Sogʼlom ovqatlanish va ovqatlanish qoidalariga rioya qilishga taʼsir qiluvchi psixologik omillar

Sog ʼ lom ovqatlanish va ovqatlanish qoidalariga rioya qilishga ta ʼ sir
qiluvchi psixologik omillar.
REJA:
I BOB. OVQATLANISHNING YOSH AVLODNI 
TARBIYALASHDAGI PSIXOLOGIK AHAMIYATI
1.1. Sog lom avlodni tarbiyalashda to g ri ovqatlanishning ʼ ʼ ʼ
ahamiyati.
1.2. Xitoyning oziq-ovqat terapiyasi.
I bob bo yicha xulosa
ʼ
II BOB. OVQATLANISH RATSIONI VA UNI BUZISH 
OQIBATLARINING SALBIY TOMONLARI.
2.1. Aqliy mehnat kishilarining oqilona ovqatlanishi.
2.2. Noto g ri ovqatlanish oqibatlari va sog lom ovqatlanish 
ʻ ʻ ʻ
qoidalari.
II bob bo yicha xulosa.
ʼ
Xulosa
Tavsiyalar.
Foydalanilgan adabiyotlar. KIRISH.
Mustaqillik yillarida xalqimizning salomatligini saqlash davlatning
asosiy   ustuvor   yo’nalishlaridan   biri   bo’lgan   va   yo’nalishda   davlat
dasturlari   asosida   ulkan   ishlar   amalga   oshirilgan.   Fikrimizning   isboti
uchun   mustaqillik   yillarida   respublikamiz   aholisining   o’rtacha   umri   68
yoshdan   76   yoshga   uzayganligini   aytib   o’tish   joiz.   Jamiyatning
rivojlanishi   va   aholining   salomatligini   saqlashda   onalar   va   bolalarning
to’g’ri   ovqatlanishini   ilmiy   asosda   tashkil   etish   ham   dolzarb   masala
hisoblanadi.Farzandlarni   o’qitishdan   oldin   uning   miyasini   oila   va
shifokorlar bilim qabul qilishga tayyorlashi kerak. Bolaning miyasi bilim
olishga   qobiliyatli   bo’lib   shakllanishi     uchun   homilador   ona   vitamin   va
mikroelementlarga   boy   oziq-ovqatlar   bilan   ovqatlanishi   lozim.
Farzandlarni   to’g’ri   va   rasional   ovqatlantirish   ham   ularni   sog’lom   va
bilimli bo’lib yetishishining muhim omillaridan biri bo’lib hisoblanadi.
O’zbekiston Respublikasi Prezidenti Sh.M. Mirziyoyev tomonidan
qabul   qilingan   «2017-2021   yillarda   O’zbekiston   respublikasini
rivojlantirishning   beshta   ustuvor   yo’nalishi   bo’yicha   harakatlar
strategiyasi»da   ayollar   hamda   qizlarning   salomatligini   mustahkamlash,
ular   orasida   jismoniy   tarbiya   va   sportni   ommalashtirish   maqsadida
“Sog’lom   ona   –   sog’lom   bola”   shiori   ostida   an’anaviy   mintaqaviy
tadbirlarni   o’tkazish   rejalashtirilgan.   Respublikada   oilalar   farovonligini
ta’minlash,   oilalar   va   mahallalarda   ijtimoiy-ma’naviy   muhitning
barqarorligini   saqlash,   sog’lom   turmush   tarzini   yanada   mustahkamlash,
sog’lom   va   barkamol   avlodni   tarbiyalashda   jamoat   tashkilotlarining
ijtimoiy   hamkorligini   keng   yo’lga   qo’yishni   amalga   oshirish
ta’kidlangan. BMTning   ma’lumotlariga   ko’ra,   sayyoramiz   aholisining   30%
ziyodi   eng   asosiy   mikroelement   va   vitaminlar   yetishmasligi   tufayli   va
160   milliondan   ortiq   bolaintellektual   rivojlanishga   doir   kamchiliklardan
aziyat   chekmoqda.   Demak,   o’quvchilarni   o’qitishdan   oldin   sog’likni
saqlash,   ta’lim   tizimi   va   oila   deyarli   har   kun   ularni   xotirasini,   o’ylash
tezligini va mantiqini yaxshilash usullarini har bir o’quvchiga va talabaga
individual,   organizmiga   mos   ilmiy   asosda   ishlab   chiqib,   qo’llashi   zarur.
Shunda   ta’limda,   tadbirkorlikda   va   jamiyatni   barcha   sohalarida
samaradorlik   oshadi,   yuksak   natijalarga   erishiladi.Bolani   o’qitishdan
oldin   uning   miyasini   oila   va   shifokorlarbilim   qabul   qilishga   tayyorlashi
kerak.   Bolaning   miyasi   bilim   olishga   qobiliyatli   bo’lib   shakllanishi
uchun   homilador   ona   vitamin   va   mikroelementlarga   boy   oziq-ovqatlar
bilan ovqatlanishi lozim.
Har   bir   bola   uchun   uning   miyasiga   yetishmagan   ozuqa   diyetasi
rejasini   tuzish,ya’ni   ovqat,   suv,   havo   va   jismoniy   tarbiya   kompleks
terapiyasini   ishlab   chiqish,   horijiy   tillar,   musiqa   va   shaxmatga   o’rgata
boshlash   bilan   bilimli   va   ziyoli   bolalarni   tarbiyalab   yetishtirish
mumkin.Dunyoda   farzandlarimizni   tarbiyalashimizdan   asosiy
maqsadimiz   ular   bizga   nisbatan     20-30%   aqlli,   sog’lom   va   chiroyli
bo’lishini istaymiz.
Intellektual salohiyatli sog’lom bolani  tarbiyalashda 70% oilaga va
shifokorga   bog’liq   ekan,   30-35   %     irsiyatiga   bog’liq   bo’lib,   ota-
onalarning   intellektual   salohiyatiga   hamda   30-35   %   har   kungi   to’g’ri
ovqatlanish   tartibiga   bog’liq(Suqrot).   Bunda     intellektual   salohiyatni
o’stiradigan   ovqatlardan    suv,   yod,  baliq  moyi,  vitamin    va  minerallarni
o’z vaqtida va me’yorida iste’mol qilish zarur. Bolaning   yangi   bilimlarni   yaxshi   o’zlashtirishi     va   innovasiya
yaratishga   hamda   aqliy   faoliyatini   to’liq   safarbar   etishining     30-35   %i
o’qituvchi ustozlarning mahoratiga bog’liq.Bola dunyoga kelgan kundan
boshlab   uni   to’g’ri   oziqlantirish   chora-tadbirlarini   ko’rish   kelajakda
jamiyatga bilimli, aqlli, intelektual mulk egasi bo’lgan shaxsni tarbiyalab
yetkazishga xizmat qilishi mavzuning dolzarbligi ochib beradi.
Kurs   ishining   predmeti.   Sog lom   ovqatlanish   va   ovqatlanishʼ
qoidalariga rioya qilishga ta sir qiluvchi psixologik omillar.	
ʼ
Kurs   ishining   ob'ekti:   Sog lom   ovqatlanishning   psixologik	
ʼ
jihatlari.
Kurs   ishining   maqsadi:     Sog lom   ovqatlanish   va   ovqatlanish
ʼ
qoidalariga rioya qilishga ta sir qiluvchi psixologik omillarini o rganish.	
ʼ ʼ
K urs   ishining   vazifalari.   Sog lom   ovqatlanish   va   ovqatlanish	
ʼ
qoidalariga   rioya   qilishga   ta sir   qiluvchi   psixologik   omillarini   o rganish	
ʼ ʼ
va amaliyotga tadbiq etish.
Kurs   ishining   metodlari   :   Kontent   analiz,   suhbat,   intervyu   va
kuztish metodlaridan foydalanildi.
Kurs   ishining   tuzilishi.   2   bob,   4   tа   раrаgrаf,   xulosаlаr   vа
tаvsiyаlаr foydalanilkgan аdаbiyotlаr ro‘yxаtidаn iborаt.
I BOB. OVQATLANISHNING YOSH AVLODNI
TARBIYALASHDAGI PSIXOLOGIK AHAMIYATI
1.1. Sog lom avlodni tarbiyalashda to g ri ovqatlanishning ahamiyati.	
ʼ ʼ ʼ
To’g’ri   ovqatlanishning   asosiy   ko’rsatkichlaridan   biri   bo’lajak
onalarni   va   farzandlarni   vitamin   va   mikroelementlarga   boy   oziq-ovqat
mahsulotlari   bilan   oziqlantirish   hisoblanadi.Inson   organizmi   uchun mikroelementlarning   asosiy   manbai   inson   iste’mol   qiladigan   o’simlik
mahsulotlari   hisoblanadi.   Hozirgi   zamon   fanining   isbotlashicha,   har
qanday   o’simlik   tarkibida   20   ga   yaqin   mikroelementlar   mavjud.   Inson
organizmi uchun kerak bo’ladigan mikroelementlar va vitaminlar manbai
osh ko’klar, ho’l meva, quruq mevalar va sabzavotlar hisoblanadi. Kunlik
oziqlanish   miqdorining   60-65   %   ini   meva   va   sabzavotlar   tashkil   etsa
mikroelementlar va vitaminlarga bo’lgan ehtiyojni qondirish mumkin.
Odam va hayvonlar hazm tizimida 400 dan ortiq obligat, simbiont
va   parazit   mikroorganizmlarning   va   qator   gelmintlarning   mavjudligi
ovqat   hazm   qilish   fiziologiyasi   mikrobiologiya,   tibbiy   parazitologiya   va
gelmintologiya fanlari bilan bog'liqligini ko'rsatadi.
Hazm   jarayonini   amalga   oshirishda   hazm   tizimidan   tashqari   asab
va   gumoral   boshqaruv   mexanizmlari,   qon   bilan   ta'minlanish,
muskullarning   harakati,   ayiruv   a'zolari   ishtirok   etganligi   uchun   bu   fan
barcha   funksional   tizimlarning   (asab,   yurak-tomir,   ayiruv,   endokrin)
fiziologiyasi   bilan   bog'liq   bo'lib,   ovqatlanish   fiziologiyasining   nazariy
asosi   sifatida   xizmat   qiladi.   Ovqat   hazm   qilish   fiziologiyasi   qator   fanlar
bilan   bog'liq   bo'lishiga   qaramay,   uning   quyidagi   xususiy   vazifalari
mavjud:
-   Turli   sharoitda   hazm   tizimidagi   tarkibiy   va   funksional   o'zgarishlar
o'rtasidagi bog'liqlikni aniqlash;
- Hazm tizimining boshqa funksional tizimlar bilan aloqasini o'rganish;
- Hazm  jarayonini  o'rganuvchi  usullarni  takomillashtirib, yangi  usullarni
yaratish;
-   Hazm   a'zolarining   ovqatning   assimilatsiyasi   bilan   bog'liq   bo'lmagan
funksiyalarini o'rganish: -   Ekologik   omillar   hamda   kasalliklar   ta'sirida   hazm   a'zolari-   ning
oziqaning   o'zlashtirilishidagi   ishtirokini   tekshirish,   individual   hayot
davomida hazm tizimining ta'sirchanligini aniqlash;
-   Hazm   a'zolarining   boshqa   funksional   tizimlar   bilan   aloqa-   larini
aniqlash,   amaliy   diyetologiya   va   gastroenterologiya   uchun   tavsiyalar
ishlab chiqish;
-   Hazm   jarayonining   biokimyoviy,   biofizikaviy,   molekular   va   genetik
asoslarini yoritish;
- Hazm jarayonining tarixiy va individual evolutsiyasini o'rganish, uning
yanada rivojlanishi haqida aniq fikrlar ishlab chiqish.
Ovqatlanish   haqidagi   fan   dunyo   miqyosida   "nutritsiologiya"   nomi
bilan   (nutritio   ovqatlanish,   logos   ta'limot)   yuritiladi.   Bu   multidissiplinar
fan   o'z   ichiga   fiziologiya,   biokimyo,   ovqatlanish   gigiyenasi   va   boshqa
biologik   va   tibbiy   yo'nalishlar   bo'yicha   tegishli   masalalarni   oladi.
Ovqatlanish   fiziologiyasi   esa   odam   va   hayvonlar   fiziologiyasining
maxsus   bo'limi   bo lib,   uning   predmeti   vujuddagi   barcha   hayotiyʻ
jarayonlarni   (aqliy   va   jismoniy   faoliyat,   hamma   a'zolar   va   tizimlarning
ishlashi,   to'qima   va   hujayralarda   to'xtovsiz   davom   etadigan   yangilanish,
o'sish,   rivojlanish   va   boshqalar)   tegishli   quvvat   (energiya)   uchun   zarur
materiallar   bilan   ta'minlaydigan   oziq-ovqat   mahsulotlariga   bo'lgan
ehtiyojni   aniqlash   bo lib   hisoblanadi.   Ovqatlanish   fiziologiyasining	
ʻ
asosiy vazifalari qilib quyidagilarni ko'rsatish mumkin.
Har   bir   organizmda   uning   yoshi,   jinsi,   qiladigan   mehnatiga   qarab
asosiy   va   qo shimcha   oziq   moddalarni   o'zlashtirib   olish   xususiyatlarini	
ʻ
o'rganish   va   shularga   asosan   ularda   oziq   moddalarga   bo'lgan   talabni
aniqlash; -   Oziq-ovqat   mahsulotlariga   bo'lgan   ehtiyojning   ekologik   vaziyatga
(harorat, bosim, namlik va boshqalar) qarab o'zgarishini hisobga olish va
har   xil   muhit   sharoitida   istiqomat   qiluvchilar   uchun   ovqatlanish
tamoyillarini belgilash;
-   Iste'mol   taomlarini   tayyorlashda   qo'llaniladigan   zamonaviy   texnologik
jarayonlarning  oziq  moddalar  tarkibi   hamda  sifatiga  ta'sirini  aniqlash   va
shunga   ko'ra   ovqatlanish   me'yorlarga   tegishli   tuzatishlar   kiritishni
fiziologik asoslash;
- Keng xalq ommasi orasida ratsional ovqatlanishning asosiy tamoyillari
haqida   tushuntirish   ishlari   olib   borish   uchun   ilmiy   asoslangan
ma'lumotnomalar   tayyorlash   va   shu   asosda   yuqori   ovqatlanish
madaniyatiga erishish;
-   Iste'mol   taomlarining   kishining   yoshi,   jinsi,   jismoniy   faolligi   hamda
mavjud   ekologik   vaziyatga   ko'ra   kam   qabul   qilinishi   har   ikkala   holatda
ham   surunkali   yoki   yuqumli   kasalliklar   chaqirishini   va   bunday
jarayonlarning fiziologik mexanizmlarini aniqlash;
-   Ovqatlanish   fiziologiyasi   bilan   biologik,   tibbiy,   iqtisodiy   va   ekologik
masalalarning uzviy bog'liqligini ilmiy asoslash.
Organizmni   mikroelementlar   va   vitaminlar   bilan   ta’minlashning   eng
oddiy   yo’li   mavsumga   qarab   meva   va   sabzavotlarni   me’yorida   iste’mol
qilib  borishdir.  Erta   bahorda   osh-ko’katlarni   yangiligicha   iste’mol   qilish
tavsiya etiladi. Umuman, ko’katlar yil davomida dasturxonimizda bo’lsa
juda   ham   foydali   hisoblanadi.   May   oyidan   boshlab   qulupnay,   gilos,
bodring, yozda pomidor, petrushka, shivit, olma, nok, gilos, o’rik, olcha
mahsulotlarini   pishish   muddati   bo’yicha   har   kuni   yangiligicha   iste’mol
etib borish tavsiya etiladi. Kuz   kelishi   bilan   turli   tuman   ildizmevalar,   ko’katlar,   poliz
mahsulotlari   va   uzumni   iste’mol   qilib   borish   o’ta   foydali   hisoblanadi.
Hozirgi   vaqtda   qishda   ham   osh-ko’katlar   yetarli,   ildizmevalilar   yaxshi
saqlangan   bo’ladi,   quruq   mevalar,   yong’oq,   tabiiy   toza   asal   eng   yaxshi
iste’molbop   mahsulotlardan   hisoblanadi.   Meva   va   sabzavotlarning   qaysi
turidan   yangiligicha   xomlay   foydalanish   mumkin   bo’lsa,   albatta   tabiiy
holatda pishirmasdan iste’mol qilish tavsiya etiladi.
Iste’mol   uchun   non   mahsulotlari   orasida   javdar   noni   va   patir
tavsiya etiladi. Sababi, patirning tarkibida xamirturush yo’qligi organizm
uchun juda foydali hisoblanadi.Har kuni o’rtacha 400 gramm sabzavot va
200  gramm  ho’l   meva  iste’mol  qilish  tavsiya   etiladi.  Ho’l   mevalar  issiq
ovqatdan  4 soat oldin yoki keyin iste’mol qilinadi.Har kuni qatiq, suzma,
tvorog iste’mol  qilinsa  foydali  hisoblanadi.  Ertalab 100 gramm  tvorogni
20 gramm toza tabiiy asalga aralashtirib tanovul   qilinsaorganizmga ham
foydali   va   ham   kaloriyali   hisoblanadi.   Kalbasa,   sosiska,   pashtet   va
boshqa konserva mahsulotlarni iste’mol qilish homilador ayollar va yosh
bolalar   uchun   mutlaqo   tavsiya   etilmaydi.   Ovqatga   faqat   o’simlik   yog’i
ishlatish   tavsiya   etiladi.   Hayvon   yog’larini   iste’mol   qilish   va   ovqatga
ishlatish tavsiya etilmaydi.
Ovqatga solinadigan tuz miqdorini keskin cheklash, salatlarga sirka
kislotasi   va   tuz   mutlaqo   ishlatilmasligi   lozim.Uzoq   umr   ko’rayotgan
kishilardan salomatligining asosiy siri nimada deb so’ralganda ko’pincha
to’g’ri ovqatlanishda degan javobni eshitamiz. Abu Ali ibn Sino sog’lom
va   uzoq   umr   ko’rish   xususida   o’z   vaqtida   to’g’ri   ovqatlanish,   fe’l-
atvorning   yumshoq   va   vazmin   bo’lishi,   ozoda   yurish   va   tanani   ortiqcha
narsalardan   tozalab   turishga   amal   qilish,   qaddu-qomatni   to’g’ri   tutish,
burun orqali nafas olish, kiyimning tanaga mosligi, jismoniy hamda ruhiy harakatlarning bir-biriga uyg’unligi, to’yib uxlash va o’zini tetik tutishga
adohida e’tibor berishni uqtirgan edi.
Inson   ovqatlanib   bo’lganda   ozroq   ochlik   hissi   bilan   cheklanmog’i
lozim.   Inson   uzoq   umr   ko’rishni,   kasallikka   chalinmaslikni,   hamisha
yaxshi   kayfiyatda   yurishni   istasa   o’ta   to’yib   ovqatlanmasligi   kerak.
Sog’lom turmush tarzining asosiy qoidalari ko’proq harakat qilish, ochiq
havoda  muntazam  sayr   qilish,   televizor   yonida  kamroq  o’tirish,   vaqtida,
me’yorida   uxlash   lozim   bo’ladi.   Eng   muhimi   bo’lajak   onalar,   farzand
tarbiyasi   bilan   mashg’ul   ayollar,   bolalar   va   butun   insoniyatning   sog’ligi
jamiyatimiz va davlatimiz boyligi hisoblanadi.
Shunday   qilib,   homilador   ayollar   va   farzand   tarbiyasi   bilan   band
bo’lgan   onalarimizning   ovqatlanish   rejimini   to’g’ri   tashkil   etish   orqali
sog’lom va intellektual qobiliyatli avlodni tarbiyalashdek muhim vazifani
bajarish hammamizning muqaddas burchimizdir.
1.2.  Xitoy oziq-ovqat terapiyasi
Xitoy  oziq-ovqat  terapiyasi-  bu  oziq-ovqatning  inson  organizmiga
ta'siri   haqidagi   Xitoy   e'tiqodlariga   asoslangan   parhez   usuli   va   me'yorida
ovqatlanish   kabi   tushunchalarga   asoslangan.   Uning   asosiy   qoidalari
an'anaviy   xitoy   tibbiyotining   zamonaviy   ko'rinishidan   olingan   Taoist
Vuxing nazariyasi va tushunchalarining aralashmasidir.
Oziq-ovqat terapiyasi, uzoq vaqtdan beri Xitoyda ham, xorijda ham
xitoyliklar   orasida   sog'liq   uchun   umumiy   yondashuv   bo'lib   kelgan   va
1990-yillarda   "Sog'lom   ovqatlanish   daosi"   va   "Xitoy   oshxonasining
donoligi"   kabi   kitoblar   nashr   etilishi   bilan   g'arbiy   kitobxonlar   uchun
ommalashgan.
Kelib chiqishi Bir   qator   qadimiy   xitoy   oshxona   kitoblari   va   oziq-ovqat   haqidagi
risolalari   (hozirda   yo'qolib   ketgan)   Xitoyning   oziq-ovqatga   bo'lgan
qiziqishini ko'rsatadi, ammo uning tibbiy ahamiyatiga e'tibor berilmagan.
“Oziqlantiruvchi hayot” haqidagi  adabiyotlar boqiylikka qanday erishish
bo'yicha kengroq doirasida oziq-ovqat maslahatlari keltirib otilgan. Biroq,
bunday   kitoblar   faqat   "dietoterapiya"   ning   kashshoflaridir,   chunki   ular
alohida oziq-ovqat mahsulotlarining ta'sirini muntazam ravishda tasvirlab
bermagan.     Jozef   Nidxemning   Xitoydagi   fan   va   tsivilizatsiyasining
"Fermentatsiyalar   va   oziq-ovqat   fanlari"   nomli   jildida   XT   Xuang   ellik
ikki   kasallik   retseptlarini   (miloddan   avvalgi   200   yil)   va   Sariq
imperatorning   ichki   kanonini   ushbu   kasallikning   kashshoflari   deb
hisoblaydi.   "Diyetoterapiya"   an'anasi,   birinchisi   oziq-ovqat
mahsulotlarini   turli   kasalliklarga   davo   sifatida   tavsiya   qilgani   uchun,
ikkinchisi   oziq-ovqatning   sog'likka   ta'sirini   muhokama   qilgani   uchun.
Shennong   Bencao   Jing   (milodiy   1-asr)   misol   qilib   keltirgan   materia
medica   adabiyotida   oziq-ovqat   mahsulotlari   ham   muhokama   qilingan,
ammo ularga ixtisoslashgansiz. 
Shiliao   Bencaoning   ta'kidlashicha,   yovvoyi   cho'chqaning   ko'p
qismlari   terapevtik   maqsadlarda   ishlatilishi   mumkin.   Cho'chqa   o't
pufagidagi   toshlar   epidemiyalarni   davolay   oladi.   Kuygan   va   yutilgan
cho'chqa   tishlari   ilon   chaqishi   alomatlarini   engillashtirishi   mumkin   edi.
Donli   sharob   bilan   olingan   tozalangan   cho'chqa   yog'i   emizikli   ayollarga
ko'proq sut ishlab chiqarishga yordam beradi.
Eng qadimgi xitoycha parhez matni Sun Simiaoning "Ming oltinga
arziydigan   retseptlar"   bobi   bo'lib,   u   Tang   sulolasi   davrida   650-yillarda
tugallangan.     Quyoshning   ishi   "oziq-ovqat   (yoki   parhez)   terapiyasi"
(   shiliao   )   atamasidan   eng   qadimgi   foydalanishni   o'z   ichiga   oladi.
Sunning   ta'kidlashicha,   u   oziq-ovqat   haqidagi   hozirgi   bilimlarni   taqdim etmoqchi edi, shunda odamlar kasallikdan aziyat chekayotganda birinchi
navbatda   giyohvand   moddalarga   emas,   balki   oziq-ovqatga   murojaat
qilishadi.     Uning   bobida   meva,   sabzavot,   don   va   go sht   bo yicha   to rtʻ ʻ ʻ
qismga bo lingan 154 ta yozuv mavjud bo lib, unda Quyosh alohida oziq-	
ʻ ʻ
ovqat   mahsulotlarining   xususiyatlarini   Sariq   imperatorning   ichki
qonunidan   olingan   tushunchalar   bilan   tushuntiradi:   ichki   organlar   va
hayotiy   mohiyati,   shuningdek,   besh   faza,   "besh   ta'm"   (nordon,   achchiq,
shirin,   o'tkir   va   sho'r)   va   beshta   don   o'rtasidagi   yozishmalar.   U
shuningdek,   ko p   sonli   “xun   taqiqlari”ni   o rnatgan,   ba zilari   taqvim	
ʻ ʻ ʼ
tushunchalariga   asoslanadi   (7-oyda   suv   kashtanlari   yo q),   boshqalari	
ʻ
oziq-ovqatlar   o rtasidagi   taxminiy   o zaro   ta sirlar   (ot   go shti   bilan   tiniq	
ʻ ʻ ʼ ʻ
sharob yo q) yoki turli xil lazzatlar orasida. 	
ʻ
Sun   Simiaoning   shogirdi   Meng   (621-713)   oziq-ovqatning
terapevtik   ahamiyatiga   bag'ishlangan   birinchi   asarni   tuzdi:   Materia
Dietetica     Bu   asar   saqlanib   qolmagan,   lekin   u   keyingi   matnlarda,
masalan,   10-asr   yaponcha   matn   Ishinpoda   keltirilgan   va   uning   bir
parchasi Dunxuan o'lyozmalari orasidan topilgan. Omon qolgan parchalar
shuni   ko'rsatadiki,   Meng   Sundan   ko'ra   ovqatlanish   taqiqlariga   kamroq
ahamiyat   bergan   va   u   oziq-ovqat   mahsulotlarini   faqat   xususiyatlarini
tasvirlash o'rniga, qanday tayyorlash haqida ma'lumot bergan. Sun Simiao
va   Men   Shen   asarlari   materia   dietetica   janriga   asos   soldi   va   keyingi
asrlarda uning rivojlanishini shakllantirdi.
Xitoyda oziq-ovqatning sogliq uchun foydali tomonlarini o'rganish
bo'yicha ko'plab adabiyotlar yaratilgan. IX asr o'rtalarida yo'qolgan asar,
"Duzionolog-shifokorning   samimiy   qarashlari"   oziq-ovqat   turli
kasalliklarni   qanday   davolash   mumkinligini   muhokama   qilgan,   Song
sulolasining   (960-1279)   bir   nechta   asarlarida   keksalarning   umrini
uzaytirish uchun ularni qanday ovqatlantirish kerakligi tushuntirilgan. 14-asrning   boshlarida   Xu   Sixui   katta   dietolog   bo'lib   ishlagan
mo g ul   Yuan   sulolasi   saroyida   (1260–1368)   “Imperatorning   ovqat   vaʻ ʻ
ichimliklari uchun to g ri va muhim narsalar” , Xitoyda hali ham materia	
ʻ ʻ
medica   va   materia   dietetica   klassikasi   sifatida   tan   olingan.   Turk-islom
dunyosining   oshpazlik   va   tibbiyot   an analari   ta sirida   va   uning	
ʼ ʼ
retseptlariga qo y go shti kabi mo g ul taomlarini qo shgan Xu risolasida	
ʻ ʻ ʻ ʻ ʻ
oziq-ovqat   ta siri   yaqinda   tizimlashtirilgan   besh   bosqich   o rtasidagi
ʼ ʻ
muvofiqlik   sxemasiga   ko ra   izohlangan.   Jin   sulolasi   (1115-1234)   va	
ʻ
Yuan davrining shimoliy xitoy tibbiyot yozuvchilari. O'sha davrdan oldin
oziq-ovqat   materiallari   o'ziga   xos   ichki   organlar   va   terapevtik   ta'sirlar
bilan   muntazam   ravishda   bog'liq   bo'lgan   besh   ta'mga   hali   to'liq
ta'riflanmagan edi.
Oziq-ovqatning   tibbiyot   bo'yicha   terapevtik   ta'siri   haqidagi   Xitoy
tushunchalari   Sharqiy   Osiyoga   ta'sir   ko'rsatdi.   10-asrdayoq   yapon
asarlarida keltirilgan xitoylik parhez asarlari Joseon davrida (1392–1897)
oziq-ovqat haqidagi koreys adabiyotini yaxshi shakllantirgan. 17-asr oxiri
va   18-asr   boshlarida   Qing   sulolasining   imperator   saroyi   (1644-1912)
xitoylik oziq-ovqat terapiyasi bo yicha bir qancha asarlarni manchu tiliga	
ʻ
tarjima qilishga buyurdi. 
Asosiy tamoyillar
Xitoy   oziq-ovqat   terapiyasining   ko'rsatmalari   hamma   vaqt   va
joylarda   tizimli   yoki   bir   xil   bo'lmasa-da,   ba'zi   asosiy   tushunchalarni
ajratib   olish   mumkin.   Asosiy   tamoyillardan   biri   "dori-darmon   va   oziq-
ovqat   umumiy   kelib   chiqishi"   va   shuning   uchun   oziq-ovqat   materiallari
tibbiy   kasalliklarning   oldini   olish   yoki   davolash   uchun   ishlatilishi
mumkin.   Ommabop   tushunchaga   ko'ra,   "isitish"   taom   odatda   "yuqori
kaloriyali,   pishirishda   yuqori   issiqlikka   duchor   bo'lgan,   achchiq   yoki achchiq   yoki   "issiq"   rangi   (qizil,   to'q   sariq)"   va   qizil   go'sht,   ichki
organlar,   pishirilgan   va   chuqur   qovurilgan   mahsulotlar   va   spirtli
ichimliklar.   Ular   yozda   oldini   olish   kerak   va   bir   qator   mumkin   bo'lgan
sabablar,   jumladan,   kamqonlik   tufayli   yuzaga   kelgan   haddan   tashqari
rangparlik, suvli najas, charchoq, titroq va past tana harorati kabi "sovuq"
kasalliklarni davolash uchun ishlatilishi mumkin. Yashil sabzavotlar "past
kaloriyali,   suvli,   tinchlantiruvchi   yoki   nordon   ta'mi   yoki   "sovuq"   rangi
(oq,   yashil)"   bo'lgan   eng   tipik   "sovutuvchi"   yoki   "sovuq"   taomdir.   Ular
"issiq"   sharoitlarda   tavsiya   etiladi:   toshmalar,   terining   quruqligi   yoki
qizarishi,   yurak   kuyishi   va   boshqa   "kuyish   alomatlariga   o'xshash
alomatlar",   shuningdek,   tomoq   og'rig'i,   shishgan   tish   go'shti   va   ich
qotishi.
Tizimliroq   tushunchalarda   har   bir   dori   yoki   oziq-ovqat   mahsuloti
beshta ta'mga ega: nordon, shirin, achchiq, o'tkir (yoki "o'tkir") va sho'r.
Taomning   ta'mini   tasvirlashdan   tashqari,   bu   "lazzatlar"   ning   har   biri
ma'lum ichki organlarga o'ziga xos ta'sir ko'rsatadi. Masalan, nordon ta'm
"siqilish   va   yumshatuvchi   ta'sirga   ega"   va   "jigarni   yumshata   oladi,
diareya   va   terni   nazorat   qiladi",   "achchiq"   ovqat   esa   "yurakni   "olovni"
tozalashi,   ortiqcha   suyuqlikni   kamaytirishi,   diareyani   qo'zg'atishi   va
kuchaytirishi mumkin. yurak "Yin".
Ushbu   e'tiqod   va   amaliyotlarning   ilmiy   asosga   egaligi   bo'yicha
ingliz tilida bir nechta tadqiqotlar mavjud. Xitoyda o'tkazilgan bir nechta
tadqiqotlar   shuni   ko'rsatadiki,   Xitoy   oziq-ovqat   terapiyasi   qoidalariga
muvofiq   ishlab   chiqilgan   dieta,   qon   bosimini   nazorat   qilishda   yordam
berishi   mumkin,   ammo   bu   tadqiqotlar   dalillarga   asoslangan   tibbiyotga
qaraganda turli diagnostik toifalarga asoslangan (gipertoniya o'rniga "Yin
etishmovchiligi").   va   zamonaviy   randomize   nazorat   ostida   sinovlar
o'rniga   asosan   sifatli   va   kontseptual   dalillarga.   Shunday   qilib, samaradorlik   haqidagi   da'volar   aralash   to'yimli   oziq-ovqatlarga
asoslangan   va   DASH   dietasi   yoki   O'rta   er   dengizi   dietasi   kabi   keng
qamrovli   klinik   tadqiqotlar   natijasida   sog'liqqa   ta'sir   ko'rsatadiganlarga
qaraganda ilmiy dalillarda zaifroqdir.
I bob bo yicha xulosaʼ
Shunday   qilib,   homilador   ayollar   va   farzand   tarbiyasi   bilan   band
bo’lgan   onalarimizning   ovqatlanish   rejimini   to’g’ri   tashkil   etish   orqali
sog’lom va intellektual qobiliyatli avlodni tarbiyalashdek muhim vazifani
bajarish hammamizning muqaddas burchimizdir.
Xitoycha oziq-ovqat terapiyasi yuzasidan
Ushbu   e'tiqod   va   amaliyotlarning   ilmiy   asosga   egaligi   bo'yicha
ingliz tilida bir nechta tadqiqotlar mavjud. Xitoyda o'tkazilgan bir nechta
tadqiqotlar   shuni   ko'rsatadiki,   Xitoy   oziq-ovqat   terapiyasi   qoidalariga
muvofiq   ishlab   chiqilgan   dieta,   qon   bosimini   nazorat   qilishda   yordam berishi   mumkin,   ammo   bu   tadqiqotlar   dalillarga   asoslangan   tibbiyotga
qaraganda turli diagnostik toifalarga asoslangan (gipertoniya o'rniga "Yin
etishmovchiligi").   va   zamonaviy   randomize   nazorat   ostida   sinovlar
o'rniga   asosan   sifatli   va   kontseptual   dalillarga.   Shunday   qilib,
samaradorlik   haqidagi   da'volar   aralash   to'yimli   oziq-ovqatlarga
asoslangan   va   DASH   dietasi   yoki   O'rta   er   dengizi   dietasi   kabi   keng
qamrovli   klinik   tadqiqotlar   natijasida   sog'liqqa   ta'sir   ko'rsatadiganlarga
qaraganda ilmiy dalillarda zaifroqdir.
II BOB. OQILONA OVQATLANISH QOIDALARI VA UNI
BUZISHNING SALBIY TOMONLARI.
2.1. Aqliy mehnat kishilarining oqilona ovqatlanishi
Ma'lumki   aqliy   mehnat   bilan   shug'ullanuvchilar   deganda   olimlar,
yozuvchilar,   jurnalistlar,   tarbiyachilar,   ayrim   tibbiyot   xo-   dimlari,
kotibalar,   o'qituvchilar,   hisob-kitob   bilan   shug'ullanuv-   chilar,idora
xodimlari,   kompyuter   hamda   boshqaruv   pultlari   bilan.   ishlovchilar,
rahbarlar   va   boshqalar   tushunilib,   ularning   mehnat   faoliyati   yuqori
darajadagi   ruhiy-hissiy   zo'riqish   hamda   nisbatan   kamharakatlilik   bilan
ifodalanadi.   Bunday   holat   vujudning   barcha   funksiyalariga   ta'sir   qilib,
markaziy asab va yurak-qon tomir tizimlarini zo'riqtiradi. Ilmiy  tadqiqotlar   shuni   ko'rsatadiki,   aqliy mehnat   kishilari  orasida
ortiqcha tana vazniga ega bo'lganlar boshqa aholi guruhlariga qaraganda
ko'p bo'lib, ular sobiq ittifoq davrida o'rtacha 32,8% ni tashkil qilgan. Bu
toifa   odamlar   iste'mol   qiladigan   taomlarning   umumiy   quvvat   zaxirasi,
aksariyat hollarda, ehtiyojdan ortiq, asosiy oziq moddalarining bir-biriga
nisbatan me'yor darajasidan chetga chiqqan va ovqatlanish tartibi (rejimi)
ham oqilona ovqatlanish tamoyillariga to'g'ri kelmaydigan bo'ladi.
Aqliy mehnat kishilarining barchasi mehnat faoliyati uchun quvvat
sarflash   bo'yicha   aniqlangan   guruhlarning   birinchisiga,   ya'ni   eng   kam
energiya   sarflovchi   guruhga   mansub   bo'lib,   bir   kecha-   kunduzda   bu
ko'rsatkich,   o'rtacha,   2100-2450   kaloriyani   tashkil   qiladi.   27-jadvalda
ushbu   guruh   vakillari   uchun   kunlik   ovqatdagi   quvvat   va   oqsil,   yog'
hamda uglevodlar miqdori ko'rsatilgan.
Ushbu   guruh   vakillari   uchun   kunlik   ovqat   quvvatining   12%   i
oqsillar,   30%   i   yog'lar   va   58%   i   uglevodlar   hisobidan   bo lishi,   iste'molʻ
qilinadigan   yog'larning   55%   i   hayvon   yog'lari,   45%   i   o'simlik   yog'lari
bo'lishi tavsiya qilinadi. Ular har kuni 60-70 g shakar qabul qilib turishi
kerak. Aqliy mehnat kishilarida, ko pincha, ovqat bilan qabul qilinadigan	
ʻ
va   har   xil   faoliyat   uchun   sarflanadigan   quvvat   muvozanati   buzilishi kundalik   ovqat   tarkibiy   qismining   maqsadga   nomuvofiqligi   hamda
yaqqol   kamharakatlilik   kuzatilganligi   bois,   ularda   tana   vaznining
me'yordan   oshiq   bo lishi   (semizlik)   va   moddalar   hamda   quvvatʻ
almashinuvining   buzilishi   bilan   bog'liq   xastaliklar   tez-tez   uchrab   turadi.
Shuning   uchun   ular   iste'mol   qiladigan   taomlar   tarkibida   antisklerotik
moddalar ko'paytirilib, asosiy oziq moddalari hisobidan qabul qilinadigan
vu vujud tomonidan sarflanadigan quvvat muvozanatlashtirilishi, turmush
tarzidan   jismoniy   tarbiya   va   sport   bilan   shug'ullanib   turish   tegishli   o'rin
olishi   zarur.   Ularning   ovqati   biologik   jihatdan   to'la   qiymatli,   quvvat
jihatdan   esa   to'la   muvozanatlashtirilgan   bo'lmog'i   kerak.   Bu   narsa   ovqat
tayyorlashda   tegishli   mahsulotlarni   tanlab   olish   yo'li   bilan   amalga
oshiriladi.   Chunonchi,   oqsillar   va   yog'lar   bobida   hayvon   mahsulotlari
me'yoridan   oshib   ketmasligi,   ovqatga   to'la   qiymatli   o'simlik   yog'laridan,
kletchatka   singari   oziq   tolalariga   boy   uglevodlardan   ko'proq   ishlatgan
ma'qul.   Ovqatda   yog'lar   almashinuvini   buzmaydigan   va   antisklerotik
moddalardan   (metionin,   sistin,   A   vitamini,   D   vitamini.   E   vitamini,   B	
₁
vitamini,   B2   vitamini,   PP   vitamini,   C   vitamini   va   boshqalar)   ko'proq
bo'lishi maqsadga muvofiq. Bunday moddalarning tabiiy manbalari baliq,
mol,   qo y,   parrandalar   go'shti,   sut-qatiq,   pishloq,   o'simlik   yog'lari,	
ʻ
grechixa va so'li  yormasi, mosh, no'xat, loviya, soya, ko'katlar, meva va
sabzavotlardir. jadvalda   ko'rsatilganidek,   aqliy   mehnat   kishilarining   kunlik   ovqatida
nonga   juda   kam   o'rin   berilgan   (167   g),   respublikamiz   sharoitida   bu
boshqacha   holatdadir.   Bizdagi   aholi   ovqatlanishida   non   ko proqʻ
ishlatiladi, bu milliy an'ana, urf-odat  tusiga kirib qolgan. Lekin ko'pgina
ilmiy  tadqiqotlar  shuni  tasdiqlaydiki,   nonni   me'yoridan  ortiqcha   iste'mol
qilish   aytib   o'tilgan   quvvat   muvozanatining   buzilishini   vujudga
keltirishda   hal   qiluvchi   rol   o'ynaydi,   chunki   u   energetik   qiymati   yuqori
bo'lgan oziq-ovqat mahsulotlariga kiradi.
Bu   narsa,   o'z   navbatida,   oqilona   ovqatlanish   qoidalarining   yanada
chuqurroq   buzilishiga   olib   keladi.   Bunday   holatni   yaxshilash   uchun
birdaniga kam non yeyishga o'tish ancha qiyin. Kishi o'zini bunday yangi
tartibga asta-sekin o'rgatib borishi kerak. Kuniga 400- 500 g non iste'mol
qiladiganlar   bir   hafta   davomida   bu   ko'rsatkichni   300-350   g,   ikkinchi   va
uchinchi   haftalar   davomida   200-250   g   atrofida   ushlab   turish   bilan   1   oy
deganda   aytilgan   me'yorga   bemalol   tushib   olishi   mumkin.   Bir   vaqtning
o'zida jadvalda ko'rsatilgan boshqa mahsulotlarni tegishli miqdorda qabul
qilishga, undagi xilma-xillikni buzmaslikka rioya qilish zarur.
Nonga   nisbatan   ishtahani   cheklash   uchun   ovqatlanishdan   oldin
bodring,  pishirilgan  kartoshka,   pomidor,  ko'katlar   va  meva-   chevalardan
tayyorlangan  aralashma,  salatlardan  yeb olish va biroz sabr  qilib, asosiy
ovqatni   non   bilan   iste'mol   qilishga   o'tish   kerak.   Shunda   nonga   bo'lgan
ishtaha   anchagina   "jilovlanadi".   Qayd   qilingan   salatlardan   xohlagancha
yeyaverish   mumkin,   ular   juda   kam   quvvatga   ega,   shuning   uchun
energetik   muvozanat   buzilishiga   olib   kelmaydi   va   aqliy   mehnat   bilan
bog'liq   ravishda,   vitaminlarga   nisbatan   oshadigan   talabni   qondirishda
muhim ahamiyat kasb etadi. Aqliy mehnat kishilarida vitaminlar va ayrim mikroelementlarga talabning yuqori bo lishini ular faoliyatining juda ko'pʻ
axborotlarni   qabul   qilish   va   qayta   ishlashning   gipodinamiya   sharoitida
amalga   oshirilishi   bilan   tushuntirish   mumkin.   Bunday   paytlarda   asab   va
yurak-qon   tomirlar   tizimi   juda   zo'riqadi.   Ular   bunday   sharoitda
ko'ngildagidek ishlash uchun B guruh vitaminlarning me'yoriga nisbatan
25-30%, askorbin kislotasi (C vitamini) 30% ziyod qabul qilishlari kerak.
Aqliy   mehnat   faoliyatida   axborotlarning   asosiy   qismi   ko'z   bilan   qabul
qilinadi,   shuning   uchun   ularda,   ayniqsa,   kechasi   kompyuter   va   pultlarni
boshqarishda,   ko'zlar   zo'riqib   ishlaydi.   Shu   bois   bunday   xodimlar
ovqatida A vitamini serob bo lgan mahsulotlarga (tuxum, jigar, sariyog',	
ʻ
baliq   yog'i,   ko'kat,   sabzi   v.   b.)   ko'proq   o'rin   berish   kerak.   Bu   borada
kompyuterchilar,   pult   boshqaruvchilari,   ilmiy   xodimlar,   yozuvchilar,
o'qituvchilar,   jurnalistlar,   idora   xodimlari   va   boshqalarga   har   gal
ovqatlanishdan   oldin   salat   iste'mol   qilish   tavsiya   qilinadi.   Umumiy
ovqatlanish  shoxobchalarida,   oshxona   va  choyxonalarda  ham  servitamin
taomlar   va   salatlar   tayyorlashga   alohida   e'tibor   berilsa,   maqsadga
muvofiq bo'ladi.
2.2. Noto g ri ovqatlanish oqibatlari va sog lom ovqatlanish	
ʻ ʻ ʻ
qoidalari.
Ratsional (to g ri) ovqatlanish – bu to liq balanslangan va optimal	
ʻ ʻ ʻ
ovqat   qabul   qilish   rejimiga   xos   bo lgan   ovqatlanish   tamoyillariga   rioya	
ʻ
qilishdir.
Ovqatlanish   –   hayotning   asosiy   biologik   ehtiyojidir.   Ovqat,   o z	
ʻ
navbatida,   organizmning   rivojlanishi   va   modda   almashinuvini   tartibga
solish   uchun   zarur   bo lgan   energiya   va   moddalarni   yetkazib   beradi,	
ʻ
organizmning   o sishi   va   to g ri   shakllanishini,   sog liqni   saqlashini	
ʻ ʻ ʻ ʻ
ta’minlaydi.   Oziq-ovqat   mahsulotlariga   qo yiladigan   asosiy   talablar	
ʻ shundaki,   ular   foydali,   xilma-xil,   to yimli   va   miqdor   jihatdan   optimalʻ
bo lishi lozim.	
ʻ
Nonushta   qilmaslik,   tez-tez   tamaddi   qilish,   shirinliklarni   ko p	
ʻ
iste’mol   qilish,   ovqatlarga   ko p   tuz   qo shib   yeyish   –   bularning   barchasi	
ʻ ʻ
ovqatlanishdagi   eng   zararli   odatlardir.   Doimiy   ravishda   sog lom	
ʻ
ovqatlanish   qoidalarining   buzilishi   o smirlar   orasida   ortiqcha   vazn   va	
ʻ
surunkali   kasalliklarning   ko payishiga   olib   keladi.   Hozirda   o smirlar	
ʻ ʻ
orasida   semizlik   va   u   bilan   bog liq   qandli   diabet,   yurak-qon   tomir	
ʻ
kasalliklari   kabi   xastaliklar   sonining   ortishi   jiddiy   havotirga   sabab
bo lmoqda.	
ʻ
Noto g ri   ovqatlanish   o sib   borayotgan   organizmning   zarur   ozuqa	
ʻ ʻ ʻ
moddalari   bilan   to yina   olmasligiga   olib   keladi.   Misol   uchun,   temir	
ʻ
moddasi   kam   bo lgan   ratsion   temir   tanqisligi   anemiyasi   kasalligining	
ʻ
ko payishiga olib keladi.	
ʻ
Kerakli ozuqa moddalarining yetishmasligi quyidagi muammolarni
yuzaga keltirishi mumkin:
- doimiy bosh aylanishi;
- kuchli toliqish;
- immunitet tizimining zaiflashuvi;
- tishlar parchalanishi;
- bo g inlardagi muammolar;
ʻ ʻ
- suyaklar mo rt bo lib qolishi,	
ʻ ʻ
- suyaklar sinishi xavfi ortishi;
- bo y o smay qolishi;	
ʻ ʻ - qizlarda – hayz davrining buzilishi
To g ri ovqatlanish uzoq umr garovidirʻ ʻ .
Biz   nima   yesak,   shunday   bo lamiz!   Sog liqni   mustahkamlash   va	
ʻ ʻ
go zallikni saqlab qolish uchun qanday ovqatlanish kerak?	
ʻ
Gazaklar,   shakarli   gazlangan   ichimliklar,   fastfud,   chips   va   qotgan
nonlardan voz keching.
Kuniga 3 mahal issiq ovqat yeyishingiz kerak (ya’ni, quruq buterbrodlar
emas, sho rva yoki quyuq taom).	
ʻ
Asosiy ovqat yeyish orasida meva, yong oq yoki sut-qatiq mahsulotlarini	
ʻ
iste’mol qiling.
Soatga   qarab   ovqatlaning:   uyg ongandan   so ng   bir   soatdan	
ʻ ʻ
kechiktirmasdan   nonushta   qiling   va   yotishdan   3-4   soat   oldin   kechki
ovqatni yeb oling.
Har kuni 1,5-2 litr gazsiz toza suv iching (achchiq bo lmagan choy ham	
ʻ
ayni  muddao). Har  yarim  soatda  100 ml  ichish eng oson  usuldir. Lekin,
har   bir   kishining   suvga   bo lgan   ehtiyoji   individual   bo lishini   hisobga	
ʻ ʻ
oling.
Teringiz sog lom ko rinishga ega bo lishi uchun quyidagilar muhim:	
ʻ ʻ ʻ
Tarkibida  tirik bakteriyalar  bo lgan  sut-qatiq mahsulotlari.  Ular   sog lom	
ʻ ʻ
ichak   mikroflorasini   saqlashga   va   zararli   toksinlarni   chiqarib   tashlashga
yordam  beradi. Bunday mahsulotlarni sut  mahsulotlari  turgan tokchadan
qidiring (ularning yaroqlilik muddati 5 kundan oshmasligi kerak) yoki uy
sharoitida tabiiy yogurt tayyorlashga harakat qiling.
Kletchatkali   mahsulotlar.   Bizning   organizmimizga   juda   zarur   bo lgan	
ʻ
tirik bakteriyalar aynan to qimalar (kletchatka) bilan oziqlanadi. Shuning	
ʻ uchun,   asosiy   taom   yeyish   orasida   yangi   mevalar   va   yangi,   bug daʻ
dimlangan   yoki   pishirilgan   sabzavotlar   bilan   gazak   qiling.   Qolaversa,
kletchatkali   mahsulotlar   organizmdan   toksinlarni   a’lo   darajada   chiqarib
tashlaydi.
Tarkibida   A   vitamini   bo lgan   mahsulotlar.   Bunday   mahsulotlar   teri	
ʻ
yog ini   ishlab   chiqarishni   kamaytiradi   va   terining   immunitetini	
ʻ
yaxshilaydi. A vitamini yog li baliq, sariyog , tuxum sarig i va tvorogda	
ʻ ʻ ʻ
mavjud.   To q   sariq   rangli   mevalarda,   sabzavotlarda   va   salatning   to q	
ʻ ʻ
yashil barglarida A vitamini ko p.	
ʻ
Tarkibida   omega-3   va   omega-6   oilalarining   yarim   to yingan   yog li	
ʻ ʻ
kislotalari   bo lgan   mahsulotlar   immunitet   tizimiga   va   terining   himoya	
ʻ
funksiyalariga ijobiy ta’sir qiladi. Yog li baliq va zig ir yog ida omega-3	
ʻ ʻ ʻ
juda ko p, tozalanmagan zaytun va kungaboqar yog ida omega-6 mavjud.	
ʻ ʻ
Lekin siz ularni qovurib emas, xomligicha iste’mol qilishingiz kerak.
Tarkibida   gormonal   holatga   ijobiy   ta’sir   ko rsatadigan   B6   vitamini	
ʻ
bo lgan   mahsulotlar.   Bu   vitamin   go sht,   parranda   go shti,   baliq,   to liq	
ʻ ʻ ʻ ʻ
donli non, avakado va yong oqlar kabi mahsulotlarda ko p.	
ʻ ʻ
Yodingizda   tutingki   sizning   taomlanish   ratsioningiz   terining   holatini,
shuningdek,   butun   organizmning   ishlashini   ham   yaxshi,   ham   yomon
tomonga o zgartirishi mumkin.	
ʻ
I bob bo yicha xulosa	
ʼ
Kletchatkali mahsulotlar. Bizning organizmimizga juda zarur bo lgan 	
ʻ
tirik bakteriyalar aynan to qimalar (kletchatka) bilan oziqlanadi. Shuning 	
ʻ uchun, asosiy taom yeyish orasida yangi mevalar va yangi, bug da ʻ
dimlangan yoki pishirilgan sabzavotlar bilan gazak qiling. Qolaversa, 
kletchatkali mahsulotlar organizmdan toksinlarni a’lo darajada chiqarib 
tashlaydi.
Tarkibida A vitamini bo lgan mahsulotlar. Bunday mahsulotlar teri 	
ʻ
yog ini ishlab chiqarishni kamaytiradi va terining immunitetini 	
ʻ
yaxshilaydi. A vitamini yog li baliq, sariyog , tuxum sarig i va tvorogda 	
ʻ ʻ ʻ
mavjud. To q sariq rangli mevalarda, sabzavotlarda va salatning to q 	
ʻ ʻ
yashil barglarida A vitamini ko p.	
ʻ
Xulosa
Inson ovqatlanib bo’lganda ozroq ochlik hissi bilan cheklanmog’i lozim. 
Inson uzoq umr ko’rishni, kasallikka chalinmaslikni, hamisha yaxshi 
kayfiyatda yurishni istasa o’ta to’yib ovqatlanmasligi kerak. Sog’lom  turmush tarzining asosiy qoidalari ko’proq harakat qilish, ochiq havoda 
muntazam sayr qilish, televizor yonida kamroq o’tirish, vaqtida, 
me’yorida uxlash lozim bo’ladi. Eng muhimi bo’lajak onalar, farzand 
tarbiyasi bilan mashg’ul ayollar, bolalar va butun insoniyatning sog’ligi 
jamiyatimiz va davlatimiz boyligi hisoblanadi.
Shunday qilib, homilador ayollar va farzand tarbiyasi bilan band bo’lgan 
onalarimizning ovqatlanish rejimini to’g’ri tashkil etish orqali sog’lom va
intellektual qobiliyatli avlodni tarbiyalashdek muhim vazifani bajarish 
hammamizning muqaddas burchimizdir.
Tarkibida omega-3 va omega-6 oilalarining yarim to yingan yog li ʻ ʻ
kislotalari bo lgan mahsulotlar immunitet tizimiga va terining himoya 	
ʻ
funksiyalariga ijobiy ta’sir qiladi. Yog li baliq va zig ir yog ida omega-3 	
ʻ ʻ ʻ
juda ko p, tozalanmagan zaytun va kungaboqar yog ida omega-6 mavjud.	
ʻ ʻ
Lekin siz ularni qovurib emas, xomligicha iste’mol qilishingiz kerak.
Tarkibida gormonal holatga ijobiy ta’sir ko rsatadigan B6 vitamini 	
ʻ
bo lgan mahsulotlar. Bu vitamin go sht, parranda go shti, baliq, to liq 	
ʻ ʻ ʻ ʻ
donli non, avakado va yong oqlar kabi mahsulotlarda ko p.	
ʻ ʻ
Tavsiyalar
Sog lom ovqatlanish tamoyillariga amal qilish har bir insonning qo lidan 	
ʻ ʻ
keladi. Quyidagi qoidalarni o qib chiqib, ovqatlanishni rejalashtirganda 	
ʻ
ulardan asos sifatida foydalansangiz, sog lom ovqatlanish va sog lom 	
ʻ ʻ
turmush tarzi yo lida birinchi qadam qo ygan bo lasiz.	
ʻ ʻ ʻ
1.Faol bo ling - kamroq o tiring va ko proq harakat qiling,	
ʻ ʻ ʻ Oziq-ovqat iste’moli va energiya sarfi muvozanatda bo lishi kerak. ʻ
Normal modda almashinuvi va sog liqni yaxshi saqlab qolish uchun ko p 	
ʻ ʻ
harakat qilish lozim. Kun davomida, ayniqsa, kompyuter va televizor 
ekranlari oldida kamroq vaqt o tkazish kerak.	
ʻ
2. Kuningizni nonushta bilan boshlang
Nonushta sizni kun davomida quvvatlantirishi lozim. Nonushta uchun 
turli xil bo tqalar, ayniqsa, butun donli yormalar juda foydali. Bundan 	
ʻ
tashqari, bir choy qoshiq asal yoki qora shokolad bo lagi kabi kichik 	
ʻ
miqdordagi shirinlikni iste’mol qilishingiz mumkin.
3. Muntazam ravishda va oz miqdorda ovqatlaning
Kuningizni shunday rejalashtiringki, kuniga kamida uch mahal 
ovqatlanishga imkoningiz bo lsin. Ovqatlanishlar orasida uzoq vaqt 	
ʻ
tanaffus tufayli, ortiqcha ovqat iste’mol qilishning oldini olish uchun 
muntazam ovqatlanishga harakat qiling Ehtiyoj sezsangiz, asosiy ovqatlar
orasida meva va sabzavotlar, yong oq va yogurt kabilarni yeyishingiz 	
ʻ
mumkin.
4. Ko proq ozuqaviy tolalarga boy bo lgan mahsulotlarni iste’mol qiling	
ʻ ʻ
Don, meva va sabzavotlar normal hazm qilish uchun zarur bo lgan 	
ʻ
kletchatka manbalaridir va bu mahsulotlarni iste’mol qilish juda 
muhimdir.
5. Yog larni oqilona iste’mol qiling	
ʻ
Bizning tanamiz yog larga muhtoj, ammo ularni albatta me’yorida qabul 	
ʻ
qilishi kerak. Shu bois ovqat tayyorlashda ko p miqdorda yog da 	
ʻ ʻ
qovurishdan ko ra, qaynatib, bug da yoki pechda pishirish foydaliroq. 	
ʻ ʻ
Ratsioningizga yong oq, bodom va qovoq urug i kabilarni qo shib, xilma-	
ʻ ʻ ʻ xillik kiritishga harakat qiling. Baliq moyidan cho chimang! Uni biologikʻ
qo shimcha sifatida kapsulalar ko rinishida iste’mol qilish mumkin.	
ʻ ʻ
6. Shakar iste’molini kamaytiring
Pishiriq va shirinliklar o rnini yangi yoki quritilgan mevalar bilan 	
ʻ
almashtirish tavsiya etiladi. Bu ham mazali, ham tanangiz uchun foydali 
bo ladi.	
ʻ
7. Kamroq tuz ishlating
Ovqat pishirayotganda tuzning o rniga o tlar va boshqa ziravorlardan 	
ʻ ʻ
foydalanishingiz mumkin. Tayyor taomni stolga tortayotgan vaqtda, 
ozgina tuz qo shsa bo ladi. Tuzni ortiqcha iste’mol qilish (kuniga 5 	
ʻ ʻ
grammdan ortiq) yurak-qon tomir kasalliklari, arterial gipertenziya, 
buyrak kasalliklari va boshqa kasalliklarga olib kelishini unutmang.
8. Chanqog ingizni suv bilan qondiring	
ʻ
Eng yaxshi ichimlik toza suvdir. Aynan suv aqliy va jismoniy 
yuklamalarni muvaffaqiyatli yengishga yordam beradi.
O smirlar parhezni qanday tutishlari mumkinligi haqida “O smirlar 	
ʻ ʻ
parhezga amal qilishlari kerakmi?” nomli maqolada bilib olasiz. FOYDALANILGAN ADABIYOTLAR :
1. V.Karimova Psixologiya darslik Toshkent 2014
2. V.Karimova Psixologiya o'quv qo'llanma. Toshkent
3. Nurbek, A. (2021). Management Psychology Leader and Its 
Characteristics. IJTIMOIY FANLARDA INNOVASIYA ONLAYN 
ILMIY JURNALI, 1(1), 13-16.
4. Nurbek, A. (2021). Psixologik Salomatlik Va Uning Mohiyati. 
BARQARORLIK VA YETAKCHI TADQIQOTLAR ONLAYN ILMIY 
JURNALI, 1(6), 666-669.
5. Alijonov, N. (2022). IMPLEMENTING THE 
PSYCHOLOGICAL HEALTH OF LEADERS IN THE FIELD OF 
EDUCATION. Galaxy International Interdisciplinary Research Journal, 
10(5), 631-634. 6. N. Alijonov // SOCIO-PSYCHOLOGICAL FACTORS OF 
LEADERSHIP ACTIVITY// RESEARCH FOCUS . VOLUME 1 | 
ISSUE 4 | 2022. 241-246
7. Alijonov Nurbek, Saidova Nafisa Nematovna 
//MAKTABGACHA YOSH DAVRIDA SENSOR TARAQQIYOT 
MUAMMOSI// Uzbek Scholar Journal. Volume-04, May, 2022. 147-152.
8. Alijonov N. //RAHBAR FAOLIYATI SAMARADORLIGIDA 
PSIXOLOGIK SALOMATLIKNING O'RNI// "Мировая наука" №3(60)
2022. 3-10.
9. Nurbek, A. (2023). SOCIAL PSYCHOLOGY OF ALTURISM 
AND ALTHURISTIC BEHAVIOR. American Journal of 
Interdisciplinary Research and Development, 16, 134-137.
10. ALIJONOV Nurbek // ALTURIZMNING IJTIMOIY 
PSIXOLOGIYASI VA ALTURISTIK XULQ-ATVOR// JOURNAL OF 
PEDAGOGICAL AND PSYCHOLOGICAL STUDIES. VolumeI, Issue 
5. May 2023. 71-74.
11. Nurbek, A. (2021, December). The Combination of Social 
Relationships and Psychological Health. In Conference Zone (pp. 268-
270).
12. R.Nuriddinov, D.Mo'minov, & A.Ostanaqulov. (2023). 
BO'LAJAK PEDAGOGLAR RUHIY SALOMATLIGINI 
TAMINLASHNING IJTIMOIYPSIXOLOGIK OMILLARI. Scientific 
Impulse, 1(10), 612–617.
13. D.Mo'minov, R.Nuriddinov, & A.Ostanaqulov. (2023). BADIY
ASARLARDA PSIXOLOGIK MANIPULYATSIYANING O RNI VA ʻ AHAMIYATI (LEV TOLSTOYNING “TIRILISH” ASARI 
MISOLIDA). Scientific Impulse, 1(10), 618–624.
14. NURIDDINOV, R. (2023). BO'LAJAK O'QITUVCHILAR 
RUHIY SALOMATLIGINING IJTIMOIY-PSIXOLOGIK OMILLARI. 
Journal of Pedagogical and Psychological Studies, 1(4), 59–62.
15. Nuriddinov Rasuljon Samitjon o'g'li//BO'LAJAK 
O'QITUVCHILAR RUHIY SALOMATLIGI IJTIMOIY-PSIXOLOGIK 
OMILLARINING O'RGANILISHI// Multidisciplinary Scientific Journal.
2 (7), 2023. 311-315.
16. Джалолова, М. А. (2022). СЕНСОРНОЕ РАЗВИТИЕ И 
ОБУЧЕНИЕ У ДЕТЕЙ ДОШКОЛЬНОГО ВОЗРАСТА: Джалолова 
Мохинур Абдусатторовна, Нуриддинов Расулжон Самиджонович 
Преподаватели кафедры психологии Ферганского государственного 
университета. Образование и инновационные исследования 
международный научно-методический журнал, (11), 363-369.
17.  Nuriddinov   Rasuljon   Samidjon   o ' g ' li  // OLIY   O ' QUV   YURTI  
TALABALARIDA   O ' QUV   MOTIV   VA   MOTIVATSIYALARINI  
NOMOYON   BO ' LISHINING   PSIXOLOGIK   XUSUSIYATLARI // 
Uzbek   Scholar   Journal .  Volume -06,  July , 2022. 1-5  pages .
18. Усмонов Шерзод Ахмаджонович, Закирова Мухаббат 
Сабировна, Нуриддинов Расулжон Самитжон ўғли //ИЛК 
ЎСПИРИНЛИК ДАВРИДА АҚЛИЙ ҚОБИЛИЯТЛАРНИНГ 
ЭМПИРИК ТАҲЛИЛИ// СОВРЕМЕННОЕ ОБРАЗОВАНИЕ 
(УЗБЕКИСТАН). № 9 (106), 2021. 12-16 стр.
19. НУРИДДИНОВ Р.С. // INFORMATION   AS   A   SOCIAL -
PSYCHOLOGICAL   PROBLEM // ПСИХОЛОГИЧЕСКОЕ ЗДОРОВЬЕ НАСЕЛЕНИЯ КАК ВАЖНЫЙ ФАКТОР ОБЕСПЕЧЕНИЯ 
ПРОЦВЕТАНИЯ ОБЩЕСТВА.  Екатеринбург-Фергана, 20 мая 2020 
года. 380-382 стр.
20. Samitjonovich, Nuriddinov Rasuljon //SOCIO-
PSYCHOLOGICAL ASPECTS OF THE USE OF MODERN 
INFORMATION TECHNOLOGIES IN THE DAILY LIFE OF 
CHILDREN// INTERNATIONAL JOURNAL OF DISCOURSE ON 
INNOVATION, INTEGRATION AND EDUCATION. 1 (2020). 65-67 
pages.
21. Rakhmatdjonov Shokhjahon Dilshodbek o'g'l //THE ROLE OF 
PHYSICAL CULTURE IN PROVIDING THE PSYCHOLOGICAL 
HEALTH OF THE ATHLETE// INNOVATIVE DEVELOPMENTS 
AND RESEARCH IN EDUCATION. International scientific online 
conference. Canada. Part 2, 23.01.2022. 1-3
22. Raxmatjonov Shoxjahon Dilshodbek o'g'li //SPORTCHI 
PSIXOLOGIK SALOMATLIGIGA TA'SIR ETUVCHI OMILLAR// 
GALAXY INTERNATIONAL INTERDISCIPLINARY RESEARCH 
JOURNAL (GIIRJ). Vol. 10, Issue 11, Nov.(2022). 117-121 pages.
23. QURBONOVA Saida Miralimjanovna, RAXMATJONOV 
Shoxjahon Dilshodbek o'g'li //MAMLAKATIMIZ PSIXOLOGLARI 
ISHLARIDA SHAXSLARARO MUNOSABATDA MUOMALA 
MUAMMOSINING TALQINI// Journal of Pedagogical and 
Psychological Studies. Vol. 1. № 5, (2023). 99-103 pages.
24. Raxmatjonov Shoxjahon Dilshodbeko'g'li //SPEECH ISSUES 
IN PSYCHOLINGUISTICS// IQRO JURNALI № 2. 04.2023. 503-511 
betlar. 25. Raxmatjonov Shoxjahon Dilshodbek o'g'li, Vosiljonov Azizbek
Boxodirjon o'g'li //XORIJ PSIXOLOGLARINING ISHLARIDA 
SHAXSNING TADQIQ ETILISHI// INNOVATIVE DEVELOPMENTS
AND RESEARCH IN EDUCATION. Vol. 1. № 12, 2022. 39-47 pages.
26. Raxmatjonov Shoxjahon Dilshodbek o'g'li //TALABALARDA 
TOLERANTLIKNI RIVOJLANTIRISH – IJTIMOIY PSIXOLOGIK 
MUAMMO SIFATIDA// International Journal of Economy and 
Innovation. Volume: 30. 2022. 66-70 pages.
27. Rakhmatdjonov Shokhjahon Dilshodbek o'g'li 
//PSYCHOLOGICAL ASPECTS OF THE SPORTSMAN 
PERSONALITY DURING COMPETITIONS// IJTIMOIY FANLARDA 
INNOVASIYA ONLAYN ILMIY JURNALI. Vol. 2 No. 11 (2022). 215-
221 betlar.
28. Raxmatjonov Shoxjahon Dilshodbek o'g'li //Motiv Va 
Motivatsiya Muammosining Jahon Va Mahalliy Psixologlar Tomonidan 
Tadqiq Etilganligi// American Journal of Social and Humanitarian 
Research, Vol. 3 No. 11 (2022). 256-259 pages.
29. Raxmatjonov Shoxjahon Dilshodbek o'g'li //TOLERANTLIK 
SHAKLLANAYOTGAN SHAXS MODELINING TAVSIFI// 
International scientific journal «MODERN SCIENCE АND 
RESEARCH». VOLUME 2 / ISSUE 5 /2023. 761-764 pages.
30. Raxmatjonov Shoxjahon Dilshodbek o'g'li. (2023). 
PSIXOLOGIYADA MOTIVATSIYA TURLARI, NAZARIYALARI 
VA TAHLILI. Научный Импульс, 1(10), 665-670.

          I BOB. OVQATLANISHNING YOSH AVLODNI TARBIYALASHDAGI PSIXOLOGIK AHAMIYATI

          1.1. Sogʼlom avlodni tarbiyalashda toʼgʼri ovqatlanishning ahamiyati.

          1.2. Xitoyning oziq-ovqat terapiyasi.

          II BOB. OVQATLANISH RATSIONI VA UNI BUZISH OQIBATLARINING SALBIY TOMONLARI.

          2.1. Aqliy mehnat kishilarining oqilona ovqatlanishi.

          2.2. Notoʻgʻri ovqatlanish oqibatlari va sogʻlom ovqatlanish qoidalari.