Kirish Roʻyxatdan oʻtish

Docx

  • Referatlar
  • Diplom ishlar
  • Boshqa
    • Slaydlar
    • Referatlar
    • Kurs ishlari
    • Diplom ishlar
    • Dissertatsiyalar
    • Dars ishlanmalar
    • Infografika
    • Kitoblar
    • Testlar

Dokument ma'lumotlari

Narxi 20000UZS
Hajmi 84.4KB
Xaridlar 0
Yuklab olingan sana 03 Iyun 2025
Kengaytma docx
Bo'lim Kurs ishlari
Fan Qishloq va o'rmon xo'jaligi

Sotuvchi

Nurali Axmedov

Ro'yxatga olish sanasi 24 Oktyabr 2024

2 Sotish

Don ekinlarida dala tajribalarini o’tkazish uslublari

Sotib olish
Don ekinlarida dala tajribalarini o’tkazish uslublari
REJA:
Kirish
I. Umumiy qism.
1 .1. Tajribalarda fenologik kuzatuvlarni rejalashtirish.
1.2. Kuzatuv aniqligiga erishish yo’llari.
1.3. F enologik kuzatuvlar.
II. Asosiy qism.
2.1. G`alla-don ekinlarida dala tajribalarini o’tkazish uslublari
2.2. Kuzgi bug`doyda fenologik kuzatuvlar o’tkazish uslublari
2.3. Tajriba variantlarini taftish qilish.
2.4. Tajriba variantlarini tiklash usullari.
2.5.  Hosilni hisobga olish usullari.
Xulosa
Foydalanilgan adabiyotlar ro’yxati. KIRISh
O'zbekiston   Respublikasi   Birinchi   Prezidentining   09.01.06   dagi   №PF-
3709   “Meva-sabzavotchilik   sohasida   iqtisodiy   islohotlarni   chuqurlashtirish
chora-tadbirlari   to'g'risida”gi   farmoni,   2008   yil   20   oktyabrdagi   “Ekin
maydonlarini   optimallashtirish   va   oziq-ovqat   ekinlari   ishlab   chiqarish   hajmini
oshirish   to'g'risida”gi   farmoni,   2009   yil   26   yanvardagi   “Oziq-ovqat   tovarlari
ishlab   chiqarish   hajmini   kengaytirish   va   ichki   bozorni   to'yintirish   bo'yicha
qo'shimcha   choralar   to'g'risida”gi   qarori,   shuningdek   “Jahon   moliyaviy-
iqtisodiy   inqirozi,   uni   O'zbekiston   sharoitida   bartaraf   etishning   yo'llari   va
choralari”   asarida   chop   etilgan   tavsiyalarga   muvofiq   respublikamizda   2011
yilgacha   ijtimoiy-iqtisodiy   va   ishlab   chiqarish   faoliyati   doiralarini
takomillashtirish,  ishlab  chiqarish  hajmini   yanada  oshirish  va qishloq  xo'jaligi
ekinlari   assortimentini   kengaytirish,   buning   asosida   aholining   oziq-ovqat
tovarlariga   bo'lgan   talabini   to'liq   qondirish   va   qishloq   aholisining   daromadini
oshirishga erishish dasturi belgilab olindi.
Tabiiyki,   mazkur   dasturni   amalda   joriy   etish   va   qishloq   xo'jaligi   ishlab
chiqarishida tub islohotlarni yuritish uchun ushbu sohani mukammal egallagan
malakali mutaxassislarga bo'lgan talab ortib boradi. Hozirgi kunda don, meva-
sabzavot,   texnik   va   boshqa   ekinlarni   etishtirish,   tashish,   saqlash   va   qayta
ishlash   masalalari   etarlicha   o'rganilgan   deb   bo'lmaydi.   Bundan   tashqari
sohadagi  ilg'or fan-texnika yutuqlari ishlab chiqarishga keng joriy etilmayapti.
Mazkur   ma'ruza   matnlari   tuplami   bo'lg'usi   mutaxassislarning   nazariy
bilimlarini   mustahkamlashi   bilan   bir   qatorda,   don,   meva-sabzavot,   texnik
ekinlarni   saqlash,   ularga   birlamchi   ishlov   berish   va   qayta   ishlash,   shuningdek
ularning   standartlari   va   sertifikatlashtirish   asoslari   bilan   bog'liq   zarur
malakalarni egallashga imkon beradi. 
Tadqiqiy   va   ijodiy   mulohaza   ko'nikmalarsiz   mumkin   bo'lmaydigan
zamonaviy   ishlab   chiqarish,   mutaxassisdan   fan   yutuqlarini   ijodiy   qo'llash
orqali prinsipial jihatdan yangi vazifalarni mustaqil qo'yish, uni echishni bilish
va   o'zining   amaliy   faoliyatida   turli   shakllardagi   tadqiqotlar   va   sinovlarni
o'tkazishni talab qiladi.
2 I. UMUMIY QISM.
1 .1. Tajribalarda fenologik kuzatuvlarni rejalashtirish.
Dala tajribalari o’simliklar rivojini kuzatish uchun vegetatsiya davrida bir va
undan   ko’p   marotaba   bulardan   tashqari   sifat   ko’rsatkichlarini   aniqlash   uchun
kuzatuv ishlari olib borishni taqozo etadi.
Bundan tashqari tajribada nafaqat o’simlik rivojini balki tashqi muhit omillari
va   boshqa   kutilmagan   ta`sirlarni   o’rganish   ham   bo’lishi   mumkin.   Bu   tajriba   o’z
maqsadidan   kelib   chiqqan   holda   o’simlikning   tashqi   omillar   ta`sirida   rivojini
o’rganish   laboratoriya,   dala   yoki   boshqa   sharoitlarda   (gidroponika)   olib   borilishi
mumkin.   Kuzatuv   qaysi   sharoitda   bo’lishidan   qat`iy   nazar   tadqiqotchi   o’z   oldiga
(ishonchli   tajriba   natijalari   olish   uchun)   quyidagi   muamolarni   echishni
rejalashtirishi zarur:
 Qanday kuzatuvlar, tadqiqotlar, hisob-kitoblarni dasturga kiritishni.
 Kuzatuv va o’lchamlarni qaysi muddatlarda o’tkazishni.
 Tanlovlarning optimal miqdorini aniqlashni.
 Tanlov o’simliklarini doimo namunaviy rivojini ta`minlashni.
Tajriba   o’tkazish   amaliyotida   tez-tez   uchrab   turadigan   xatolardan   biri,   yani
yosh   tadqiqotchilar   tomonidan   tajriba   uchun   muhokamasiz,   o’z   imkoniyatini
hisobga   olmay   va   maqsadsiz   tajriba   kuzatuvi   va   hisob   kitoblarning   ortiqcha
tadbirlarining kiritilishidir.
To’g`ri,   imkoniyat   bo’lsa   kuzatadigan   va   o’lchanadigan   ko’rsatkichlar
o’simliklarda   ko’proq   bo’lgani   yaxshi,   lekin,   asosiysi   kengroq   o’rganish   kerak
bo’lgan   belgilarnigina   tajriba   kuzatuv   rejasiga   kiritilganligi   va   ular   o’lchash
belgilangan  o’z  muddatlarida  amalga  oshirilishi   aniq natijalar  garovidir. SHuning
uchun ham  dala tajribasi  amaliyotida «maqsadli  intilish» har  qanday maqsadli  va
rejali kuzatuvning eng muhim talabidan biridir.
Kuzatuv   va   uni   o’tkazish     muddatlari   o’simlik   rivojlanish   fazalarini   hisobga
olib   va   eng   asosiysi,   tajribada   ko’zda   tutilgan   maqsaddan   kelib   chiqqan   vaqtda
amalga   oshiriladi.   Agar   o’simlik   rivojini   tajribada   asosiy   ko’rsatgich   deb
belgilangan bo’lsa, o’simlik rivojlanish davrini uning fazalarini hisobga olib ko’p
yillik ma`lumotlardan kelib chiqqan holda uning kalendar muddatlari  belgilanadi.
SHu   tartibda   tajriba   variantlari   orasidagi   rivojlanish   farqlarini   aniqroq   kuzatish
mumkin.   Bu   albatta   tadqiqotchining   metodik   yondashishini   kuchaytirib,   olingan
natijalarga logik baho berish imkoniyatini ham oshiradi.
3 Ba`zi   bir   poliz   ekinlari   kuzatuvida   kuzatuv   ishlari   ekin   xususiyatiga   bog`liq
holda   1-2   hafta   orasida   o’tkazilishi   ham   rejalashtiriladi.   Tajribada   o’simlik   turi
o’zgarishi  bilan  kuzatuv 3  va  4 hafta oralig`iga  o’zgarib borishi  mumkin.  Bu  har
bir   o’simlik   turi   rivojlanish   biologiyasi   bilan   bog`lanib   vegetatsiya   davrida   kami
bilan 4-5 kuzatuvni tashkil etishi shart. Bu erda, necha bor kuzatuv o’tkazilishidan
katiy   nazar   o’rganilayotgan   asosiy   belgining   vegetatsion   o’zgarishlari,   u   vaqt
(davrda)   o’tishi   bilan   rivojlanish   egri   funktsiyasini   ifoda   eta   olsin.   Kuzatuv   va
hisob-kitoblarni   rejalashtirishda   eng   qiyin   masalalardan   biri   tanlamlarning   eng
qulay (optimal) miqdorini o’rganishdir.
Statistik   kuzatuv   nuqtai   nazaridan   dala   tajribalarida   ikki   stadiyali   va   uch
stadiyali tanlamlar tavsiya etiladi. (Dospexov B.A.,1985)
1.2. Kuzatuv aniqligiga erishish yo’llari.
Dala   tajribasi   tanlamlar   ajratishda   o’ziga   xos   yo’lga   ega.   Paykal   tajriba
elementlari orasida dala tajribasining asosiy tayanchi bo’lib xizmat qiladi. Har bir
tajriba   varianti   uchun   takrorlanishlarda   paykal   (n1)   malum   bir   aniq   sonda
takrorlanishlarga ega bo’ladi. O’rganilayotgan o’simlikning bir belgisini yoppasiga
bir paykalda hisobini olishda masalan, hosildorligini belgilashda bu hisob-kitoblar
malum bir xatoga ega bo’ladi. Bu xatolar standart cheklanishi S
1   (otklonenie) deb
tavsiflanadi. Bu kattalik albatta paykal xatosi bo’ladi. Paykallardagi o’rtacha xatosi
bo’lsa, quyidagi tenglama bilan aniqlanadi.
Tashkil   etilgan   dala   tajribalarida   umumiy   paykallarda   hisob-kitobini
bajarishda   o’rta   xato   ko’rsatkichini   kamaytirish   uchun   yolg`iz   uslub-parallel
paykallar sonini oshirish va ularning hammasida hisob olishni amalga oshirishdir.
Ba`zi   bir   tajribalarda   qo’llaniladigan   paykal   ichida   drop   olish   usulida,   takrorni
ko’paytma n
1 -ning ahamiyatini orttirolmaydi, oqibatda kuzatuv aniqligi kamayadi.
Agar   bu   paykallarda   dala   kuzatuvidan   hisob   olish   uchun   maydonchalar
ajratilib   o’simlik   namunalari   ajratilsa   (yoki   tuproqshunoslik   tajribalarida   tuproq
namunalari olinsa) bu maydonchalar 2 chi darajali bo’laklarni hosil qilib, o’zlarini
namuna   olish   xatosini   S 2
  2   tashkil   etadi.   Bu   erda   o’rtacha   xatoni   hisoblash
tenglamasi:
Ikkinchi   darajali   bo’lakchalardan,   o’z   navbatida   o’simliklardan   (yoki
tuproqdan) tahlil uchun namunaviy o’simliklar (yoki tuproq namunasi) olinsa bular
3   chi   darajali   bo’lib,   o’zlarining   tahlili   xatosiga   S 2
  3   ega   bo’ladilar.   Uchinchi
tanlovlar o’rtacha xatosi:
4 tenglama bilan aniqlanadi.
YUqoridagi   statistika   me`yorlarida   o’tkaziladigan   dala   tajribalari
tahlillarida   S 2
  3   parallel   tahlillar   xatosi   S 2
  1   va   S 2
  2   paykallar   o’rtacha   xatosiga
nisbatan   odatda   o’ta   kam   bo’ladi.   SHuning   uchun   ham   kuzatuvda   namuna   olish
xatosini     kamaytirish   uchun   Temiryazev   nomli   qishloq   xo’jaligi   akademiyasi
olimlari   tomonidan   yuqorida   tahlil   qilingan   uch   stadiyali   tanlam   olish   uslubiyati
joriy etilgan. Bu usulga binoan paykallarda parallel paykallar sonini oshirish bilan
namunaviy   o’simliklar   sonini   oshirishga   erishilib   kuzatuv   xatosini   ancha
kamaytirish imkoni  bor  (albatta tajriba uslubiyati  bunga yo’l  qo’ysa)  boshqa so’z
bilan   aytganda,   rejada   kuzatuv   namunalarini   ortishi,   yani   kuzatuv   namunalarini
sonini (n
1 ) ikkinchi (n
2 ) uchinchi (n
3 ) ortishi bilan o’rtacha xatoni kamaytirish yo’li
ko’zda tutilgan bo’lishi kerak.
Agar  dala tajribasidan  olinayotgan biron-bir  belgi  natijasi  muhim  bo’lib u
statistik baho berilishi shart bo’lsa, u holda hisob olishi hamma takrorlarda alohida
namuna   olish   bilan   rejalashtirilgani   maqul.   YUqoridagi   parallel   paykallardan
olingan ashyolar alohida ishlov beriladi.
Bu erda izlanishlar faqat umumiy o’simliklar tavsifi uchun bo’lib, statistik
natijalar   bahosi   kerak   bo’lmasa,   namunalar   ko’paytirilib   1ta   aralash   o’simliklar
namunasi   hosil   qilinadi.   Namuna   olish   bo’lsa   yangidan   ikki   uch   takrorda   amalga
oshiriladi.
Ko’p   omilli   va   ko’p   sonli   gradatsiyalarga   ega   bo’lsa   rejalashtirilgan
tajribalarda   statistika   tuzimi   tahlili   bir   takrorning   bir   necha   maydonchalaridan
(bo’lakchalaridan)   olingan   kuzatuv   hisobidan   ham   amalga   oshirilishi   mumkin.
Boshqacha   aytganda   hamma   variantlarning   bir   takrordan   olingan   tanlovlar
ko’rsatkich kattaliklari statistik tahlil asosi bo’lib xizmat qiladi. Tajriba kuzatuvini
paykallashtirishda   tajriba   paykalining   to’la   tavsifini   berish   uchun   tajribada
o’simliklar   namunasini   olish   optimal   miqdorini   o’rganilayotgan   belgining   tajriba
joyidagi   variatsiyalaridan   kelib   chiqqan   holda   belgilaydi.   Temiryazev   nomli
qishloq xo’jalik akademiyasi malumotlariga asosan  paykal maydoni 100-200m 2
 ni
tashkil etsa, namuna olish ham 6-8 tacha qisqartirish mumkin.
1.3. F enologik kuzatuvlar.
5 Dehqonchilik   sohasidagi   hamma   agrotexnik   tadbirlar   shunga   qaratilgan
bo’lishi   zarurki,   u   ham   bo’lsa   o’simliklarni   yaxshi   rivojlantirib   o’stirish,   buning
natijasida muayyan ekinlar o’stiriladigan hamma mintaqalarda hosilni turli xil ob-
havo   hamda   tuproq   shoroitida   erta   muddatlarda   etishtirib,   mo’l   va   sifatli   hosil
olishni   ta`minlashdir.   YA`ni   agrotexnika   usullari   va   tadbirlarining   mo’l   hosil
etishtirishiga ko’rsatadigan ta`sirlarinigina emas, balki o’simliklar hayotining turli
davrlarida ularning avj olib usishiga beradigan ta`sirini ham bilish juda muhimdir.
O’simliklarning   o’sishi   va   rivojlanishi   ustida   kuzatish   hamda   hisobga   olib
borish ishlarini uyushtirish, hisobga olib borish uchun qanchalik o’simlik ko’prok
olinsa,   u   yoki   bu   davrdagi   o’sish   fazasini   yoki   kuzatish   sohasidagi   boshqa
elementlarini   xarakterlovchi   ma`lumotlar   shunchalik   aniq   olinadi.   Ammo,
ko’pchilik   hollarda   paykallardagi   hisobga   olinadigan   o’simlik   miqdori   ba`zi
tashkiliy   sabablarga   ko’ra   kam   miqdorda   olinadi.   SHuning   uchun   hisobot   va
kuzatish ishlarining murakkabligi hamda shu bilan birga bu ishni o’tkazish uchun
talab   qilinadigan   vaqtning   katta-kichikligiga   qarab   kuzatishda   har   turdagi
elementlar uchun o’simlik turli miqdorda olinadi.
II. ASOSIY QISM.
6 2.1. G`alla-don ekinlarida dala tajribalarini o’tkazish uslublari
G`alla-don   ekinlari   mamlakatimizning   hamma   hududlarida   (sug`oriladigan,
lalmi)   Ekiladi.   SHu   tufayli,   bu   ekinlar   ustida   dala,   ishlab   chiqarish   tajrkbalari
qo’yish,   tuproq,   o’simlik   namunalari   olish   tartiblari,   ziroatlarni   parvarishlash
agrotadbirlari   tizimi   -   (ekish   muddatlari,   urug`   sarfi,   ko’chat   qalinligi,   suv-oziqa
(NPK)   me`yorlari,   sug`orish   tartibi   sup   qaysi   muddatda   berilishi,   o’simlikning
o’sishi,   rivojlanishi   fenologik   kuzatuv,   fazalarining   o’tish   jadalligi,   unib   chiqishi,
tuplashi, naychalash, boshoklash, gullash, sut pishish, mum pishish, to’liq pishishi)
bo’yicha ilmiy tadqiqotlar olib borishni taqozo etadi.
G`alla-don ekinlari bo’yicha qo’iiladigan dala tajribalari 8-12 qatorli bo’lib,
shundan' hisobiy qatorlar o’rtadagi 4 qatordir. G`alla o’radigan «Keys» «Klass» va
boshqa   kombaynlar   bir   marotaba   o’tishida   o’riladmgan   qatorlar   hisobiy   katorlar
soni   bilan   teng   bo’lishi   kerak.   G`alla-don   ekinlari   (kichix   bo’lakchalar)dagl   dala
tajribalarmda   o’rim   va   boshqa   kuzatuvlar   har   bir   bo’lakchadagi   doimiy   qoziklar
qoqilgan   (hisobiy   qatorlardan;   to’rt   joydan)   qismdan   dala   uzunligi   bo’yicha   teng
o’lchamlar   va   mutanosiblikda   himoya   bo’laklari   qoldirilgan   holda   o’tkazilishi
lozim.   Ko’p   omilli   bundaya   dala   tajrmbalarida   (ko’chat   qalinligi,   oziqlantirish
me`yorlarn   va   sug`orish   tartibi)   variantlar   soni   dala   kengligi,   uzunligi   inobatga
olingan hodda 12, 16, 18 variantdan oshmasligi, uch-to’rt qaytariqda, bir va undan
ko’p   yaruslarda   joylashtirilishi,   xdr   bir   variant   (bo’lakchl)ning   hnsobiy   maydoni
50-109   kv.m.dan   kam   bo’lmasligi   lozim.   Ishlab   chikarish   sharoitidagi   tajribalar
mriyaitlari   katgaliti   1200   kv.   metr   dan   1   gektargacha   bo’lishi,   umumiy   maydoni
esa   8—10   gektardan   oshmasligi,   variantlar   kengligi   traktorlarga   tirkalgan   ekish
seyalkalarining bir yoki ikki iz yurishidan kam bo’lmasligi zarur.
Mamlakatimizda   dala   tajribalari   uchun   asosiy   tup   rok,   turlari,   ulariing
mexanik,   mikroagregat   tarkibi,   ya`ni   engil-qumloq-toshli,   o’rtacha,   ogir-soz-
loysimon   xamda   er   osti   suvlari   sathi   (3,0   m.dan   chuqur,   2—3   m,   0,5—   2,0
m.gacha)   joylashuviga   karab,   tanlanishi   (dala   eni,   dala   uzunligi)   tajriba,   ish
dasturida   ko’zda   tutilgan   variantlar,   qaytariqlarning   yaruslar   bo’yicha
joylashuviga,   uslubiy   qo’llanmalarga   to’liq   rioya   qilingan   holda   o’tkazilishi   talab
etiladi.
Bunda.
7 Tanlangan   hududda   eng   ko’p   tarqalgan   tuproq   turlari   mavzuga   asos   qilib
olinishi   xamda   er   osti   suvlari   sathi   joylashuvi,   albatta,   e`tiborda   tutilishi,   qolgan
tuprok. turlari keyingi ilmiy izlanishlarga mavzu bo’lishi ko’zda tutilishi lozim:
Tajriba   o’tkaziladigan   dala   tanlangandan   so’ng   uning   ikki   joyidan
(qaytariqpar bo’yicha) er osti suvi sathigacha (2-3 m, 0,5-2,0 m), bunday suvlar 3
m.   da"n   chuqur   bo’lsa   2—3   metrgacha   yoki   er   osti   suvi   sathi   joylashgan
qismgacha kovlanib (1x2 m. kenglikda), tuproq genetik katlamlar bo’yicha yozma
ta`riflanadi.
Genetik qatlamlar (gorizontlari) bo’yicha tuproq namunalari (er osti suvlari
2—3   m;   0,5—2,0m.dan   suv   namunalari)   olinib,   laboratoriya   sharoitida   taxdil
qilinadi.   Unda   tuproqning   mexanik,   makro-mikroagregat   tarkiblari,   dala
tuprog`ining   umumiy   ta`rifi   uchun   genetik   qatlamlar   bo’yicha   gumus   (chirindi),
Ы RKning   umumiy   xamda   harakatchan   shakllari   amal-o’suv   davri   boshida   va
oxirida   variantlar   bo’iicha   aniklanadi.   SHuningdek,   er   osti   suvlaridan   namunalar
olinib,   suv   so’rimi   to’liq   taxlil   qilinadi.   Undagi   S04,   CL,   NSO3,   Mg,   Sa+K
turlarining   quruq   qoldig`i   miqdorlari   aniqlanadi.   Bu   ko’rsatkichlar   tuproq
namunalarida ham o’rganilishi lozim.
Dala tuprog`ining agrofizik ko’rsatkichlari, albatta, o’rganilishi shart. Bunda
dala   tuprog`ining   cheklangan   dala   nam   sig`imi   (CHDNS),   suv   o’tkazuvchanligi,
hajm   vazni   og`irliklari   amal-o’suv   davri   boshida   umumiy   fonda,   qaytariklar
bo’yicha;   amal-o’suv   davri   oxirida   (kuzda)   suv   o’tkazuvchanlik,   hajm   og`irligi
variantlar   bo’yicha   o’tkazilishi   (tuproq  hajm   ogarligi   xar   0-10   sm.   dan   (0-70  sm.
yoki 1,0 metrgacha o’rganilishi) zarur.
Sutorish   ishlarini   o’tkazishda   suv   sarfi   hisoblanishi   kerak.   Bunda
«CHippoletti»   (0,25-0,50   sm),   «Tompson»   suv   o’lchagich   asboblaridan
foydalaniladi   va   Sug`orish   oldi   va   sugorishdan   keyin   o’tish   fazalari   bo’yicha
bug`doy,   arpa   va   boshqa   g`alla-don   ekinlari   ekilgan   dalalarda   tuplashgacha,
naychalash va boshoklashgacha, pishish davrida (sut, mum) tuproqning 0-50; 0-70;
0,50 sm.li hisobiy qatlamlaridan namunalar olinishi kerak.
Er   osti   suvlari   sathi   (2-3   m,   0,5-2,0   m.)   joylashuviga   qarab,   dala
tajribalarining   har   qaytarikdan   2-4   variant   (bo’lakcha)larida   kuzatuv   quduklari
o’rnatiladi.   Ulardan   suv   sathi   variantlar   bo’yicha   sug`orishgacha,   sugorishdan
so’ng xar o’n kunda (1,10,20,30 kunlarda) o’lchanib o’rganilishi, er osti suvlaridan
namunalar   olinib   (quruq   qoldiq,   xlor   ioni)   laboratoriya   sharoitida   tahlil   qilinishi
lozim.
8 Dala   tajribalari   davomiyligidan   qatiy   nazar   ziroatlar   ildiz   tizimining
rivojlanishi,   amal-o’suv   davri   oxirida   kavlanib,   joylashuvi   yozma   ta`riflanadi,
chizma shaklida qog`ozlarga tushiriladi yoki rasmga olinadi.
Olingan   hosil   natijalari   haqidagi   ma`lumotlarga   matematik   ishlov   berilishi,
bu   tadbir   variantlar,   qaytariklar   bo’yicha   B.A.Dospexov   yoki   V.N.Peregudovlar
tomonidan ishlab chiqilgan uslubiyotga amal qilingan holda o’tkazilishi kerak.
Mavzu   tanlanishida,   albatta,   o’rganiladigan   g`alla-don   (bugdoy   arpa)   va
boshqa   ziroatlar   navlari   Davlat   reestriga   kiritilganligi,   yoki   istiqbolli   ekanligiga
e`tibor   berilishi   lozim.   Yillar   davomida   olingan   ma`lumotlar,   o’tkazilgan
kuzatuvlar,   qiyosiy   tahlillar   asosida   tayorlangan   agrotavsiyalar   shundagina   chop
etilishi va mutaxassislarga etkazilishi mumkin.
2.2. Kuzgi bug`doyda fenologik kuzatuvlar o’tkazish uslublari
Kuzgi   bug`doyda   fenologik   kuzatishlar   dala   tajribasining   barcha
takrorlanishidagi variantlarda olib boriladi.
Boshokli-don   ekinlarining   10%i   ma`lum   bir   rivojlanish   davriga   kirsa,   bu
rivojlanish davrining boshlanishi, agarda ulardan 75%i ma`lum rivojlanish davrida
bo’lsa, o’simliklar rivojlanish davriga to’liq kirdi deb xisoblash mumkin.
Boshokli-don ekinlarida rivojlanish davrlarini aniklash.
Boshoqli-don   ekinlarida   rivojlanish   davrining   boshlanishi   yoki   ular       bu
davrga  to’liq   kirganini    aniklash     ishlari     quyidagi hisoblash orqali amalga
oshirish   mumkin:   tajriba   dalasining   (tajribaning   maqsadi   va   vazifasidan   kelib
chiqib,   albatta)   belgilanmagan   va   tanlanmagan   besh   nuqgasidan   15   tup   o’simlik
olinib,   holati   bo’yicha,   rivojlanish   davri   belgilanadi.   Masalan,   kuzgi   bugdoyning
tuplanish davri  boshlanganligini  aniqlash  uchun tajriba dalasidagi  besh nuqtaning
xar   biridan   15   tul   o’simlik   olinib,   ularning   tuplangan   (bug`doy   tuproq   ostida   tup
bo’g`ini   hosil   qilib,   tup   bo’g`indan   2-3   ta   maysa   (barg)   shakllantirgan   bo’lsa,
tuplangan   hisoblanadi)   va   tuplanmagan   o’simliklar   hisobga   olinadi.   Aytaylik,
tuplagan   o’simlik   1-nuktada   15   tadan   2   ta,   2-nuktada   1   ta,   3-nuqtada   2   ta,   4-
nuqtada 2 ta, 5-nuktada 1 ta.
Demak,   5   nuktadagi   75   dona   o’simlikdan   8   donasi   tuplagan.   Bu   esa,   o’rta
hisobda bir nuqgada 15 o’simlikdan 1,6 donasi tuplaganini bildiradi.Б1=	1,6	∗100
1,5	=160
15	=10	,6%
Bunda: B
1 . - bug`doy tuplashi.
Demak,   tahlil   asosida   bu   muddat   (sana)ni   belgilab,   bug`doyda   tuplanish
davri   boshlangan,   deb   hisoblash   mumkin.   Bunday   hisob-kitoblar   har   kuni   va
9 kunning ma`lum bir vaqgida o’simliklar rivojlanish davriga to’liq kirguniga qadar
davom ettiriladi. Bunda :
a) kuzgi   butdoyda   tuplanish   davrining   boshlanishi   tuproq   ostidagi
tuplanish bo’g`inidan yon barglar;
b) naychalash davri bug`doyning yon poyasida tuproq yuzasidan 1-2 sm
balandlikda birinchi poya bo’g`ini paydo bo’lishi;
v) boshoklash   davri   bugdoyning   onalik   murtagidan   paydo   bo’lgan
boshoq - Poya (naycha) qismi yarmigacha rivojlangan boshoq holati;
g) gullash davri kuzgi bugdoyning 75% boshokdarida otalik changchilari
tashqi tomondan ko’zga tashlanishi bilan belgilanadi. Masalan; 1 m2 da 300 dona
boshoq mavjud bo’lib, shundan 225 donasida otalik changchilari ko’zga tashlansa,
kuzgi bug`doyni gullash davrida deb hisoblash mumkin.
Ma`lumki, bug`doyning pishish davri uchga -sut pishish, mum pishish, to’liq
pishish davrlariga bo’linadi;
sut pishish davrida bug`doy donlari boshokda endigina paydo bo’lgan, yashil
rang olib, «sutga» to’lgan bo’ladi;
mum   pishish   davrida   boshoqdagi   don   tirnoq   orqali   bosib   ko’rilganda
kesiladi, poyasi xamon yashil rangda bo’ladi;
— to’liq pishish davrida boshokdagi don qotib, kattiklashadi va butunlay
sariq rangga kiradi.
Kuzgi bug`doyda ko’chat qalinligi (o’simlik tup soni)ni aniklash uchun
fenologik kuzatishlar o’tkazish
Kuzgi   bug`doyda   ko’chat   qalinligi   amal-o’suv   davri   davomida   ikki   marta
amal-o’suv davri boshida va oxirida aniklanadi. Ko’chat qdlinligi o’suv davrining
oxirida   aniklanishi   o’rganilayotgan   hamda   dasturda   belgilangan   va   tashqi
omillarning ko’chat kalinligiga ta`sirini belgilaydi.
Dalada   bugdoyning   ko’chat   qalinligi   tajribaning   1   va   3   takrorlanishlarida,
barcha variantlarda aniklanadi.
Ko’chat  qalinligini aniklash  uchun har bir variantda dioganallar bo’yicha 1
m2   o’lchamda   doimiy   qoziklar   qoqilgan   uch   nuqta   belgilab   olinadi   (zinapoya
shaklida).   Bu   nuktalarda   barcha   fenologik   kuzatuvlar   bug`doyning   amal-o’suv
davri oxirigacha olib boriladi.
Kuzgi   bug`doyning   amal-o’suv   davri   boshida   ko’chat   qalinligini   aniklash
ishlari to’la maysalar hosil bo’lganda o’tkaziladi.
Amal-o’suv   davri   oxirida   esa   qolgan   fenologik   kuzatuvlarni   laboratoriya
sharoitida lavom ettirish uchun belgilab ko’yilgan joylardan o’simliklar extiyotlik
10 bilan kazib olinadi, rivojlanish davrida bir-biriga qo’shilib ketgan tuplar ajratiladi
va haqiqiy ko’chat kalinligi aniklanadi.
Kazib olingan bugdoy tuplari  nuqtalar  bo’yicha alohida (I  m2dagi)  boglam
qilinib, boshoklari qog`oz bilan o’rab qo’yiladi.
Alohida-alohida bog`langan bog`lamlarda quyidagilar aniklanadi:
haqiqiy ko’chat qalinligi, (tup soni), 1m2 dona;
tupdagi umumiy poyalar soni, 1m 2 dona;
hosilli (boshoqli) poyalar soni 1m2 dona;
boshokdagi don soni, dona,
Boshoqaagi don soni esa, quyidagi formula orqali aniklanadi:Дс=	а∗1000
б	:с
Bunda: D
s — boshokdagi don soni; 
a—1m 2
 dagi don og`irligi; 
b—ming dona don og`irligi; 
s-boshokdi poyalar soni.
Masalan, biz tahlil kilayotgan nuktalardan biridagi (1m 2
da) don og`irligi 360
g, 1000 dona don og`irligi esa 40 g, boshokli poyalar soni 300 donani tashkil etsa,	
Д	с=	360	∗1000	
40	:100	=	360000
40	:100	=	9000	:300	=	30
Demak,   ushbu   nuktada   bitta   boshokdagi   donning   o’rtacha   soni   30   donani
tashkil etadi;
o’simlikni bo’yi va boshoq uzunligi, sm. O’simlikning bo’yi uning holatiga
qarab, mart, aprel, may, iyun oylarining birinchi kunida va oxirgi marta o’rimdan
oldin   belgilangan   nuktalarda   amalga   oshirilali   Boshoq   uzunligi   esa,   faqat   bir
marta-o’rimdan oldin aniklanadi;
qirqib   olingan   bog`lamning   og`irligi,   g.   Bu   ko’rsatkichni   aniklash   uchun
boglamlagi   bugdoyning   tuplanish   bo’g`ini   yuqorisidan   15   sm   qoldirilib,   qirqiladi
va boglam tarozida tortiladi;
- bog`lam   boshoqlaridagi   don   og`irligi,   g   Belgilangan   maylondan
olingan bog`lamdagi boshoklar yanchiladi, tozalanadi va tarozida tortiladi Olingan
natijani   mahsuldor   poyalar   soniga   bo’lib,   bitta   bosho'kdagi   don   og`irligi
aniqlanadi. Masalan; 1m2 dagi don og`irligi 420 g ni, mahsuldor poyalar soni 310
donani tashkil etsa,	
Дп=	а
с
Bunda: D
p —bitta boshokdagi don og`irligi, g; 
a-1m 2
dagi don ogirligi, g;
11 s-mahsuldor poyalar soni, dona.Дп=420
310	=1,35
Demak, bitta boshokdagi don og`irligi 1,35 g;
boshokdagi   qatorlar   soni   va   har   bir   qatordagi   don   soni   xam   belgilangan
o’sha   nuktalardan   olingan   bog`lamlardagi   boshoqdarda   aniklanadi.   Bu   amal,
ayniqsa,   bugdoyning   ekologik   nad   sinoviga   yo’naltirilgan   tajribalarda   amalga
oshirilishi muhim axdmiyatga ega;
1000   dona   don   og`irligini   aniqlashda   belgilangan   har   bir   nuqgadan
(1m2dan) olingan hamda yanchilgan dondan sanab ming dona ajratiladi va tarozida
tortiladi;
don   va   somon   hosiddorligi.   Kuzgi   bugdoyning   don   va   somon   xrsildorliti
barcha takrorlashlardagi  har  bir variantda alohida belgilangan 3 nuqtadan olingan
o’simlik namunalarida aniklanadi Buning uchun (3 nuqtadan olingan va yanchilib,
tarozida   alohida   tortilgan   don   oshrligi   yig`indisi   uchga   bo’linadi   va   1m2dagy
donning o’rtacha og`irligi aniklanadi:	
Аз=	а1+а2+а3	
3
Bunda: A
z — 1m 2
 dagi donning o’rtacha og`irligi, g; 
A
1  - birinchi nuktadagi don og`irligi, g; 
A
2  - ikkiinchi nuktadagi don ogirligi, g; 
A
3  — uchynchi nuktadagi don ogirligi, g.
1 m 2
da aniqlangan o’rtacha don og`irligi gektar hisobida aniklanadi:
D
x = A
u - 10000 m2 (1 ga);
Bunda: D
x  - don hosildorligi:
A
o’  — 1 m 2
dagi donning o’rtacha og`irligi, g;
Masalan, donning nuqgalar bo’yicha og`irliklari 1 m2da ag423, E2-387, az-
410 gramm bo’lsa, unda o’rtacha don ogirligi 406,6 gramm ni tashkil etadi.
Demak, A
u  - 406,6 g. Bunda D
x = 406,6-10000 = 4066000,0 g. Buni tonnaga
aylantirsak 4,066 t, ya`ni 40,06 tsentnerni tashkil etadi.
Somon hosildorligi xam shu tarzda aniklanadi.
Tajribadagi   o’rim-yig`im   vaktida   yo’qotilgan   don   xrsili   quyidagicha
aniklanadi:
Tajriba   dalasida   o’rim-yig`im   ishlari   davomida   takrorlanishlarning   hamma
variantlaridagi   uch   nuqtadan   diogonal   bo’yicha   1   m2   xajmdagi   maydon   ajratib
olinadi.   Ajratib   olingan   maydondagi   to’kilgan   don,   uzilib   krlgan   boshoqlar   terib
olinadi   va   tarozida   o’lchanadi.   Nuktalardan   yig`ib   olingan   don   og`irliklarining
12 o’rtacha hisobi chiqarilib, bir gektarda o’rim-yig`im vaktida yo’qotilgan don hrsili
aniqlanadi.
Eslatib o’tish joizki, kuzgi bugdoyning ayrim navlari kuchli shamol ta`sirida
yoki   ildizlari   yaxshi   rivojlanmagani   sababli   me`yoridan   ortiq   sug`orilganda
«yotib»   qolishi   mumkin   Bunday   xolatda   dala   bo’yicha   butdoy   poyalari   «yotib»
qolgan joyalar   aniklanadi  va  o’lchab chiqiladi.  O’rim-yig`imni  boshlashdan  oldin
esa,   joylardagi   bug`doy   qo’lda   (agar   kam   bo’lsa)   o’riladi,   «yotib»   qrlgan
bug`doylar   bilan   band   maydon   ko’p   bo’lsa,   maxsus   jatkalar   yordamida   o’rib
olinadi va keyinchalik kombaynlarda yanchiladi.
Ildiz va ang`iz qoldiqlarini hisoblash.
Kuzgi   bug`doyda   ildiz   va   ang`iz   qoldiklari   tajribaning   uch   takrorlanishida
aniqlanishi kerak.
Buning   uchun   tajribaning   xar   variantidan   diagonal   bo’yicha   uch   nukta
belgilab olib, 25x25 sm kenglikda tuproqning har 10 sm qatlamidan (0-10, 10-20,
20-30 va x.k.) 1 metrgacha tuproq olinadi. Olingan tuproq namunalari teshikchalari
diametri   1   mm   bo’lgan   maxsus   sitalarda   yuviladi.   YUvio   olingan   iddizlar
yaxshilab   kuritiladi   va   0,1   g   aniklikkacha   o’lchaydigchn   chaxsus   tarozilarda
tortiladi; 1 m2 hisobida hisoblanadi ildiz va akg),) krldikdari aniklanadi
Masalan, xar bir nuqtadan (50x50 sm.dan) tegishli ravishda 85,4; 92,6; 73,5
g   bugdoy   ildizi   va   ang`iz   qrldiklari   aniqlansa   unda   ularning   o’rtachasi   83,8   g.ni
tashkil etadi.N	k=	
k1+k2+k3	
3	=	83	.8
Demak, olingan 83,8 g.ni 1 m2 maydonga hisoblaymiz.
O’
q = I
q  *N
s  = 83,8  4 = 335,2 g.
Ko’rinib   turibdiki,   1   m 2
  da   bugdoyning   ildiz   va   ang`iz   qoldig`i   335,2   g.
Gektar bo’yicha bug`doyni ildiz va ang`iz qoldig`i quyidagicha hisoblanadi: AI
Q =
O’
q   10000m2=   335,2-10000   m 2
  =.3352000   g   yoki   3352   kg   yoki   3   tonna   352   kg
yoki 33,5 ts/ga
Bu erda: I
q  - 25x25 sm dagi ildiz va ang`iz qoldig`i, g.
K
1 , K
2 , K
3  belgilangan nuqtalardagi ildiz va ang`iz qoldiklari, g. 
O’
q  - bugdoyning 1 m2dagi o’rtacha ildiz va ang`iz qoldigi, g 
AI
q  - bugdoyning bir gektardagi ildiz va ang`iz qoldig`i, g.
Kuzgi   bug`doyning   qishlash   darajasini   va   nobud   bo’lgan   o’simliklar   soniii
aniklash.
Kuzgi   bugdoy   o’simliklarining   variantlar   bo’yicha   qishlashdan   oldingi
sonini   qishlashda   va   keyingi   soni   bilan   taqqoslab   o’rganish   ularni   sovuqqa   qay
darajada chidamliligini va kelgusida olinadigan hosil salmogini belgilaydi.
13 Kuzgi bugdoyning sovuqqa chidamlilik darajasini aniklash maqsadida sovuq
tushgandan   so’ng   har   oyning   uchinchi   o’n   kunlitida   tajribaning   ikki
takrorlanishidagi   tipik   va   tipik   bo’lmagan   joylardan   tuproq   bilan   birga   o’simlik
namunalari   qazib   olinadi.  20   sm   chukurlikla   25  sm.li   monolit   yordamida   maxsus
qazish moslamalari bilan qazib olinadigan bu namunalarning tuplanish bo’g`ini va
ildiz tizimiga zarar etmasligi lozim
Namunalarni   taxlil   qilishdan   ollin   o’simlikning   rivojlanish   davri,   tushgan
qor   qalinligi   yoki   muzlagan   qatlam   qalinligi,   qisqasi,   o’simliklarning   nobud
bo’lishiga ta`sir etgan omillar aniklanadi. Qazib olingan namunalar extiyotlik bilan
laboratoriyaga   olib   kelinadi   va   usti   namlangan   qop   yoki   boshqa   material   bilan
yopilib,   5-6   °S   haroratda   3-5   kun   saklanadi.   Namunadagi   muzlagan   qatlam
erigandan   so’ng   uning   ustini   ochib,   harorati   15-20°S   bo’lgan   yorug`   xonaga
joylashtiriladi   va   shu   holatda   15-20   kun   saklanadi.   Keyinchalik   namunalardagi
bug`doy bargining rangi, nobud bo’lgan o’simliklar soni, tupda nobud bo’lgan va
bo’lmagan   poyalar   soni,   umuman   zararlanmagan   tup   va   undagi   poyalar   soni
aniklanadi.   Hisoblashdan   oldin   barcha   o’simlik   tuplari   tuiroqdan   tozalangan   va
ildizlari yuvilgan bo’lishi kerak.
2.3. Tajriba variantlarini taftish qilish.
Dala tajribasi quyidagi holatlardan birontasi sodir bo’lganda taftish qilinadi:
tabiiy-fizik hodisalar sodir bo’lib, stixiyali voqealarda o’simliklar nobud bo’lsa,
qolgan   o’simliklardan   olingan   sonlar   boshqa   takrorlardan   kuchli   farqlansa,
tajribaning asosiy variantlari va ularning bo’lakchalari taftish qilinadi,

hayvonlar   tomonidan   o’simlik   o’suv   nuqtalari   eb   qo’yilsa,   qushlar   tomonidan
boshoqlar zarari meyoridan ortib ketsa, yoki kemiruvchilar tasirida o’simliklar
soni kamayib ketsa,

tajriba   variantlari   ekilish   vaqtida   bo’lakchalar   adashtirib   yuborilsa   taxmin
qilinayotgan bo’laklar butunlay taftish qilinadi.
O’simlik   sonining   kamayishi   natijasida   bo’laklar   maydonining   qisqarishi
50%   gacha   ruxsat   etiladi.   Agarda   bu   kattalik   ortib   ketsa,   bu   bo’lak   ham   taftish
qilinadi.   SHunday   holatlarga   qaramay   bo’laklarni   taftish   qilish   yo’li   qo’yib
bo’lmaydigan   xatolardan   biri.   CHunki,   bir   bo’lakchani   taftish   qilish   variantlar
bo’laklar   takrori   orasidagi   tenglashtirish   balansini   buzib   yuboradi.   SHu   sababdan
xam   tajriba   maydonida   bazi   bir   taftish   qilingan   bo’lakchalar   maxsus   statistik
usullar yordamida tiklanadi.
14 Har   qanday   xolatda   taftish   qilinishdan   qaytishga   harakat   qilish   kerak.
Ayniqsa hosil yig`ib olingandan so’ng. CHunki, bu holatda hosil kam chiqishi yoki
ortib ketishi boshqa bazi bir yordamchi uslublar yordamida to’g`rilanishi mumkin,
ammo uni taftish qilinsa, tiklash logik fikr doirasida olingan hosil tafsilotini to’liq
bermaydi.
2.4. Tajriba variantlarini tiklash usullari.
Tajriba   o’tkazish   amaliyotida   bazi   bir   malumotlar   (har   qaysi   kuzatuv
davrida),  va bo’laklardagi  o’simliklar  soni  etishmay  qolgan  hollarda  va  butun bir
takror bo’lak taftish qilinganda uni tiklash muammolari paydo bo’ladi.
G`alla   ekini   bilan   bog`liq  bo’lgan  tajribalarda  tez-tez  o’simliklar   sonining
(tajriba   yoki   himoya   variantlarida)   etishmay   qolgan   holati   yuz   beradi.   Bunday
paytlarda   bo’sh   qolgan   erlarning   qo’shni   o’simliklar   rivojiga   tasirini   o’rganish
katta   metodologik   ahamiyatga   ega.   G`o’zadan   boshqa   o’simliklar,   kartoshka   va
qand   lavlagi   o’rganilganda   shu   narsa   malum   bo’ldiki,   pishish   fazasidan   ancha
oldingi   fiziologik   davrida   yo’qolgan   o’simliklar   joyi   ham   qo’shni   o’simliklarga
katta   tasir   qilar   ekan.   Bu   tasir   yuqoridagi   o’simlik   turlarida   qo’shni   o’simliklar
hosildorligini   20-50%   gacha   oshirgan.   SHuning   uchun   ham   bu   tasirini   qo’shni
o’simliklardan   izolyatsiya   qilish   uchun   maxsus   statistik   ishlovdan   foydalaniladi.
Bunday   amaldan   tajriba   yakunida   foydalanish   uchun   birinchidan,   o’simliklarning
yo’qolishi   o’rganilayotgan   tajriba   omili   tasiri   oqibatida   bo’lmasligi   kerak.
Ikkinchidan,   har   bir   bo’lakchalardagi   yo’qolgan   o’simliklar   soni   bo’lakchadagi
umumiy   o’simliklar   sonining   20%   dan   oshmasligi   kerak.   Bundan   ko’p,   yani
yo’qolgan   o’simliklar   soni   bo’lakcha   umumiy   sonining   20%   dan   ko’p   sonini
tashkil etsa, u holda bo’lakcha butunlay taftish kilib tashlanadi. Agarda o’simlikka
ta`siri   butunlay   o’rganilmaydi.   Bunday   uslubiyatlardan   bir   nechtasi   ishlab
chiqilgan   bo’lib,   har   bir   tajriba   uchun   tajribada   o’rganilayotgan   o’simlik   turiga
qarab eng  qo’l kelgani ishlatiladi. 
Ulardan   birida   hosil   oldidan   bo’sh   qolgan   joylar   u   erda   bo’lishi   kerak
bo’lgan uyalar soniga ko’paytirib hisoblanadi va bu erga qo’shni o’simliklar bo’lib
tashlanadi.   Agarda   hosil   pishishi   fazasining   o’zidayoq   o’simlik   yo’qolgan   bo’lsa,
o’simlik yulib tashalanadi, chunki bu bo’sh erlar etilgan o’simlikka ta`sir ko’rsatib
ulgurmagan bo’ladi. 
Bu   usulda   haqiqiy   bo’sh   qolgan   er   quyidagi   tenglama   yordamida
hisoblanadi:   etishmagan(yo’qolgan)   o’simliklar   soni,   P   -bir   o’simlikning   oziq
maydoni,   m 2
.   Bo’laklarda   bir   xil   holatda   o’simliklar   yo’qolgan   bo’lsa,   ulardan
15 qolgan   bo’sh   erlar   qo’shni   o’simliklar   tomonidan   teng   holatda   foydalaniladi   deb
katta e`tibor berilmaydi. Bu ta`sir yuqori hosil bilan kompensatsiyalanadi, bunday
holda   yo’qolgan   o’simliklar   sonini   ta`siri   teng   e`tiborga   olinadi.   Tenglashtirish
uchun   olingan   hosil   ashyolari,   o’rtacha   tajriba   ko’rsatkichi   va   ko’chat   qalinligi
kuyidagi tenglama bilan hisoblanadi:Y=	AP	
P−	1H
2
Bu erda  A -bo’lakchadan olingan haqiqiy hosil;
R -bo’lakchadagi hisoblangan o’simlik soni;
N -yo’qolgan o’simliklar soni.
Boshqa   bir   yordamchi   tenglama   yordamida   haqiqiy   hosil   hisobdagi
o’simlik soniga quyidagicha keltiriladi:	
Y=	A+Px	
2
Bu erda A -bo’lakchadan olingan haqiqiy hosil;
R -bo’lakchadagi o’simliklar soni;
X -bitta o’simlikning haqiqiy o’rtacha massasi.
Umuman olganda tajribaning ishonchli yakunini tiklash yoki to’g`rilash yo’li
bilan   emas,   balki   normada   o’tkazilgan   tajribadan   olingan   hosil   ashyolari   beradi.
SHuning   uchun   ham   bu   misolda   eksperimentator   (tadqiqotchi)   o’rganilayotgan
omil ta`siri natijasi bo’lmagan holda o’simlik yo’qolishiga yo’l qo’ymaslik kerak.
2.5.  Hosilni hisobga olish usullari.
Hosilni   yig`ib   terib   olish   har   qanday   dala   va   laboratoriya   dala   tajriba
ishlarining   yakunlovchi   davri   hisoblanadi.   Mana   shu   eng   ma`suliyatli   davrda
tajriba   ishlarini   bajaruvchi   kishining   diqqati   tajriba   uchastkasini,   paykalni   yig`im
terimga   yaxshilab   tayyorlash   va   hosilni   uz   vaqtida   yig`ib   terib   olishga   qaratilgan
bo’lishi   lozim.   Bundagi   shoshqaloqlik,   palapartishlik   qo’pol   xatoga   olib   kelishi,
ba`zan tajriba yakunini yo’qqa chiqarishi mumkin.
Tajriba dalasini yig`im-terimga tayyorlash.   Bu ish paykalning hammasini
tekshirib   chiqish   va   qoziqlar   yo’q   joyga   qoziq   qoqishdan   boshlanadi.   SHundan
keyin himoya polosalari ajratib chiqiladi. Uchastkaning yuqori va quyi qismlarida
himoya polosalari ajratib bo’lingan paykallar o’rtasida himoya qatorlari ajratishga
kirishiladi. Har qaysi paykal himoya va hisobdagi qatorlarga ajratilib, ularning soni
tekshirishdan utkazilib, hisobdagi va himoya qatorlar har qaysi paykalning yuqori
16 hamda quyi chegarasiga tug`ri kelganligini tekshirib bo’lgandan keyin paykalning
ahvolini ko’zdan kechirishga to’g`ri keladi.
Hisobga   olinadigan   maydondagi   hosil   maxsus   tayyorlangan   kishilar
yordamida   terib   olinadi,   hamda   alohida   xaltachalarga   solib   qo’yiladi.
Xaltachalarga quyidagi  qaydlar  bo’lishi  shart: 1. Tajribaning nomi. 2. Paykalning
nomi. 3. Takrorlanish nomeri. 4. Hosil elementi miqdori (ko’sak, so’ta va h.k.) 5.
Terilgan vaqti.  6. Hosilning konditsion vazni. 7. Terib olgan shaxsning familiyasi
va imzosi.
Ishlab   chiqarish   sharoitidagi   tajribalarda   hosil   paykallar   bo’yicha   har   bir
takrorlanishdan   alohida   terib   olinib,   vazni   aniqlanib   tayyorlov   punktlariga
topshiriladi. Konditsion og`irlik uchun esa namunalar olinadi.
Hosil   mexanizmlar   yordamida   teriladigan,   yig`ishtiriladigan   bo’lsa   ham
xuddi   shu   ishlar   amalga   oshiriladi.   Faqatgina   mashinalar   qayiriladigan   polosalar
ajratib, hosili aloxida yig`ishtirib olinadi.
Hosilni   hisobga   olishning   2   usuli:   yoppasiga   va   namuna   bog`larga   ko’ra
hisobga   olish   usuli   qo’llaniladi.   Hosilni   yoppasiga   hisobga   olish   usuli   eng   aniq
usul   bo’lib,   ko’p   dala   tajribalarida   qo’llaniladi.   Har   bir   paykaldagi   barcha   hosil
alohida-alohida yig`ib olinadi va alohida tortiladi.
Hosilni namuna bog`larga ko’ra hisobga olish yoppasiga eqiladigan ekinlar
(g`alla,   zig`ir,   o’tlar)da   qo’llaniladi.   Bunda   hosili   hisobga   olinadigan   paykaldagi
o’simliklar  o’riladi  yoki  yulib olinadi va barcha hosil  darhol  tortiladi. Paykalning
har   50-100  joyidan  ikki   bog`   (har   biri  5-7  kg  dan)   o’simlik  olinadi.  Bog`lar   juda
aniq   tarozilarda   tortilib,   ularga   etiketka   (yorliq)   osiladi.   So’ngra   ehtiyotlik   bilan
(nobud qilmay) daladan olib ketilib, yaxshi shamollatiladigan binolarda quritiladi.
Qurigandan so’ng bog`lar yana tortiladi, yanchiladi va donining vazni aniqlanadi.
Keyin   quyidagi   tenglamaga   muvofiq,   har   qaysi   paykaldan   olingan   donning   vazni
hisoblab topiladi (kg hisobida):Х=АV
B
bu erda:   A -   har qaysi paykaldagi umumiy hosilning vazni (namuna bog`lar hosili
ham   kiradi);   B   -   yangi   o’rib   olingan   namuna   bog`larning   vazni;   V   -   namuna
bog`dan olingan donning vazni. 
Ob-havo   sharoitiga   ko’ra,   barcha   hosilni   quritib,   tortish   imkoniyati
bo’lmagan   hollarda   hosilni   namuna   bog`larga   qarab   hisobga   olish   usuli
qo’llaniladi.   Juda   aniq   tajribalar   uchun   bu   usul   qo’llanilmaydi,   chunki   bunda
yoppasiga hisobga olish usuliga qaraganda g`alla o’simliklarida 5-7% farq bo’ladi.
Hisob yanada aniq bo’lishi uchun paykaldan 5-8 ta namuna bog` olish zarur. Biroq
17 bunda  ham   hisoblash   engillashmaydi,   agar   imkon  bo’lsa   yoppasiga   hisobga   olish
usulini qo’llash maqsadga muvofiqdir.
Hosilni   namuna   maydonchalarga   ko’ra   hisobga   olish.   Bu   usul   aniq   dala
tajribalari   uchun   qo’llanilmaydi.   Bunda   hosil   paykalning   bir   necha   joyida   uncha
katta   bo’lmagan   maydonchada   hisobga   olinadi.   Bu   usulda   yo’l   qo’yiladigan   xato
yoppasiga hisobga olish usulidan 1,5 marta ko’p bo’ladi.
SHunday   qilib,   hosilni   namuna   bog`lar   va   namuna   maydonchalarga   ko’ra
hisobga   olish   usuli   barcha   hosilni   yig`ib,   tortish   imkoni   bo’lmagan   taqdirda
qo’llaniladi.   Barcha   dala   tajribalarini   hosilni   yoppasiga   hisobga   olish   mumkin
bo’ladigan   qilib   o’tkazish   kerak.   2-3   ga   keladigan   paykallarda   tajriba   o’tkazish
asossizdir.  100-200 m 2
  kattalikdagi  2-3 ta  maydonchadagi  hosilni  hisobga  olishni
planlashtirish   kerak.   Bunda   hosili   hisobga   olinadigan   maydonchalar   bir-biridan
ancha   narida   bo’lib,   ularni   taqqoslash   qiyinlashadi,   tajribaning   aniqligi   kamayadi
va   o’rganiladigan   usul   yoki   tuproq   unumdorligiga   ko’ra   variantlar   o’rtasidagi
farqqa qarab yakun chiqarib bo’lmaydi.
G`alla  ekinlari.   Kattaligi  100  m 2
  gacha  bo’lgan paykallardagi   hosil   qo’lda
yoppasiga   o’rib   olinadi.   100   m 2  
va   undan   katta   paykallardagi   hosilni   kombaynda
o’rib  olish  mumkin.  Agar   hosil  kam  bo’lsa,  paykal   qanday  kattalikda  bo’lishidan
qat`i nazar hosilni kombaynda o’rish mumkin emas. CHunki don vaznidagi kichik
farq   ham   katta   protsentni   tashkil   etib,   hisobning   aniqligiga   ta`sir   qiladi.   Har   bir
paykaldagi   hosilni   o’rib   olishdan   oldin   kombayn   3-5   minut   salt   ishlashi   kerak.
Agar paykallarning joylashishi va shakli hosilni kombaynda o’rish uchun noqulay
bo’lsa,   hosil   oddiy   mashinalarda   yoki   qo’lda   o’rilib,   kombaynda   yanchiladi.   Har
bir   paykaldagi   hosil   o’rib   olingandan   so’ng,   donni   qoplarga   joylab,   oddiy   qalam
bilan   yozilgan   yorliq   osib   qo’yiladi.   Don   tortilayotganda   namligi,   iflosligini
aniqlash   uchun   1-2   kg   dan   namuna   olib,   shisha   idishga   solinadi   va   surguchlab
qo’yiladi.
Hosilni hisobga olishda standart namlikka aylantirib hisoblash shart. Namlik
donga   belgilangan   standartga   muvofiq   usullardan   biri   bilan   aniqlanadi   va
protsentlarda   ifodalanadi.   Har   bir   paykaldan   olingan   hosil   maxsus   jadval   yoki
quyidagi tenglamadan foydalanib, standart namlikka keltiriladi:
      A  (100-V
tab )
X=--------------------
 100-V
st
bu erda X - standart namligidagi don hosili; A - tabiiy namlikdagi don hosili; V
tab   -
hosilning olinadigan vaqtdagi tabiiy namligi; V
ST  - donning standart namligi.
G`alla   ekinlari   hosilini   namuna   bog`larga   qarab   aniqlashda   hisoblanadigan
har qaysi paykaldan vazni 5-7 kg li namuna bog` olish tavsiya etiladi.
18 Xulosa
G`alla-don   ekinlari   mamlakatimizning   hamma   hududlarida   (sug`oriladigan,
lalmi)   Ekiladi.   SHu   tufayli,   bu   ekinlar   ustida   dala,   ishlab   chiqarish   tajrkbalari
qo’yish,   tuproq,   o’simlik   namunalari   olish   tartiblari,   ziroatlarni   parvarishlash
agrotadbirlari   tizimi   -   (ekish   muddatlari,   urug`   sarfi,   ko’chat   qalinligi,   suv-oziqa
(NPK)   me`yorlari,   sug`orish   tartibi   sup   qaysi   muddatda   berilishi,   o’simlikning
o’sishi,   rivojlanishi   fenologik   kuzatuv,   fazalarining   o’tish   jadalligi,   unib   chiqishi,
tuplashi, naychalash, boshoklash, gullash, sut pishish, mum pishish, to’liq pishishi)
bo’yicha ilmiy tadqiqotlar olib borishni taqozo etadi.
G`alla-don ekinlari bo’yicha qo’iiladigan dala tajribalari 8-12 qatorli bo’lib,
shundan' hisobiy qatorlar o’rtadagi 4 qatordir. G`alla o’radigan «Keys» «Klass» va
boshqa   kombaynlar   bir   marotaba   o’tishida   o’riladmgan   qatorlar   hisobiy   katorlar
soni   bilan   teng   bo’lishi   kerak.   G`alla-don   ekinlari   (kichix   bo’lakchalar)dagl   dala
tajribalarmda   o’rim   va   boshqa   kuzatuvlar   har   bir   bo’lakchadagi   doimiy   qoziklar
qoqilgan   (hisobiy   qatorlardan;   to’rt   joydan)   qismdan   dala   uzunligi   bo’yicha   teng
o’lchamlar   va   mutanosiblikda   himoya   bo’laklari   qoldirilgan   holda   o’tkazilishi
lozim.   Ko’p   omilli   bundaya   dala   tajrmbalarida   (ko’chat   qalinligi,   oziqlantirish
me`yorlarn   va   sug`orish   tartibi)   variantlar   soni   dala   kengligi,   uzunligi   inobatga
olingan hodda 12, 16, 18 variantdan oshmasligi, uch-to’rt qaytariqda, bir va undan
ko’p   yaruslarda   joylashtirilishi,   xdr   bir   variant   (bo’lakchl)ning   hnsobiy   maydoni
50-109   kv.m.dan   kam   bo’lmasligi   lozim.   Ishlab   chikarish   sharoitidagi   tajribalar
mriyaitlari   katgaliti   1200   kv.   metr   dan   1   gektargacha   bo’lishi,   umumiy   maydoni
esa   8—10   gektardan   oshmasligi,   variantlar   kengligi   traktorlarga   tirkalgan   ekish
seyalkalarining bir yoki ikki iz yurishidan kam bo’lmasligi zarur.
Kuzgi   bug`doyda   fenologik   kuzatishlar   dala   tajribasining   barcha
takrorlanishidagi variantlarda olib boriladi.
Boshokli-don   ekinlarining   10%i   ma`lum   bir   rivojlanish   davriga   kirsa,   bu
rivojlanish davrining boshlanishi, agarda ulardan 75%i ma`lum rivojlanish davrida
bo’lsa, o’simliklar rivojlanish davriga to’liq kirdi deb xisoblash mumkin.
G`alla   ekinlari   kattaligi   100   m 2
  gacha   bo’lgan   paykallardagi   hosil   qo’lda
yoppasiga   o’rib   olinadi.   100   m 2  
va   undan   katta   paykallardagi   hosilni   kombaynda
o’rib  olish  mumkin.  Agar   hosil  kam  bo’lsa,  paykal   qanday  kattalikda  bo’lishidan
qat`i nazar hosilni kombaynda o’rish mumkin emas. CHunki don vaznidagi kichik
farq   ham   katta   protsentni   tashkil   etib,   hisobning   aniqligiga   ta`sir   qiladi.   Har   bir
paykaldagi   hosilni   o’rib   olishdan   oldin   kombayn   3-5   minut   salt   ishlashi   kerak.
Agar paykallarning joylashishi va shakli hosilni kombaynda o’rish uchun noqulay
19 bo’lsa,   hosil   oddiy   mashinalarda   yoki   qo’lda   o’rilib,   kombaynda   yanchiladi.   Har
bir   paykaldagi   hosil   o’rib   olingandan   so’ng,   donni   qoplarga   joylab,   oddiy   qalam
bilan   yozilgan   yorliq   osib   qo’yiladi.   Don   tortilayotganda   namligi,   iflosligini
aniqlash   uchun   1-2   kg   dan   namuna   olib,   shisha   idishga   solinadi   va   surguchlab
qo’yiladi.
Foydalanilgan  adabiyotlar  ro’yxati .
1. Birinchi  Prezidenti miz I.A.Karimov «Erishilgan yutuqlarini mustahkamlab 
yangi marralar sari izchil harakat qilishimiz lozim», "Qishloq hayoti" gazetasi, 
Toshkent 2006 yil. 14 fevral.
2. Qishloq xo'jaligida islohotlarni chuqurlashtirishga doir qonun va me'yoriy 
hujjatlar to'plami. I-II tomlar, Mualliflar jamoasi, Toshkent, "Sharq" nashriyoti.
1998 y. 
3. O'zbekitson Respublikasi hududida ekish uchun tavsiya etilgan qishloq 
xo'jaligi ekinlari «Davlat Reestri» Toshkent 2006 y. 
4. Azimov B.J.,Azimov B.B. “Sabzavotchilik, polizchilik va kartoshkachilikda 
dala tajribalari o'tqazish metodikasi” Toshkent 2002.
5. Dospexov B.A. Dala tajribalari asoslari. – M.: Kolos, 1985.
6. Kashkarov N. O'simlikshunoslikda ilmiy-tadqiqot asoslari. – Namangan, 1997.
7. Metodika polevx i vegetasionnx optov s xlopchatnikom. – T.: Uzgiprozem, 
1981.
8. Sokolov A.V. Metodika polevogo opta s udobreniyami. – M.: Kolos, 1987.
9. Littl T., Xillz F. Poleve opt v selskom xoxyaystve. – M.: Kolos, 1989.
10. Maksimov V.N. Biologiya fanida ko'p omillik tajriba. – M.: Kolos, 1989.
11. Peregudov V.N. Xosil ashyolarini statistik ishlov berish yo'llari uslubiyati. – 
M.: Kolos,   1988.
12. Saytlar:   www.sr.andart.iiz - Uzstandart agentligi sayti.; www.ISO.coin - ISO -
Xalqaro sandartlash tashkiloti sayti.; www.in5u.rn. - Moskovskiy 
Gosudarstvennoy Universitet; www:mite.t. Moskovskaya ekonomicheskaya 
20 akademiya im. G.V. Plexanova; www - Suhofmkti.ru; www.f imacad.nl. 
Moskovskaya Gosudarstvennaya selskoxozyaystvennaya akademiyasi
MUNDARI JA:
Kirish ………………………………………………………………….. 4
                    I.   Umumiy
qism… …………………………………………………….. 5
1 .1. Tajribalarda fenologik kuzatuvlarni 
rejalashtirish… …………………….. 5
1.2.  Kuzatuv   aniqligiga   erishish  
yo ’ llari ……………………………………… 6
1.3. F enologik kuzatuvlar… …………………………………………………. 8
                    II.   Asosiy
qism… ………………………………………………………. 9
2.1. G`alla-don ekinlarida dala tajribalarini o’tkazish 
uslublari……………… 9
2.2. Kuzgi bug`doyda fenologik kuzatuvlar o’tkazish 
uslublari……………… 11
2.3. Tajriba variantlarini taftish 
qilish… ……………………………………… 16
2.4. Tajriba variantlarini tiklash  17
21 usullari… ……………………………………
2.5.  Hosilni hisobga olish usullari… ………………………………………… 18
                Xulosa
…………………………………………………………………... 21
                Foydalanilgan   adabiyotlar
ro’yxati …………………………………… 2 3
22

Don ekinlarida dala tajribalarini o’tkazish uslublari

Sotib olish
  • O'xshash dokumentlar

  • Un va non mahsulotlarini tayyorlashda foydalaniladigan xom-ashyolar va ularga qoʻyiladigan talablar
  • Mahsulotlarning sifat koʻrsatkichlari.
  • Mahsulot sifatini boshqarish
  • Kungaboqar moyini saqlash va qadoqlash
  • Mahsulot sifatini putur yetkazmasdan nazorat qilish

Xaridni tasdiqlang

Ha Yo'q

© Copyright 2019-2025. Created by Foreach.Soft

  • Balansdan chiqarish bo'yicha ko'rsatmalar
  • Biz bilan aloqa
  • Saytdan foydalanish yuriqnomasi
  • Fayl yuklash yuriqnomasi
  • Русский