Войти Регистрация

Docx

  • Рефераты
  • Дипломные работы
  • Прочее
    • Презентации
    • Рефераты
    • Курсовые работы
    • Дипломные работы
    • Диссертациии
    • Образовательные программы
    • Инфографика
    • Книги
    • Тесты

Информация о документе

Цена 9000UZS
Размер 279.9KB
Покупки 1
Дата загрузки 25 Август 2023
Расширение docx
Раздел Курсовые работы
Предмет Пищевая технология

Продавец

Bohodir Jalolov

Sabzavot konservasi qadoqlash liniyasini loyihalash

Купить
O’zg. Varoq Hujjat№.
Imzo Sana VaroqSabzavot konservasi qadoqlash liniyasini loyihalash
I. Kirish
1. Sabzavot konservasi qadoqlash liniyasini  bo'lgan talab
2. Sabzavot konservasi qadoqlash  uchun xom ashyo 
3. Sabzavot konservasi qadoqlash  jarayoni 
4. Sabzavot konservasini i shlab chiqarish xarajatlari va operatsion 
daromadlar
II.  Hisob qismi
III. Chizma
Xulosa
Foydalanilgan adabiyotlar ro’yxati
 
1
Sabzavot konservasi
qadoqlash liniyasini O’zg. Varoq Hujjat№.
Imzo Sana VaroqKirish
Konserva   zavodini   tashkil   etishning   birinchi   bosqichi   texnologiyani
o'rganish   va   mintaqangizdagi   raqobatchilarning   ishini   tahlil   qilishdir.   Potentsial
xaridorlarning   asosiy   qismi   yirik   shaharlarda   yashaydi.   Kichik   aholi   punktlarida
yuqori talabga ishonish mumkin emas.
Shundan so'ng siz xom ashyo etkazib beruvchilarni izlashni boshlashingiz va
dastlabki   shartnomalar   tuzishingiz   kerak.   Meva-sabzavot   va   yirik   fermer
xo'jaliklarini   sotib   olish   eng   foydali   hisoblanadi.   Garchi   dehqon   xo'jaliklaridan
hosilni   chiqish   punktlari   orqali   sotib   olish   amaliyoti   keng   tarqalgan.   Agar   siz
sabzavot   va   meva   konservalarini   ishlab   chiqarishni   tashkil   qilishni   boshlashga
qaror   qilsangiz,   sizda   hajm   bo'yicha   aniq   rejalar   mavjud   turli   xil
turlari   mahsulotlar, har xil turdagi  xom ashyoni  sotib olishning dastlabki  hajmlari
bo'yicha   fermer   xo'jaliklari   bilan   kelishish   arziydi.   Sizning   yetkazib
beruvchilaringiz   kelgusi   mavsumda   qishloq   xo'jaligi   mahsulotlarining   qaysi
turlariga e'tibor qaratish kerakligini hisoblab chiqishlari mumkin.
Ajoyib variant - o'rim-yig'im mavsumida korxonani ishga tushirish. Birinchi
rezavorlarni   iyul   oyining   o'rtalarida   sotib   olish   mumkin.   Ushbu   muddatdan
maksimal   darajada   foydalanishga   vaqt   topish   uchun   aniq   biznes-rejani   tuzish   va
ishlab   chiqarishni   ochish   kechikish   bo'lsa,   zaxira   variantlari   haqida   o'ylash
muhimdir. Misol uchun, siz avval meva va sabzavotlarni muzlatish uchun chiziqni
o'rnatishingiz mumkin.
Katta ulgurji bozorlarga kirish deyarli mumkin emas. Bu kattalar o'rtasidagi
yuqori   raqobat   bilan   bog'liq   savdo   belgilari ...   Bu   marketing   strategiyasini   ishlab
chiqish jarayonida hisobga olinishi kerak.
Muhim   xavflar   ob-havo   sharoiti   bilan   bog'liq.   Xom   ashyoni   sotib   olish
narxlari va mahsulotingizning narxi hosilga bog'liq.
Mutaxassislar   xomashyo   etkazib   beruvchilarga   iloji   boricha   yaqinroq
biznesni   tashkil   qilish   uchun   binolarni   izlashni   tavsiya   qiladilar.   Bu   shuni
 
2Лист № документ Подпис Дат
Лист
  Kurs ishi
  Выпол.
  Проверил Лит.
Листов .
.
           75-19 Sabzavot konservasi
qadoqlash liniyasini O’zg. Varoq Hujjat№.
Imzo Sana Varoqanglatadiki,   siz   viloyat   markazida   yoki   kichik   shaharchada   xonani   ijaraga
olishingiz   kerak.   Bu   joy   ijara   narxlari   jihatidan   ham   foydali.   Kichkina   aholi
punktlarida   ish   haqi   metropoldagidan   pastroq   tartib   emas.   Tayyor   mahsulotni
yetkazib berish uchun jo'natish xarajatlari ushbu omillar bilan qoplanadi.
Ishlab chiqarish maydoni  kamida 120 m² bo'lishi  kerak. Shuningdek, yangi
hosil   paydo   bo'lishidan   oldin   qish   va   bahorda   ishlab   chiqarishning   ishlashini
ta'minlash uchun etarli zaxirani yaratish uchun sabzavot  do'konlarini ijaraga olish
kerak.   Tayyor   mahsulotlarni   saqlash   uchun   omborlar   kamida   100   m²   maydonga
ega bo'lishi kerak. 1-2 smenada zarur bo'lgan xom ashyoni saqlash uchun ombor.
Daromadlilikni oshirish uchun muzlatilgan rezavorlarni muzlatish va saqlash
uchun kameralarni jihozlash tavsiya etiladi. Hatto boshlang'ich kapitali cheklangan
bo'lsa   ham,   ularni   tartibga   solish   uchun   qo'shimcha   mablag'larni   topish   juda
ma'qul. Faol yig'im-terim davrida va arzon narxlarda   muayyan turdagi   xom ashyo,
sizning   imkoniyatlaringiz   uni   qayta   ishlashga   dosh   bera   olmasligi   mumkin.
Muzlatish normal ishlash va xom ashyoni to'g'ri shaklda saqlash imkonini beradi.
Qo'shimcha   dalil   -   muzlatilgan   meva   va   sabzavotlardan   pul   topish   qobiliyati.
Misol:   o'rim-yig'im   paytida   1   kg   makkajo'xori   yadrosining   ulgurji   narxi   20   rubl,
qishda   siz   ularni   muzlatilgan   holda   100   rublga   sotishingiz   mumkin.   Qo'shimcha
energiya   xarajatlari   bilan   ham,   ushbu   turdagi   mahsulotlar   uchun   qo'shimcha
muzlatish va saqlash joylari mavjudligi juda foydali.
Siz   yong'in   bo'limi   va   SES   talablarini   oldindan   bilishingiz   kerak.   Uchun   Oziq-
ovqat sanoati   aniq standartlar ishlab chiqilgan, ular hatto xonani topish jarayonida
ham hisobga olinishi kerak. Ko’p hollarda tadbirkorlar
 
3 O’zg. Varoq Hujjat№.
Imzo Sana VaroqI. Nazariy qism
1.1. Sabzavot konservasi qadoqlash liniyasiga qo’yilgan talab
Mantiqan   savol   tug'iladi,   bugungi   kunda   konservalangan   sabzavotlarga
maksimal talab mavjud. Shuni tushunish kerakki, sanoat ishlab chiqarish hali ham
uy-ro'zg'or   buyumlaridan   yuqori   raqobat   bosimini   boshdan   kechirmoqda.   Bu
ularning mahsulotlarining sifat standartlarida va konserva turini tanlashda hisobga
olinishi kerak.  Shunga ko'ra, eng mashhur tijorat konservalangan sabzavotlar:
 qovoq va baqlajon ikra;
 sabzavotli salatlar;
 Bolgar qalampiri;
 tuzlangan pomidor;
 yashil no'xat ;
 tuzlangan bodring;
 makkajo'xori;
 dukkaklilar;
Shu   bilan   birga,   eng   katta   talab   bu   mahsulot   odamlar   asosan   faol
ishbilarmonlik  turmush  tarzini  olib  boradigan  yirik  shaharlarda  kuzatiladi,   bu  esa
sabzavotlarni   mustaqil   yig'ish   uchun   vaqt   sarflashga   imkon   bermaydi.   Shu   bilan
birga,   yuqori   daromadlar   ularga   konserva   sotib   olish   uchun   mablag'   ajratish
imkonini beradi.
 
4 O’zg. Varoq Hujjat№.
Imzo Sana Varoq1.2. Sabzavot konservasi qadoqlash  uchun xom ashyo
Biznesning   asosiy   afzalligi   shundaki,   sabzavot   konservalari   ishlab
chiqaradigan   zavodingiz   xomashyo   bilan   bog'liq   muammoga   duch   kelmaydi.
Bugungi   kunda   shahar   atrofida   siz   etishtirishga   ixtisoslashgan   ko'plab   fermer
xo'jaliklarini   topishingiz   mumkin   turli   madaniyatlar ...   Bundan   tashqari,   tez
buziladigan   mevalar   odatda   eng   past   narxlarda   sotiladi,   bu   sizning   ishlab
chiqarishingiz narxini sezilarli darajada kamaytiradi.
Xom   ashyoni   xarid   qilish   jarayonini   optimallashtirish   va   ishlab   chiqarishni
ta'minlash   sarflanadigan   fermerlar   bilan   fyuchers   shartnomalarini   tuzsangiz
mumkin.   Ularning   ekinlari   qaytarib   sotib   olinishiga   ishonchi   komil   bo'lib,   ular
sifatli ishlashga tayyor.
Agar   siz   ishlab   chiqarishingiz   joylashgan   hududda   vijdonli   fermerlarni
topsangiz, logistikani tejashingiz mumkin.
Xom ashyoni qayta ishlash xususiyatlari
Zavod   uchun   asbob-uskunalar   va   binolarni   tanlashdan   oldin,   biznes-rejada
sizning ishlab chiqarishingiz qaysi turdagi konservalarga e'tibor qaratishini va xom
ashyoni qanday qayta ishlashni aniqlashi kerak. Uskunaning turi, allaqachon aytib
o'tilganidek, ishlab chiqarish texnologiyasiga bog'liq.
Konserva   ishlab   chiqarish   ko'pincha   quyidagi   qayta   ishlash   usullari
yordamida amalga oshiriladi:
 shakar yoki osh tuzi qo'shilishi bilan;
 sirka qo'shilishi bilan;
 quritish orqali.
Quritish amalga oshirilishi mumkin   tabiiy tarzda   yoki maxsus qurilmalarda.
Ushbu   qurilmalar   turli   xil   harakat   rejimlariga   ega:   vakuum,   rulo,   konvektiv,
buzadigan amallar va boshqalar.
Sirkadan   foydalanish   kimyoviy   saqlash   usuli   hisoblanadi.   Bu   sizga
mahsulotni  uzoq vaqt  davomida  saqlashga  imkon beradi, lekin ayni  paytda uning
asl nusxasiga kuchli ta'sir qiladi   ta'm sifatlari ... Mahsulotdagi juda ko'p sirka inson
salomatligi   uchun   xavfli   bo'lishi   mumkin.   Fabrikangizda   konserva   ishlab
 
5 O’zg. Varoq Hujjat№.
Imzo Sana Varoqchiqarishni   qurish   to'g'risida   qaror   qabul   qilishda   ushbu   nuanslarning   barchasini
hisobga olish kerak.
Zavod uchun binolar
Konserva   zavodini   ochish   uchun   sizga   kamida   300   kvadrat   metr   maydon
kerak bo'ladi. m Bunday maydonda siz smenada taxminan 500 kg sabzavot ishlab
chiqarish   quvvatiga   ega   uskunani   joylashtirishingiz   mumkin.   Hududni   quyidagi
zonalarga bo'lish kerak:
 ishlab chiqarish ob'ekti;
 uy-joy binolari;
 ma'muriy;
 ombor;
 sovutish kameralari;
 yordamchi xonalar.
Ularning   barchasi   yong'in   signalizatsiyasi,   xavfsizlik   va   videokuzatuv
tizimlari   bilan   jihozlangan   bo'lishi   kerak.   Rospotrebnadzor   me'yorlarini   inobatga
olgan holda, barcha binolarni muntazam ravishda tozalash kerak.
Xom ashyoni qayta ishlash sexi
Konserva   ishlab   chiqarish   bir   necha   bosqichda   amalga   oshiriladi.   Ularga
muvofiq, zavodning ishlab chiqarish ustaxonasi binolarini zonalash kerak. Bunday
ustaxonaning tartibi quyidagi zonalarni nazarda tutishi kerak:
 Xom ashyoni birlamchi qayta ishlash joyi. Bu erda yuvilgan mahsulot
olinadi,   u   xomashyo   shaklida   sotish   uchun   qadoqlanadi   yoki   qayta   ishlashning
keyingi bosqichiga o'tadi.
 Ikkilamchi   davolash   joyi.   Ushbu   zonada   sabzavotlar   tozalanadi,
kesiladi   va   idishlarga   taqsimlanadi.   Agar   salatlar   ishlab   chiqarish   ko'zda   tutilgan
bo'lsa, ular aralashtiriladi va bu bosqichda ham banklarga joylashtiriladi.
 Chuqur ishlov berish joyi. Ushbu bosqichda xom ashyo pishiriladi va
konservalanadi.
Soatiga   500   kg   gacha   bo'lgan   sabzavot   ishlab   chiqarishni   faol   ishlatadigan
kichik biznes deb ishoniladi.   qo'l mehnati ... Sexning o'rtacha quvvati soatiga 500-
 
6 O’zg. Varoq Hujjat№.
Imzo Sana Varoq1000 kg ni tashkil qiladi, bunda jarayonlarning aksariyati avtomatlashtirilgan. 1000
kg / soat  dan ortiq quvvatga ega bo'lgan konserva mahsulotlarini  ishlab chiqarish
uchun avtomatik yoki yarim avtomatik liniyalar o'rnatilgan.
Ustaxonadagi jihozlar
Zavod uchun uskunalar tanlangan usul  va xom ashyoga  muvofiq tanlanadi.
Qoidaga ko'ra, tadbirkorlar antiseptik qo'shilgan  sho'r  eritmadan foydalanish  yoki
yuqori haroratlarda xom ashyoni qayta ishlash, keyin esa muhrlangan qadoqlashda
to'xtashadi.   Buning   uchun   biznes-reja   bunday   uskunani   sotib   olishni   o'z   ichiga
olishi kerak:
 blancherlar;
 kesish mashinalari;
 avtoklavlar;
 yuvish uskunalari;
 sterilizatorlar;
 dozalash va to'ldirish mashinalari;
 markerlar;
 avtomatik tikish va yopish mashinalari va boshqalar.
Bozorda   uskunalarning   katta   taklifi   mavjud   bo'lib,   ular   nafaqat   ishlashda,
balki   sifatda   ham,   mos   ravishda   va   narxda   ham   farqlanadi.   Biznes-rejada
qurilmalarning har birini alohida sotib olish yoki tayyor ishlab chiqarish liniyasini
sotib olish ko'zda tutilishi mumkin.
Agar   siz   o'simlik   uchun   tayyorlash,   qadoqlash   va   tikuv   uchun   chiziq   sotib
olishni  rejalashtirmoqchi  bo'lsangiz   sabzavotli  salatlar , smenada  650 ml  hajmdagi
1100   quti   uchun   uskunalar   taxminan   1,5   million   rublni   tashkil   qiladi.   Narxga
etkazib berish, o'rnatish, uskunani tuzatish va xodimlarni o'qitish kiradi.
Agar   sizning   biznes-rejangiz   keng   ko'lamli   ishlab   chiqarish   uchun
mo'ljallangan   bo'lsa,   siz   500   kg   /   soatgacha   bo'lgan   quvvatga   ega   universal
uskunani   sotib   olishingiz   mumkin,   ularda   bir   nechta   turdagi   konservalarni
tayyorlashingiz mumkin, bu 3 million rubldan oshadi. Buning uchun taxminan 120
kvadrat metr maydon kerak bo'ladi. va xizmat ko'rsatuvchi xodimlardan 8-15 kishi.
 
7 O’zg. Varoq Hujjat№.
Imzo Sana VaroqXodimlar   z avodingizning   bir   smenasiga   taxminan   12-15   kishi   xizmat
ko'rsatishi kerak. Bularga quyidagilar kiradi:
 mashina operatorlari;
 usta;
 omborchi;
 yuk ko'taruvchi;
 texnolog;
 Sotish bo'yicha menejer;
 kompaniya direktori.
Ushbu   shtat   rejasi   oyiga   taxminan   80   tonna   mahsulot   ishlab   chiqarish   va
tarqatishni   ta'minlaydi.   Shuni   esda   tutingki,   ishlab   chiqarishga   jalb   qilingan
xodimlar sog'lig'i haqida ma'lumotga ega bo'lishi kerak. Agar ular bo'lmasa, ularni
ro'yxatdan o'tkazish xarajatlari biznes-rejaga kiritilishi kerak.
Mahsulotlarni sotish
Mahsulotlarni   yirik   mintaqaviy   va   federal   chakana   savdo   tarmoqlari   orqali
sotish eng foydali hisoblanadi. Ammo tajribasiz ishlab chiqaruvchilar uchun ularga
kirish   juda   qiyin.   Bundan   tashqari,   ular   o'z   javonlarida   o'xshash   mahsulotlarni
bozordagi o'rtacha qiymatdan 20-30% pastroq taklif qiladigan ushbu zanjirlarning
shaxsiy brendlari bilan raqobatlashishi kerak. Shuning uchun bozorda hali obro'ga
ega   bo'lmagan   yangi   tadbirkorga   oziq-ovqat   bozorlari   va   kichik   chakana   savdo
nuqtalari bilan aloqa o'rnatish tavsiya etiladi.
Mumkin bo'lgan daromad
Biznes-rejani   tuzayotganda,   bugungi   kunda   bunday   ishlab   chiqarishning
rentabelligi   20%   gacha   tushganligini   hisobga   olish   kerak.   Maksimal   savdo   hajmi
noyabrdan   martgacha   kuzatiladi.   O'rtacha   oylik   daromad   700   ming   rublni   tashkil
qilishi   mumkin.   3   million   rublgacha.   ishlab   chiqarish   ko'lami   va   mavsumga
bog'liq. Biznes-reja ishlab chiqarishni boshlash uchun investitsiyalar uchun kamida
15   million   rubl   ajratishi   kerak.   Ushbu   ko'rsatkichlarga   asoslanib,   korxonaning
o'zini oqlash muddati 2-3 yilni tashkil qiladi.
 
8 O’zg. Varoq Hujjat№.
Imzo Sana VaroqXatarlar   h ar   qanday   boshqa   tadbirkorlik   faoliyati   singari,   sabzavot
konservalarini   ishlab   chiqarish   ham   biznes-rejani   tuzishda   hisobga   olinishi   kerak
bo'lgan   o'ziga   xos   xavf-xatarlarga   ega.   Ushbu   loyihaning   asosiy   xavflari
quyidagilardan iborat:
1. Belgilangan   ishlab   chiqarish   rejalarini   bajarmaslik.   Bu   holat,   qoida
tariqasida, noto'g'ri dastlabki hisob-kitoblar tufayli yuzaga keladi.   Shuning uchun,
eng boshida ishlashning minimal o'lchamlarini belgilash muhimdir.
2. Raqobatning   kuchayishi.   Bu   bozorda   yangi   operatorlarning   paydo
bo'lishi,   shuningdek,   xarid   qobiliyatining   pasayishi   yoki   iste'molchining
mahsulotga   qiziqishi   bilan   bog'liq   bo'lishi   mumkin.   Ushbu   xavfning   ta'sirini
kamaytirish   mumkin   Yuqori   sifatli   mahsulotlar,   mahsulot   turlarini   kengaytirish,
xaridorlarni jalb qilish uchun tadbirlar o'tkazish.
3. Xom   ashyoni   sotib   olish   narxlarining   oshishi.   Iqtisodiy   vaziyat
beqaror   va   narxlar   juda   tez   ko'tarilishi   mumkin.   Yagona   yo'l   -   fyuchers
shartnomalarini tuzish.
Konserva   biznesi   to'g'ri   tashkil   etilgan   taqdirda   juda   foydali.   Uyda   yoki
ijaraga olingan joyda kichik zavod eng ko'p bo'ladi   to'g'ri variant .
Biznes g'oyaning xususiyatlari
Bunday ixtisoslikdagi mini-zavod yuqori mahsuldorlikka ega emas, shuning
uchun   uni   tashkil   qilishda   siz   mahalliy   xaridorning   ehtiyojlariga   e'tibor
qaratishingiz   kerak.   Mini-korxonaning   quvvatlarini   joylashtirishda   transport
xarajatlarini   kamaytirish   uchun   xom   ashyo   mavjudligiga   e'tibor   berish   kerak.   Bu
ishlab chiqarish tannarxini pasaytiradi.
  Konserva ishlab chiqaradigan mini zavod
Natijada   ko’plab   xaridorlar   ishonchini   qozongan   yirik   ishlab
chiqaruvchilarning mahsulotlari bilan raqobatbardosh bo’ladi.
Mini-zavod  quyidagi  turdagi   konservalarni   ishlab  chiqarishga   yo'naltirilishi
mumkin:
 
9 O’zg. Varoq Hujjat№.
Imzo Sana Varoq1- rasm .  Temir   bankaga   qadoqlagngan   sabzavot
Bunday   korxonadan   foyda   olish   uchun   uy   qurilishi   mahsulotlari   bilan
raqobatlasha   oladigan   yuqori   sifatli   mahsulotlarni   ishlab   chiqarish   kerak .   Bunday
zavodning   rentabellik   darajasi   xaridorlarning   boyligiga   bog'liqligini   ham   hisobga
olish kerak.
Mini-zavodlarning   yana   bir   xususiyati   shundaki,   ularning   ishlash   rejimi
mavsumiydir. Sabzavot va mevalardan konserva ishlab chiqarish yoz-kuz davrida,
sotish   esa   qish-bahor   davrida   amalga   oshiriladi.   Agar   so'ralsa,   siz   bir   nechta
qatorlarni   o'rnatishingiz   mumkin.   Ulardan   biri   go'sht,   baliq   yoki   qo'ziqorin
mahsulotlarini ishlab chiqarish bilan shug'ullanishi kerak. Bunday liniya butun yil
davomida ishlashi mumkin.
Kerakli jihozlar
Konserva   zavodi   ma'lum   bir   mahsulotni   olish   imkonini   beruvchi   turli   xil
uskunalar bilan jihozlanishi mumkin. Sabzavotlar, mevalar, go'sht va boshqa xom
ashyolarni   tayyorlangan   shisha   yoki   temir   idishlarga   qadoqlash   kerak.   Mini-
korxona ehtiyojlari uchun siz quyidagi uskunani sotib olishingiz mumkin:
Samarali   ish   va   tezkor   boshlash   uchun   eng   keng   assortimentda   ishlab
chiqarishni   ta'minlaydigan   ishlab   chiqarish   liniyalarini   sotib   olish   muhimdir.
Uskunani   parcha-parcha   yig'ishingiz   yoki   bir   martalik   liniyani   sotib   olishingiz
mumkin.   Masalan,   Ukraina   ishlab   chiqaruvchisi   Inagro   kompaniyasining
kompleksi. U ishlab chiqarish uchun mo'ljallangan   keng   konserva mahsulotlari:
 Salatlar, dilimlenmiş va to'ldirilgan sabzavotlar, ikra, vinaigrette.
 Tomat pastasi va soslar.
 
10 O’zg. Varoq Hujjat№.
Imzo Sana Varoq Sabzavot va meva pyuresi.
 Tushlik idishlari   go'sht va sabzavotlardan.
 Qayta isitiladigan yarim tayyor mahsulotlar.
 Barcha turdagi smetanalar.
 Quyoshda quritilgan pomidor.
 Shakarlangan mevalar.
 Soslar, ketchuplar va xantal.
To'ldirish   liniyasi   sizga   konservalarni   0,06   dan   10   kg   /   l   gacha   bo'lgan
idishlarga qadoqlash imkonini beradi. Konteynerlar turlari:
 Plastik tovoqlar va stakanlar.
 Shisha qopqoqlar   burilish qopqog'i bilan.
 Shisha butilkalar PET va CPP.
 Vertikal paketlar Doy-Pak, retorts, Box in Box.
Texnik xususiyatlari:
Xonaning maydoni 120 m².
Hosildorlik - 100 dan 500 kg / soatgacha.
Quvvat - 30-70 kVt / soat.
Suv iste'moli - 0,3-1 m³ / soat.
Suvni to'kish - 0,5 m³ / soat.
Xizmat ko'rsatish xodimlari - 8-16 kishi.
 
11 O’zg. Varoq Hujjat№.
Imzo Sana Varoq1.3. Sabzavot konservasi qadoqlash  jarayoni
ning   zavodi   konserva   o'z   ishi   uchun   xom   ashyoni   saqlashning   quyidagi
usullaridan foydalanishi mumkin:
 kimyoviy;
 biokimyoviy;
 jismoniy;
 fizik va kimyoviy.
Eng mashhur usul  kimyoviy va biologik kelib chiqadigan konservantlardan
foydalanishdir. Ular uchun juda yuqori talablar qo'yiladi. Ushbu moddalar xavfsiz
bo'lishi   kerak,   oziq-ovqat   ta'mini   o'zgartirmasligi   va   reaksiyaga   kirishmasligi
kerak   qadoqlash materiali .
Jismoniy usullarga yuqori yoki past haroratlar, ultratovush, ionlash, filtrlash
yordamida xom ashyoni qayta ishlash kiradi. Bularga pasterizatsiya, sterilizatsiya,
muzlatish va boshqa texnologik sxemalar kiradi.
Fizik-kimyoviy usullar ham juda mashhur. Bunday holda, saqlash muddatini
oshirish   uchun   foydalaning   tuz ,   shakar   va   boshqa   konservantlar.   Ular
pasterizatsiya, sterilizatsiya yoki havo o'tkazmaydigan idishda oddiy pishirish bilan
birgalikda ishlatiladi. Ushbu turdagi zavod bozorda eng ko'p talabga ega.
Xom ashyoni qayta ishlashning kimyoviy usulida quyidagilar qo'llaniladi:
 etanol;
 sirka kislotasi;
 sorbin kislotasi;
 limon kislotasi;
 benzoy kislotasi.
Ularning   konsentratsiyasi   tayyor   mahsulot   xavfsizligini   ta'minlash   uchun
yuqori bo'lishi kerak.  Bu sifatga salbiy ta'sir ko'rsatishi mumkin, shuning uchun bu
usul boshqalar bilan birgalikda qo'llaniladi. Biologik konservantlar orasida bifidum
va laktobakteriyalar, laktokokklar mavjud.
 
12 O’zg. Varoq Hujjat№.
Imzo Sana VaroqRaqobatbardoshlik va mahsulot sotish
Ikkinchi   muhim   nuqta   konservalangan   sabzavot   biznesining   muvaffaqiyati
barqaror   tarqatish   kanallarining   mavjudligi.   Va   bu   erda   ikkita   variant   bor:   o'z
savdo   tarmog'ingizni   yaratish   yoki   supermarketlar   va   yirik   chakana   savdo
nuqtalarida mahsulot sotish.
Eng   maqbul   va   samarali   variant   -   bozorda   nafaqat   ma'lum   bir   mintaqada,
balki Rossiyaning barcha shaharlarida ishlaydigan yirik savdo kompaniyalari bilan
hamkorlik   qilish,   bu   har   qanday   tadbirkorning   imkoniyatlarini   sezilarli   darajada
kengaytiradi.   Ammo,   afsuski,   bunday   bozorga   kirish   deyarli   mumkin   emas.
Bunday kompaniyalarning o'zlari ko'pincha turli xil konservalarni import qiluvchi
sifatida   ishlaydi,   shuning   uchun   siz   ular   uchun   foydali   sherik   emas,   balki
raqobatchi sifatida harakat qilasiz. Va bularning barchasi  bilan ular eng past narx
segmentida ishlaydi.
Ammo,   qanchalik   g'alati   tuyulmasin,   bunday   aniq   kamchiliklarni   yog'li
afzalliklarga aylantirish juda mumkin.
Nima qilish mumkin:
 Kompaniyalarni   o'z   brendi   ostida   mahsulotingizni   sotishga   taklif
qiling.   Ularni   mahalliy   ishlab   chiqaruvchidan,   ya'ni   sizdan   sotib   olish   xorijiy
kompaniyalarga qaraganda besh baravar foydali bo'ladi, shuning uchun rentabellik,
albatta,   sizning   foydangizga   yakuniy   dalil   bo'ladi,   ayniqsa   siz   taklif   qilayotgan
mahsulot haqiqatan ham yuqori sifatli bo'lsa.
 Kompaniyaning   o'zi   tovarlari   bilan   raqobatni   istisno   qilish   uchun
bozorda   mavjud   bo'lganlardan   farq   qiladigan,   ammo   slavyanlarning   milliy
oshxonasining   o'ziga   xos   xususiyatlaridan   kelib   chiqqan   holda   bir   qator
mahsulotlarni   taklif   qiling.   Bunday   vazifani   bajarish   uchun   siz   konserva   uchun
yangi   retseptni   ishlab   chiqadigan   professional   texnologni   yollashingiz   kerak
bo'ladi, ammo bunday xarajatlar tezda to'lanadi.
Zavod jihozlari
 
13 O’zg. Varoq Hujjat№.
Imzo Sana VaroqMini-zavod   uchun   sabzavotni   qayta   ishlash   majmuasi   quyidagi   texnik
xususiyatlarga ega bo'lishi kerak:
 xom   ashyoni   qayta   ishlash   quvvati   -   soatiga   100   kg   dan   kam
bo'lmagan, tercihen 500 kg / soatgacha;
 ishlab   chiqarish   liniyasini   o'rnatish   uchun   binolarning   maydoni
taxminan 100 kv. m
 elektr   energiyasi   iste'moli   -   70   kVt   /   soatgacha,   suv   -   1
kubometrgacha. m / soat;
 texnik xizmat ko'rsatish xodimlari - taxminan 10-16 kishi.
Qadoqlash   liniyasi   ham   kerak.   Qadoqlash   sifatida   foydalanish   kerak:
qopqoqli   shisha   idishlar,   shisha   butilkalar ,   vertikal   qoplar,   plastik   stakanlar,
tovoqlar.
Paket hajmi 0,06 dan 10 litrgacha.
Mahsulotlar assortimenti
Quyidagi  tovarlar  ro'yxati  mahsulotlar  assortimenti  sifatida ko'rib chiqilishi
kerak.
Shu   bilan   birga,   yuqorida   aytib   o'tilganidek,   tadbirkor   assortimentni
tanlashda   faqat   o'ziga   e'tibor   qaratishi   kerakligi   haqida   darhol   rezervatsiya   qilish
kerak.   shaxsiy tajriba , bozor holati, tasavvur mavjudligi.
 konservalangan   sabzavotlar,   shu   jumladan   sabzavotli   ikra,   salatlar,
lecho, pomidor sousida dilimlenmiş va to'ldirilgan sabzavotlar;
 go'sht qo'shilishi bilan sabzavotlardan tayyor tushlik;
 ishlatishdan   oldin   isitilishi   kerak   bo'lgan   yarim   tayyor   mahsulotlar
(karam rulolari, köfte);
 sabzavotli pyuresi;
 soslar va sabzavotli pastalar;
 yong'oq va donli meva va sabzavotli smetanalar;
 quritilgan mevalar;
 shakarlangan mevalar va boshqalar.
 
14 O’zg. Varoq Hujjat№.
Imzo Sana VaroqBozorda   sabzavotlarni   qayta   ishlash   uchun   ishlab   chiqarish   liniyasining
narxi taxminan 3,5 million rublni tashkil qiladi.
 
15 O’zg. Varoq Hujjat№.
Imzo Sana Varoq1.4. Sabzavot konservasini i shlab chiqarish xarajatlari va
operatsion daromadlar
Asosiy ishlab chiqarish tsikli issiq mavsumda 4 oy bo'lishini  hisobga olgan
holda   faoliyatdan   olingan   xarajatlar   va   daromadlarni   hisoblash   eng   maqbuldir,
chunki   qishki   davrda   qo'shimcha   daromad   turlaridan   (salatlar   va   tayyor   ovqatlar
tayyorlash)   daromadlarni   hisoblashda,   siz   butunlay   aniq   ma'lumotni   emas,   balki
buzilgan va olishingiz mumkin.
Daromadning   asosiy   birligi   uchun   aniq   misol   biz   1   kilogramm   muzlatilgan
no'xat olamiz.
Bir ishlab chiqarish tsikli uchun xarajatlar:
 No'xat   (yoki   boshqa   sabzavotlar)   -   120   tonna   (smenada   1   tonna
mahsulot qayta ishlanadi, oyiga 30 tonna, mos ravishda 4 oyda 120 tonna).   Sotib
olish narxi 2,4 million rubl (1 tonna narxi 20 ming rubl).
 Elektr energiyasi - 30 ming kVt (smenada - 250 kVt, oyiga - 7,5 ming
kVt, 4 oy uchun - 30 ming kVt). Elektr narxi 96 ming rublni tashkil etadi (1 kVt /
soat narxi 3,2 rubl).
 Ish haqi fondi 4 oy uchun 1,5 million rublni tashkil qiladi.
 Ishlab chiqarish maydonini ijaraga berish - 1,2 million rubl (oyiga 100
ming rubl * 12 oy).
Umumiy xarajatlar: 5,2 million rubl.
Faoliyatdan olingan daromadlar:
 1 tonna no'xat sotish narxi 100 ming rublni tashkil qiladi.
 120   tonna   muzlatilgan   no'xat   sotishdan   olingan   daromad   12   million
rublni tashkil qiladi.
Sof foyda: 6,8 million rubl.
Investitsiyalar rentabelligi: operatsiyaning birinchi mavsumida (mavsumning
birinchi 4 oyi).
Ishlab chiqarish rentabelligi: taxminan 40 foiz.
 
16 O’zg. Varoq Hujjat№.
Imzo Sana VaroqMini konserva zavodi - bu juda foydali biznes. Va biz ko'rib chiqqan misol
ushbu bayonot foydasiga yana bir dalildir, shuning uchun agar sizda ushbu g'oyani
amalga oshirish uchun barcha zarur shartlar mavjud bo'lsa, istiqbolga shubha qilish
mumkin emas.
Meva   va   sabzavotlarni   qayta   ishlashga   tayyorlashda   ishlab   chiqarilayotgan
mahsulot turiga bog'liq bo'lmagan ko'plab umumiy operatsiyalar mavjud.
Tekshirish   va   saralash.   Buzuq   namunalar   va   aralashmalarni   olib   tashlash
uchun   xom   ashyo   tekshiriladi.   So'ngra   uni   etuklik   darajasi,   rangi,   dog'lanishi,
kuyishi   bo'yicha   ajratish   va   shu   belgilarga   ko'ra   bir   hil   partiyalar   olish   uchun
saralanadi.
Kalibrlash.   Tuzlangan   sabzavotlar,   kompotlar,   murabbo   va   boshqa   ba'zi
konservalarni   ishlab   chiqarishda   muhim   bo'lgan,   o'lchami   bir   xil   bo'lgan   xom
ashyo partiyalarini olish uchun amalga oshiriladi.
Yuvish   eng   muhim   operatsiyalardan   biridir.   Uning   maqsadi   xom   ashyo
yuzasidan   mexanik   aralashmalar,   mikroorganizmlar   va   kimyoviy   moddalarni
tozalashdir. Ko'pincha yuvish ikki bosqichda amalga oshiriladi: boshida   texnologik
jarayon (keyin  meva  va sabzavotlar  saralashda  yaxshiroq  ko'riladi)   va saralashdan
keyin.
Tozalash.   Meva   va   sabzavotlarning   yeyilmaydigan   yoki   ozuqaviy   qiymati
past   bo'lgan   qismlarini:   barglari,   qobig'i,   sepals,   poyalari   va   boshqalarni   olib
tashlash uchun amalga oshiriladi.
Ildiz   ekinlari,   piyoz   va   mevalar   maxsus   mashinalarda   mexanik   tozalanadi.
Shaftoli qaynatish orqali tozalanadi.   Alohida turlar   xom ashyo termik tozalanadi.
Kesish   va   kesish.   To'qimalarni   yo'q   qilish   uchun   xom   ashyoni   maydalash
yoki kesish orqali eziladi. Maydalash sharbat hosilini oshiradi. Kesish, shuningdek,
meva   va   sabzavotlarga   ma'lum   bir   shakl   va   o'lcham   berish   uchun   ularni
maydalashdir.
Issiqlik  bilan  ishlov  berish.  Xom  ashyoning  ayrim  turlari   birinchi   navbatda
issiqlik   bilan   ishlov   berishdan   o'tkaziladi,   so'ngra   idishlarga   qadoqlanadi.
Blanching xom ashyoni  qaynoq suvda, bug'da yoki tuz, shakar, organik kislotalar
 
17 O’zg. Varoq Hujjat№.
Imzo Sana Varoqyoki   ishqorlarning   suvli   eritmalarida   qisqa   muddatli   issiqlik   bilan   ishlov   berish
orqali   amalga   oshiriladi.   Natijada   fermentlar   vayron   bo'ladi,   terining   po'stlog'i
osonlashadi,   mikroorganizmlar   yo'q   qilinadi,   oqsillar   koagulyatsiya   qilinadi,
hujayralar   protoplazmasi   oshadi   (bu   sharbat   chiqarishni   osonlashtiradi),   xom
ashyoning   elastikligi   oshadi   (qo'yish   osonroq).   bankalarda).   Rezavorlar   yuzasida
yoriqlar   paydo   bo'lishi   murabbo   pishirishni   yaxshilaydi   -   shakar   reza   mevalarga
tezroq kiradi.
Qadoqlash. Tayyorlangan meva va sabzavotlar avtomatik plomba yordamida
ehtiyotkorlik bilan yuvilgan idishlarga qadoqlanadi   turli tizimlar ... Shu bilan birga,
nisbati   bo'yicha   retseptdan   hech   qanday   og'ish   yo'qligiga   ishonch   hosil
qiling   tarkibiy qismlar   konserva (masalan, kompotlardagi rezavorlar va siroplar).
Charchaydi.   Konservalarni   to'ldirishda   havo   xom   ashyo   bilan   birga   kiradi,
uning kislorodi mahsulotlardagi turli moddalarning oksidlanishiga yordam beradi,
lak   yoki   qalay   bilan   yomon   qoplangan   joylarda   metall   plitalarning   korroziyasini
oshiradi.   Shuning   uchun,   muhrlanganda   qutilardan   havoni   olib   tashlash   tavsiya
etiladi.   Konservalardan   havo   olib   tashlash   operatsiyasi   deaeratsiya   deb   ataladi.
Mahsulotlarni   oldindan   isitish   yoki   avtomatik   vakuum-yopishtiruvchi
mashinalarda muhrlash orqali amalga oshiriladi.
Qopqoqlash.   Shisha   idishlar   rezina   halqalar   yoki   pasta   bilan   metall
qopqoqlar bilan yopiladi.
Sterilizatsiya (pasterizatsiya). Bu germetik yopiq konserva tayyorlashda eng
muhim   operatsiya   hisoblanadi.   Sterilizatsiya   rejimi   mahsulot   turiga,   idishning
o'lchamiga   va   turiga   bog'liq.   Kislotali   muhitda   mikroblar   neytralga   qaraganda
tezroq   o'ladi;   sharbatlar   va   pyure   ovqatlar   qattiq   ovqatlardan   tayyorlangan
konservalarga   qaraganda   tezroq   qiziydi   va   hokazo.   Shu   munosabat   bilan   har   bir
turdagi   konserva   va   idishlar   uchun   sterilizatsiya   va   pasterizatsiyaning   o'ziga   xos
usullari ishlab chiqilgan. Konservalar vertikal va gorizontal partiyali avtoklavlarda
sterillanadi va pasterizatsiya qilinadi.
Xom   ashyoning   bir   partiyasidan   har   xil   turdagi   konserva   mahsulotlarini
ishlab chiqarish mumkin.
 
18 O’zg. Varoq Hujjat№.
Imzo Sana VaroqPomidor   eng   muhim   konservalangan   sabzavot   ekinidir.   Uning   mevalari
tarkibida   ko'p   miqdorda   karotin   va   vitamin   C,   shakar,   kislotalar   mavjud   yaxshi
ta'm ... Pomidor sharbat, kartoshka pyuresi, makaron va sous ishlab chiqarish uchun
ishlatiladi.   Umuman   olganda,   pomidor   mahsulotlari   konservalangan   meva   va
sabzavotlarning taxminan 25% ni tashkil qiladi.
Pomidor   mahsulotlarini,   mevalarni   ishlab   chiqarish   uchun   yuqori
tarkib   quruq moddalar va ko'paygan pektin miqdori.
Pomidor   sharbatini   ishlab   chiqarish   jarayoni   quyidagi   operatsiyalardan
iborat:  yuvish,   tekshirish,  maydalash,  urug'larni  ajratish,   pulpani   isitish,  sharbatni
siqish,   qadoqlash   va   sterilizatsiya.   Yuvish   fan   yuvish   mashinasida   amalga
oshiriladi.   Keyin   mevalar   tekshiruv   konveyeriga   beriladi,   u   erda   kasal   va
nuqsonlilar   tanlanadi.   Bundan   tashqari,   mevalar   nasoslar   bilan   pompalanadigan
suyuq   pulpa   holatiga   eziladi.   Pulpa   quvurli   vakuumli   isitgichlarga   yuboriladi,   u
erda   60-70   0   S   gacha   qizdiriladi.   Shu   bilan   birga,   massadan   havo   chiqariladi,
fermentlar   yo'q   qilinadi,   protopektin   qisman   gidrolizlanadi.   Isitish   sharbatni
siqishni   osonlashtiradi,   uning   hosildorligini   oshiradi   va   sifatini   yaxshilaydi,   S
vitamini   va   karotin   yaxshi   saqlanadi.   Sharbat   uzluksiz   press-ekstraktorlarda   siqib
chiqariladi.
Pomidor   sharbati   tabiiy   qizil   rangga,   ta'mga   va   hidga   ega   bo'lishi   kerak,
quruq moddalar miqdori kamida 4,5% bo'lishi kerak.
Kartoshka pyuresi uchun   tomat pastasi   olgandan keyin artib qaynatish kerak.
Ishqalanish   ishqalanish   mashinalarida   amalga   oshiriladi.   Pomidor   massasi
atmosfera   bosimida   bug   'evaparatorlarida   qaynatiladi.   Qaynatish   kamida   12%
quruq moddalar miqdori bilan yakunlanadi.
Tomat pastasi vakuumda qaynatiladi - 0,12-0,14 atm vakuumli apparat, atigi
45-50   0   S   massaning   qaynash   nuqtasida.   Past   harorat   kislorodning   deyarli   to'liq
yo'qligida   qaynatish   yuqori   sifatli   mahsulotlarning   saqlanishini   belgilaydi
va   minimal yo'qotishlar   vitaminlar.
Achchiq   pomidor   pyuresidan   tayyorlanadi   pomidor   sousi ,   va   ishlov
berilmagandan   (terisiz   pulpa   bo'laklari   shaklida)   -   Kuban   sousi.   Pomidor   pyuresi
 
19 O’zg. Varoq Hujjat№.
Imzo Sana Varoqmassasi dastlabki hajmning yarmigacha qaynatiladi. Pishirish tugashidan 10 daqiqa
oldin qo'shing   granüllangan shakar , tuz va ziravorlar (qalampir, doljin, chinnigullar
va boshqalar), ularni to'g'ridan-to'g'ri pomidor massasiga quyish mumkin (ayniqsa,
u kukun bo'lsa) yoki sumkaga solib, unda qaynatiladi (pishirish oxirida, sumka olib
tashlanadi).   Issiq   pomidor   sharbati   bankalarga   yoki   shishalarga   quyiladi,
muhrlanadi   va   qaynoq   suvda   sterilizatsiya   qilinadi:   yarim   litrli   bankalar   30-40
daqiqa, litrli bankalar - 50-60 daqiqa.
1-jadval. 1 kg pomidor sousini tayyorlash uchun retsept
Achchiq   pomidor
sousi Kuba
sousi
Yangi maydalangan pomidor, kg
Tozalangan   ishlov   berilmagan   pomidor,
kg
Donador shakar, g
Tozalangan tug'ralgan piyoz, g
Sarimsoq, g
Sirka mohiyati, sm 3
Qora qalampir, g 0,5 (yoki 15 dona)
ziravorlar, g 1 (yoki 25 dona)
Chinnigullar, g 1,5 - 2 (yoki 20 dona)
Dolchin, g
Muskat yong'og'i, g
Xantal kukuni
Meva va rezavorlar  meva konservalarini  ishlab chiqarish uchun xom  ashyo
sifatida ishlatiladi.
Ulardan   meva   va   sabzavot   sharbatlari,   kartoshka   pyuresi,   konservalar,
murabbo, murabbo tayyorlanadi.
Meva-berry   pyuresi   tayyorlash   uchun   yangi   mevalar   va   reza   mevalar
ishlatiladi.   Pyures   -   pyuresi   meva   va   berry   massasi.   Uni   ishlab   chiqarish   uchun
 
20 O’zg. Varoq Hujjat№.
Imzo Sana Varoqbarcha turdagi meva va rezavorlar mos keladi. Eng keng tarqalganlari olma, behi,
nok, o'rik, olxo'ri, shaftoli, olcha va boshqalar. Xom-ashyoga qo'yiladigan talablar
kompot ishlab chiqarishga qaraganda kamroq qat'iydir. Saralashda faqat oziq-ovqat
uchun   mutlaqo   yaroqsiz   bo'lgan   mevalar   va   rezavorlar   olib   tashlanadi:   chirigan,
mog'orlangan, qurtlangan.
Pyuresni   ishlab   chiqarish   texnologiyasi   oddiy   va   quyidagi   operatsiyalardan
iborat:   yuvish,   tekshirish,   kuydirish,   o'chirish,   qadoqlash   va   sterilizatsiya   qilish.
Xom   ashyo   yuviladi   va   qaynatish   uchun   yuboriladi.   Natijada,   mevaning   pulpasi
yumshaydi,   uni   urug'lardan,   teridan   va   boshqa   qo'pol   to'qimalardan   ajratish
osonroq bo'ladi. Lingonberries, kızılcık, dogwood, smorodina qaynatilmaydi, lekin
suvda 90-100 0 S haroratda oqartiriladi.
Qaynatgandan   yoki   oqartirilgandan   so'ng,   meva   va   rezavorlar   pulpa
mashinasida o'chiriladi. Meva-berry xom ashyosi bilan ishqalanganda, ular bir hil
mustahkamlik beradi va qo'pol zarralarni butunlay olib tashlaydi.
Olingan   massa   isitiladi   va   tayyorlangan   idishga   issiq   qadoqlanadi.
Qadoqlashdan   so'ng,   pyuresi   darhol   muhrlanadi   va   sterilizatsiya   qilinadi   (nordon
xomashyodan pasterizatsiya qilinadi) va saqlashga yuboriladi.
Meva pastalari yangi yoki sulfitlangan meva-berry pyuresini quruq moddalar
miqdori   18,   25   yoki   30%   gacha   qaynatish   orqali   olinadi.   Issiq   xamir   bankalarga
qadoqlanadi, muhrlanadi va sterilizatsiya qilinadi.
Xuddi shu texnologiya tayyorlash uchun ishlatiladi va   mevali soslar ... Farqi
shundaki, 21-23% gacha quruq moddalar qaynatilganda har 100 kg pyurega 10-13
kg shakar qo'shiladi.
Meva ziravorlari qaynatish orqali olinadi   meva pyuresi   shakar bilan 30-35%
gacha quruq moddalar, doljin va chinnigullar qo'shiladi.
Meva-berry pyuresi, pastalar, soslar va ziravorlar sopi, urug'i, urug'i va terisi
bo'lmagan   bir   hil   massa   bo'lishi   kerak.   Ta'mi,   hidi   va   rangi   tabiiy   bo'lishi   kerak,
mahsulot olinadigan meva va rezavorlarga xosdir.
Meva va sabzavotlarni saqlashning mikrobiologik usullariga tuzlash, tuzlash
va   ho'llash   kiradi.   Ular   umumiy   jarayonga   asoslangan   -   sut   kislotasi
 
21 O’zg. Varoq Hujjat№.
Imzo Sana Varoqbakteriyalarining   hayotiy   faolligi   tufayli   xom   shakardan   sut   kislotasi   ishlab
chiqarishga asoslangan.
Birinchi asosiy shart - bu sut kislotasi bakteriyalari uchun etarli oziq-ovqat,
ya'ni.   fermentlangan   sabzavotlar   shakarli   bo'lishi   kerak.   Sabzavotlarda   shakar
qancha   ko'p   bo'lsa,   fermentatsiya   jarayonida   shunchalik   ko'p   sut   kislotasi   olinadi
va   fermentlangan   sabzavotlar   saqlash   vaqtida   shunchalik   mustahkam   bo'ladi.
Ikkinchi   shart   -   fermentatsiya   jarayonida   sut   kislotasi   bakteriyalarining   hayoti
uchun   eng   qulay   haroratni   yaratish.   Fermentatsiya   jarayoni   15-22   0   S   haroratda
yaxshi davom etadi.
Sifatga   katta   ta'sir   fermentlangan   mahsulotlar   tuz   beradi.   U   sho'r   suvga
sharbat   va   unda   eriydigan   moddalarni,   shu   jumladan   shakarni   chiqarishni
tezlashtiradi.
Fermentatsiyadan   foydalanish   uchun   oq   karam   yuqori   shakar   miqdori   bilan
(kamida   4-5%   dan).   Eng   yaxshi   navlar   kech   va   o'rta   mavsumda   tuzlash   uchun
(Moskovskaya,   Slava,   Belorusskaya   va   boshqalar).   Hammayoqni   tuzlash
texnologiyasi   bir   qator   ketma-ket   operatsiyalardan   iborat:   boshlarini   yechish,
karamni olib tashlash yoki maydalash, karamni maydalash yoki maydalash, sabzini
yuvish, tozalash va maydalash, boshqa qo'shimchalar va tuzlarni tayyorlash, barcha
tarkibiy   qismlarni   idishlarga   joylashtirish   va   tromblash,   nazorat   qilish   va   tartibga
solish. fermentatsiya va saqlash shartlari ...
Retseptda   ko'zda   tutilgan   fermentatsiya   uchun   zarur   bo'lgan   tuz   va   boshqa
komponentlar   miqdori   oldindan   hisoblab   chiqiladi.   Hammayoqda   ular
kompozitsiyaning bir xilligi uchun ommaviy ravishda teng ravishda taqsimlanadi.
Bodringni tuzlash keng tarqalgan ishlov berish usuli hisoblanadi. V   yangi   bu
sabzavotlar   uzoq vaqt   Tabiiy saqlash sifati pastligi sababli ularni saqlab bo'lmaydi.
Tuzlash   uchun   bodringning   eng   mos   navlari   etishtiriladi   ochiq   yer ,   zich   pulpa,
qo'pol teri, kichik urug'lik kamerasi bilan.
Tuzlash   uchun   bir   xil   bodring   partiyalarini   oling   botanika   xilma-xilligi   va
kalibrlangan:   peculi   (uzunligi   3-5   sm),   kornişonlar   (5-7   sm)   va   ko'katlar   (12   sm
 
22 O’zg. Varoq Hujjat№.
Imzo Sana Varoqgacha).   Kattaroq,   shuningdek,   yomon   mevalar,   zararkunandalar   va   kasalliklar
tomonidan mexanik shikastlangan mevalar tashlanadi.
Bodringni   tuzlash   texnologiyasi   quyidagi   operatsiyalardan   iborat:   saralash
va   tasniflash,   yuvish,   ziravorlar   tayyorlash,   sho'r   tayyorlash,   bodring,   ziravorlar
bilan idishlarni to'ldirish va sho'r suv bilan quyish, fermentatsiya rejimini nazorat
qilish va sozlash, saqlash.
Tayyorlangan   bodring   va   ziravorlar   retsept   bo'yicha   qatlamlarga   mahkam
o'raladi.   Ziravorlar   3   qismga   yotqiziladi:   biri   pastki   qismga   joylashtiriladi,
ikkinchisi idishni yarmiga to'ldirgandan so'ng, uchinchisi esa tepaga joylashtiriladi.
Bodring   va   ziravorlar   bilan   to'ldirilgan   barrellar   sho'r   suv   bilan   tepaga   quyiladi.
Ular   fermentatsiya   boshlanmaguncha   va   0,3-0,4%   sut   kislotasi   to'planguncha
muhrlanmaydi.   Da   yuqori   harorat   tuzlash   mavsumida   bu   bir   yoki   ikki   kun   ichida
sodir bo'ladi, shundan so'ng barrellar muhrlanadi va saqlash uchun yuboriladi.
Tuzlangan   bodring   kuchli,   go'shti   qattiq,   tishlaganda   qarsillab,   ta'mi   sho'r-
nordon   bo'lishi   kerak.   yoqimli   hid   ziravorlar.   Chet   ta'm   va   hidlar   qabul   qilinishi
mumkin   emas.   Tuzlangan   bodringning   eng   yaxshi   rangi   turli   xil   soyalar   bilan
yashil-zaytundir.
Meva va rezavorlarni siyish -   eski yo'l   konservalash.
Katta   olma   yig'im-terimi   yillarida   uning   muhim   qismi   peeing   uchun
ishlatilishi mumkin. Bu eng oddiy va   arzon yo'l   mevalarni oziqlantirish uchun uzoq
vaqt   saqlab   qolish,   shu   jumladan   yuqori   saqlash   sifati   bilan   farq   qilmaydigan
navlar.
Olmani   namlash   uchun   ular   odatda   50-150   litrli   bochkalardan
foydalanadilar,   yaxshisi   eman.   Tayyorlangan   barrellarning   pastki   qismi   1-2   sm
qatlamli javdar yoki bug'doy somoni bilan qoplangan, u oldindan toza yuviladi va
qaynoq   suv   bilan   kuydiriladi.   Yaxshilab   yuvilgan   olma   qatorlarga   mahkam
o'raladi,   har   bir   qatorni   1   sm   qalinlikdagi   somon   qatlami   bilan   siljitadi.   Somon
pastki qatlamlarni mexanik shikastlanishdan himoya qiladi va eng muhimi mevaga
o'ziga xos hid, ta'm va rang beradi. Olma tugagach, bochkaning ustki qismi 2-3 sm
qalinlikdagi somon qatlami bilan qoplanadi. So'ngra sho'r suv quyiladi.
 
23 O’zg. Varoq Hujjat№.
Imzo Sana VaroqOlmani   namlash   uchun   murakkab   eritma   tayyorlanadi:   10   litr   suvga   150   g
tuz,   300   g   shakar,   100   g   malt   qo'shiladi.   Malt   o'rniga   siz   150   g   javdar   unini
qo'shishingiz   mumkin.   Unni   oz   miqdorda   aralashtiring   sovuq   suv   va   qaynoq   suv
bilan   pishiriladi.   Pishirilgan   javdar   uni   shakar   va   tuz   bilan   birga   eritma   ichiga
kiritiladi. Olma solingan bochkalar etarli miqdorda sut kislotasi to'planguncha 3-6
kun   davomida   15-18   0   S   haroratda   saqlanadi.   Dastlabki   5-6   kun   ichida   har   kuni
barreldagi eritma darajasini tekshirish va kerak bo'lganda uni to'ldirish kerak. Olma
suvni   yaxshi   singdiradi,   shuning   uchun   yuqori   qatlamlar   paydo   bo'lishi   va
yomonlashishi   mumkin.   Faol   fermentatsiya   tugagandan   so'ng   va   eritma   quyiladi,
barrellar   mahkam   yopiladi   va   podvalga   o'tkaziladi.   Tuzlangan   olma   taxminan  bir
oy ichida eyishga tayyor.
       Sabzavot konservasini qadoqlash liniyasini loyihalash hisobiy qismi    
           30% li tomat pastasidan 35000 sh. qadoqlash uchun qancha SKO 83-1 shisha
bonkasi kerak boladi.SKO 83-1 bonkasidagi tomat pastasining massonetasi 650 g.
Ma’lumki tomat pastasi va pyuresi bir sh400 g 12% li quruq moddali mahsulotga
teng.
       Malumki SKO 83-1 0.5 litrli shisha bonkasi belgilangan.
       35000 ∙ 0.4 ∙ 12
30 ∙ 0.5 = 11200
          Demak   hisob   kitobdan   ko’rinib   turibdiki   30%   li   tomat   pastasini   qadoqlash
uchun SKO 83-1 shisha bonkasidan 11200 ta kerak boladi  
          
 
24 O’zg. Varoq Hujjat№.
Imzo Sana VaroqXulosa
Konserva   zavodini   tashkil   etish   katta   sarmoya   talab   qiladi.   Ammo   bu
yo'nalish yuqori rentabellik bilan ajralib turadi va juda istiqbolli.
Bugungi kunda konserva bozori asta-sekin qisqarib bormoqda. Bu bir necha
omillarga   bog'liq.   Birinchidan,   sotish   hajmi   aholi   farovonligiga   juda   bog'liq.
Iqtisodiy   vaziyatning   beqarorligi   va   xarid   qobiliyatining   pasayishi   munosabati
bilan   konserva   mahsulotlarini   sotib   olish   sezilarli   darajada   kamayishni   boshladi.
Ikkinchidan,   aholining   xohishi   sog'lom   yo'l   hayot   uni   bunday   ovqatdan   voz
kechishga   majbur   qiladi.   Biroq,   sanoat   biroz   o'zgarishlarni   boshdan   kechirmoqda
va bozordagi o'z ulushidan voz kechmoqchi emas.
 tabiiy;
 marinadlar;
 ovqat xonalari;
 tabiiy sharbatlar;
 yoqilg'i quyish shoxobchalari;
 konsentrlangan pomidor;
 ovqatlanish joylari.
Ishlab   chiqarilgan   sabzavot   konservalarining   turlari   xom   ashyoni   prokatga
tayyorlash usuliga ta'sir qiladi: u kesiladi, butun yopiladi, bir yoki bir necha turdagi
sabzavotlar   ishlatiladi,   ziravorlar   va   ziravorlar   ishlatiladi   yoki   ishlatilmaydi   va
hokazo.   Konservalangan   gazaklar   tayyorlash   uchun   xom   ashyo   yog'da   oldindan
qovuriladi, kartoshka pyuresi ishlab chiqarish uchun ular maydalanadi.
Pomidorning   qobig'i   va   urug'idan   ajratilgan   namlikni   bug'lash   orqali
pomidor   pyuresi   va   pastasi   tayyorlanadi.   Bunday   holda,   ishlab   chiqarish   uchun
vakuumli   apparatlar   qo'llaniladi.   Tuzlangan   mahsulotlar   uchun   shakar   eritmalari
bilan   quyilgan   yangi   sabzavotlar   ishlatiladi,   sirka   kislotasi   ziravorlar   qo'shilishi
bilan.
Konservalangan sabzavotlarning har xil turlari ularni tayyorlash uchun turli
texnologiyalarni   ta'minlaydi.   Shunga   ko'ra,   har   birida   aniq   holat   sizga   o'ziga   xos
uskuna kerak. Biznes investitsiyalarining hajmi bunga bog'liq.
 
25 O’zg. Varoq Hujjat№.
Imzo Sana VaroqFoydalanilgan adabiyotlar
1. Tursunov   S.,   Muqimov   Z.,   Norboyev   B.   “Donni   saqlash   va   dastlabki   ishlash
texnologiyasi”. Toshkentv “Ijod-Pres” 2019.
2. Azizov   A.,   Xolmirzayev   D.K.   “Qishloq   xo’jaligi   mahsulotlarini   qadoqlash
materiallari va jihozlari”. O’UM. TDAU Universiteti, 2012.
3. Вологжанина   С. А .,   Иголкин   А.Ф.   Упаковочные   материалы   в   пищевых
отраслях :  Учеб , - метод. Пособие. СПб.: Университет ИТМО, 2015. –41  с .
4. arxiv.uz, arxiv.ru, yandex.ru, aim.uz
 
26

Sabzavot konservasi qadoqlash liniyasini loyihalash

Купить
  • Похожие документы

  • Oziq-ovqat sanoati korxonalarida oziq-ovqat xavfsizligini boshqarish tizimi
  • Aholi punkitining gaz ta’minotini aniqlash
  • Issiq ichimlik turlаri, chоy vа qаhvаni dаmlаsh usllаri, dаsturxоngа tоrtish tаrtibi
  • Uy xo’jaligi tashkilot sifatida
  • Konserva mahsulotlari ishlab chiqarishdagi avtoklav apparatini loyihalash

Подтвердить покупку

Да Нет

© Copyright 2019-2025. Created by Foreach.Soft

  • Инструкция по снятию с баланса
  • Контакты
  • Инструкция использования сайта
  • Инструкция загрузки документов
  • O'zbekcha