Войти Регистрация

Docx

  • Рефераты
  • Дипломные работы
  • Прочее
    • Презентации
    • Рефераты
    • Курсовые работы
    • Дипломные работы
    • Диссертациии
    • Образовательные программы
    • Инфографика
    • Книги
    • Тесты

Информация о документе

Цена 20000UZS
Размер 485.6KB
Покупки 0
Дата загрузки 03 Июнь 2025
Расширение docx
Раздел Курсовые работы
Предмет Пищевая технология

Продавец

Nurali Axmedov

Дата регистрации 24 Октябрь 2024

0 Продаж

Mahsulotlarning sifati haqida tushuncha

Купить
MAHSULOTLARNING SIFATI HAQIDA TUSHUNCHA
MUNDARIJA
KIRISH
I BOB. MAHSULOTLARNING SIFATI HAQIDA TUSHUNCHA
1.1 . Mahsulotlarning sifati nazorati haqida tushuncha
1.2 . Mahsulot sifatini nazorat qilish usullari
II BOB. MAHSULOTLAR SIFATINI PUTUR YETKAZMASDAN 
NAZORAT QILISH USULLARI VA ULARNING QO‘LLANILISHI
2.1. Mahsulotlar sifatini putur yetkazmasdan nazorat qilish usullarining afzallik va 
kamchiliklari
2.2. Putur yetkazmasdan nazorat qilishni tashkillashtirish va o‘tkazish hamda natijalarini 
rasmiylashtirish
XULOSA
FOYDALANILGAN ADABIYOTLAR
ILOVA KIRISH Mahsulot sifatini nazorat qilish usullari va mahsulot sifati tushunchasi va sifat
ko’rsatkichlari.  
         Mahsulot sifatini baxolashni nazorat manbasining biri sifatida nazariy xisob-
kitoblar   tashkil   qiladi.   Lekin   xisob-kitob   baxolanishi   eksperimental   tasdiqga   ega
bo`lishi   kerak,   chunki   natijaviy   ma`lumotlar   va   modellar   yaqinlashtirilgan
ma`lumotlar   xisoblanadi.   Mikrominiatyurizatsiyasi   rivojlanishi   va   mahsulotlarni
murakkablashib   ketishi   bilan   adekvat   modellarni   yaratish   muammo   bo`lib
bormoqda.   Bundan   kelib   chiqib   mahsulotlarni   sifatini   xaqiqatdan   ma`lumotlarni
katta   qismi   ularning   parametrlarini   nazorat   qilish   yo`li   bilan   va   barcha
bosqichlarni   sinash   bilan   olinadi ,   ya`ni   normativ-texnologik   xujjatlarni
loyixalashdan   boshlab   va   reklamatsiya   taxlillari   bilan   tamomlanadi   va   tayyor
mahsulot   sifati   xaqiqatdan   xulosalar   iste`molchilar   tomonidan   yakunlanadi.
Mahsulotga   qo`yiladigan   talabning   kelib   chiqish   xolati   bo`yicha   yechiladi.
           Mahsulotlarni loyixalash, ishlab chiqarish va ekspluatatsiyasi ketma ketligi
tasvirlangan bo`lib, bu mahsulotlarni ishlab chiqarishda mahsulotni sifatini nazorat
qilish   quyidagi   bosqichlarda   amalga   oshirilishi   mumkin:   loyixalash   (mahsulotni
barcha xususiyatlarini ko`p tomonlama tadqiqi, mahsulot sifatini belgilab beradi);
mahsulotlar   tayyorlanishida   texnologik   operatsiyalarni   bajarilishi ,
elektroradioelementlar   kirish   parametrlarini   nazorati   xam   kiradi;   tayyor
mahsulotlarni  sinash   (mahsulotlarni   talab  qilinayotgan  sifatga  attestatsiyalanishi);
ekspluatatsiya   (mahsulotni   NTX   talablariga   mos   kelishi).   Mahsulotning
“xayotiy”ssiklining   u   yoki   bu   bosqichida   analiz   va   nazorat   o`tkazish   sapvoli
(loyixalash,   ishlab   chiqarishga   kirgizish ,   tayyorlash,   ekspluatatsiya ,   remont,
eksportga   chiqarish,   import   kirgizish   va   x.k.).   Amaliyot   shuni   ko`rsatadiki,
mahsulotlarni   ishdan   chiqishni   katta   qismi   mahsulotni   ishlab   chiqarishda
o`zlashtirilishida   ro`y   beradi.   Katta   xajmli   ishlab   chiqarishda   va   ekspluatatsiya
jarayonida ishdan chiqish soni keskin kamayib ketadi I BOB.
MAHSULOTLARNING
SIFATI HAQIDA
TUSHUNCHA 1.1 MAHSULOTLARNING   SIFATI   NAZORATI   HAQIDA
TUSHUNCHA
Mahsulot   sifatiga   ta’sir   qiluvchi   asosiy   omillar   mahsulot   sifatiga   ta’sir
etuvchi  bir  qancha  omillar  mavjud  bo lib,  ushbu  omillarni   birʻ   qancha   guruhlarga
ajratish   mumkin.
1)Tashqi   omillar:
sifatga   qo yilgan	
ʻ   talablar   darajasi   (iste’molchilar,   taraqqiyot,   raqobatchilar);
kapital,   mehnat,   materiallar,   energiya,   xizmatlarni   yetkazib   beruvchilarning
mavjudligi;
sifat   sohasida   va   davlat   organlari   faoliyati   sohasida   amaldagi   qonunchilikning
mavjudligi.
       2)Korxonaning   ichki   omillari:
korxonaning   moddiy   bazasi   (moliya   holati,   uskunalar,   infratuzilma);
xodimlarning   bilimi, malakasi   va   motivatsiyasi;
loyihaning   sifati   (mukammal   dizayn);
ijro   sifati   (ilg or	
ʻ   texnologiyalarni   qo llash);	ʻ
jarayonlar   barqarorligi.
Mahsulot   sifatini   ta’minlashda   menejment   tizimi,   shuningdek   sifatni
boshqarish   tizimi muhim   ahamiyatga   ega.   Ushbu   tizimlar   quyidagilarni   ta’minlab
beradi:
- marketing;
- mijozlar   bilan   munosabatlar   (shartnomalar,   xizmat);
- mahsulotni   yaratishning   barcha   bosqichlarida   sifat   nazorati;
- sifatni   ta’minlashdagi   muammolarga   tezkor   javob   berish.
Zamonaviy   sharoitda   mahsulot   sifati   tushunchasi   nafaqat   iste’molchilarning
talablarini,   balki   mahsulotning   texnologik   xususiyatlarini,   dizayn   va   badiiy
xususiyatlarini,   ishonchliligini,   chidamliligini,   dizaynda   qismlar   va   tugunlarni   standartlashtirish   va   birlashtirish darajasini   va   boshqalarni qamrab oladi.
1-rasm Mahsulotlarning   raqobatbardoshligini   shakllantirish.
Mahsulot   sifati   uning   raqobatbardoshliligini   ta’minlashda   eng   muhim
omillardan   biridir.   Mahsulotning   raqobatbardoshliligi   esa   uning   ichki   va   tashqi
bozorda o z o rnigaʻ ʻ   ega   bo lishidagi	ʻ   asosiy   faktorlardan   biridir.
Mahsulot   sifatini   boshqarish   tizimi   agar   mahsulotga   o rnatilgan   talablarning	
ʻ
barchasi qanoatlantirilsa, uni  yaroqli   mahsulot  deb ataladi. Mahsulotga o rnatilgan	
ʻ
talablarning nomuvofiqligi orqali  nuqson   kelib   chiqadi.   Nuqson   mavjudligi   sababli
mahsulotni   iste’molchiga   berib   bo lmasa,	
ʻ   bunday   mahsulot   yaroqsiz   mahsulot
deyiladi.   Mahsulot   sifatini   kerakli   darajada   belgilash   ta’minlash   va   ushlab   turish
maqsadlarida   uni   yaratish   va   iste’mol   qilishda   amalga   oshiriladigan   harakatlar
orqali   mahsulot   sifatini   boshqarish   mumkin.   Mahsulot   sifatini   boshqarishda
moddiy-texnik   va   axborot   vositalari   yordamida   o zaro   munosabatda   bo luvchi	
ʻ ʻ
boshqaruv   idoralari   va   obyektlari   majmuasi   mahsulot   sifatini   boshqarish   tizimi
deyiladi. Mahsulot   sifati   ko rsatkichining   ehtimoliy   qiymatlarini   aniqlash   orqaliʻ
mahsulot   sifatini   oldindan   aytib   berish   (bashorat   qilish),   mahsulotni   talab   etilgan
sifat   ko rsatkichlari	
ʻ   bilan   ishlab   chiqishga   asosli   topshiriqlarni   belgilash   orqali
mahsulot   sifatini   rejalashtirish,   mahsulot   xususiyatlarini   miqdoriy   va   sifat   jihatdan
tekshirish   orqali   esa   mahsulot   sifatini   nazorat   qilish   mumkin.   Mahsulot   sifati
ustidan nazoratni maxsus   vakolatli   idoralar   amalga   oshiradi.   Har   qanday   korxona
faoliyatining   muhim   ko rsatkichlaridan   biri   mahsulotning   sifatini   ta’minlashdir.	
ʻ
Sifatni   ta’minlash   nafaqat   korxona   darajasidagi,   balki   umumdavlat   darajasidagi
masala   hisoblanadi.
Mahsulot   sifatini   boshqarish   deganda,   boshqarish   idoralari   va   boshqariluvchi
obyektlarning   mahsulot   sifatini   boshqarishda   moddiy-texnika   va   axborot
vositalari   yordamida o zaro	
ʻ   bog lanishning majmui	ʻ   tushuniladi.
Mahsulot   sifatini   boshqarish   o zida   quyidagi   boshqarish   davrining	
ʻ
umumlashgan   elementlarini   o z	
ʻ   ichiga oladi:
- oldindan   aytib   berish   va   rejalashtirish;
- ishlarni   tashkil   qilish;
- o zaro	
ʻ   muvofiqlashtirish   va   tartibga   solish;
- faol   harakatni   rag batlantirish;	
ʻ
- nazorat,   hisob-kitob   va   tahlil   qilish.
Mahsulot   sifatini   boshqarish   tizimidagi   boshqarish   jarayonlari   ikki   guruhga
bo linadi:	
ʻ
Ishlab   chiqarish   tizimini   yuqori   darajaga   o tkazuvchi	
ʻ   (mahsulotning
yuqori   texnikaviy   darajasini   va   sifatini   yaratish   hamda   o zlashtirishini	
ʻ
ta’minlovchi)   guruhi;
Ishlab   chiqarish   tizimidagi   turg unlikni	
ʻ   ushlab   turish   va   o zlashtirilgan	ʻ
mahsulot   ishlab   chiqarilishini rejalashtiruvchi   sifat   darajasini ta’minlash   guruhi.
Boshqaruv   -   korxona   sharoitida   aylanma   siklda   amalga   oshuvchi
“rejalashtirish-   amalga oshirish-nazorat-boshqaruv” jarayonlarining yig indisidir. 	
ʻ
Rejalashtirish   funksiyasi   loyihalashtirish   bosqichida   korxona   rahbariyati   tomonidan   bozordagi   talab-taklifni,   kapital   sarf-harajatlarining   samaradorlik
koeffisentini, korxonaning texnik darajasini, nazoratning samaradorligini hisobga
olgan   holda   amalga   oshirilib,   mahsulotning   sifati   darajasini   aniqlashni   nazarda
tutadi.  
Konstruksiya   sifatini   belgilovchi   mahsulotning   tashqi   ko rinishi,ʻ
ishlatishning   qulayligi,   uzoqqa   chidamliligi,   xavfsizligi   kabi   xususiyatlarning
miqdoriy   qiymatlari   chizmalar,   texnik   shartlar   va   boshqa   texnikaviy   hujjatlar
ko rinishida	
ʻ   ifodalanadi.
2-rasm Korxonada   sifatni   boshqarish.
Amalga   oshirish   funksiyasi   konstruksiyaning   loyihalashtirilgan   sifatini
tayyor   mahsulotda   mujassamlashuvini   bildiradi.   U   texnologik   jarayonlarni
loyihalashtirish,   qo llanadigan	
ʻ   dastgohlar,   mashinalar,   asboblar   turini,   shuningdek
ishni   bajarish   va   nazorat   qilish   uslublarini   aniqlashni   o z   ichiga   oladi.   Ushbu	
ʻ
bosqichdagi asosiy maqsad   mahsulotning texnik shartlarga javob berish darajasini
saqlash va imkoni boricha bu   ko rsatkichlarni	
ʻ   yaxshilashdir.
Nazorat   funksiyasi   mahsulot   ishlab   chiqarish   bosqichidagina   emas,   uni
realizatsiya   qilish   bosqichida   ham   amalga   oshiriladi.   Boshqacha   aytganda,
mahsulotning yaroqliligi   uni sotilishi   bilan   tasdiqlanadi.
Boshqaruvning   ta’siri   funksiyasi   mahsulotni   realizasiya   qilish   chora-
tadbirlarini   belgilash,   agar   sotilgan   tovar   sifat   shartlariga   javob   bermasa   unga
qayta ishlov berishni   tashkil   etishni   o z	
ʻ   ichiga   oladi.   Bundan   tashqari   u   bozorda   sotilgan   mahsulotlar   to g’risidagi   ma’lumotlarniʻ
to plash,   sifatini   yaxshilash   imkoniyatlarini   aniqlash,   ishlab	
ʻ   chiqarish   jarayoniga
kerakli   o zgartirishlarni	
ʻ   kiritish   maqsadida   iste’molchining   mahsulot   sifati
to g risidagi   fikr-mulohazalarini   o rganish   funksiyalarini   ham   bajaradi.	
ʻ ʻ ʻ   Sotilgan
mahsulot   to g risidagi	
ʻ ʻ   har   qanday   ma’lumot   uning   kelgusi   davr   uchun
rejalashtirilishida muhim ahamiyatga egadir. Shunday   qilib, korxonani boshqarish
va   mahsulotni   sotishni   tashkil   etish   faqatgina   mahsulotni   sotish   vazifasi   bilan
cheklanib   qolmay,   balki   bozor   ma’lumotlarini   to plab,   ularni   mahsulotni	
ʻ
rejalashtirish bosqichida   qo llashlari kerak.	
ʻ
Mahsulotlarni   miqdor   belgisi   bo yicha   qabul   qilish.   Bunda   mahsulotning	
ʻ
sifat   ko rsatgichlarini	
ʻ   miqdori   aniqlanib,   me’yoriy-texnik   hujjatlar   talabiga
solishtirish   ko zda	
ʻ   tutiladi.   Masalan,   sementning   sifati   uni   siqishga   chidamligiga
(markasiga)   qarab   aniqlanadi.   Buni   uchun   sementdan   kubiklar   yasaladi,
presslangan bosim yo li bilan uni	
ʻ   pishiqligi aniqlanadi. 3 kun saqlangan kubiklar
sement pishiqligining yarmini bildiradi.   28 kundan keyin to la pishiqligi ko rinadi	
ʻ ʻ
bunda   natijalarda   5%   ortiq   farq   bo lmasligi	
ʻ   kerak.   Ko p	ʻ   farq   qilsa   markasi
pasayadi   285   kg/sm   gacha   bo lsa,	
ʻ   200   va   380   kg/sm   gacha   bo lsa	ʻ   –   300   markali
deb   hisoblanadi.
Mahsulotlarni   muqobil   belgisi   bo yicha	
ʻ   tekshirish   savdoda   keng   qo llaniladi,	ʻ
mahsulotlar   standart   talablariga   javob   berishiga   qarab   ishlatishga   yaroqli   va
yaroqsiz   turlarga   bo linadi	
ʻ
Mahsulotlarni   miqdor   belgisi   bo yicha   qabul   qilish.   Bunda   mahsulotning	
ʻ
sifat   ko rsatgichlarini	
ʻ   miqdori   aniqlanib,   me’yoriy-texnik   hujjatlar   talabiga
solishtirish   ko zda	
ʻ   tutiladi.   Masalan,   sementning   sifati   uni   siqishga   chidamligiga
(markasiga)   qarab   aniqlanadi.   Buni   uchun   sementdan   kubiklar   yasaladi,
presslangan bosim yo li bilan uni	
ʻ   pishiqligi aniqlanadi. 3 kun saqlangan kubiklar
sement pishiqligining yarmini bildiradi.   28 kundan keyin to la pishiqligi ko rinadi	
ʻ ʻ
bunda   natijalarda   5%   ortiq   farq   bo lmasligi	
ʻ   kerak.   Ko p	ʻ   farq   qilsa   markasi
pasayadi   285   kg/sm   gacha   bo lsa,	
ʻ   200   va   380   kg/sm   gacha   bo lsa	ʻ   –   300   markali
deb   hisoblanadi.
O’zg varaq H ujjat Imzo Sana varaq
                   Yuqorida   sanab   o tilganʻ   rejalashtirish   -   amalga   oshirish   –   nazorat   -
boshqaruv ning   ta’siri   funksiyalarini   aniq   boshqarish   uchun   korxonaning   barcha
bo limlari   boshqaruv   va	
ʻ   nazoratning   texnikasini,   maxsus   texnologiyani,
shuningdek   statistik   uslublarni   qo llab,	
ʻ   mahsulot   sifatining   muhim   ahamiyatini
his etgan holda ma’suliyat bilan o z vazifalarini
ʻ   bajarishlari   lozim.
Shunday   qilib,   korxonada   sifatni   boshqarish   –   bu   “iste’molchilarning
ehtiyojini   qondiradigan,   yetarlicha   yuqori   darajadagi   foydalilikka   ega   bo lgan	
ʻ
tovarlarni   loyihalashtirish,   tayyorlash   va   sotishni   ta’minlovchi boshqaruv   faoliyati
turidir”.
Mahsulot   sifatini   nazorat   qilish   tizimi   –   bu   o zaro	
ʻ   bog liq	ʻ   bo lgan	ʻ   nazorat
obyektlari   va   subyektlari,   mahsulot   sifatini   baholash   va   mahsulot   hayotiy
siklining turli   bosqichlarida   va   sifat   menejmenti   darajalarida   nuqsonlarning   oldini
olish   uchun   foydalaniladigan   turli   usullar   va   vositalar   to plamidir	
ʻ   (3.3-rasm)
[16].
Mahsulotlar   sifatini   tekshirish   –   mahsulotlarning   sifat   va   morfologik
ko rsatgichlarini me’yoriy-texnik	
ʻ   hujjatlarga   to g’ri kelishiga	ʻ   aytiladi.
Mahsulotlar   ishlab   chiqishidan   oluvchiga   yetib   borguncha   bir   necha   bor
tekshiriladi:   operatsion,   qabul,   daromad tekshiruvlari   mavjud.
Operatsion   tekshiruv   –   har   bir   bosqichdan   keyin   tekshiriladi.
Qabul   tekshiruvi   –   ishlab   chiqarishni   oxirida   bajariladi.   Sifatni   boshqarish
bo limi	
ʻ   tamg’asi bosilishi   mahsulotni sifatliligini   bildiradi.
Daromad   tekshiruvi   –   sanoat   korxonalariga   kelgan   xom-ashyolarni   va
savdoga   kelgan mahsulotlarni   sifati bo yicha	
ʻ   qabul   qilish jarayoniga   aytiladi.
O’zg varaq H ujjat Imzo Sana varaq
            
3-rasm Mahsulot sifati nazorati tizimining strukturaviy-funksional
modelinig umumiy   ko rinishi.ʻ
Mahsulotlar   sifatini   tekshirishning   quyidagi   turlari   mavjud:
-   yoppasiga   tekshirish;
-   tanlanma   asosida   tekshirish.
Ko proq tanlanma asosida tekshirish ishlatiladi, chunki bu usul kamroq vaqt	
ʻ
talab   qiladi.   Elektr   lampalarini   har   biri   nominal   darajadan   15%   oshiqroq
kuchlanishdagi   elektr   tokka   10   sekund   bardosh   bera   olishi   sinab   ko rilishi	
ʻ   kerak.
Shunda   15-200   Vt   li   lampalar   ichida kuygani 1,5 % dan oshmasligi kerak, shunda
ular   qabul   qilinadi.   Aks   holda   dalolatnoma   tuzib   ishlab   chiqarishga   qaytarilib
yuboriladi.
Mahsulotlarni   sifat   va   morfologik   ko rsatgichlari   ko pligi   uchun	
ʻ ʻ
tekshirishlarda   hammasini   tahlil   qilishi   qiyin.   Shu   sababli   standartlarini   “Qabul
qilish   qoidalari“   bo limida	
ʻ   tekshirishini   dasturiga   qarab   har   xil   sinovlar
ko rsatiladi:	
ʻ
Mahsulotni   ishlab   chiqarishga   joriy   qilishdan   oldin   namunasi   har   tomonlama
tekshiriladigan   qabul   sinovlari   ham   amalga   oshiriladi.
Ishlab   chiqarish   jarayonining   oxirida   tayyor   mahsulotni   me’yoriy   hujjat
talablariga   yoppasiga   ba’zi   ko rsatgichlar	
ʻ   bo yicha	ʻ   texnik   nazorat   bo limi	ʻ   (TNB)
tomonidan   tekshirish.   Natijalar   tovarlarga   qo shib	
ʻ   jo natiladigan hujjatlarda	ʻ   belgi
qo yiladi.	
ʻ
Sanoat   korxonalarida   sifatni   barqarorligini   ta’minlash   uchun   davriy
tekshiruv   o tkazilib turiladi.	
ʻ
O’zg varaq H ujjat Imzo Sana varaq
   Bir   andozadagi   (namunali)   sinovlar.   Bunda   har   2-3   yilda   o tkaziladiganʻ
sinovlar   (mustahkamligini   sinash   uchun);  
Ta’mirlashga   yaroqliligini   aniqlash   uchun   5   yilda   bir   marta   sinaladi.
Mahsulotlar   3   ta   belgi   bo yicha	
ʻ   ( sifat,   miqdor,   muqobil )   sifat   guruhlarga
bo linadi.Mahsulotni sifat belgisi bo yicha navlarga ajratilib qabul qilinadi. Deraza	
ʻ ʻ
oynalari   oliy   toifa 1   va   2   navlarga,   modelli   poyafzallar   esa   2   navga bo linadi.	
ʻ
Nuqsonlar   namoyon   bo lishiga	
ʻ   qarab   yaqqol   ko rinib	ʻ   turadigan   va   pinxona
(yashirin)   turlarga   bo linadi.   Yana	
ʻ   nuqsonlar   katta-kichikligi   bo yicha	ʻ   jiddiy,
yirik   va   nojiddiy   turlarga   ajratiladi. Nuqsonlar kelib chiqish bo yicha hom-ashyo,	
ʻ
konstruksiya, texnologiya va   pardozlash   nuqsonlariga   bo linadi.	
ʻ
Mahsulotlarni   miqdor   belgisi   bo yicha   qabul   qilish.   Bunda   mahsulotning	
ʻ
sifat   ko rsatgichlarini	
ʻ   miqdori   aniqlanib,   me’yoriy-texnik   hujjatlar   talabiga
solishtirish   ko zda	
ʻ   tutiladi.   Masalan,   sementning   sifati   uni   siqishga   chidamligiga
(markasiga)   qarab   aniqlanadi.   Buni   uchun   sementdan   kubiklar   yasaladi,
presslangan bosim yo li bilan uni	
ʻ   pishiqligi aniqlanadi. 3 kun saqlangan kubiklar
sement pishiqligining yarmini bildiradi.   28 kundan keyin to la pishiqligi ko rinadi	
ʻ ʻ
bunda   natijalarda   5%   ortiq   farq   bo lmasligi	
ʻ   kerak.   Ko p	ʻ   farq   qilsa   markasi
pasayadi   285   kg/sm   gacha   bo lsa,	
ʻ   200   va   380   kg/sm   gacha   bo lsa	ʻ   –   300   markali
deb   hisoblanadi.
Mahsulotlarni   muqobil   belgisi   bo yicha	
ʻ   tekshirish   savdoda   keng   qo llaniladi,	ʻ
mahsulotlar   standart   talablariga   javob   berishiga   qarab   ishlatishga   yaroqli   va
yaroqsiz   turlarga   bo linadi	
ʻ
O’zg varaq H ujjat Imzo Sana varaq
   I.2. Mahsulot sifatini nazorat qilish usullari
Mahsulot   sifatini   nazorat   qilish. Sifat   nazorati (QualityControl)   -   ishlab
chiqarishda   amalga   oshiriladigan   har   qanday   rejalashtirilgan   va   tizimli   faoliyat,
ishlab   chiqarilgan   tovarlar,   xizmatlar   va   umuman   amalga   oshirilgan   har   qanday
jarayonlar   belgilangan   talablar   va   iste'molchilarning   muayyan   standartlariga
muvofiqligini tasdiqlashni kafolatlash uchun amalga oshiriladi.  
Ga   binoan     Bunday   me'yorlarni   belgilaydigan   9000:2000   sifat   -   mahsulot
yoki xizmatning muayyan ehtiyojlarni qondirish uchun o'ziga xos xususiyatlari va
xususiyatlari   to'plami.   Shu   bilan   birga,   mahsulot   sifatini   nazorat   qilishning
ko'rsatilgan xususiyatlarini o'lchash va nazorat qilish mumkinligini hisobga olish
kerak.   Masalan,   ular   vazni,   mahsulot   va   qadoqlashning   o'lchamlari,   narxi,
qadoqlash va boshqalarni o'z ichiga oladi. Mahsulot xususiyatlarining 2 ta asosiy
guruhi mavjud: sifat va miqdoriy. Birinchisi, masalan, badiiy dizayn, ikkinchisi -
o'lchamlar va texnik jihatlar bo'lishi mumkin.
Mahsulot sifatini nazorat qilish maqsadlari.
1)   Mijozlar   bilan   ishlash   samaradorligini   oshirish.   Mahsulot   sifati
yaxshilansa, iste'molchilar soni ko'payadi, shu bilan birga mavjud mijozlar bazasi
saqlanib qoladi. Bu raqobatbardosh narxlarni hisobga olishning hojati bo'lmagan
yaxshi strategiya.
2)   Sanoat   madaniyatining   shakllanishi.   Agar   sifat   menejmenti   tizimi   to'g'ri
qurilgan   va   yo'lga   qo'yilgan   bo'lsa,   bu   korxona   xodimlarining   motivatsiyasiga
ijobiy   ta'sir   qiladi   va   ma'lum   ishlab   chiqarish   madaniyati   shakllanadi.   Shunga
ko'ra,   xodimlar   tomonidan   yo'l   qo'yilgan   xatolar   soni   kamayadi,   bu   qo'shimcha
xarajatlardan  qochish  va  mahsulot   sifatini  nazorat   qilish  jarayonini   yaxshilashga
yordam beradi.                                                                                      
3) Korxonaning raqobatbardoshligining o'sishi, unga investitsiyalar darajasi.
Bu   erda   mijozlar   kutganidan   oshib   ketadigan   firmalarga   muvaffaqiyat
kafolatlanadi.   O'rnatilgan   sifat   menejmenti   tizimi   mijozlarning   sodiqligini
oshiradi 
O’zg varaq H ujjat Imzo Sana varaq
   va   kompaniyaning   benuqson   imidjini   yaratadi,   uning   mavqeini
mustahkamlaydi.
Mahsulot sifatini nazorat qilishning quyidagi turlari mavjud.
1)   Umumiy nazorat   -  barcha mahsulotlar   u orqali   o'tadi. Bunda  mahsulotni
yaratish jarayonida uning har qanday nuqsoniga alohida e'tibor beriladi.
2) Selektiv - u orqali hamma mahsulotlar emas, balki faqat bir qismi o'tadi.
Bu   nikoh   ehtimolini   oldini   oluvchi   profilaktika   usulidir.   Bu   jarayon   korxonada
mahsulot  sifatini  nazorat  qilish  bo‘limi   deb  ataladigan  maxsus  guruh  tomonidan
nazorat qilinadi.
3)   Kirish   nazorati   -   tegishli   xomashyo   ishlab   chiqarishga   kirishdan   oldin
o'tish   tartibi.   Yakuniy   mahsulot   sifatini   yaxshilash   uchun   etkazib   beruvchining
barcha materiallari diqqat bilan tekshiriladi va tahlil qilinadi.
4)   Operatsion   (joriy)   nazorat   butun   ishlab   chiqarish   jarayoniga   taalluqli
bo'lib,   uning   ma'lum   bosqichlari   orasida   mahsulot   saqlash   standartlariga,
belgilangan texnik rejimlarga va boshqalarga muvofiqligi tekshiriladi.
5) Chiqish (qabul qilish) nazorati - bu allaqachon yakuniy mahsulot, natijada
nima   sodir   bo'ldi.   Hammasi   qabul   qilingan   standartlar   va   qoidalarga   muvofiq
tekshiriladi,   nuqsonlar   uchun   to'liq   tekshiruv   o'tkaziladi,   etiketka   va   qadoqlash
sifati   ham   hisobga   olinadi.   Va   faqat   mahsulot   sifatini   to'liq   nazorat   qilish   va
tekshirishdan so'ng, tovarlarni etkazib berishga ruxsat beriladi.
Mahsulot sifatini putur yetkazib nazorat   qilish.
GOST   16504-81   standartiga   ko ra:ʻ
“Putur   yetkazib   nazorat   qilish   usuli   -   putur   yetkazuvchi   usullardan
foydalangan    holda   sinovlar”.
Mahsulot   sifatini   putur   yetkazib   nazorat   qilish   usullari   qo llanilganda	
ʻ
nazorat   obyekti   bo lgan   mahsulotga   putur   yetkaziladi,   ya’ni   uning   butunligi,	
ʻ
komplektligi,   qadog i, shakli kabilarning buzilishi kuzatiladi. 
ʻ
O’zg varaq H ujjat Imzo Sana varaq
    Misol ushun non mahsulotlarining   sifatini nazorat qilishda non mag ziningʻ
holati   uning   tarkibida   aralashmagan   un   yoki   pishmay   qolgan   xamirlarning
mavjudligi tekshirilishi kerak. Bunday holatda   biz namuna sifatida olingan nonni
kesish   orqali   bo laklarga   ajratib   uning   ichki	
ʻ   strukturasini   kuzatishga   majbur
bo lamiz.	
ʻ
Ikkinchi  misol  sifatida germetik idishlarga  qadoqlangan sut  mahsulotlarini
olish   mumkiin.   Bunda   qadoqlangan   idish   ichidagi   mahsulot   sifatini   nazorat
qilish   uchun   albatta   qadoqlangan   idish   ochilishi   va   ichidagi   mahsulotdan
namuna   olinishi kerak bo ladi.	
ʻ
Konstruksiyalarning   texnik   holatini   aniqlash   uchun   mexanik   yoki   putur
yetkazib nazorat qilish (destruktiv) usul qo llaniladi. Ushbu usul konstruksiyani	
ʻ
tashkil etuvchi qismlarning mustahkamligi, namligi, deformatsiyalanish darajasi
va   shu   kabi   boshqa   tavsiflari   haqida   ma’lumotga   ega   bo lish	
ʻ   imkoniyatini   beradi.
Tajriba   sinovlarini   amalga   oshirish   uchun   ishlab   chiqarishning   turli
bosqichlarda mahsulotlardan namunalar tanlanadi. Olingan tajriba natijalari bino
va   inshoatlarning   qismlarini sifati haqida   xulosa   qilishga   asos   bo ladi.	
ʻ
Qurilish   materiallari   buyumlari   va   konstruksiyalari   sifatini   nazorat   qilish
asosan   ikki   yo nalishda	
ʻ   olib   boriladi.   Ulardan   biriga   ko ra	ʻ   tekshirilayotgan
obyektning   chegaraviy   holatini   aniqlash   uchun   obyekt   ishdan   chiqqunga   qadar
yuklanadi.   Bu   usul   namuna   va   modellarni   sinashda   yaxshi   natija   beradi.   Real
obyektlarning   yuk  ko tarish   bo yicha   chegaraviy   holatini   aniqlash   uchun   ularni	
ʻ ʻ
buzilgunga   qadar   sinash   iqtisodiy   jihatdan   maqsadga   muvofiq emas. Inshootlarni
sinashda   yemiradigan   va   yemirmaygan   usullarning   imkoniyatlariga   baho   berilar
ekan,   yemiradigan   (buzilish   holatiga   kelguncha   sinaladigan)   usullar   faqat
modellarni   va   yangi   konstruksiyalarning   tajribaviy   namunalarini,   shuningdek,
zavodlarda   tayyorlanadigan   buyumlarni   tanlama   nazoratini   o tkazish   kabi	
ʻ
hollardagina qo llanilishini e’tiborga olish lozim bo’ladi.	
ʻ   Sinash   ishlarini   amalga
oshirishda,   agar   obyekt   buzilgunga   qadar   sinaladigan   bo’lsa,   ularning   iqtisodiy
samaradorligiga aniq baho berish talab etiladi. 
O’zg varaq H ujjat Imzo Sana varaq
   Keyin   taj’riba   sinovlari   rejasi   tuziladi,   rejada   ishning   hajmi,   bahosi   va
tajriba   ishlarining   texnik-iqtisodiy   samaradorligi   ko’rsatiladi.   Tajriba   o’tkazish
uchun   qilinadigan   sarf-xarajatlar   yangi   konstruksiyani   amalda   qo’llash   orqali
olinadigan yalpi foydadan ancha kam bo’lishi kerak. 
T ех nik а viy   о mill а rg а   uskun а l а rning   ji хо zl а nish,   а sb о bl а rning   h а md а
n а z о r а t   v о sit а l а rining ,   t ех nikiviy   х ujj а tl а rining   h о l а ti;   d а stl а bki   m а t е ri а ll а r,
y а rimf а brik а tl а rning   sif а ti   v а   shung а   o’ х sh а shl а r   kir а di.
T а shkiliy   о mill а rg а   r е j а lik,   bir   m а r о md а   ishl а sh,   t ех nik а viy   х izm а t   v а
uskun а l а rni   t а ’mirl а sh;   m а t е ri а ll а r,   k о mpl е kl а nuvchi   buyuml а r,   jih о zl а nishi,
а sb о bl а rni t ех nik а viy hujj а tl а r v а  n а z о r а t v о sit а l а ri bil а n t а ’minl а ng а nligi, ishl а b
chiq а rish   m а d а niy а ti:   m е hn а tni   ilmiy   а s о sd а   t а shkil   е tish ;   о vq а tl а nish   v а   ish
v а qtid а   h а m   о lishni   t а shkil   е tish   v а   b о shq а l а r   kir а di.
       Iqtis о diy  о mill а rg а  m е hn а tg а  pul to’l а sh sh а kll а ri,  о ylik m ао shning miqd о ri;
yuq о ri   sif а tli   m а hsul о tni   v а   ishni   m о ddiy   r а g’b а tl а ntirish;   m а hsul о tning
y а r о qsizligi uchun  о ylik m ао shid а n ushl а b q о lish; 
U   ning   sif а t   d а r а j а si;   t а nn а r х i;   m а hsul о tning   b а h о si   v а   shung а   o’ х sh а shl а r
kir а di.
Ijtim о iy  о mill а rg а  k а drl а rni t а nl а sh, j о y-j о yig а  qo’yish; m а l а k а   о shirishni t а shkil
qilish ;   ilmiy-t ех nik а viy   ij о dni,   ij о dk о rlik   v а   i х tir о chilikni   t а shkil   е tish,   turmush
sh а r о itl а ri, o’z а r о   mun о s а b а tl а r, j а m оа d а gi psi хо l о gik iqlim v а   t а rbiy а viy ishl а r
kir а di.
M а hsul о t sif а tini t а shkil t о pishi, uning h а mm а  h а y о tiy b о sqichl а rid а  - t а dqiq о t v а
l о yih а l а sh   ishl а rid а ;   ishl а b   chiq а rishd а ;   mu о m а l а d а   ist е ’m о ld а   y о ki   ishl а tishid а
n а m о y о n   bo’l а di.   T а dqiq о t   v а   l о yih а l а sh   ishl а ri   m а hsul о tning   sif а tini
о shirilishid а   b е lgil о vchi   o’rinni   е g а ll а ydi.  Bu   b о sqich   sif а tni   t а shkil   t о pishining
b о shl а nishi his о bl а nib, bung а   ilmiy-t ех nik а   t а r а qqiy о tining qo’ll а nishi n а tij а sid а
h а md а   m е ’y о riy   hujj а tl а rni   m а hsul о t   ishl а b   chiq а rish   uchun   uni   mu о m а l а d а ,
ist е ’m о lg а
y о ki   ishl а tilishig а   b е lgil а ng а n   iqtis о diy   ko’rs а tkichl а rig а   ri о y а   qilg а n   h о ld а
t а yy о rl а sh n а tij а sid а   е rishil а di.
 
O’zg varaq H ujjat Imzo Sana varaq
   Bu b о sqichd а  quyid а gi t а dbirl а r  а m а lg а   о shiril а di:
-   а nd о z а l а r,   sif а t   ko’rs а tkichl а rig а   е g а   bo’lg а n   n а mun а l а r   yo’n а ltirilg а n
ilmiy-t а dqiq о t, t а jrib а -k о nstrukt о rlik v а  b о shq а  ishl а rni b а j а rish;
-   m е ’y о riy   hujj а tl а rni   ishl а b   chiqish   v а   j о riy   qilish;
-   st а nd а rtl а rg а   ri о y а   qilinishid а   o’z-o’zini   n а z о r а t   qilinishini   а m а lg а   о shirish ;
-   m а hsul о t   sif а tining   d а r а j а sini   istiqb о ll а sh   v а   m е ’y о rl а sh;
-   m а hsul о t   sif а tini   r е j а l а ng а n   d а r а j а sig а   е rishish,   turli   usull а rni   t а yy о rl а sh
ch о r а l а rini   j о riy   qilish,   sin а sh   v а   n а z о r а tg а   yo’n а ltirilg а n   k о nstrukt о rlik   v а
t ех n о l о gik t а dbirl а rni ishl а b chiqish;
-   bizd а   v а   хо rijd а   chiq а ril а y о tg а n   shu   х ill а gi   m а hsul о t   sif а ti   h а qid а gi
ах b о r о tni t а hlil qilish; 
-   m а hsul о t   sif а tining   ko’rs а tkichl а rini   v а   shuningd е k   sif а t   d а r а j а sini
b а h о l а shni t а snifl а sh v а   а niql а sh.
M а hsul о t   sif а tini   b о shq а rish   tiziml а ri   ishl а b   chiqish   b о sqichid а   t ех nik а viy
d а r а j а ni   riv о jl а nishini   yuq о ri   sur’ а tl а rd а   d о im о   bo’lishini   t а ’minl а ydi.
Mur а kk а b   v а   m а s’uliy а tli   buyuml а r   uchun   ishl а b   chiqishd а   sif а tni
b о shq а rish   j а r а y о nid а   m ах sus   ish   r е j а l а ri   tuzil а di.   M ах sus   k о nstrukt о rlik   ilmiy-
t а dqiq о t   y о ki   l о yi ха l а sh   institutl а rid а ,   s а n оа t   k о r хо n а l а rid а   k о nstrukt о rlik
t ех n о l о gik   bo’liml а rd а   y а ngi   m а hsul о t   n а mun а l а rini   ishl а b   chiqish   mumkin.
Bund а   а s о siy  е ’tib о r ushbu buyum n а mun а si h а qiq а td а n y а ngi bo’lishiligig а  y о ki
ishl а b   chiq а rishid а gi   buyuml а rni   t а k о mill а shg а nligig а   q а r а til а di.
M ах sul о tni   ishl а b   chiq а rishd а   t а yy о rl а sh   b о sqichid а   о ptim а l   t ех n о l о gik
j а r а y о nl а rni   t а nl а sh   qiyin   v а   u   m а suliy а tli   v а zif а ,   chunki   bu   b о sqichd а   d о imiy
t ех n о logiy а ning   qiyinl а shishi   h а md а   ishl а b   chiq а rishning   iqtis о diy
ko’rs а tkichl а rini   y ах shil а sh   z а ruriy а ti   bo’l а di.   T а yy о rl а sh   b о sqichid а   m а hsul о t
sif а tini   о shirish   k о r хо n а ning   а s о siy   v а zif а l а rid а n   biri   his о bl а n а di.
O’zg varaq H ujjat Imzo Sana varaq
   M а hsul о tini   ishl а b   chiq а rish   b о sqichid а   е s а   quyid а gi   t а dbirl а r   а m а lg а
о shirilishi mo’lj а ll а n а di:
- m а hsul о tni b е v о sit а  t а yy о rl а sh; 
- uskun а l а rning, jih о zl а rning, n а z о r а t o’lch а sh t ех nik а sining sif а tini k е r а kli
d а r а j а d а  bo’lishini t а ’minl а sh v а  n а z о r а t qilish;
- m а qsul о t sif а tini   о shirish, y а r о qsizlikni   о ldini   о lish, m е ’y о riy hujj а tl а rg а
m о s   k е lm а ydig а n   m а hsul о t   ishl а b   chiq а rish   s а b а bl а rini   b а rt а r а f   qilish
t а dbirl а rini   t а yy о rl а sh v а   а m а lg а   о shirish ; 
-   m е ’y о riy   hujj а tl а rni   j о riy   qilish   v а   ul а rg а   k а t’iy   ri о y а   qilish;
-k о r хо n а g а   tush а y о tg а n   хо m   а shy о ning,   m а t е ri а ll а rning,   y а rimf а brik а tl а rning
k о mpl е ktl а nuvchi buyuml а rning kirishd а gi n а z о r а tini o’rn а tish;
-   chiq а ril а y о tg а n   m а hsul о tning   ish   b а j а rishd а gi,   q а buld а gi   v а   sin а shd а gi
n а z о r а tini o’rn а tish;
- t е kshiruvch а n n а z о r а tg а , m е ’y о riy  х ujj а tl а rg а  ri о y а  qilish;
-ishl а tish   b о sqichid а gi   m а hsul о tning   sif а ti   h а qid а gi   ах b о r о tni   yig’ish   v а
to’pl а sh,   uning   y а r о qsizligini ,   u   h а qid а gi   shik о y а tl а rini   his о bg а   о lish   v а   t а hlil
qilish;
-   хо m   а shy о ,   m а t е ri а ll а r,   y а rimf а brik а tl а r,   k о mpl е ktl а nuvchi   buyuml а rni   v а
t а yy о r   m а hsul о tni   о mb о rl а rd а ,   k о r хо n а   ichid а gi   tr а nsp о rtl а rd а   m е ’y о riy
hujj а tl а rning   t а l а bl а rig а   bin оа n   о lib   yurilishini   t а ’minl а sh   v а   n а z о r а t   qilish;
-b е lgil а ng а n   sif а t   d а r а j а sid а gi   m а hsul о tni   chiq а zishd а   k о r хо n а ning   h о diml а rini
m о ddiy v а  m а ’n а viy r а g’b а tl а ntirish.
Ishl а b   chiq а rish   birl а shm а l а rid а ,   k о r хо n а l а rd а   ishl а b   chiq а rish   b о sqichid а
qo’yilg а n   m а qs а dl а rg а   v а   v а zif а l а rg а   е rishishd а   m а hsul о t   sif а tini   b о shq а rish
tiziml а ri t а ’minl а ydi.
O’zg varaq H ujjat Imzo Sana varaq
   II BOB. MAHSULOTLAR
SIFATINI PUTUR
YETKAZMASDAN
NAZORAT QILISH
USULLARI VA ULARNING
QO‘LLANILISHI
O’zg varaq H ujjat Imzo Sana varaq
   2.1. Mahsulotlar sifatini putur yetkazmasdan nazorat qilish usullarining
afzallik va kamchiliklari
Mahsulot   sifatini   putur   yetkazmasdan   nazorat   qilish   deganda,   mahsulot
sifatini,   parametrlarini,   xususiyatlarini   va   ekspluatatsion   xususiyatlarini
o zgartirmaydiganʻ   (buzuvchi   usullardan   farqli   o laroq)	ʻ   bilvosita   belgilar   orqali
nazorat qilish   tushuniladi.
Mahsulot   sifatini   putur   yetkazmasdan   nazorat   qilish   usullari   uchun
dastlabki   ma'lumotlar   mahsulotning   turli   fizik   parametrlarini   qayd   etishda
aniqlangan   nuqsonlar   mavjudligihaqidagi   har   xil   anomaliyalardir.   Bu   issiqlik
nurlanishi   oqimining   buzilishlari;   maxsus   nazorat   qoplamalarining   rangi
o zgarishi;	
ʻ   ultratovush   yoki   elektromagnit   to lqinlarning	ʻ   tarqalishi,   aks   etishi   va
yutilishi,   korpuskulyar   oqim   va   boshqalarda   kuzatiladigan   turli   xil   o zgarishlar	
ʻ
bo lishi	
ʻ   mumkin.   Anomaliyalarning   tabiati   bo yicha	ʻ   mahsulotdagi   nuqsonlarning
mavjudligi,   ularning   xususiyatlari   (nuqson   turi,   hajmi,   shakli,   joylashishi)   va
sabablari haqida xulosalar chiqariladi.
Mahsulot   sifatini   putur   yetkazmasdan   nazorat   qilish   usullarining
afzalliklarini   quyida   keltirib   o tamiz:	
ʻ
• mahsulotning   asosiy   parametrlarini   aniqlash   va   o lchash   ishlari   uni	
ʻ
ishlab   chiqarish,   sinovdan   o tkazish,   ishlatish   yoki   ta’mirlash   jarayonlarida   ish	
ʻ
rejimini   buzmasdan   va   uning   xususiyatlarini   o zgartirmasdan	
ʻ   amalga   oshirilishi
mumkin;
• mahsulot   sifatini   dinamik   rejimda,   shu   jumladan   tezlashtirilgan   nazorat
qilish imkoniyati   mavjud;
• texnik   xizmat   ko rsatish   vaqtida   nazoratning   obyektivligi   va	
ʻ
ishonchliligini   oshishi;
• Mahsulotning   sifatiga   ta’sir   etuvchi,   yashirin   ko rinishdagi	
ʻ   (chuqur
joylashgan)   turli   havo   bo shliqlari,	
ʻ   ko p	ʻ   qatlamli   mahsulotlarda   qatlamlarning
og ishi kabi nuqsonlarni aniqlash imkoniyati	
ʻ   mavjudligi;
• Mahsulot   ekspluatatsiyasi   jarayonida   halokatli   zararlar   yetkazilishining
oldini   oladigan profilaktika   chora   sifatida   foydalanish mumkinligi;
O’zg varaq H ujjat Imzo Sana varaq
   • Mahsulot   sifatini   putur   yetkazmasdan   nazorat   qilish   usullari   juda   aniq,
ishonchli   va   sezgirligi   yuqori.   Ushbu   usullardan   foydalanish   va   sinov   natijasini
tahlil   qilish   mahsulot   parametrlarini   yaxshilashga   va   optimal   konstruksion
yechimlarini   topishga   yordam   beradi;
• Mahsulot   sifatini   putur   yetkazmasdan   nazorat   qilish   usullarining   tannarxi
bir   xil   mahsulot   parametrlarini   o lchash   uchun   ishlatiladigan   putur   yetkazibʻ
nazorat   qilish usullarning tannarxiga   nisbatan ancha past;
• Mahsulot   sifatini   putur   yetkazmasdan   nazorat   qilish   usullari   ishlab
chiqarish   xarajatlarini   kamaytirilishiga   olib   keladi,   chunki   past   sifatli   qismlar
mahsulot   ishlab   chiqarishning dastlabki   bosqichidayoq aniqlanadi;
• Mahsulot   sifatini   putur   yetkazmasdan   nazorat   qilishning   zamonaviy
usullari   mahsulotlarni   100%   nazorat   qilish   va   ko p	
ʻ   hollarda   nazorat   jarayonlarini
avtomatlashtirish   imkonini   beradi.
Mahsulot   sifatini   putur   yetkazmasdan   nazorat   qilish   usullarining   putur
yetkazib   nazorat   qilish   usullarga   nisbatan   biq   qancha   afzalliklariga   qaramay,
ularning   o ziga	
ʻ   xos   kamchiliklari   ham   bor:
• mahsulot   sifatini   putur   yetkazmasdan   nazorat   qilish   usullari,   bilvosita
usullardir   (masalan,   qotishmalar   yoki   metallardagi   metall   bo lmagan	
ʻ
qo shimchalarni   aniqlash   uchun   elektromagnit   maydonlar   intensivligini	
ʻ
o zgartirib,
ʻ   nazorat   qilinadigan mahsulotda   nuqson mavjudligini   baholaydilar);
• mahsulotning   xizmat   qilish   muddati   va   ishonchliligiga   ta'sir   qiluvchi
ba’zi   bir   nuqsonlarni   putur   yetkazmasdan   nazorat   qilish   usullari   yordamida
aniqlash   mumkin emas.
• Sinov natijalari asosan  miqdoriy emas, balki sifatiy xarakter kasb etadi.
Ularning   yordami   bilan   nuqsonni   aniqlash   yoki   ishlamay   qolish   mexanizmini
kuzatish  mumkin,  ammo  umuman,  mahsulotning   ishlash   muddatini  buzilishdan
oldin aniqlash   mumkin   emas;
• putur   yetkazmasdan   nazorat   qilish   usullarining   natijalari   malakali
dekodrlash   va   sharhlashni,   shuningdek   ko plab   tayyorgarlik   ishlarini,   ya’ni	
ʻ   bir
xil   turdagi   mahsulotlarni   tekshirish,   nuqsonlarni   aniqlash   uchun   namunalarini  
O’zg varaq H ujjat Imzo Sana varaq
   • tayyorlash   (nuqsonlar   jadvalini   tuzish),   shuningdek,   texnik   xizmat
ko rsatuvchiʻ   xodimlarni o   qitishni talab qiladi.	ʻ
GOST   18353-79   bo yicha   mahsulotlar   sifatini   putur   yetkazmasdan   nazorat
ʻ
qilish usullari   bir   qancha   turlarga   bo linadi	
ʻ .
Mahsulotlar   sifatini   putur   yetkazmasdan   nazorat   qilish   usullarining   har   biri
quyidagi alomatlar bo yicha	
ʻ   sinflarga   ajratiladi:
• fizik   maydonlar   yoki   moddalarning   tekshiriluvchi   obyekt   bilan
o zaro	
ʻ   ta’sirlashuv   xususiyatlariga   ko ra:	ʻ
• dastlabki   informatsion   parametrlar   bo yicha;	
ʻ
  dastlabki  informatsion parametrlarni olish usullari  bo yicha.	
ʻ
Bu   usullar   bilan quyidagi   nuqsonlar   aniqlanadi:
O’zg varaq H ujjat Imzo Sana varaq
   • yaxlitlikning   buzilishini   keltirib   chiqaruvchi   Nuqsonlar:   yoriqlar,
bo shliqlar,ʻ   qatlamlarda   kuzatiladigan   nuqsonlar   va   h.k.;
• tashqi   va   ichki   diametrlar,   devorlar,   qoplamalar   va   qatlamlarning
qalinliklari;
• sirtlarning   g adir-budirliklari,	
ʻ   yeyilish   darajalari;
• mahsulotlarning   turli   geometrik   o lchamlari;	
ʻ
• temperatura,   elektr,   magnit   va   tarkibiy   parametrlar;
• dastlabki   kimyoviy   tarkibdan   chetga   chiqishlar;
• mustahkamlik,   qayishqoqlik,   koersitiv   kuchlar,   mustahkamlangan
qatlamlarning sifati;
• ferrit   fazalarining   tarkibi   va   taqsimlanishi   va   shularga   o xshash	
ʻ   fizik-
mexanik   va   fizik-kimyoviy   tavsiflarini   o lchash;	
ʻ
• obyektni   texnik   holatini   aniqlash   uchun   yaxlitlikni   buzilishi,   foydalanish
davomida   mahsulotlarning   o lchamlari,	
ʻ   fizik-mexanik   va   fizik-kimyoviy
xossalarini   o zgarishi	
ʻ   kabi   berilgan   ehtimolliklar   bilan   texnik   diagnostikalar
qilishga   mo ljallangan
ʻ   tekshirishlar   amalga   oshiriladi.
Korxonada   muayyan   turdagi   obyektlarning   putur   yetkazmasdan   nazorat
qilish   tizimini   tashkil   etish   uchun   ushbu   obyektni   konstruktorlik   hujjat   yoki
me'yoriy   hujjatni   tayyorlash,   montaj   qilish,   ishlatish   yoki   ta’mirlashga   bo lgan	
ʻ
talablarni borligi va ularda putur yetkazmasdan   nazorat   qilish   turi   va   usuli,   putur
yetkazmasdan   nazorat   qilish   me'yoriy   hujjatlari,   yo l	
ʻ   qo yiladigan   me’yorlari,	ʻ
tekshirish   hajmi   va   zonalari   hamda   putur   yetkazmasdan   nazorat   qilish
o tkazishga	
ʻ   bo lgan	ʻ   boshqa   talablarni ko rsatilishi	ʻ   asos   bo ladi.	ʻ
Putur yetkazmasdan nazorat qilish tizimi korxonada buyruq bilan kiritiladi,
unda ishlab chiqarish, ishlatish va ta’mirlashning barcha bosqichlarida obyektlar
sifatini   putur   yetkazmasdan   nazorat   qilish,   ishlab   chiqish,   joriy   etish   va   undan
foylanish tartibi   ko rsatib	
ʻ   o tilgan	ʻ   bo lishi	ʻ   kerak.
O z   tarkibida   putur   yetkazmasdan   nazorat   qilishning   qo llaniladigan	
ʻ ʻ
usullari   bo yicha laborotoriya va (yoki) mutaxassislariga ega bo lgan korxona va	
ʻ ʻ
tashkilot   obyektlarni putur   yetkazmasdan   nazorat qilishni o tkazadi.	
ʻ
O’zg varaq H ujjat Imzo Sana varaq
   Putur   yetkazmasdan   nazorat   qilish   laborotoriyalari   qo yidagiʻ   hollarda
majburiy   akkreditlanishi   kerak.
• tekshiriluvchi   obyekt   (buyum)   ning   MHda   laborotoriyani   akkreditlash
zarurligi haqida   talablarining   mavjudligida;
• “Sanoatkontexnazorat”   agentligi   nazarati   ostida   bo lgan
ʻ   obyektlarni
putur   yetkazmasdan   nazorat   qilishdan o tkazish	
ʻ   chog ida;	ʻ
• laborotoriya   tomonidan   o zga	
ʻ   tashkilotlarning   buyurtmasi   bo yicha	ʻ
putur   yetkazmasdan   nazorat qilish   ishlarini   bajarish chog ida.	
ʻ
Obyektlarning   putur   yetkazmasdan   nazorat   qilishni   bajarish   huquqlarini
berish   uchun   laborotoriyani   akkreditlash   «Texnik   jihatdan   tartibga   solish”
agentligi   tomonidan   belgilangan   tartibda   o tkaziladi.	
ʻ
Akkreditlashning davriyligi   besh   yilda   bir   martadan   kam   bo lmasligi	
ʻ   kerak.
Obyektlarning putur yetkazmasdan nazorat qilishni bajarish huquqini berish
uchun   xorijiy   mamlakat   idorasi   tomonidan   akkreditlangan   putur   yetkazmasdan
nazorat   qilish   laboratoriyalari   «Texnik   jihatdan   tartibga   solish”   agentligi
tomonidan   ro yxatga	
ʻ   olingan   bo lishi	ʻ   kerak.
O zbekiston	
ʻ   Respublikasida   putur   yetkazmasdan   nazorat   qilish   Bosh
markazi   tashkil etilgan.
O zDSt   20.202:2016   “Mahsulotni   sinash   tizimi.   Putur   yetkazmasdan
ʻ
tekshirish.   Putur   yetkazmasdan   tekshirish   laboratoriyalariga   doir   talablar”
O zbeksiton davlat	
ʻ   standartining birinchi   tahriri ishlab chiqildi   va   tasdiqlandi.
Ushbu   davlat   standarti   respublikamizda   ishlab   chiqarish,   aviasozlik,
tibbiyot,   temir   yo l,	
ʻ   mahsulotning   muayyan   turlarini   va   sanoat   obyektlarini,
sanoat   va   konchilik   ishlarini   bexatar   olib   borilishini   nazorat   qilishda   keng
foydalaniladi va   qo llaniladi. 
ʻ
O’zg varaq H ujjat Imzo Sana varaq
   2.2. Putur yetkazmasdan nazorat qilishni tashkillashtirish va o’tkazish
hamda natijalarini rasmiylashtirish
Putur   yetkazmasdan  nazorat   qilishni  tashkillashtirish   laboratoriyada
Putur yetkazmasdan nazorat qilish   natijalarini   kuzatuvchanligi   ta’minlash
va   Putur   yetkazmasdan   nazorat   qilish   natijalarini   qayd   qilish   tizimini
shakllantirish   bilan   amalga oshiriladi.
Putur  yetkazmasdan  nazorat  qilish natijalarini  qayd qilish lozim  bo lgandaʻ
obyektning hajmini to g ri	
ʻ ʻ   aniqlanganini, usulini, yo lini va Putur yetkazmasdan	ʻ
nazorat   qilish   vositlarini,   yaroqsizlash   mezonlarini   to g ri	
ʻ ʻ   tanlanganligini
tekshirishga,   tekshirish   (sinash)   ishlarni   o tkazgan	
ʻ   va   xulosalar   xodimlarni
aniqlashga   imkon   beradigan axborot   hajmiga   ega   bo lishi	
ʻ   kerak.
Laboratoriyada tekshirish (sinash) natijalarini (xulosalar, bayonlar, hisoblar
va   h.k.)   rasmiylashtirish   tartibi   aniqlangan   bo lishi   va   tekshirish   (sinash)
ʻ
natijalari   va   ularni   rasmiylashtirish   uchun   javobgarligi   belgilangan   bo lishi	
ʻ
kerak.
Tekshirish (sinash) natijalari Putur yetkazmasdan nazorat qilishni o tkazgan	
ʻ
va   Putur   yetkazmasdan   nazorat   qilish   natijalarini   tekshirgan   mutaxassis
tomonidan   imzolangan   bo lishi	
ʻ   kerak.   Putur   yetkazmasdan   nazorat   qilish
bo yicha	
ʻ   xulosa   laboratoriya rahbari tomonidan   imzolangan bo lishi	ʻ   kerak.
Laboratoriyada tekshirish (sinash) natijalarini saqlash uchun javobgar shaxs
bo lishi   va   O z   DSt   ISO/IEC   17025   standartlari   bo yicha   ishlarni   amalga	
ʻ ʻ ʻ
oshirish   lozim.
Obyektlar   sifatini   Putur   yetkazmasdan   nazorat   qilish   natijalari   bo yicha	
ʻ
konstruktorlik   hujjatlari   yoki   me’yoriy   hujjatlar   talablariga   muvofiqligini
baholash   Putur   yetkazmasdan   nazorat   qilish   bo yicha	
ʻ   tegishli   malakaviy
talablarni   qanoatlantiradigan   mutaxassislar   tomonidan   bajarilishi    kerak.
Sinov   (tekshirish)   natijalari   shubhali   bo lganida
ʻ   korxona   tegishli
bo limlarining   Putur   yetkazmasdan   nazorat   qilishning   berilgan   turi   (usuli)	
ʻ
bo yicha   ishlarini   tashkil   qilish   va
ʻ   o tkazish	ʻ   uchun   mas’ul   mutaxassislari   jalb
qilinishi   kerak.
Obyektlarni Putur yetkazmasdan nazorat qilish natijalari.
O’zg varaq H ujjat Imzo Sana varaq
     «Putur   yetkazmasdan   nazorat   qilish   natijalarni   ro yxatga   olish   jurnali»gaʻ
kiritilishi   kerak.   Jurnalning   shakli   Putur   yetkazmasdan   nazorat   qilish   bo yicha	
ʻ
me'yoriy hujjatlar   bilan   aniqlanadi   va   u   quyidagilarni o z ichiga olishi	
ʻ   kerak:
-tashkilot   va   uning   bo limini	
ʻ   nomi;
-tekshirish   (sinov)   ni   o tkazgan
ʻ   bo limi	ʻ   (qismi)   ning   nomi;
-sinov   (bayonnoma)   raqami;
-sinov   (bayonnoma)   sanasi;
-sinov   buyurtmachisi   bo limining	
ʻ   nomi;
-buyurtma   raqami;
-sinov   obyektning   nomi;
-Putur   yetkazmasdan   nazorat   qilish   (sinov)   obyektining   zavod   raqami   yoki
chizmasining   belgilanishi;
-Putur yetkazmasdan nazorat qilish   (sinash)   obyektning   materialini   markasi;
-tekshirish   natijasi   –   obyektni   tekshirilgan   (sinovdan   o tkazilgan)	
ʻ
parametrlarining   konstruktorlik   hujjat   va   me'yoriy   hujjatlar   talablariga
muvofiqligi   (yoki   nomuvofiqligi);
-talablariga   muvofiq   Putur   yetkazmasdan   nazorat   qilish   (sinovlar)
o tkazilgan	
ʻ   konstruktorlik hujjat   yoki   me'yoriy hujjatlarning   belgilanishi;
-tekshirish   natijalari   bo yicha	
ʻ   xulosa   bergan   mutaxassisning   familiyasi,
imzosi va lavozimi;
-Putur   yetkazmasdan   nazorat   qilish   natijalari   bo yicha   xulosa   bergan	
ʻ
mutaxassisning   familiyasi,   imzosi   va   lavozimi,   Putur   yetkazmasdan   nazorat
qilishning muayyan usuli bo yicha malakasini darajasi, guvohnomasining	
ʻ   raqami
va berilgan   sanasi   (bor   bo lsa);	
ʻ
-tekshirish   (sinov)   natijalarini   tekshirgan   Putur yetkazmasdan nazorat qilish
bo linmasi	
ʻ   (uchastkasi)   rahbarining familiyasi,   imzosi.
Zarur   bo lganda	
ʻ   Putur   yetkazmasdan   nazorat   qilish   natijalarini   ro yxatga	ʻ
olish   jurnallari   va   bayonnomalarida   tekshirish   (sinash)   natijalarini   kuzatib   borish
uchun   lozim   bo lgan boshqa	
ʻ   qo’shimcha axborot   nazarda tutilishi mumkin.
O’zg varaq H ujjat Imzo Sana varaq
   Jurnalni rasmiylashtirishning to g riligini va o z vaqtida olib borilganliginiʻ ʻ ʻ  
muntazam   tekshirishni   korxonaning   Putur   yetkazmasdan   nazorat   qilish
bo linma	
ʻ   (uchastka)   sining   rahbari   amalga   oshiradi.
Obyektni   Putur   yetkazmasdan   nazorat   qilish   natijalari   tekshirish   (sinov)
bayonnamasi   ko rinishida	
ʻ   taqdim    etilishi mumkin.
Obyektga Putur yetkazmasdan  nazorat qilishning mazkur usullari bo yicha	
ʻ
tekshirish (sinov) bajarilgani   haqida   guvohlik   beruvchi   va   obyekt   sifatining   uni
tayyorlash,   montaj   qilish,   ta’mirlash   va   ishlatish   bo yicha   konstruktorlik   hujjat	
ʻ
va   me'yoriy   hujjatlar   talablariga   muvofiqligini   tasdiqlovchi   belgilar   tushirish
(tamg alash,   markalash)   shuningdek   obyekt   uchun   Putur   yetkazmasdan   nazorat	
ʻ
qilish usullari   bilan tekshirish (sinov) bajarilgani  to g risidagi  texnik hujjatlarni	
ʻ ʻ
rasmiylashtirish   korxonada   belgilangan   tartibda   amalga   oshiriladi.
Obyektlarning   Putur   yetkazmasdan   nazorat   qilishni   bajarish   huquqlarini
berish   uchun   laborotoriyani   akkreditlash   “O zstandart”	
ʻ   agentligi   tomonidan
belgilangan   tartibda   o’tkaziladi.
Akkreditlashning   davriyligi   besh   yilda   bir   martadan   kam   bo lmasligi	
ʻ   kerak.
Obyektlarning   Putur yetkazmasdan nazorat qilishni   bajarish   huquqini   berish
uchun   xorijiy   mamlakat   idorasi   tomonidan   akkreditlangan   Putur   yetkazmasdan
nazorat   qilish   laboratoriyalari   “Texnik   jihatdan   tartibga   solish”   agentligi
tomonidan ro yxatga	
ʻ   olingan bo lishi	ʻ   kerak.
Putur   yetkazmasdan   nazorat   qilish   tizimini   standartlashtirishga   aloqador
asosiy   me’yoriy  hujjatlar,  ya’ni  davlat  standartlari  va  rahbariy  hujjatlar  mavjud
bo lib,	
ʻ   ularga   quyidagilar   kiradi:
• O z	
ʻ   DSt   20.201:2001   Mahsulotni   sinash   tizimi.   Putur   yetkazmasdan
tekshirish.   Tashkil   etish   va o’tkazish   tartibi;
• O z
ʻ   DSt   20.202:2001   Mahsulotni   sinash   tizimi.   Putur   yetkazmasdan
tekshirish.   Putur   yetkazmasdan tekshirish   laboratoriyalariga   talablar;
• O z
ʻ   DSt   20.203:2007   Mahsulotni   sinash   tizimi.   Putur   yetkazmasdan
tekshirish.   Xodimlarni o’qitish va   sertifikasiyalash.   Umumiy   talablar;
• O z
ʻ   DSt   20.204:2002   Mahsulotni   sinash   tizimi.  
O’zg varaq H ujjat Imzo Sana varaq
   • Putur   yetkazmasdan   tekshirish.   O’quv   va   imtihon   markazlariga   talablar;
• O zʻ   DSt   20.205:2008   Mahsulotni   sinash   tizimi.   Putur   yetkazmasdan
tekshirish.   Obyektlarni   tekshirish   yo’riqnomasi   va   uslubi.   Tuzish,
rasmiylashtirish,   attestasiyalash,   tasdiqlash   va qayd qilish;
• O z
ʻ   RH   51-112:2002   O’zbekiston   Respublikasining   akkreditlashtirish
tizimi.   Putur   yetkazmasdan   tekshirish.   Putur   yetkazmasdan   tekshirish
laboratoriyalarini akkreditlash;
• O z
ʻ   RH   51-121:2002   O’zbekiston   Respublikasining   akkreditlashtirish
tizimi.   Putur   yetkazmasdan   tekshirish.   O’quv   va   imtihon   markazlarini
akkreditlash;
• O z   RH   51-129:2002   O’zbekiston   Respublikasining   sertifikatlashtirish
ʻ
milliy   tizimi.   Putur   yetkazmasdan   tekshirish.   Xodimlarni   sertifikatlashtirish
bo’yicha   tashkilotlarga talablar;
• O z
ʻ   RH   51-130:2003   O’zbekiston   Respublikasining   akkreditlashtirish
tizimi.   Putur   yetkazmasdan   tekshirish.   Xodimlarni   sertifikatlashtirish   bo’yicha
tashkilotlarni akkreditasiyalash;
O z	
ʻ   RH 51-131:2003   O’zbekiston   Respublikasining   sertifikatlashtirish   milliy
tizimi.
O’zg varaq H ujjat Imzo Sana varaq
   XULOSA
Mahsulotlaringiz   sifatini   raqobatchilarning   sifati   bilan   qanday   solishtirish
mumkin
Sizning   mahsulotingiz   raqobatchilarning   taklifidan   qanday   farq   qilishini
bilish   uchun   siz   ko'r-ko'rona   test   o'tkazishingiz   mumkin.   Asbob   raqobatbardosh
bozorda   o'z   o'rnini   saqlab   qolish   uchun   mahsulotni   qanday   takomillashtirishni
tushunishga imkon beradi.
Ushbu   usulni   qanday   qo'llashni   o'rganing   algoritm ,   siz   "Tijorat   direktori"
elektron jurnalining maqolasida topasiz.
Sinovlar sifat nazoratining maxsus turi sifatida
Belgilangan   standartlarga   muvofiq   amalga   oshiriladigan   mahsulotning
miqdoriy   va   sifat   xususiyatlarini   eksperimental   aniqlash   (tadqiq   qilish)   tayyor
mahsulot sinovidir. Mahsulotning turli xil xususiyatlari hisobga olinadi. Mahsulot
sifatini nazorat qilish testlarining bir nechta asosiy turlari mavjud:
-   dastlabki   -   qabul   qilish   sinovlarini   o'tkazish   imkoniyatini   aniqlash   uchun
sinov namunalarini sinovdan o'tkazish;
-   qabul   qilish   -   ishlab   chiqarish   jarayoniga   kirishga   tayyorlikni   aniqlash
uchun sinovlar;
-   qabul   qilish   sinovlari   -   bunday   sinovlar,   natijada   mahsulotning   mijozga
jo'natish uchun tayyorligi aniqlanadi;
-  davriy  -   doimiylikni  tekshirish   uchun  har   3  yilda   bir  marta  o'tkaziladigan
testlar   ishlab chiqarish texnologiyalari ;
-   tipik   -   ishlab   chiqarish   jarayoni   yoki   tarkibiga   ba'zi   qo'shimchalar
kiritilganda seriyali mahsulotlar bilan sifat nazorati sinovlari.
                     O’zg varaq H ujjat Imzo Sana varaq
    FOYDALANILGAN ADABIYOTLAR
1. Tur а y е v   Sh. А .,   B о b о y е v   G‘.G‘.,   B е kmur о t о v   Ch. А .     “M а hsul о t   sif а t
n а z о r а ti   v а   sin о v     qurilm а l а ri”   f а nid а n   а m а liy   m а shg‘ul о tl а rni   o‘tk а zish   uchun
uslubiy ko‘rsatm а lar. – Toshkent:  ToshDTU, 2014.   122 b.   Абдувалиев   А . А .   и
др .   « Основы   стандартизatsiи ,   сертификatsiи   и   управления   качеством »
Ташкент ,  Узстандарт , 2005  г .
2. Абдувалиев   А . А .   и   др .   « Основы   обеспечения   единства   измерений »
Ташкент ,  Узстандарт , 2005  г .
3. Абдувалиев   А . А .   и   др .   « Основы   стандартизatsiи ,   метрологии ,
сертификatsiи   и   управления   качеством »  Ташкент ,  НИИСПС , 2007.
4. Jumabayev   A . B .   « Standartlashtirish   asoslari »   ma’ruzalar   matni .   -
Toshkent :  TDTU , 2011.-146  b .
5. Абдувалиев   А.А.,   Латипов   В.Б.,   Умаров   А.С.   и   др.   Основ ы
стандартизatsiи,   метрологии, сертификatsiи  и  управление  качеством.  –
Т.: НИИСМС 2007. - 555 с.
6. Азимов   А . К   « Стандартизatsiя »   ( учебное   пособие ).   -   Ташкент :   ТГТУ
2004 г.
7. K . K .   Nuriev ,   O‘ zaroalmashuvchanlik   metrologiya   va   standartlashtirish
( darslik ) -  Toshkent :  O‘ zbekiston , 2005. -312 b .
8. R . I   Isaev .   U . N .   Karimov   « Metrologiya ,   standartlashtirish   va
sertifikatlashtirish » ( darslik ) -  Toshkent :  Fan   va   texnologiyalar , 2011. - 496  b .
9. " Standartlashtirish   t o‘g‘ risida ",   " Metrologiya   t o‘g‘ risida "   “ Texnik   jixatdan
tartibga   solish   t o‘g‘ risida ,
gi   O‘ zbekiston   R c spublikasi   q onunlari   va   vazirlar
maxkamasining   q arorlari  (1993,1996, 1997, 2009)
10. ISO  9000  seriyasidagi   xal q aro   standartlar .
11. Standartlashtirish   davlat   tizimiga   tegishli   Respublika   standartlari .
12. « O‘ zbekiston   Respublikasida   standartlashtirishga   oid   ishla rini   tashkil
etish »  O‘ z Res .  VM   q arori  (№93,2- fevral , 1992  yil ).
13. “ Standart ”  ilmiy  -  texnikaviy ,  davriy   nashr .
O’zg varaq H ujjat Imzo Sana varaq
   Internet saytlari
14.   www.Ziyonet
15.   http://media.karelia.ru/kftt/julja/razdell/menu.htm
16.   http://avnsite.narod.ru/physic/pp/index.htm
17. http://eianina.narod.ru/ianina/index/files/sindeni
18. http.:// www.uzsci.net       
19. http.:// www.qmii, uz       
20. http.:// www.ru.Welikopedia.org/wiki
21. http.:// www.techno. Edu.ru/db/sect/111
O’zg varaq H ujjat Imzo Sana varaq

MAHSULOTLARNING SIFATI HAQIDA TUSHUNCHA

Купить
  • Похожие документы

  • Oziq-ovqat sanoati korxonalarida oziq-ovqat xavfsizligini boshqarish tizimi
  • Aholi punkitining gaz ta’minotini aniqlash
  • Issiq ichimlik turlаri, chоy vа qаhvаni dаmlаsh usllаri, dаsturxоngа tоrtish tаrtibi
  • Uy xo’jaligi tashkilot sifatida
  • Konserva mahsulotlari ishlab chiqarishdagi avtoklav apparatini loyihalash

Подтвердить покупку

Да Нет

© Copyright 2019-2025. Created by Foreach.Soft

  • Инструкция по снятию с баланса
  • Контакты
  • Инструкция использования сайта
  • Инструкция загрузки документов
  • O'zbekcha