Kirish Roʻyxatdan oʻtish

Docx

  • Referatlar
  • Diplom ishlar
  • Boshqa
    • Slaydlar
    • Referatlar
    • Kurs ishlari
    • Diplom ishlar
    • Dissertatsiyalar
    • Dars ishlanmalar
    • Infografika
    • Kitoblar
    • Testlar

Dokument ma'lumotlari

Narxi 20000UZS
Hajmi 7.2MB
Xaridlar 0
Yuklab olingan sana 03 Iyun 2025
Kengaytma docx
Bo'lim Kurs ishlari
Fan Oziq-ovqat texnologiyasi

Sotuvchi

Nurali Axmedov

Ro'yxatga olish sanasi 24 Oktyabr 2024

5 Sotish

Yogʻlarning xarakteristikasi, fizik va kimyoviy xossalari, olish va analiz qilish usullari va ularning

Sotib olish
Yog larning xarakteristikasi, fizik va kimyoviy xossalari, olish va analiz qilishʻ
usullari va ularning
MUNDARIJA
KIRISH
I BOB. YOG LARNING XARAKTERISTIKASI, FIZIK VA KIMYOVIY	
ʻ
XOSSALARI, OLISH VA ANALIZ QILISH USULLARI VA ULARNING
TURLARI………………………………………………………………………
1.1   O simlik moylarining turlari va tasnifi………………………………………	
ʻ
1.2   Yog larning   xarakt	
ʻ е ristikasi,   fizik   va   kimyoviy   xossalari,   olish   va   analizi
qilish usullari..........................................................................................................
II   BOB.   O SIMLIK   MOYLAR   VA   HAYVON   YOG LARINING   SIFAT	
ʻ ʻ
EKSPERTIZASI ………………………………………………………………
2.1    O simlik moylarining sifat ekspertizasi……………………………………..	
ʻ
2.2   Hayvon   yog larining	
ʻ   sifat   ekspertizasi……………………………………….
2.3   Yog larni saqlash jarayonlarida	
ʻ   bo ladigan	ʻ   o zgarishlar…………………….	ʻ
III. XULOSA…………………………………………………………………...
IV. FOYDALANILADIGAN ADABIYOTLAR RUYXATI…………………
KIRISH Ozuqaviy   yog lar   inson   ratsioni   uchun   zarur   bo lgan   oziq-ovqatʻ ʻ
mahsulotlaridan   biri   hisoblanadi.   Avvalo   yog lar   inson   uchunenergiya   manbai	
ʻ
bo lib xizmat  qiladi. Inson kundalik xayot  faoliyatida sarf qiladigan energiyaning	
ʻ
qariyib   uchdan   bir   qismini   yog lar   hisobiga   oladi.   SHu   bilan   bir   qatorda   yog lar	
ʻ ʻ
inson organizmida fiziologik jarayonlarda ham ishtirok etadi. 
Kundalik hayotimizda oziq-ovqat mahsuloti sifatida foydlaniladigan yog lar	
ʻ
o simlik moylari, hayvon yog lari, dengiz hayvonlari va baliq moylari, margarinlar	
ʻ ʻ
singari guruhlarga bo linadi. Bu yog lar inson ovqati ratsionining muhim tarkibiy	
ʻ ʻ
qismi bo lganligi sababli ham yuqori sifatli va inson hayoti uchun xavfsiz bo lishi	
ʻ ʻ
talab   etiladi.   Shu   sababli   ham   yog larning   sifat   ekspertizasini   o tkazish   katta	
ʻ ʻ
amaliy   ahamiyatga   egadir.   Quyida   inson   xayoti   uchun   zarur   bo lgan   ana   shu	
ʻ
yog larning sifat ekspertizasini o tkazish bo yicha ma lumotlar keltiriladi.	
ʻ ʻ ʻ ʻ
Yog lar   —   o simlik   va   hayvon   organizmining   suyuq   yoki   qattiq   holatdagi	
ʻ ʻ
tarkibiy   bir   qismi.   Hayvon   yog lari   ko pincha   qattiq   holatda   bo ladi.   Suyuq	
ʻ ʻ ʻ
yog lar, shuningdek, yog  moylari deb ham ataladi. Biroq barcha moylar ham yog	
ʻ ʻ ʻ
emas.
Suyuq yoki qattiq holatdagi yog lar umumiy xususiyatlarga ega: ular suvda	
ʻ
erimaydi.   Suv   yog larni   hatto   namlamaydi   ham   —   u   yuza   bo ylab   yoyilmaydi,	
ʻ ʻ
balki tomchilar shaklida to planadi. Yog lar va moylar suvdan yengilroq bo lgani	
ʻ ʻ ʻ
uchun   suv   yuzasida   suzib   yuradi.Yog larni   o rganish   shuni   ko rsatdiki,   ularning	
ʻ ʻ ʻ
barchasi   uchta   kimyoviy   element   —   uglerod,   vodorod   va   kisloroddan   iborat.
Binobarin,   bular   organik   birikmalardir.   Kimyoviy   reaksiyalar   natijasida   yog lar	
ʻ
tarkibiy qismlarga bo linadi, ulardan biri har doim glitserindir. Ikkinchi komponent	
ʻ
— “yog  kislotasi”. Yog  kislotasining turli tarkibiy qismlari esa turli xil yog lar va	
ʻ ʻ ʻ
moylar mavjudligining sababidir.Yog lar suvda erimaydi, lekin benzin kabi boshqa	
ʻ
suyuqliklarda   yaxshi   eriydi.   Yog li   dog ni   ketkazadigan   shunga   o xshash
ʻ ʻ ʻ
suyuqliklarning ba zilari “dog  tozalash vositasi” sifatida sotiladi.	
ʼ ʻ
Agar yog  ishqor  bilan qaynatilsa, glitserin va sovun hosil bo ladi. Demak,	
ʻ ʻ
sovun yog  kislotasining ishqoriy tuzidan paydo bo ladi. Ushbu jarayon “yog ning	
ʻ ʻ ʻ
sovunlanishi”   deb   ataladi.   Agar   yog   sovunli   suvda   chayqalsa,   yog   parchalanib	
ʻ ʻ pufakchalar massasini hosil qiladi va bu suvning sut rangiga o tishiga olib keladi.ʻ
Ushbu jarayon “emulgatsiya” deb nomlanadi, barcha yog lar emulgatsiya qilinishi	
ʻ
mumkin.Uglevodlar   va   proteinlar   (oqsillar)   bilan   birgalikda   yog lar   inson   oziq-	
ʻ
ovqatining   uchta   asosiy   turiga   kiradi.   Ular   tanada   emulgatsiya   qilinadi   va   yonib,
energiya   ishlab   chiqaradi.   Beradigan   energiyaga   ko ra,   30   gramm   yog   taxminan	
ʻ ʻ
60 gramm uglevod yoki oqsilga teng.Qattiq, shuningdek, suyuq yog lar ham ochiq	
ʻ
havoda   uzoq   vaqt   qolganida   tezda   buziladi.   Ular   “taxir”,   ya ni   yoqimsiz   ta m   va	
ʼ ʼ
hidga ega bo ladilar. Buning sababi shundaki, yog  parchalanadi va yog  kislotasi	
ʻ ʻ ʻ
o z kimyoviy tarkibini o zgartiradi.	
ʻ ʻ I BOB. YOG LARNING XARAKTERISTIKASI, FIZIK VA KIMYOVIYʻ
XOSSALARI, OLISH VA ANALIZ QILISH USULLARI VA ULARNING
TURLARI
1.1  O simlik moylarining turlari va tasnifi	
ʻ .
O simlik moylari quyidagi mezonlarga ko ra tasniflanadi:	
ʻ ʻ
1.Konsistensiya bo yicha: qattiq va suyuq. Qattiq yog lar tarkibida to yingan	
ʻ ʻ ʻ
yog lar   mavjud.   Bularga   sog lom   yog lar   (kakao   va   hindiston   yong og i)   va	
ʻ ʻ ʻ ʻ ʻ
kamroq   foydali   yog lar   (palma)   kiradi.   Suyuqlik   tarkibida   mono   to yinmagan	
ʻ ʻ
(zaytun,   kunjut,   yerfıstığı,   avakado,   findiq)   va   ko p   to yinmagan   (kungaboqar   va	
ʻ ʻ
boshqalar) yog  kislotalari mavjud.	
ʻ
2.   Sovuq   presslangan   yog lar   (eng   foydali)   ekstraktsiya   usuli   bilan   ajralib	
ʻ
turadi;   issiq   (xom   ashyo   bosishdan   oldin   isitiladi,   buning   natijasida   u   ko proq	
ʻ
suyuqlikka   aylanadi   va   mahsulot   katta   hajmda   olinadi);   ekstraksiya   usuli   bilan
olinadi (xom ashyo presslashdan oldin maxsus erituvchi bilan qayta ishlanadi).
3.Tozalash usuli bo yicha o simlik moylarining turlari:	
ʻ ʻ
 tozalanmagan - qo pol mexanik tozalash natijasida olingan; bunday yog lar
ʻ ʻ
aniq   hidga   ega,   tana   uchun   eng   foydali   hisoblanadi   va   shishaning   pastki   qismida
xarakterli cho kma bo lishi mumkin;	
ʻ ʻ
 hidratlangan - issiq suv bilan purkash orqali tozalanadi, ular shaffofroq, aniq
hidga ega emas va cho kma hosil qilmaydi;	
ʻ
 tozalangan - mexanik tozalashdan keyin qo shimcha ishlov berishdan o tgan,	
ʻ ʻ
ta mi va hidi zaif bo lgan yog lar;	
ʻ ʻ ʻ
 deodorizatsiyalangan   -   vakuum   ostida   issiq   bug   bilan   ishlov   berish	
ʻ
natijasida olingan, ular amalda rangsiz, ta msiz va hidsizdir.	
ʻ
Oziq-ovqat   uchun   o simlik   moylari;  	
ʻ O simlik   moylari   inson   hayotining	ʻ
barcha   sohalarida   keng   qo llaniladi.   Ularning   aksariyati   juda   foydali.   O simlik	
ʻ ʻ
moylarining ma lum turlari kosmetika, shampunlar, soch maskalari va boshqalarni	
ʻ
ishlab chiqarishda qo llaniladi. Ulardan ba zilari an anaviy tibbiyotda ko proq dori	
ʻ ʻ ʻ ʻ
sifatida   ishlatiladi.   Va   shunga   qaramay,   o simlik   moyining   deyarli   barcha   turlari	
ʻ
inson iste moli uchun javob beradi. Ular tanaga bebaho foyda keltiradi. 	
ʻ 1.1-rasm O simlik moylari turlariʻ
O simlik   moylari   barcha   turlar   orasida   oziq-ovqat   uchun   eng   foydali	
ʻ
o simlik   moylari   ajralib   turadi.   Bularga   mono   to yinmagan   yog li   kislotalar	
ʻ ʻ ʻ
(zaytun,   kunjut,   yerfıstığı,   kolza,   avakado   va   findiq)   kiradi.   Bu   yog lar   sog lom	
ʻ ʻ
hisoblanadi,   chunki   ular   qondagi   xolesterin   miqdorini   kamaytirishga   yordam
beradi.Dunyoning   barcha   mamlakatlarida   talab   katta   bo lgan   eng   keng   tarqalgan	
ʻ
yog lardan biri kungaboqar yog idir.	
ʻ ʻ
Kungaboqar   yog ining   foydalari   va   zarari.  	
ʻ Kungaboqar   urug i   butun	ʻ
dunyoda   eng   keng   tarqalgan   va   talabga   ega.   U   yog li   kungaboqar   urug idan	
ʻ ʻ
olinadi.   Kungaboqar   yog ining   barcha   foydali   xususiyatlariga   qo shimcha	
ʻ ʻ
ravishda, uning narxi boshqa navlarga nisbatan eng past  ko rsatkichlardan biridir,	
ʻ
bu esa uni eng maqbul qiladi. 
Kungaboqar     yog i   linoleik   kislota,   muhim   vitaminlar   va   to yinmagan	
ʻ ʻ
yog larning   butun   majmuasi,   shu   jumladan   Omega-6   manbai   hisoblanadi.   Uni	
ʻ
muntazam   ravishda   ishlatish   barcha   tana   tizimlarining   faoliyatini
normallashtirishga yordam beradi, terining va sochning sifatini yaxshilaydi.
Narxi   eng   past   darajalardan   biriga   o rnatilgan   kungaboqar   yog i   mayonez,	
ʻ ʻ
boshqa   soslar,   qandolatchilik   va   boshqalarni   tayyorlashda   pishirishda   keng
qo llaniladi.	
ʻ 1.2-rasim  Kungaboqar  yogʻ
O t   pufagi   kasalliklari   bilan   og rigan   odamlar   uchun   ushbu   mahsulotni	
ʻ ʻ
ortiqcha   miqdorda   iste mol   qilish   tavsiya   etilmaydi.   Uning   tarkibida   ko p	
ʻ ʻ
to yinmagan   yog lar   mavjud   bo lib,   ular   qizdirilganda   erkin   radikallarni   hosil	
ʻ ʻ ʻ
qiladi - inson tanasi uchun o ta xavfli moddalar.	
ʻ
Zaytun moyining organizm uchun foydali xususiyatlari.  Zaytun Yevropa
qora yoki yashil zaytunidan olinadi. Uni ishlab chiqarishda turli yigirish usullari va
tozalash darajasi qo llaniladi. O simlik moylarining eng keng tarqalgan turlari	
ʻ ʻ
Qayta qilinmagan birinchi presslash - xom ashyoni mexanik presslash orqali
olinadi. Bunday mahsulot salatlarni kiyinish va tayyor ovqatlarning sifati tayyor
ovqatlarning sifati va ta mini yaxshilash uchun eng foydali, ideal hisoblanadi.	
ʻ
Tozalangan   ikkinchi   presslash   -   birinchi   presslashdan   keyin   qolgan   xom
ashyoni bosish orqali olinadi. Ishlab chiqarish jarayonida unga 20% gacha bokira
zaytun   moyi   qo shiladi,   shuning   uchun   u   ham   juda   foydali,   bundan   tashqari,	
ʻ
qovurish paytida kungaboqar yog i kabi kanserogenlarni hosil qilmaydi.	
ʻ
Zaytun moyi quyidagi xususiyatlar va xususiyatlarga ega:
 kungaboqardan ikki baravar ko p oleyk kislotasi mavjud;	
ʻ
 qondagi xolesterin miqdorini kamaytiradi;
 yurak va qon tomirlari kasalliklarining oldini olish uchun ishlatiladi;
 ovqat hazm qilishni yaxshilaydi;
 yog da eriydigan vitaminlarning so rilishi uchun zarur;	
ʻ ʻ  tarkibida   mono   to yinmagan   yog li   kislotalar   va   oz   miqdorda   omega-6ʻ ʻ
mavjud.
1.3-rasm. Zaytun moyi
Makkajo xori	
ʻ   yog ining   barcha   afzalliklari.  	ʻ Makkajo xori   makkajo xori	ʻ ʻ
urug idan   olinadi.   Foydali   xususiyatlariga   ko ra,   u   kungaboqar   va   bokira   zaytun	
ʻ ʻ
kabi o simlik moylaridan ustundir.
ʻ
Makkajo xori urug iga asoslangan mahsulot quyidagilar uchun foydalidir:	
ʻ ʻ
 yog  kislotalarining manbai (to yingan va to yinmagan);	
ʻ ʻ ʻ
 miya faoliyatini yaxshilaydi;
 endokrin tizimni barqarorlashtiradi;
 qondan xolesterinni olib tashlashga yordam beradi.
 Bu   yog ni,   ayniqsa,   salatlarni   kiyinish,   shuningdek,   pishirish,   soslar	
ʻ
tayyorlash   uchun   ishlatish   tavsiya   etiladi.   U   faqat   juda   yuqori   harorat
ta sirida yonishni boshlaydi.	
ʻ
Soya   yog i.  	
ʻ Soya   xuddi   shu   nomdagi   o simlikning   urug laridan   ishlab	ʻ ʻ
chiqariladi.   Osiyo   mamlakatlarida   keng   tarqalgan   bo lib,   u   o zining   noyob	
ʻ ʻ
kimyoviy   tarkibi   tufayli   u   eng   foydali   hisoblanadi.   U   salat   kiyinish   sifatida   va
birinchi va ikkinchi taomlarni tayyorlashda keng qo llaniladi.	
ʻ 1.4-rasm Soya yog iʻ
Soya   yog ining   organizm   uchun   foydasi   uning   tarkibiga   bog liq.   Uning	
ʻ ʻ
tarkibida   muhim   ko p   to yinmagan   yog lar   (linoleik   kislota,   oleyk,   palmitik,	
ʻ ʻ ʻ
stearik),   lesitin,   Omega-3   va   Omega-6,   shuningdek,   E,   K   va   xolin   vitaminlari
mavjud. Ushbu mahsulot immunitetni oshirish va metabolizmni tezlashtirish uchun
foydalanish uchun tavsiya etiladi.
Zig ir   moyi.  	
ʻ Zig ir   urug i   zig ir   urug idan   sovuq   presslash   orqali   olinadi.	ʻ ʻ ʻ ʻ
Ushbu   tozalash   usuli   tufayli   u   xom   ashyo   tarkibidagi   barcha   foydali   xususiyatlar
va   vitaminlarni   saqlaydi.   Zig ir   urug i   va   boshqa   ba zi   turdagi   o simlik   moylari	
ʻ ʻ ʻ ʻ
eng yuqori biologik qiymatga ega yoshlar eliksirlari sifatida tasniflanadi. Omega-3
yog  kislotalari miqdori bo yicha rekordchi hisoblanadi.	
ʻ ʻ
Bundan tashqari, zig ir moyi quyidagi o ziga xos xususiyatlarga ega:	
ʻ ʻ
 qonda xolesterin va glyukoza darajasini pasaytiradi;
 metabolizmni yaxshilaydi;
 asab hujayralarini yo q qilishdan himoya qiladi;
ʻ
 miya faoliyatini oshiradi.
Zig ir urug i mahsuloti go zal yorqin to q sariq rang berish uchun salatlar va	
ʻ ʻ ʻ ʻ
tayyor ovqatlarga, shuningdek pishirilgan mahsulotlarga qo shilishi tavsiya etiladi.	
ʻ
Zig ir moyi foydalanish uchun kontrendikatsiyaga ega emas.	
ʻ Susan   yog i   va   uning   foydali   xususiyatlari.  ʻ Susan   qovurilgan   yoki   xom
kunjut   urug larini   sovuq   presslash   orqali   ishlab   chiqariladi.   Birinchi   holda,	
ʻ
mahsulot   quyuq   rangga   va   kuchli   yong oq   ta miga   ega,   ikkinchisida   esa   kamroq	
ʻ ʻ
aniq rang va xushbo y hidga ega.	
ʻ
Susan yog ining foydali xususiyatlari:	
ʻ
 kaltsiy miqdori bo yicha boshqa turdagi moylar orasida rekordchi;	
ʻ
 endokrin va ayollarning reproduktiv tizimini barqarorlashtiradi;
 noyob   antioksidant   skualenni   o z   ichiga   oladi,   bu   tananing   noqulay	
ʻ
sharoitlarga   chidamliligini   oshiradi   va   qonni   toksinlar   va   parchalanish
mahsulotlaridan tozalaydi;
 "yomon"   xolesterinni   yo q   qilishni   ta minlaydi,   uning   tomirlarda	
ʻ ʻ
cho kishining oldini oladi.	
ʻ
1.5-rasm Susan yog i	
ʻ
Ushbu   mahsulot   Osiyo   va   Hind   oshxonalarida   taomlarni   marinadlash   va
salatlar tayyorlash uchun keng qo llaniladi.	
ʻ
Kolza yog i, foydali xususiyatlar va foydalanishga qarshi ko rsatmalar.	
ʻ ʻ
Raps urug i kolza deb ataladigan o simlikning urug idan olinadi. Urug larni
ʻ ʻ ʻ ʻ
qayta ishlash natijasida olingan mahsulot inson iste moli uchun keng qo llaniladi.	
ʻ ʻ
Qayta   qilinmagan   shaklda   u   organizmning   rivojlanishida   buzilishlarni   keltirib
chiqaradigan,   xususan,   reproduktiv   etuklikning   boshlanishini   sekinlashtiradigan
erusik   kislotani   o z   ichiga   oladi.   Shuning   uchun   faqat   tozalangan   kolza   yog ini	
ʻ ʻ
iste mol qilish tavsiya etiladi.	
ʻ Foydali   xususiyatlar   va   kontrendikatsiyalar   uning   tarkibida   to liq   mavjud.ʻ
Uning organizm uchun foydalari quyidagilardan iborat:
 biokimyoviy tarkibi zaytun moyidan ustundir;
 ko p   miqdorda   E   vitamini,   ko p   to yinmagan   va   mono   to yinmagan	
ʻ ʻ ʻ ʻ
kislotalarni o z ichiga oladi;	
ʻ
 barcha tana tizimlarining ishini normallashtiradi.
Tanadagi   toksinlarning   to planishiga   hissa   qo shadigan   qayta   ishlanmagan	
ʻ ʻ
kolza yog idan foydalanish kontrendikedir.	
ʻ
1.6-rasm. Kolza yog i	
ʻ
Xantal   yog i   va   uning   organizm   uchun   foydalari;  	
ʻ Xantal   xuddi   shu
nomdagi   o simlikning   urug idan   olinadi.   Birinchi   marta   bunday   moy   8-asrda	
ʻ ʻ
olingan,   ammo   Rossiyada   Ketrin   II   davrida   mashhur   bo lgan.   Mahsulot   oltin	
ʻ
rangga, yoqimli hidga va noyob boy vitamin tarkibiga ega. Xantal yog i tarkibida	
ʻ
to yinmagan   yog lar,   jumladan,   Omega-3   va   Omega-6   va   shamollash   paytida	
ʻ ʻ
viruslar va bakteriyalarga qarshi kurashadigan fitonsidlar mavjud.
1.7-rasm Xantal yog i	
ʻ Xantal  yog i   bakteritsid   va  yallig lanishga   qarshi  xususiyatlarga   ega,  tabiiyʻ ʻ
antibiotik   sifatida   ishlaydi,   ovqat   hazm   qilish   tizimining   faoliyatini   yaxshilaydi,
qon tarkibini yaxshilaydi, uni tozalaydi.
Palma   yog i:   foydali   va   zararli   fazilatlar;  
ʻ Boshqa   o simlik   moylari	ʻ
singari,   palma   yog i   ham   oziq-vqat,   ham   oziq-ovqat   maqsadlarida   ishlatilishi	
ʻ
mumkin.   Oziq-ovqatdan   tashqari,   palma   yog i	
ʻ   bioyoqilg i	ʻ   kosmetika,   shampunlar
va boshqa mahsulotlarni ishlab chiqarish uchun ishlatiladi.
Xurmo maxsus moyli palma mevasining pulpasidan olinadi. Bu faqat tanaga
zarar   etkazishi   odatda   qabul   qilinadi.   Xususan,   bu   yog ko p   miqdorda   to yingan
ʻ ʻ ʻ
yog lardan iborat bo lib, xona haroratida saqlash natijasida u margaringa aylanadi,	
ʻ ʻ
ichga   qabul   qilinganda   esa   yomon   so rilib,   oshqozonni   bezovta   qiladi.   Bunday	
ʻ
mahsulotni ko p miqdorda iste mol qilish yurak-qon tomir tizimining ishida jiddiy	
ʻ ʻ
buzilishlarga   olib   kelishi   mumkin,   boshqa   turdagi   o simlik   moylari   oziq-ovqat	
ʻ
uchun olib kelmaydi.
Ushbu   mahsulotning   ijobiy   fazilatlari   orasida   uning   antioksidant
xususiyatlari, terining va sochning holatini yaxshilash qobiliyati mavjud.
1.8-rasm Palma yog i
ʻ 1.2   Yog larning   xaraktʻ е ristikasi,   fizik   va   kimyoviy   xossalari,   olish   va
analizi qilish usullari
Yog larning   fizik   va   kimyoviy   xossalari	
ʻ ;   Yog lar   oddiy   haroratda   qattiq,	ʻ
yumshoq,   suyuq,   oq   yoki   sarg ish   rangli   birikmalardir.   Har   xil   bo yoqlar   tufayli	
ʻ ʻ
ba zi o simlik moylari bo yalgan bo ladi.	
ʻ ʻ ʻ ʻ
Suvdan   е ngil   0,910   -   0,970   suvda   erimaydi,   spirtda   yomon   eriydi,   organik
erituvchilarda yaxshi eriydi. Kanakunjut moyigina spirtda yaxshi eriydi. Emulgator
qo shib ishlansa suv bilan emulsiya hosil qiladi. 
ʻ Qog ozda dog  qoldiradi. 	ʻ ʻ
Yog lar gidrolizga uchrab parchalanadi.	
ʻ
               
1. KON bilan yog lar suyuq sovun hosil qiladi.	
ʻ
2. NaOH bilan yog lar qattiq sovun hosil qiladi.
ʻ
3. NH
4 OH bilan yog lar linimеnt (uchuvchi malxam hosil qiladi).
ʻ
4. Qo rg oshin bilan yog lar malxam hosil qiladi.	
ʻ ʻ ʻ
Agar   suyuq   moylarda   to yinmagan   kislotalar   to yintirilsa   qattiq   moy   hosil	
ʻ ʻ
bo ladi.	
ʻ
Yog larning qattiq, quyuq, suyuq bo lishi ularning tarkibidagi kislotalarning	
ʻ ʻ
to yingan yoki to yinmaganligiga bog liq.	
ʻ ʻ ʻ
Suyuq moylar o z navbatida 3 ga bo linadi:	
ʻ ʻ
1. Qurimaydigan.
2. Yarim quriydigan.
3. Quriydigan moylar.
Masalan: Bitta qo shbog li olеin kislota qurimaydigan,	
ʻ ʻ
Ikkita qo shbog li linnol kislota yarim quriydigan,	
ʻ ʻ
Uchta qo shbog li linolеn esa quriydigan glitsеridlarni hosil qiladi.
ʻ ʻ
Kimyoviy   tuzilishi,   fiziologik   va   biologik   xususiyatlari   turlicha   bo lgan,	
ʻ
lеkin   fizik   xossalari   umumiy   bo lgan   yog   yoki   yog simon   moddalardan   tashkil	
ʻ ʻ ʻ
topgan,   o simlik   va   hayvonlardan   olinadigan   murakkab   organik   birikmalar	
ʻ aralashmasiga   lipidlar   dеyiladi.   Ular   sovuq   suvda   erimaydi   yoki   yomon   eriydi,
organik erituvchilarda yaxshi eriydi.
Lipidlar  quyidagi   gruppalarga  bo linadi.  ʻ 1.  Oddiy   lipidlar.   Bu   gruppaga
yuqori   molеkulali   yog   kislotalarining   ayrim   spirtlar   bilan   hosil   qilgan   murakkab	
ʻ
efiriga   aytiladi.   Masalan   triglitsiridlar,   mumlar   (bir   atomli   yuqori   molеkulali)
spirtlar   bilan   yog   kislotalarning   murakkab   efiri   va   boshqalar.   Mo mlarga	
ʻ ʻ
stеrinlarni yog  kislotalari bilan hosil qilgan murakkab efiri ham kiradi.	
ʻ
2. Murakkab lipidlar. Bu gruppadagi lipidlarning molеkulasi  tarkibiga yog	
ʻ
kislotalari va spirtlardan tashqari yana fosfat, sulfat  kislotalarning qoldiqlari, azot
saqlovchi   asoslar,   qandlar,   fosfolipidlar,   sulfolipidlar,   sеrеbrozid   va   gangliozidlar
va boshqalar kiradi.
3.   Lipidlarning   boshqa   turlari.   Bu   gruppadagi   lipidlarga   yuqorida
ko rsatilgan   lipidlarni   biosintеzi   yoki   parchalanishidan   hosil   bo lgan   oraliq	
ʻ ʻ
moddalar kiradi. Masalan  mono, diglitsеridlar, stеrinlar, vitamin A, zеaksantinlar,
yog da eriydigan vitaminlar D, Е, va K, yuqori molеkulali uglеvodlar, glitsеrinning
ʻ
oddiy efirlari kiradi.
Yog lar   o simlik   va   hayvonot   dunyosida   kеng   tarqalgan   bo lib   ular   uchun	
ʻ ʻ ʻ
asosan jamg arma ozuqa moddasi bo lib xizmat qiladi.
ʻ ʻ
Yog lar   murakkab   organik   aralashma   bo lib   ularning   asosini   glitsеridlar
ʻ ʻ
tashkil qiladi.
Glitsеridlar   tarkibida   30   dan   ortiq   kislotalar   bo lsa   ham   asosan   8   tasi   ko p	
ʻ ʻ
uchraydi bularga quyidagilar kiradi. 
To yingan kislotalar	
ʻ :
1. Miristin  C
13 H
27 COOH
2. Palmitin  C
15 H
31 COOH
3. Stеarin C
17 H
35 COOH
To yinmagan kislotalar:
ʻ
1. Olеin C
17 H
33 COOH
2. Linol C
17 H
31 COOH
3. Linolеn C
17 H
29 COOH Ba zan   kapron,   kapril,   kaprin,   laurin,   araxin,   bеgеn,   eruk   Cʻ
21 H
41 COOH   va
boshqa kislotalar bo lishi mumkin.	
ʻ
Yog lar   tarkibida   glеtsеridlardan   tashqari   quyidagi   birikmalar   uchrashi	
ʻ
mumkin.
1. Sof yog  kislotalari (gidroliz)	
ʻ
2. Stеrinlar (zoostеrinlar, fitostеrinlar)
3. Fosfatidlar (glitsеrin Q yog  kislotasi Q fosfor kislotasi)	
ʻ
4.   Lipoxromlar   (rang   bеruvchi   bo yoq   moddalar,   xlorofill,   karotinoidlar,	
ʻ
gossipol, va boshqalar)
5. Vitaminlar A, D, Е.
6.   Xromogеn   moddalar   yog larning   ba zan   rangli   rеaktsiyalar   bеrishiga	
ʻ ʻ
sababchi moddalar. Masalan kunjut moyi tarkibidagi sеzamol shularga kiradi.
Yog lar asosan o simliklarning mеvalarida, urug larida, hayvonlarda esa tеri	
ʻ ʻ ʻ
osti to qimalarida, ichki organlar atrofida to planadi.	
ʻ ʻ
Hujayrada   moy   bilan   birga   hamisha   lipaza   fеrmеnti   bo ladi.  	
ʻ U   moylarni
sint е z   va   parchalanishida   ishtirok   etadi.   Sovuq   iqlimdagi   o simliklarda   suyuq
ʻ
moylar, issiq iqlimdagi o simliklarda esa qattiq (to yingan) moylar to planadi.	
ʻ ʻ ʻ
Yog  olish usullari 	
ʻ 1. M е va va urug lardan siqish - pr	ʻ е sslash yo li bilan	ʻ
yog  olinadi. 	
ʻ Bu usul bilan olishda urug ni qizdirib yoki qizdirmasdan olish	ʻ
mumkin. Mеditsinada asosan qizdirmasdan olingan moylar ishlatiladi.
2. Organik erituvchilar orqali ekstraktsiya usuli bilan yog  olinadi. (pеtrolеin	
ʻ
efiri   va   boshqalar).   Bu   yo l   bilan   olingan   moylar   asosan   tеxnikada   qo llaniladi,	
ʻ ʻ
sababi, yog  tarkibida qisman erituvchi qoladi.	
ʻ
3. Hayvon yog i eritish va qaynatish usuli bilan olinadi.	
ʻ
Yog larni   analiz   qilish   usullari   va   o simliklarda   moylar   miqdorini	
ʻ ʻ
aniqlash   usullari;   Mo ylar   o simlik   mahsulotidan   Sokslеt   apparatida   organik	
ʻ
erituvchilar yordamida ajratib olinadi, erituvchi haydaladi va qolgan moy tarozida
tortiladi,   yoki   mahsulotni   oldin   va   ekstraktsiyadan   kеyin   tortiladi   va   %   miqdori
aniqlanadi II BOB O SIMLIK MOYLAR VA HAYVON YOG LARINING SIFATʻ ʻ
EKSPERTIZASI
2.1 O simlik moylarining sifat ekspertizasi	
ʻ
O simlik   moylarining   sifat   ko rsatkichlari   organoleptik,   fizikoviy   va	
ʻ ʻ
kimyoviy usullar yordamida aniqlanadi. 
Organoleptik usul bilan yog larning ta mi, hidi, rangi, tiniqligi va holati kabi	
ʻ ʻ
ko rsatkichlari aniqlanadi. 	
ʻ
Yog larning   hidi   va   ta mi   ularning   sifatini   belgilashda   asosiy	
ʻ ʻ
ko rsatkichlaridan   biri   hisoblanadi.   Yog larning   ta mi   va   hidini   belgilovchi	
ʻ ʻ ʻ
moddalar   yog larda   kam   miqdorda   uchrab,   asosan   ular   organik   birikmalarning	
ʻ
murakkab   aralashmasidir.   Bularga   uglevodorodlarni,   terpenlarni,   uchuvchan   yog	
ʻ
kislotalarni,   aldegid,   ketonlarni,   spirt,   murakkab   efirlar   va   tabiiy   efir   moylarini
kiritish mumkin. 
O simlik moylarining hidi va ta mi ko p hollarda moy beruvchi urug larning	
ʻ ʻ ʻ ʻ
turiga,   xom   ashyoning   sifatiga   (biron   nuqsonga   ega   bo lgan   urug lardan   olingan	
ʻ ʻ
moylar   yomon   ta m   va   hidga   ega   bo ladi),   moyni   ishlab   chiqarish   usuliga,	
ʻ ʻ
texnologiya   jarayonlarining   o tkazilish   rejimlariga,   tozalash   darajasiga   va	
ʻ
hokazolarga bog liq bo ladi. 	
ʻ ʻ
Tozalanmagan   moylar   o ziga   xos   hidga   va   ta mga   ega   bo ladi.   Bu   hid   va	
ʻ ʻ ʻ
ta mlar moylarda aniq sezilib turadi. 	
ʻ
Tozalangan   moylarning   hidi   va   ta mi   kam   sezilarlidir,   dezodoratsiya	
ʻ
qilingan moylarda esa ta m va hid umuman sezilmaydi. Moylarning hidi va ta mi	
ʻ ʻ
ularni   uzoq   saqlangan   paytda   ham   o zgarishi   mumkin.   Moylarning   hidi   va   ta mi	
ʻ ʻ
asosida   bu   moylar   nimadan   olinganligi,   tozalanganlik   darajasi,   buzilgan   yoki
buzilmaganligi,   ba zan   esa   begona   aralashmalar   bor   yoki   yo qligi   haqida   xulosa	
ʻ ʻ
chiqarish mumkin. 
Moylarning   ranglilik   darajasi   ularning   tarkibiga   kiruvchi   rang   beruvchi
moddalarning turlari va miqdoriy ko rsatkichlariga bog liq bo ladi. Tozalanmagan	
ʻ ʻ ʻ
moylarning   rangi   o ziga   xos,   tozalangan   moylarning   rangi   esa   tozalanganlik	
ʻ
darajasiga,   tozalash   uslublariga   qarab   o zgarib   turadi.   Ma lumki,   moylarni   uzoq	
ʻ ʻ saqlaganimizda   ularning   sariq   rangi   yo qolib,   oqarishi   kuzatiladi.   Buning   sababiʻ
larga   sarg ish   rang   beruvchi   karotinoid   moddalarining   havo   kislorodi   ta sirida	
ʻ ʻ
parchalanishidadir. 
Moylarning   tiniqligi   ham   ularning   sifatini   belgilaydigan   asosiy
ko rsatkichlardan biridir. Tiniq moylar deb 20	
ʻ 0
C da saqlanganda ko z bilan ko rib	ʻ ʻ
bo ladigan   quyqalardan   xoli   bo lgan   moylar   tushuniladi.   Agar   moylar	
ʻ ʻ
fosfotidlardan   yaxshi   tozalanmagan   bo lsa   va   ularda   urug larning   po stloqlari,	
ʻ ʻ ʻ
mumlar,   kunjara   bo lakchalari   ba zi   sabablar   bilan   moylarda   saqlanib   qolsa,   bu	
ʻ ʻ
moylarni   saqlaganda   quyqa   va   cho kma   hosil   bo ladi.   Moylarda   bo ladigan	
ʻ ʻ ʻ
quyqalar va cho kmalar ularning tovarlik xususiyatlarini pasaytiradi. 	
ʻ
Moylarning   fizik-kimyoviy   sifat   ko rsatkichlari.   Amalda   qo llanib	
ʻ ʻ
kelayotgan standartlar talabi bo yicha ko pchilik o simlik moylarining asosiy fizik-	
ʻ ʻ ʻ
kimyoviy   ko rsatkichlariga   ularda   suv   va   uchuvchan   moddalari   miqdori,   kislota	
ʻ
soni, sovunlashish soni, ishqor bilan reaksiyaga bormaydigan moddalar miqdori va
boshqalar kiradi (1-jadval). Ana shu fizik-kimyoviy ko rsatkichlarning mohiyati va	
ʻ
ular moylarning sifatiga qanday ta sir ko rsatilgan. 	
ʻ ʻ
Moylarning   kislota   soni.   Kislota   soni   deb   1g   moy   tarkibidagi   erkin   yog	
ʻ
kislotalarini   neytrallash   uchun   kerak   bo ladigan   kaliy   ishqorining	
ʻ
milligrammlardagi   miqdori   tushuniladi.   Kislota   soni   yog larning   sifatini	
ʻ
ifodalovchi asosiy fizik-kimyoviy ko rsatkichlaridan biri hisoblanadi. 	
ʻ
Ma’lumki, yuqori sifatli xom ashyodan olingan moylar tarkibida erkin yog	
ʻ
kislotalari   juda   kam   bo ladi,   binobarin   ularning   kislota   soni   ham   kichik   bo ladi.	
ʻ ʻ
Tavsiya etilmagan sharoitida uzoq saqlangan, yaxshi rivojlanmagan va pishmagan
urug lar   tarkibida   erkin   yog   kislotalari   miqdori   ko p   va   demak,   ularning   kislota	
ʻ ʻ ʻ
soni ham katta bo ladi. 	
ʻ
Moylarning   yod   soni.   Moylarning   yod   soni   ham   ularning   asosiy   fizik-
kimyoviy   ko rsatkichlaridan   biri   hisoblanadi.   100   g   moyga   birikishi   mumkin	
ʻ
bo lgan   yodning   gramm   miqdori   bilan   ifodalanadigan   son   moylarining   yod   soni	
ʻ
deb ataladi. Moylar tarkibidagi yog  kislotalarining yodni biriktirib olish reaksiyasi	
ʻ
qo yidagicha boradi:	
ʻ ... - SN = SN - ... + J2   ... - CHJ - CHJ - ...
Yod   soni   qancha   katta   bo lsa   yog   shuncha   suyuq   bo ladi   va   iste molʻ ʻ ʻ ʻ
qilinganda   inson   organizmida   tez   hazm   bo ladi.   Yod   soni   85   dan   katta   bo lgan	
ʻ ʻ
moylar   quriydigan   moylar   hisoblanadi.   Demak,   yod   soni   katta   bo lgan   moylar	
ʻ
havo   kislorodi   ta siriga   chidamsiz,   yod   soni   kichik   bo lgan   moylar   esa   havo	
ʻ ʻ
kislorodi ta siriga chidamli bo lib uzoq saqlanadi.	
ʻ ʻ
Sovunlanish   soni .   Ma lumki,   yog lar   tarkidagi   asosiy   yog   kislotalri	
ʻ ʻ ʻ
glitserin bilan bog langan bo lib, trigletsiridlarni hosil  qiladi. 1 g moy tarkibidagi	
ʻ ʻ
erkin   va   bog langan   yog   kislotalarini   neytrallash   uchun   sarf   bo ladigan   kaliy	
ʻ ʻ ʻ
ishqorining miqdori yog larning sovunlanish soni deb yuritiladi. 	
ʻ
Umuman shuni aytish mumkinki, yog larning fizik-kimyoviy ko rsatkichlari	
ʻ ʻ
asosida ularning xossalari to g risida xulosa chiqarish mumkin. 	
ʻ ʻ
O simlik   moylarini   joylashtirish,   tamg alash,   saqlash.   Moy   ekstraksiya	
ʻ ʻ
zavodlarida   ishlab   chiqarilgan   moylar   birdaniga   sotuvga   yoki   iste molga	
ʻ
jo natilmaydi.   Kundalik   hayotda   moylar   iste molchilarga   etib   kelguncha   ma lum	
ʻ ʻ ʻ
muddatda   saqlanadi.   Ana   shu   muddat   ichida   moylarning   sifatining   pasayib
ketmasligini   ta minlash,   ya ni   iste molchilarga   yuqori   sifatli   moy   mahsulotlarini	
ʻ ʻ ʻ
etkazib   berish   katta   ahamiyatga   egadir.   Ma lumki,   o simlik   moylari   temir	
ʻ ʻ
bochkalarda,   bidonlarda,   flyagalarda,   elimlab   chiqilgan   yog och   bochkalarda   va	
ʻ
katta hajmlarda esa bak-rezervuarlarda saqlanadi. 
CHakana savdo tarmoqlariga sotish uchun esa yog ni shisha butilkalarga 250	
ʻ
va 500 g dan, shuningdek polimer materiallardan tayyorlangan butilkalarga 400 va
500   g   dan   qilib   qadoqlanadi.   Butilkaga   zavodning   nomi,   uning   adresi,   vazirlik,
korxonaning   tovar   belgisi,   moyning   turi   va   navi,   sof   massasi,   standart   nomeri
ko rsatilgan yorliq yopishtirib qo yiladi. 	
ʻ ʻ
Albatta,   moylarning   saqlanish   muddati   mana   shu   idishlarning   turiga,   ichki
qismi qanday ishlaganligiga, hajmiga ma lum darajada bog liq bo ladi. Ko pchilik	
ʻ ʻ ʻ ʻ
hollarda   suyuq   o simlik   moylari   metalldan   tayyorlangan   bochkalarda   tashiladi   va	
ʻ
saqlanadi. Metall bochkalar ko pincha po latdan, alyuminiydan, titandan va boshqa	
ʻ ʻ
metallardan   tayyorlanadi.   Bu   bochkalar   100,   200,   275   dm   hajmda   ishlab chiqariladi.   Bu   bochklar   sirtqi   va   ichki   tomonidan   zanglashga   qarshi   rux   qatlami
bilan   qoplangan   bo lishi   kerak.   Ba zan   bu   bochkalar   ichki   va   tashqi   tamondanʻ ʻ
maxsus   zaharsiz   ozuqaviy   bo yoqlar   bilan   va   boshqa   materiallar   bilan   ham	
ʻ
qoplangan bo lishi mumkin. 	
ʻ
Keyingi   paytlarda   titandan   yasalgan   metall   bochkalar   tayyorlanmoqda   va
o simlik moylarini tashish, saqlashda ko plab ishlatilmoqda. 	
ʻ ʻ
YUqorida   aytganimizdek,   o simlik   moylarini   katta   hajmda   uzoq   muddatda	
ʻ
saqlash uchun bak-rezervuarlar qo llaniladi. Bu idishlar quyosh nurini qaytaruvchi
ʻ
bo yoq va  emallar  bilan qoplangan  bo lishi  kerak. Moy-larning uzoq saqlanishini	
ʻ ʻ
ta minlash   uchun   harorat   8-10
ʻ 0
C   dan   va   havoning   nisbiy   namligi   esa   75%   dan
oshmasligi   tavsiya   etiladi.   Rezervuarlarning   bu   bo yoqlar   bilan   bo yalishi   bir   xil	
ʻ ʻ
haroratni ushlab turadi, bu esa moylarning uzoq saqlanishini ta minlaydi. Moylarni	
ʻ
katta hajmdagi rezervuarlarda saqlaganda moylar rezervuarlarga to ldirib quyilishi	
ʻ
kerak,   chunki   bo shliqdagi   havo   tarkibidagi   kislorod   moyda   erib,   keyinchalik	
ʻ
oksidlanish reaksiyasiga borib, moyning sifatining pasayishiga sabab bo ladi. 	
ʻ
Yuqoridagilardan   ko rinib   turibdiki,   moylarni   saqlaganda,   avvalo   ularning	
ʻ
oksidlanishining   oldini   olish   zarur.   Belgilangan   sharoitlarda   moylarning
kafolatlangan   saqlash   muddatlari   1   yil   qilib   qabul   qilingan.   Butilkalarga
qadoqlangan   moy   harorat   18 0
  C     dan   ortiq   bo lmagan,   yopiq   qarong i   xonalarda	
ʻ ʻ
saqlanishi   kerak.   SHunday   sharoitda   tozalangan   dezorodatsiya   qilingan
kungaboqar   va   makkajo xori   moylarining   butilkalarga   joylab   qo yilgan   kundan	
ʻ ʻ
boshlab kafolatlangan saqlash mudldati 4 oy, tozalangan dezodoratsiya qilinmagan
paxta moyi uchun 6 oy, dezodoratsiya qilingan soya moyi  uchun esa  1,5 oy qilib
belgilangan.
1-jadvol
O‘simlik moylarining fizik-kimyoviy ko‘rsatkichlari
Ko rsatkichlar	
ʻ Makka-jo xori, GOST	ʻ
8808-73 Kungaboqar,  
GOST
1129-73 Soyamoyi,   GOST   7825-
76 Paxta moyi,
GOST   1128-
75   O zDTS 	
ʻ
816: 2007 Tozalab 
dezodorata 
qilingan Dezodorat s
a  qilinib 
tozalan g an Tozalan i b 
dezodorat s a 
qilingan Gidrotasa
qilingn
1-nav Tozalanib
dezodoratsa
qilingan Tozalanib
dezodoratsa
qilinmagan
Suv va uchuvchan 
moddalar miqdori, 
%, ko p bo lmasligiʻ ʻ
kerak 0,10 0,10 0,10 0,15 0,10 0,1 0,10 0,20
Kislota soni, mg 
KON da, ko p 	
ʻ
bo lmasligi kerak	
ʻ 0,4 0,4 0,3 1,0 0,2 0,2 0,2 0,3
Yod soni, g/100 g 111-133 125 - 145 120-140 120 - 140 101-
116 1 01
116 101-
116 101-
116
Sovunlanish 
reaksiyasiga 
bormaydigan 
moddalar miqdori, 
% ko p bo lmasligi 	
ʻ ʻ
kerak 1,0 1,0 0,8 1,0 1,0 1,0 1,0 1,0
Yog  bo lmagan 
ʻ ʻ
aralashmalar(tindiri
lganda massasi 
bo yicha), % ko p 
ʻ ʻ
bo lmasligi kerak
ʻ bo lmasligi kerak	
ʻ
Fosforli birikmalar,
% ko p bo lmasligi 	
ʻ ʻ
kerak 0,05 bo lmas	
ʻ -
l igi kerak 0,05 0,20 -
- -
- -
- -
-
Rangliligi, mg 
yodlarda, ko p 	
ʻ
bo lmasligi kerak	
ʻ 20 10 12 50 -
  - -
  - -
  -
-
Ekstransion 
moyning yong in 	
ʻ
chiqarish harorati, 
0S, ko p 	
ʻ
bo lmasligi kerak	
ʻ 234 234 240 225 3 34 232 232 232
O zDSt   816:2015   standartiga   ko ra   rafinatsiyalangan   paxta   yog i   quyidagi	
ʻ ʻ ʻ
miqdorlard qadoqlangan holda chqariladi:
-   sof   og irligi   450   g   dan   1000   g   gacha,   hajmi   450   ml   dan   1000   ml   gacha	
ʻ
GOST 10117.1 yoki  O zDSt 968 bo yicha shisha idishlarga qadoqlangan;	
ʻ ʻ
- sof og irligi 450 g dan 5000 g gacha, hajmi 0,45 1 dan 51 gacha, amaldagi	
ʻ
me yoriy   hujjatlargamuvofiq   polietilentereftalatdan   tayyorlangan   shaklli	
ǝ
idishlarda; - sof og irligi 10 kg dan 60 kg gacha va hajmi 10 1 dan 60 1 gacha bo lganʻ ʻ
holda   O zbekistonRespublikasi   Sog liqni   saqlash   vazirligi   tomonidan	
ʻ ʻ
foydalanishga ruxsat etilgan polimer materiallardan tayyorlangan kanistrlarda;
-   GOST   5037   bo yicha   tayyorlangan   va   GOST   17133   bo yicha   zichlikni	
ʻ ʻ
ta minlovchi yog gachidamli rezina halqalarga ega bo lgan metal flyagalarda.	
ʻ ʻ ʻ
Qadoqlashda   massa   va   hajm   bo yicha   ruxsat   etilgan   og ishlar	
ʻ ʻ
quyidagicha :
 450g-1000 g gacha miqdorda qadoqlashda +5 g; 
 1000 g-5000 g gacha miqdorda qadoqlashda ±10 g;
 10 kg-30 kg gacha miqdorda qadoqlashda ±25 g;
 30 kg-60 kg gacha miqdorda qadoqlashda ±50 g; 
 0,45 ml-1,01 gacha miqdorda qadoqlashda +5 ml;
 1.01-5,01 gacha miqdorda qadoqlashda ±10 ml;
 101-301 gacha miqdorda qadoqlashda +25 ml; 
 301-601 gacha miqdorda qadoqlashda ±50 ml;
Rafinatsiyalangan   paxta   yog ʻ ining   sifatini   nazorat   qilishda   sifat
ko ʻ rsatkichlari   tegishli   me ʻ yoriy   hujjatlar   asosida   amalga   oshiriladi .   Masalan ,
namuna   olish   GOST   5471   yoki   O ʻ zDSt   1201   standartlari   bo ʻ yicha ,   hidi   va
tiniqligini   aniqlash   GOST   5472   yoki   O ʻ zDSt   1198   standartlari   bo ʻ yicha ,   yod
soninianiqlash   GOST   5475   yoki   O ʻ zDSt   1202   standartlari   bo ʻ yicha   amalga
oshiriladi . 2.2  Hayvon yog larining sifat ekspetizasiʻ
Hayvon yog lari deganda biz asosan chorva mollaridan olinadigan yog larni	
ʻ ʻ
tushunamiz.   Kundalik   hayotimizda   ovqatga   asosan   mol,   qo y,   cho chqa   yog lari	
ʻ ʻ ʻ
ishlatiladi.   Bundan   tashqari   kam   darajada   bo lsada   ilik   (suyak)   moylaridan   ham	
ʻ
foydalaniladi. SHu sababli ham quyida ana shu moylarning sifat ekspertizasi bilan
bog liq ma lumotlarni keltiramiz. 	
ʻ ʻ
Hayvon   yog larining   ham   sifat   ekspertizasini   o tkazishda   organoleptik   va	
ʻ ʻ
fizik-kimyoviy usullardan foydalaniladi. 
Hayvon   yog larining   sifatini   organoleptik   baholash   ularning   ta mi,   hidi,
ʻ ʻ
rangi, eritilgan holatdagi konstitutsiyasi va tiniqligi kabi ko rsatkichlarini aniqlash	
ʻ
asosida amalga oshiriladi. 
Ta mi   va   hidi	
ʻ .   Sifatli   xom   ashyodan   texnologik   rejimlarga   rioya   qilib
tayyorlangan   yog larning  ta mi  va   hidi  o ziga  xos,   yoqimli,  begona   ta mlarsiz   va	
ʻ ʻ ʻ ʻ
hidlarsiz   bo ladi.   Lekin,   yog larni   uzoq   muddat   saqlaganda,   ayniqsa   saqlash	
ʻ ʻ
sharoitlariga   rioya   qilinmasa,   shuningdek,   tovar   xususiyati   hisobga   olinmasdan
boshqa oziq-ovqat tovarlari bilan yonma-yon saqlanganda, ularda yoqimsiz begona
ta m   va   hid   paydo   bo ladi.   Shu   sababli   hayvon   yog larini   saqlaganda   saqlash	
ʻ ʻ ʻ
sharoitlariga rioya qilinishi muhim hisoblanadi. 
Rangi.   Hayvon   yog larining   rangi   yog   tarkibida   bo ladigan   karotinning	
ʻ ʻ ʻ
miqdoriga   qarab   oq   rangdan   to   sariqroq   ranggacha   bo lishi   mumkin.   Aynan	
ʻ
yog larning   rangiga   qarab   ularning   qaysi   chorva   mollaridan   olinganligi   haqida	
ʻ
xulosa   qilish   mumkin.   Ko pincha   mol   yog lari   sarg ish,   cho chqa   yog lari   esa	
ʻ ʻ ʻ ʻ ʻ
batamom   oq   rangda   bo ladi.   Shuningdek,   cho chqa   va   qo y   yog larida   ozroq	
ʻ ʻ ʻ ʻ
yashilroq rang bo lishiga ruxsat etiladi. 	
ʻ
Konsistensiyasi.   Hayvon   yog lari   uchun   konsistensiyasi   ularning   muhim	
ʻ
ko rsatkichlaridan   biri   sanaladi.   Hayvon   yog larining   konsistensiyasi   ularning	
ʻ ʻ
molekulasidagi   to yingan   va   to yinmagan   yog   kislotalari   triglitsiridlarining	
ʻ ʻ ʻ
nisbatiga   bog liq   bo ladi.   Yog ning   tarkibida   to yingan   yog   kislotalarining   92	
ʻ ʻ ʻ ʻ ʻ
triglitseridi   qanchalik   ko p   bo lsa,   ular   qattiq   konsistensiyaga,   to yinmagan   yog	
ʻ ʻ ʻ ʻ
kislotalarining   triglitseridlari   qanchalik   ko p   bo lsa   esa   shunchalik   darajada	
ʻ ʻ yumshoq   konsistensiyaga   ega   bo ladi.   Shu   sababli   ham   hayvon   yog lariningʻ ʻ
sifatini   baholashda   ularning   suyuqlanish   va   qotish   temperaturasi   kabi
ko rsatkichlari   ham   aniqlanadi   (2-jadval).   Ko pincha   uy   haroratida   qo y   va   mol	
ʻ ʻ ʻ
yog lari   qattiq   konsistensiyaga,   cho chqa   yog i   esa   yumshoqroq,   surkaluvchan
ʻ ʻ ʻ
konsistensiyaga   egadir.   Bu   esa   cho chqa   yog i   tarkibida   mol   va   qo y	
ʻ ʻ ʻ
yog laridagiga   nisbatan   to yinmagan   yog   kislotalarining   triglitseridlari	
ʻ ʻ ʻ
ko pligidan dalolatdir. 
ʻ
Eritilgan   holatdagi   tiniqligi .   Hayvon   yog larining   eritilgan   holatdagi	
ʻ
tiniqligi   ularning   begona   aralashmalardan   qanchalik   darajada   tozalanganligidan
dalolat beradi. Hayvon yog lari eritilgan holatda butunlay tiniq bo lishi kerak. 	
ʻ ʻ
Fizik-kimyoviy   ko rsatkichlari.  
ʻ Hayvon   yog lari   uchun   ham   fizik-	ʻ
kimyoviy   ko rsatkichlari   sifat   ekspertizasini   o tkazishda   eng   muhim   hisoblanadi.	
ʻ ʻ
Maxsus  standartlar  talabi  bo yicha hayvon yog larida asosan  suv  miqdori, kislota	
ʻ ʻ
soni, shuningdek antiokislitellar miqdorini aniqlash ko zda tutilgan. Lekin, hayvon	
ʻ
yog larining   sifatini   ekspertiza   qilishda   boshqa   muhim   fizik-kimyoviy	
ʻ
ko rsatkichlaridan ham foydalaniladi. 
ʻ
Quyidagi   2-jadvalda   hayvon   yog larining   kengaytirilgan   tarzda   eng   asosiy	
ʻ
fizik-kimyoviy ko rsatkichlari bo yicha ma lumotlar keltirildi. 	
ʻ ʻ ʻ
Bu   jadval   ma lumotlaridan   ko rinib   turibdiki   hayvon   yog lari   sifat	
ʻ ʻ ʻ
ko rsatkichi   darajasi   bo yicha   a lo,   1-navlarga   bo linadi   va   ular   fizik-kimyoviy	
ʻ ʻ ʻ ʻ
ko rsatkichlari   bo yicha   bir-biridan   ma lum   darajada   farq   qiladi.   Masalan,   oliy
ʻ ʻ ʻ
navli   hayvon   yog larida   kislota   soni   1,1-1,2   mg   KON   dan   oshmasligi,   1-navli	
ʻ
hayvon   yog larida   esa   2,2   mg   KON   dan   ortiq   bo lmasligi   me yoriy   hujjatlarda	
ʻ ʻ ʻ
ko rsatib   o tilgan.   Yod   soni   ko rsatkichi   cho chqa   yog larida   qo y   va   mol	
ʻ ʻ ʻ ʻ ʻ ʻ
yog laridagiga   nisbatan   birmuncha   katta   bo lishini   2-jadval   ma lumotlari
ʻ ʻ ʻ
tasdiqlaydi. 
Ko pchilik   hollarda   hayvon   yog larining   sifatiga   baho   berishda   2-jadvalda	
ʻ ʻ
keltirilgan   ko rsatkichlardan   tashqari,   ularda   perekis   soni,   aldegid   va   ketonlar	
ʻ
miqdori   ham   aniqlanadi.   Yog larda   perekis   moni   oksidlanishining   birinchi	
ʻ
mahsulotlari   miqdoridan   dalolat   beradi.   Aldegidlar   va   ketonlar   miqdori   esa perekislarning   parchalanishidan   hosil   bo ladigan   oksidlanishning   ikkinchiʻ
mhsulotlari miqdoridan dalolat beradi. Yog larda perekis birikmalari, aldegidlar va	
ʻ
ketonlar   asosan   yog larning   oksidlanishidan   hosil   bo ladi   va   yog   tarkibida	
ʻ ʻ ʻ
to planib   boradi.   Shu   sababli   yog larning   perekis   soni   yog larning   yangiligi   va	
ʻ ʻ ʻ
qanchalik daajada buzila boshlaganligidan dalolat beradi. Masalan, yangi yog larda	
ʻ
perekis   soni   (g   yod   miqdorida)   –   0,03   gacha   bo lishi   kerak.   Bu   ko rsatkich	
ʻ ʻ
yog larning oksidlanishi  chuqurlashib borishi bilan ortib boradi va sifati bo yicha	
ʻ ʻ
shubhali yog larda 0,06-0,10 ni, buzilgan yog larda esa 0,1 dan ortiqni tashkil etadi	
ʻ ʻ
2-jadval
Hayvon yog‘larining fizik-kimyoviy ko‘rsatkichlari
Ko rsatkichlari	
ʻ Yog ning turi va navlari	ʻ
Mol    yog i	
ʻ Qo y	ʻ    yog i	ʻ Cho chqa yog i	ʻ ʻ Ilik yog i	ʻ
Oliy nav 1-nav Oliy nav 1-nav Oliy nav 1-nav Oliy nav 1-nav
Suv   miqdori,%
ko p   bo lmasligi	
ʻ ʻ
kerak 0,2 0,3 0,2 0,3 0,25 0,3 0,25 0,3
Kislota   soni,   mg
KON   ko p	
ʻ
bo lmasligi kerak	
ʻ 1,1 2,2 1,2 2,2 1,1 2,2 1,2 2,2
Yod soni, g/100 g 33-47 33-47 31-46 31-46 46-70 46-70 - -
Sovunlanish   soni,
mg KON 191-198 191-198 192-198 192-
198 193-200 198-
200 - -
Zichligi,   200S   da,
kg/m3 923-933 923-933 932-961 932-
960 931-938 931-
938 - -
Sindirish   ko r-	
ʻ
satkichi, 400S da 1,4510 -1,4583 1,4383 -
1,4560 1,4536 1,4536 - -
Suyuqlanish
temperaturasi, 0S 42-52 42-52 44-55 44-55 36-46 36-46 - -
Qotish
temperaturasi, 0S 27-38 27-38 32-45 32-45 26-32 26-32 - -
                              Antiokislitellar miqdori, %, ko p bo lmasligi kerak	
ʻ ʻ
   
2.3  Yog larni saqlash jarayonlarida	
ʻ   bo ladigan	ʻ   o zgarishlar.	ʻ Yog larni saqlash jarayonida ularning tarkibida bir qancha o zgarishlar ro yʻ ʻ ʻ
beradi.   Natijada   yog   buzilib,   iste molga   yaroqsiz   holga   ham   kelishi   mumkin.	
ʻ ʻ
Yog larning buzilishi murakkab kimyoviy va biokimyoviy jarayonlar ta sirida ro y	
ʻ ʻ ʻ
beradi.   Yog lar   tarkibida   to planadigan   har   xil   kimyoviy   birikmalar,   xususan	
ʻ ʻ
perekislar,   aldegidlar,   ketonlar,   erkin   yog   kislota-lari   va   boshqalar   ana   shu	
ʻ
jarayonlarning borayotganligidan dalolat beradi.
Yog larning buzilishiga asosiy sabab ularning kislorod ta sirida oksidlanishi	
ʻ ʻ
va yog  triglitseridlarining gidrolizlanishi hisoblanadi. Yog larning oksidlanishi va	
ʻ ʻ
gidrolizlanish   ta sirida   buzilishi   kimyoviy   va   biokimyoviy   yo llar   bilan   borishi	
ʻ ʻ
mumkin. 
Yog larning   oksidlanish   jarayoni   ta sirida   buzilishi.   Yog larda   havo	
ʻ ʻ ʻ
kislorodi   ta sirida   oksidlanish   jarayonlari   natijasida   ularning   tarkibida   aldegidlar,
ʻ
ketonlar   va   oksikislotalar   hosil   bo ladi.   Bu   kimyoviy   moddalarning   qaysi   biri	
ʻ
yog da ko pligiga qarab aldegidli achish va ketonli achishlar bo lishi mumkin. 	
ʻ ʻ ʻ
Oksidlangan yog lar tarkibida perekis moddalari borligi aniqlangan. Perekis	
ʻ
moddalari   yog larda   asosan   havo   kislorodi   ta sirida   hosil   bo ladi.   SHu   sababli	
ʻ ʻ ʻ
yog larning bu xildagi buzilishiga asosiy sabab havo kislorodi deb hisoblaydilar. 	
ʻ
Yog larning   havo   kislorodi   ta sirida   buzilishi   Bax-Engler   nazariyasi   bilan	
ʻ ʻ
tushuntiriladi.   Bu   nazariya   bo yicha   yog larga   havo   kislorodi   ta sir   etganda	
ʻ ʻ ʻ
molekulyar kislorod quyidagicha faollashadi:
So ngra   faollashgan   kislorod   to yinmagan   yog   kislotalarining   qo sh	
ʻ ʻ ʻ ʻ
bog lariga quyidagicha birikadi: 	
ʻ
                                        … – SN = SN – … + – O – O –
                                                 …– SN – SN – …
                                                        O       O
Natijada   perekis   birikmalari   hosil   bo ladi.   Ana   shunday   qilib   oksidlanish	
ʻ
jarayonining birlamchi moddalari hosil bo ladi. Lekin, hosil  bo lgan bu birlamchi	
ʻ ʻ
moddalar   barqaror   emas.   SHu   sababli   ular   tezda   parchalanadi.   Masalan,
perekislardan aldegidlarning hosil bo lishini quyidagicha tushuntirish mumkin. 	
ʻ                                                   … – SN – SN – …
                                                        |         |
                                                        O --- O
Aldegidlar   esa   o z   navbatida   havo   kislorodi   ta sirida   kislotalar   vaʻ ʻ
oksikislotalarni   hosil   qiladi.   Bu   hosil   bo lgan   birikmalar   oksidlanishning	
ʻ
ikkilamchi   mahsulotlari   deb   yuritiladi.   Alqisa   hosil   bo lgan   birlamchi   va	
ʻ
ikkilamchi   birikmalar   birgalikda   yog ga   achchiq   ta m   beradi.   Natijada   yog	
ʻ ʻ ʻ
iste molga yaroqsiz holga keladi. 	
ʻ
Yog larning   gidrolizlanish   jarayonlari   natijasida   buzilishi.   Ko pincha	
ʻ ʻ
oksidlanib buzilgan yog lar tarkibida erkin yog  kislotalarining miqdori nihoyatda	
ʻ ʻ
ko p bo lishi aniqlangan. 	
ʻ ʻ
Bu   erkin   yog   kislotalari   yog lar   tarkibidagi   triglitseridlarning   gidrolizga	
ʻ ʻ
borishi natijasida hosil bo ladi. Yog larning gidrolizga borish jarayoni asosan	
ʻ ʻ
fermentativ   jarayon   hisoblanib,   lipaza   fermenti   ishtirokida   boradi.   Bu
jarayonning borishini quyidagi reaksiya bilan ko rsatish mumkin. 	
ʻ
SHuningdek, haroratning ko tarilishi bu jarayonning borishini tezlashtiradi. 	
ʻ
Agar oziq-ovqat sohasida foydalanishga mo ljallangan yog larda erkin yog	
ʻ ʻ ʻ
kislotalarining   miqdori   standartdagi   ko rsatkichlardan   ortiq   bo lsa,   bunday	
ʻ ʻ
Yog larni texnik maqsadlarda ishlatish tavsiya etiladi. 	
ʻ
SN2O – SO – R                                      SN2ON 
              |                               lipaza  |
        CHO – CO – R + 3H2O                        SNON + 3RCOOH 
| |
      CH2O – CO – R                                     CH2OH 
Yuqori molekulali kislotalari, ta m va hidga ega emas. Past molekulali yog	
ʻ ʻ
kislotalari   esa   o tkir,   o ziga   xos   ta mga   va   hidga   egadir.   SHu   sababli   yog larda	
ʻ ʻ ʻ ʻ
yuqori   molekulali   erkin   yog   kislotalarining   to planishi   ularning   ta mi   va   hidini	
ʻ ʻ ʻ
o zgartirmaydi,   past   molekulali   yog   kislota-larining   to planishi   esa   yog larning	
ʻ ʻ ʻ ʻ
ta m va hid ko rsatkichlarining tezda o zgarishini keltirib chiqaradi. Tarkibida past
ʻ ʻ ʻ molekulali   yog   kislotalari   bo lgan   yog larga   kokos   yong og ining   yog i   vaʻ ʻ ʻ ʻ ʻ ʻ
sariYog larni keltirish mumkin. 	
ʻ
Bundan   tashqari   yog larning   tarkibi   har   xil   mikroorganizmlar   ishlab	
ʻ
chiqargan   fermentlar   ta sirida   ham   o zgarishi   mumkinligi   ilmiy-tadqiqotlar	
ʻ ʻ
o tkazish asosida aniqlangan.	
ʻ
XULOSA Xulosa   qilib   shuni   ayta   olamizki   yuqori   sifatli   maxsulot   yaratishda,
maxsulotning   umrboqiyligi   uzoq   muddatlarga   yetishi   uchun   sifat   nazoratning
tizimli   ravishda   takomillashtirishimiz   kerak.   Mahsulotning   qayerda   ishlatilishiga
qarab   material   tanlashimiz   kerak.   Mahsulot   ishlab   chiqarilishida,   ayniqsa
yangi   mahsulot   bilan   bogliq   bolsa,   turli   xil   muammolar   paydo   boladi.   Bu   va
shunga   oxshash   muammolarni   tezkorlik   bilan   hal   qilishda   mahsulot   sifatini
boshqarish   tizimlari   va   uni   boshqaruvchi   idoralari   hal   qiluvchi   vazifani   bajaradi.
Mahsulot sifatini oshirishda standartlashtirish faoliyatining roli kattadir, chunki har
qanday   texnologik   jarayonlarni   bir   me yordaʻ   ishlashi   ularni   har   bir   bosqichida
me yoriy hujjatlarning bajralishiga qanchalik rioya qilinishi, jamoaning mehnat va	
ʻ
texnologik   intizomi   hal   qiluvchi   rol   o ynaydi.   Misol   uchun:   bugungi   kurs	
ʻ
ishimizda   mahsulot   sifatini   nazorat   qilishning   “O simlik   moylari   va   hayvon	
ʻ
yog larining sifatekspertizasi,,  ko rib  chiqdik.	
ʻ ʻ
Qonunga   muvofiq   Yog -moy   mahsulotlarining   хavfsizligi   to g risidagi	
ʻ ʻ ʻ
umumiy   reglament   tasdiqlandi   va   u   rasmiy   e lon   qilingan   kundan   boshlab   3   oy	
ʻ
o tgach amalga kiritiladi.	
ʻ
  Yog -moy   mahsulotlari   reglamentda   nazarda   tutilgan   sanitariya   qoidalari,	
ʻ
normalari va gigiyenik normativlarga muvofiq bo lishi lozim,	
ʻ    ularga rioya etilishi
ushbu   mahsulotlarni   ishlab   chiqarish,   qadoqlash,   saqlash,   tashish   va   muomalaga
chiqarishda   majburiy   hisoblanadi.Reglament   talablari   sanoat   usulida   ishlab
chiqarilmagan,   shuningdek   ozuqaviy   bo lmagan   yog -moy   mahsulotlariga   tatbiq	
ʻ ʻ
etilmaydi, tabiiy хom glitserin va хo jalik sovuni bundan mustasno.	
ʻ
  Turli   yog -moy   mahsulotlari,   shu   jumladan   ozuqaviy   va   ozuqaviy	
ʻ
bo lmagan mahsulotlar, o simlik yog lariga qo yiladigan talablar reglamentga kurs	
ʻ ʻ ʻ ʻ
ishimizda   keltirilgan.   Iste’molchilar   tomonidan   identifikatsiya   qilish   uchun
mahsulotlar turli guruhlarining хususiyatlari va ularni tasniflovchi belgilar alohida
keltiriladi.
FOYDALANILADIGAN ADABIYOTLAR RUYXATI 1. GOST 5472-50 O simlik moylari. Hidi, rangi va shaffofligini aniqlashʻ
2. GOST 5476-80 O simlik moylari. Kislota sonini aniqlash usullari
ʻ
3. GOST 5477-2015 O simlik moylari. Rangni aniqlash usullari	
ʻ
4.   GOST   5479-64   O simlik   moylari   va   tabiiy   yog   kislotalari.	
ʻ ʻ
Sabunlanmaydigan moddalarni aniqlash usulimoddalar
5.   Proxorov   N.T.   Oziq-ovqat   mollari.   O quv   qo llanma.   Toshkent:   1991   –	
ʻ ʻ
276 s. 
6.   Y.   Qodirov.   Yog larni   qayta   ishlash   texnologiyasidan   laboratoriya	
ʻ
mashg ulotlari. —  TK TI, 2002	
ʻ
7. Xolmatov H.X. va boshqalar. Meva, sabzavot  va ziravor o simliklarning	
ʻ
shifobaxsh xususiyatlari. O quv qo llanma. T.: Abu Ali ibn Sino nomidagi tibbiyot	
ʻ ʻ
nashriy 1995 – 255
8. Qodirov.Y.Q   Yog -moy mahsulotlari ishlab texnologiyasi Toshkent 2007
ʻ
9.   Axrarov   U.B.,   Inoyatova   X.B.   «Ozik-ovkat   mahsulotlar   ekspertizasi   »
Toshkent-2015
10.Ziyo NET.uz
11.Arxiv.uz
12.LEX.UZ

Yogʻlarning xarakteristikasi, fizik va kimyoviy xossalari, olish va analiz qilish usullari va ularning

Sotib olish
  • O'xshash dokumentlar

  • Mahsulotlarning sifati haqida tushuncha
  • Экструзия усули билан йилига 3 млн. пагонометр 5сим томирли кабель ишлаб чиқариш бўлимини лойиҳалаш
  • ПВХ композицидан иш унумдорлиги 95 кг соат булган гранула ишлаб чиқарадиган икки шнекли гранулятор линиясини лойихалаш
  • Oziq-ovqat sanoati korxonalarida oziq-ovqat xavfsizligini boshqarish tizimi
  • Aholi punkitining gaz ta’minotini aniqlash

Xaridni tasdiqlang

Ha Yo'q

© Copyright 2019-2025. Created by Foreach.Soft

  • Balansdan chiqarish bo'yicha ko'rsatmalar
  • Biz bilan aloqa
  • Saytdan foydalanish yuriqnomasi
  • Fayl yuklash yuriqnomasi
  • Русский