.   Keng   maydondagi   tajribalar   zamonaviy
traktor   purkagichlari   yordamida,   kichik   tajribalar   esa   qo’l   purkagichlari   bilan
amalga oshiriladi. 
  Sinalayotgan   preparatlarning   sarfi   preparat   tavsiya   etgan   tashkilotning
taklifiga   asosan   maxsus   tayyorlangan   tavsiyanoma   va   preparatlarning   qisqacha
yozilgan   ta'riflaridan,   andozaning   sarfi   esa   sinalayotgan   hududlar   uchun
21 chiqarilgan rasmiy tavsiyanomalardan olinadi. Ishchi suyuqligining sarfi kam sarfli
purkagichlarda gektariga 500 l gacha, o’rtacha sarfli  purkagichlarda esa bog’ning
holatiga ko’ra, 1000-2000 l gacha qilib belgilanadi. 
  Birinchi   dorilash   1-avlod   qurtlari   paydo   bo’ladigan   va   o’simlik   mevaga
kiradigan   davrda,   keyingilari   esa   dorilarning   ta'sir   muddatiga   bog’liq   holda
o’tkaziladi.   Bu   muddatni   belgilashda   feromon   tutqichlardan   foydalanish   ham
mumkin.   Feromon   tutqichlar   3   gektar   yerga   1   donadan,   daraxtning   kun   botar
tomoniga 2 metr balandlikdagi shoxiga ilinadi. Hap bir tutqichga har 3 kunda 2-3
donadan   olma   qurti   kapalagi   tusha   boshlashi   3-5   kundan   so’ng   dorilash   davri
kelganligini   ko’rsatadi.   Bog’larda   barcha   turdagi   kimyoviy   dorilash   ishlari   hosil
yig’ishtirib olinishdan 30 kun oldin yakunlanishi shart. 
  Tajriba bo’laklariga boshqa turdagi zararkunanda va kasalliklarning ta'sirini
yo’qotish uchun sepilgan dorilar bir vaqtning o’zida andoza va nazorat bo’laklarida
ham ishlatiladi. 
  Hosil   yig’ishtirib   olinishidan   30   kun   oldin   5-10   model   daraxt   tanlanadi   va
belgilab   chiqiladi.   Daraxt   osti   tekislanadi   va   begona   o’tlardan   tozalanadi.   Har   5
kunda   daraxt   ostita   to’kilgan   mevalar   teriladi   va   «qurtlagan»lari   alohida
hisoblanadi. 
Oxirgi   hisob   hosilni   yig’ishtirish   davrida   bajariladi.   So’ngra   to’kilgan   va
«qurtlagan»   mevalarning   hammasi   alohida-alohida   sanaladi,   bir   daraxtdagi
zararlangan   mevalarning   o’rtacha   soni   aniqlanadi.   Hosilni   yig’ishtirishda   har   bir
model   daraxtdan   30   donadan   meva   teriladi   hamda   ularning   olma   qurti   bilan
zararlanish foizi hisoblanadi. 
  Tajribani o’tkazish va hosilni hisoblash davrida sinalgan preparat o’simlikni
o’ziga qanday ta'sir ko’rsatganligi  ( фитотоксичность ) keltirilgan shkala bo’yicha
aniqlanadi.   Tajriba   davrida   yaqin   joydagi   meteostansiyaning   ma'lumotlari   yozib
boriladi.   Daraxtdan   va   yerdan   terilgan   hosilning   nazoratga   nisbatan   zararlanish
darajasi   sinalgan   preparatning   biologik   samaradorligini   belgilovchi   asosiy
ko’rsatkich hisoblanadi. Bunda quyidagi formuladan foydalaniladi: 
v
22 S  100   X100  
a
Bu yerda: 
S-meva   zararlanishini   nazoratga   nisbatan   foiz   hisobida   kamayishini
ko’rsatuvchi biologik samaradorlik; 
v   -   tajriba   bo’lagidagi   mevaning   hisoblangan   kunda   zararlanganligi;   a   -
nazorat bo’lagidagi mevaning hisoblangan kunda zararlanganligi. 
 
  Xo’jalik   samaradorligini   aniqlash   uchun   daraxtdan   terilgan   hosilning   sifati
aniqlanadi   va   davlat   standarti   (GOST)   bo’yicha   navlarga   ajratiladi.   Har   bir
daraxtdan olinadigan sifatli hosil miqdori aniqlanadi. 
 Olma qurti sonini zarar keltirish darajasidan past holda saqlagan (zararlanish
umumiy   hosilning   foizidan   kam   bo’lishi),   shuningdek,   sotib   olish,   qo’llash
harajatlaridan   ancha   yuqori   qo’shimcha   foyda   keltirgan   preparatgina   samarali
hisoblanadi. Hisob ko’rsatkichlari quyidagi jadvallarga tushiriladi: 
 jadval Olma qurtiga qarshi sinalgan..preparatning 
(preparat   nomi)   xo’jalik   samaradorligi   (tajriba   o’tkazilgan   joy,   ekin,   nav   va
kun.) 
Do’lana o’rgimchakkanasi – Tetranychus (Ampitetranychus) vinensis L. 
Bog’ o’rgimchakkanasi - Schizotetranychus pruni. 
  Kanalar   bog’   biotsenozi   shakllanishida   asosiy   o’rin   tutadi.   O’zbekiston
sharoitida   ularning   bir   necha   turi   uchraydi.   Ayrim   hududlarda   do’lana
o’rgimchakkanasi ustunlik qilsa, boshqa joylarda boshqa turlar ustunlik qiladi. 
Kimyoviy   kurash   ishlarini   tashkil   etishda   o’rgimchakkanalarning   rivojlanish
davrlarini yaxshi bilish talab etiladi. 
  Yangi dorilar kanalar bilan kuchli zararlanadigan mevali bog’larda sinaladi. 
Tajriba dalalarida; 
-   bog’larda   kanalarning   soni   iqtisodiy   zarar   keltiradigan   darajadan   past
bo’lmasligi kerak (1 bargda 3-4 kana). 
23   Tajriba   majmuasiga   sinalayotgan   preparat   2-3   sarfda,   andoza   akaritsid   va
toza   nazorat   bo’lagi   kiritiladi.   Andoza   sifatida   ishlab   chiqarishda   keng
qo’llanilayotgan akaritsid olinadi va bunda quyidagilarga e'tibor beriladi: 
-tajriba qo’yilayotgan joydagi kanalar populyasiyasi andoza preparatga  3
nisbatan chidamli bo’lmasligi; 
-andoza preparat kimyoviy tarkibi va ta'sir etish holati bo’yicha sinalayotgan
preparatga yaqin bo’lishi kerak. 
 
3
  Karimov   I.A.   O‘zbekiston   mustaqillikka   erishish   ostonasida.   –   T.:   O‘zbekiston
,   2011,   125   bet
24  3.2  SHIRALARNING TA`SIRI
Yashil olma shirasi - Aphis pomi Deg. 
Nok shirasi - Psylla vasilievi Suls. 
Katta shaftoli shirasi - Pterochloroides persicae Chol. 
  Bog’larda juda ko’p turdagi shiralar uchraydi. Ular kurtaklar, barglar, gullar
va   ingichka   novdalar   shirasini   so’rib,   daraxtlarni   kuchsizlantiradi.   O’sishdan
orqada   qoldiradi,   barglarini   burishtirib   qo’yadi.   Shiralardan   qattiq   zararlangan
daraxtlar yaxshi hosil bermaydi. 
  Tajriba shiralar bilan kuchli zararlangan, navi, agrotexnikasi bir xil bo’lgan,
novdalari   20%   gacha   zararlangan   hamda   har   bir   bargda   2   donadan   ortiq
zararkunanda tarqalgan bog’larda o’tkaziladi. 
 Tajriba majmuida sinalayotgan preparat 2-3 sarfda, andoza, dorilanmaydigan
nazorat   variantlari   bo’lishi   lozim.   Andoza   sifatida   ishlab   chiqarishda   keng
qo’llanayotgan   va   kimyoviy   tarkibi   bo’yicha   sinalayotgan   preparatga   yaqin
bo’lgan dori olinadi. 
 Tanlangan maydon katta dala tajribalarida 1-2 gektar, nazorat bo’lagi esa 0,1-
0,2   gektar   bo’lishi   kerak.   Kichik   xajmli   dala   tajribalari   esa   3-4   qaytarilishda   3-4
daraxtda o’tkaziladi. 
  Insektitsid   zamonaviy   purkagichlarda,   preparatning   qisqacha   ta'rifida
ko’rsatilgan   sarf   me'yorida   qo’llaniladi.   Andoza   esa,   rasmiy   tavsiyanomalar
asosida   ishlatiladi.   Ish   eritmasi   sarfi   gektariga   2000   litr,   bir   daraxtga   esa   20   litr.
Tajriba bo’laklari ertalabki soatlarda dorilanadi. 
  Insektitsidlar   ularni   sinash   maqsadiga  va  hasharotning biologiyasiga  binoan
qo’llanadi. 
  Kichik   yoshdagi   lichinkalarga   va   asosiy   urg’ochilarga   qarshi   daraxtlarning
«yashil   kurtak»   davrida,   yetuk   urg’ochilariga   qarshi   kurtakning   bo’rtish   davrida,
ko’payuvchi   avlodiga   qarshi   esa   guldan   va   mevalarning   fiziologik   to’kilishidan
25 so’ng   o’tkaziladi.   Shiralarning   soni   keskin   ko’tarilib   ketsa,   mevalarga   rang
kirguncha bo’lgan davrda takroran dorilanadi. 
Tajriba samarasini hisoblash uchun har bir variantda shiralar bilan 
zararlangan 5 donadan model daraxt tanlanadi. Har bir daraxtning 4 tomonidan 1 
donadan novda belgilanadi. Belgilangan novdaning 10 sm qismidagi shiralar soni 
sanaladi. Sanash dori sepilguncha va dorilangandan keyin 3-7-kunlari, so’ngra har 
7 kunda, o’suv davrining oxirigacha davom ettiriladi. 
  Tajriba   davomida   preparat   sinalayotgan   o’simlikning   o’ziga,   foydali
hasharotlarga   ko’rsatgan   ta'siri   ham   kuzatiladi   va   oldingi   bo’limlarda   ko’rsatib
o’tilgandek   baholanadi.   Kuzatishda   tajriba   aniqligiga   ta'sir   qiluvchi   ob-havo
o’zgarishlarini   ham   yozib   borish   tavsiya   etiladi.   Sinalayotgan   preparatlarning
biologik samaradorligini hisoblashda Abbot formulasidan foydalaniladi: 
 Hisoblash natijalari 21-jadvalda qayd etiladi. Zararkunandalar sonini 95-98%
ga   kamaytirgan   preparatgina   samarali   hisoblanadi.   Ishlab   chiqarish   tajribalarida
yangi   sinalayotgan   preparatlarning   iqtisodiy   samaradorligi   yuqorida   ko’rsatib
o’tilgan tarzda hisoblanadi. 
Oddiy o’rgimchakkana - Tetranychus urticae Koch. 
Bog’ o’rgimchakkanasi - Schizotetranychus pruni Oudms. 
 Uzumzorlarda bir necha turdagi o’rgimchakkanalar uchraydi. Ularning zarari
oqibatida barglarning qizarib ketishi, hosil sifatini keskin pasayishi xamda kelgusi
yilda kutiladigan hosil miqdoriga ham keskin ta'siri kuzatiladi. O’rgimchakkanalar
zarari yozning ikkinchi yarmida yaqqol ko’rinadi. 
Tajribalar tok navlaridan qa'tiy nazar zararkunandaning harakatchan shakllari
bir   xilda   tarqalgan,   o’simlikning   rivojlanish   holati   va   yoshi,   tuproq   sharoiti,
agrotexnikasi bir xil bo’lgan tokzorlarda o’tkaziladi. 
Tajriba majmuiga sinalayotan preparat 2-3 sarf me'yorida, ishlab chiqarishda
keng   qo’llanilayotgan   dorilardan   andoza   va   nazorat   bo’laklari   kirgiziladi.   Kichik
dala tajribalari har biri 20 tupdan iborat bo’lgan 4-6 takrorlanishda, katta bo’lakli
26 dala   tajribalari   esa   0,5   gektardan   kam   bo’lmagan   tokzorlarda   3-4   takrorlanishda
o’tkaziladi. Dori zamonaviy purkagichlar yordamida purkaladi. 
Dorilash kanalarning soni bir bargda 4 dona bo’lganda va tok tuplari 5-10 %
gacha   zararlanganda   o’tkaziladi.   Sinalayotgan   preparatlarning   sarfi   mavjud
qisqacha   ta'riflardan,   andoza   sarfi   esa,   rasmiy   tavsiyanomalardan   olinadi.   Ish
eritmasi   sarfi   dala   hamda   ishlab   chiqarish   tajribalarida   gektariga   1000-2000   litr
bo’lishi mumkin. 
Kanalarning   sonini   hisoblashda   har   bir   takrorlanishda   5   tupdan   50   ta   barg
ko’rib   chiqiladi   va   lupa   yordamida   faqat   harakatchan   zararkunandaning   miqdori
sanaladi. Sanash dorilaguncha va dorilashdan so’ng 3, 7 va 14 kunlari bajariladi. 
  Tajriba   davomida   sinalayotgan   preparatning   o’simlikka,   atrof-   muhitga,
foydali   hashoratlarga   ko’rsatadigan   ta'siri   ham   kuzatiladi   xamda   ob-havo
o’zgarishlari   yozib   boriladi.   Sinalayotgan   preparatning   biologik   samaradorligini
zararkunanda sonining nazoratga nisbatan kamayishi belgilaydi. 
  Biologik samaradorlik Abbot formulasi yordamida hisoblanadi. Natijalar 23
jadvalga   yoziladi,   95   %   dan   yuqori   samara   bergan   preparatgina   samarali
hisoblanadi.   Ishlab   chiqarish   tajribalari   o’tkazilganda   iqtisodiy   samaradorlik   ham
dastlabki bo’limda ko’rsatib o’tilganidek hisoblanadi.  
27                      XULOSA
Bog dorchilik	
ʻ , mevachilik — 1) qishloq xo jaligi ning meva, uzum va rezavor 	ʻ
mevalarni yetishtiradigan muhim sohasi. Aholining meva va meva mahsulotlariga, 
sanoatning meva xom ashyosiga bo lgan ehtiyojlarini qondirishga xizmat qiladi. 	
ʻ
Sof B. (olma, nok, o rik, gilos va boshqa yetishtirish) va ko chatchilik 	
ʻ ʻ
(ko chatzorlarda mevali daraxtlar ko chatlari yetishtirish) tarmoqlariga bo linadi. 	
ʻ ʻ ʻ
Jahon bog dorchiligida 200 dan ortiq meva, rezavor meva, yong oq meva turlari 	
ʻ ʻ
ekiladi, ulardan 100 meva turi sanoat ahamiyatiga ega. Olma, zaytun, finikiya 
pal masi, banan, mango, tok eng ko p ekiladigan meva turlariga kiradi. B. Xitoy, 	
ʼ ʻ
AQSH, Hindiston, Argentina, Braziliya, Yaponiya, Ispaniya, Fransiya, Italiyada 
rivojlangan. O rta Osiyodagi B. haqida dastlabki ma lumotlar miloddan avvalgi 1-	
ʻ ʼ
ming yillikning o rtalariga oid yunon, xitoy, rim manbalarida uchraydi. O rta 	
ʻ ʻ
Osiyo ko pgina meva turlarining vatani hisoblanadi. Asrlar davomida xalq 	
ʻ
seleksiyasi asosida o rik, olma, nok, yong oq, bodom, anor, tok va boshqalarning 	
ʻ ʻ
juda serhosil navlari yaratilgan. Ularning ko plari sifat jihatidan dunyo 	
ʻ
kolleksiyasida o zining takrorlanmas o rniga ega. 20-asr boshlarida hozirgi 	
ʻ ʻ
O zbekiston hududida taxminan 50 ming ga bog , jumladan 22 ming ga mevazor, 	
ʻ ʻ
37 ming ga tokzor bo lgan. Bog larning asosiy maydonlari Fargona vodiysi (24%),	
ʻ ʻ
Toshkent vohasi (36%) va Zarafshon vodiysi (tokzorlarning 50%) ga to g ri kelar 	
ʻ ʻ
edi. Bog larda danakli mevalar 70% ni (asosan o rik), urug li mevalar (olma, nok, 	
ʻ ʻ ʻ
behi) 25% maydonni egallagan edi. Shahar va qishloqlar atroflarida alohida 
mevazorlarda aholining bog lari va chorbog lari (mevazor, tokzor, poliz va 	
ʻ ʻ
sayilbog )da mevalar, tok, turli gullarning mahalliy navlari ekib kelingan. 	
ʻ
Yetishtirilgan mevalar yangiligida iste mol etilgan, lekin qoqi va mayiz solish 	
ʼ
asosiy o rinda turgan. 20 yillarning 2-yarmidan ixtisoslashtirilgan mevachilik va 	
ʻ
tokchilik xo jaliklari barpo etila boshladi, tog  va tog  etaklari zonalarida 	
ʻ ʻ ʻ
joylashgan jamoa xo jaliklarida ham bu tarmoqqa katta e tibor berildi. 	
ʻ ʼ
Mevalarning nav tarkibini yaxshilash maqsadlarida olma, nok, uzum va boshqa 
ning Yevropa mamlakatlarida yetishtirilgan navlari keltirib ekildi. 50- yillar oxiri 
— 60- yillarda 2500—3000 ga bog  va tokzorlarga ega bo lgan agrokombinatlar 	
ʻ ʻ
28 tashkil etildi.
Respublikada meva va rezavor mevaning 20 turi ekiladi. Urug li meva daraxtlari ʻ
(olma, nok, behi va boshqalar), danakli meva daraxtlari (o rik, shaftoli, olxo ri, 	
ʻ ʻ
gilos, olcha, oluvoli va boshqalar), subtropik o simliklar (anor, anjir), yong oq 	
ʻ ʻ
mevalilar (yong oq, pista, bodom), rezavor mevalilar (qulupnay, malina, 	
ʻ
smorodina, chakanda) asosiy o rinni egallaydi. Olma, nok va tokning yozgi, kuzgi 	
ʻ
va kishki navlari muhim xo jalik ahamiyatiga ega. Tokchilik qadimdan Toshkent, 	
ʻ
Samarqand viloyatlari, Farg ona vodiysida taraqqiy etgan, xo raki, mayizbop va 
ʻ ʻ
konserva mahsulotlari (shinni, murabbo, sharbatlar) hamda vinochilik 
yo nalishlariga ega. O zbekistonda meva qoqilari va mayizning noyob xillari 	
ʻ ʻ
tayyorlanadi. Respublikaga tropik va subtropik mintaqalardan olib kelingan limon, 
apelsin, mandarin, unobi, sharq xurmosi, pekan kabi mevalar tobora ko proq 	
ʻ
maydonlarda ekilmoqda. Andijon, Namangan, Surxondaryo, Toshkent 
viloyatlarida ko pgina xo jaliklarda issiqxona limonzorlari barpo qilingan. 	
ʻ ʻ
Respublika bo yicha bunday issiqxonalar maydoni 427 ga dan ko proq (2001). 90- 
ʻ ʻ
yillardan boshlab paxta maydonlari qisqartirilishi munosabati bilan 
Qoraqalpog iston Respublikasi; Xorazm, Buxoro, Sirdaryo va Jizzax viloyatlarida 	
ʻ
ko plab bog  va tokzorlar tashkil etildi. Respublikada 100 dan ortiq 	
ʻ ʻ
ixtisoslashtirilgan B. xo jaliklari bor. Respublikada bog larning umumiy maydoni 	
ʻ ʻ
320 ming ga ga yetdi (meva bog lari 199 ming ga, tokzorlar 120 ming ga), yalpi 	
ʻ
meva va uzum hosili 833 ming t dan oshdi (1999). Mevaning har bir viloyat, 
tumanning tuproq va iklim sharoitiga moslashtirilgan, rayonlashtirilgan navlari 
ekiladi. 2) B. fan sifatida mevali daraxtlarning tuzilishi, o sishi, rivojlanishi, 	
ʻ
ko payishi hamda hosil berish qonuniyatlarini, shuningdek ularning tashqi muhit 	
ʻ
bilan aloqadorligini o rganadi, turli tabiiy muhitda o sib, yaxshi hosil berishini 	
ʻ ʻ
ta minlash uchun ilg or agrotexnika usullarini ishlab chiqadi. B. biol., tuproqning 	
ʼ ʻ
fizik va kimyoviy xususiyatlari, o simliklar fiziologiyasi, agrokimyo hamda 	
ʻ
umumiy dehqonchilik bilan bevosita aloqador bo lib, B. agrotexnikasining barcha 	
ʻ
usullari shu fanlarga asoslanadi. O zbekistonda B.ni rivojlantirishda akademik R. 	
ʻ
R. Shreder nomidagi Bog dorchilik, uzumchilik va vinochilik instituti va 	
ʻ
O zbekiston O simlikshunoslik institutitsht xizmati katta. Keyingi yillarda meva, 	
ʻ ʻ
rezavorlar va tokning 200 dan ortiq serhosil navlari yaratildi, boshqa 
29 mamlakatlardan keltirib ik,limlashtirildi va ekishga tavsiya etildi.
FOYDALANILGAN ADABIYOTLAR.
1. 
Karimov   I.A.O‘zbekiston   iqtisodiy   islohotlarni   chuqurlashtirish   yo‘lida.   –  
T.:   O‘zbekiston,   1995,   273   bet.
2.
 Karimov   I.A.   Qishloq   xo‘jaligi   taraqqiyoti-
to‘kin   hayot   manbai.–   T.:   O‘zbekiston,   1998,   22   bet.
3.
 
Karimov   I.A.   Iqtisodiyotni   erkinlashtirish   va   islohotlarni   chuqurlashtirish  
eng   muhim   vazifa.   –   T.:   O‘zbekiston,   2000   yil.
4.
 
Karimov   I.A.   O‘zbekiston   mustaqillikka   erishish   ostonasida.   –   T.:   O‘zbe
kiston,   2011,   125   bet.
5.
 Karimov   I.A.   Jahon   moliyaviy-
iqtisodiy   inqirozi,   O‘zbekiston   sharoitida   uni   bartaraf   etishning   yo‘llari   va  
choralari.   –   T.:   O‘zbekiston,   2009,   56   bet.
6.
 Karimov   I.A.   Bosh   maqsadimiz–
mavjud   qiyinchiliklarga   qaramasdan,   olib   borayotgan   islohotlarni,   iqtiso
diyotimizda   tarkibiy   o‘zgarishlarni   izchil   davom   ettirish,   xususiy   mulkchili
k,   kichik   biznes   va   tadbirkorlikka   yanada   keng   yo‘l   ochib   berish   hisobid
an   oldinga   yurishdir.   Halq   so‘zi,   2016   yil   16   yanvar.
7.
 Mirziyoyev   Sh.M.   Tanqidiy   tahlil,   qat’iy   tartib-
intizom   va   shaxsiy   javobgarlik   –   har   bir   rahbar   faoliyatining   kundalik   qoi
dasi   bo‘lishi   kerak,   Xalq   so‘zi,   2017yil,   16   yanvar.
8.
 Mirziyoyev   Sh.M.   Rizq-
ro‘zimiz   bunyodkori   bo‘lgan   qishloq   xo‘jaligi   xodimlari   mehnatini   ulug‘las
h,   soha   rivojini   yangi   bosqichga   ko‘tarish   –   asosiy   vazifamizdir,   Xalq   so‘
zi,   10.12.2017   yil
9.
 
Mirziyoyev   Sh.M.   O‘zbekiston   Respublikasi   Prezidenti   Shavkat   Mirziyoy
evning   Oliy   Majlisga   Murojaatnomasi,   Xalq   so‘zi,   22.12.2017   yil
10www.Lex.uz
11 www.wikipedia.org
12 Qalampir.uz
13Agro.uz
       
30 31

Bog’dorchilik sohasini innovatsion rivojlantirish yo’llari

Купить
  • Похожие документы

  • Qishloq xo’jaligi korxonalarida mehnat resusrlari va xizmat tizimini takomillashtirish yo’llari
  • Qishloq xo‘jaligi korxonalarida innovatsiyon texnologiyalardan foydalanish iqtisodiy samaradorligi
  • Paxta yetishtirishning iqtisodiy samaradorligi va uni oshirish yo’llari
  • Sut mahsulotlarini tayyorlash va sotish tizimini takomillashtirish
  • Qishloq xo’jaligi ishlab chiqarishini raqamlashtirish va uning iqtisodiy samaradorlig

Подтвердить покупку

Да Нет

© Copyright 2019-2025. Created by Foreach.Soft

  • Инструкция по снятию с баланса
  • Контакты
  • Инструкция использования сайта
  • Инструкция загрузки документов
  • O'zbekcha