Kirish Roʻyxatdan oʻtish

Docx

  • Referatlar
  • Diplom ishlar
  • Boshqa
    • Slaydlar
    • Referatlar
    • Kurs ishlari
    • Diplom ishlar
    • Dissertatsiyalar
    • Dars ishlanmalar
    • Infografika
    • Kitoblar
    • Testlar

Dokument ma'lumotlari

Narxi 20000UZS
Hajmi 1.1MB
Xaridlar 0
Yuklab olingan sana 29 Oktyabr 2024
Kengaytma docx
Bo'lim Kurs ishlari
Fan Qishloq va o'rmon xo'jaligi

Sotuvchi

Dawranbek Jumanov

Ro'yxatga olish sanasi 22 Aprel 2024

4 Sotish

Qora ola zotli tirik vazni 400-kg sut mahsuldorligi sutkasiga 10-l, sutning yoǵliligi 3,8% bólgan sigirlarga qishki davr uchun ratsion tuzish

Sotib olish
ÓZBEKISTON RESPUBLIKASI  OLIY TA’LIM , FAN VA
INNOVATSIYALAR  VAZIRLIGI
QORAQALPOG�ISTON QISHLOQ XÓJALIGI VA
AGROTEXNOLOGIYALAR INSTITUTI
ZOOINJENERIYA FAKULETETI
Zooinjeneriya (yilqichilik va tuyachilik) ta’lim y ónalishi 
3-bosqich talabasi 
Qishloq xójalik hayvonlarni oziqlantirish fanidan
Kurs ishi 
Mavzu: Qora ola zotli tirik vazni 400-kg sut mahsuldorligi sutkasiga 
10-l, sutning yo	
g(liligi 3,8% bólgan sigirlarga qishki davr uchun ratsion tuzish
Bajardi: 
Qabul qildi:                                                           
Komissiya raisi                                                        
Nukus - 2024 Mundarija
Kirish ............................................................................................................................................................ 3
I BOB. Adabiyotlar tahlili .............................................................................................................................. 5
II BOB. Soǵin sigirlarni oziqlantirish ............................................................................................................. 7
2.1. Soǵin sigirlarning tóyimli moddalarga bólgan talabi ............................................................................. 7
2.2. Soǵin sigirlarni oziqlantirish me’yorlari ............................................................................................... 12
2.3. Sigirlarni tuqqandan keying 1,5-3 hafta davomida oziqlantirish va ularning mahsuldorligini oshirish 
tadbirlarini qóllash. .................................................................................................................................... 18
2.4. Sigirlarni qochirish davrida boqish ...................................................................................................... 21
2.5. Sigirlarni sut mahsuldorligi yuqori bólgan davrda boqish ................................................................... 21
2.6. Sigirlarni sutdan chiqish oldidan va sutdan chiqqandan keyingi oziqlantirish ..................................... 26
Xulosa ........................................................................................................................................................ 28
Foydalanilgan adabiyotlar .......................................................................................................................... 30
2 Kirish
Ózbekistonda   iqtisodiy   islohotlar   samarasida   turli   mulkchilik   va   xójalik
yuritish   tizimi   takomillashib   bormoqda.   Qishloq   xójalik   va   chorvachilik
mahsulotlari   yetishtirishda   shaxsiy   yordamchi,   dehqon   va   fermer   xójaliklari
iqtisodiy   barqarorlikning   qudratli   omiliga   aylanmoqda.   Сhorvachilik   oziq-ovqat
xavfsizligini   ta'minlashda   muhim   ahamiyat   kasb   etmoqda.   Uning   ulushi
mamlakatda   ishlab   chiqarilayotgan   qishloq   xójalik   mahsulotlarining   46,5   foizini
tashkil etmoqda.
Qoramolchilik   chorvachilikning   yetakchi   tarmoqlaridan   biri   bólib,   aholini
sut   va   gósht   mahsulotlari   hamda   yengil   sanoatni   teri   va   boshqa   xomashyo   bilan
ta'minlashda ustuvorlikka ega. Yetishtirilayotgan sutning 98 foizi va góshtning 63
foizi qoramolchilikka tóg(ri keladi.
Сhorvachilik   xususan,   qoramolchilikni   alohida   e'tibor   rivojlantirishga
respublikada   berib   kelinmoqda.   Mustaqillik   yillarida   sohani   rivojlantirish
tendentsiyasi yanada kótarilib bormoqda.
Ushbu ijobiy natijalarga erishishda Ózbekiston Respublikasi  Prezidentining
2020   yil   29   yanvardagi   PK-4576-sonli   qarorlarda   hamda   2019   yil   28   martdagi
«Veterinariya   va   chorvachilik   sohasida   davlat   boshqaruvi   tizimini   tubdan
takomillashtirish   chora-tadbirlari   tó	
g(risida»gi   PF-5696-son   Farmoni   asos   bóladi.
Mamlakatimizda   chorvachilik   sohasini   rivojlantirishga   eksportga   móljallangan
tayyor   mahsulotlar   ishlab   chiqarish   hajmini   oshirish   va   turlarini   kengaytirish,
shuningdek,   aholini   mahalliy   ishlab   chiqarilgan   sifatli   va   arzon   chorvachilik
mahsulotlari bilan ta'minlash bóyicha izchil chora-tadbirlar amalga oshirilmoqda.
Qoramolchilik   chorvachilikning   yetakchi   tarmoqlaridan   biri   bólib,   aholini
sut   va   gósht   mahsulotlari   hamda   yengil   sanoatni   teri   va   boshqa   xomashyo   bilan
ta'minlashda ustuvorlikka ega.
Respublikada   aholi   jon   boshiga   qoramollar   0,38   boshdan,   sut   ishlab
chiqarish 197 kilogrammdan va gósht 21 kilogrammdan tó	
g(ri kelmoqda. Meditsina
normasiga   nisbatan   ta'minlash   2,64   va   4,0   baravarga   kam.   Demak,   chorvachilik
3 mahsulotlari   ishlab   chiqarish   mustaqilligiga   erishishdek   ustuvor   vazifa   óz
yechimini kutmoqda.
Inson   organizimi   kuniga   30   gramm   gósht   oqsiliga   ehtiyoj   sezadi.   Bu
ehtiyojni   asosan   gósht   va   gósht   mahsulotlari   orqali   qondiradi.   Yetishtirilayotgan
gósht mahsuloti asosan qoramollardan olinadi. 
2021   yilning   1   yanvar'   holatiga   kóra,   yirik   shoxli   qoramollarning   5,9%
fermer   xójaliklari   hissasiga,   92,8%   dehqon   (shaxsiy   yordamchi)   xójaliklariga,
1,3%   qishloq   xójaligi   faoliyatini   amalga   oshiruvchi   tashkilotlarga   tóg(ri   keladi.
Shunga   mos   ravishda   qóy   va   echkilarning   umumiy   sonidan   13,3%   fermer
xójaliklariga,   81,4%   dehqon   (shaxsiy   yordamchi)   xójaliklariga,   5,3%   qishloq
xójaligi   faoliyatini   amalga   oshiruvchi   tashkilotlar   otlarning   umumiy   sonidan
19,1%   fermer   xójaliklariga,   76,3%   i   dehqon   (shaxsiy   yordamchi)   xójaliklariga,
4,6% qishloq xójaligi faoliyatini amalga oshiruvchi tashkilotlarga tó	
g(ri keladi. 
Mamlakatimizda   chorvachilik   mahsulotlarining   asosiy   qismi   qoramolchilik
mahsulotlari   bólib,   aholini   sut   va   gósht   mahsulotlari   bólgan   ehtiyojini   ya'ni,
sutning 95 foizi va góshtning 63 foizi qoramolchilik sohasiga tó	
g(ri keladi. 
4 I BOB.  ADABIYOTLAR TAHLILI
A.P. Kalashnikov (1985) sog(in sigirlar ratsionida qand-protein nisbatini 0,8-
1,1:1 teng, kraxmalning qandga bólgan nisbatini esa 1,5:1 teng bólishi kerak deydi.
Yu.A. Tolokonnikov (1978) esa uchuvchan yo	
g( kislotalarining kerakli nisbatini va
miqdorini   ta'minlash   uchun   qand-protein   nisbati   qishqi   ratsionda   1,3:1,0,   yezgi
ratsionda esa 0,8:1,0 ga teng bólishi kerak deydi.
Akademik   I.S.Popov   va   boshqa   olimlarning   fikricha,   katta   yoshli   sigirlar
ratsionida 1 ozuq birligiga tó	
g(ri keladigan hazm bóluvchi protein miqdorini 85-100
g. gacha kamaytirish mumkin ekan. Yosh 1-2-3 tu	
g(imdagi sigirlarda har bir ozuq
birligiga 100-120 g. dan hazm bóladigan protein tó	
g(ri kelishi kerak.
Yirik fermalarda senajni modlarga tarqatish tóliq mexanizatsiyalashtirilgan.
Senaj   yedirish   me'yori   xójalikdagi   da	
g(al   va   sersut   ozuqalar   miqdoriga   qarab
belgilanadi.   So	
g(in   sigirlarning   100   kg   tirik   vazniga   yaxshi   silosdan   6-7   kg   va
senajdan   5-6   kg   gacha   berish   mumkin.   Órtacha   mahsuldorligi   so	
g(in   sigirlarga
(kuniga 10-15 kg sut beradigan) kontsentrat ozuqadan tashqari ratsiondagi da	
g(al va
shirali   ozuqalarning   hammasini   tóyimliligi   bóyicha   senaj   bilan   almashtirganda
sigirlarning   sutdorligiga   va   salomatligiga   ziyon   yetmaganligi   haqida   G.A.
Bogdanov (1990) xabar qiladi.
A.P.Kalashnikovning yozishicha,  20 kg sut beradigan sigirga agarda 1 sinfli
pichan berganda har bir kg sut uchun 270 g, konsentrat ozuqa kifoya qiladi. Agarda
pichanning sifati  past  bólib II va III sinf bólsa,  shu 20 kg sutdorlik saqlab qolish
uchun har bir kg sut uchun mos 350-500 g, konsentrat ozuqa berish kerak.   
Kontsentrat   ozuqalar   kópchilik   xójaliklarda   so	
g(in   sigirlarga   so	g(ish   vaqtida
beriladi.   Bunga   esa   sigirlar   órganib   qolib   ularda   reflekslar   hosil   bóladi.   Yemsiz
so	
g(ishta tó	g(ri kelsa ular bezovtalanib sut kamaytirib yuboradi. Sigirlar 2,0-2,5 kg
sepiluvchan yoki 3 kg donalashtirilgan omixta yemini 8-10 minutda yeb bóladilar,
deb   yozadi   V.N.   Bakanov.   (1989).   Demak   sigir   ikki   mahal   so	
g(ilsa   46   kg,   uch
mahal   so	
g(ilganda   esa   6-9   kg   yemni   so	g(ish   davrida   iste'mol   qilishi   mumkin.
Shuning uchun yuqori mahsuldorli sigirlarga, agar bundan kóproq yem berish tó	
g(ri
kelsa, ortiqcha yemni so	
g(ish vaqt oraligida berish mumkin.
5 Ózbekiston   sharoitida   sog(in   sigirlarni   boqishda   su	g(orildagian   maydonlarda
va   lalmikor   ólkalarda   yilning   turli   fasllarida   óziga   xos   oziqalantirish   tizimlari
mavjud, deb yozadi K.K.Karibaev (1986) va boshqalar.
Su	
g(oriladigan   ólkalarda   tabiiy   yaylov   yóqligidan   sigirlar   su	g(oriladigan
maydonlarda yetishtirilgan yem-xashaklar bilan boqiladi. Fasllar bóyicha ratsionda
quyidagi ozuqalar bólishi mumkin.
Bahorda   makkajóxori   silosi,   beda   senaji,   beda   pichani,   tabiiy   ótloqlar
nichani,   paxta   sheluxasi,   ekilgan   dukkakli   va   boshoqli   oraliq   utlar   kók   massasi
(pirko, raps, kuzgi javdar, suli va vika), paxta shroti va boshqa xil kontsentratlar.
  Bogdanov   G.A.   ning   (1981)   ta'kidlashicha,   agar   sigir   tu	
g(ishdan   oldin   tóla
qimmatli   ratsion   bilan   boqilgan   bólsa   tuqqandan   keyingi   birinchi   haftasida
chegaralab   oziqlantirish   sigirning   kelgusidagi   sut   mahsuldorligiga   ziyon
yetkazmaydi.   Aks   holda   yangi   tuqqandan   sigirlarning   yelin   holatiga   qaramasdan
oziqlantirish ularda mastit kasalligiga olib keladi. Yangi tuqqan sermahsul sigirlar
yelini   qattiq   bóladi.   Ularni   so	
g(ishda   oxirigacha   so	g(ish   va   yelinini   uqalash   kerak.
Bu   tadbir-choralarni   sigir   yelinini   7-10   kun   ichida   me'yoriga   kelishiga   va
shishining   tóliq   qaytishiga   olib   keladi.   Tu	
g(ish   oldida   ortiqcha   semizlikka   ega
bólgan sigirlarni tuqqandan keyin me'yorida boqish kerak. Yangi tuqqan sigirlarga
eng yaxshi sifatli ozuqalardan berish kerak.
6 II BOB.    SO G�IN SIGIRLARNI OZIQLANTIRISH
2.1. So	
ǵ�in si	ǵirlarnin	ǵ tóyimli moddalar	ǵa ból	ǵan talabi
So	
g(in   sigirlar   kun   davomida   kletchatkaga   boy   bólgan   kóplab   miqdordagi
hajmdor   ozuqalarni   oshqozon   ichak   tizimida   hazm   qilishlarida   me'da   oldi
bólimlarining hissalari nihoyatda katta. Bu yerdagi mikroorganizmlarning faoliyati
uchun esa ma'lum miqdorda ratsionda qand miqdori bólishi kerak. 
A.P. Kalashnikov (1985) so	
g(in sigirlar ratsionida qand-protein nisbatini 0,8-
1,1:1   teng,   kraxmalninng   qandga   bólgan   nisbatini   esa   1,5:1   teng   bólishi   kerak
deydi.  
Yu.A. Tolokonnikov (1978) esa uchuvchan yo	
g( kislotalarining kerakli nisbatini va
miqdorini   ta'minlash   uchun   qand-protein   nisbati   qishki   ratsionda   1,3:1,0,   yezgi
ratsionda esa 0,8:1,0 ga teng bólishi kerak deydi.
Sutdorligi   ortgan   sari   so	
g(in   sigir   ratsionidagi   har   oziq   birligiga   talab
qilinadigan qand va kraxmalning miqdori ortib boradi.
Katta   qorin   mikroflorasininig   asosiy   vazifalaridan   biri,   kletchatkani   hazm
qilish va uni energiyasidan foydalanishdir. So	
g(in sigirlar ratsionida tozalanmagan
kletchatkaning miqdori quruq moddaga nisbatan olinib, sigirninig sutdorligi ortgan
sari   talab   qilinadigan   quruq   modda   tarkibidagi   kletchatkaning   foizdagi   miqdori
kamaya boradi.
Kunlik   ratsionning   energetik   tóyimliligi,   hayvonning   organik   va   mineral
moddalar, vitaminlar hamda boshqa biologik faol moddalarga bólgan talabi 1 kun
davomida iste'mol qilinadigan ozuqalar tarkibidagi quruq modda orqali qondiriladi.
Ratsionda talab qilinadigan quruq moddaning miqdori sigirning sutdorligiga qarab
ortib boradi.
Sigirlarnirg me'yorida ozuqlanishida 1 kg quruq moddada mujassamlashgan
energiya va boshqa tóyimli moddalar miqdori ham hal qiluvchi ahamiyatti egadir.
Shuning   uchun   so	
g(in   sigirlar   ratsionini   tóyimli   moddalar   bilan
muvozanatlashtirishda   ularning   quruq   moddaga   bólgan   talabini   va   quruq   modda
7 tarkibida   mujassamlashgan   energiya   va   boshqa   tóyimli   moddalar   miqdorini
hisobga olish kerak.
Sog(in   sigirlar   ratsionida   proteinni   ahamiyati   nihoyatda   kattadir.   Ularning
sersutligi   kup   jihatdan   tóla   qimmatli   proteinlar   bilan   ta'minlanganligiga   bogliq.
Katta   qorindagi   biosintez   jarayoni   esa   ratsionni   vitaminlar,   mineral   va   boshqa
biologik faol moddalar bilan ta'minlanganligiga bo	
g(liqdir. 
So	
g(in   sigirlarning   proteinga   bólgan   talabi   sigirlarning   yoshiga   va   kunlik
sutdorligiga   bo	
g(liq   bulib,   sutdorlik   ortib   borgan   sari   har   bir   ozuq   birligiga   talab
qilinadigan protein miqdori ortib boradi.
Akademik   I.S.Popov   va   boshqa   olimlarning   fikricha,   katta   yoshli   sigirlar
ratsionida 1 ozuq birligiga tó	
g(ri keladigan hazm bóluvchi protein miqdorini 85-100
g. gacha kamaytirish mumkin ekan. Yosh 1-2-3 tu	
g(ishdagi sigirlarda har bir ozuq
birligiga 100-120 g. dan hazm bóladigan protein tó	
g(ri kelishi kerak.
So	
g(in   sigirlar   ratsionida   tozalanmagan   yo	g(  miqdori   ham   nazorat   qilinadi.
Yo	
g(,   sigirlar   orginizmida   energiya   manbayi   sifatidagina   emas,   balki   bu   yo	g(
kislotalari   yelin   alveolalarida   sutning   hosil   bólishida   va   uning   tarkibiy   qismlarini
sintezlanishida ham ishtirok etadi.
So	
g(in   sigirlarning   tozalanmagan   yo	g(ga   bólgan   talabi   sutdorlik   orttan   sari
kópaya boradi.
So	
g(in   sigirlarning   energiyaga   va   boshqa   tóyimli   moddalarga   bólgan   talabi
kópincha 1 oziq birligiga nisbatan olinadi.
Sutdor   sigirlar   ozuq   normasida   makroelementlardan   kaltsiy,   fosfor,   natriy,
xlor, magniy, kaliy va oltingugurtlar; mikroelementlardan temir, mis, rux,, kobalt,
marganets va yodlar miqdori nazorat qilinadi. Sutdor sigirlar organizmida mineral
moddalar   almashinuvini   me'yorida   borishi   uchun   ma'lum   miqdorda,   mineral
moddalarni   talab   qiladi.   Yosh   sigirlar   esa   bundan   tashqari   ósishi   va   rivojlanishi
uchun   ham   qóshimcha   mineral   moddalarga   muhtojdirlar.   Sigirlarning   makro   va
mikroelementlar   bilan   tóliq   ta'minlanganligini   bilish   uchun   albatta   iste'mol
qilinadigan ozuqalar tarkibidagi makro va mikroelementlarning haqiqiy miqdorini
bilish kerak bóladi.
8 Sog(in   sigirlar   ratsionida   vitaminlar   ham   alohida   urin   tutadi.   Katta   qorin
mikroflorasi   suvda   eriydigan   vitaminlarni   yetarli   miqdorda   sintez   qilishi   tufayli
ozuq normasida A, D, E vitaminlarining miqdorigina nazorat qilinadi. Lekin shuni
aytish   kerakki,   suvda   eriydigan   V   guruh   vitaminlarining   va   K   vitaminini   etarli
miqdorda   sintez   bólishi   uchun   ratsion   yetarli   miqdorda   balanslashtirilgan   va   tóla
qimmatli bólishi kerak.
So
g(in   sigirlar   ozuq   normasi   sigirning   yoshiga,   semizlik   darajasiga,   kunlik
sutdorligiga,   sutning   yo	
g(ligiga   hamda   sigirning   tirik   vazniga   qarab   belgilanadi,
Yosh sigirlarning ósishi va ozgin sigirlarning esa bir oz semirishi uchun kundalik
muljallangan usish yoki semirish miqdoriga qarab qóshimcha belgilanadi. Bunday
sigirlarning   kunlik   ósishi   yoki   semirishi   0,2   kg   bólganda   1   ozuq   birligi,   0,3   kg
bólganda 1,5 ozuq birligi, 0,5 kg bólganda esa 2,5 oziq birligi va shunga yarasha
boshqa tóyimli moddalarni asosiy normaga kushimcha tarzda belgilash kerak.
Sutdor   sigirlar   ozuq   normasi   butoz,   sutdan   chiqqan   sigirlar   uchun
muljallangan kórsatkichlar bilan ifodalanadi. 
9 Si	ǵirlar uchun	 1 oziq birli	ǵiǵa 	tó	ǵ�ri keladi	ǵan tóyimli	
moddalar miqdori	 	
Kórsatkichlar 	
3,8-4,0% yó	g(lilikdagi kunlik sutdorlikga ega, kg 	
10	
gacha	11-20	21-30	31 kópXom protein, g	
145	155	160	170
Hazmlanuvchi 
protein , g 	
95	100	105	110
Qand, g  	
75	90	105	120
Kraxmal, g	
110	135	160	180
Xom yo	
g(, g  	
28	32	36	40
Quruq moddadagi 
xom kletchatka, %	
28	24	20	18-16
Osh tuzi, g	
6,5 ten 7,5 gacha
Kaltsiy, g
6,5 ten 7,4 gacha
Fosfor, g
4,5 ten 7,3 gacha
Magniy, g 
2,4 ten 1,5 gacha
Kaliy, g
8,1 ten 6,7 gacha
Altingugurt, g 
2,8 ten 2,1 gacha
Temir, mg  	
80	80	80	80
Mis, mg	
8	9	10	11
Rux, mg	
55	60	65	70
Kobalt, mg 	
0,6	0,7	0,8	0,9
Marganets, mg 	
55	60	65	70
Yod, mg 	
0,7	0,8	0,9	1,0
Karotin, mg 	
45	45	45	50
Vit  D, ming	
1,0	1,0	1,0	1,0
Vit  E., mg	
40	40	40	40
10 11 2.2. Soǵ�in si	ǵirlarni oziqlantirish me’yorlari  
So	
g(in   sigirlarni   boqish   uchun   ularning   bir   yillik   hayot   faoliyati   davomida
xójalikdagi  ahamiyatiga  qarab  4 xil  davrga  bólinadi. Odatda  sigir  bir  marta  tu	
g(ib
sut     bera   boshlagan   vaqtdan   boshlab   to   yangi   ikkinchi   sa-   far   tu	
g(ib   sut   bera
boshlagan   vaqtacha   ótgan   muddatga   xójalik   davri   yoki   faoliyati   kórsatish   davri
deyiladi.   Bir   xójalik   davri   har   doim   12   oydan   oshmasligi   maqsadga   muvofiq
bóladi. Sigirlarni ratsion bóyicha oziqlantirish uchun ana shu xójalik davri ma lum	
ʼ
qismlarga   bólinishi   va   har   bir   qism   ichida   ularning   mahsuldorlik   qobiliyati-   dan
tóliq foydalanishni  e'tiborda tutish lozim. Chunki har bir qism  davomida ularning
talabini qondirib oziqlantirish ulardan kóplab mahsulot olishga erishish omilidir 
So	
g(in   sigirlar   tuqqandan   keyin   1,5-3   hafta   davomida   ózining   fiziologik
holatini tiklab boradi. Keyinra mahsul-  dorligini  oshirish davri boshlanib, u 1-1,5
oy   davom   etadi.   Odatda   5-6-so	
g(ilish   oylariga   kelib,   sut   berish   qobiliyati   avjga
chiqadi.   Keyin   yana   kamayib   boradi.   Bó	
g(ozligining   oxirgi   oylarida   sigirning
mahsuldorligi   keskin   kamayishi   kutiladi.   Agarda   bó	
g(ozligining   yettinchi   oyiga
kelib   ham   sut   mahsuldorligi   kamaymasa,   u   holda   uning   kamayishini   ta'minlash
lozim,   chunki   sigir   tu	
g(ishidan   2   oy   oldin   dam   olishi   va   laktatsiya   davomida   sut
ishlab   chiqarish   uchun   sarflangan   moddalarni   óz   jismiga   tóplab   olishi   hamda
kelgusi   so	
g(in   yiliga   tana   vujudini   risoladagidek   holatga   keltirishi   kerak.   Buning
uchun sigir sutdan chiqarilishi va sutdan chiqarilgandan keyin maxsus qoida bilan
boqilishi   lozim.   Ana   shu   davrlarning   har   birida   óziga   xos   oziqlantirish   usulidan
foydalanish,   har   qanday   molning   mahsuldor-   lik   qobiliyatini   tóliq   namoyon
etilishiga   imkon   yaratish   zarur.   Shuning   uchun   sigirlarni   ratsion   asosida
oziqlantirish maqsadida ularning xójalik yilini quyidagi 4 davrga bólish ma'lum bir
ahamiyatga ega.
  So
g(in   sigirlarning   tóyimli   moddalarga   bólgan   talabi   ularning   sut
mahsuldorligi, sutning yo	
g(liligi, tirik vazni va semizlik darajasiga bo	g(liq bóladi.
Sigirlarning   laktatsiya   davrida   quyidagi   fiziologik   holatlar   asosida
oziqlantirishni tashkil etish zarur. Tu	
g(riqdan keyin dastlabki kunlar, iydirish davri,
laktatsiyaning navbatdagi bó	
g(ozlik davri, sutdan chiqarish davr.
12 Sigir   tuqqandan   keyin,   dastlabki   kunlarda   sut   tarkibidagi   tóyimli   moddalar
ratsiondagi   tóyimli   moddalar   yig(indisidan   yuqori   bóladi.   Ushbu   davrda   "onalik
dominant"   holati   yuz   berib,   organizimda   zaxira   sifatida   tóplagan   moddalar   sut
sintezi   uchun   sarf   bóladi.   Sigirlar   tuqqandan   keyin   quyidagi   tartib   bilan
oziqlantirishga alohida e'tibor berish kerak. Dastlabki  kunlarda ratsionning asosiy
qismini   yaxshi   sifatli   pichan   tashkil   etib   uni   sigirlarga   xohlagancha   beriladi.
Birinchi   kunda   pichanga   qóshimcha   qilib   1,0-1,5   kg   yengil   hazmlanuvchi
konsentratlardan   (suli   yormasi,   bu
g(doy   kepagi)   atala   qilib   beriladi.   Uchinchi   va
tórtinchi kunlardan boshlab ratsion tarkibiga asta-sekinlik bilan shirali ozuqalardan
silos, senaj, ildizmevalilar, yozgi paytda kók ótlar qóshib beriladi, bundan tashqari
ratsionning energetik qiymati konsentrat ozuqalar bilan tenglashtiriladi.
Shunday   qilib,   10-15   kun   davomida   sigirlar   tóliq   tarkibli   ratsion   bilan
oziqlanishga   ótkaziladi.   Laktatsiyaning   keyingi   davrida,   ya'ni   iydirish   davrida
sigirlarning   haqiqiy   sut   mahsuldorligining   imkoniyatlari   belgilanadi,   bu   óz
navbatida   tóliq   qiymatli   oziqlantirishni   tashkil   etish   evaziga   amalga   oshiriladi.
Sigirlar   tóla   tarkibli   ratsionga   ótkazilgandan   keyin,   ularning   haqiqiy   sut
mahsuldorligiga   nisbatan   4-6   kg   ga   yuqori   bólgan   sigirlar   uchun   ozuqa   me'yori
belgilanadi   va   ushbu   holatda   oziqlantirish   ratsioni   tuziladi.   Bu   usul   "avans"
hisobiga   oziqlantirish   deb   nomlanadi   va   sigirlarning   haqiqiy   sut   mahsuldorligini
belgilashga   yordam   beradi.   Bu   davrda   ratsion   tóyimliligi   1-2   ozuqa   birligiga,
sigirlarning   sut   so	
g(imi   oshib,   bir   miqdorda   tóxtab   qolguncha   har   kuni   kópaytirib
boriladi.
Birinchi   tu	
g(imdagi   sut   yónalishidagi   zotdor   sigirlarning   ozuqa   me'yorini
haqiqiy   sut   mahsuldorligiga   nisbatan   laktatsiyaning   dastlabki   uch   oyida   5   kg   ga,
tórtinchi va oltinchi oylarda 4 kg ga va oxirgi uch oyida 3 kg ga yuqori belgilash
maqsadga muvofiq.
"Avans"   hisobiga   oziqlantirish   asosan   shirali   va   konsentrat   ozuqalar
hisobiga amalga oshiriladi. Iydirish davri 2-3 oy davom etib, bu davrda eng yuqori
kórsatgichlar   qayd   etiladi.   Laktatsiyaning   keyingi   davri   servis   davrining   tugashi
bilan  boshlanadi.   Bu   davrda   sigirlar   organizimda   gormonal   statusi   yuz  berishi   va
13 fizologik   holatining   ózgarishi   bilan   ratsion   tarkibidagi   organik   va   mineral
moddalarning   bir   qismi   navbatdagi   homilaning   shakllanishiga   va   organizm
zaxiralarini   yangilash   uchun   sarf   bóladi.   Bu   óz   navbatida   sut   sog(imini
kamaytirishga   olib   keladi,   lekin   bu   holat   sigirlarning   sut   mahsuldorligining
pasayishiga   sabab   bólmasligi   lozim.   Chunki,   so	
g(in   sigirlar   uchun   tóla   qiymatli
oziqlantirishni  tashkil  etishda ularning energiya, tóyimli, biologik faol va mineral
moddalarning sut sintezi, takror ishlab chiqarish funksiyasi va so	
g(lig(ini ta'minlash
uchun zarur bólgan talabni qondirishga qaratilishi kerak.
Sigirlarning   mahsuldorligi   oshib   borishi   bilan   ratsion   tarkibida   1   kg   quruq
moddaning energetik qiymati ham oshib borishi lozim. Masalan: laktatsiya davrida
3000   kg   beradigan   sigirlar   ratsionining   1   kg   quruq   moddasiga   0,7   ozuqa   birligi
yoki   8,2   MDj   almashinuv   energiyasi   tó	
g(ri   kelishi   kerak,   agar   5500-6000   kg   sut
bersa - 0,9 yoki  10,5 MDj, 10 000 kg dan ziyod bólsa 1 ozuqa birligi yoki  11,0-
11,5 MDj almashinuv energiyasi tó	
g(ri kelishi kerak.
Ratsion   tarkibidagi   har   bir   ozuqa   birligiga   tó	
g(ri   keladigan   energiya   va
tóyimli moddalar miqdori 36-jadvalda kórsatilgan.
Yosh   ósayotgan   va   semizlik   darajasi   órtachadan   past   bólgan   sigirlar
ratsioniga   1-2   ozuqa   birligi   qóshib   beriladi,   bunda   har   1   ozuqa   birligiga   100   g
hazmlanuvchi protein, 7 g kalsiy va 5 g fosfor tó	
g(ri kelishi kerak.
Tirik vazni 500-600 kg bólgan sigirlarning mahsuldorligiga qarab har 100 kg
tirik   vazniga   2,8-3,2   kg   quruq   modda   talab   etiladi,   mahsuldorligi   yuqori   bólgan
sigirlarga bu kórsatgich 3,5-4,0 kg tashkil etishi kerak.
Ratsionning protein bilan ta'minlanganligini nazorat qilish katta ahamiyatga
ega, uning yetishmovchiligi natijasida sut mahsuldorligi va sut yo	
g(liligi kamayishi,
reproduktiv xususiyatining buzilishi va   nimjon buzoq tu	
g(ilishi kuzatiladi. Buning
uchun ratsion tarkibida har 1 ozuqa birligiga sigirlarning sut mahsuldorligiga qarab
95-110 g hazmlanuvchi protein tó	
g(ri kelishi kerak. 
Ratsionning   protein   bilan   ta'minlanganligi   uning   hazm   bólishi   va   katta
qorinda   mikrofloraning   biosintezi   orqali   ham   qondiriladi.   Buning   uchun   ratsion
14 tarkibidagi   qandning   proteinga   bólgan   nisbati   0,8-1,2   atrofida   bólishi   maqsadga
muvofiqdir.
Ratsionda   protein   yetishmaganda   sun'iy   azot   saqlovchi   birikma-   lardan:
mochevina   (karbamid),   sulfatammoniy,   diammoniyfosfat   va   boshqa
qóshimchalardan   foydalanish   mumkin   ("Ozuqalarning   pro-   teinli   tóyimliligi"
mavzusini   kóring).   Masalan:   ratsionga   qóshila-   digan   1   g   mochevina   2,6   g
hazmlanuvchi   proteinga   tenglashtiriladi.   Ratsionga   kiritiladigan   sun'iy   azot
saqlovchi   birikmalar   miqdori   hazmlanuvchi   proteinga   bólgan   talabaning   20-25%
dan oshmasligi kerak. Shuni ta'kidlash joizki, ratsionda yetarli darajada qand, krax-
mal   va   mineral   moddalar   bólgan   holatda   ushbu   qóshimchalardan   foydalanish
mumkin.
Ratsionda   protein   miqdorining   me'yordan   oshib   ketishi   ham   modda
almashinuvida salbiy holatlar yuz berishiga sabab bóladi.
Uglevodlar   organizm   uchun   yaxshi   energiya   manbai,   modda   va   energiya
almashinuvida   katta   ahamiyatga   ega   bólganligi   uchun   uning   ta'minlanganligini
nazorat  qilish maqsadga  muvofiq. Bunda  ratsion tarkibida qand, kraxmal  va xom
kletchatka aniqlanadi. Qandning proteinga bólgan nisbati me'yorda bólishi uchun 1
ozuqa birligiga 80-120 g qand tóg(ri kelishi kerak yoki qand-protein nisbati 0,8-1,2
ga teng bólishi kerak. Yengil hazmlanuvchi uglevodlarning (kraxmal va qand) xom
kletchatkaga   bólgan   nisbati   1,5-1,6   marotaba   kóp   bólishi   katta   qorinda
mikrofloraning   órinalmashmaydigan   aminokslatalar   biosentiziga   ijobiy   ta'sir   etib,
uchuvchi yo	
g( kislotalarning kópayishi bilan sutning yo	g(lilik darajasi oshadi.
Ratsionning   energetik   qiymatini   oshirish   quruq   modda   tarkibida   xom
kletchatka miqdorini kamaytirish yóli bilan amalga oshiriladi. Kunlik sut so	
g(imi 8-
10   kg   tashkil   etsa,   quruq   modda   tarkibidagi   xom   kletchatkaning   optimal   miqdori
28 %, 20 kg bólsa - 24%, va 30 kg dan yuqori bólsa 20% ni tashkil etishi zarur.
So	
g(in sigirlarning xom yo	g(ga bólgan talabi quruq modda tarkibida 2,5-3,0%
miqdori bilan belgilanadi.
So	
g(in   sigirlar   ratsionini   mineral   moddalar   bilan   ta'minlanishini   nazorat
qilish katta ahamiyatga ega. Ular organizmining suyak tóqimalarini shakllanishida,
15 barcha   organ   va   sistemalarining   faoliyati,   shu   jumladan   hazm   qilish   jarayonining
normal 
tóyimli   moddalardan   energiya   va   sut   hosil   bólishida   ishtirok   etadi.   Mineral
yetishmovchiligi   natijasida,   organizmda   zaxira   holatda   bólgan   moddalardan
foydalaniladi,   natijada   suyak   tóqimalaring   demineralizatsiyasi,   sut   mahsuldorligi
va   uning   yog(liligining   pasayishi,   reproduktiv   xususiyatining   susayishi   va   yangi
tu	
g(ilgan buzoqlarning yashovchanligining pasayishi kuzatiladi.
Kalsiy-fosfor   nisbati   2-1,5:1   atrofida   bólishi   kerak.   Ratsiondagi   asosiy
ozuqalar   organizmning   fosforga   bólgan   talabini   qondira   olmaydi,   shuning   uchun
mineral   qóshimchalardan   foydalanish   maqsadga   muvofiq   (-ilova).   Masalan:   bir
kunda ratsion  tarkibiga 20-  100  g, yoki   hayvonning har   1 kg  tirik vazni  hisobiga
0,2 g diammoniyfosfat mineral qóshimchasini berish tavsiya etiladi.
Xójaliklarning   ozuqa   bazasini   hisobga   olib   oziqlantirish   tiplari   va   ratsion
strukturasi   belgilanadi.   Qish   mavsumida   yoki   o	
g(ilda   boqiladigan   davrda   pichan,ʻ
silos  va senaj  tóyimliligi  kamida 60-70%  ni  tashkil  etishi  kerak. Sigirlarning 100
kg tirik vazniga 1,0-2,0 kg pichan (pichanning 20-30% qismini tóyimliligi bóyicha
samon   bosishi   mumkin),   2-5   kg   silos,   2-5   kg   senaj   va   1-3   kg   ildizmevalilar
beriladi.   Ushbu   davrda   hajmli   ozuqalar   so	
g(im   miqdoriga   bo	g(liq   bólib   quyidagi
miqdorda   berilishi   mumkin:   pichan   -   4-8   kg,   senaj   -   10-30   kg,   silos-10-40   kg,
ildizmevalilar 8-30 kg.
Silos   tarkibida   qand   miqdori   kam   bólganligi   uchun,   silosli   oziqlantirish
tipida   ratsionni   yengil   hazmlanuvchi   uglevodlar   bilan   boyitish   zarur,   chunki   ular
hisobiga   katta   qorinda   mikrofloraning   rivojlanishi   ta'minlanadi.   Buning   uchun
ratsionga xashaki yoki qand lavlagi, ozuqaviy patoka kiritiladi.
Ratsionning asosiy qismini yoz davrda kók ótlar, o	
g(ilda boqiladigan davrda
esa   pichan,   silos,   senaj,   ildizmevalilar   tashkil   etib,   ratsionlarning   energetik
tóyimliligini   tóldiruvchi   konsentratlar   tashkil   etadi.   Bundan   tashqari,   ratsionlar
vitamin   va   minerallar   bilan   tenglashtirish   uchun   vitaminli   ozuqa   va   ularning
preparatlari,   mineralli   qóshimchalar   yoki   vitaminli-mineralli   qóshimchalar   bilan
boyitiladi.
16 Qishda ratsionni karotin bilan boyitish uchun 1-2 kg ót uni, pichan kesmasi
yoki ulardan tayyorlangan briketlardan foydalaniladi.
Sog(in   sigirlar   ratsioniga   konsentrat   ozuqalar   (boshoqli   donlar   yormalari,
kepaklar, shrot va kunjaralar) kunlik so	
g(im miqdoriga qarab berish tavsiya etiladi.
A.P.Dmitrechenko   tomonidan   sigirlar   uchun   yillik   va   1   kg   sut   uchun   sarflangan
konsentratlar miqdoriga qarab oziqlantirish tiplar tasnifini  tavsiya etgan.
Konsentrat ozuqalarnin	
ǵ sarflanishi	ǵa qarab oziqlantirish tiplari
Oziqlantirish tipi Konsentrat miqdori
Ratsion tóyimlili
ǵa
nisbatan % 1 k	ǵ sut uchun, 	ǵ
Hajmli  0-9 100 va undan kam
Kam konsentratli 10-24 105-220
Yarim konsentratli 25-39 230-360
Konsentratli 40 va undan kóp 400 va undan kóp
Si	
ǵirlar	ǵa beriladi	ǵan konsentrat miqdori
Órtacha kunlik so	
ǵ�im, k	ǵ 1 k	
ǵ sut uchun beriladi	ǵan
konsentratlar, 	
ǵ
10 kg gacha 100 g gacha
10-15 100-150
15-20 150-200
20-25 250-300
25-30 300-350
17 2.3. Siǵirlarni tuqqandan keyin	ǵ 1,5-3 hafta davomida oziqlantirish
va ularnin	
ǵ mahsuldorli	ǵini oshirish tadbirlarini qóllash.
Tuqqandan keyingi birinchi kuni faqatgina yuqori sifatli pichan va talabiga
kóra   iliq   suv   berib   turilishi   lozim.   Ikkinchi   va   uchinchi   kuni   1-1,5   kg   miqdorida
kepak,   arpa   uni,   kungaboqar   kunjarasi   kabi   yengil   hazm   bóladigan   yemlardan
birini   iliq   suvda   bótalab   atala   holga   keltirib   beriladi.   Tórtinchi   kundan   boshlab
ratsion- ga oz miqdorda boshqa turdagi oziqlarni ham qóshish mumkin. Tuqqandan
keyingi   8-10-kuniga   borib   ularning   oziq   ratsionlari   asta-sekin   tóliq   me'yorga
keltiriladi. Ayrim sigirlarning yelinlari shish holatda bólishi yoki umuman so	
g(lig(i
tiklanib yetmagan bólishi mumkin. Bunday sigirlarning ratsionlari 15-20 va undan
ortiq kun- dan keyingina me'yorga yetkaziladi. Bu davr ichida ular ózlarini so	
g(lom
va  tetik  his  qila  boshlashi  kerak.  Sigirga   tuqqandan  keyingi   10-15  kun  davomida
suvlik  oziqlar   hamda  yemlar   me'yordan oz  berilishi   lozim.  Yelindagi   shish  holati
qaytib   ulgurmagan   sigirga   esa   sersuv   va   yuqori   tóyimlilikka   ega   bólgan   yemlar
berilmay   turilishi   kerak.   Chunki   hajmli   oziqlar   va   tóyintirilgan   yemlar,
shuningdek,   sershira   oziqlar   yelinda   suv   ishlab   chiqarish   jarayonini   kuchaytirib
yuborishi mumkin. Bunday holat sigirning yelini yalli	
g(lanishiga (mastit kasalligiga
duchor   qiladi)   olib   keladi.   Ayni   holatning   oldini   olish   uchun   sigir   tuqqandan
keyingi   birinchi   ón   kunlikda   kuniga   4-5   martagacha   so	
g(ish   tavsiya   etiladi.
Keyinchalik so	
g(ish takrori kamaytirilib, 2-3 martaga tushiriladi.
Odatda, sigir tóliq oziq me'yori ola boshlagan kun- dan boshlab ikkinchi sut
berish   oyining   oxiriga   qadar   mahsuldorligini   oshira   boradi.   Uchinchi   oyning
birinchi 
ón   kunligidan   boshlab,   ayrim   sigirlaming   sut   mahsuldorligi   6-7-so	
g(ilish   oylariga
qadar bir me'yorda borib, keyin keskin kamayadi. 10-so	
g(ilish oyida mahsuldorligi
tugaydi.   Ayrim,   sigirlarda   esa   uchinchi   oydan   boshlab   bir   me'yorda   10-oygacha
kamayib   boradi.   Sigirlarning   ana   shu   xususiyatlarini   ózgartirish   bilan
masuldorligini oshirishga erishish mumkin. Buning uchun maxsus usul qóllaniladi.
Bu   usul   asosan   sigirlarning   ratsionidagi   oziq   me'yorini   oshirishdan   iborat   bólib,
18 ikkinchi   sog(ilish   oyining   oxirida   ularning   ratsioniga   avans   tariqasida   4-5   oziq
birligi   qóshib   beriladi.   Odatda,   avans   qilingan   qóshimcha   me'yor   asosan   sut
kópaytiradigan oziqlardan iborat bólishi maqsadga muvofiq keladi. Avans qilingan
oziqqa   nisbatan   sigirlaming   sut   mahsuldorligi   2-3   kg   ga   kópayishi   kerak.   Bunda
ularning   ratsionlarida  avans   qilib   berilgan   oziq   miqdori   doimiy   ravishda   saqlanib
qoladi.   Ma'lumki,   berilgan   qóshimcha   oziq   hisobiga   mahsul-   dorlik   oshmasligi
mumkin. U holda avans qilingan oziq me'yori asta-sekin olib tashlanadi. Odatda, 2-
3   kg   sut   qóshimcha   qilib   ishlab   chiqarish   uchun   avans   qilingan   oziq   kutilgan
natijani   bermaydi.   Shu   sababli   qóshimcha   oziq   5   kg   va   undan   kóp   sut   ishlab
chiqarishga   yetadi-   gan   miqdorda   bólishi   ma'qul   bóladi.   Ba'zan   qóshimcha   oziq
hisobiga   mahsuldorlik   tez   ózgarmasligi   mumkin.   Shuning   uchun   qóshimcha   oziq
hajmi avans qilingandan keyin birinchi ón kun davomida uning natijasini kuzatish
lozim. 
1 kg har xil sinfdagi ozuqalarning oziq birligida ifodalangan tóyimliligi (A.P.
Kalashnikov  (1985) ma’lumoti)
Ozuqalar Sifati b óyicha ozuqa sinflari
I II III Sinfsiz
Pichan 0,47 0,42 0,36 0,28
Silos  0,18 0,16 0,13 0,09
Senaj 0,32 0,29 0,25 0,20
19 20 2.4. Siǵirlarni qochirish davrida boqish  
Fan   yutuqlari   va   il
g(orlar   tajribasiga   kóra,   qochirish   ishlarining   samarali
bólishi   nasldor   buqalarning   tashqi   tassurotlarga   ta’sirchanligiga,   buqa   yoki
sigirlarning   tóliq   ratsion   asosida   talabi   qondirib   boqilishi,   ayniqsa   ratsion
tarkibidagi       proteinning   tóliq   bólishi,   qochirish   oldidan   mollarga   berilgan   oziq
sarfi va shu kabi boshqa sabablarga kóp jihatdan bo	
g(liq.
Mollarni   tóyimli   ratsion   asosida   oziqlantirish   qochirish   tadbirining
samarasini   oshirishda   eng   muhim   omil   hisoblanadi.   Tóliq   tóyimli   ratsion   bilan
boqilgan   sigirlar   qochirilganda   ularning   95%   i   tóliq   uru	
g(lanadi.   Tóyimsiz   oziq
bilan   boqilgan   sigirlarning   esa   atigi   20%   bó	
g(oz   bóladi.   Mollarning   oziq
ratsionlarida   aminokislotalar   xili   bóyicha   tóyingan   protein,   mineral   moddalar,
vitaminlar,   mikroelementlar   ehtiyojga   kóra   tóliq   qondirarli   darajada   bólmasligi
ulardan bola olishga salbiy ta'sir kórsatadi. Shuning uchun sigirlarni qochirishdan
oldin aminokis- lota xillariga boy bólgan oziqlar bilan boqish va ularni bu davrda
órtacha semizlikda saqlash maqsadga muvofiq natijalarga erishish imkonini beradi.
Yana   bir   muhim   tomoni   shuki,   sigirlarga   qóyiladigan   nasldor   buqalar   va
qochiriladigan sigirlar boshqa-boshqa oziq ratsionida boqilib turgan bólishi kerak.
Qisman bólsada mo	
g(orlagan da	g(al yoki shirali oziq (silos)larni, achib qolgan yem-
larni   mollarni   qochirish   va   qochirilgandan   keyin   ham   bir   oygacha   berish
yaramaydi.
2.5. Si	
ǵirlarni sut mahsuldorli	ǵi yuqori ból	ǵan davrda boqish
Sut   mahsuldorligini   oshirish   tadbirlarini   qó llash   natijasida   sigirlarning
mahsuldorligi   ma’lum   miqdorgacha   kótarilgandan   keyin   shu   mahsuldorlikni
mumkin qadar  uzoq  muddat  davomida saqlab  turish lozim. Buning  uchun sigirga
mahsulot   hajmini   ta’minlay   oladigan   tóyimlilik   bilan   oziq   berib   turilishi   kerak.
Ammo bó	
g(ozlik  holatining beshinchi  oyiga  yoki  7-8 so	g(ish   oyiga kelib,  ularning
sut mahsuldorligi óz-ózidan kamaya boshlaydi. Bu davrda sutning tabiiy ravishda
kamayishini   tóxtatishga   hech   qanday   tashqi   omillar   óz   ta'sirini   ótkaza   olmaydi.
21 Shunday ekan, bu holat sigir bachadonida rivoj topayotgan va ósayotgan embrion
hisobiga bóg(oz sigirning tana vujudida róy berayotgan modda almashinish jarayoni
bilan   bo	
g(liqdir.   Qisir   qolgan   sigirlarda   yoki   qochirish   muddatlari   2-3   oyga
kechikkan   sigirlar   vujudida   bunday   ózgarish   sezilmaydi.   Shuning   uchun   ham
ayrim   xójaliklarda   sersut   sigirlarni   qochirish   muddati   kechiktiriladi   va   ulardan
odatdagidan   kóra   kóproq   sut   so	
g(ib   olinishi   móljallanadi.   Lekin   bunday   usullar
yaxshi   natija   bermasligi   mumkin.   Buning   sababi   shundaki,   sigirlar   kechiktirib
qochirilsa,   ularning   uru	
g(lanish   samarasi   pasayadi   yoki   qisir   qolish   ehtimoli   bor.
Shuning   uchun   bunday   tadbirlarni   qóllashdan   xoli   bólish   kerak.   Kóp   holda   sut
mahsuldorligining   ka-   mayishiga   oziq   moddalarning   yetishmasligi   ham   sabab
bóladi. Holatning oldini olish uchun bu davrda sigirlarning oziq ratsionlari protein,
mineral   moddalar,   vitaminlar,   mikroelementlar   saqlashi   jihatidan   talabga   javob
beradigan bólishi kerak.
Sigirlaming   sersut   davrini   saqlab   turish   maqsa-   dida   ularning   ratsionidagi
shirali   oziqlarning   miqdori   kópaytirilishi   katta   ahamiyatga   ega.   Bu   davrda   shirali
oziqlar   ratsionning   60%   ini   tashkil   etishi   mumkin.   Ratsionda   tóyintirigan
yemlarning kóp (40% ga qadar)  bólishi  sut mahsuldorligining kamayishiga sabab
bóladi.   Chunki   qanchalik   yem   kóp   berib   yedirilsa,   shunchalik   sigirning   tana
vujudida  yo	
g(  tóqimasi   hosil   bólish   ja-   rayoni   kuchayadi.   Bu  hol   uning  sut   ishlab
chiqarish qobiliyatini susaytiradi.
Xójaliklardagi sigirlar podasi bóyicha bir me'yorda yuqori mahsulot olishni
ta'minlash   uchun   sigirlarning     mahsuldorligi,   fiziologik   holati   va   oziqqa   bólgan
ehtiyo-   jiga   qarab   tó	
g(ri   xillanishi   hamda   ularning   ehtiyojini   qondirib
oziqlantirilishi lozim.  
22 Har xil tirik vaznǵa e	ǵa ból	ǵan si	ǵirlar	ǵa bir sutkada beriladi	ǵan da	ǵ�al va
shirali 
Ratsiondagi shirali ót
yemlarning miqdori 
(kg) Sigirlarning tirik vazni kg
300 400 500 600
Yirik ótlarni oz miqdorda berganda
10 4 5 6 7
25 3 4 5 6
40 va unnan kóp 2,5 3 4 5
Yirik ótlarni órtacha miqdorda berganda
10 7 9 10 11
25 5 7 8 9
40 4 6 7 8
Yirik ótlarni kóp miqdorda berganda
10 12 14 15 16
25 9 11 12 13
40 va undan yuqori 7 8 9 10
23 Tirik vazni 500 kǵ lik so	ǵ�in si	ǵir uchun ratsion me’yorlari
Kórsatkichlar Ólchov
birli	
ǵi 3,8-4%  yo	
ǵ� ból	ǵan kunlik sutdorli	ǵi . k	ǵ.
8 10 12 14 16 18 20 22 24 26 28 32 36
Oziq birligi 8 ,6 9,6 10,6 11,6 12.6 13,6 14.6 15,8 17,1 18,4 19,7 22,3 24,9
Almashinuvchi 
energiya mJ 104 115 126 137 148 158 168 180 193 205 218 243 266
Quruq modda kg 12,3 13,2 14,1 14,9 15,8 16,5 17,2 18,1 19 19,8 20,7 22,3 23.7
Xom protein g 1260 1445 1630 1785 1940 2090 2245 2500 2760 2970 3185 3775 4215
Hazmlanuvchi protein g 820 940 1060 1160 1260 1360 1460 1625 1795 1930 2070 . 2455 2740
Xom kletchatka g 3450 3700 3810 4020 4110 4130 4130 4160 4180 4160 4140 4140 4100
Kraxmal g 970 1200 1435 1570 1705 1840 1975 2335 2695 2900 3105 4015 4485
Qand g 645 800 955 1045 1135 1225 1315 1555 1795 1930 2070 2675 2990
Xom yo	
g( g 240 290 340 370 405 435 465 540 615 660 710 890 950
Osh tuzi g 57 65 73 81 89 97 105 İZ 121 129 137 153 169
Kaltsiy g 57 65 73 81' 89 97 105 113 121 129 137- 153 169
Fosfor g 39 45 51 57 63 69 ' 75 81 87 93 99 1 1 1 123
Kaliy g 20 21 25 23 25 26 27 28 29 30 32 34 37
Magniy g 68 75 82 89 96 103 110 117 124 131 138 152 466
Altingugurt g 23 25 27 29 31 33 35 37 39 41 43 47 51
Temir ki 690 77 0 850 930 1010 1090 1170 1270 1370 1400 1570 1785 1990
Mis sh 70 82 95 105 115 122 130 150 170 182 195 245 275
Rux it 475 555 635 695 755 815 875 990 1110 1195 1280 1560 1745
Kobalt mg 5D 6.3 7,4 8.10 8,80 8,5 10,2 J1,9 13,7 14,7 15,8 20,1 22,4
Marganets ig 475 555 635 695 775 815 875 990 1110 1195 1280 1560 1745
Yod mg 6 7,2 8,5 9,3 10,1 10,9 İ,7 13,5 15,4 16,5 17,7 22,3 24,9
Karotin mg 345 413 473 520 565 610 655 710 770 . 825 885 1115 1245
Vit  D, ming Siń 8,6 9,6 10,6 11,6 12,6 13,6 14,6 16,8 17,1 18,4 19,7 22,3 24,9
Vit  E., mg 345 385 425 465 505 545 585 635 685 735- 790 890 995
24 Tirik vazni 400 kǵ ból	ǵan so	ǵ�in si	ǵir uchun ratsion me’yorlari
25Kórsatkichlar Ólchov
birli	
ǵi 3,8-4%  yó	
ǵ ból	ǵan kunlik sutdorlik . k	ǵ.
8 10 12 14 16 18 20 22 24 26 28
Oziq birligi 8 9 10 11 12 131 14,2 15,4 16,7 18 19,3
Almashinuvchi 
energiya mJ 95 106 117 127 138 139 160 172 185 197 210
Quruq modda kg 10,7 11,6 12,5 13,3 14,1 15 15,8 16,7 17,6 18 18,4
Xom protein g 1170 1355 1540 1652 1845 2015 2185 2440 2770 2908 3115
Hazmlanuvchi protein g 760 880 1000 1100 1200 1310 1420 1590 1755 1880 2025
Xom kletchatka g 3000 3250 3380 3590 3650 3670 3790 3840 3870 3780 3680
Kraxmal g 900 1125 1350 1485 1620 1770 1920 2275 2630 2835 3040
Qand g 600 750 900 990 1080 1180 1280 1515 1755 1890 2025
Xom yo	
g( g 225 270 320 350 385 420 455 525 600 640 695
Osh tuzi g 52 60 68 76 84 92 100 108 116 124 132
Kaltsiy g 52 60 68 76 84 92 100 108 116 124 132
Fosfor g 36 42 48 54 60 66 72 78 84 90 96
Kaliy g 17 18 19 20 22 23 24 25 26 27 29
Magniy g 60 67 74 81 88 95 102 109 116 123 130
Altingugurt g 20 22 24 26 28 30 32 34 36 38 40
Temir mg
640 720 800 880 960 1045 1135 1235 1335 1440 1545
Mis mg
65 77 90 100 110 120 130 147 165 180 195
Rux mg
440 520 600 660 720 785 850 965 1085 1170 1255
Kobalt mg
4.8 5.9 7 7 , 7 8 , 4 9 , 2 9 , 9 11,6 13,4 14,4 15,4
Marganets mg
440 520 600 660 720 785 850 965 1085 1170 1255
Yod mg 5,6 6,8 8 8,8 9,6 10,5 11,4 13,2 15 16,2 17,4
Karotin mg 320 385 450 495 540 590 640 695 750 810 870
Vit  D, ming mg 8 9 10 11 12 13,1 14,2 15,4 16,7 18 19,3
Vit  E., mg 320 360 400 440 480 525 570 620 670 720 770 2.6. Siǵirlarni sutdan chiqish oldidan va sutdan chiqqandan keyin	ǵi
oziqlantirish
 Sigirlar sermahsul yoki kamsut bólishiga qaramay, 10 oy so	
g(ilgandan keyin
va   bó	
g(ozligining   yettinchi   oyida   sutdan   chiqarilib,   dam   berilishi   lozim.   So	g(in
sigirlarni   birdan   sutdan   chiqarib   bólmaydi.   Buning   uchun   ratsion   tarkibini   biroz
ózgartirib, undagi yem hamda shirali oziqlarni olib tashlanadi. Faqat yuqori sifatli
da	
g(al   oziqlargina   berib   bo-   qilishi   maqsadga   muvofiq   bóladi.   Ayrim   sigirlarning
suti shunda ham kamaymay saqlanishi mumkin. Bunday hollarda ularga faqat tirik
vaznini   saqlab   turish   uchun   beriladigan   oziq   me'yori   berib   turiladi.   Oziq
me'yorining   óta   kamaytirilishi   sut   ishlab   chiqarish   qobiliyati   keskin   kamayishini
ta'minlaydi. Ana shundan keyingina sigirni sutdan chiqarish taraddudiga kirishish
mumkin. Sutdan chiqarish uchun 10 kun davomida sigirlarni kunlik so	
g(ish takrori
kamaytirib   boriladi.   Sut   ishlab   chiqarish   qobiliyati   sezilarli   tezlikda   sóna
boshlagach, butunlay so	
g(ish tóxtatiladi. Sigir esa sutdan chiqarilgan bó	g(oz sigirlar
guruhiga ótkaziladi.
Sutdan   chiqqan   bó	
g(oz   sigirlarni   har   doim   tóyimli   oziqlar   bilan   boqish   va
ularni zootexnik hamda zoogi- giyena qoidalariga tóliq rioya qilgan holda asrash,
ular-   dan kelgusi  mavsumda  mól-kól  sut  va  yaxshi   rivoj-  langan  buzoq  olishning
asosiy omillaridandir. Bó
g(oz sigirlarni tarkibi protein, ishqorli elementlar, mineral
moddalar,   ayniqsa,   kalsiy   va   fosfor   moddalari,   vitaminlar   va   mikroelementlarga
boy oziq xillari bilan boqish kerak. Shunda faqat sigir bachadonidagi embrionning
voyaga   yetishigina   emas,   balki   sigirlarning   óz   vujudini   tiklab   olishi   ham   kózda
tutilgan   bóladi.   Bu   esa   sigir   tuqqandan   keyin   dastlabki   sut   berish   oyida
mahsuldorligining ótgan yildagiga nisbatan kam bólmasligini ta'minlaydi. Shu sa-
babli   sutdan   chiqarilgan   sigirlarning   oziq   ratsioni   har   ón   kun   ichida   ózgartirib
turiladi.   Sutdan   chiqqandan   keyingi   dastlabki   ón   kunlikda   sigirlarga   deyarli   oz
me'yor belgi- lanishi kerak. Odatda, ularning oziq moddalarga bólgan ehtiyoji 80%
qondiriladi.   Bu   sigirning   sut   ishlab   chiqarish   xususiyati   yana   boshlanib
ketmasligiga   imkon   yaratadi.   Ikkinchi   ón   kunlikdan   boshlab   oziq   moddalarga
26 bólgan   ehtiyoj   100%,   uchinchi   va   tórtinchi   ón   kunlikda   120%   yetkaziladi.
Beshinchi ón kunlikda yana 100, oltinchi ón kunlikda 70-60% ga tushiriladi.
Sutdan   chiqarilgan   sigirni   boqishda   ularning   tirik   vazni   50-60   kg
kópayishini   nazarda   tutish   zarur.   Chunki   tirik   jussa   og(irligining   orta   borishi
hayvon   tanasining   tiklanganligini   anglatadi.   Shuning   uchun   ham   bu   davrda
me'yorga   nisbatan   20%   ortiq   oziq   beriladi.   Sigirning   tu
g(ish   payti   yaqinlashib
kelgan sari ularga beriladigan oziq me'yori kamaytirib borilishi maqsadga muvofiq
bóladi. Shunday qilinganda sigiming tu	
g(ish jarayoni kabi murakkab fiziologik hol
molning tana vujudi uchun ancha oson kóchadi.
Sutdan   chiqqan   sigirlarga   yuqori   sifatli   pichan,   silos,   ildizmevalar   berib
turish   ularning  bólajak   mavsumdagi   mahsuldorligini   oshiradi.   Sigirga   har   100   kg
tirik   vazni   hisobiga   3,5-4   kg   gacha   yaxshi   sifatli   silos,   istagancha   beda   pichani,
mineral   moddalardan   esa   10-15   g   hisobidan   bór,   suyak   uni,   pista   kómir,
sóndirilgan   ohak   berish   kerak.   1982-yildan   boshlab   Kubandagi   qishloq   xójalik
instituti hamda Shimoliy Kavkaz chorvachilik instituti (Rossiya) tomonidan butun
yil   davomida   molxonada   asra-   ladigan   sigirlarni   boqish   uchun   yangi   texnologiya
tavsiya   etildi.   Bunda   sigirlarning   laktatsiya   oylari   3   davrga   bólinadi:   sigir
tuqqandan keyin dastlabki 100 kun, ikkinchi 100 kun, uchinchi 100 kun. Birinchi
davrda   sigir   tuqqandan   keyin   15-20   kun   ótgach,   istaganicha   oziq   berib   boqiladi.
Oziq me'yori  cheklanmaydi, ikkinchi 100 kun davomida oziq sut  mahsuldorligini
ta'minlashga   qa-   ratilgan   bóladi,   uchinchi   davrda   oziqlantirish   sut   mahsuldorlik
kórsatkichini   kamaytirmay   -   saqlashiga   va   jussa   bólaligini   (kondisiyasini)
ózgartirmasligiga   qara-   tilgan   holda   tashkil   etiladi.   Umuman,   so	
g(in   sigirlar   tóliq
tóyimli oziq ratsion- lari asosida boqilishi kerak. Oziqlantirish tóliq, tóyimli bólishi
uchun   sigirning   bir   yillik   oziq   manbayida   pichan,   senaj,   órib   yediriladigan   kók
ótlar, somon kabi oziqlar 26-27% ni tashkil etishi kerak. Sersuv va shirali oziq- lar
43-47% ni, shu jumladan silos 36-43% ni, lavlagilar 5-7% ni, yemlar esa 26-31%
ni tashkil etishi lozim.
27 Xulosa
Xulosa qilib aytganda Sógin sigirlarni oziqlantirish ularni asirash sut ishlab
chiqarishda   va   fermaning   iqtisodiy   jihatdan   katta   ahamiyatga   egadir.   Sermahsul
qoramollarni   maqsadga   muvofiq   oziqlantirishni   tashkiletish   hayvonlarning
energiyaga,   sutni   hosil   qilish,   ularni   qayta   ishlab   chiqarish   funkciyalarini   va
salomatligini   normal   saqlab   turish   uchun   zarur   bólgan   tóyimli   biologik   aktiv
moddalarga   bólgan   ehtiyojiga   asoslangan   bólishi   zarur.   Hayvonlarning   tóyimli
moddalarga   bólgan   ehtiyoji   ularning   mahsuldorlik   darajasiga,   fiziologik   holatiga,
yoshiga   va   boshqa   omillarga   qarab   ózgaradi.   Sigir   laktatsiya   davrida   400-600   kg
sut berganda sut bilan 144-220 kg oqsil, 150-300 kg yog(, 200-300 kg laktoza, 6-9
kg kaltsiy va 4,5-7 kg fosfor ajiratib chiqaradi. Bu esa almashinuv jarayonlarining
kuchayishiga   olib   keladi   va   hayvonlarni   oziqlantirishni   tógri   tashkil   etishni   talab
etadi.
Laktaciya   mobaynida   sut   hosil   qilish   bilan   bo	
g(liq   bólgan   jarayonlarning
xarakteri va intensivligi turli ózgarishlarga ushraydi. Sermahsul sigirlar tuqqandan
keyingi  laktaciyaning  birinshi  yarimida  energiya  kóproq talabchan  bóladi,  chunki
bu   davrda   ratsionning   tóyimli   moddalari   sut   hosil   bólish     uchun   sarflangan
energiyaning   órinni   qoplay   olmaydi.   Shuning   uchun   ham   laktaciya   boshlarida
sigirlarda   energiya   ehtiyoh   paydo   bóladi   va   buning   uchun   organizm   tanadagi
zaxiradagi   tóyimli   moddalardan   intensiv   su’ratda   foydalanadi.   Bunda   sut   hosil
qilishga   sariflangan   energiyaning   yarimigacha   bólgan   qismini   organizm   tóqima
zaxiralari hisobiga qoplashi mumkin. 
Sigirlarning tirik vazni 100 kg  ga órtacha 2,8 – 3,2 kg, yuqori mahsuldorlari
3,5 – 3,8 kg ayirim hollarda 4-4,7 jg gacha quruq modda iste’mol qilishadi. Sigirlar
mahsuldorligi qancha yuqori bólsa, ratsionning har 1 kg quruq moddasiga shuncha
miqdorda  kóp energiya tó	
g(ri kelishi kerak. 
Ratsiondagi  energiyaning kontsentratsiyasi  pasaysa,  hayvonlar energiya eh-
tiyojini   qoplaydigan   miqdordagi   oziqlarni   iste'mol   qilish   imkoniyatiga   ega
bólmaydilar. Sutka mobaynida 1 kg quruq moddada energiyani  0,65 oziqa birligi
yoki 8 megajouldan kamaytirish maqsadga muvofiq hisoblanmaydi. Bir sutkada 28
28 kg va undan kóp sut beradigan sigirlar uchun energiya kontsentratsiyasi 1,05 oziq
birligi, yoki 11,4 mgj energiya almashinuviga tenglashtirilishi mumkin.
Sigirlarning   sut   mahsuldorligi   ular   ratsionidagi   tóliq   qiymatli   protein   bilan
ta'minlanganligiga ham bog(liq bóladi. Sigirning sutkalik sogim miqdori 10 kg sutni
tashkil etganda har 1 oziqa birligiga 95 g hazm bóla- digan protein, 20 kg va undan
kóp bólganda esa bu kórsatkich 110 g ni tashkil etishi kerak. Sutdan chiqqan bó	
g(oz
sigirlar   uchun   ham   bu   kórsatkich   110   g   tashkil   etishi   kerak.   So	
g(in   sigirlarning
ehtiyojiga   nisbatan   ular   ratsionidagi   protein   tanqisligining   20-25   foizini   omixta
yemlar   tarkibiga   kiruvchi   karbamid   kontsentrat   va   ammoniy   tuzlari   hisobiga
qoplash mumkin.
Protenining   foydalanish   samarasi   da	
g(al,   shirali   va   omixta   oziqalarning
sifatiga,   proteinning   katta   qorinda   eruvchanlik   darajasiga,   oqsilli   va   oq-   silsiz
azotning nisbatiga, energiya bilan proteinning hamda qand bilan proteni insbatiga
hayvonlarning   barcha   tóyimli   va   biologik   aktiv   moddalar   bilan   ta'minlanganiga
bo	
g(liqdir.
29 Foydalanilǵan adabiyotlar  
1. Leonard   Drust,   Margit   Vittman   “Qishloq   xójalik   hayvonlarini   oziqlantirish”
Urgench-2010 y
2. B.M.Tojiboyev, I.E.Hoshimov “Qishloq xójalik chorva mollarini 
oziqlantirish” Toshkent-2017 y
3. B. Yaxyayev, K. Xaydarov “Hayvonlarni oziqlantirish” fanidan amaliy va 
laboratoriya mash	
g(ulotlari Toshkent-2019 y
4. A.P   Kalashnikov,   N.I.Kleymenov,   V.N.Vakanov   Chorva   mollarini
oziqlantirish”  TOshkent – “MEXNAT” – 1998 y
5. R.X.Xamraqulov   “Qishloq   xójalik   hayvonlarini   oziqlantirish”    
Toshkent-2011 y
6. Lex.uz 
7. Ziyonet.uz
8. Wikipedia.org
30
Sotib olish
  • O'xshash dokumentlar

  • Qishloq xo’jaligi korxonalarida mehnat resusrlari va xizmat tizimini takomillashtirish yo’llari
  • Qishloq xo‘jaligi korxonalarida innovatsiyon texnologiyalardan foydalanish iqtisodiy samaradorligi
  • Paxta yetishtirishning iqtisodiy samaradorligi va uni oshirish yo’llari
  • Sut mahsulotlarini tayyorlash va sotish tizimini takomillashtirish
  • Bog’dorchilik sohasini innovatsion rivojlantirish yo’llari

Xaridni tasdiqlang

Ha Yo'q

© Copyright 2019-2025. Created by Foreach.Soft

  • Balansdan chiqarish bo'yicha ko'rsatmalar
  • Biz bilan aloqa
  • Saytdan foydalanish yuriqnomasi
  • Fayl yuklash yuriqnomasi
  • Русский