Kirish Roʻyxatdan oʻtish

Docx

  • Referatlar
  • Diplom ishlar
  • Boshqa
    • Slaydlar
    • Referatlar
    • Kurs ishlari
    • Diplom ishlar
    • Dissertatsiyalar
    • Dars ishlanmalar
    • Infografika
    • Kitoblar
    • Testlar

Dokument ma'lumotlari

Narxi 10000UZS
Hajmi 422.4KB
Xaridlar 0
Yuklab olingan sana 08 Fevral 2024
Kengaytma docx
Bo'lim Kurs ishlari
Fan Biologiya

Sotuvchi

Sanat Jabbarov Mumin o'g'li

Ro'yxatga olish sanasi 08 Fevral 2024

103 Sotish

Hovuzlarni tabiiy mahsuldorligini aniqlash

Sotib olish
Tema:  Hovuzlarni tabiiy mahsuldorligini
aniqlash. Mundarija
Kirish.
I. Bob. Hovuz baliqchilik xo‘jaliklarining gidrotexnik
inshootlari va suv bilan ta’minlanishi .  
          I.1. Suv havzasining tabiiy ozuqa bazasi.
       I.2.  Tabiiy suv havzalarida baliqchilik.
II. Bob. Hovuzlarning tabiiy baliq mahsuldorligi
II.1.  Hovuz baliqchiligi xo‘jaliklarining tiplari, 
tizimi va harakati.
II.2.   Hovuzlardan   foydalanishni   yaxshilovchi   melioratsiya
tadbirlari
Xulosa
Foydalanilgan adabiyotlar Kirish.
Ishning  aktualligi .  Respublikamiz   aholisining  oziq  –  ovqat  mahsulotlariga
bo‘lgan     talabini   qondirishda   faqatgina   uning   miqdor   ko‘rsatkichigagina   emas,
balkim     ularning   salomatligini   ta’minlovchi   sifat   ko‘rsatkichiga   ham   alohida
e’tibor   berilmoqda.   Ushbu   dolzarb   masalaning   yechimida   baliq   va   baliq
mahsulotlarining   o‘rni   kattadir.   Insonlarning   hayvonot   dunyosi   hisobiga     qabul
qiladigan   oqsillarning   18   –   20   foizi   suvda   yashovchi   organizmlarga,     asosan
baliqlarga to‘g‘ri keladi. Baliq go‘shti  tarkibida boshqa chorva hayvonlari go‘shti
tarkibidagi   barcha   to‘yimli   moddalar   mavjud   bo‘lgani   holda,   ularning   odam
organizmi tomonidan xazmlanish darajasi yuqoridir. Baliq go‘shti va ayniqsa yog‘i
tarkibi ―D  vitaminga o‘ta boy bo‘lib, uni yetarli darajada iste’mol qilgan tanada‖
Sa   va   R   almashinuvi   me’yorda   saqlab     turiladi,   yosh   bolalarda,   kech   kuz,   qish
oylarida   binodan   tashqariga   chiqarilib   yayratilmagan   hayvonlarda   uchraydigan
raxit kasalligining oldi olinadi, kasal bo‘lganda esa davolashda muhim ahamiyatga
ega.   Bundan   tashqari   ovqat   uchun     yaroqsiz   baliqlar   va   baliqlarni   qayta   ishlash
korxonalari chiqindilaridan    tayyorlanadigan baliq uni, qishloq xo‘jalik hayvonlari
va   parrandalarining     ratsionining   to‘la   qiymatliligini   ta’minlovchi   qimmatli
qo‘shimcha     hisoblanadi.   Meditsina   nuqtai   nazaridan   bir   kishi   bir   yilda   16   kg.
baliq iste’mol     qilishi me’yor hisoblanadi. Ushbu me’yorni ta’minlash maqsadida
mamlakatimizning   barcha   aholisi   uchun   har   yili   400   000   tonna   baliq   yetishtirish
kerak   bo‘ladi.   Respublikamizda   shuncha   miqdordagi   baliq     yetishtirish   uchun
barcha   imkoniyatlar   mavjud.   Uning   hududida   chordara   suv     omboridan   suv
oqizilishi   hisobiga   shartli   ravishda   uch   qismga   bo‘linadigan     yirik   Haydar   ko‘l
(130 000 ga.), Tuzkon ko‘l  (40 000 ga.)  va Arnasoy ko‘l (10 000 ga)  kabi  tabiiy
ko‘llar hosil bo‘lishi sababli, umumiy maydoni 820 000 ga. suv havzalari mavjud
bo‘lib,   uning   atigi   uchdan   bir   qismidagina   baliq   urchitishining   nojadal   usulidan foydalanib   mahsulot   yetishtirilmoqda.   Ma’lumotlarga   ko‘ra   bugungi   kunda   baliq
yetishtirilayotgan  sun’iy  suv     havzalarining  har   bir  gektaridan  6  sentnerdan  baliq
ovlansa,   tabiiy   suv     havzalarida   bu   ko‘rsatkich   atigi   6   –   8   kg.ga   to‘g‘ri   keladi.
Ushbu   sohani   rivojlantirish   borasida   Prezidentimizning   qator   farmonlari   va
Vazirlar   Mahkamasining   qarorlari  qabul   qilindikim,  ular   asosida   baliqchilik  bilan
shug‘ullanuvchi   fermer   xo‘jaliklarining   moddiy   bazasini   kuchaytirish   maqsadida
2012 yili 8 mlrd. so‘m imtiyozli kreditlar ajratildi. Respublikamizda hozirgi kunda
1400   dan   ziyod   hovuz   baliqchiligi   bilan   shug‘ullanuvchi   fermer   xo‘jaliklari
faoliyat   ko‘rsatmoqda.   Baliq   yetishtirishning   jadal   usullari:   hovuzlarni
mellioratsiyalash,     o‘g‘itlash,   baliqlarni   qo‘shimcha   oziqlantirish,   seleksiya   –
naslchilik   ishlarini     yuritish   hisobiga   yuqori   mahsuldor   zotlar   yaratish,   yashash
sharoiti   farq     qiluvchi   mintaqalardagi   sermahsul   baliq   zotlarini   iqlimlashtirish,
urchitishning   zavod   usulidan   keng   foydalanishni   yo‘lga   qo‘yish,   turli   yoshdagi
baliqlarning o‘zlariga xos yashash va oziqlanish sharoitlariga bo‘lgan talabi    xilma
–   xilligidan   kelib   chiqib,   ular   uchun   xuddi   shunday   sharoitlarni   yaratish,
mustahkam oziqa bazasini yo‘lga qo‘yish va yana boshqa bir qator ishlar majmuasi
ushbu   sohani   jadal   rivojlantirishning   asosiy   omillari   hisoblanadi.   Ushbu   o‘quv
qo‘llanmada   asosiy   e’tibor   qayd   qilingan   va   yana   bir   qator     masalalarning
yechimiga   qaratilgan   bo‘lib,   uning   asosiy   maqsadi   oliy   o‘quv     yurtlarining
zootexniya,   veterinariya,   biologiya   yo‘nalishida   ta’lim   olayotgan   talabalari,
magistrlari,   tegishli   kollejlarning   o‘quvchilari,   hamda     baliqchilikga
ixtisoslashtirilgan fermer xo‘jaliklari rahbarlari va    mutaxassislariga amali yordam
berishdir. I. Bob. Hovuz baliqchilik xo‘jaliklarining
gidrotexnik inshootlari va suv bilan
ta’minlanishi
I.1. Suv havzasining tabiiy ozuqa bazasi
2004-yildan   boshlab   barcha   tabiiy   suvliklar   uzoq   muddatli   ijaraga   berildi.
Mavjud   tabiiy   suvliklarning   baliq   mahsuldorligi   nihoyatda   past,   har   bir   gektarga
1,0—1,5   kg   ni   tashkil   qiladi.   Tabiiy   suvliklarning   baliq   mahsuldorligini   10—12
kg/ga   gacha   yetkazish,   baliq   chavoqlarini   yetishtirish   uchun   maxsus   inkubatsion
sexlar   tashkil   qilish   va   tabiiy   suvliklarni   baliqlashtirish   zarur   omillardan   biri
hisoblanadi.   Iloji   boricha   har   bir   tabiiy   suvliklarning   yaqin   joylarida   bunday
sexlarni qurish davr talabidir. Chunki hisob-kitoblarga ko‘ra har 100 gektar tabiiy
suvlik   yuzasiga   muvofiq   keladigan   1   gektarli   chavoq   o'stiruvchi   hovuz   qurish
kerak.   Chavoqlarni   o‘stiruvchi   hovuzlarga   to   oktabr—noyabr   oylarigacha   o'stirib
(100-150   g)   so'ngra   segolekalarni   katta   suvlikni   baliqlashtirish   maqsadga
muvofiqdir.   Shuning   uchun   ham   tabiiy   ko'llarning   yaqin   va   qulay   joylarida
inkubatsion   sex   qurish   yaxshi   natija   beradi.   To‘dako‘1   suv   omborida   «Shams»
hovuz   baliqchilik   xo'jaligida   31   inkubatsion   apparat   (shundan   25   —   VNINPRX
tipida   bo‘lsa   6   —   Savin—Arxipov   apparati)   bir   necha   yildan   beri   faoliyat
ko'rsatmoqda. To'dako‘1 suv ombori  maydoni 21—22 ming/ga. Shuncha suvlikni
baliqlashtirish   uchun   31   ta   inkubatsion   apparat   xizmat   qiladi.   Buxoro   viloyati
suvliklari 101 ming/ gektar. Shuncha maydondagi suvliklarni baliqlashtirish uchun
«Buxoro   baliq»   hissadorlik   jamiyatida   6—8   ta   Savin-Arxipov   apparati   xizmat
qiladi.  To‘dako‘l  suv   ombori  baliq  mahsuldorligi  2007-yilda  o'rtacha  37  kg/ga  ni
tashkil   qilgan   boisa,   Buxoro   viloyati   suvliklari   baliq   mahsuldorligi   nihoyatda
achinarli holatda 1-2 kg/gektariga. Shuning uchun ham yuqori darajali rentabellik
xo'jaligiga   erishish   uchun,   har   bir   MCHJ   baliqchilik   xo‘jaligining   inkubatsion
sexlari,   o‘stiruvchi   hovuzlari   va   tabiiy   ozuqa   yetishtiradigan   hovuzlari   bo'lishi
kerak. Shundagina kuchli rivojlangan baliqchilik xo'jaligini tashkil qilish mumkin. Har   bir  hududning  o‘ziga  xos,  xoh  katta,   xoh  kichik   hovuz  baliqchilik  xo'jaligini
tashkil   qilish   uchun   qulay   relyefga   ega   bo'lgan   joylar   tanlanadi.   Lekin   bunday
qulay joylarda o'stiruvchi hovuz yoki inkubatsion sex qurilsa, vaqtli chavoq olish,
boqish   muddatidan   ratsional   foydalanish,   segoletkalar   massasini   standart   holatga
keltirish va baliq mahsuldorligini oshirish imkoniyatlari paydo boiadi.
Hovuz   baliqchilik   xo'jaligini   loyihaiashtirish   va   qurish   hozirgi   zamon
instruksiyasiga   asosan   amalga   oshiriladi.   Ishlab   chiqarilgan   loyihaga   asosan   va
sanoat   qurilishi   smetasiga   asosan   (SN   202—76)   va   qoidaga   muvofiq   2   stadiya:
texnikaviy   provekt   va   ishchi   chizmalar   orqali   amalga   oshiriladi.   Hovuzlarni
qurishdan   oldin   talab   darajasida   bolgan   maydonlar   tanlanadi,   baliq   o'stirish
hovuzlari   loyihalashtiriladi   va   gidrotexnik   inshootlar   ham   loyihaga   kiritiladi.
So'ngra   hovuzlarni   va   inshootlarni   qurishga   kirishiladi.   Ajratilgan   maydonlar
quyidagi   talablarga   javob   berishi   lozim:   1.   Keng   va   nishab   yoki   qiya   joylar,
qiyaliklar   15-20   gradus   boiishi   kerak.   Suv   kiradigan   joydan   suv   chiqadigan
joygacha yoki  joyiga qarab qiyaroq boiishi kerak. 2. Tashlandiq. qishloq xo'jaligi
uchun   yaroqsiz   joylar,   ekin   ekish   yoki   past   hosil   beradigan,   boshqa   xojjalik
ishlariga   xalaqit   bermaydigan   maydonlar   tanlanadi.   Katta   qurilish   inshootlari
bolmasligi   kerak.   3.   Eng   yaxshisi   katta   miqdorda   suvni   o'tkazmaydigan   qattiq
tuproqli   yer,   iloji   boricha   suvning   chiqish   tomonida   zovur   boiishi   zarur.   Chunki
hovuz suvi almashinib turishi kerak boladi. 4. Hovuz baliqchilik xo'jaligi sifatli suv
bilan   95%   darajada   ta’minlanadi.   Yana   suvning   tuproq   orqali   filtratsiyasi   va   suv
buglanishini   hisobga   olish   kerak.   Hovuzning   bu   ko'rsatkichi   har   birgektar   suvlik
vuzasidan   0,5—   1,0   litr/s.   Qishlash   hovuzlari   uchun   suv   debiti   har   bir   gektar
maydon   uchun   15-20   1/s.   Agarda   tanlangan   joy   balchiq   bolsa   albatta   qo'shimcha
meliorativ   ishlar   bajariladi.   Zax   suvlar   chiqarib,   chuqur   joy   tekislanadi.   Suv
kolmak bolib qolmasligi kerak. Toliq quritilishi lozim. Qishda suv toliq chiqarilishi
kerak.
Suv   manbasi   to‘g‘on   (platina)   yoki   darnba   (to‘siq)lar   ko'rinishida   quriladi.
Agarda   to‘g‘on   yoki   dambalar   tuproqdan   qilinishi   loyihalashtirilgan   bo‘lsa,   unda
quyidagi talablar amalga oshiriladi: To‘g‘on yoki damba uchun shlyuza—darvoza uchun   eng   tor   joy   tanlanadi,   suv   urib   ketmasligi   uchun   ishonchli,   tuprog'i
mustahkam   boigan   joy   tanlanadi.   1.   Suv   manbasi   100%   suv   bilan   ta’minlanishi
lozim.   2.   To‘g‘on   yoki   damba   to‘siqlari   mustahkam   qiyalikka   ega   va   tuproq
sifatiga   bogdiq   bo‘ladi.   Qumloq   bodgan   joy   talabga   javob   bermaydi.   Dambalar
shunday   mustahkam   qurilishi   kerakki,   suv   kuchli   bosim   bilan   dambani   olib
ketmasligi kerak. Damba cho'qqisidagi o'tish joyi 6 m, (eni) o‘tmaydigan joyi 3 m.
Damba   cho'qqisi   suvdan   1,5—2   m   baland   bodishi   kerak   (albatta   sharoitga
qaraladi). Ayniqsa yaylov hovuzlarini joylashtirishda kuchli shamol esishi hisobga
olinadi   va  minimal   todqin  bodadigan   maydonlar  tanlanadi.   Chunki  suv   todqinlari
dambalarni ishdan chiqaradi. Damba qiyaliklari yoki otkoslari chim yotqizilib yoki
qamish o'tkazilib mustahkamlanadi. Qamish (Phragmites communis) balandligi 60-
70 sm  suv sathidan 1 m  balandroq joyga suv sathi  ko‘tarilganda qamish nihollari
suv   ostida   qolib   ketmasligi   uchun   o'tqaziladi.   Qamish   nihollari   masofasi   1,2   m
olinadi,   birinchi   yili   ular   sayoz   o'tqaziladi   va   ikkinchi   yili   1,5   m   kenglikda
qoldiriladi. Bunday kenglikdagi qamish poyalari suv to‘lqinlari dambani buzishiga
yo‘1   qo‘ymaydi.   Qamish   ko'payib   ketmasligi   uchun   qirqib   turiladi.   Dambaning
yuzasiga   chim   yotqizilsa   ham   bodadi.   Suv   chiqishi   inshootlari.   Hovuzda   suv
almashinuvini ta’minlash va suv chiqib turishi uchun modjallanadi. Suv chiqadigan
inshoot   mustahkam   joyga   quriladi.   Iloji   boricha   sarjo‘na   qurish   maqsadga
muvofiq.   Suv   chiqadigan   joyda   beton   yotqiziladi,   suvning   chiqish   joyida   baliq
tutgich   qurish   maqsadga   muvofiq.   Suv   chiqish   inshootlarida   baliqlarni   yigdsh
uchun maxsus moslamalar quriladi (18-rasm). Baliq tutgichlari baliq ovlash uchun
xizmat   qiladi.   Baliq   tutgich   dambaning   pastki   qismida   quriladi.   Baliq   tutgich
hovuzlarining   kategoriyasiga   qarab   quriladi:   chavoqlar   uchun,   rnayda   baliqchalar
uchun, segoletkalar va tovar baliqlar uchun modjallanadi. Baliq tutgich avtomatik
qurilmadan   iborat   bodishi   kerak.   Baliq   tutgichining   baliq   yig'adigan   gu67   ruhlari
va   kattaligi   hovuzning   maydoni   va   boqiladigan   baliq   turiga   ham   bogdiq.   Nerest
hovuzlari yoki o'stiruvchi hovuzlarning baliq tutgichlari shunday qurilishi kerakki,
suv   chiqayotgan   paytda   balchiq   baliqning   normal   holatiga   ta’sir   etmasin,   suv
loyqalanmasdan,   baliqchalar   jarohatlanmasdan   hovuzdan   chiqib,   baliq   tutgich moslamasiga tushishi kerak. Baliqchalarning jabrasi ifloslanmasligi kerak, ayniqsa
do'ngpeshana   qattiq   zararlanadi,   natijada   uning   nobud   bo'lish   foizi   ancha   oshadi.
Segoletkalarni   yig'ish   uclnin   maxsus   moslamalar   19-rasmda   ko'rsatilgan.
Baliqlarni himoyalovchi inshootlar. Hovuzni suv bilan ta’minlovchi ariqlarda yoki
hovuzga   begona   baliqlar   kirmasligi   uchun   suv   kiradigan   trubaga   maxsus
chambaralar   quriladi.   Xuddi   shunday   moslama   hovuzdan   suv   oqirni   bilan   baliq
chiqib ketmasligi uchun chiqadigan joyga quriladi. Suv kiradigan joyga begona va
xashaki   baliqlar   hovuzga   kirmasligi   uchun   yana   kapron   to‘rdan   konussimon
moslama   (bezdoloviy.   ko'zlari   1-2   mm   to‘r)   quriladi.   Un   kombinatida
ishlatiladigan   kapron   sito:   №10—№20   lar   dor   yasash   uchun   ishlatiladi.   Suv
tushadigan   va   chiqadigan   inshootlardagi   himoya   moslamalari   hamma   vaqt
tozalanib   turilishi   lozim.   Chavoq   o'stiriladigan   hovuzlarning   suv   kiradigan   va
chiqadigan   joylarida   №46   kapron   sito   ishlatiladi.   Bunday   kapron   sitolar   un
zavodlarida bo‘ladi. Sitolar liar ikki soatda tozalanadi.
Eng   javobgarlik   davrbu   suvni   ko‘paygan   davri,   suv   toshqini   davri   hisoblanadi.
Shuning   uchun   ham   suv   inshootlari   hamma   vaqt   ta’mirlanib   turilishi   lozim.
Hamma  vaqt  qo‘shimcha  materiallar,  kerakli   qurol-aslahalari  boMishi   kerak.  Suv
kiradigan   joyda   o'lchov   lineykasi   o'rnatiladi   va   javobgar   shaxs,   navbatchi   ishchi
belgilanadi.   Gidrotexnik   inshootlar   liar   yili   joriy   ta’mirlanadi,   har   10   yilda   bir
marotaba kapital remont qilinadi. Dambalar otkoslari ta’mirlanadi, balchiqlashgan
joylar ko‘miladi, hovuz tubidagi chuqurliklar, suv to'planib turadigan joylar tuproq
bilan to'ldirilib tekislanadi. Yuksak suv o'simliklari yig'ib olinadi. Ayniqsa, yuksak
suv   o'simliklari   2—3   marotaba   urib   olinadi.   Agarda   hovuz   o'stiruvchi   bo‘lsa,
hovuzda   amur   boqilsa,   unda   yuksak   o‘simliklarini   o'rib   olish   shart   emas.   Oq
amurning o'zi hovuzning meliorativ holatini yaxshilaydi.
Baliqlar   uchun   tabiiy   ozuqa   bazasi   suv   havzasidagi   baliqlar   iste’mol   qiladigan
barcha «yegulik» liayvon va o'simlik organizmlari hisoblanadi. Bular makrofitlar,
fitoplankton,   zooplankton   va   zoobentosdan   iborat.   Hovuz   flora   va   faunasi   20-
rasmda ko‘rsatilgan. Suv havzasining tabiiy ozuqa bazasini baholash uchun albatta namunalar yig'iladi.
Bulling   uchun   maxsus   gidrobiologik   zaruriy   asbobuskunalarga   ega   boiish   kerak.
Yig'ilgan   namunalar   4%   formalin   va   spirt   eritmalarida   fiksatsiya   qilinadi.
Yig‘ilgan   namunalarni   ishlash   uchun:   mikroskop   MBS-1,   BIOLAM,   tarzion   va
texnik   tarozi   200   g   va   tarzion   tarozi   1   g   gacha   foydalaniladi.   Fitoplankton
namunalarini   yig‘ish   uchun   batometr,   zooplankton   uchun   Djeddi   to‘ri,   zoobentos
uchun   Petorson,   dnocherpateli   -D/cli—1/40   in2,   Bogorov,   Goryayev   hisoblash
kameralari,   aniqlagichlar   va   quyidagi   adabiyotlar   boiishi   tavsiya   etiladi:   Bening,
(1940),   Rilov,   (1948),   Manuilova,   (1968),   Pankratova   (1948),   Kiselyov,   (1968),
Muhammadiyev, (1968, 1984), Niyozov (1999, 2006), Mirabdullayev (2003, 2006)
va   h.k.   Suv   havzasida   chavoqlar   zichligi   qanchalik   katta   bo'lsa,   tabiiy   ozuqa
shunchalik   intensiv   ravishda   baliq   chavoqlari   tomonidan   iste’mol   qilinadi.   Suv
havzasining   tabiiy   ozuqasi   dinamikasini   o‘rganishdan   maqsad   -   nerest   hovuzida
ozuqaning yetishmay qolganligini bilishdan iborat. Bulling uchun liar 100 yoki 50
1   suvni   Djeddi   to‘ri   orqali   filtrlanadi.   Suvdagi   tabiiy   ozuqa   miqdori
konsentratsiyasi   aniqlanadi   va   baliq   chavoqlari   ichagidagi   zooplankton   bilan
solishtiriladi.   Agarda   chavoq   ichagidagi   zooplankton   miqdori   15—20%   ichakda
uchramasa, unda chavoqlar darhol bosliqa hovuzga o'tkazilishi  kerak. Karp va oq
amur   do'ngpeshana   chavoqlarining   uzunligi   5,5—6,0   mm,   og‘irligi   1,4—2,0   mg
boMganda   aktiv   taogen   oziqlanishga   o'tadi.   Ko'pchilik   xo‘jaliklarda   bu   davrda
chavoqlarni   tin   bilan   oziqlantiradilar.   Fitoplankton   va   zooplankton
organizmlarning soni va biomassasini 1 m3 suv hajmida aniqlaydilar - hujayra/1 va
biomassa g/m3 fitoplankton uchun, zooplankton uchun esa (dona/m3) va biomassa
uchun   (g/   m3)   bilan   hisoblanadi.   Ozuqabop   organizmlarni   hisoblash   quyidagi
formula  bilan  aniqlanadi:  ^     -1  0  0  0    Bu   yerda:   A  —  1  ml   suvdagi  organizmlar
soni;   В   —   tekshirilayotgan   namuna   hajmi;   N   -   ml   dagi   hisoblangan   son;   n   -
filtrlangan   suv   miqdori;   1000   —   hisoblash   koeffitsienti.   Masalan:   1   ml   suvdagi
namunada 120 kolovratkadan asplanxna sanaldi. Tekshiriladigan namuna soni 100
ml   ga   ko'paytiriladi.   Filtrlangan   suv   miqdori   100   I   bo‘lsa,   endi   1   m3   suvdagi
organizm soni topiladi: 72 120 100 1000 1 m l • 100 m l = 120000 tu / m Demak, 1 m3   suvda   asplanxnaning   umumiy   soni   120   000   dona/m3   ekan.   Endi   buning
biomassasi aniqlanadi. Asplanxnaning biomassasi 0,02 mg, bir ta. 120,000 ta/m 3 x
0,02 mg 2,4 g/m 3. Hovuzlardan bar bir haftada bir marotaba yoki har 10 kunda bir
marotaba   namuna   yig'iladi.   O'stiruvchi   va   yaylov   hovuzlarda   har   bir   ovda   2
marotaba   o'tkaziladi   va   1   m3   suv   hajmda   qancha   organizm   borligi   aniqlanadi.
Fitoplanktonning har 100 million hujayrasi shartli ravishda 1 g deb qabul qilinadi.
Suv tubidan Peterson d/ch bilan yoki draga yordamida balchiq olinadi va u maxsus
sachok   №   20   to‘rdan   tayyorlangan   boiib,   d/ch   bilan   olingan   balchiq   sachokka
solinadi   va   yaxshilab   yuviladi   (lichinkalar,   molluskalar,   chuvalchanglar   terib
olinadi   va   maxsus   idishga   solinadi).   Idishga   etiketka   yopishtiriladi,   ko'l   nomi,
muddati,   namuna   turi,   neclita   d/ch   bilan   namuna   olingan   va   4%   formalin   bilan
fiksatsiya   qilinadi.   So'ngra   har   bir   organizmlar   guruhi   tarzion   tarozida   odchanadi
va   1   m2   dagi   hayvon   soni   hisoblanadi,   sohigra   butun   hovuz   maydonga
ko'paytiriladi   va   hovuzning   bentos   yalpi   mahsuldorligi   aniqlanadi.   Hayvonlar
biomassasi   g/m   2,   hayvonlar   soni   esa   dona/m2   bilan   aniqlanadi.   Hovuzlardagi
zooplankton   namunalarini   yig‘ish   va   ishlash   Nerest   o‘tadigan   hovuzlardan
zooplankton namunalarini yig‘ishdan maqsad undagi yirik organizmlar — dafniya,
siklop   kabilarning   miqdorini   aniqlash   va   zooplanktonlarning   bu   turlari   baliq
chavoqlariga   ahamiyat   keltiradigan   zararini   hamda   ozuqa   zaxirasini   aniqlashdan
iborat.   Baliq   chavoqlari   taogen   ovqatlanishga   o'tish   bilan   dafniya,   sikloplarni
yemaydi. Aksincha yirtqich sikloplar baliq chavoqlarini yeyishi mumkin. Shuning
uchun   ham   bu   davrda   chavoqlar   asosan   sodda   hayvonlar   (infuzoriya,   evglena)
bilan   oziqlanadi.   Tabiiy   nerest   qanday   o‘tishi   va   uning   zichligi   ko‘z   bilan
chamalab   chiqiladi   va   baho   beriladi.   Odatga   ko'ra   zooplankton   namunalari   Djedi
turi bilan si fat va miqdor namunalar yig‘iladi.
Yaylov   hovuzlari   tovar   baliq   yetishtirish   uchun   xizmat   qiladi.   To‘liq   sistemali
xo‘jaliklarda yaylov hovuzlarining maydoni 50 gektar bodishi 73 mumkin. Ammo
bunday   katta   maydonni   baliqxo'r   (baklan,   chayka,   saplya,   pelikan)   qushlardan
asrash   noqulaylik   tug'diradi.   Shuning   uchun   ham   yaylov   hovuz   maydoni   3—5
gcktarli   bo'Isa.   nazorat   qilish   ancha   qulay.   Nagul   hovuzi   qiya   bo‘lib,   lining   suv kiradigan   joyining   chuqurligi   0,5-1,0   metr,   o'rta   qismi   1,5—2,0   metr   va   suv
chiqadigan   joyi   2,5—3,0   metrni   tashkil   qiladi.   Suv   chiqadigan   paytda   suvni
qoldirmay   chiqarish   kerak.   Chunki   hovuz   suvdan   bo‘shatilgandan   keyin   u
quritiladi. Ota-ona zotlarni saqlash uchun, remont — qarigan ota-ona zotlar o‘rnini
toidiruvchi moljallangan maxsus hovuzlar bo‘lishi kerak. Bu hovuzlardagi baliqlar
yaxshilab   boqiladi.   Yaylov   hovuzlarning   xususiyatlari   to'g‘risidagi   ma’lumotlar
15-jadvalda keltirilgan.
Hovuzdagi   suvning   rangi   undagi   fitoplankton   turi   va   miqdoriga   bog‘liq.   Agarda
suv yam-yashil bo'lsa, albatta yashil va ko‘k yashil suv hujayralari, agarda qo'ng'ir
jigar rang bo‘lsa albatta diatom suvo'tlari ustunlik qilishidan dalolat beradi. Hovuz
suvining   turli   xil   joyidan   namuna   olinib,   u   avval   tindiriladi.   Fitoplankton
clio'kmaga   tushadi.   Chelak   bilan   suv   olinadi,   yarim   litr   hajmli   idishda   chelakdan
suv   olinadi.   Idishga   40%   formalindan   25   ml   solinib   Fiksatsiya   qilinadi.   Idishni
qorong'i   joyda   7-10   kun   saqlanadi.   Bu   muddatda   barcha   fitoplankton   clio'kmaga
tushadi.   Konsentrlangan   cho'kmadan   0,1   yoki   0,05   ml   shteltel   —   pipetka
yordamida   olinadi.   Maxsus   predmet   shishasi   ustiga   qo'yiladi   va   qoplagich   shisha
bilan   yopiladi.   75   Mikroskop   MBS   —   1,   yordamida   fitoplankton   guruhi
aniqlanadi.   Fitoplankton   1   1   da   sodigra   biomassasi   g/m3   da   ko‘rsatiladi.   Tuban
suvlarning   solishtirma   og‘irligi   1   deb   qabul   qilinadi.   Fitoplankton,   zooplankton
biomassasini   hisoblashda   adabiyotlardan   foydalaniladi.   Plankton   organizmlarni
madaniylashtirish   —   qisqiehbaqasimonlar   va   tuban   chuvalchanglarni   yetishtirish.
Shoxdor   mo‘ylovli   qisqichbaqasimonlar   (Cladocera)   yoki   suv   burgalari:   dafniya,
seriodafniya,   moyina,   xidorus   va   halqali   chuvalchanglardan-kolovratkalar-
broxionuslar,   asplanxna,   keratella   kabi   ozuqa   obyektlarini   urg‘ochi   zotlari   orqali
ko‘paytiriladi.   Bular   asosan   ozuqa   hovuzchalarida   yetishtiriladi.   Hovuzchalar
betondan (uzunligi 2-3 metr, eni 1,0—1,5 metr, chuqurligi 1,0 metr) tayyorlanadi,
lotoklardan   foydalansa   ham   bodadi.   Plankton   organizmlarini   boqish   uchun
(ularning   ozuqasi   bakteriya   va   suvo‘tlari   hisoblanadi)   toza   mol   go‘ngi   kerak
bodadi, taxminan har bir m3 suvda 1,5 kg go‘ng beriladi. Mol go‘ngi qopga solib
lotok   suviga   tashlab   qo'yiladi.   Hamma   narsa   tayyor   bodgandan   so‘ng,   ona dafniyalar,   kolovrotkalar   lotokga   qo'yib   yuboriladi   Konsentrat   tayyorlab
foydalansa   ham   bodadi.   Bulling   uchun   1   1   suvda   15—20   g   toza   go‘ng   va   100   g
unumdor   tuproq   sapropel   foydalaniladi.   Aralashma   20°C   haroratda   3—5   kun
saqlanadi.   Konsentrat   yoki   nastoy   1:4   nisbatda   suvga   qo‘shiladi.   Tayyorlangan
eritmada dafniya 3 hafta davomida rivojlanadi. Yana keragicha konsentrat nastoy
yoki   damlama   tayyorlanadi:   2   kg   pichan   olinib   100   1   suvda   ivitiladi   va   3   kun
saqlanadi,   sodigra   hovuzga   chiqariladi.   1   1   konsentrat   1   m3   suvga   qo‘yiladi.
Bundagi   dafniyalar   rivojlanishi   2   hafta   davom   etadi.   Dafniya   va   boshqa
umurtqasizlarni   ko‘paytirish   asosan   chavoqlarni   boqish   uchun   qaratilgan   bodadi,
yaxshisi dafniya hovuzlariga ko‘paytirilib, lichinka o‘stiriladigan hovuzlarga berib
turish   maqsadga   muvoftqdir.   Dafniya   yetishtirilgan   lotoklar   kattaligi,   chavoq
o‘stiriladigan   hovuz   maydoniga   va   chavoqlar   zichligiga   ham   bogdiq.   Flovuzni
o‘zini   o'gdtlab   turib   dafniya   va   umurtqasiz   ozuqa   obyektlarni   ham   yetishtirsa
bodadi. Tabiiy ozuqa obyekti bodmish plankton (fito va zoo) to‘g‘risida madumot
16-jadvalda   berilgan.   Chavoqlar   ozuqasini   sadoq   usulida   yetishtirsa   ham   bodadi.
Bulling   uchun   temir   karkas   tayyorlab   unga   sito   №20   to‘r   bilan   qoplanadi   va
dafniya boqiladi. To‘r ko‘zlari orqali 0,7—0,8 mm mayda dafniyalar suvga chiqib
chavoqlar   ozuqasiga   aylanadi.   Sadoq   turi   tozalab   turiladi.   Tabiiy   ozuqa   bazasi
obyektlari 16-jadvalda keltirilgan.
       I.2.  Tabiiy suv havzalarida baliqchilik
Bizning   eramizdan   ancha   avvalroq   insonlar   (xitoylik   va   rimliklar)     baliqlarni
sun’iy   urchitishning   usullarini   bilganlar.   Buning   uchun   baliqlarga   sun’iy
urchiydigan   hovuzlar   qurib,   ularning   oziqlanish   sharoitini   yaxshilaganlar.   Ularga
sun’iy   hovuzlarda   baliqlarning   ikrasini     urug‘lantirishning   o‘ta   oddiy   usullari
ma’lum   bo‘lgan,   bundan   foydalanib     tabiiy   suv   havzalarini,   kanallarni,
sholipoyalarni,   hatto   daryo   va   ko‘llarni   ham   otalangan   ikra   va   lichinkalar   bilan
baliqlantirganlar.   Oradan   asrlar   o‘taborishi   bilan   baliqlarni   ovlash   (tutish)   ishlari
takomillasha   bordi,   ayniqsa   doimiy   yashash   joylaridan   urchish   joylariga
ko‘chayotgan   yo‘llarda   va   urchish   joylarida   ularni   tutish,   daryo   va   ko‘llarda
baliqlar   zaxirasining   kamayib   ketishiga   sabab   bo‘ldi.   Shundan   kelib   chiqib,   XI   – XIV   asrlardayoq   ayrim   Yevropa   mamlakatlarida   voyaga   yetmagan   balqlarni
tutishni   taqiqlovchi,   baliqlarni   tutish   mavsumini     qisqartiruvchi,   urchish   uchun
ko‘chayotgan   yo‘llarda   va   urchiyotgan   joylarda     baliqlarni   ovlashni   taqiqlovchi
qonunlar   joriy   qilindi.   Shunday     mazmundagi   qonunlar   XVII   asrlarga   kelib
Rossiyada ham joriy qilina  boshladi.
Ushbu   qonunlar   baliqlar   zaxirasining   ko‘payishiga   ijobiy   ta’sir     qilsada,
insonlarning unga bo‘lgan  talabini  qondira olmas  edi. Chunki    insonlar  baliqlarni
ko‘paytirishga   nisbatan   ularni   tutish   texnikasini     takomillashtirishga   ko‘proq
e’tibor berganlar. Dengiz va okeanlarda ularning  o‘z – o‘zidan ko‘payishi hisobiga
hosil bo‘ladigan zaxirasi bitmas – tuganmas  deb o‘ylaganlar. Bunday tushunchalar
XX   asr   boshlarida   yanada   kuchayib     baliqlarni   ovlash   juda   jadallashib   ketdi.
Birlashgan millatlar tashkiloti    (BMT) ning ma’lumotlariga ko‘ra dunyo bo‘yicha
1953 yilda iste’mol  qilinadigan baliqlar 27,9 mln. tonnani tashkil qilgan bo‘lsa, bu
ko‘rsatkich 
1970 yilga kelib 39,1 mln. tonnani, 1975 yilda 46,0 mln. tonnani, 1985 yilga  kelib
esa 70,0 mln. tonnani tashkil qilgan. Bu tendensiyaning xanuzgacha davom  etishi
dengiz   va   okeanlarda   baliq   zaxiralarining   kamayib   ketishiga,   son     jihatdan
ko‘payib   borayotgan   insonlarning   baliq   mahsulotlariga   bo‘lgan   taqchilligini
yuzaga   keltirmoqda.   Insonlarning   tabiiy   suv   havzalarida   baliqlarni   ko‘paytirishga
qo‘ygan     katta   qadami,   Stefan   Lyudvig   Yakobi   (1711   -   1784)   tomonidan
baliqlarning     urchish   biologiyasida   qilgan   kashfiyotlaridan   boshlandi   deyish
mumkin. S.L.Yakobining kashfiyotigacha olimlar baliqlarning ikrasi (tuxumi) ham
boshqa   yer   yuzidagi   hayvonlar   kabi   organizm   (tana)   ning   ichida   otalanadi   deb
o‘ylaganlar.   Mashxur   tabiatshunos   Karl   Linney   (1708   -   1778)   ham   shu   fikr
tarafdori bo‘lgan. U erkak baliqlar spermasini suvga to‘kadilar, urg‘ochilari uni o‘z
tanasiga   so‘rib  oladi  va  undan   keyin  otalanish  urg‘ochi  baliqlarning  tanasi   ichida
sodir   bo‘ladi   deb   o‘ylagan.   S.L.Yakobi   forel   balig‘ining   urchish     jarayonini
ko‘plab   kuzatishlari   natijasida   uning   ikrasi   tananing   ichida   emas,   suvda
otalanishini   aniqlagan.   Urg‘ochi   forel   balig‘ining   yetilgan   ikrasini     suvli   idishga
siqib   olib,   uning   ustiga   erkaklarining   spermasini   to‘kib     suvning   rangi   sut rangigacha   loyqalanguncha   aralashtirdi.   Ushbu     muvoffaqiyatli   tajribadan   keyin
S.L.Yakobi   farel,   losos   va   boshqa   baliqlar     ustida   ham   ko‘plab   kuzatishlar   olib
bordi va shunga o‘xshash natijalar oldi.  Olingan lichinkalar o‘sishi va rivojlanishi
jihatidan   tabiiy   sharoitda   olinganlaridan   umuman   farq   qilmaganlar.   Yakobi
tomonidan   ixtiro   qilingan     bu   kashfiyot   baliqchilikga   oid   adabiyotlarda   va
amaliyotda   ―ho‘l   usulda   baliqlar   ikrasini   urug‘lantirish   deb   ataladigan   bo‘ldi.‖
Shunday qilib, 1763 – 1765 yillarda Germaniyada nashr qilgan 
asarlarida S.L.Yakobi nafaqat baliq ikrasini sun’iy otalantirish 
usullarini yoritdi, balki otalanish baliqlarning tanasida emas, suvda sodir 
bo‘lishini   isbotlab   berdi.   1842   yilda   Jozef   Remi   va   uning   o‘rtog‘i   Antuan   Jegen
degan baliqchilar  Yakobining tajribalarini muvoffaqiyatli takrorladilar. Ularning 
tajribalari   faqatgina  Fransiyada   emas  boshqa  Yevropa  mamlakatlarida  ham    katta
qiziqish   uyg‘otdi.   Fransuz   embriologi   Jan   Viktor   Kost   baliqlarning   ikralarini
sun’iy 
urug‘lantirishning   sanoat   asosida   baliq   yetishtirishda   ahamiyati   juda     kattaligini
faol   targ‘ib   qiluvchilardan   edi.   U   ikralarni   inkubatsiyalash     texnikasini
takomillashtirgan, inkubatsiya apparatini yaratgan hamda ―amaliy baliqchilikdan
qo‘llanmalar  kitobini nashr qildirgan. Uning qilgan ishlari  va sanoat asosida baliq	
‖
yetishtirish   borasidagi   bildirgan   g‘oyalari   faqatgina     olimlar   orasidagina   emas,
balki Fransuz hukumati organlarida ham katta  qiziqish uyg‘otdi.  Fratsiyada 1852
yilda   Kosta   kashf   qilgan   inkubatsiya   uskunasi   bilan     jihozlangan   Yevropadagi
dastlabki   Gyuningen  baliqchilik  zavodi   ochildi. Uning  ochilishi  munosabati   bilan
baliqlarni sun’iy urchitish ishlari keng  quloch yoydi.
Rossiyada  baliqlarni sun’iy urchitishning   asoschisi  va targ‘ibotchisi  mashhur  rus
baliqshunosi     Vladimir   Pavlovich   Vrasskiy   (1829   –   1862)     hisoblanadi.     1854   –
1855   yillarda   dastlab   forel   baliqlarining,   keyin   ko‘plab   boshqa   baliqlarning
ikralarini   sun’iy   urug‘lantirish   borasida   ko‘plab   tajribalar   o‘tkazdi   va   sezilarli
muvoffaqiyalarga  erishdi. 
O‘sha   paytda   o‘tkazilgan   baliqlarning   ikralarini   ho‘l   usulda     urug‘lantirish
borasidagi   tajribalarning   ko‘rsatishicha,   urug‘lantirish   uchun     olingan   ikralarning 10   –   20   foizigina   urug‘lanib,   qolgan   80   –   90   foizi     urug‘lanmasdan   qoladilar.
Urug‘lanish   darajasining   pastligi   sabablarini   o‘rganish   maqsadida     V.P.Vrasskiy
ikra   va   spermalarning   suvga   tushguncha   va   undan   keyingi     holatini,   hamda
otalangan   ikraning   tuzilishi   va   rivojlanishlarini   o‘rgandi.     Olgan   ma’lumotlarini
boshqa   adabiyotlardagi   ma’lumotlar   bilan   taqqosladi.   Bunday   olib   borgan   ishlari
unga   ikralarning   otalanish   darajasining     pastligi   sabablarini   o‘rganishga   imkon
berdi. Bu sabablarni u qo‘yidagicha  izohlagan. 
1.   Agarda   ikralar   baliqlar   tanasidan   suvga   tushgach   1-   chi   daqiqalarda
spermatazoidlar   bilan   uchrashmasalar   keyin   ular   otalanmaydilar.   Chunki,   uning
ustki   qobig‘i   suvda   tezda   shishib   ikraning   ichki   qismidan   uzoqlashadi   va
spermatazoidlarning   ichkariga   kiradigan   kanali   (mikropili)   yopiladi,     natijada   u
otalanmay qoladi. 2. Spermatazoidlar baliq tanasidan suvga tushgandan keyin 1 – 2
daqiqada   o‘zining   faolligini   va   hayotchanligini   yo‘qotadi.   V.P.Vrasskiy   o‘z
navbatida   ikralarni   sun’iy   urug‘lantirishning   quruq   usulini   yoki   rus   usuli   deb
yuritilgan   usulini   kashf   qildi.   Bu   usul   yordamida   ikralarning   90   %   gacha
otalanishiga   erishildi.     V.P.Vrasskiy   usuliga   ko‘ra   urg‘ochi   baliqlarning   yetilgan
ikralari   quruq   idishga   (kosa,   likopcha,   tog‘ora)   erkaklarning   urug‘i   (spermasi)
boshqa quruq  shunday idishlarga olinadi. Undan keyin sperma suv bilan sut rangi
darajasigacha aralashtiriladi va o‘sha zahotiyoq ikralar saqlangan idishga  quyiladi.
Ehtiyotkorlik   bilan   aralashtirish   natijasida   ikralarning   yuqori     darajada   otalanishi
amalga   oshadi.     V.P.Vrasskiyning   muvoffaqiyati   erkaklik   va   urg‘ochilik   jinsiy
xujayralarining   tanadan   ajralib   chiqgach   bir   xil   yoki   deyarlik   bir   xil   va     qisqa
vaqtda   qo‘shilishidir.     Yakobi   va   Remilarning   muvoffaqiyatsizligining   sababi
jinsiy   xujayralarning  ketma  – ket   va tanadan  ajralgandan  keyin bir  muncha  vaqt
o‘tgach aralashtirilishidir. Novgorod guberniyasidagi Nikolskiy baliqchilik zavodi
nafaqat 
Rossiyada,   balki   butun   dunyoda   V.P.Vrasskiy   kashf   qilgan   ikralarni
urug‘lantirishning   quruq   usulini   qo‘llagan   zavod   hisoblanadi.   Ushbu   zavod   o‘z
navbatida   ilmiy   laboratoriya   vazifasini   ham   bajarib,   u     yerda   V.P.Vrasskiy
baliqlarni urchitish va o‘stirish, naslli  baliqlarni   saqlash, spermani o‘zoqroq vaqt otalantirish   qobiliyatini   yo‘qotmasdan   saqlash,     ikralarni   inkubatsiyalash,   yosh
baliqlarni   saqlash   va   oziqlantirish,     lichinkalarning   dastlabki   yoshlarida   o‘sishini
to‘xtatib   yoki   juda     sekinlashtirib   ammo   o‘ldirib   qo‘ymasdan   saqlash   va   tashish,
otalangan     ikralarni   tashish   muammolarini   yechishga   qaratilgan   tajribalar   olib
bordi     hamda   bu   borada   o‘lkan   muvoffaqiyatlarga   erishdi.   Bu   boradagi   o‘lkan
muvoffaqiyatlari   uchun   u   hayoti   paytidayoq   Moskva     qishloq   xo‘jaligida
iqlimlashtirish qo‘mitasining Oltin medali va Parij   fanlari akademiyasining Oltin
medali   bilan   taqdirlangan.     V.P.Vrasskiy   asos   solgan   o‘z   zavodi   yordamida
Rossiyaning   qamrab   bo‘lmas     suv   havzalarini   yuqori   sifatli   baliqlar   bilan
baliqlantirishni orzu qilgan   edi. Ammo ijodiy faoliyatining eng gullab yashnagan
paytida,   33   yoshida     kasalligi   tufayli   olamdan   ko‘z   yumdi.   V.P.Vrasskiyning
vafotidan   keyin   Nikolskiy   baliqchilik   zavodi     davlat   mulki   tasarrufiga   o‘tkazildi.
1869   –   1879   yillarda   zavodni     M.K.Repinskiy,   1879   yildan   keyin   Oskar
Andreyevich Grimm (1845 - 1921) kabi  yetuk mutaxassis va olimlar boshqardilar.
O.A.Grimm   Nikolskiy   baliqchilik   zavodi   qoshida   ixtiologiya,     gidrobiologiya,
gidrokimyo   laboratoriyalarini   tashkil   qildi   va   muvvoffaqiyatli   boshqardi.   1921
yildan   boshlab   Rossiyada   baliqchilik   boshqarmasiga   qarashli   barcha   zavodlarda
baliqlarni yoppasiga sun’iy  urchitishga e’tibor kuchaytirildi. 1921 – 1922 yillarda
ushbu   zavodlarda   39     mln.   sig,   losos,   belobris   kabi   baliqlarning   lichinkalari
mamlakatning     tabiiy   suv   havzalariga   qo‘yib   yuborildi.   1932   yillarga     kelib   bu
ko‘rsatkich   4,15   mlrd.ga   yetdi.   1940   yilning     boshlarida   ko‘chmanchi   va   yarim
ko‘chmanchi   baliqlarning     lichinkalarini   urchish   jarayoni   kechadigan   joylarida
kattaroq   yoshgacha   o‘stirib,   bir   muncha   baquvvatlashgandan     keyin,   ajdodlari
qaytib   ketadigan   doimiy   yashash     joylariga   qo‘yib   yuborishga   erishish   va   shu
tufayli     ulardan   olinadigan   yirik   baliqlarning   sonini,   natijada   umumiy   baliq
mahsulotlari   ishlab   chiqarish   miqdorini     ko‘paytirish   muammosini   hal   qilish
borasida   ishlar   boshlandi.   Ikkinchi     jahon   urushi   bu   ishlarning   to‘xtab   qolishiga
sabab bo‘ldi.  1950 yillardan boshlab bu ishlar qaytadan davom ettirila boshlandi. 
Azov,   Orol,   Baltiq,   Barensov,   Oq,   Kaspiy,   Qora   dengizlar,   Onega   va   Ladoga
ko‘llari,   Uzoq   Sharq   dengizi,   daryo   va   Sibir   ko‘llari   basseynlarida   ko‘plab baliqchilik zavodlari tashkil qilindi. Bu zavodlarda milliardlab sazan, lesh,   sudak
baliqlarining,   millionlab   osetra   va   lososlarning   yosh   baliqchalari     yetishtirilib
tabiiy   suv   havzalariga   qo‘yib   yuborildilar.   Bu   ishlarni     muvoffaqiyatli   amalga
oshirishda yuqori malakali kadrlar tayyorlash muhim  ahamiyatga ega bo‘lish bilan
birgalikda   mavjud   suv   havzalarining   ekologik     holatini   yuqori   darajada   saqlash
uchun daryo, ko‘l, dengiz va okeanlarning  ifloslanishining oldini olish choralarini
ko‘rish   faqatgina   davlat     ahamiyatiga   ega   bo‘lib   qolmasdan   har   bir   fuqaroning
vazifasi bo‘lib qolmog‘i  kerak.
II. Bob. Hovuzlarning tabiiy baliq mahsuldorligi
II.1.  Hovuz baliqchiligi xo‘jaliklarining tiplari,
tizimi va harakati
Hovuzlarning   tabiiy   baliq   mahsuldorligi   deganda,   bir   mavsumda   uning     har   bir
gektar maydonidagi baliqlarning faqat  tabiiy oziqalar hisobigagina   bera oladigan
qo‘shimcha   vazn   birligini   tushunmoq   kerak.   Odatda,   hovuzlarning     tabiiy   baliq
mahsuldorligi   uning   har   gektaridan   kg.   hisobida   olinadigan     baliq   miqdorida
ifodalanadi. Masalan, 1 ga. hovuzga bahorda har birining  vazni 10 g. bo‘lgan 500
dona   baliq   solindi.   Ularning   har   birining   vazni     tutilganda   o‘rtacha   500   g.ga
yetgan.   Shunda   jami   baliqlar   (saqlanuvchanligi   100     foiz   bo‘lganda)   ning   vazni
500   dona   x   0,5   kg.   =   250   kg.   bo‘lganligi   ma’lum     bo‘ladi.   Hovuzga   solingan
baliqlarning   vazni   500   dona   x   0,01   kg.   =   5kg.   bo‘lgan.     Demak,   hovuzlarning
tabiiy oziqalar manbai undagi baliqlar vaznining 245   kg.ga ortishiga (250 kg. – 5
kg. = 245 kg.) imkon bergan. Ana shu ko‘rsatkich, ya’ni  245 kg. hovuzning tabiiy
baliq   mahsuldorligini   ifodalaydi.     Hovuzlarning   tabiiy   baliq   mahsuldorligi   –   bu
shartli tushunchadir. 
Uning miqdori doimo bir xil emas, uning ko‘p yoki ozligi turli sabablarga  ko‘ra: -
hovuzning   umumiy   holati,   suvining   oz   ko‘pligi   va   sifati,   tuproq   –   iqlim   sharoiti,
boqilayotgan   baliqlarning   zoti,   ularning   fiziologik   holati,     baliqlarni   joylashtirish
zichligi   va   boshqa   omillar   ta’sirida   o‘zgarib     turadi.   Issiq   iqlimli   yozi   uzoqroq
cho‘ziladigan,   unumdor   tuproqli   maydonlarda     qurilgan   va   shunday   unumdor tuproqli   maydonlardan   oqib   kelayotgan   suvlar   bilan   to‘latiladigan   hovuzlarning
tabiiy baliq mahsuldorligi albatta yuqori   bo‘ladi. Tuprog‘i oriq, masalan qumloq,
suvi   tabiiy   oziqalardan   holi,   yozi     salqin   va   qisqa   mintaqalardagi   hovuzlarning
tabiiy   mahsuldorligi   esa     pastdir.     Baliq   yetishtirish   madaniyati   yuqori,   ma’lum
muddatda   peshma   –   pesh     quritilib   tubini   o‘simliklarning   ildizlari   baquvvat
bo‘lishiga qaramay 
chuqur   ag‘darilib,   tozalanib,   o‘sha   yili   sochoq   ildizli   donli,   ildizmevali   va     poliz
ekinlari   ekiladigan   hovuzlarning   tabiiy   baliq   mahsuldorligi     qatorasiga   bir   –   ikki
yil juda yuqori bo‘ladi. Tubi uzoq yillar   quritilmasdan balchiq bosib qolgan, turli
o‘tlar   o‘sib   ketgan   hovuzlardagi     suvda   kislorod   miqdori   kam   bo‘lib   gaz
almashinuvi   yomonlashadi,   bunday   hovuzlarning   tabiiy   baliq   mahsuldorligi   past
bo‘lishi   odatiy   xoldir.   Yer   yuzasidan   kovlab   qilingan   hovuzlarning   baliq
mahsuldorligi,   gardishli  qilib qurilgan hovuzlarnikidan hamma vaqt  past  bo‘ladi.
Hovuzlarning tabiiy baliq mahsuldorligi unda boqilayotgan baliq  turlarining turiga
ham bog‘liqdir: - o‘sishi qiyin bo‘lgan, masalan, tilla rang   karas, lin kabi baliqlar
boqiladigan   hovuzlarning   tabiiy   baliq   mahsuldorligi   tez   o‘suvchi,   masalan,   karp
yoki  sazan   boqiladigan hovuzlarning  tabiiy  baliq mahsuldorligidan  ancha  pastdir.
Hovuzlarning   tabiiy   baliq   mahsuldorligi   unda   boqilayotgan     baliqlarning   yoshiga
ham bog‘liq. Bir turli yoshroq baliqlar boqilayotgan   hovuzlarning mahsuldorligi,
shu   turga   mansub   katta   yoshdagi   baliqlar     boqiladigan   hovuzlarning
mahsuldorligidan   bir   muncha   yuqoriroqdir.   Chunki   yosh   baliqlar   kattalariga
nisbatan jadalroq o‘sadilar. Suvning harorati, oziqa manbai va boshqa sharoitlar bir
xil   bo‘lganda   shu   yilgi   karp   baliqlarini   boqadigan   hovuzlarning   mahsuldorligi,   2
yoshli karplarni boqadigan hovuzlarning tabiiy baliq mahsuldorligidan 20 – 30 foiz
yuqori ekanligi aniqlangan. Ham bentoslarni, ham planktonlarni iste’mol qiluvchi
baliqlar   boqiladigan   hovuzlarning   tabiiy   baliq   mahsuldorligi,   faqat   bir   turdagi
oziqalarni   iste’mol   qiladigan   baliqlar   boqiladigan   hovuzlarnikidan   yuqoridir.
Boqiladigan   baliqlar   zichroq   joylashtirilgan   hovuzlarning   tabiiy   baliq
mahsuldorligi,   baliqlar   siyrakroq   joylashtirilgan   hovuzlarnikiga   qaraganda
yuqoriroq   bo‘lishi   shubhasizdir.   Biroq   baliqlarni   joylashtirish   zichligi   ham me’yordan   o‘ta   oshib   ketganda,   har   bir   baliqning   o‘sishi   juda     pasayib   ketishi
kuzatiladi, demak bunday holat, ya’ni baliqlarni juda zich   joylashtirish hamavaqt
ham   foydali   bo‘lavermaydi.   Bir   mintaqaning   o‘zidayoq   turli   yillari   hovuzlarning
tabiiy baliq   maysuldorligi bir – biridan farq qiladilar. Masalan issiq yozli, kuchli
shamolsiz,   mavsum   davomida   harorati   keskin   o‘zgarmagan   suv   bilan
ta’minlanishi  juda yaxshi bo‘lgan hovuzlarning tabiiy baliq mahsuldorligi   yuqori
bo‘ladi. Ayrim, havo harorati tez – tez almashib turuvchi (demak suvning  harorati
ham)   suvni   balandligi   yuqori   darajada   to‘lqinlantiruvchi   shamolli     yilda,   xuddi
o‘sha   hovuzning   tabiiy   baliq   mahsuldorligi   bir   muncha   past   bo‘ladi.   Baliqlarni
boqadigan   hovuzlardan   noto g ri   foydalanish   natijasida,   u     yerda   har   xil   fizika   –ʼ ʼ
kim	
ѐVviy   va   biologik   jara	ѐVnlar   kechadiki,   bu   jara	ѐVnlar     nafaqat   hovuzlarning
o zining   holatiga,   hatto   unda   boqila	
ѐVtgan   baliqlarning     holatiga   ham   salbiy   ta sir	ʼ ʼ
qiladilar,   ba zan   o lib   qolishiga   olib   keladi.   Bunday   salbiy   oqibatlarning   ta sirini	
ʼ ʼ ʼ
kamaytiruvchi, mutloqa   yo qotuvchi va hovuzlarning tabiiy baliq mahsuldorligini	
ʼ
kerakli darajada  ushlab turuvchi, kerak bo lsa yanada oshiruvchi shunday tadbirlar	
ʼ
olib     boriladiki,   bu   tadbirlarning   majmuasi   hovuz   baliqchiligida   hovuzlarni
melioratsiyalash   deyiladi.     Hovuzlarda   olib   boriladigan   melioratsiya   tadbirlari,
baliqlar  yashaydigan sharoitni, hovuzlardan foydalanish sharoitlarini yaxshilashga
qaratilgan.   Baliqlar   ha	
ѐVtini,   ular   yashaydigan   hovuzlardan   foydalaniladigan
sharoitni   yaxshilovchi   tadbirlarni   bir   –   biridan   farqlashning   aniq   chegarasi     yo q,	
ʼ
ular   bir   –   biri   bilan   chambarchas   bog liq,   kerak   bo lsa   bir   –   birini     to ldiradi.	
ʼ ʼ ʼ
Shuning   uchun   bu   tadbirlarni   bir   butunlikda   tushunmoq   va   amalga     oshirmoq
kerak. Ushbu tadbirlar qo yidagilardan iborat: 	
ʼ
 - hovuzlarga keladigan suvning sifatini yaxshilamoq; 
 - vaqti – vaqti bilan hovuzlarni quritib turmoq;
 - hovuzning haddan (me
ѐVrdan) zi	ѐVd o t bosib ketilishining, tubining 	ʼ ʼ
o ta balchiq bosib qolishining oldini olmoq; 	
ʼ
 - yirtqich va ifloslovchi baliqlarning kirib kelishiga yo l qo ymaslik;	
ʼ ʼ
 - tuproqning rN ni me	
ѐVrda saqlaydigan turli agrobaliqchilik tadbirlarini (quritish,	ʼ
haydash va h.k.z.) amalga oshirmoq. Ushbu tadbirlarni amalga oshirish choralarini peshma   –   pesh   va   batafsilroq   baѐVn   qilamiz.   Suvning   sifatini   yaxshilash.   Ko p	ʼ
hollarda   bosh   hovuzga   va   u   orqali     baliqlar   boqiladigan   hovuzlarga
balchiqzorlardan,   turli   suv   o tlari   ko payib     ketib,   ularning   chirishidan   hosil	
ʼ ʼ
bo lgan   chirindilar   to plangan   joydan   oqib     keladigan,   kislotaligi   oshib   ketgan,	
ʼ ʼ
tarkibida temir oksidi bo lgan suvlar  oqib keladilar. Bular o z navbatida baliqlarga	
ʼ ʼ
va   hovuzdagi   oziqa   manbalariga     salbiy   ta sir   qiladi.     Hovuzdagi   suvning	
ʼ
kislotaligi   ozgina   (rN   6,5   ga   yaqin)   oshganda   ham,     baliqlar   lanj   holatga   tushib
qolib,   oziqalarni   kam   iste mol   qiladi,   ularni     hazmlashi   susayadi,   natijada   o sishi	
ʼ ʼ
susayadi.   rN   ning   6,0   dan   ham   pasayib     ketishi   ularning   o limiga   olib   keladi.	
ʼ
Shuning   uchun   suvning   kislotaligi     oshganda,   uni   pasaytirish   uchun,   suv   olib
keladigan   kanallarga   ohakni     maydalagich   tegirmon   o rnatiladi.   Bu   tegirmon	
ʼ
ohakni   maydalab,   maydalangan     ohakni   avtomatik   usulda   suvga   sepib   turadi.
Ba zan   maydalangan   ohakni     to g ridan   –   to g ri   hovuzlar   tubiga   sepib   chiqiladi.	
ʼ ʼ ʼ ʼ ʼ
Maydalangan ohakni  hovuzdagi suv betiga sepib chiqishni mexanizatsiyalashtirish
maqsadida   SKА   –3   А,   KRZ   –   1   va   DRK   markali   mexanizmlardan   foydalanish
mumkin.     Suvdagi   temir   oksidining   tuzlari   bilan   kurashishning   eng   oddiy   usuli,
suv   olib   keladigan   kanallarga   aeratorlar,   ohakli   filtrlar   o rnatishdir.   Eng     oddiy	
ʼ
aeratsiya   qilish   usuli,   hovuzga   oqib   keladigan   suvni   keng   zinapoyalar     orqali
tushirishdir.   Kislorodga   to yingan   suvdagi   temir,   tezda   oksidlanadin   va	
ʼ
erimaydigan cho kma hosil qiladi. Ohak ushbu jara	
ѐVnning kechishiga 	ѐVrdam qiladi.	ʼ
Demak,   suvni   aerotsiyalash   va   hovuzni   ohaklashni   birgalikda   olib   borish   yanada
yaxshi samara beradi. Yuqoridagi tadbirlardan tashqari buloqlarning, irmoqlarning
suv chiqadigan va oqib keladigan joylarini toza  holda saqlash, suvning sifatinigina
yaxshilab qolmasdan uning miqdorini ham   ko paytiradi. Hovuzlarni vaqti – vaqti	
ʼ
bilan   quritish.   Har   qanday   hovuzning     tubida   u   foydalanila   boshlagandan   keyin
ma lum vaqt o tishi bilan avval   yupqa, ko proq vaqt o ta borishi bilan qalinlasha	
ʼ ʼ ʼ ʼ
boradigan loy qatlami hosil bo ladi. O ta qalin bo lmagan 	
ѐVki yupqa (10 – 20 sm.)	ʼ ʼ ʼ
loy qatlamining hosil bo lishi  hatto foydali  hamdir. Ushbu qatlamda kislorodning	
ʼ
ta sirida     mikrobiologik,   biokim	
ѐVviy   jara	ѐVnlar   kechib,   organik   moddalarning	ʼ
minerallashuvi   natijasida,   baliqlar   uchun   dastlabki   paytda   oziqa     hisoblanuvchi foydali o simliklar va jonivorlar hosil bo ladi.  Loy qatlami qalin bo lganda, uningʼ ʼ ʼ
pastki   qavatida  kislorodsiz  sodir     bo ladigan  jara	
ѐVnlar  kecha  boshlaydi.  Chunki   u	ʼ
yerga kislorod yetib bora   olmaydi. Natijada organik moddalarning minerallashuv
jara	
ѐVni   juda     susayadi,   tuproqning,   uning   bilan   birga   suvning   kislotalik   darajasi
oshib     boradi,   tubida   karbonat   angidrid   hosil   bo ladi.   Jara	
ѐVnlarning   bunday	ʼ
kechishi u yerdagi oziqa manbaining o ta kamayib   ketishiga olib keladi, natijada	
ʼ
hovuzning tabiiy baliq mahsuldorligiga  putur yetadi. Bunday ahvollarning yuzaga
kelmasligi   uchun,   hovuz   baliqchiligi     madaniyati   yuqori   bo lgan   xo jaliklarda,	
ʼ ʼ
barcha   hovuzlar   iloji   boricha   har   yili     quritiladi.   Masalan,   barcha  	
ѐVzgi   hovuzlar
qishda, qishgi hovuzlar 	
ѐVzda suvsiz  qoldiriladi.
Vaqti – vaqti bilan hovuzlarni quritishning ikki xil ahamiyati bor. Birinchidan, bu
davrda   markaziy   va   yon   kollektorlar,   baliqlar   tutilishdan     avval   saqlanadigan
chuqurlar,   u   yerlarda   to‘planib   qolgan   loydan   tozalanadi,     gidrotexnik   inshootlar
ta’mirlanadi.   Hovuzning   tubida   hosil   bo‘lgan   yupqa     loy   qatlamiga   havo   kirishi,
quyosh   nurining   to‘g‘ri   tushishi   natijasida     tuproqning   tarkibi   yaxshilanadi   va
kislorod   bilan   boyiydi.   Shunday     qilib   hovuzlardan   foydalanish     sharoiti
yaxshilanadi,   tabiiy   baliq     mahsuldorligi   oshadi.   Ikkinchidan,   hovuzlarni   quritish
natijasida     baliq   dushmanlarining   o‘lib   ketishiga,   hech   bo‘lmaganda   ularning
kamayishiga erishiladi. Bunday  qilinganda baliqlar uchun dastlabki  oziqa manbai
hisoblanuvchi o‘simlik   va hasharotlar ham kamayadi, lekin buning salbiy oqibati
sezilarli   darajada   emas,   chunki   bu   hovuzlarga   navbatda   foydalanish   uchun   suv
qo‘yilgan   keyin   juda   tez,   oddatda   8   –   15   kun   o‘tgach,   foydali   oziqa   faunalar
(ayniqsa zooplanktonlar) yana tiklanadi.
Kam   miqdorda,   yoki   o‘rta   darajadagi     o‘tlarning   mavjudligi,   hovuzlar   uchun
nafaqat  foydali, balki  hayotiy   ehtiyojidir, ammo ularning o‘ta qalinlashib ketishi
hovuzlar uchun ayanchli   oqibatga olib keladi. Barcha o‘sishi mumkin bo‘lgan va
ayniqsa   suv   ustida   o‘sadigan   qattiq   suv   o‘tlarining   ko‘payishi,   suvning   isishiga
unga   yorug‘likning   kirishiga,   demak   tuban   suv   o‘tlarining   va   hasharotlarning
ko‘payishiga   qarshilik   qiladi,     hovuzlardan   foydalanishni   murakkablashtiradi.
Qalin   o‘t   bosib   ketgan     maydon,   hovuzlarning   baliqlar   boqish   uchun   kerakli foydali   maydonini     kamaytiradi.   O‘simliklarning,   ayniqsa   qattiq   suv   o‘tlarining
chirmashib 
ketgan   ildizlari   tuproq   va   suv   o‘rtasidagi   almashinuv   jarayonini
murakkablashtiradi,   hatto   buzadi   ham.   Bunday   suv   o‘tlari   hovuzlarning   tuproq
qatlamini, uning tarkibidagi azotli, fosforli, kalsiyli va boshqa foydali  birikmalarni
so‘rib   olib,   undagi   o‘simliklarni   qimmatsiz   bo‘lgan   kletchatkaga     boy   poyalarga
aylantiradilar. Bu poyalar vaqt o‘tishi bilan quriydi,  hovuzlarni ifloslaydi, chirigan
qismi asta – sekin hovuzlar tubining balchiq  bosishiga, tuproqning kislotaligining
oshuviga   olib   keladi.   Bularning     hammasi   hovuzlarning   tabiiy   baliq
mahsuldorligiga   salbiy   ta’sir   qiladi.     Yumshoq   suv   o‘tlarining   ildizi   yuzaki
joylashganligi  uchun oson   yulinadi, bunday o‘tlardan hovuzlar  qurigandan keyin
siyirgichlar     (grabillar),   tikanli   simlar,   yordamida   tozalanadi.   Oddiy   xalq   tilida
qurbaqa  ipak (dyaska) deb ataluvchi yashil suv o‘ti o‘ta tez ko‘payib, qalin bo‘lib,
chirmashib o‘sadi. Hovuz ichi qorong‘ilashib qoladi. Quyosh nurini  o‘tkazmaydi,
mayda baliqchalar ularga o‘ralib qoladi, suza olmasdan hatto o‘lib qolish   hollari
ham   kuzatiladi.   Hovuzlarga   o‘rdaklar   qo‘yib   yuborilsa,   ular   ushbu   suv     o‘tlarini
yeb hovuzlarni tozalashga ijobiy ta’sir qiladi. Ipsimon  o‘simliklarga qarshi kurash
uchun hovuzlarga azotli o‘g‘itlar solinsa suvda 
fitoplanktonlarning ko‘payishi tezlashadi, natijada ipsimon  o‘simliklarning o‘sishi
to‘xtaydi. Elodiyaga qarshi kurashish uchun ba’zan  ohakdan foydalaniladi. Har ga.
hisobiga  kuzda  4 tonna  ohak solinib,  ko‘klam     hovuz tubi   boronaladi.  Qattiq suv
o‘tlarini   qayiqlarda   suza   borib   uzun     dastali   o‘roqlardan   (belo‘roq),   yoki   kalta
dastali (qo‘lo‘roq) o‘roqlardan   foydalanib o‘rish yo‘li bilan kamaytirish mumkin.
Bu   o‘tlarni   gullashdan     oldin   yoki   endigina   gullay   boshlaganda   o‘rish
samaraliroqdir.   O‘roq   bilan     o‘rilgandan   keyin   bir   muncha   vaqt   o‘tgach,   o‘rilgan
joydan yangi mayda shoxchalari  o‘sib chiqa boshlaydi. Ularni takroriy o‘rish yo‘li
bilan   quritadilar.   Odatda   3   marta   o‘rish   yaxshi   natija   beradi.   Katta   yuzali
hovuzlardagi   qattiq   suv     o‘tlarini   turli   rusumli   qamish   o‘rgich   (kamishakosilka)
agregatlar   yordamida     o‘rish   oson   va   arzondir.   Uncha   chuqur   bo‘lmagan
hovuzlarga ko‘p sonli qoramollar   podasi boqilsa ular yosh va nozik shoxchalarni yeydi,   qolgan   qismini   payxon     qilib,   tuyoqlari   bilan   yanchib   yoki   tubidagi
balchiqqa bosib kiritib yuboradi.
Hovuz baliqchiligi 
xo‘jaliklarida urchitiladigan baliqlarni shartli ravishda 2 guruhga 
bo‘ladilar.
1. Salqinsevar.
2. Iliqsevar.
Shundan   kelib   chiqib,   hovuz   baliqchiligi   bilan   shug‘ullanuvchi   xo‘jaliklar   ham
salqin suvli va iliq suvli baliqchilik xo‘jaliklarga  bo‘linadilar. Iliq suvli baliqchilik
xo‘jaliklarida urchitiladigan baliqlarning   asosini  karp zotli baliqlar tashkil qiladi.
Shuning   uchun   iliq   suvli     baliqchilik   xo‘jaliklarini,   karp   baliqchiligi   xo‘jaliklari
deb ham  ataydilar. Salqin suvli baliqchilik xo‘jaliklarida asosan forel zotli baliqlar
urchitiladi.   Hovuz   baliqchiligi   xo‘jaliklarining   tizimi.   Tuproq   –   iqlim,   gidrologik
sharoit,   texnik   va   tashkiliy   sharoitlardan   hamda   xo‘jalik   oldiga     qo‘yilgan
vazifalardan   kelib   chiqib,   iliq   suvli   hovuz   baliqchiligi     xo‘jaliklari:   tugallangan
tizimli,   tugallanmagan   tizimli,   birlamchi   yoshdagi     baliqlarni   yetishtiruvchi   –
(baliqchilik   pitomniklari)   va   nagul   qiluvchi     xo‘jaliklarga   bo‘linadilar.
Tugallangan tizimli baliqchilik xo‘jaliklari ikra olishdan boshlab,  ularni otalantirib
olingan   lichinkalarni   iste’molga   yaroqli   (tovar)   vaznga     yetguncha   o‘stirish   bilan
shug‘ullanadilar.   Tugallanmagan   tizimli   baliqchilik   xo‘jaliklarining   vazifasi
birlamchi   yoshdagi   baliqlarni   yetishtirib,   nagul   xo‘jaliklariga   sotishdan     iborat.
Nagul xo‘jaliklari  birlamchi  yoshdagi  baliqlarni sotib olib, ularni   iste’mol  uchun
yaroqli   vaznga   yetkazguncha   boqadilar.   Ayrim   hollarda   nagul     bilan
shug‘ullanuvchi xo‘jaliklar, tugallangan tizimli xo‘jaliklardan   ularning o‘zlaridan
ortib   qolgan   birlamchi   yoshdagi   baliqlarni   sotib   olib   ham     boqadilar.   Hovuz
baliqchiligida   naslchilik   xo‘jaliklari   ham   mavjud   bo‘lib,   ularda     naslli   baliqlar
yetishtiriladilar.   Naslli   baliqlar   yetishtirishdan   tashqari     mavjud   baliq   zotlarini
takomillashtirish   va   yangi   zotlarni   yaratish   bilan     shug‘ullanuvchi   seleksiya   –
naslchilik   deb   ataluvchi   xo‘jaliklar   ham   mavjud.   Hovuz   baliqchiligi
xo‘jaliklarining   harakati.   Baliqlarning     lichinka   holatidan   tovar   vaznga yetgunlaricha ketgan vaqt, baliqchilik xo‘jaliklarining harakati deyiladi. Bu yerda
tovar   vazn   deganda   baliqlarning   iste’mol   uchun   tutilgandagi   kattaligini   va
vazninigina   tushunib   qolinmaydi.     Birlamchi   yoshdagi   baliqlarni   yetishtiruvchi
xo‘jaliklar   (pitomniklar)   uchun,   ularning   nagul   xo‘jaliklariga   sotayotgan
baliqlarining  tirik  vazni   tovar     vazn  hisoblanadi.  Birlamchi  yoshdagi  baliqlarning
vazni   hamavaqt   iste’mol     uchun   tutilgan   baliqlar   vaznidan   kichikdir.     Birlamchi
yoshdagi   baliqlarni   yetishtirib   beruvchi   (pitomnik)     xo‘jaliklar   bir   yillik   xo‘jalik
harakatida ishlaydi. Bu yil bahor – yoz  oylarida olingan lichinkalar shu xo‘jalikda
qishlab, kelgusi yil bahorda yoki 
yozning  dastlabki   oylarida   nagul   xo‘jaliklariga   sotiladi.   (davomiyligi   12  –13   oy).
Nagul xo‘jaliklari ularni kuzgacha boqib, iste’mol uchun yaroqli vaznga   yetkazib
(5   –   6   oy   mobaynida)   savdo   shaxobchalariga   yoki   baliqlarni   qayta   ishlash
korxonalariga   sotadilar.   Ikki   yillik   harakatda   ishlaydigan     baliqchilik   xo‘jaliklari
ikki   yillik   harakatda   ishlashga   asoslangan.     Agarda   ikki   yillik   harakatda
ishlaydigan   xo‘jaliklarda   baliqlarning     vazni   kichik   bo‘lib,   iste’mol   uchun
mo‘ljallangan   baliqlar   vazniga   yetmasa   ular     yana   bir   yil   xo‘jalikda   qoldirilib,
kelgusi  yil  kuzda tutiladi. Baliq    yetishtirishning  bu muddati  uch yillik harakatda
ishlaydigan xo‘jaliklar uchun 
xosdir.     Yuqoridagilardan   kelib   chiqib,   hisoblanganda   ikki   yillik   harakatda
ishlaydigan   xo‘jaliklarda,   xo‘jalik   harakatining   muddati   18   –   19   oyga,   3     yillik
harakatda ishlaydigan xo‘jaliklarda, xo‘jalik harakati 30 – 31 oyga  teng.
II.2.  Hovuzlardan foydalanishni yaxshilovchi
melioratsiya  tadbirlari
Bu tadbir baliqlarning yashashi va hayot kechirishini yaxshilovchi chora – tadbirlar
majmuasi   tarkibiga   kiradi.   Hovuzlar   tubini   loyqa   bosishi   turli     omillar:   erroziya,
o‘simliklar   hamda   jonivorlarning   chirigan   poyalari   va     o‘liklarining   chirishi,
kislorodli   muhitda   hayot   kechiruvchi   bakteriyalarning     faoliyati   natijasida   sodir
bo‘ladi.     Suv   havzalari   tubining   loyqa   bosish   tezligi   ularning   maydonining topografik   va   fizikaviy   xususiyatlariga,   tubidagi   tuproq   qatlamining     tarkibiga
bog‘liq.  Shunday ekan  balchiqlanish  jarayonini  sekinlashtirish   uchun   hovuzlarga
suv   oqib   tushadigan   joydagi   tuproqning   yuvilishining   oldini     olish   kerak.   Bunga
erishmoq   uchun   suv   havzalari   tevaragiga   va   daryolarning     qirg‘oqlariga
himoyalovchi   daraxtlar   o‘tqazish   va   o‘tloqzorlar   tashkil   qilish     kerak.
Hovuzlarning   tubini   20   –   25   sm.   qalinlikda   loyqa   bosganda   ularning     biologik
mahsuldorligi   pasayadi,   baliqlarni   tutish   qiyinlashadi.   Loyqa     bosish   hovuzlar
tubida   oliy   yumshoq   va   qattiq   suv   o‘tlarining   qalinlashib     ketishiga,
balchiqlanishiga   sabab   bo‘ladi.   Qattiq   suv   o‘tlari   dastlab     hovuzlarning   sayyoz
yuzasida,   atrofida   paydo   bo‘lib,   asta   –   sekin   uning     markazida   hosil   bo‘la
boshlaydi va butun maydonini egallaydi. Yumshoq suv 
o‘tlari   -  bo‘yiadoron,  shoxbarg,  turli  xil  g‘ijjakbarg  va   qattiq  suv   o‘tlari  -qamish,
lox,   ajriqlardan   iboratdirlar.   Suv   o‘tlarining   ma’lum   miqdori   baliqlar   hayot
faoliyatida   muhim     ahamiyatga   egadirlar.   Bunday   joylarga   baliqlar   ikralarini
qo‘yadilar,     ularning   otalanish   va   inkubatsiya   jarayonlari   kechadilar.   Suv   o‘tlari
me’yordan     oshib   ketganda   ularni   siyraklatilishi   uchun   baliqchilarning   aralashuvi
talab  qilinadi. 
Qattiq suv o‘tlari odatda oddiy o‘roqlar yordamida, o‘ta ko‘payib ketganda  esa har
xil   rusumli   qamish   o‘rg‘ich   mexanizmlardan   foydalanib   o‘rib   olinadi.     Yumshoq
suv   o‘tlarini   yo‘qotish   uchun   suvda   ham   qo‘llash   mumkin   bo‘lgan   boronadan
foydalaniladi.   Bu   borona   31   -   rasmda   ko‘rsatil-ganidek   uchburchak   shaklda
yog‘ochdan   yasaladi.   Uning   yerni   yumshatadigan   tishlari   yirik   mixdan     yasalib,
burchaklaridagi   ilgaklar   yordamida   transport   vositalariga,   odatda     pritsepli   yoki
g‘ildirakli   traktorlarga   ulanib,   hovuzning   tubida   sudraladi.     Uning   tishlari   yerga
yaxshiroq   botishi   uchun   boronaning   ustiga   har   xil     og‘irlikdagi   yuklar   yuklab
qo‘yiladi. Borona nafaqat hovuz tubidagi yumshoq   o‘tlarni yig‘adi, shuning bilan
birgalikda   hovuz   tubini   yumshatadi,   natijada   u     yerda   oksidlanish   (aerob)
jarayonlari ham kechadilar. Mexanik usullardan tashqari hovuz tubidagi yumshoq
suv o‘tlarini  yuqotishda   kimyoviy   usullardan   (gerbitsidlardan)   ham   foydalaniladi.
Foydalanilayotgan gerbitsidlar baliqlar uchun ham, fitoplankton va   umurtqasizlar
olami uchun ham zararsiz bo‘lishi kerak. Bu maqsadda mis  kuparosi (Cu SO4 • 5
H2O)   va   mishyakli   natriydan   foydalaniladi.   Mis   kuparosining   0,33   mg/l   eritmasi
bilan   asosan   suv   o‘tlarini   yo‘qotishda     foydalaniladi.   Mishyakli   natriyning   1,7   –
4,0   mg/l   eritmasidan   foydalanib     asosan   gulli   o‘simliklarga   qarshi   kurashiladi.
Uning ushbu darajadagi   eritmasi baliqlar uchun zaxarli emas. Butil efirining 1,25
mg/l   emulsiyasidan foydalanib ham suv o‘tlariga qarshi kurashiladi. Uning 0,005
g/l eritmasi baliqlar uchun zaxarli emas. Butil efirining 2,4 D rusumli  eritmasidan
foydalanib   qattiq   suv   o‘tlari   yo‘qotiladi.     Gerbitsidlarni   asosan   ularning
eritmalarini   suvga   yoki   hovuzga   suv     qo‘yishdan   oldin   uning   tubiga   purkash
usulidan   foydalanib   sepiladi.   Bu     ishni   bajarishda   maxsus   kiyim   boshdan   (eng
bo‘lmaganda   fartuk   va   qo‘lqop)   va     ayniqsa   himoyalovchi   kuzoynakdan
foydalanish shart. Hovuzlardan foydalanishni yaxshilovchi   melioratsiya tadbirlari
Hovuzlardan   foydalanishni   yaxshilovchi   melioratsiya   tadbirlar     majmuasi,   asosan
baliqlarning   urchish   va   yosh   baliqlarning   o‘sish   jarayonini     yaxshilashga,   hamda
baliqlarni   tutishni   qiyinlashtiruvchi   holatlarni     yo‘qotishga   qaratilgan.   Baliqlarni
tutishni   qiyinlashtiruvchi   holatlarni   yo‘qotish   choralari   rejasini   tuzishdan   oldin,
hovuzning karta – sxemasi chiziladi.  Ushbu karta – sxemada hovuzning baliqlarni
tutish   uchun   qiyinchilik     tug‘diruvchi   maydonlari   (qattiq   o‘tlar   bilan   qalin
qoplangan, ularni o‘rib 
olgandan keyin qolgan ildizlari) belgilanadi. Agarda bunday maydonchalar   butun
hovuz   bo‘ylab   tarqalgan   bo‘lsa,   uning   butun   maydoni,   ayrim     maydonlaridagina
tarqalgan   bo‘lsa,   o‘sha   maydonchalardagina   melioratsiya     ishlari   bajariladi.
Baliqlarning   urchish   sharoitini   va   yosh   baliqlarning   yashovchanligini     oshirishga
qaratilgan   tadbirlarga:     tabiiy  urchishi   uchun  foydalaniladigan  mavjud  hovuzlarni
saqlab     qolish,   sharoitini   yanada   yaxshilash;     sun’iy   urchish   hovuzlarini   qurish;
urchish   hovuzlaridan   turli   sabablarga   ko‘ra   ajralib   qolgan     ko‘lmaklardagi   yosh
baliqlarni   saqlab   qolish.   Iliq   suvli   baliqchilik   xo‘jaliklari   barpo   qilinishi
munosabati   bilan,   u   yerda   sun’iy   urchish   hovuzlarini   qurish   va   yosh   qimmatli baliqchalarning     saqlanib   qolishini   yaxshilash   katta   ahamiyatga   ega.     Baliqlarni
sun’iy   urchitadigan   moslamalarning   hovuzlarning   tubida   joylashtirilgan   va   suzib
yuruvchi xillaridan foydalaniladi. Kam suvli ko‘llarda va suv omborlarining tubida
quriladigan   urchitish   moslamalari,   quyosh   nuri   tushadigan   va   kuchli   shamollar
yo‘lidan   yiroqda   joylashtiriladi.     Ularning   tubiga   qora   qarag‘ay,   savr   ba’zan
boshqa   daraxtlarning   mayda     bargli   shoxlari   siljib   ketmaydigan   qilib   joylashtirib
qo‘yiladi.   Bu     xildagi   urchish   hovuzlaridan   foydalanish,   baliqchilarga   urchish
jarayonini  nazorat qilishga va olingan yosh baliqchalarning hisobini olib borishga
imkon     beradi.   Suzib   yuruvchi   urchish   moslamalaridan   suv   omborlari   va   ayrim
ko‘llarda     foydalanilib,  uning   asosini   yog‘ochdan   yasalgan   ramkasimon   moslama
tashkil     qiladi.   Uning   eni   1   m.   atrofida   bo‘lib,   uzunligi   u   foydalaniladigan   suv
havzasining   (hovuz,   ko‘l,   suv   ombori)   qandayligiga   bog‘liq.   Moslama   romiga
oralig‘i 30 – 40 sm. qilib bir necha joyidan ip tortiladi. Ularga bir – biridan 30 – 40
sm.   masofada   turuvchi   qora   qarag‘ay,   savr   shoxchalari     bog‘lamlari,   qamishning
yuvilgan   ildiz   tizimi   bog‘   –   bog‘   qilib   bog‘lab     qo‘yiladi.   Bu   bog‘lamlar   suv
yuzasidan   0,5   m.   pastlikda,   hovuz   tubidan   0,25   m.     balandlikda   muallaq   holda
turadigan bo‘lishi kerak.
Insolyatsiya  usuli  qadim  zamonlardan beri  qishloq  xo'jaligida qoilab kelinmoqda.
Agarda   tuproqda   zararkunanda   nematodalar   ko'payib   ketsa,   g'alla-don   ekinlari
ko'plab zarar ko'radi. Tuproq zararkunandalarini yo'qotish maqsadida ekin dalasini
quyosh nuri ta’sirida bir yoz davomida quritiladi. Shu yili umuman ekin ekilmaydi.
Bu   usul   tuproq   zararkunandalarini   yo'qotishda   katta   ahamiyatga   ega.   Bu   usul
insolyatsiya usuli deyiladi. Insolyatsiya usulini baliqchilik xo'jaligida ham qo'llasa
bo'ladi. Chunki baliq boqiladigan hovuz uzoq yiliar suv bilan saqlansa suv ay nib,
suv   tubi   balchiqlashib,   lining   kislotal   iligi   oshib   ketadi.   Natijada   baliq
mahsuldorligi pasayib ketadi. Ko'pchilik baliqlar nobud bo'ladi. Baliq boqiladigan
hovuzlar   liar   yili   baliq   boqilishi   sababli   uning   tubida   katta   miqdorda   organik
moddalar yig'iladi. Natijada cho'kindilar ko'payib mikroorganizm ta’sirida chiriydi.
Suvda   erigan   kislorod   organik   moddalarning   chirishi   uchun   sarf   bo'ladi.   BPK(5)
ko'rsatkichi ko'tariladi va dimiqish (zamor) yuz beradi. Bunday paytda hovuzlarni chuqur   chizel   qilinadi,   yoz   davomida   suv   quyilmaydi.   Faqat   kelgusi   yili   baliq
qo'yishdan   oldin   suv   quyiladi.   Insolyatsiyadan   so'ng   hovuzlarning   baliq
mahsuldorligi   ikki   va   undan   ortiq   marotaba   oshishi   mumkin.   Ayniqsa,   Sharqiy
Yevropada 5 yildan so'ng hovuzlarga dam beriladi. Bu davrda hovuzlarda qishloq
xo'jaligi   chopiqli   ekinlar   ekish   tavsiya   etiladi.   Bizning   sharoitda   ko'pincha   sholi
ekiladi. Lekin sholi ham suvda o'sadi. Bunday paytda hovuz biologik jihatdan dam
olmaydi.   Eng   qulay   variant   hovuzni   kuzda   shudgorlab,   kelgusi   yilgacha   baliq
qo'ygunga  qadar  quruq  saqlash.   Insolyatsiya   usulini   hovuz  sharoitiga  qarab  har   5
yilda   bir   nrarta   yoki   7   yilda   bir   marta   qo'llash   maqsadga   muvofiq.   Hovuzlarni
ohaklash   Hovuzlarni   ohaklash   ishlari   ularning   meliorativ   holatini   yaxshilashga
qaratilgan,   baliqchilik   hovuzini   ohaklash   uning   ekologik   muhitini   yaxshilaydi   va
baliq   mahsuldorligini   oshiradi.   Ohak   har   tomonlama   hovuz   holatiga   ta’sir   etadi.
Ohak   suvning   kislotalik   holatini   neytrallaydi.   Ohaklashdan   oldin   hovuz   suv   va
balchiqlik holati tekshiriladi. Agarda pH-5 bo'lsa, darhol so'ndirilmagan ohak bilan
ohaklashtirish   ishlari   boshlanadi.   Ohak   vodorod   ionlari   bilan   birikib   suv   pHni
neytrallaydi 7,6-8,0, Ohak suvning fizik xususiyatini yaxshilaydi. Ohakning asosiy
xususi146 yati shundaki, u magniy, natriy va kalivlarning zaharli birikmalari bilan
birikib   ularni   zaharsizlantiradi.   Ohakning   yana   bir   xususiyati   biogen   moddalarga
ta'sir etib uni organizmlar tomonidan yengil hazm bo'lishini ta’minlaydi. Hovuzni
ohaklantirishda   tavsiya   etiladigan   normativlarga   e’tibor   berish   kerak.   Muvofiq
keluvchi   ohaklash   bo'yicha   qo'llanmalar   mavjud.   Hovuzlarni   ohaklash   normalari
38-jadvalga   ko‘rsatilgan.   Hovuzni   ohaklashda   so'ndirilmagan   (SaO),   so‘ndirilgan
ohak (Sa(ON)-,), va ohaktosh SaSO, beriladi. Vegetatsiya davrida 1-2 s ga hovuzni
ohaklash bahor paytida liar 15 kunda bir marotaba, mineral o'g'it bergandan keyin
2—3 kun o'tishi bilan yozda liar bir 7—10 kunda bir marotaba. Bu yerda ham 200
kg   oliakni   210   kunga   boiinadi.   200   kg   ohak   :   210   kun   —   0,952   kg.   Demak,   liar
kunlik norma 1 kgohakharlOkunda 10 kgsohidirilmagan ohak 500 1 suvda eritiladi
va   soat   Ю 00   —1   100   hovuzga   sepib   chiqiladi.   Diqqat:   baliqlar   yoppasiga   kasal
bo'lsa   liar   bir   ga   suvlikka   100—300   kg   so'ndirilmagan   ohak   sepiladi,   liar   2—3
sutkada bir marotaba bu ish 5—10 sutka davomida amalga oshiriladi. Hovuzlarning tabiiy ko’rinishi   Hovuzlardagi baliqlar    Xulosa
Hovuzlardagi   suv,   uning   tubidagi   tuproq   qatlami,   tarkibidagi   bakteriyalar,
o‘simliklar va boshqa barcha jonivorlar baliqlar uchun tashqi  muhit hisoblanadi.
Bu tashqi muhit baliqlarning organizmida kechadigan: nafas olish,  oziqlanish, qon
aylanish,   nerv   faoliyati,   urchishi,   o‘sish   va   rivojlanishi   kabi     barcha   jarayonlarga
ta’sir   qiladi.   Baliqlar   organizmiga   ta’sir   qiladigan   tashqi   muhit,   ixtifaunaning
xilma   –   xilligi   va   boyligi   o‘z   navbatida   havzadagi   suv   qatlamining     qalinligiga,
maydoniga,   tubidagi   tuproq   qatlamining   xususiyatiga,   unda     yashovchi
bakteriyalar,   suv   o‘tlari,   va   jonivorlarning   tarkibiga,   suvning     harorati,
gidrokimyoviy rejimi va oqish tezligi kabilarga bog‘liq. Ixtifaunaning holatiga o‘z
navbatida insonlarning xo‘jalik yuritish 
faoliyati,   jumladan   mahsulot   yetishtirishning   jadalliligi,   suv   inshootlarining
qurilishi,   baliqlarni   iqlimlashtirish   kabilar   ta’sir     ko‘rsatadi.   Yuqoridagi   ko‘plab
omillardan   baliqlar   xayotiga   ta’sir   qiluvchi     eng   asosiy   va   soha   bilan
shug‘ullanuvchi   mutaxassislar   ko‘proq   duch     keladiganlari   suvning   harorati,
gidrokimyoviy   rejimi   va   oziqa     manbalaridir.     Qayd   qilingan   ushbu   omillar
faqatgina   tashqi   muhit   sharoitini   nazorat   qilishgagina   emas,   balki   uni   foydali
tomonga yo‘naltirishga ham imkon 
beradi. Foydalanilgan adabiyotlar
1.   Zohidov   Ò.E.   Zoologiya   ensiklopediyasi   (baliqlar   va   tuban   xordalilar).   —   Ò.,
«Fan» nashriyoti, 1979. 
2. Ïðèâåçåíöåâ Þ.À. Ïðàêòèêóì ïî ïðóäîâîìó ðûáîâîäñòâó. — Ì., 1982. 
3. Íèêîëüñêèé Ã.Â. Ýêîëîãèÿ ðûá. — Ì., 1963. 
4. Xaqberdiyev P.S., Davlatov R.B. Baliqlarni oziqlantirish, ularning kasalliklarini
davolash va oldini olish. — Samarqand, 2012. 
5.   Äîðîõîâ   Ñ.Ì.,   Ïàõîìîâ   Ñ.Ï.,   Ïîëÿêîâ   Ã.Ä.   Ïðóäîâîå   ðûáîâîäñòâî.   —   Ì.,   «Âûñøàÿ
øêîëà», 1981. 
6.   Àêâàêóëüòóðà   è   ðûáîâîäñòâî   â   Óçáåêzòàíå.   Ñîâðåìåííîå   ñîñòîÿíèå   è   êîíöåïöèÿ
ðàçâièÿ. — Ò., 2008. 
7. Ïðèâåçåíöåâ Þ.À, Àízèìîâà È.Ì., Ïàðàñîâ Å.À. Ïðóäîâîå ðûáîâîäñòâî. — Ì., 1979. 
8.   Kamilov   B.G.,   Qurbonov   R.B.   Baliqchilik   (O‘zbekistonda   karp   baliqlarini
ko‘paytirish). — Ò., 2009. 
9. Shohimardonov D.R. Mintaqalarda baliqchilikni rivojlantirish. — Ò., 2001.

Sifatga asoslanib tayyorlangan

Sotib olish
  • O'xshash dokumentlar

  • Exinokokkoz kasalligi patomarfologiyasi
  • Ikkilamchi va uchlamchi qoplovchi to‘qima periderma va po‘stloq bilan tanishish
  • Ikkilamchi va uchlamchi qoplovchi to‘qima periderma va po‘stloq bilan tanishish
  • Genetik injeneriya
  • Amfibiyalarni kelib chiqishi va evolyutsiyasi

Xaridni tasdiqlang

Ha Yo'q

© Copyright 2019-2025. Created by Foreach.Soft

  • Balansdan chiqarish bo'yicha ko'rsatmalar
  • Biz bilan aloqa
  • Saytdan foydalanish yuriqnomasi
  • Fayl yuklash yuriqnomasi
  • Русский